2021-05-08 103 浏览
原本去另一間食,諗住6點鐘早食就無訂檯,點知無位,就求其搵間食啦。舖頭細細,被安排坐面壁位,好迫囉,好彩一問之下,樓上仲有位比我地。上到一樓,靚仔哥哥就話我地無訂檯,所以比咗最尾張二人檯我,ok啦,有張檯仔食餐飯,唔洗面壁,已經好好啦。上壽司速度都ok嘅,但越嚟越多人,坐到全場爆滿,我地見啲嘢食仲未上,都唔敢追,但靚仔哥哥好主動行埋嚟問我地點解無嘢食?仲即刻攞張單嚟問我仲差啲咩未到,話幫我追。但....等呀等,又再等,太耐啦,我就同靚仔哥哥講:如果未整就算啦,佢都即刻幫我取消。埋單時不停講唔好意思。明白星期五真係好多人,生意好,其實做客都好開心嘅,所以唔覺得有咩問題。但最大問題係:你好攪笑囉,服務又好,又主動,雖然唔係好食得飽,但你嘅服務態度已經搭夠。食物一般,服務一流。

埋單時不停講唔好意思。

食物一般,服務一流。
2021-05-07
2021-05-07 5227 浏览
🍴極鮮蟹肉丼188 蚊🦀麵豉湯配豆腐再加埋蟹丼首先蟹鉗用蒸 夠哂鮮甜 蟹腳附近用炸 夠香脆🔥 蟹身 整成蟹肉 連埋沙律醬 同爽口蟹子 而佢既飯粒 比較大粒軟身 帶 d甜豉油香味 連埋香濃既蟹糕 同蟹身既蟹肉撈埋 間中食下香脆既蟹腳 同蟹鉗鮮甜既蟹肉 十分唔錯 而佢豆腐點左芝麻醬 滑得黎香 可中和飯既濃味 麵豉湯比較清淡 有好多爽口既昆布同鮮甜蜆肉 都十分唔錯👍🏻🍴極上壽司定食 388 蚊🍱本身佢既飯醋味夠香 食嗰時落 d豉油同 wasabi更好食 有鮮甜大隻既赤蝦, 入口即溶既toro, 好濃吞拿魚味既赤身,配以辣紅蘿蔔碎既金目鯛 本身帶 d 魚腥味 但口感好爽 配埋蘿蔔就 perfect ,新鮮既池魚配上薑葱蓉,仲有爽口既 赤貝, 肥美大隻既帶子, 鮮甜 juicy 既蟹子🦀, 香濃既 馬糞海膽,仲有肥美既京葱 左口魚🐟 除左本身食材新鮮 師傅整既壽司飯都好好 就算我唔識揸筷子都冇甘易整爛飯粒 軟硬適中 正😁#壽司 #定食 #日本菜 #鯛魚 #拖羅 #池魚 #左口 #蟹肉 #蟹膏 #赤蝦 #赤貝 #帶子 Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍

🍴極鮮蟹肉丼188 蚊🦀

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#魚鮮生刺身專門店
銅鑼灣登龍街31 至35號地下
~~~~~~~~~~~~
2021-05-07
2021-05-06 105 浏览
同朋友中午光顧了呢間「魚鮮生」,點解我地幫襯?係因為我地正正放lunch 既時候食,度度都排長龍,呢間卻非常隱蔽,像是沒人發現似的,所以我地就直接入去了。入到去下層好細,估唔到原來有上層。上層比較闊落,坐得算舒服。我同朋友分別叫左2個lunch set , 一個係牛肉日本手拉烏冬,一個係汁煮牛根牛舌井,可能正值中午時間,我地都等左好耐先有得食。味道方面,都算中規中矩,不過朋友話佢啲味係有別之前,味道無以前咁出色。不過呢間lunch 來說就真的不過不失。
2021-05-04 90 浏览
天氣熱食日本野就最好,今次又比我發現到銅鑼灣一間高質日本料理店就係魚鮮生餐廳個餐牌好特別,係布黎架, 佢哋有唔同嘅定食供應我哋叫咗一個極上壽司定食 同埋鮮活赤真味丼首先上菜嘅係鮮活赤真味丼, 佢有海膽、赤貝、帆立貝、生蠔賣相好靚,而且全部都好新鮮好好味定食都會配咗一個湯,個湯裏面仲有好多蜆肉添之後就到極上壽司定食, 上菜嘅時候都幾震撼一共有10件壽司,用一個好長嘅碟裝住,排得好靚壽司包括左牡丹蝦、中拖羅、大拖羅、金目鯛、深海柒魚、帆立貝、海膽、三文魚子、左口魚同埋赤貝的確非常抵食, 刺身嘅質素好高, 係回頭之選
就係魚鮮生
餐廳個餐牌好特別,係布黎架, 佢哋有唔同嘅定食供應
我哋叫咗一個極上壽司定食 同埋鮮活赤真味丼
首先上菜嘅係鮮活赤真味丼, 佢有海膽、赤貝、帆立貝、生蠔
賣相好靚,而且全部都好新鮮好好味
定食都會配咗一個湯,個湯裏面仲有好多蜆肉添
之後就到極上壽司定食, 上菜嘅時候都幾震撼
一共有10件壽司,用一個好長嘅碟裝住,排得好靚
的確非常抵食, 刺身嘅質素好高, 係回頭之選
2021-05-03 2954 浏览
Came here on a weekday’s evening! The shop was busier than expected! Loved the Japanese authenticity and the spirited, attentive staff paying good attention to customers’ needs! The sushi, sashimi and starters were amazing! Finished off with a delicate mochi dessert to round up the meal! Perfect!鮮活赤珍味丼 HK$268以檸檬令厚切帶子更加清新,新鮮肥美嘅蠔帶有淡淡嘅海水鹹味,海膽同埋赤貝嘅份量都好充足,喺銅鑼灣來講好抵食!極上壽司定食 HK$388壽司配以糙米,師傅出色嘅調味令我想再食多幾件,拖羅真係入口即溶,佢哋嘅豆腐同麵豉湯一啲都唔敷衍,豆腐好滑,麵豉湯唔會太鹹,有蜆肉嘅鮮味!

鮮活赤珍味丼 HK$268

極上壽司定食 HK$388

• 極上壽司定食
  • 鮮活赤珍味丼
2021-05-02 99 浏览
轉入美食林立既登龍街,發現一間唔顯眼嘅小店~魚鮮生🤓 個牌匾睇上去好似魚蛋粉檔😂 店內嘅佈置都幾特別好多figures😆見到佢嘅午市套餐都幾平😗 每個套餐都會配麻醬豆腐同味增湯😚 🥕三色鮮味井 $98 好少見三色井係由熟蝦、蟹肉、同帶子組成😗 其實佢有粒生蛋係上邊 但我冇要到 因為我食生蛋好易肚屙😂🤦🏼‍♀️ 飯其實好多 只係壓實左 如果配埋生蛋撈埋一齊食應該會更鮮味🥺 配料嘅份量其實都充足 而且全部都好新鮮 蝦肯定唔係急凍蝦 食得出有鮮味 而且都幾大隻 挑走埋蝦腸😌帶子都好鮮甜 而且都好厚身❤️ 蟹肉都係🤪 啖啖都係蟹肉🥕西京燒銀雪魚定食 $118魚片一片片咁樣入口即溶🤩 呢個令我好驚喜🙈 肉質超級細膩 配埋西京漬黎燒 食落甜甜地 魚皮燒到好脆 魚油豐富🥺 點埋沙律醬嚟食 就有酸酸甜甜嘅感覺😂 都幾特別最後仲加咗$15要一支波子汽水😙

店內嘅佈置都幾特別好多figures😆

見到佢嘅午市套餐都幾平😗 每個套餐都會配麻醬豆腐同味增湯😚

🥕三色鮮味井 $98

好少見三色井係由熟蝦、蟹肉、同帶子組成😗

蝦肯定唔係急凍蝦 食得出有鮮味 而且都幾大隻 挑走埋蝦腸😌

魚皮燒到好脆 魚油豐富🥺
點埋沙律醬嚟食 就有酸酸甜甜嘅感覺😂 都幾特別
最後仲加咗$15要一支波子汽水😙
2021-05-02 192 浏览
無諗過一間日本餐廳,主打食魚生,可以難食到咁既地步 個名叫魚鮮生?但d魚生一d都唔新鮮 可以食到有雪味 另外舊飯鬆散 佢聲稱話因為用人手做 所以一定會有機會出現呢個情況 咁會唔會係你師傅手勢唔好呢?係一夾起就散晒果種 另外個燒鰻魚 我都忘記左佢係碳烤定係灸燒 成舊鰻魚黎到黑媽媽 食到既只有燶味 一d鰻魚應該有既味都無 另外 佢既前菜 嗯.... 超市盒裝既前菜仲好食過佢 真心失望到爆 佢個所謂麵豉湯 即沖包裝粉既麵豉湯 抱住一個好期待既心情去食 點知換黎係咁既質素 真係影相都費時 浪費記憶體 兩個人食 埋單要差不多一千 咁既價錢 出面有大把好選擇 食到我一肚氣 淨係識得搵人做廣告 搵KOL做宣傳 寧願你用心去搵好既食材 研究好過啦 做幾多廣告 搵幾多人宣傳都無用 難食到咁樣 一係就改善下 如果唔係真係等關門大吉 絕對唔會有一次 亦會叫身邊朋友唔需要浪費時間同金錢去試
無諗過一間日本餐廳,主打食魚生,可以難食到咁既地步
咁會唔會係你師傅手勢唔好呢?係一夾起就散晒果種

寧願你用心去搵好既食材 研究好過啦
做幾多廣告 搵幾多人宣傳都無用 難食到咁樣

一係就改善下 如果唔係真係等關門大吉
絕對唔會有一次 亦會叫身邊朋友唔需要浪費時間同金錢去試
難得有個空閒既星期三🤪黎銅鑼灣行陣街同豬仔食下最愛既日本定食啦🤤😋😋😋鹿兒島縣黑豚定食吉列黑豚扒即叫即炸夠哂新鮮熱辣🤤🐷外脆內軟既感覺令人大讚🤤🔥🐷🤩🤩配上豬扒醬油一齊食更係垂涎三尺呢🤤😋😋玉子和風牛肉定食配合洋蔥蔥花等炒香既和風牛肉😋😋🤤🥩經汁煮炒香既牛塊更為嫩滑Juicy之餘😋🤤更帶出啖啖鹹香及濃郁牛香😋😋🤤🥩加埋流心玉子配飯拌食更是一流🤤🍚
難得有個空閒既星期三🤪

更帶出啖啖鹹香及濃郁牛香😋😋🤤🥩
加埋流心玉子配飯拌食更是一流🤤🍚

2021-04-28
2021-04-29 89 浏览
同朋友去咗一間好有日本特色裝修嘅餐廳仲播住日文歌我哋嗌左一個拖羅丼入邊有絞碎左嘅拖羅同埋有燒熟左嘅拖羅仲有拖羅刺身一次過可以食到三種口感拖羅好新鮮好鮮甜唔係唔靚嘅拖羅我同朋友都覺得超級好食同日本嗰啲刺身一樣咁新鮮真係好推介因為真係好好食好滑另外仲叫多咗一個油甘魚丼好肥美佢仲有生雞蛋好少丼飯又生雞蛋跟埋我朋友都大讚估唔到會有驚喜佢仲有一個海膽丼好似都好吸引咁我哋諗住下次再嚟食過♥️超級推介啊大家都要黎試下♥️

同朋友去咗一間好有日本特色裝修嘅餐廳

我哋諗住下次再嚟食過♥️

超級推介啊
大家都要黎試下♥️

1K
銅鑼灣登龍街有唔少餐廳選擇,我同M佬每個月總有幾日會嚟呢度搵食!今次就嚟到呢間食日本嘢嘅小店:魚鮮生刺身專門店,魚鮮生堅持食材新鮮直送,所以魚生、刺身同壽司都係非常高質。加上店內嘅和風設計,真係好有日本風情。高級生鮮壽司定食壽司定食總共有10件壽司,師傅會視乎每日新鮮食材供應,件件都係魚生級別,絕對唔會有腐皮、玉子同蟹柳㗎。至於我哋今日嘅10件壽司分別係珍寶牡丹蝦、赤貝、帆立貝、拖羅、赤身、金目鯛、𩶘魚、海膽、三文魚籽同炙燒左口魚,件件都夠晒新鮮。拖羅肥美厚身,魚油味重;三文魚籽晶瑩剔透,粒粒飽滿;珍寶牡丹蝦勁大隻,超鮮甜彈;金目鯛肉質纖細,非常清新;火炙左口魚入口即熔,魚油豐富;海膽份量勁多,好甘甜!鮮活赤珍味丼至於另一個選擇就揀咗鮮活赤珍味丼,真係好好好好味!丼飯內有活赤貝、帆立貝、廣島蠔、三文魚籽同海膽,刺身份量非常多,特別鍾意活赤貝,新鮮彈牙,超鮮甜;廣島蠔大大隻,蠔身漲滿,勁多汁!不過,就略嫌飯較少喇。兩款丼飯同定食都附送小食同湯,特別要讚吓個湯一啲都唔馬虎,好鮮甜。
銅鑼灣登龍街有唔少餐廳選擇,我同M佬每個月總有幾日會嚟呢度搵食!今次就嚟到呢間食日本嘢嘅小店:魚鮮生刺身專門店,魚鮮生堅持食材新鮮直送,所以魚生、刺身壽司都係非常高質。加上店內嘅和風設計,真係好有日本風情。

高級生鮮壽司定食

2021-04-26
📍 魚鮮生刺身專門店📍 銅鑼灣 • 登龍街31-35號地下-銅鑼灣登龍街,晚上時分,應該差不多每一間餐廳都排著長龍~這家《魚鮮生刺身專門店》,門面低調得很,門口也沒有人龍。懷著試看看的心情進去了,想不到蠻好吃!-極上壽司定食 ($388)餐廳嚴選時令食材,由日本直送,保證最新鮮😛{極上壽司定食}內容由師傅發板,這次我們得到的是(應該是🤣):- 火炙左口魚邊 | 日本馬糞海膽 | 三文魚子 | 金目鯛 | 池魚 | 赤身 | 中拖羅 | 北海道帶子 | 牡丹蝦每一款味道都十分新鮮。尤其是{海膽}甘甜跟鮮味都十分濃厚{三文魚子}一咬即破,鮮味極濃{中拖羅}呈粉紅色,油份足,非常香{牡丹蝦}味道鮮甜,肉質爽口彈牙;更附上蝦頭,蝦膏非常豐富‼️•鹿兒島黑豚定食 ($168){鹿兒島黑豚}🤩‼️脂肪較多,油花美,炸粉厚薄剛剛好~這塊豬排筋比較多,比較難嚼,不過肉質還好,還保持肉汁,豬肉味也很香!定食還包括足料{蜆肉麵豉湯}還有{麻醬冷豆腐}!-Menu:
📍 魚鮮生刺身專門店
📍 銅鑼灣 • 登龍街31-35號地下
銅鑼灣登龍街,晚上時分,應該差不多每一間餐廳都排著長龍~
極上壽司定食 ($388)
極上壽司定食
餐廳嚴選時令食材,由日本直送,保證最新鮮😛
極上壽司定食
每一款味道都十分新鮮。尤其是
海膽}甘甜跟鮮味都十分濃厚
三文魚子}一咬即破,鮮味極濃
中拖羅}呈粉紅色,油份足,非常香

鹿兒島黑豚定食 ($168)
{鹿兒島黑豚}🤩‼️
脂肪較多,油花美,炸粉厚薄剛剛好~
定食還包括足料{蜆肉麵豉湯}還有{麻醬冷豆腐}!

Menu:
2021-04-26 106 浏览
數年前在灣仔居住,魚鮮生可算是我的飯堂,餐廳搬遷後今天才第一次到訪熟悉的招牌及門面令往事一一重現餐廳有兩層,上層可讓客人包場開派對層架放滿卡通人物公仔裝飾, 牆上貼滿日本海報午市套餐配前菜胡麻豆腐及蜆肉紫菜麵豉湯!拖羅丼內有火炙中拖羅、吞拿魚蓉、面頰肉及溫泉蛋海膽丼上伴有三文魚籽及紫菜,橙黃色的海膽味道甘甜,質感細膩,配上已調味的壽司飯,毋需再添加任何醬料銀鱈魚西京燒偏甜,魚肉骨少,燒得香口又滑身,跟日本米飯十分配
熟悉的招牌及門面令往事一一重現
餐廳有兩層,上層可讓客人包場開派對
層架放滿卡通人物公仔裝飾, 牆上貼滿日本海報
拖羅丼
拖羅丼
海膽丼
銀鱈魚西京燒定食
2021-04-26 73 浏览
每次去日本的「心癮」發作時,必定要選擇一間富有地道日本色彩的餐廳「止癮」!選擇「魚鮮生」正正就滿足了我這種心態。餐廳的外邊以木做裝潢,仿照傳統的日本居酒屋造法;坐下後,店員殷勤地替我端茶。經過疫情的考慮後,我還是將食物帶回家好了。我點選了極上壽司定食和本鮪丼なかばやし,「內容」十分豐富呢!兩盒外賣都盛滿了不少上乘的食品,而它們的味道又出奇地配合!飯糰上的刺身都感覺十分新鮮!兩款外帶都有其重點菜式,所有海鮮包羅萬有:大量的拖羅,魚子壽司,虎蝦壽司,帶子壽司,左口魚邊壽司,油甘魚壽司……還有店員給我們的重點推介:日本頂級名貴魚王喜之次kinkiキンキ壽司,日本九州長崎縣吞拿魚壽司,日本馬糞海膽壽司,全部都十分美味可口呢!

外卖自取
2021-04-25 89 浏览
登龍街可以話係銅鑼灣嘅新「食街」😋,基本上地舖清一色全部都係食、食、食!今次阿叔👨🏾就嚟咗一間刺身專門店食晏,店入邊暗黃色嘅燈光、配埋牆上一系列嘅日本美食海報,好有居酒屋feel😌,呢度主打唔同丼飯,生、熟都有提供,價錢由$6X - $16X,以呢條街嚟講,都算大眾化。👍🏽 🍚拖羅丼 ($168):一碗丼有3款拖羅提供,包括中拖羅、火灸拖羅同埋拖羅蓉,每款份量都唔少而且色澤粉紅,食落新鮮肥美,充滿魚油香🤤。另外,飯本身已加入醋,所以唔需要另加豉油,相反食之前記得要撈均半熟蛋🥚一齊食,蛋汁會令飯粒更黏口,口感更好。🤤

同朋友行完街行左去好多野食的登龍街搵野食,朋友話想食日本野,我地就行過見門面好日本FEEL所以走左去試下,我地每人叫左一個定食/丼, 原本仲驚唔夠飽所以叫左兩個熱小食,但係原來個定食/丼的餐係好夠食的!不過亦因為叫左小食而有驚喜!首先講左主食先,叫左一個鮮活赤珍珠丼赤貝就成日食,但係新鮮活赤貝就唔係度度有,見到有緊係要試, 仲有我最LIKE的海膽~佢個飯係有味的飯, 配埋唔同款式的海藻, 口感豐富左,另外個活赤貝都幾大舊, 下面仲收埋個佢的裙邊~比起一般的赤貝, 爽口同較清甜^^佢仲有隻生蠔食, CREAMY又鮮味重的!另外就叫左一個極上壽司定食:勁開心因為我鐘意食的壽司都出現左~有赤海蝦, 金目鯛, 吞拿魚腩, 赤身, 深海池魚, 帆立貝, 活赤貝, 馬糞海膽, 三文魚籽, 灸燒左口魚邊!赤身係我好鐘意的一款壽司, 有得食已經喜出望外, 而感覺到佢的新鮮!深海池魚呢款亦唔係容易食到的壽司, 佢的魚香味同爽爽地的感覺, 質素同OMAKASE有得揮吞拿魚腩魚油味濃, 應該係中腩, 係我鐘意的口感燒左口魚邊入口即溶三文魚籽鮮甜, 有香味同甜味唔會好咸*好開心食到好味的壽司*另外, 原來食完
同朋友行完街行左去好多野食的登龍街搵野食,

首先講左主食先,
叫左一個鮮活赤珍珠丼
鮮活赤珍味丼
赤貝就成日食,但係新鮮活赤貝就唔係度度有,
見到有緊係要試, 仲有我最LIKE的海膽~
佢個飯係有味的飯, 配埋唔同款式的海藻, 口感豐富左,
另外個活赤貝都幾大舊, 下面仲收埋個佢的裙邊~
比起一般的赤貝, 爽口同較清甜^^
佢仲有隻生蠔食, CREAMY又鮮味重的!

另外就叫左一個極上壽司定食:
勁開心因為我鐘意食的壽司都出現左~
極上壽司定食
吞拿魚腩魚油味濃, 應該係中腩, 係我鐘意的口感
燒左口魚邊入口即溶
三文魚籽鮮甜, 有香味同甜味唔會好咸
*好開心食到好味的壽司*

另外, 原來食完已經好飽喇, 不過因為D熱食太好味,
我地都有食晒, 我地叫左燒明太子雞翼同埋炸雞軟骨.
個燒雞翼真係犯晒規, 我自己O係屋企都鐘意整,
但係佢係明顯有心地燒因為成件事好JUICE, 應該係一路燒一路幫佢上汁,
好好食好滿足!燒GE野黎講真係出色!!!
另外炸雞軟骨都唔錯, 起碼唔會厚厚的炸粉已經加分不少!!
燒明太子雞翼(兩隻)
炸雞軟骨

仲有要提一提的係佢便當個湯,
係海帶湯, 清清的唔會油又唔會好似麵鼓湯O個隻濃, 但係因為有硯的關係, 又有鮮味, 我鐘意個湯~
2021-04-22
極上壽司定食
燒明太子雞翼(兩隻)
炸雞軟骨