餐厅: 鮨燐
资讯:

2023-12-22 13 浏览
全日手握壽司套餐有11件壽司,連沙律,蛋,甜品同湯,而家有優惠,全日每個set減$100!!!即係$388+10%自選11件壽司,其中一件可以係omakase~首先有田園沙律配油醋汁,好fresh咁開始今餐,佢地嘅燉蛋超爆滑嫩!第一舊手握壽司係北海道帆立貝,有輕微柚子味,司傅磨咗少少柚子皮落去。大分県深海池魚,好有魚味,餃碟魚燒香咗,上面係魚嘅群邊。魚身好爽脆,油好甘香~章紅魚,口感似墨魚但無咁韌,魚香好重好突出!然後係金目鯛,小池魚配博多葱,墨魚,仲有無乜脂肪嘅中拖羅,入口有少少乳酪味!梭子魚 又名竹青魚,有蒜蓉醬汁燒咗再火炙過所以好香!馬糞海膽, 最後係手卷 吞拿魚蓉益力多sorbet,比想像中無咁甜同冰凍,好在當日仲未係咁凍啫!

自選11件壽司,其中一件可以係omakase~

餃碟魚燒香咗,上面係魚嘅群邊。魚身好爽脆,油好甘香~
章紅魚,口感似墨魚但無咁韌,魚香好重好突出!

梭子魚 又名竹青魚,有蒜蓉醬汁燒咗再火炙過所以好香!

馬糞海膽, 最後係手卷 吞拿魚蓉

2023-12-21 19 浏览
鮨鱗上環分店位於蘇杭街地舖主打廚師發辦鮨鱗推出自選壽司套餐總共接近三十款壽司可以按照個人喜好自選或者廚師發辦八至十三貫田園雜菜沙律蕃茄蔬菜配搭油醋沙律清新輕盈同時酸甜醒胃日式蒸蛋茶碗蒸水潤嫩滑配搭菇菌以及木耳同埋蟹柳口感對比分明愛媛縣赤鱲魚/北海道鮫鰈魚愛媛縣赤鱲魚等同海紅鯛肉質柔韌細膩;北海道鮫鰈魚等同右口魚肉質清爽同時炙燒裙邊肥嫩配搭青檸以及竹炭鹽粒豐富層次愛媛縣鱆紅魚/北海道銀鱈魚愛媛縣鱆紅魚肉質緊緻甘甜;北海道銀鱈魚經過炙燒油脂半融配搭蔥花以及辣蘿蔔蓉完美靜崗縣金目鯛/大分縣深海池魚靜崗縣金目鯛肉質鮮嫩油潤同樣適宜炙燒配搭柚子皮可以減輕油膩感;大分縣深海池魚肉質柔滑爽嫩個人真心推薦島根縣池魚/京都中拖羅島根縣池魚肉質緊實配搭九洲博多蔥花味道清雅;京都中拖羅肉質紅潤同時油花細密黑鯥魚/鯖魚黑鯥魚樓息深海屬於高級食材肉質柔軟簡單配搭蔥花以及辣蘿蔔蓉已經足夠鮮甜;鯖魚保存困難容易產生濃重魚腥相反新鮮鯖魚肉質豐潤鮮濃配搭蔥花以及白芝麻絕對值得試神奈川梭子魚/大拖羅神奈川梭子魚魚肉肉質精瘦同時皮下脂肪豐厚適合火炙配搭青檸;大拖羅肉質粉嫩柔軟脂肪豐腴甘潤超級滿足海膽海膽色澤橙紅同時瓣塊肥厚
鮨鱗上環分店位於蘇杭街地舖主打廚師發辦

神奈川梭子魚/大拖羅

海膽
海膽色澤橙紅同時瓣塊肥厚乾爽紋絡清晰分明味道甘甜

手卷
香蔥吞拿魚腩手卷即席手剁吞拿魚蓉混合香蔥以及三文魚籽雙倍奢華享受

麵豉湯
自選壽司套餐跟配麵豉湯溫熱和順

甜點
益力多雪糕結尾可以消膩解滯同時幫助腸道蠕動消化
2023-12-04
2023-12-21 23 浏览
很久之前來過一次,餐廳還是保持高水準,廚師親切有禮,每一道菜式都向我們詳細介紹食材來源和調味方法。上次完全由廚師發辦,今次就吃一下自己選擇的壽司組合。茶碗蒸蛋好滑,加入了好多材料。今日天氣凍,好喜歡一來就上個熱食暖一暖肚。北海道帆立貝經過師傅加入醬汁調配味道,非常爽口鮮甜。大分縣深海池魚好肥厚和鮮甜,值得一試之選。兵庫縣甜蝦好大隻甜蝦,加上師傅的調配,味道香甜爽口。北海道油甘魚上面加上柚子胡椒醬,味道濃郁,但不會蓋過魚的鮮味。這個配搭組合很有新鮮感。火炙鰻魚第一次在現場看壽司師傅準備火炙鰻魚,可能是因為即燒即食,醬燒的味道特別香。北海道馬糞海膽非常juicy, 口感軟綿綿,今天最喜歡的壽司。大吞拿魚腩入口即溶的口感,吃完後,魚香味在口中久久不散。中吞拿魚手卷因為我不吃蔥,師傅特別為我改為黃蘿蔔來取代蔥花,多了一份爽口的口感。經過師傅介紹,原來黃蘿蔔比蔥花,是吞拿魚手卷的更正宗的配搭。很滿意今晚師傅的安排,很細心地為我避開蔥花。另外,很喜歡魚生和不同調味方法的配搭。既保留了魚生的鮮味,又可以讓我嘗試到不一樣的口味。

茶碗蒸

北海道帆立貝
經過師傅加入醬汁調配味道,非常爽口鮮甜。

大分縣深海池魚
好肥厚和鮮甜,值得一試之選。

兵庫縣甜蝦
好大隻甜蝦,加上師傅的調配,味道香甜爽口。

北海道油甘魚

火炙鰻魚

北海道馬糞海膽
非常juicy, 口感軟綿綿,今天最喜歡的壽司

大吞拿魚腩
入口即溶的口感,吃完後,魚香味在口中久久不散。

中吞拿魚手卷

2023-12-20
鮨燐喺香港有兩間店,尖沙嘴嗰間走嘅係極尚嘅路線,而今次我地食呢間位於上環,主打嘅就係一個性價比襯住餐廳有八折優惠,特登過黎,13貫都只係508,包埋基本嘅沙律、蒸蛋、湯同甜品。最最最特別嘅係你地係可以有得自選壽司,唔係普通單點咁簡單,佢係連閒聊、醬料、佐料都可以自己選擇,如果自認為有創意嘅食神可以自己配搭下,當然都可以選擇交畀師傅決定約500蚊嘅13貫,除返開都唔洗40蚊一件,平過坊間某d日式餐廳,但食物絕對令人滿意,有我最鍾意嘅拖羅、醬油漬赤身、同埋海膽,食到應有嘅肥美鮮甜至於其他壽司,我就鐘意佢嘅右口魚,因為佢魚肉上面嘅係燒魚邊,一件壽司食到兩種口感,仲要燒完之後好重油脂香🤤蝦不嬲都係我最愛,我每次都好期待唔同師傅用唔同方法處理,今次食到嘅北海道牡丹蝦用昆布醃過,食落係多一種香味,上面再加上鹹香嘅蝦膏,未到十分有層次長崎縣鯖魚配搭自己醃製嘅白昆布,第一次咁食,十分新奇昆布底下仲有紫蘇葉同白芝麻,唔難想像到個香氣係何其濃郁另外我好滿意最後嘅拖羅蓉手卷,因為料好足,入口拖羅肉係爆出黎總結:約500蚊食到高質素嘅席前廚師發辦,性價比十足,仲可以有機會嘗試自選配搭,呢個都幾有gimmick

總結:約500蚊食到高質素嘅席前廚師發辦,性價比十足,仲可以有機會嘗試自選配搭,呢個都幾有gimmick。整體體驗幾好,推薦
2023-12-18 625 浏览
鮨鱗近來推出壽司套餐,除Omakase 外,多了一個相宜價格的選擇。沙律有番茄仔,落黑醋。蒸蛋主要有蟹柳及菇,蛋滑溜夠熱。鮫鰈魚右口魚邊,上面加了竹炭鹽,肉質爽;淡路島魷魚壽司,燒過加了青檸汁。大分縣深海池魚,油脂不經炙燒都夠肥美;北海道帆立貝鮮甜,加了青檸汁及醬油,青檸味幾突出。油甘魚超級肥美,厚切且有入口即溶感覺;赤貝爽口清甜。宮城縣大吞拿魚腩及中吞食魚腩,先食中吞拿魚腩已經夠肥美,接連食大拖羅油份高到極致。燒秋刀魚好濃味;燒鰻魚左口魚上有萬能蔥,好香的魚油味。海膽壽司來自北海道馬糞海膽,紫菜夠脆。腐皮壽司不講不知道,是由店內自家製,與包裝貨不同,飯加了煮腐皮的醬汁,有些濕潤感覺。吞拿魚手卷,紫菜脆卜卜,但忍不住叫了少飯,因為太飽了。服務好好,師傅及侍應都會關心客人。

沙律
有番茄仔,落黑醋。

蒸蛋
主要有蟹柳及菇,蛋滑溜夠熱。

油甘魚超級肥美,厚切且有入口即溶感覺;
赤貝爽口清甜。

燒秋刀魚好濃味;燒鰻魚

左口魚上有萬能蔥,好香的魚油味。

海膽壽司來自北海道馬糞海膽,紫菜夠脆。

吞拿魚手卷,紫菜脆卜卜,但忍不住叫了少飯,因為太飽了。

服務好好,師傅及侍應都會關心客人
2023-12-17 22 浏览
又到12月聖誕月,每日都跟不同的好友們四出食飯聚會,今晚又跟閨蜜去食最愛的日本料理。原來餐廳12月十三貫極上限定寿司有8折優惠,好在閨蜜預先book定枱。沙律野菜沙律、蕃茄仔加上柚子沙律醋,酸酸甜甜,份外開胃。茶碗蒸茶碗蒸剛剛蒸起,非常新鮮熱辣,蛋味香濃,入口溜滑。北海道帆立貝帆立貝鮮甜濃郁.口感嫰滑清爽,用上靜岡縣出產的柚子皮提味,味道更加清甜可口。魷魚用火槍輕輕炙燒過,令到魷魚入口特別爽脆,膠質豐富。油甘魚魚肉呈淡紅色,油分高,入口味道細膩,口感豐富,帶有微妙的鮮甜味。深海池魚大分縣出產的深海池魚,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,刺身最能帶出深海池魚令人齒頰留香的油分。中拖羅長崎縣的中拖羅色澤粉紅,非常甘香,油分恰到好處而無筋,入口即溶。梭子魚 店家用上神奈川縣出產的棱子魚,炙燒過表面加上芝麻,濃濃的油香凝在口腔久久不散,鮮味十足。黑睦魚鹿兒島縣的黑睦魚,肉質鮮甜無比,口感香滑,用上辣椒蘿蔔蓉調味,更加帶出魚肉鮮味。北海道馬糞海膽入口甘甜,回甘味強,海膽膏的瓣塊較小,味道濃厚且鮮美無比。左口魚裙邊北海道的左口魚裙邊肉質鮮美,含豐富油脂,經過火燒後逼出的魚油,甘香鮮甜,配上

沙律
野菜沙律、蕃茄仔加上柚子沙律醋,酸酸甜甜,份外開胃。

茶碗蒸
茶碗蒸剛剛蒸起,非常新鮮熱辣,蛋味香濃,入口溜滑。

北海道帆立貝

魷魚
用火槍輕輕炙燒過,令到魷魚入口特別爽脆,膠質豐富。

油甘魚

深海池魚

中拖羅

梭子魚

黑睦魚

北海道馬糞海膽
入口甘甜,回甘味強,海膽膏的瓣塊較小,味道濃厚且鮮美無比。

左口魚裙邊
北海道的左口魚裙邊肉質鮮美,含豐富油脂,經過火燒後逼出的魚油,甘香鮮甜,配上辣蘿蔔蓉、芽蔥提味,層次豐富,濃郁甘香。

開心果雪糕
開心果味超級濃厚,開心果擁有獨特果仁香味,濃郁的堅果香味和層次豐富的細膩口感帶來味蕾享受。

2023-12-15 26 浏览
同朋友去開上環睇show,完show 後有少少肚餓,便在附近找點吃的,朋友便帶我到這家人氣omakase 店,簡單食個晚餐。餐廳以日式木系裝修,佈置很有日本氣息,而且全部都是吧台,可以好好的在席前欣賞師傅的手藝,食omakase 時最喜歡就是坐吧台的原因就是這個,而這裏的師傅真是手起刀落,每道菜都講解得很清楚,大讚!因為不太肚餓,所以今次只點14貫壽司的set,可以自己決定,也可以交由師傅決定,當天有咩新鮮食材當然是師傅最清楚,所以我們都交由師傅去決定發辦~🌟14貫壽司🌟🥢先付:沙律及茶碗蒸沙律清新夠凍,配上酸汁,十分開胃。然後就是茶碗蒸,加入高湯的茶碗蒸嫩滑鮮味,為之後的正餐作好準備。🥢海紅鯛: 肉質鮮嫩細緻,魚味相對較淡,清甜有口感,配辣蘿蔔蓉更能提鮮。🥢帆立貝: 新鮮清甜,肉質細嫩,加上青檸汁更清新美味🥢深海池魚: 魚味濃郁,肉質肥美,口感順滑鮮甜🥢北海道墨魚: 師傅以炙燒處理,香氣立即飄來,令墨魚更加香,而且口感更爽🥢赤貝: 赤貝新鮮鮮甜,加上柚子胡椒,帶出鮮甜味道🥢梭子魚:白身魚,味道鮮甜,以炙燒方法將魚皮的油脂迫出,魚油香味更突出,增加甘香味道,再加上磨咗既芝磨,非常的香濃
🌟14貫壽司🌟
🥢先付:沙律及茶碗蒸
🥢帆立貝: 新鮮清甜,肉質細嫩,加上青檸汁更清新美味
🥢深海池魚: 魚味濃郁,肉質肥美,口感順滑鮮甜
🥢赤貝: 赤貝新鮮鮮甜,加上柚子胡椒,帶出鮮甜味道
🥢細切池魚: 池魚也是魚味濃郁的魚,細切增加口感,加上薑末薑汁,更能提鮮,口感及味道更豐富。
細切池魚
🥢鮮銀雪魚: 銀鱈魚本身脂肪分佈平均,肉質細緻滑溜,師傅將銀鱈魚輕輕炙燒過,迫出魚油香味,入口軟嫩
🥢馬冀海膽:口感creamy又清甜,好味到說不出話來,大愛
🥢中拖羅:先吃中拖羅,中拖羅已十分肥美,魚油及魚味濃郁,入口口感細緻柔軟
🥢新鮮鯖魚:新鮮鯖魚味道清甜,魚味濃郁,加上紫蘇葉及白昆布同吃,更能增加鯖魚的鮮味
🥢大拖羅: 然後再來大拖羅,油分更多,炙燒過香味更迫人,入口即溶,大滿足
🥢左口魚裙邊: 本身都好鍾意食左口魚裙邊,炙燒過後更香濃,鮮味,豐膄香氣滿腔
🥢蔥吞拿魚手卷: 加上吞拿魚加上香蔥已十分香,師傅再加上少許漬黃蘿蔔粒,增加口感,大滿足
🥢湯品:麵豉湯
🥢甜品:以雪糕作結,我就選了開心果雪糕,自家制的開心果雪糕,濃濃的開心果味,還有少少開心果仁在內,更加有口感。完美的一餐
2023-12-13 42 浏览
同太太都好耐沒有食Omakase,但這間店長時間都比較full,需要book枱,但好彩之前我有book左今日,入到去環境不錯,雖然地方不算好大,但今日原來都爆滿。【前菜-蒸蛋】可保持蒸蛋的嫩滑狀態,入口即化的滑嫩口感。【愛媛鯛】 膠原蛋白勁豐富,再加了少少海鹽,提升鮮味,魚味濃。【北海道帆立貝】香甜味道,柔軟、細膩的肉質,再加上靜岡縣柚子皮,提升鮮甜味。【兵庫県甜蝦】味道甘香濃郁,肉質較爽口,加了青檸汁非常香。【中拖羅(長崎縣)】油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃郁,非常甘香。【池魚(島根県)】肉質最為肥美,魚油甘香細膩,味道鮮甜。【黑陸魚(鹿兒島)】外皮有微微燒過,之後再加上辣椒蘿蔔蓉,【北海道馬糞海膽】豐盛的海膽,色澤為橙黃色,味道濃厚鮮甜,值得推介。【長崎縣鯖魚】油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香。表面加了白布昆布漬、芝麻,令味道層次豐富。【北海道左口魚裙邊】裙邊部油分豐富有嚼勁,濃郁甘香,入口即溶,連辣蘿蔔蓉、芽蔥一起食,食後那股魚油香會停留口內。【拖羅蓉手卷】口感油脂豐富,加埋香蔥醬油的吞拿魚蓉,鮮味提升。湯同甜品,甜品有開心果雪糕,香濃開心果香氣,不算太甜,食完劃上完
【前菜-蒸蛋】
可保持蒸蛋的嫩滑狀態,入口即化的滑嫩口感。
【愛媛鯛】
膠原蛋白勁豐富,再加了少少海鹽,提升鮮味,魚味濃。
【北海道帆立貝】
【兵庫県甜蝦】
味道甘香濃郁,肉質較爽口,加了青檸汁非常香。
【中拖羅(長崎縣)】
油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃郁,非常甘香。
【池魚(島根県)】
肉質最為肥美,魚油甘香細膩,味道鮮甜。
【黑陸魚(鹿兒島)】
外皮有微微燒過,之後再加上辣椒蘿蔔蓉,
【北海道馬糞海膽】
豐盛的海膽,色澤為橙黃色,味道濃厚鮮甜,值得推介。
【長崎縣鯖魚】
【北海道左口魚裙邊】
【拖羅蓉手卷】
口感油脂豐富,加埋香蔥醬油的吞拿魚蓉,鮮味提升。
湯同甜品甜品有開心果雪糕,香濃開心果香氣,不算太甜,食完劃上完美的句號。
2023-12-06
2023-12-09 25 浏览
上環的壽司店不多,但良莠不齊,鮨燐是有水準的一間,在近期的市道下鮨燐還可保持過往的水平及客源,確實不錯。除了食物外,鮨燐的瓦片魚鱗裝飾也令人印象深刻,其構圖精美而且切合壽司主題,值得一讚。點了13件的自選壽司餐,不自選可以廚師發辦,份量充足。當中有愛缓縣真鲷、赤蚌、時令秋刀魚、松葉蟹、馬糞海膽、O拖羅、左口魚裙边、火灸鰻魚、及吞拿手卷等。較有印象是吞拿魚手卷,真的是十分肥美,不是誇張,吃完後真的看見枱面上留下了一小灘油,確實肥美。開始有沙律及蒸蛋愛缓縣真鲷- 真鲷味較淡,用果味带出深海池魚-魚肉結實彈牙赤蚌-中間有新鮮柚子皮,帶出赤蚌的鮮甜細切池鱼-池魚夾著細蔥,配合紫菜的香翠秋刀魚-當季的秋刀魚肥美,魚香溢出松葉蟹肉-上面添加了樱花蝦,令蟹肉的鮮甜味更特出北海道墨魚-燒焦的墨魚彈牙,脆口青魚-白昆布酸甜配火灸青魚馬糞海膽-新鮮海膽的甜味O拖羅-肥美滿足冇嘢講黑目魚-焦香左口魚裙邊-肥美鰻魚-豉油甜味配合吞拿魚手卷-食完滴油

開始有沙律及蒸蛋

愛缓縣真鲷- 真鲷味較淡,用果味带出

深海池魚-魚肉結實彈牙
赤蚌-中間有新鮮柚子皮,帶出赤蚌的鮮甜

細切池鱼-池魚夾著細蔥,配合紫菜的香翠

秋刀魚-當季的秋刀魚肥美,魚香溢出
松葉蟹肉-上面添加了樱花蝦,令蟹肉的鮮甜味更特出
北海道墨魚-燒焦的墨魚彈牙,脆口
青魚-白昆布酸甜配火灸青魚
馬糞海膽-新鮮海膽的甜味

O拖羅-肥美滿足冇嘢講
黑目魚-焦香

左口魚裙邊-肥美

鰻魚-豉油甜味配合

吞拿魚手卷-食完滴油
2023-12-09 30 浏览
餐廳以自選壽司著名,讓客人親自挑選食材組合主題壽司。店內配置簡約大方,清新的海陸景觀佈置使人跟著輕鬆。 廚師高超手藝讓每一份壽司都品質不俗。北海道帆立貝清新爽脆,右口魚柔軟多汁,深海池魚肉質細緻。北寄貝爽口,牡丹蝦肉帶有海咸香氣,拖羅肥美, 北海道海膽口感細緻 都是最佳之選。個人偏大食,所以認為分量偏小讓人無法品味百分之百的美味。總體來說,憑藉廚藝精湛的壽司師傅及新鮮的食材,實至名歸的自選壽司概念引人入勝。若能在進一步優化個別小食的分量配置,相信能為食客提供一個更全面恣意的用餐體驗。有待改進之處,但仍然值得推薦。

個人偏大食,所以認為分量偏小讓人無法品味百分之百的美味。

2023-12-08 522 浏览
上環一個隱藏著很多美食地方 今天來到蘇杭街, 找到了一家人氣鮨店 - 鮨燐。店舖分上下兩層,以L形吧枱設計,柔和淺木色,環境雅致,滿滿日式風情,坐下來可以近距離跟廚師互動🫶🏻 . 廚師擁有多年鮨店經驗,刀功扎實,店家嚴選當造食材制作出出色食物,食材選料新鮮, 入口的每道菜式都很滿意🫶🏻 . 14貫壽司 🍣🍣,由廚師精選給你安排,件件肥美新鮮😍😍 . 前菜沙律 - 爽脆新鮮蒸蛋 - 蛋味濃,入口香滑. 14貫壽司🍣海紅鯛 - 鮮美甘嫩。帆立貝 - 配上青檸汁,味道鮮美。深海池魚 - 肉質肥嫩,口感順滑鮮甜。北海道墨魚 - 炙燒後入口更見鮮甜。赤貝 - 加入少許柚子皮,味道提鮮。梳子魚 - 魚皮油脂豐富,輕輕炙燒,入口甘香。細切池魚 - 加上薑汁,鮮嫩可口。銀雪魚 - 柚子胡椒,油脂豐富,肉質嫩滑。馬糞海膽 - 鮮甜爆燈中拖羅 - 肥美新鮮鯖魚 - 配紫蘇葉白昆布,味道層次豐富。大拖羅 - 包著紫菜,魚油脂的甘香,入口即溶。左口魚裙邊 - 裙邊位置最肥美,入口滿滿魚油香手。蔥吞拿魚手卷 - 師傅加入大量吞拿魚茸,啖啖滿足。. 湯品:麵豉湯 甜品 : 開心果雪糕 . 職務態度非常友善,
沙律 - 爽脆新鮮
蒸蛋 - 蛋味濃,入口香滑
. 14貫壽司🍣
海紅鯛 - 鮮美甘嫩。
帆立貝 - 配上青檸汁,味道鮮美。
深海池魚 - 肉質肥嫩,口感順滑鮮甜。
北海道墨魚 - 炙燒後入口更見鮮甜。
赤貝 - 加入少許柚子皮,味道提鮮。
梳子魚 - 魚皮油脂豐富,輕輕炙燒,入口甘香。
細切池魚 - 加上薑汁,鮮嫩可口。
銀雪魚 - 柚子胡椒,油脂豐富,肉質嫩滑。
馬糞海膽 - 鮮甜爆燈
中拖羅 - 肥美
新鮮鯖魚 - 配紫蘇葉白昆布,味道層次豐富。
大拖羅 - 包著紫菜,魚油脂的甘香,入口即溶。
左口魚裙邊 - 裙邊位置最肥美,入口滿滿魚油香手。
蔥吞拿魚手卷 - 師傅加入大量吞拿魚茸,啖啖滿足。
. 湯品:麵豉湯 甜品 : 開心果雪糕 . 職務態度非常友善, 廚師上菜也有詳細解說,整個用餐輕鬆舒適, 大家都過了一個愉快晚上💞💞 . 餐廳 : 鮨燐 地址 : 上環蘇杭街126-128號地下D號舖
2023-12-07
2023-12-03 18 浏览
鮨燐最近推出自選壽司的食法,更有八折優惠,值得去探店!我們揀了最豐富的壽司13貫,原價$638,八折後$520,用點心紙自己剔,又可以揀廚師發辦師傅話事,亦可以半廚師發辦,即是點幾款自己鍾意,然後剩下來的由師傅決定。基本的沙律及海鮮蒸蛋,蒸蛋幼滑,很香海鮮湯味,非常美味。愛媛縣的真鯛配辣蘿蔔蓉,清甜。深海池魚很滑。赤貝中央放了柚子皮,入口即刻嗅到柚子香,份量剛好,非常好,很爽口。蝶魚、碟魚裙邊有炙燒香,應該來自裙邊。秋刀魚配薑蔥水尾執到寶,仲有得食,魚味很濃,夠肥,大愛!松葉蟹肉櫻花蝦乾多分脆口層次,蟹肉鮮甜。梭子魚炙燒把油迫出了,肥美香潤口感。銀鱈魚·柚子胡椒好鍾意口感,似溶化了的魚油包住飯。海膽甘香,脆卜卜的紫菜。大拖羅油香與別不同,份外濃郁,回甘悠久。黑睦魚放在拖羅後唔輸蝕,有炙燒油香。左口魚邊炙燒油香極好。燒鰻魚很鍾意鰻魚汁的香甜,與魚絕配。香蔥吞拿魚卷香甜脆軟太美味。最後有湯及益力多雪糕作甜品。
鮨燐最近推出自選壽司的食法,更有八折優惠,值得去探店!

基本的沙律及海鮮蒸蛋,蒸蛋幼滑,很香海鮮湯味,非常美味。

愛媛縣的真鯛
配辣蘿蔔蓉,清甜。

深海池魚
很滑。

赤貝

蝶魚、碟魚裙邊
有炙燒香,應該來自裙邊。

秋刀魚配薑蔥
水尾執到寶,仲有得食,魚味很濃,夠肥,大愛!

松葉蟹肉櫻花蝦乾
多分脆口層次,蟹肉鮮甜。

梭子魚
炙燒把油迫出了,肥美香潤口感。

銀鱈魚·柚子胡椒
好鍾意口感,似溶化了的魚油包住飯。

海膽
甘香,脆卜卜的紫菜。

大拖羅
油香與別不同,份外濃郁,回甘悠久。

黑睦魚
放在拖羅後唔輸蝕,有炙燒油香。

左口魚邊
炙燒油香極好。

燒鰻魚
很鍾意鰻魚汁的香甜,與魚絕配。

香蔥吞拿魚卷
香甜脆軟太美味。

最後有湯及益力多雪糕作甜品
2023-12-02 16 浏览
🌟主要食材係來自北海道、九州、沖繩🤍自選壽司十三貫$638依個餐超抵食!食材又新鮮!可以話以平民價就試到Omakase 既體驗❣️🤍先送上沙律菜,好fresh🤍茶碗蒸蛋香味濃🥰好滑溜🤍 壽司十三貫中吞拿魚腩: 柔軟,魚味濃郁,油香鮮甜帆立貝: 好厚身又爽滑海膽: 色澤橙黃,質感細膩甘甜松葉蟹: 肉質鮮甜美味牡丹蝦: 微黏口感有彈性油甘魚: 厚身肥美銀鱈魚: 豐富油分而不油膩三文魚:鮮甜,油脂含量恰到好處鯖魚: 魚皮柔軟帶微脆感火炙左口魚裙邊x2: 充滿油脂入口即溶,需要encore😍甜蝦: 甜美細綿Omakase:針魚,魚味豐富,油脂口感恰到好處🤍 味噌湯: 清香 飲完唔會頸渴🤍 呑拿魚蓉手卷: 滿滿吞拿魚蓉,口感幼滑🥰
🌟主要食材係來自北海道、九州、沖繩
🤍自選壽司十三貫$638

🤍先送上沙律菜,好fresh
🤍茶碗蒸蛋香味濃🥰好滑溜

🤍 壽司十三貫
中吞拿魚腩: 柔軟,魚味濃郁,油香鮮甜
帆立貝: 好厚身又爽滑
海膽: 色澤橙黃,質感細膩甘甜
松葉蟹: 肉質鮮甜美味
牡丹蝦: 微黏口感有彈性
油甘魚: 厚身肥美
銀鱈魚: 豐富油分而不油膩
三文魚:鮮甜,油脂含量恰到好處
鯖魚: 魚皮柔軟帶微脆感
火炙左口魚裙邊x2: 充滿油脂入口即溶,需要encore😍
甜蝦: 甜美細綿
Omakase:針魚,魚味豐富,油脂口感恰到好處

🤍 味噌湯: 清香 飲完唔會頸渴
🤍 呑拿魚蓉手卷: 滿滿吞拿魚蓉,口感幼滑🥰
2023-11-30
約左朋友係到慶祝生日飯🎂,朋友好滿意,餐廳每位員工服務態度都好好,師傅又好nice,可以係輕鬆環境下用餐☺️,食材新鮮又高質,師傅話主要食材係來自北海道、九州、沖繩等,有服務又有質素黎講真係好抵食🥰️。-✨ 自選壽司🍣十三貫$638🥗 前菜新鮮又爽脆既沙律菜👍🏻🥚 茶碗蒸好滑😍菇味香蛋味濃💕 壽司十三貫中吞拿魚腩: 口感細膩,魚味濃,唔算太肥👍🏻松葉蟹:一絲絲既蟹肉,蟹味好鮮甜☺️帆立貝:厚肉鮮美牡丹蝦: 好黏好漿住既口感,蝦味濃勁正😍吞拿魚: 口感柔軟鮮甜魷魚:師傅好好,整咗個唔係火炙既比我☺️好彈牙有微微漿住既口感針魚: 魚味鮮味濃郁深海池魚: 甜美魚油甘香海紅鯛: 淡淡甘甜 肉質爽口池魚: 感覺清新爽嫩三文魚:厚切🥹有油香味甜蝦:不輸牡丹蝦,肥大有彈性Omakase:鮫鰈魚同左口魚結合,🔥火炙後充滿油脂香,鮮甜味加小小油脂香,有層次感。💕味噌湯:唔會太咸,入邊嘅豆腐都好滑!-環境:8.5/10服務:9.5/10整體味道:8.5/10回頭率:8.5/10

✨ 自選壽司🍣十三貫$638

🥗 前菜
新鮮又爽脆既沙律菜👍🏻
🥚 茶碗蒸
好滑😍菇味香蛋味濃

💕 壽司十三貫
中吞拿魚腩: 口感細膩,魚味濃,唔算太肥👍🏻
松葉蟹:一絲絲既蟹肉,蟹味好鮮甜☺️
帆立貝:厚肉鮮美
牡丹蝦: 好黏好漿住既口感,蝦味濃勁正😍
吞拿魚: 口感柔軟鮮甜
針魚: 魚味鮮味濃郁
深海池魚: 甜美魚油甘香
海紅鯛: 淡淡甘甜 肉質爽口
池魚: 感覺清新爽嫩
三文魚:厚切🥹有油香味
甜蝦:不輸牡丹蝦,肥大有彈性

💕味噌湯:
唔會太咸,入邊嘅豆腐都好滑!
環境:8.5/10
服務:9.5/10
整體味道:8.5/10
回頭率:8.5/10
2023-11-29
2023-12-01 11 浏览
開業4年幾,身邊好多朋友都食過,最近得知做優惠就約埋姐妹一齊去食。壽司十三貫加一件手卷,包括前菜,茶碗蒸,甜品,價錢$638,連晚市都做緊優惠,非常抵食。沙律新鮮爽口,味道酸甜開胃。茶碗蒸蛋香濃郁,口感滑溜溜。真鯛:口感爽脆,淡淡魚香。鮫鰈魚:加左魚邊油脂香濃。油甘魚:肉質肥美,加上芥辣味道更鮮甜。深海池魚:魚肉嫩滑,魚香濃厚。赤貝:新鮮爽口,無腥味。銀鱈魚: 油脂含量高,入口即化。松葉蟹: 蟹味鮮甜濃郁,加上蟹膏味道再昇華。大吞拿魚腩:油脂分布平均,魚香充滿口腔。赤身:醬油味道恰到好處,無筋。梭子魚:炙燒魚皮表面,味道香濃,肉質嫩滑。牡丹蝦: 大隻爽口彈牙,食落味道鮮甜,蝦膏濃香。三文魚籽:粒粒飽滿,咬落彈牙,味道較甜。海膽:口感creamy濃郁,入口即溶。手卷:師傅將海膽和三文魚子加入吞拿魚蓉入面令到口感更加豐富,啖啖非常滿足,紫菜10分香脆。芝麻味雪糕香濃,份量再多d會更好。

沙律新鮮爽口,味道酸甜開胃。

茶碗蒸蛋香濃郁,口感滑溜溜。

真鯛:口感爽脆,淡淡魚香。
鮫鰈魚:加左魚邊油脂香濃。
油甘魚:肉質肥美,加上芥辣味道更鮮甜。
深海池魚:魚肉嫩滑,魚香濃厚。
赤貝:新鮮爽口,無腥味。
銀鱈魚: 油脂含量高,入口即化。
松葉蟹: 蟹味鮮甜濃郁,加上蟹膏味道再昇華。
大吞拿魚腩:油脂分布平均,魚香充滿口腔。
赤身:醬油味道恰到好處,無筋。
梭子魚:炙燒魚皮表面,味道香濃,肉質嫩滑。
牡丹蝦: 大隻爽口彈牙,食落味道鮮甜,蝦膏濃香。
三文魚籽:粒粒飽滿,咬落彈牙,味道較甜。
海膽:口感creamy濃郁,入口即溶。

芝麻味雪糕香濃,份量再多d會更好。