2022-03-19
我好鍾意試新嘢,新嘢好易有伏🙈但呢間絕對貨真價實,性價比極高🔝而且師傅同佢哋嘅staff都好nice,殷切介紹食材同做法,真係獲益良多,絕對唔會令你唔自在💯疫情呢段時間推出嘅優惠價,唔知做到幾時㗎,好驚大大力推我好難book到🙈🙈我都要book多次同摯愛食多次❤️👨🏻🍳$788廚師發辦OMAKASE午市由於而家無晚市所以book咗4-6pm 🥂early dinner ◽️前菜三點盛◽️兵庫縣赤穗蠔口感爽脆,蠔嘅鮮味配上酸汁啫喱👍🏻好開胃◽️刺身三點盛分別係羽太、象拔蚌同埋鯖魚羽太肉質爽口、象拔蚌鮮味十足爽脆彈牙最後係鯖魚,輕輕炙過表面減去油膩,反而係油脂甘香又爽口👍🏻順序由淡淡清新到肥美,脂肪喺口中溶化嘅過程,美食嘅享受◽️蟹肉茶碗蒸做得水準,雞蛋水潤滑嫩又滿滿蛋香除面頭一絲絲蟹肉點輟外,配料都係蟹肉份外鮮味味美😋◽️其間師傅show咗兩款拖羅,一款無根位夾著輕燒過紫菜,保持脆口配合柔軟拖羅,真係好幸福☺️☺️而另一款會做壽司🍣◽️和食 海膽魷魚 + 行者蒜薄薄天婦羅脆漿包裏著,海膽魷魚兩者味道幾夾,唔會搶咗個別味道,香脆內軟口感,◽️壽司十貫🔺用蜜柑餵飼嘅鯛魚,肉質味道帶清淡柚子,鮮甜🔺深海池魚油脂
👨🏻🍳$788廚師發辦OMAKASE午市
◽️前菜三點盛
◽️兵庫縣赤穗蠔
口感爽脆,蠔嘅鮮味配上酸汁啫喱👍🏻好開胃
◽️刺身三點盛
分別係羽太、象拔蚌同埋鯖魚
羽太肉質爽口、象拔蚌鮮味十足爽脆彈牙
最後係鯖魚,輕輕炙過表面減去油膩,反而係油脂甘香又爽口👍🏻
順序由淡淡清新到肥美,脂肪喺口中溶化嘅過程,美食嘅享受
◽️蟹肉茶碗蒸
做得水準,雞蛋水潤滑嫩又滿滿蛋香
除面頭一絲絲蟹肉點輟外,配料都係蟹肉份外鮮味味美😋
而另一款會做壽司🍣
◽️和食
海膽魷魚 + 行者蒜
🔺用蜜柑餵飼嘅鯛魚,肉質味道帶清淡柚子,鮮甜
🔺深海池魚
油脂豐富嘅深海池魚,口感甘香細膩
🔺鰤魚
師博指用上野生,腩位輕輕燒更能迫出油脂,齒頰留香😋😋
🔺北海道新鮮帶子 柚子皮
無論厚度同鮮甜度都🆙 加上柚子皮好似refresh一下清一清味蕾繼續餘下嘅🍣
🔺赤貝
帶厚度,同樣新鮮且爽口彈牙,顏色潤澤度都一流,係我其中一款鍾意食嘅貝類😍
🔺富山灣白蝦 梅果凍
擺得精緻優雅,用上十多隻細小白蝦砌成,
輕咬一口,鮮甜又清新,滑身而帶黏性配搭柔軟醋飯,真係啖啖滋味
🔺銀雪魚 bb
師博分享用上野生刺身級別,感覺較輕身口感滑溜,經過炙燒魚油好香,肉質依然細膩又嫩滑
🔺關西鯖魚
千層刀法更能食到層次口感
🔺拖羅
師傅巧妙配上wasabi莖減低油膩感,同樣入口柔軟滑溜🤤🤤
🔺根室北海道海膽
就好似雪糕一樣嘅海膽,軟滑之餘非常鮮甜,真係令人念念不忘‼️
◽️鮑魚伴鮑肝醬
磯煮鮑魚3hrs,軟硬度啱啱好,一啲都唔韌,肝醬鮑魚飯蘸點肝醬好鮮好甘香,去到尾依然咁驚喜,矜貴又用心製作👍🏻
◽️厚燒玉子
雞蛋加上帶子調味製造而成,口感creamy香滑,吃下有厚實的質感好似食緊蛋糕一樣
◽️湯
◽️甜品
同師博傾開,伴碟嘅漬物原來都好講究,特別係薑,過咗幾次水去除辣味做漬物,嫩口無渣,鍾意食薑嘅朋友留意下👀
而飯粒咁好食都有原因,工欲善其事 必先利其器,除咗米用上幾種日本米種,仲有個Panasonic電飯煲都係好嘢嚟😋