招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面议)
2023-02-01 5558 浏览
大年初四約了一班好友去吃頓開年午飯,大家也喜歡吃日本菜當然選間好吃、好坐、價錢親民又好招呼的餐廳啦。這間荔枝角D2的鵜舞 UMAI絕對是我的首選,今次去終於見維修完工拆了棚架門面即時Sharp醒晒。原來年初四也很多朋友仔外出吃午餐,所以餐廳這天也高朋滿座好熱鬧。開開心心跟好友互相祝福派利是後便隨即開餐,首上檯是牛魔王必吃的鹽燒特上牛舌$108。牛舌燒得外面焦香內裏粉嫩,吃得車爸爸耳仔郁郁很滋味呢。而我就品嚐這個鹽燒阿波尾雞脾肉$108,雞皮燒至香脆不油內裡的肉質香嫩多汁,沾一點柚子胡椒醬吃好吸引喔。來這兒我必吃招牌辣吞拿魚腩卷$98,香香辣辣的味道加上軟熟的壽司飯,這個吞拿魚腩卷從來也沒令人失望。然後這個燒厚揚豆腐$68也是必吃之選,豆腐燒到外皮煙韌內裡嫩滑,一邊醬油一邊木魚喜歡什麼口味悉隨尊便。繼續到品嚐疋田師傅的天婦羅丼$288/8品、$188/5品,隨天丼會附上味噌湯和漬物,米飯更用上夢美人香米煮成整個天丼真的超級豐富,這天我吃了番薯天婦羅外層炸得輕脆內裏粉淋香甜勁好味,配上米香十足飯粒真的非常滋味。然後還有勁香脆可口的蝦餅飯$128,這個飯同樣跟上味噌湯和漬物,香脆的蝦餅內藏滿

牛舌燒得外面焦香內裏粉嫩,吃得車爸爸耳仔郁郁很滋味呢。

然後還有勁香脆可口的蝦餅飯$128,這個飯同樣跟上味噌湯和漬物,香脆的蝦餅內藏滿啖啖爽彈鮮蝦肉,鮮味十足又香口再怕熱氣的我也要吃上一點點。

然後到品嚐下田師傅的燒鳥重$178,燒鳥重內有超嫩溜的玉子燒、充滿軟骨的雞肉棒、焦香雞腿及雞頸肉加上靚飯,全部也充滿炭燒香氣非常誘惑,另外還配有前菜、漬物及味噌湯同上絕對不是我一個人能夠KO的!所以跟好朋友一起分享就最適合和快樂。

每一餐怎也要有甜品才叫完滿!所以大家也點來芝麻雪糕$28來甜蜜結束這頓開年午餐,我們還跟姐姐學識了跳芝麻舞呢哈哈~

這天大家也吃得非常快樂和滿足!在此祝各位身體健康、日日有食神。
2023-01-25
下午茶
🌟餐廳:鵜舞 Umai📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place一期地下2號舖💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 15:00 / 18:00 - 23:00📱電話:2743 8011D2 place 聚集多間人氣餐廳,今日就約左一班好友去食開年飯,順便去行下市集~之前食過鵜舞 Umai既串燒,印象非常好,今日再次揀左呢間餐廳。特別欣賞佢既設計揉合東京新宿西口站小巷既居酒屋同日本漁村質樸風貌,一入到去就深深感受到洋溢住東瀛風情既氛圍,今日一於同好友們好好刷返餐,開個靚年先🤟🏻———————————————————🌟辣吞拿魚腩卷賣相好精緻既卷物~每一件卷物既上層同入面都放滿肥美甘香既吞拿魚腩蓉,入口魚油味十足~卷物入面仲特意加左漬蘿蔔粒,豐富口感之餘,亦可以中和吞拿魚腩既油脂感,係一道好有特色既菜式!———————————————————🌟鹽燒特上牛舌 極有口味既菜式~厚切牛舌以炭火烤至外層焦脆,內裡粉嫩多汁!再加上陣陣炭烤過既香氣,零舍惹味!再搭配埋餐廳自家制既柚子黃芥末醬一齊食,更能帶出牛舌獨特既香味,好夾!———————————————————🌟燒厚
🌟餐廳:鵜舞 Umai
📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place一期地下2號舖
💰價位:~$200 - $400
📱電話:2743 8011

🌟辣吞拿魚腩卷

🌟鹽燒特上牛舌

🌟燒厚揚豆腐
兩種口味既厚揚豆腐各具特色~我就最鍾意搭配木魚碎個一款,木魚碎有助提鮮,帶出豆香味道~記得加埋伴碟既薑蓉一齊食,味道會更濃郁~

🌟鹽燒阿波尾雞脾肉
餐廳主打既燒鳥菜式~來自德島縣既阿波尾雞係日本產量第一,屬於走地雞類別,所以肉質特別爽彈有嚼勁,而且仲係低脂雞肉,夠哂健康!經炭燒既阿波尾雞肉味更加香濃,薄薄既外皮燒至卜卜脆,咬開內裡肉味香濃而且仍然保留肉汁,啖啖肉,超惹味,必食之選!!

🌟天婦羅丼
輪到佢地既另一主打菜式天婦羅出場~呢度既天婦羅丼飯份量十足之餘,天婦羅仲炸得好高質,由香港第一代日籍天婦羅師傅疋田博崇先生主理!同行好友一致真心推介蝦天婦羅,餐廳用左日本活蝦,再以薄薄炸漿,食起黎外層香脆,蝦肉仍保持爽彈,可見師父掌握炸漿及油溫一流,好高質呢!!

🌟蝦餅丼
天婦羅界既名物,必試~餐廳用上新鮮白蝦,再混合牛蒡、甘荀、粟米及淮山等日式蔬菜蘸上輕薄炸漿,炸至酥脆,咬落唔油膩之餘,口感仲好豐富添!蝦餅再配上日本珍珠米飯,食落超滿足~

🌟燒鳥重
意猶未盡既我地,一於叫埋呢一個包羅萬有既燒鳥重,咁先至盡興haha~呢款燒鳥重有齊阿波尾雞肉、玉子燒、日式魚餅、日本大蔥等材料,夠哂豐富~每款材料經過炭烤過後,滲出既油脂加埋餐廳特調既甜醬油,伴飯一流~我地一班人食盡咁多款丼飯,啖啖滋味,夠哂盡興~

😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位於荔枝角D2 place one 地鋪,地鐵站一上就到,夠哂方便~餐廳主打由日本師傅主理既燒鳥、天婦羅及各種傳統日本居酒屋既菜式,包羅萬有,每次黎都可以食到唔同既時令菜式!環境方面,佢地既裝修真係好具日本居酒屋特色,擺放大量日本漁村既旗幟,氣氛夠哂熱鬧,大推!!

2023-01-25
2023-01-08 448 浏览
星期五晚係荔枝角睇完朋友show成9點令諗住附近食肆都閂晒門,點知發現D2 place 仲有幾間未關門就是但搵左間日本野食。由於太夜嘅關係walk in即係有位,餐廳燈光比較暗,座位與座位之間唔算寛落,整體都算干淨嘅。至於食物方面叫左吞拿魚拼盤三百幾蚊有6片,厚度中size,口感好滑,唔腥(即係新鮮),不過個人黎講覺得偏貴。串燒叫左雞皮,雞腎感覺唔係生燒,但雞皮食落都好脆ge。軟殼蟹手卷大大件好好食,上台嘅時候d飯係暖ge, 蟹唔會咬落一口油👍

2023-01-06
2022-12-26 462 浏览
今日同朋友嚟呢到飲下啤酒吹下水星期一晚人唔多 我地6點入座 都差唔多9點先走 坐得幾舒服Frozen beer 揀咗桃味同荔枝味 但荔枝味出啲 同埋上面層泡幾特別 似啲好棉密嘅冰明太子玉子燒 玉子甜甜地 包住微辣嘅明太子 好夾牛肉壽喜燒 $168 下面黃黃地嘅係泡沫狀嘅蛋汁 同平晚好唔同 我覺得唔點都好味阿波尾雞髀肉 好似$118 就係普通一塊雞扒 以呢個價錢嚟講就普通咗啲總括嚟講呢到環境唔錯 食物雖然唔錯但覺得偏貴
今日同朋友嚟呢到飲下啤酒吹下水
星期一晚人唔多 我地6點入座 都差唔多9點先走 坐得幾舒服

明太子玉子燒 玉子甜甜地 包住微辣嘅明太子 好夾

總括嚟講呢到環境唔錯 食物雖然唔錯但覺得偏貴
2022-12-11 387 浏览
讚1 耐唔耐都有黎 今次有秋刀魚就試一試 條魚本身肥 去骨去皮既功夫都好 同埋酸汁都調得好2 其他菜式好似蛋卷、燒鳥都一貫地穩陣彈1 可能太多人 服務差左 舉手無人理2 天婦羅係差 皮厚又油

2 其他菜式好似蛋卷、燒鳥都一貫地穩陣

1 可能太多人 服務差左 舉手無人理
2 天婦羅係差 皮厚又油
2022-11-30 366 浏览
之前食開某連鎖店嘅飯糰覺得啲飯冇乜味,餡又少就冇再食今次返開長沙灣想食啲米飯就喺呢間餐廳叫咗個昆布飯糰結果好驚喜,估唔到飯糰可以咁好味個飯團大大個,昆布同啲飯平均分布喺個三角形入面每一啖都係好實淨嘅鹹香味Ps.呢日臨時有急事遲咗差唔多成個鐘先攞不過蒸返熱食落又冇咩問題下次試埋個玉子燒!
之前食開某連鎖店嘅飯糰
覺得啲飯冇乜味,餡又少就冇再食

今次返開長沙灣想食啲米飯
就喺呢間餐廳叫咗個昆布飯糰
結果好驚喜,估唔到飯糰可以咁好味
個飯團大大個,昆布同啲飯平均分布喺個三角形入面
每一啖都係好實淨嘅鹹香味

Ps.呢日臨時有急事遲咗差唔多成個鐘先攞
不過蒸返熱食落又冇咩問題
下次試埋個玉子燒!
昆布飯糰
外卖自取
昆布飯糰
2022-11-28 351 浏览
有時真係要不時不食,仲要有好廚師處理,先可以將食材盡量利用,秋刀魚就係其中之一。幾個月前去過 Umai,發覺不論串燒及天婦羅都有令人驚喜的表現,而早排又推出過秋刀魚菜色,當然要捧場。單單睇見原條秋刀魚眼睛明亮就知新鮮,令人相當期待。餐前先來杯清酒助助興吧!秋刀魚壽司莫以為簡單,原來壽司飯用上了新潟米,倍覺矜貴,放上新鮮的秋刀魚,魚油與醋飯的平衡恰到好處,美味。秋刀魚刺身擺碟一流,嫣紅的肉質份外誘人,不想蘸點醬油?沒問題,來點伴碟的薑茉,是另有一番滋味。秋刀魚紫蘇天婦羅把秋刀魚蓋上紫蘇葉後再來薄薄的一層炸漿,而毫無油膩的感覺,鬆化的口感有熟悉的感覺,當然又是由日籍天婦羅總廚疋田先生的手薄,總不會令人失望。味噌伴秋刀用上了清酒、醬油及味琳來處理,微微的酒香伴以輕盈的甜味,令秋刀魚多了變化,我又幾喜歡。鹽燒去骨秋刀魚而鹽燒去骨秋刀魚,就由另一位掌管爐端燒的總廚山田先生出手,入口脆卜卜,又吃得到魚香,佐酒一流。秋刀魚釜飯餐牌內最後一道是充滿大阪風味的釜飯。飯粒當然是新潟米,用鰹魚湯去煮,令每粒飯都有沾上了魚香,食之前更可以起骨,將魚肉拌和飯中,就更加滋味。一場到來,上次串燒的體驗實在太正,一於

單單睇見原條秋刀魚眼睛明亮就知新鮮,令人相當期待。
餐前先來杯清酒助助興吧!
秋刀魚壽司

秋刀魚刺身

秋刀魚紫蘇天婦羅

味噌伴秋刀

鹽燒去骨秋刀魚

秋刀魚釜飯

餐牌內最後一道是充滿大阪風味的釜飯。

一場到來,上次串燒的體驗實在太正,一於追加。
烤澳洲和牛

肉質細嫩肥美,肉味濃郁,蘸點些少海鹽就更鮮。
烤九洲宮崎豚肉

肉質鬆軟,尤其是帶炭香又沒有焦位,緊緊熟盡見功夫。
烤雞頸肉

好邪惡但又好好食,油香滿溢,每次都講同一句:偶爾一次!
雞肉丸

自家出品,蘸點蛋漿令口感更佳。
雞肝

同樣係膽固醇好友,粉嫩的感覺好啱伴酒。
厚燒揚豆腐

外脆內嫩,又係恰到好處。
加上博多明太子玉子燒以及辣吞拿魚腩,實在是豐富滿足的一夜。
蕨餅

壓軸當然是甜品,QQ的口感,甜度輕盈,我鍾意。

2022-11-17 345 浏览
近來身邊很多好友返*鄉下*但我仍未太有信心出走!想吃日本菜的時候就到本地的餐廳解饞,尤其是那些期間限定的特有菜單一出就去幫襯。這天就到在港的*鄉下*居酒屋UMAI鵜舞,品嚐期間限定的德島清酒美食祭。這德島清酒美食祭選用德島縣當造的海產及食材炮製美食,配襯傳統阿波舞音樂令人猶如置身於德島般,跟門外的繁華鬧市簡直是兩個世界。聽聞山清水秀的德島縣出產了不少優秀的地酒,這次清酒美食祭中亦供應共30多款的酒類,當中包括有清酒、梅酒、燒酒等,而好友這天就選上了這枝阿波黑蜜梅酒來品嚐,採用德島縣領先的梅子產區神山町的Oshuku-ume梅子來泡製,加上用自釀清酒和珍貴的阿波三本糖製成的黑糖漿醃製而成,喝下口感微甜很令人開胃。連器皿也使用藍染大谷燒陶藝餐具來奉客,確保大家眼睛也能遠離煩囂齊齊享受。打頭陣是德島刺鯧魚火炙壽司$45/件,在德島縣刺鯧魚被稱為象徵秋天到來的魚。自古以來德島就有在秋季祭典期間食用刺鯧魚的習俗,我們當然要入*鄕*隨俗品嚐這肉質肥美的刺鯧魚。刺鯧魚肉質較為鬆軟絕非爽口的種類,火炙過後油脂的香令鮮味升溫,口感味道也非常特别。緊接著這德島阿波尾雞雞皮唐揚$68是我的必吃推介,由天婦羅

緊接著這德島阿波尾雞雞皮唐揚$68是我的必吃推介,由天婦羅總廚疋田博崇炮製先將阿波尾地雞雞皮油脂去掉,然後炸至口感比薯片更酥脆的香口小吃,邪惡但美味很易吃不停口小心小心。

這份是燒咖喱德島阿波尾雞肉$88,是日藉爐端燒總廚山田宗睦的手筆,以秘製咖喱燒阿波尾雞的雞胸肉,吃下肉質軟淋味道香濃最重要雞胸肉肯定沒那麼邪惡嘛。

繼續上檯的是德島鰤魚長蔥炸串$68,德島鰤魚肉質柔嫩用上日式串揚來烹調,口感外層香脆內裡軟嫩可口非常,那件京蔥亦鮮甜味美配合得天衣無縫。

已不止第一次吃鹽燒德島阿波尾雞雞翼$38/隻,燒得皮脆肉嫩以其肉質鮮嫩雞香濃厚,大大隻的阿波尾雞翼絕對是百吃不厭之好物。

再來的是德島阿波尾雞肉蘆筍天婦羅$68,天婦羅當然也是由總廚疋田博崇炮製,以阿波尾雞的雞柳捲上蘆筍炸成天婦羅,口感外脆肉軟層次感很豐富。

喜歡吃魚的我見到這德島鯧魚西京燒$158非常興奮,鯧魚用上味噌和高湯來醃製後才弄成⻄京燒風味,吃下味道甜美加點蘿蔔蓉一起品嚐味道更加可口。

最後還有個鳴門鯛魚釜飯$138,看上去像沒多特别但吃下味道卻令我驚喜非常。

鳴門鯛魚的肉質紥實鮮味十足,魚油香味完全滲入在釜飯中,那口飯絕對有令人感動的味道多滿足也要細意品嚐啊。

期間限定的德島清酒美食祭由即日起至12月11日供應,思*鄉*重的朋友訂檯要快喇。
2022-11-11
午餐
2022-11-14 4527 浏览
你應該都記得舊年都有提及過德島美食祭菜式,鵜舞 Umai 今年又有提供啦,如果你同我一樣係德島嘅粉絲,要快啲訂。呢晚黎到鵜舞,依舊非常爆,串燒枱全full,成個居酒屋都勁多人勁好氣氛,今晚難得多人,可以試到好多唔同嘅串燒同埋德島嘅酒。前菜點件火炙鯧壽司,來自德島頭炮,當然不錯,無豉油剩吃魚嘅鮮味最好。先上場的鰤魚長蔥炸串,睇樣都估唔到係乜嘢,鰤魚炸得香脆得來少油而香,加左長蔥後,感覺幾新鮮。阿波尾雞南蠻阿波尾雞唐揚,係非常好的下酒菜,同今日飲嘅sake同梅茶都好夾。鹽燒阿波尾雞翼今年同樣燒得勁精神,那咬落去嘅一刻真係好脆好大聲㗎。食完雞翼咁欣賞,當然要試雞皮唐揚啦,比雞翼再下一場的表現,呢個食足兩串先夠。再食多個名古屋風雞鎚唐揚,另一種食法,個人愛唐揚做法,市場少見D,感覺深刻D。燒咖喱阿波尾雞肉有勁印度嘅味覺,一上場已經覺得好特別,日本同印度的crossover係今晚最深刻的特色之一。雞肉露筍卷天婦羅同雞肉芝士卷夫婦羅,一個點鹽,另一個剩食最好,各有千秋,我個人喜歡清少少的露筍卷。鯧魚西京燒,相對較常見,同德島美食無咁有大關係,好似成日都見到咁,但卻係最熟悉的居酒屋風味。嗚門鯛魚釜飯

嗚門鯛魚釜飯,焗一焗仲有飯焦,加上嗚門鯛魚的魚油香滲透整碗飯,完美的作結。

朋友話想食多個燒牛舌,鰻魚玉子燒同辣吞拿魚卷,兩樣都咁好,唔怪得飽飽地都要再encore。

再食個雪糕作結,看到隔離的天婦羅房間,再諗起朋友讚過呢度嘅天婦羅師傅比起香港大部份嘅餐廳都出色,我就好想再來了。
2022-11-08 399 浏览
高質日本居酒屋鵜舞 (荔枝角)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~這一間位於荔枝角D2 place 的日本餐廳,裝修風格以日本居酒屋為主,入到去嘅感覺就好似瞬間轉移到日本咁😂😂今次小編來試佢哋嘅午餐,Order了一份三文魚西京燒定食($138)以及一份炸雞配辛辣豬骨湯 豚肉拉麵($98)~~~三文魚西京燒午餐包括前菜,麵豉湯,漬菜,蒸蛋以及白飯, 套餐非常豐富, 三文魚嫩滑鮮甜, 蒸蛋更加係出色(很滑很甜,,鳴)。炸雞辛辣豬骨湯豚肉拉麵, 湯底香濃辛辣,炸雞即叫即整,味道絕對係非常不錯~~ (唯一美中不足嘅地方係店內冷氣比較細, 個人感覺有點缺氧😂😂)
高質日本居酒屋
鵜舞 (荔枝角)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

首先,我清單上無一樣唔推介!2人閒日8點walk in都有門口枱一張,行入啲嘅枱感覺更加有氣氛~個人愛好下走左帶子黎左油甘🐟新鮮度100 個厚度超有滿足感! 嗌哂FROZEN BEER(青蘋果味)同生啤試,FROZEN係爽十倍,飲到底啲青蘋果syrup少甜haha但好飲很推薦!鰻魚蛋卷個樣同聞落平凡啲,但食落好soft唔dry!雞皮睇落成個雞肉咁,好厚身唔過份油膩,讚吉列蠔不錯,炸皮唔廉價呀本身係嗌秋刀魚釜飯,可惜賣哂,其他釜飯睇OpenRice唔吸引,轉戰左辣呑拿魚腩卷。卷物比較鬆散,一夾就少碎~不錯,仲頗辣hahahaout jor $1,000/2 budget,$12XX,但很滿足~
首先,我清單上無一樣唔推介!

刺身桶7種
青蘋果frozen  beer

鰻魚蛋卷個樣同聞落平凡啲,但食落好soft唔dry!
厚燒鰻魚蛋卷

雞皮睇落成個雞肉咁,好厚身唔過份油膩,讚
雞皮串
吉列蠔不錯,炸皮唔廉價
吉列蠔  4粒

雞皮串
吉列蠔  4粒
辣呑拿魚腩卷
2022-10-25 343 浏览
如在荔枝角區,想lunch食餐好,環境舒適,食物有質素得來服務也不錯的,就要來試下這間日本菜!曾食過的都好食,如刺身,定食,烏冬,餃子等,我朋友叫過壽喜燒,雞排定食也讚口不絕,連平日不食飯的她,也可食晒碗飯,個煎蛋很滑,材料十足!配菜新鮮好味,我叫烏冬,其中配菜有蘿蔔,很甜滑爽口,仲有兩舊腐皮壽司同樣好味,連配菜也唔流,服務方面,有效率同有禮貌!值得推介!

2022-10-25
$150.4
2022-10-24 369 浏览
約了在朋友公司樓下晚飯,沒想到在荔枝角竟然有這麼裝修有特色的居酒屋!三五知己約起小酌幾杯,相聚一刻,的確樂也融融!秋天時分,首先一定要來個秋刀魚刺身,肉質鮮甜魚油甘香,回味無窮,美味!當然不少得壽司刺身、天婦羅、鍋物和燒物。新鮮的食材,再配合一流的烹調工夫,完全能夠帶出食物的真正味道,超級滿足!絕對是一家高水凖的居酒屋🏮
2022-10-12 3683 浏览
喱幾日有啲涼涼哋係時候去食好嘢喇!去食當時得令嘅日本秋刀魚點睇呢!老婆大人又約咗一大班朋友去鵜舞開餐,今次原來去食秋刀魚祭正喎。一坐底已經有清酒梅酒等緊我哋,本來想唔飲都唔得啦!先叫啲嘢食嚟送吓酒先!喱個博多明太子玉子燒外面食落甜甜哋,入面啲明太子辣辣哋又幾好味喎。一場嚟到梗係要整番幾串下田總廚嘅燒鳥串燒啦!雞頸肉食落好有咬口只係用少少海鹽調味已經正到爆。跟住喱串雞肝真係唔得了!嫩紅嘅顔色好有光澤食落去鬆化又甘香果然係好嘢嚟。喱個雞肉丸會跟埋日本雞蛋,入面有啲雞軟骨肉肉得嚟好鬼脆口,點埋蛋汁一齊食仲正斗啊。黃金芝士西京燒面頭甜甜哋,燒過後有少少似Blue Cheese,甩嚟送酒真係一絶。喱碟澳洲和牛燒好一上枱就好鬼香,五成熟嘅牛肉食落好柔軟肉香都好重鍾意食牛嘅我冧晒。食完前菜就到喱日嘅主角秋刀魚出場,第一碟係刺身擺到咁生鬼抵大家多幾張靚相。秋刀魚唔大條不過當造嘅時間都幾肥,就咁食可以食到魚油香味,再唔係加啲薑蓉蔥花一齊食就會惹味啲。食完刺身就食壽司喱碟秋刀魚壽司好有光澤,夾埋醋飯食落冇咁油仲好鮮甜添。跟住食秋刀魚紫蘇天婦羅,由疋田總廚整嘅已經係信心嘅保証,平時我唔係好like紫蘇葉不過

一坐底已經有清酒梅酒等緊我哋,本來想唔飲都唔得啦!

跟住食秋刀魚紫蘇天婦羅,由疋田總廚整嘅已經係信心嘅保証,平時我唔係好like紫蘇葉不過加埋薄荷又唔同食法,外層夠鬆脆入面啲秋刀魚炸得啱啱好唔會乾巴巴味道唔錯。

喱碟係鹽燒去骨秋刀魚,將咁細條嘅起骨都好高難度吓,秋刀魚用鹽燒過後啲魚油香噴噴仲有啲甘甘哋,鍾意食香口嘢嘅我覺得幾正。

味噌伴秋刀就用味淋、清酒、醬油嚟煮,食落去有啲甜不過我覺得再入味啲應該仲好食。

最後喱個秋刀魚釜飯就認真唔錯,用咗鰹魚湯煮飯加埋秋刀魚上去煮,啲魚油滲晒落啲飯度撈匀食好鬼和味,好味到我隊咗兩碗先夠喉。

鵜舞 UMAI

電話:27438011

地址:荔枝角長義街9號D2 Place一期地下2號舖
2022-10-05
2022-10-09 2181 浏览
今天終於感覺到點點的涼意,這個時候很多食物正是當造的季節,其中一樣就是來自日本的秋刀魚了,一知道我喜歡的餐廳推出了秋刀魚祭的菜式饞嘴的我有豈會錯過!一於約齊朋友們去擦大餐。正是位於荔枝角D2 Place內的UMAI 鵜舞,我喜歡這兒地方夠大又有各式各樣的日式烹調料理,另外店員招呼服務亦非常貼心最重要是價錢非常合理,所以喜歡吃日本菜的朋友我也會推薦他們去幫襯。路過見到燒鳥位置這個可愛的雞隻模型,又令我非常掛念下田總廚的備長炭燒鳥串!待會必定要點幾串來解饞。仍在戒酒中的我唯有影張相來滿足酒癮,這夜好友們有清酒又有梅酒飲真係好開心呀。什麼也不用說先來品嚐秋刀魚菜式,打頭真的是最能品嚐到秋刀魚原味道的秋刀魚刺身,大家亦可配襯薑蓉、蔥花或味噌來享受出不同的口味。緊接著上檯的是秋刀魚壽司,油脂豐潤的秋刀魚趟在以新潟米煮成的壽司醋飯上,我連Wasabi及醬油也不用蘸完全吃盡秋刀魚的鮮味。然後到香口的秋刀魚紫蘇天婦羅,由日籍天婦羅疋田總廚親手炮製,酥脆炸漿包裹著鮮嫩的秋刀魚加上我大愛的紫蘇葉和薄荷,令成件事變得清爽又不膩很可口呢。而鹽燒去骨秋刀魚則由爐端燒山田總廚來炮製,聽聞這個是秋刀魚最傳統的食法,

而鹽燒去骨秋刀魚則由爐端燒山田總廚來炮製,聽聞這個是秋刀魚最傳統的食法,將魚脂豐富的秋刀魚原條鹽燒然後去骨,燒至金黃酥脆後吃下去帶啖啖甘香吃得挺過癮。

然後這味是味噌伴秋刀用上日式三寶味淋、清酒、醬油來烹調,吃下去秋刀魚多了一份香甜味道,這樣的煮法又品嚐到秋刀魚的另一種風味。

來到最後一份秋刀魚美食就是大阪獨有的秋刀魚釜飯!廚師會在堂前烹製釜飯內還有很多不同時令食材,新潟米以鰹高湯煮成飯然後索盡秋刀魚的油香,飯粒煙靭軟熟吃下去香氣誘惑至極。

吃過秋刀魚祭的美食之後饞嘴的我們當然不會放過其他美食吧!首先要再品嚐燒鳥達人下田總廚的燒鳥串燒,先來兩串雞頸肉已經不是第一次品嚐但是再吃那焦香及嫩滑的口感仍然令我如痴如醉。

另外我們還點上雞肉丸質感弄得恰到好處可惜這天鹹度略高,但沾上日本雞蛋一起品嚐還是可以的。

另外我當然不會放過點邪惡的雞肝,雞肝吃下粉嫩甘香的味道真的叫我難以抗拒。

喜歡吃豆腐的我更選多一客厚燒揚豆腐,外脆內嫩的口感真的叫我非常喜歡。

朋友中有蛋痴所以叫了一碟博多明太子玉子燒給他享用,甜甜的玉子包裹著微辣鹹香的明太子我覺得是Perfect Match。

當然要照顧喜歡吃牛的朋友所以叫一碟澳洲和牛燒,眼看很快已經被吃光光相信質素絕對是吸引的。

不吃牛的我有這一個燒九洲宮崎煙肉嘆,肥瘦勻稱的煙肉經燒過之後油香撲鼻好吸引,吃下肉汁豐盛之餘又有嚼勁還挺有肉香好吃喔。

這兒的辣吞拿魚腩卷弄得非常好所以飽到一個點的我們決定要再點來品嚐,這個辣吞拿魚腩卷口感很豐富味道亦鮮香真的百吃不厭。

最後還有蕨餅作飯後甜品可惜我已經滿足到不得了!辛苦朋友們幫忙吃掉我那份兒喇。

喜歡吃肥美秋刀魚的您也快些訂座去品嚐吧!不要待秋刀過後冇艇搭才後悔呀。
2022-10-05