2021-12-05 263 浏览
放假又再去咗朋友大角咀新居, 趁大家仲未食晏, 就是但入咗一間日式小店食個lunch。餐廳內佈置富有和風氣息, 地方企理, 供應3款拉麵、數款日式咖喱飯、小食、串燒, 價錢唔太貴, 其中拉麵款式中嘅慢煮雞, 令人一試愛上, 推介!【日鶴】HK$88奶白色湯底濃郁唔會過鹹, 入口有淡淡雞香同奶香味; 配搭叉燒同埋慢煮雞胸, 叉燒表面輕輕火炙過, 林得黎又不會過於油, 最Surprise就係兩片慢煮雞胸, 肉質超嫩彈滑, 更配上了冇被鹵過嘅半隻流心蛋, 口感軟滑。飲哂成個湯底都唔覺口渴, 果然不是味精湯底, 推介!【日式咖喱吉列炸豬扒飯】HK$78大大塊吉列炸豬扒覆蓋整個飯, 咖喱汁另上, 唔會影響到吉列皮嘅香脆, 豬扒肉質有彈性, 唔會好鞋, 配上甜甜微辣嘅日式咖喱汁, 提升味道, 撈飯食, 食得津津有味~【雞軟骨串】HK$35雞軟骨爽脆, 表面加咗七味粉調味, 惹味。【薯條】HK$25粗薯條, 表面乾身香脆, 配上茄汁。

餐廳內佈置富有和風氣息, 地方企理,

【日鶴】HK$88

【日式咖喱吉列炸豬扒飯】HK$78

【雞軟骨串】HK$35
雞軟骨爽脆, 表面加咗七味粉調味, 惹味。

雞軟骨串

【薯條】HK$25
粗薯條, 表面乾身香脆, 配上茄汁。

薯條
2021-12-04
雞軟骨串
薯條
2021-11-27 65 浏览
大角咀真係猶如港島嘅大坑,好多好嘢食其中呢間進駐大角咀冇耐嘅日本居酒屋,質素冇令街坊失望首先嚟個一人挑戰二人份量嘅原條鰻魚飯,超厚肉呀食極都仲有淋啲鰹魚汁上去撈飯,蛋香魚香匯聚一碗蜆烏冬都好正,湯底係用日本酒熬製,配以鮮甜蜆肉,湯底係會一飲而盡烏冬超有彈性,感覺好溫和倒埋成碟櫻花蝦落去,味道進一步昇華炸蠔好有驚喜,咬落竟然有醬汁,跟住就係鮮味嘅蠔似,點吓醬再咬過,確實係一流嘅享受豆腐都不容小覷,好大嘅一磚,質感又實又滑,淋上麻醬呢樣美味嘅妝容,食落令人動容隨餐會送雜菌湯,飲落令人舒服仲有牛蒡之類嘅前菜,樸實嘅味道更惹人垂涎烏冬就會跟玄米綠茶,係令人放慢節奏嘅一餐
大角咀真係猶如港島嘅大坑,好多好嘢食

其中呢間進駐大角咀冇耐嘅日本居酒屋,質素冇令街坊失望

日式滑蛋蒲燒原條鰻魚定食

首先嚟個一人挑戰二人份量嘅原條鰻魚飯,超厚肉呀

食極都仲有

淋啲鰹魚汁上去撈飯,蛋香魚香匯聚一碗

日本酒甘蜆醬油湯烏冬

烏冬超有彈性,感覺好溫和

倒埋成碟櫻花蝦落去,味道進一步昇華

吉列炸蠔

日式麻醬滑豆腐

隨餐會送雜菌湯,飲落令人舒服

仲有牛蒡之類嘅前菜,樸實嘅味道更惹人垂涎

烏冬就會跟玄米綠茶,係令人放慢節奏嘅一餐
2021-11-26
日式滑蛋蒲燒原條鰻魚定食
日本酒甘蜆醬油湯烏冬
吉列炸蠔
日式麻醬滑豆腐
2021-11-26 49 浏览
🇯🇵日本小店的感覺🥰-話說大全街都有幾間日式餐廳 今次食呢間鶴旭 出面望入去幾靚咁 不過唔算多人食 嘢食又如何呢🤔-鶴旭雞原湯拉麵($88)日式咖喱吉列炸豬扒飯($78)雞胸軟骨($35)-主打有4款拉麵 揀左有雞有豬既雞原湯拉麵 湯底偏鹹 如果味道層次多d會比較好 溏心蛋望落已經知掂啦😍 慢煮雞胸都幾滑嫩 整體都ok 個咖喱就太甜了 唔啱我地口味🥲 但個豬扒炸得幾好 香脆又鬆化 冇油膩感 同埋好欣賞佢伴碟好多菜🤣👍🏻 串燒都唔錯 可能黎呢度食串燒好d~
🇯🇵日本小店的感覺🥰
鶴旭雞原湯拉麵($88)
日式咖喱吉列炸豬扒飯($78)
雞胸軟骨($35)
2021-11-01 59 浏览
朋友去過推介,咁就試下食晚巿,店內氣氛真係好似去咗日本,靜靜地環境幾舒服。食物方面都唔錯,我哋叫咗牛乳海鮮烏冬同鰻魚飯,再加一堆小吃,最意外嘅係Sake 多款式而且價錢商宜,720ml獺祭都係三百幾蚊,堂飲嚟講冇得輸,約埋朋友去吹水啱哂!
相隔兩個月後三位好友再聚,我們仨今次選址在大角咀一家名為「鶴旭」的日式餐廳,店舖裝修束新雅緻、瀰漫日式味道,就連即棄筷子也精美過人,可見店主的用心!只是當天太多嘴 (專注食和講),忘記拍下環境的照片,唯有故作神秘,請大家到訪時親自感受一下!平日中午「鶴旭」只做套餐,每個套餐基本收費數十元而已,而且製作認真,雖不是特別驚喜,但勝價比卻相當不俗!套餐有飯和拉麵,侍應稱拉麵為「鶴旭」的招牌推介,但那邊廂選擇困難症發作的我,思索了良久才作出決定!友人點的[翠鶴]HK$88是炙燒廣島蠔白蔥烏冬,其他還有原味湯底配慢煮雞拉麵的[日鶴]、北海道牛乳湯底海鮮烏冬的[白鶴],與及日本酒甘蜆醬油湯烏冬的[竹鶴]的選擇,湯底同配搭都富有新鮮感,為何我當刻沒選拉麵?現在才感後悔!友人很滿意[翠鶴],特別是那鮮味的湯底,我也獲分享了湯頭和豆腐卜一試,果然湯底清而甜美,帶有海鮮的鮮味,令人感到意外,而豆腐卜也吸收了湯底的精華,香軟中帶著湯頭的鮮甜,好吃啊!另一友人選擇了日式咖喱吉列炸蠔定食 HK$75,她謂炸蠔新鮮可口,唯炸漿再薄一點會更完美!至於我要了日式咖喱滑蛋叉燒飯定食 HK$80,大家有否注意每份套餐皆

友人點的[翠鶴]HK$88炙燒廣島蠔白蔥烏冬,其他還有原味湯底配慢煮雞拉麵的[日鶴]、北海道牛乳湯底海鮮烏冬的[白鶴],與及日本酒甘蜆醬油湯烏冬的[竹鶴]的選擇,湯底同配搭都富有新鮮感,為何我當刻沒選拉麵?現在才感後悔!

友人很滿意[翠鶴]特別是那鮮味的湯底,我也獲分享了湯頭和豆腐卜一試,果然湯底清而甜美,帶有海鮮的鮮味,令人感到意外,而豆腐卜也吸收了湯底的精華,香軟中帶著湯頭的鮮甜,好吃啊!
至於我要了日式咖喱滑蛋叉燒飯定食 HK$80,大家有否注意每份套餐皆以木托盤盛上,而飯餐更採用精美的有柄瓷碗盛載,賣相和保溫同經過心思考量,真的細心!

差點忘了每款飯套餐會附上日式湯,但當天沒有跟湯,反而換上我愛的牛蒡小食和熱玄米綠茶,變動令人更加滿意,嘻嘻!
小塊的叉燒肥瘦勻稱,質感軟彈、調味也恰好;滑蛋不用多說了,一看便知滑溜可口,旁邊還有炒椰菜配搭紅蘿蔔絲和車厘茄,沒有多肉少菜的情況出現,喜歡蔬菜的我們仨,自然愛上這般平衡的配搭!
原本對咖喱汁沒抱太大的期望,因為通常小店也沒放太多時間去考究,但一試,甜中帶香兼少辣的咖喱汁,算是吃過小店中出色之作,咖喱汁拌上軟糯的米飯超開胃,最後幾乎吃清整碗米飯!
日式麻醬蕃茄 HK$25
日式涼拌秋葵 HK$25
日本黑胡椒枝豆 HK$25

另外,每款套餐均可加配日式麻醬滑豆腐或以上的三款小食,個人特別推介日本黑胡椒枝豆,枝豆外層帶有牛油和胡椒的香氣,味道比一般枝豆來得更細緻!

「鶴旭」中午時段未算繁忙,假如街坊和附近的上班一族知悉這間勝價比高的小店,相信我們仨再沒可能於繁忙時段來口水聚了,不過真心希望有更多食客欣賞到「鶴旭」的出品!
2021-10-15
2021-10-25 175 浏览
最近大角嘴就開左間新拉麵店,襯人少少就去食左啦。今次就嗌左佢地既招牌,慢煮雞•原湯叉燒拉麵 同 刺身蝦帶子牛乳烏冬,諗住試下食啦,點知一食就中晒伏啦。先講個拉麵先啦,啲麵煮得偏硬,有啲似味千拉麵啲麵,但你賣到咁既價錢,我就覺得落差有啲大,之後就講個湯頭啦,好普通冇咩特別,有啲似平時飲啲雞湯既味,唔算特別好飲,仲有啲膩,食左一半就頂唔緊,之後啲餸就有溫泉蛋 洋蔥 木耳 叉燒 同慢煮雞肉,叉燒覺得可以烤下佢,而慢煮雞咬落又唔覺得話好嫩,仲有少少柴,咁既質素既拉麵配唔上佢咁既價錢,唔太明白點解啲人咁都話正。牛乳烏冬呢,都係個個問題,食一半就覺得好膩,但個烏冬食落質地都唔錯,啲海鮮就都係普普通通,但絕對對唔起呢碗野既價錢,個湯就唔多好飲啦,可能自己食唔慣牛乳湯底啦,但就同想像中差咁啲咁,但肯定稱唔上好食啦。最後就覺得性價比就唔高啦,最後埋單仲要加一,我諗都唔會有興趣再去多次食啦,其實餐廳既佈置都唔錯,環境都開揚,音樂就揀得幾好,幾有日本餐廳既特色,相信都花左唔少心機落去,但食物方面就真係麻麻,呢方面真係有待改進。
最近大角嘴就開左間新拉麵店,襯人少少就去食左啦。

2021-10-19 173 浏览
日本小店,menu 當眼位是拉麵,拉麵應該是主打。湯底還可以,但配埋拉麵口感奇差。烏冬則不可配搭任何湯底。另外分量很少,女士可以但男士一定唔夠,可能小店策略。但價格用大角嘴來說比較貴,有其他地道餐店選擇。串燒沒有太大特別,材料新鮮不足,用調味粉來解決問題,到最後都係食調味粉。咖哩飯應該係最好一環,但如果可以有沙律跟餐會好少少🤏吃了兩次,應該不會再來。服務員態度也很差,日本店面,茶餐廳服務。另外幾次想來都突然放假,奇奇怪怪

咖哩飯應該係最好一環,但如果可以有沙律跟餐會好少少🤏

2021-10-09 311 浏览
呢間餐廳已經聽過有好多街坊介紹㗎啦,食評都係好評為主,終於都嚟到試一試餐廳入面環境都頗日式🔸日式咖喱滑蛋叉燒飯 $68佢哋賣相比其他貴價嘅日本餐廳仲好,而且價錢合理叉燒有8.99/10 雖然叉燒嘅面積唔算大,但係佢哋肥瘦適中而且叉燒嘅表面有搽過醬汁先再燒,所以令到成舊叉燒嘅香氣提升💛其實同區仲有一間嘅日式叉燒飯都好好食,但係嗰間價錢貴一倍以前我都好鍾意食,但係因為佢加價嘅幅度實在太大所以決定放棄🥲同埋呢間嘅滑蛋同咖哩都做得好唔錯!而且當日壞咗電飯煲仲可以免費轉烏冬,就令我更加滿足💛🔸鶴旭 雞原湯拉麵 $88雞湯味道非常濃郁,雖然叉燒冇燒過,但係都係唔錯嘅而且佢哋嘅雞肉有醃製過,所以唔會好似食緊白烚雞肉咁 而且雞肉嫩滑得嚟又咬口,唔係醃到冇晒質感🔸炙燒廣島蠔白蔥烏冬 $98比較清嘅一個烏冬,啱晒一啲唔想食太重口味拉麵嘅朋友因為往往拉麵店都剩係得重口味嘅拉麵,而唔唔會有一啲比較清淡嘅湯麵之類湯底清淡但鮮甜,湯頭有淡淡的蠔鮮雖然睇落好似唔係好吸引,但係食落都真係幾唔錯另外想講吓佢哋店員嘅態度都真係非常之好同有禮所以都想藉此機會讚一讚佢哋💛💛同埋小店都真係要支持下

餐廳入面環境都頗日式
🔸日式咖喱滑蛋叉燒飯 $68

佢哋賣相比其他貴價嘅日本餐廳仲好,而且價錢合理

其實同區仲有一間嘅日式叉燒飯都好好食,但係嗰間價錢貴一倍

🔸鶴旭 雞原湯拉麵 $88

雞湯味道非常濃郁,雖然叉燒冇燒過,但係都係唔錯嘅

🔸炙燒廣島蠔白蔥烏冬 $98

比較清嘅一個烏冬,啱晒一啲唔想食太重口味拉麵嘅朋友

湯底清淡但鮮甜,湯頭有淡淡的蠔鮮
雖然睇落好似唔係好吸引,但係食落都真係幾唔錯

另外想講吓佢哋店員嘅態度都真係非常之好同有禮
所以都想藉此機會讚一讚佢哋💛💛
同埋小店都真係要支持下
  • 日式咖喱滑蛋叉燒
  • 鶴旭雞原湯拉麵
  • 炙燒廣島蠔白蔥烏冬
2021-10-02 145 浏览
住喺附近,見呢一間舖開咗都一段時間,一直都想試佢嗰個灸燒廣島號白蔥烏冬🍜,今日終於有時間來獨食啦🤣🤣🤣1:45左右黎到,人唔太多,點左個灸燒廣島號白蔥拉麵,雖然轉拉麵要加$5 ,但今日真係好想食拉麵湯底:睇落雖然好清,但好鮮甜拉麵:嚟到嘅時候黐埋咗一舊蠔:有三隻,鮮甜唔會有腥味其他配料:白蔥好香,好甜👍🏻👍🏻👏🏻,有啲肉碎,配埋嗰三隻蠔個感覺好似蠔仔粥職員好有善好有禮貌但整體來講性價比唔算好高,係呢條街嚟講,個拉麵都比較貴!

湯底:睇落雖然好清,但好鮮甜
拉麵:嚟到嘅時候黐埋咗一舊
蠔:有三隻,鮮甜唔會有腥味

職員好有善好有禮貌

但整體來講性價比唔算好高,係呢條街嚟講,個拉麵都比較貴!

2021-10-02
2021-09-23 122 浏览
行過新開張的鶴旭門口見到Menu好吸引,就入咗去試吓。店入面嘅裝修好有日本風情,喺度食嘢有小小似去咗日本嘅感覺。整體來說食物質素同環境都唔錯,下次會再嚟試其他菜式🤤🌟日式咖喱吉列炸豬扒定食 $85🌟日式吉列炸蝦定食 $70

🌟日式咖喱吉列炸豬扒定食 $85

🌟日式吉列炸蝦定食 $70

2021-08-12 453 浏览
這次是我倆第三次惠顾小店,这次点了日鹤-鸡原汤叉烧拉面,和白鹤-北海道牛乳海鲜乌冬。外加了個涼拌秋葵,上次點過這個菜,所以里次就沒照相。两个汤底都很浓厚鮮美,个人还是更偏爱鸡汤汤底,可能偏中式,所以比较习惯。拉面乌冬都很好吃。日鹤配有个半颗红红的象征小太陽🔆的糖心蛋,四片薄片叉燒,木耳。白鹤則有接近刺身兩個的大虾和一些带子。服務質量和擺盤依舊出色,馬上就要搬里大角咀了,估计不久的将来应该还会再去。
拉面乌冬都很好吃。日鹤配有个半颗红红的象征小太陽🔆的糖心蛋

日鹤-鸡原汤叉烧拉面

白鹤-北海道牛乳海鲜乌冬
2021-08-08
日鹤-鸡原汤叉烧拉面
白鹤-北海道牛乳海鲜乌冬
2021-08-07 271 浏览
地點在街市附近,生果店轉個彎就到🚶🏻‍♀️非常足料的雞原湯拉麵《推薦》!湯底雞味濃郁得來有層次~有慢煮雞胸和叉燒😍黑木耳~驚喜和特別的是,日本溏心蛋有配上我最鍾意的柚子😋非常清新的配搭!可見師傅用心!🧑🏻‍🍳平時其他店食🍜飲唔哂湯的我,呢個竟然清哂見到底!👍下次必定再試埋其他!店內裝潢設計非常用心,整潔亮麗,食品種類繁多,除了拉麵,仲有丼飯同小食同燒物另外,店長看板娘非常可愛😍
地點在街市附近,生果店轉個彎就到🚶🏻‍♀️

另外,店長看板娘非常可愛😍
日鶴·雞原湯·叉燒拉麵
2021-08-07
日鶴·雞原湯·叉燒拉麵
2021-07-29 225 浏览
原本的餃子店換了家日料店,看起來像年輕團隊創業。服務貼心周到,用料大方,食物用心製作呈上,價格又合理,非常推薦。吃了兩次,第一次日式炸雞飯,蜆肉烏冬,和煎餃子,看這擺盤就知道團隊們有多講究的。第二次叫了二人的滑蛋鰻魚飯,安格斯牛,天椒雞翅,香芋地瓜球,炸蠔,涼拌秋葵。鰻魚飯原條鰻魚,入口肥美軟嫩,米飯質感Q彈。幾款炸物都不錯,安格斯牛牛味十足,真才實料。從各種都能感受到小店的用心,值得回顧和推薦。
原本的餃子店換了家日料店,看起來像年輕團隊創業。

從各種都能感受到小店的用心,值得回顧和推薦。

蜆肉叉燒烏冬
芋泥地瓜球
日式滑蛋鰻魚飯二人份
安格斯牛和雞翼
  • 滑蛋鰻魚飯二人份
睇到ig foodie介紹先知大角咀開左間新既日本料理,主打麵類、日式咖哩、炸物同串燒。望過餐廳自己ig,見到拉麵同烏冬都好吸引,所以呢次就試佢地招牌拉麵。🥢鶴·旭 雞原湯叉燒拉麵$88一般雞湯拉麵都會比較淡口,不過呢款雞原湯叉燒拉麵湯底就非常濃郁,仲有啲奶香,濃到有一下我懷疑會唔會有好多「師傅」,但係食完又冇好口渴,所以應該冇既。呢個拉麵令我最驚艷既係,佢配既肉有兩款,分別係慢煮雞胸同叉燒,啲雞胸 超!好!食!😍利申返我本身好憎食雞胸,但個兩片慢煮雞胸係滑架!同埋勁有味,叉燒都好食,不過雞胸真係太正了。半熟蛋熟度拿捏幾好,不過就冇滷過,估計係唔想影響湯底既味道。店員非常有禮貌,如果有機會都想試埋其他野食😊睇過平日lunch set menu係平啲同埋可以加配小食。

🥢鶴·旭 雞原湯叉燒拉麵$88

鶴·旭 雞原湯叉燒拉麵
鶴·旭 雞原湯叉燒拉麵
2021-07-28 236 浏览
已經幫襯左2次,今日去明顯多左人食,7點半已坐滿。服務,環境ok,台灣老闆好健談。3.6牛乳海鮮烏冬忍唔住係咁飲湯,湯好濃!牛小排好香!(我以後應該每次去必點)廣島蠔烏冬湯好甜!咖啡炸豬排飯唔算特別,但炸豬排粉唔厚,唔會炸到好硬。
已經幫襯左2次,今日去明顯多左人食,7點半已坐滿。
服務,環境ok,台灣老闆好健談。

3.6牛乳海鮮烏冬
忍唔住係咁飲湯,湯好濃!

牛小排
好香!(我以後應該每次去必點

廣島蠔烏冬
湯好甜!

咖啡炸豬排飯
唔算特別,但炸豬排粉唔厚,唔會炸到好硬。