2019-10-13 162 浏览
上次沾麵,今次試試拉麵+餃子豚肉拉麵:約4片普通size叉燒,肥瘦剛好,上菜時叉燒用火鎗炙過,咬落有炭燒香。湯有少少豬骨羶但可接受,麵軟硬剛好。餃子:有肉汁但表皮有啲乾,普通。總結:尖沙咀區尚可日本麵食。
上次沾麵,今次試試拉麵+餃子
餃子:有肉汁但表皮有啲乾,普通。
總結:尖沙咀區尚可日本麵食。
2019-09-04 3445 浏览
終於離開了好幾年的工作環境,遞信後的一個月才發覺自己能夠鬆一口氣,可以放鬆一下。心情舒暢得開始又周圍搵食了,繼上一次和妹嘗過雞白湯拉麵之後,今次再和妹妹來到鶴亀。鶴亀本身主打沾麵,副打拉麵。雖然我和妹妹都不是沾麵粉絲,但看到有櫻花蝦就二話不說要試試櫻花蝦拉麵。我選了櫻花蝦拉麵($93),本身可以加$35 轉套餐,會有煎餃子或章魚小丸子及汽水一罐,但不喝汽水的我們還是以正價($32)點章魚小丸子好了。回到櫻花蝦拉麵,櫻花蝦份量極多,底下就是三片叉燒、半隻溏心蛋和拉麵!而我向來喜愛偏硬麵質,小店就完全做得到,要加分!湯底有了櫻花蝦的加持,香氣、味道都更勝一籌,配上較硬的麵質能夠掛汁之餘再呷一口濃郁湯底,只好對這拉麵讚不絕口。妹妹點的是海老帆立貝拉麵($158),湯底比起前者取而代之多了份海鮮味,湯底質地較薄味道亦較輕,會適合些喜歡味道較為清少少的朋友。但值得一提的是帶子和蝦都算份量十足!,蝦大大隻肉質厚實。章魚小丸子($32),份量細小,算是一口丸子,所以點拉麵再加小丸子都可以。 小丸子表皮帶些微香脆,在內軟滑配上紫菜碎加沙律醬、燒汁,都不錯吃。今晚等妹下班後過來尖沙咀一起晚餐。小店來說,

櫻花蝦拉麵($93)

海老帆立貝拉麵($158)

章魚小丸子($32)

今晚等妹下班後過來尖沙咀一起晚餐。小店來說,座位都算多所以即使七點多到達抑或我們吃飽離開都見翻桌算快,而且今晚拉麵的質素是我最近吃過的拉麵當中最穩定最平均的。下次再到尖沙咀的話,櫻花蝦拉麵都會在我口袋名單中。
2019-07-18
櫻花蝦拉麵($93)
2019-08-14 287 浏览
離發薪日已過左一段時間,我跟友人今個月洗費都比較大,離糧尾不遠矣,所以決定去搵CP值高而又不太貴的餐廳試試,就選了這間可吃沾麵的!店面積不大,但座位之間不會太逼,坐下也舒服~然後看了餐牌,便點了櫻花蝦沾麵,櫻花蝦來時嚇了一跳,看下去色澤好吸引,櫻花蝦滿滿一碗的,聞下去也很香,便急不及待要試一下,味道濃烈又一點都不膩,吃完麵後我還把整碗湯都喝掉呢🤣另外點了特濃豚骨沾麵,相比櫻花蝦,這個完全是另一種香味,味道也沒那麼濃烈,比較咸一點,櫻花蝦是鮮一點的,兩者也不錯!只是吃麵有點淡口,便點了個日式煎餃子,估不到原來這個才是重點,皮厚度適中,煎得卜卜脆卻不會有燶的感覺,口感真的十分好,我忍不住直接找老闆讚賞了一下呢!因為喉嚨有點乾涸,所以飲品點了蜂蜜柚子紅茶滋潤一下~便完成了這CP值不錯的一餐😊
店面積不大,但座位之間不會太逼,坐下也舒服~

2019-08-04
  • 櫻花蝦沾麵
  • 日式煎餃子
2019-08-14 1838 浏览
💭今天在尖沙咀逛街,步行往海港城途中,於漢口道見到一間非常有和式風味的店舖,近看發現原來是一間拉麵店,而且還有沾麵供應!畢竟時間有點晚,我和朋友決定進去這家小店吃個晚餐,嘗一嘗~【Menu】餐牌選擇很多,有多款豬、牛、海鮮沾麵選擇,拉麵亦有5款,還有一系列小食。不過最抵食是,點一個麵食,可以加$32 轉套餐,包括煎餃子或章魚小丸子及汽水一罐,選好就可以在order紙剔,然後下單~我點了櫻花蝦沾麵配章魚小丸子,朋友點了特濃豚骨沾麵及餃子。【煎餃子】餃子煎得非常金黃,餃子皮很特別,脆脆的比較厚,裡面算是juicy。【章魚小丸子】外面脆,裡面軟滑,不會乾,配上紫菜碎加沙律醬,很不錯!【特濃豚骨沾麵】沾麵有冷麵或暖麵可供選擇,朋友選了暖麵,特濃豚骨沾麵的配很豐富,有三大塊叉燒,肥瘦適中,挺嫩滑的。還有糖心蛋,咸度不錯,蛋黃熟度剛好。湯頭非常濃郁,膠質感重,滿滿豬骨味道,裡面配上椰菜,跟麵條一起吃,更有層次和口感。【櫻花蝦沾面】再來就是櫻花蝦沾面,來到時候真的嚇一條,整個湯都是滿滿的櫻花蝦,太震撼了!就是讓你每一口沾面都能吃到櫻花蝦,因為櫻花蝦帶有微微的咸香,麵吃起來更鮮味,而且櫻花蝦脆脆的,口

【Menu】

煎餃子

【煎餃子】

【章魚小丸子】
外面脆,裡面軟滑,不會乾,配上紫菜碎加沙律醬,很不錯!

特濃豚骨沾麵

【特濃豚骨沾麵】

櫻花蝦沾面

【櫻花蝦沾面】
再來就是櫻花蝦沾面,來到時候真的嚇一條,整個湯都是滿滿的櫻花蝦,太震撼了!就是讓你每一口沾面都能吃到櫻花蝦,因為櫻花蝦帶有微微的咸香,麵吃起來更鮮味,而且櫻花蝦脆脆的,口感也提升了!

💭總括而言,沒想到在漢口道居然藏著一家性價比這麼高的拉麵店,鶴龜的沾麵水準不錯,我們都吃得好滿足,非常有驚喜,下次要過來再試試拉麵如何~
2019-08-01
煎餃子
特濃豚骨沾麵
櫻花蝦沾面
2019-08-09 1121 浏览
#小秘書 每次上完 #AquaAerobics 路過 鶴亀,都會被餐廳嘅擺設吸引住,店主 #簡簡單單 用三度 #木製趟門 將街道與餐廳隔開,透過 #木門 上嘅 #玻璃窗,見到牆上嘅 #手繪畫,#木製傢俬 嘅擺設,感覺恍如置身 #日本。不過好可惜每次都來去匆匆,一直無機會試吓老闆嘅手勢🥢呢晚 #屋企人 出哂去食飯,#小秘書 機會嚟喇😉 放咗學直接嚟到 #鶴亀,當時餐廳人客唔算太多,#服務員 先安排我坐抵,再遞上 #餐牌。雖然第一次嚟幫襯,不過事前我都有上網睇吓食客嘅意見,知道 #鶴亀 出名嘅係 #沾麵,就要個 #豚骨沾麵 嚟試試😉 為食嘅我,又點會甘心獨沽一味呢?! 餐牌上有我至愛嘅 #吉到炸蠔,當然要埋佢啦!以我所知,傳統嘅 #沾麵 係凍嘅,食嘅時候放入熱湯再擺入口,不過 #服務員 都幾細心,知道香港人未必接受到,佢特登走嚟問我要 #凍麵、定係 #暖麵,真細心。等咗大概七八分鐘,#服務員 將 #豚骨沾麵 送到我門前,暖麵先放入滾湯,之後再放入口,溫度啱啱好👍🏻 聽 #服務員 講 #湯底 係用 #雞肉、#雞骨、#豚肉、#豚骨 淆製而成,味道唔會太咸,#豚骨 切成薄片好爽口,再撈埋啲 #蔥

以我所知,傳統嘅 #沾麵 係凍嘅,食嘅時候放入熱湯再擺入口,不過 #服務員 都幾細心,知道香港人未必接受到,佢特登走嚟問我要 #凍麵、定係 #暖麵,真細心。等咗大概七八分鐘,#服務員 將 #豚骨沾麵 送到我門前,暖麵先放入滾湯,之後再放入口,溫度啱啱好👍🏻 聽 #服務員 講 #湯底 係用 #雞肉、#雞骨、#豚肉、#豚骨 淆製而成,味道唔會太咸,#豚骨 切成薄片好爽口,再撈埋啲 #蔥花 落湯入面,特別香口😋 仲有呀,個 #吉列炸蠔 應該係 #即叫即炸 嘅,#師傅 控制得火喉啱啱好,咬落去仲好juicy㗎😄 比個like佢先👍🏻
2019-08-08
  • 吉列炸蠔
  • 豚骨沾麵
2019-08-09 136 浏览
星期四晚肚子不太餓,逛了逛決定吃碗熱騰騰的拉麵。店內只剩一台客,空間感十足。看看餐牌,曾有一絲想改吃沾麵,最後還是堅持吃熱騰騰的,還是選了最基本的豚肉拉麵,選了不要蔥、拉麵軟硬度標準的拉麵。先呷一口湯,很淡身,再呷一口,都是很淡身,是淡淡的豬骨湯底,沒有一般豬骨湯的油膩感,即使吃到最後也不會太有負擔。不錯。反而叉燒就很一般了,很老。溏心蛋不錯。標準麵質個人感覺第一口有點硬。如下次要來就點軟身好了。

豚肉湯拉麵
2019-08-08
2019-08-01 219 浏览
今晚睇戲前想食返碗沾麵,上網搵下附近既餐廳,無意中就搵到呢間😁名字好特別,門面夜好有日本style🤣海老帆立貝沾麵作為海鮮控,係絕不猶豫就揀左😝 櫻花蝦湯底,即使係沾麵都唔會太咸,濃稠度剛好,食起上黎會有掛湯🤩海老同帆立貝係絕對新鮮🤤帆立貝係半熟,好厚肉兼鮮甜!海老睇相都見到好大隻😍啲肉係爽滑既!豚骨沾麵男朋友就叫左個豚骨沾麵,有三塊豚肉,肥瘦適中👍🏻 每碗都有半隻半熟蛋,好好味🥰仲有一個重點係呢度既湯係無味精,可以食得好放心😁章魚小丸子我地另外加左個小食,相比平時食到既比較煙靭,唔錯😛

名字好特別,門面夜好有日本style🤣

豚骨沾麵

豚骨沾麵
仲有一個重點係呢度既湯係無味精,可以食得好放心😁

章魚小丸子
我地另外加左個小食,相比平時食到既比較煙靭,唔錯😛
2019-07-25
2019-07-31 155 浏览
櫻花蝦沾麵朋友介紹而嚟,唔洗停位。坐就少少逼,但都有點日本風既。見到大部份人都係揀沾麵其次就係拉麵。咁不嬲鐘意沾麵當然選沾麵啦。一上枱其實有啲失望,我叫凍麵,但比左熱麵。另外雖然櫻花蝦多,但係唔似食開沾麵咁大碗點,佢細碗。叉燒太多肥肉同薄如膠片,坐我對面另一枱男仔都話薄。好彩蛋幾好味,湯都唔係咸。沾麵就普通啦,比一般既幼身,份量唔夠,有無一個麵?約平時八成到掛感覺上。以九十幾蚊嚟講,無期待中好食,服務就ok啦。主要食物食一次就夠了。
櫻花蝦沾麵

2019-07-27 120 浏览
這天朋友相約一同前往尖沙咀逛街,購物到後,我們便需要找地方吃東西。 這次朋友安排了一同吃日本料理,全因為我們購入了大量的日本零食。餐廳位於尖沙咀的核心地帶,距離地鐵站路程約需五分鐘左右,地理上十分方便。餐廳裝潢與一般的日本拉麵店沒有大分別,但最大的分別,就是店員誠懇的態度, 一進店內便向我們介紹店內的出品。新出的沾麵,柚子味濃,清新,酸酸甜甜,十分開胃,配搭三文魚嫩滑可口,外脆內軟。 沾麵能選擇自己喜愛的軟硬度,我又多了一個好的選擇。

2019-07-24 99 浏览
與好朋友下班後去睇演唱會,先到尖沙咀搵食!時間不多,要快靚正的,我們通常會選擇麵食!走到isquare 附近,今次我們決定食拉麵!看到間小小的店子,鶴亀!決定一試!小店雖然位不算多, 但座位不算逼。店家主打拉麵,其實還有沾麵及其他小食!我們最後選擇試一試它們的沾麵及拉麵!分別點了----柚子三文魚沾麵-沾麵的麵身會較拉麵的粒身, 軟硬度可自由選擇。三文魚煎得剛好,外面香口,魚肉細滑。沾麵點上濃濃柚子味的醬汗湯底同吃, 好清爽!呢個天氣食,好夾呀!櫻花蝦拉麵一上枱就聞到好香的海味味道!整碗拉麵都鋪滿櫻花蝦, 每吃一口都有濃濃的海鮮咸香味!還有糖心蛋都好出息哦!麵身就是幼麵來的, 同樣可選軟硬度!湯底亦香濃不會過咸。飲品方面, 有平時比較少有加的薄荷系列!  呢排咁熱,啱哂!薄荷青檸梳打檸檬薄荷可樂小小的店舖都帶點驚喜,吃飽很滿足地睇演唱會去哦!

走到isquare 附近,今次我們決定食拉麵!
看到間小小的店子,鶴亀!決定一試!
小店雖然位不算多, 但座位不算逼。

店家主打拉麵,其實還有沾麵及其他小食!

我們最後選擇試一試它們的沾麵及拉麵!
分別點了----

柚子三文魚沾麵-
沾麵的麵身會較拉麵的粒身, 軟硬度可自由選擇。
三文魚煎得剛好,外面香口,魚肉細滑。

櫻花蝦拉麵
一上枱就聞到好香的海味味道!
麵身就是幼麵來的, 同樣可選軟硬度!湯底亦香濃不會過咸。

薄荷青檸梳打
檸檬薄荷可樂

小小的店舖都帶點驚喜,吃飽很滿足地睇演唱會去哦!
2019-07-22 114 浏览
店舖不用大舒服簡潔就好了!今晚和朋友到尖沙嘴鶴亀食拉麵,甫進入店裡已有置身日本麵店感覺,牆上拉麵圖畫及木制設計令人舒服放鬆。🥢櫻花蝦拉麵 $93食日本拉麵第一口應該是嚐一口湯底,湯底可代表了一間拉麵是否有水準,這裡的湯底味道清香,嚐一口感濃郁至起膠有水準👍,是時候可以補一補膠原蛋白。🤣厚厚一層櫻花蝦帶出整碗拉麵惹味香氣。🥢辛辣豚骨沾麵$93小妹喜愛沾麵這碗沾麵當然是我的,先夾起麵條粗幼度適中,再沾上豬骨膠原湯濃濃的湯掛在麵上,望著垂涎還是快快送入口,香濃軟糯不用五分鐘光速食完😋,朋友問我是否很肚餓,我笑說:是碗麵令我肚了😬。🥢黑椒醬油雞翼 $26面層帶惹味又香脆黑椒醬包著大大隻雞翼,火速大口食掉滋味十足。🍹薄荷青檸梳打 $32餐牌

🥢櫻花蝦拉麵 $93

厚厚一層櫻花蝦帶出整碗拉麵惹味香氣。

🥢辛辣豚骨沾麵$93

🥢黑椒醬油雞翼 $26

🍹薄荷青檸梳打 $32

餐牌

2019-07-11
2019-07-17 75 浏览
朋友最近介紹佢最近尖沙咀食了間性價比高的拉麵店,拉麵是我的最愛,當然要試一試!去到環境不錯,乾淨闊落,很有日本拉麵店的感覺。我點了海老帆立貝拉麵,朋友點了辛辣豚骨拉麵(少辣)。我碗海老帆立貝拉麵一來到的時候好香燒烤的味道,原來隻大蝦同帆立貝都火炙過,表面少許焦焦的很香!拉麵我比較喜好偏硬的,所以選了較硬,軟硬度對我來說剛剛好,面質爽口,湯底超濃,不油,好好味。朋友因為不太食得辣所以點的辛辣拉麵是少辣,辣的程度剛剛好,不會太辣又夠惹味,豚肉少許肥肉,經過輕微的火炙過帶岀的油香超好味,我都忍不住吃了他一塊。整體來說,朋友果然沒有介紹錯👍🏾
夜晚放工同女朋友去尖沙咀行街,行街前先醫肚先~我地去左鶴亀, 食沾麵同拉麵!呢度的麵分2大類- 湯拉麵同沾麵。我就比較鐘意食湯拉麵, 而女朋友就鍾意食沾麵。我地2個叫咗黑松露慢煮安格斯牛沾麵($188),同辛辣豚骨拉麵($93)。我地仲+$35可以配汽水同煎餃子~麵嘅硬度可以揀~黑松露慢煮安格斯牛沾麵($188)呢個真係不得了!煮緊嗰陣已好香!因為用火槍燒D牛肉,成間店都香噴噴!牛肉好嫩好JUICY~個沾麵汁係黑松露味的,入面仲有粒大大粒的帶子。好味道辛辣豚骨拉麵($93)我叫咗小辛,但都真係幾辣!但辣得來好過癮, 豚骨湯又夠濃厚。餸菜都好豐富,一樣好味道!最後仲有個煎餃子,煎得好香脆!不錯。最後埋單$316,大滿足呀!
夜晚放工同女朋友去尖沙咀行街,
行街前先醫肚先~
我地去左鶴亀, 食沾麵同拉麵!
呢度的麵分2大類- 湯拉麵同沾麵。
我就比較鐘意食湯拉麵,
而女朋友就鍾意食沾麵。
我地2個叫咗黑松露慢煮安格斯牛沾麵($188),
同辛辣豚骨拉麵($93)。
我地仲+$35可以配汽水同煎餃子~
麵嘅硬度可以揀~
黑松露慢煮安格斯牛沾麵
黑松露慢煮安格斯牛沾麵($188)

呢個真係不得了!
煮緊嗰陣已好香!
因為用火槍燒D牛肉,
成間店都香噴噴!
牛肉好嫩好JUICY~
黑松露慢煮安格斯牛沾麵
個沾麵汁係黑松露味的,
入面仲有粒大大粒的帶子。
好味道
辛辣豚骨拉麵
辛辣豚骨拉麵($93)

我叫咗小辛,
但都真係幾辣!
但辣得來好過癮,
豚骨湯又夠濃厚。
餸菜都好豐富,
大滿足呀!
2019-07-15
辛辣豚骨拉麵
2019-07-16 99 浏览
尖沙咀內街拉麵小店中店内提供二十多坐位 走小店風格感覺親切又不會太擠擁友人和我獨愛沾麵 看見說湯都是過濾3次幼滑湯底而然不加味精 能想像每啖湯有多濃=柚子炙燒三文魚沾麵=燒過的大大份三文魚扒 配上黑椒魚味更香湯是濃濃的 加了點小清新的柚子味十分掛麵 每一啖都能感覺到柚子味可擇選麵質 標準其實煙韌有彈性剛剛好 =辛辣豚骨沾麵=湯底選了中辛 辣味跟豚骨湯挺配辣味夠香的 如果能吃辣激辛應該更開心 配料有叉燒跟糖心蛋叉燒應該畀火炙過 邊邊都燒得香口點=日式煎餃子=餃子上枱的時候 熱騰騰的 香氣四溢餃子皮薄而且煎得很脆 餡料是豬肉配椰菜 肉汁飽滿 非常滿足
尖沙咀內街拉麵小店中

柚子炙燒三文魚沾麵
辛辣豚骨沾麵
日式煎餃子
2019-07-15 56 浏览
成日都會經過呢間嘅門口,店舖門口唔係玻璃門設計,行過又望唔到裡面嘅環境;而且每次都唔啱食飯時間。今晚想食拉麵,上open rice望吓有無人post過環境相先。相片睇落環境都幾舒服,今晚一於去試試。今晚2個人,我地點咗櫻花蝦拉麵+特濃豚骨沾麵;加點咗個日式煎餃子。櫻花蝦拉麵:麵係可以選擇個人要嘅軟硬度,呢度嘅拉麵係用幼麵。湯麵送到成碗滿滿嘅櫻花蝦,賣相好吸引。第一啖一定係試個湯先啦,佢係屬於清爽類型;湯唔會好咸但豬骨味好夠。搭配埋較濃味嘅糖心蛋,好平衡。叉燒切薄片,唔柴而且油香夠;一啖食落唔會感覺好肥膩。特濃豚骨沾麵:同拉麵唔同,沾麵用嘅係粗麵;一樣可以簡麵嘅軟硬度。湯味濃郁但時間耐咗,湯無嘢保温略嫌凍咗無咁好。日式煎餃子:皮是脆的,唔使額外沾醬料都好夠味。整體環境舒服,價錢算合理味道亦都唔錯;下次可以再試其它口味。

日式煎餃子:皮是脆的,唔使額外沾醬料都好夠味。

2019-07-11
  • 櫻花蝦拉麵