餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2017-08-08 1162 浏览
今日天氣十分熱,有34度,但經過元朗教育路呢間唔太起眼小店~"魚一壽司"決定要試一試~果然有驚喜wo!可惜剛剛過了「午市套餐」時間,幾款午市套餐都好吸引,而且價錢超抵食>>$4x-$6x已經有一大碗魚生飯,今次錯過左,唯有等下次壽司新鮮而且件件魚生都肥美鮮甜,再加上有手磨wasabi,令人食完再食既衝動!二話不說就叫左一盒"鰻魚壽司飯",壽司飯用木盒盛著,鰻魚肉質幼滑很美味,燒醬汁帶有甜味加上鰻魚香口美味,鰻魚油脂豐富又不會有太大的肥膩感~肥而不膩。蔥吞拿魚腩軍艦壽司味道鮮甜, 而且口感比較彈牙因為新鮮的關係, 食落去唔會覺得腥或者口感怪飛魚籽每粒都漲卜卜,好鮮無腥味而且唔太咸口味清淡,有著甘甜 ; 三文魚腩壽司好肥美,入口充滿油香,一個字"正" !帶子壽司頗鮮甜,入口即化,極富魅力而三文魚相對普通,但都十分新鮮可口!另外叫了一份四大日本料理之一"炸蝦天婦羅",炸蝦十分酥脆,而且蝦肉新鮮,唯一美中不足是炸粉太厚了,但都很好食呢~魚一壽司的壽司美味新鮮,吃過一次就會上癮。

魚一壽司壽司美味新鮮,吃過一次就會上癮。
蔥吞拿魚腩軍艦
2017-07-29
蔥吞拿魚腩軍艦
2017-08-06 152 浏览
今日放假朝早同老公去打完羽毛球,番屋企hea左陣,決定落元朗食個午餐再行千色店買野😁我同老公都想食日本野,於是上openrice搵下元朗有邊d日本餐廳,見到呢間評價幾好而且價錢合理,一於就呢度食啦😆餐廳地下有一排吧台位,服務員安排我地上二樓坐,差不多坐滿人客,我地坐左最後一張台。由於午市時間,午市定食都有好多款,有丼、壽司、拉麵都有,而且價錢真係非常大眾化..除左定食外仲有好多其他款揀,多到我同老公都諗左好食咩好老公最後揀左天婦羅烏冬定食 $48,仲附送三文魚豉湯同沙律,有蝦天婦羅同南瓜天婦羅,上台時熱辣辣,炸漿幾脆蝦算彈、南瓜好甜自選丼有甘多款刺身揀,我梗係吾會錯過啦..我揀左劍魚腩、三文魚腩、油甘魚腩、三文魚籽同水母全部都係我既至愛@$124。刺身質素吾錯,新鮮、特別油甘魚同劍魚腩質地爽口得來幾甘香。三文魚籽粒粒分明咬落卜卜爆開,撈埋D飯食正燒牛舌--我地兩個食日本野都差不多必食的項目,呢度燒得剛剛好,吾會韌,香口,老公好快就食曬一串有頭甘蝦---老公話d蝦好甘甜,而且兩隻蝦都算大隻、幾新鮮呢度服務員服務幾好,清理台面都清得好勤快👍🏻 而且非常抵食😆下次可以再來食晚餐。

天婦羅烏冬定食
自選丼有甘多款刺身揀,我梗係吾會錯過啦..
我揀左劍魚腩、三文魚腩、油甘魚腩、三文魚籽同水母
自選刺身丼

燒牛舌
有頭甘蝦---老公話d蝦好甘甜,而且兩隻蝦都算大隻、幾新鮮
有頭甘蝦壽司
天婦羅烏冬定食
自選刺身丼
燒牛舌
有頭甘蝦壽司
  • 牛油果軟殼蟹卷
2017-08-03 73 浏览
個人推介指數分8(10分為滿分) - 服務貼心, 服務員會主動介紹食物給顧客, 不會只顧趕忙地下菜單. 最重要是沒有時間限制, 想坐幾耐就坐幾耐. 環境方面, 坐位不多, 滿坐時或會有點擠擁, 但相比起同區的日本料理, 還是有足夠的空間. 食物方面, 食材真的超新鮮, 刺身飯又可以自由配搭, 加上還有拖羅, 劍魚等選擇, 想吃比較名貴的或是大眾化的, 悉隨尊便. 老實說元朗區的日本料理, 大致上我也品嘗過. 日本料理要在元朗站得住腳, 其實一點也不容易. 今天無意發現一間已開業兩年, 我本以為只做外賣日本食材的店子, 原來是有堂食的, 馬上和老婆周日中午去試一試. 一進店子就是一個放滿日本食材的凍櫃, 初步過目, 食材還萛新鮮. 印象不錯. 再來就只有數個吧枱位, 應該只是適合獨行俠或細食的情侶. 像我和太太這大胃王, 枱面的空間肯定不夠. 走過長長的樓梯到一樓, 原來是別有洞天, 即使現在接近三店, 也是高棚滿坐. 讓我也有點驚訝. 茶水是自助型式, 不用常常叫服務員加茶, 茶沒了, 就整枝去換. 到了點菜的時, 服務員知我們是首次來, 也細心推介店中的小食和簡介給我們怎樣去選自己喜

再來就只有數個吧枱位, 應該只是適合獨行俠或細食的情侶.
像我和太太這大胃王, 枱面的空間肯定不夠.

到了點菜的時, 服務員知我們是首次來, 也細心推介店中的小食和簡介給我們怎樣去選自己喜愛的刺身飯.
他們即使忙碌, 也盡他們的本份, 尾尾道來,  那份誠意, 我敢說同區料理店真的沒有幾多能做得到.

點完料理後, 服務員快上為我們奉上兩碗熱呼呼的海鮮湯, 有別於一般面豉湯, 很有煲了良久的魚湯一樣, 十分鮮甜.
飲過後, 替胃部好好作準備, 新鮮的魚生我來了.

先來的就是主角自選魚生飯, 今次我很貪心, 全點了名價四大天王, 包括, 拖羅, 劍魚, 油甘魚和原只赤貝. 真的很少那麼豪氣, 記憶中只曾在日本築地試過. 其中那主角中的主角拖羅, 簡單地形容, 魚香十足, 入口就是溶化. 油甘魚也除了厚切外, 還真的很肥美. 劍魚一直也是我的最愛, 這裡的劍魚真的非常新鮮, 肉質結實. 最後要點名讚的就是那活赤貝, 入口還有些少海水味道, 內質勁爽脆, 以數十元能吃到這質素, 實是超值.  品嚐完這個飯, 基本上我已很滿足.
再來就是套餐的壽司併盤, 以壽司的種類和魚生的質數和份量來說, 價錢絶對優惠. 當中有海鰻, 左口魚邊, 原隻牧丹蝦, 帶子和火炙三文魚. 其實份量有時並非最重要, 最重要係壽司的味道. 海鰻口感結實, 略帶點咸味, 是我本人最愛, 其次是左口魚邊, 入口軟綿綿, 好像吃一塊有海鮮味的棉花糖. 其餘的牧丹蝦和炸蝦加洲卷, 蝦味濃郁, 肉質彈牙, 可見食材是很新鮮.

我和太太胃部也快埴滿了一半, 餘下的時間最好慢慢一邊談心, 一邊品嘗小吃, 先來的炸雞軟骨. 剛上枱是還是燙咀, 味道調校得剛好, 不會太咸, 入口非常香脆, 老實說, 的確會有一點熱氣, 特別是只得兩個人, 因為份量當真不少. 不過, 經過一輪談心後, FINISH 無難度, 之後去飲柸涼茶就成.

再來是蒜香牛柳粒, 我好肯因為我靚仔才會有這份量, 實在多到有點誇張, 而且每粒牛粒也的確是牛柳來, 入口外脆內軟, 絶無半點咬不開的情況. 牛粒又吸收了大部份蒜汁, 吃起來十分又JUICY又惹味.

近日我發現, 如果去到一間食店, 如果食物是美味的, 份量足夠的, 令你滿意的, 你會有一種飲飽食醉的感覺, 今天, 我和太太確有這樣的感覺.
2017-07-09
2017-07-31 69 浏览
魚一既坐位唔算好多 所以去到7點幾就見到好多人係出面等 好彩我係食6點就唔洗等入到去有一排對住整壽司師傅既位,不過因為無位我就坐左上一層,都有7-8枱。第一次食黎間,諗食咩都諗左好耐,選擇都幾多。服務員都好好,好耐心解我問題,仲講左今日有咩新鮮刺身,咁就緊係試啦。我就諗住嗌個飯,如果想食一set得11-5點先有得嗌,所以唯有嗌個自選剌身丼,點左三文魚、吞拿魚、拖羅同加拉拿大海膽丼,當中海膽最好食!!! 唔腥得黎仲好滑,而其他刺身如果可以冰凍啲就更好食,所以刺身建議就咁嗌,或者加埋叫壽司唔食丼都得。$112 (唔同刺身價都唔同,最後有價錢睇)另外嗌左北寄貝剌身,象拔蚌、火焰三文魚、厚切三文魚腩、池魚王壽司,芝麻鰻魚小卷。我推介北寄貝刺身、象拔蚌壽司都一定要食,新鮮爽口!仲有芝麻鰻魚小卷,一份六件,唔會溜,配埋芝麻同燒汁夠香同飯既比例都幾好,其他就正正常常。$25 / 5塊自選壽司 $25 / 6件壓軸一定要食既係吉列炸蝦,岩岩炸起夠熱,一黎就要食左先係最正!$25 / 4件感覺枱櫈整齊,牆身會有啲menu係度。記住唔想等就要早啲去食啦~下次仲會去試下佢個set lunch

$112 (唔同刺身價都唔同,最後有價錢睇)

$25 / 5塊

自選壽司

$25 / 6件

$25 / 4件

2017-07-30
2017-07-30 79 浏览
是咁的~今日入到黎元朗試下魚一 之前一直都唔知原來有樓上座 以為只係做外賣 而家就同女朋友仔黎試下佢嘅特色自選刺身飯喇由於我女朋友仔叫左個set所以就有餐湯同沙律送喇 餐湯係三文魚湯 而且湯入面都有唔少三文魚肉碎 飲落個湯都好舒服 唔會太濃 應該係真係用d三文魚骨去煲過冇咩加味精 飲完唔會口乾 抵讚沙律都落好多胡麻醬 我同女朋友仔都好鐘意胡麻醬 所以呢個沙律啱曬我地喇可樂係加5蚊先有自選魚生飯 啫係車仔飯啦 我就叫左兩塊三文魚兩片帶子兩隻有頭甜蝦一片北寄貝同一塊中拖羅 呢到雖然係小店 但用料都好新鮮 最好味係帶子 鮮甜爽口 雖然帶子唔係去到好肥美 但都有帶子獨有嘅清新鮮甜嘅感覺另外中拖羅都好正 佢係呢碗入面最貴果片 但絕對係物有所值 因為佢真係唔同平時普通嘅吞拿魚 肉質厚質有魚味但冇魚油 呢片中拖羅 魚油好足 但亦唔會過多 有時魚油太多就會好似油甘魚咁香但好膩 但呢片中拖羅唔會咁 而且魚身仍然係保持到厚實魚味濃 絕對係正野另外三文魚都幾大片而且切得算厚 呢個價錢呢講都幾抵 但未去到好肥美 不過啱我呢d唔想食到咁膩嘅人甜蝦新鮮但唔夠甜 可以改善下 北寄貝都係中上冇驚喜但都好味呢個就係我女

可樂係加5蚊先有

甜蝦新鮮但唔夠甜 可以改善下 北寄貝都係中上冇驚喜但都好味

呢個就係我女朋友仔叫嘅set 銀鱈魚西京燒連一碗飯 不過大家應該都睇到 燒得都好燶 所以我地都即場問店員 我同佢講 呢碟銀鱈魚會唔會燒得燶左d呢?然後個店員答我 係咁嫁 銀鱈魚西京燒係唔食皮嫁
er....咁你都咁講 我仲可以點
正宗嘅銀鱈魚西京燒究竟食唔食皮 我真係唔知 但係你燒到黑曬皮 如果又唔係for人食嘅 其實都幾影響外觀 至少我而家咁講 大家睇到都覺得好似真係燶得濟 anyway我下次如果再叫呢個 我會叫佢唔好燒咁燶
講番味道方面 其實係好食嗨 個set唔洗六十蚊 性價比好高 味道好 即叫即燒熱辣辣
不過有樣野要講 唔洗六十蚊有咁大片銀鱈魚大家都覺得好抵 不過其實佢用嘅係鱈魚 唔係銀鱈魚 兩者係有唔同 銀鱈魚啫係貴d果隻(唔用高唔高級 因為兩種魚都好好 只係銀鱈魚一開始多人食 所以而家貴d)魚肉係偏腍身 咬落去係啖啖魚油嘅香 除左肉質之外 魚皮都有唔同 銀鱈魚魚皮偏黑 魚鱗細密 而鱈魚魚皮相對白d 魚鱗亦大粒d 另外鱈魚嘅肉食落會實d 魚味重d但欠缺魚油香
拿唔係講魚一厄人 其實出面好多餐廳都係會用鱈魚當銀鱈魚咁賣 因為成平低d 但你唔可以話人俾cheap野你 因為其實鱈魚都係深海嘅魚 而且都唔係平 我呢到講係因為咁啱叫左呢碟菜色順便講下啫 大家如果從此多d留意呢話 都會發現出面大部分都係咁
有d可能仲貴過呢到唔少但依然唔係俾銀鱈魚你

總括黎講 其實都幾抵食 車仔飯有特色而且多選擇 平有平食 想豪d亦得 個西京燒味道都好好 雖然燶左係要扣佢分 西京燒嘅魚皮明明就係好正嘅野食黎 但魚一 我係會再番黎食
2017-07-29
2017-07-29 78 浏览
星期六一早去元朗打羽毛球🏸打完已經兩點了炎炎夏日在街上多留一秒都快溶掉😵於是隨心走進一家日本餐廳午餐價錢相當親民 有定食和自選刺身丼🤤三心兩意的我當然選擇自選丼🤣選了油甘魚、三文魚籽、大拖羅、池魚王跟珍寶帶子🤤🤤🤤滿滿的丼😍三文魚籽很甜很甜👍🏻大拖羅很香魚油味👍🏻這是我第一次吃池魚王原來池魚王口感像三文魚但很有魚香大愛呀!!!朋友則點了壽司定食賣相十分精緻❤️蔥吞拿魚壽司味道相當甜👍🏻而長腳蟹壽司也是大愛呀🤤總結:這小小的店給我大大驚喜❤️❤️刺身都很新鮮很鮮甜還有一亮點是他們的wasabi是磨出來的 而不是現買的👍🏻👍🏻👍🏻
星期六一早去元朗打羽毛球🏸
打完已經兩點了
炎炎夏日
在街上多留一秒都快溶掉😵
於是隨心走進一家日本餐廳
午餐價錢相當親民
有定食和自選刺身丼🤤

三心兩意的我當然選擇自選丼🤣
選了油甘魚、三文魚籽、大拖羅、池魚王跟珍寶帶子🤤🤤🤤
滿滿的丼😍

午餐
  • 池魚王
  • 自選海鮮丼
2017-07-29 86 浏览
燒牛舌👅兩條串燒🍢🍡包含咗牛舌的部份😍 燒得剛剛好~好有咬囗又鬆軟~值得推介👍🏻自選丼飯🍱呢個丼相當之有特色❤用車仔麵嘅形式畀選擇你鍾意嘅魚生放埋一齊🤤🤤慢慢嘆😋😋今次就揀咗玻璃蝦丶三文魚丶帶子丶兩件大拖羅和加拿大海膽😍😍😍😍😍 呢六樣刺身都好新鮮,LIKE!!!蕎麥冷麵🍜蕎麥面配搭木魚汁簡直是夏日之選😻🏝想清清地又健康既,一定要食蕎麥面啦❤❤炸軟殼蟹手卷軟殼蟹揸得剛剛好,但是沙律醬有點兒太多🙈日本廣島蠔刺身啲蠔簡直不得了!😍勁到juicy🤤 成個囗都充滿汁液又甘甜🤤🤤放埋啲冰係側近~夏天凍冰冰食落口,正!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻火炙三文魚和左囗魚壽司🍣每逢食壽司~一定order 火炙壽司~水準keep到~抵食!😋😋😋兩個人食 三百蚊有找 好抵食🎉店面細細 但設樓上雅坐晚上去到 全場滿坐😄食野食好快就到 坐位空間充足 唔會有迫人走既感覺
燒牛舌👅

自選丼飯🍱

蕎麥冷麵🍜

炸軟殼蟹手卷
軟殼蟹揸得剛剛好,但是沙律醬有點兒太多🙈

日本廣島蠔刺身

火炙三文魚和左囗魚壽司🍣

兩個人食 三百蚊有找 好抵食🎉
店面細細 但設樓上雅坐
晚上去到 全場滿坐😄
食野食好快就到 坐位空間充足
唔會有迫人走既感覺
2017-07-26 1227 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-完全估唔到位於教育路的魚一原來有樓上雅座,一直都以為只做外賣,見到Media報導質素不錯又抵食,午市刺身定食都係幾十蚊有交易,所以搵日放假既中午就去試下。餐廳環境較為簡約午市定食餐牌有分熟食同丼飯類,丼飯類由$42-$88不等,最平既蔥三文魚碎丼到價錢較高的壽司定食都有,壽司定食的賣相尚算不錯,價錢仲包埋三文魚面豉湯、沙律和甜品,很抵食。估唔到漁一而家有埋自選刺身丼飯,另本來揀緊午市定食既小妹立即轉軚,自選丼飯吸引太多了!先黎一客軟殼蟹卷 $28,一客四件,軟殼蟹應該係一早炸定不算脆,味道不過不失吧。刺身丼飯有限於至少揀三款刺身,每款兩份起,揀過四款以上可單選每款一份,飯底$10碗。有三文魚、希靈魚、北寄貝、帶子、鱆紅魚、劍魚腩、吞拿魚、中/大拖羅、油甘魚、油甘魚腩、蔥吞拿魚、赤海蝦、牡丹蝦、活赤貝(原隻)、三文魚籽、加拿大海膽(一格)、馬糞海膽等,選擇不少,價錢由$5-$38,尚算抵食。自選刺身丼飯 $220小妹叫呢碗有希靈魚、吞拿魚、中/大拖羅、油甘魚、油甘魚腩、蔥吞拿魚、三文魚籽,份量全部都係兩份,除

餐廳環境較為簡約

軟殼蟹卷

自選刺身丼飯

自選刺身丼飯 $220
小妹叫呢碗有希靈魚、吞拿魚、中/大拖羅、油甘魚、油甘魚腩、蔥吞拿魚、三文魚籽,份量全部都係兩份,除左老公至愛既希靈魚,其他都係小妹既心頭好,成碗都係粉紅色咁好吸引!

刺身質素滿不錯的,三文魚籽咬落卜卜口感,無過鹹夠新鮮;大拖羅食落質感好油潤,但油脂香又無想像中咁重;

反而中拖羅的油花分佈平均,食落有魚香又富脂肪香,好食

油甘魚咬落爽口、咀嚼中富明顯魚香,質素很不俗,成碗食晒好飽之餘仲好滿足!
  • 自選刺身丼飯
2017-07-18 116 浏览
來到日式餐廳,壽司必定佔一席位,這個三文魚腩壽司魚油豐富,肉質也非常細嫩,飯醋味也調得恰到好處,不會搶過魚腩的風頭~抵食自選丼飯還可以讓食客自己選擇要甚麼,豐儉由人~我點了海膽,三文魚,帶子,劍魚腩,還有大拖羅!!帶子超新鮮爽甜的,三文魚和劍魚腩也不錯!馬糞海膽甘美味充滿味蕾,還有入口即化的大拖羅!!性價比超高!而且飯質軟香,容易入口剛吃完馬糞海膽當然不夠!即時再加注了一客馬糞海膽軍艦!!依然非常鮮味好吃~下次叫一板來吃!!而天婦羅炸蝦手捲新鮮程度絕對優勝!即叫即炸還是熱熱的。還有牛肉拉麵~湯頭濃郁而又不會太鹹,同時牛肉的味道亦滲入到湯中,麵條亦夠彈牙~性價比亦非常高!蒜香牛肉粒也不差!火候十足,調味濃郁而且蒜香夠惹味!又不會難咬~抵讚還有最令我感到驚喜的清酒煮蜆!清酒味非常濃,像是用了一整支清酒煮,而且蜆肉也非常鮮美,也沒有沙除了晚餐外,魚一的午市套餐都算抵食,下次可以來試試

而天婦羅炸蝦手捲新鮮程度絕對優勝!即叫即炸還是熱熱的。

除了晚餐外,魚一的午市套餐都算抵食,下次可以來試試
2017-07-17 96 浏览
元朗美食多就係人都知架啦而家越黎越多人會黎元朗搵好野食今次我食既呢間係係元朗無人不知既性價比超高壽司店雖然係小店, 但係味道真係一流 間店係分兩層, 下面係吧枱同埋外賣而上面先有大枱, 地方唔算太迫, 係舒服既 食物既選擇好多, 一般大熱既選擇都有 今次我叫左既係 三文魚刺身係新鮮既三文魚味道, 再加埋厚切, 口感真係無得頂, 絕非平價壽司店賣既平價壽司帶子刺身又大粒又厚身, 口感真係冇得頂, 最正係佢夠鮮甜, 又爽口!! 係第二間真係食唔到芝士玉子燒玉子燒既火侯控制得岩岩好, 而且係超rich爆醬芝士係入面, 甜甜既口味再加上流心既玉子燒, 拉絲x100, 超好味 壽司好鮮甜好JUICY, 呢度既飯粒唔會係大大舊, 咁樣反而可以食到更加真實既味道, 所以呢度既壽司係抵食既
元朗美食多就係人都知架啦
而家越黎越多人會黎元朗搵好野食
今次我食既呢間係係元朗無人不知既性價比超高壽司
雖然係小店, 但係味道真係一流

間店係分兩層, 下面係吧枱同埋外賣
而上面先有大枱, 地方唔算太迫, 係舒服既

食物既選擇好多, 一般大熱既選擇都有

今次我叫左既係

三文魚刺身
帶子刺身
芝士玉子燒

壽司
2017-07-14
  • 芝士玉子燒
2017-07-09 115 浏览
同朋友上晝係元朗打完波 邊行邊睇食咩好眼前見倒前面企左差唔多10個人望一望完來係間日本野黎我地深知好野真要等既道理  所二異話不說就拎飛等位好快就有位喇呢度分左上下兩層  下層離要係造外賣生係走上上層就係堂食 記住小心碰頭呀 (去到既朋就會明我講咩)正正係午飯時段  有午餐優惠  包味噌湯 雪糕糯米糍我地每人叫左個拉麵  我簡左個豬軟骨拉麵 一個叉燒拉麵兩款拉麵同樣湯水都係相當濃郁  拉麵份足 兩個大男人都話夠食既份量拎左朋友一舊豬軟骨黎食  非常入味 肉質造得非常好  好入味呀同樣叉燒肉質都控制得非常好  唔太肥唔太瘦再加埋隻半熟溫泉蛋  滿足哂我既食欲炸物方面我地叫左3樣牛肉薯餅最重要係炸得唔油膩 配合少少醬汁  唔錯呀餃子(6隻)  明太子雞翼 (2隻)個人黎講相對下比較鐘意食 明太子雞翼 明太子釀得滿一滿  唔油餃子都做得唔錯  不過相對下多左少少油  不過唔緊要  等下面張紙索一索D油一樣咁好食嫁!黎得食日本野  其實又點可以唔食返個三文魚呢我地兩個人叫左半磅黎食   我地再貪心D簡左個三文魚腩黎食  其實同一般三文魚只係差20蚊結果證明我地真係冇做錯決定  魚腩真係比起一般
同朋友上晝係元朗打完波 邊行邊睇食咩好
眼前見倒前面企左差唔多10個人
望一望完來係間日本野黎
我地深知好野真要等既道理  所二異話不說就拎飛等位
好快就有位喇

呢度分左上下兩層  下層離要係造外賣生係
走上上層就係堂食
記住小心碰頭呀 (去到既朋就會明我講咩)

正正係午飯時段  有午餐優惠  包味噌湯 雪糕糯米糍

我地每人叫左個拉麵  我簡左個豬軟骨拉麵 一個叉燒拉麵
同樣叉燒肉質都控制得非常好  唔太肥唔太瘦
再加埋隻半熟溫泉蛋  滿足哂我既食欲

炸物方面我地叫左3樣
牛肉薯餅

最重要係炸得唔油膩 配合少少醬汁  唔錯呀

餃子(6隻)  明太子雞翼 (2隻)
個人黎講相對下比較鐘意食 明太子雞翼

埋單每人唔洗150蚊都唔洗   位置鄰近大馬路
食完就搭巴士返屋企  非常方便
值得再黎嫁!
2017-07-09 88 浏览
元朗給人的印象是鄉郊一個住慣城市的人要走入元朗先要經歷數程車及多個小數才能去到的地方。今次有幸到元朗這個地方食飯,朋友介紹下去到教育路一間餐廳食飯,餐廳地方不大,但勝在有二層。地下有吧枱款客,而樓上就有多張四人枱。我們坐下後,就有店員先取來湯水款待。湯水有濃郁的三文魚味道,非常可口同時不太咸。值得一讚!我們先看餐牌及四周食客所點的食物及份量再向店員請教及介紹推介食物。店裡推介燒銀鱈魚、火灸牛肉他他及左口魚邊等等。剛聽到左口魚邊,諗應該怎樣吃呢?這麼多魚刺,他們會怎樣擺上枱呢?點解不是魚肉而是魚邊呢?非常多的疑問又未吃過,朋友話會包底後就試叫了一客。味道好好,質感有點似啫喱,但又比較實。每人分得一件有點兒不夠,下次再吃時要點多少少才能講得出似什麼。但值得推介!燒銀鱈魚必須配白飯才會好吃,個人認為。魚肉質感爽口,再加上白飯的配搭下,這一餐感覺倍加滿足。燒雞翅膀仍然非常熱辣辣地上桌,等不及咬下又脆又熱但肉質不會過乾的雞翅膀。食時在想會否太咸而需狂飲水呢?但食後完全沒有這個感覺還要再吃,一碟四隻雞翅膀,我一人就吃了數件。我們叫了一份海膽,但沒想過這份海膽會同壽司飯及紫菜分上,可以自己mix a
元朗給人的印象是鄉郊

店裡推介燒銀鱈魚、火灸牛肉他他及左口魚邊等等。

我們叫了一份海膽,但沒想過這份海膽會同壽司飯及紫菜分上,可以自己mix and match, 鍾意食幾多就加幾多,真係好食又好玩,除可啖啖海膽入口還能自家制海膽軍艦呢!

總括上可以說今餐真的平靚正。
2017-07-09 77 浏览
話說元朗高樓大廈越起越多,餐廳就相對地增加。大型商場內出現很多裝潢很靚食物擺設美觀的餐廳,但在元朗找食都會去些小店幫襯下,因除了吃以外,還可感受到人情味。今次去到教育路路邊一間餐廳食嘢!不論店內的人或是裝潢都很有親切感。論到坐下不久就有店員先送上數碗免費湯水飲用,因當時已有少許饑餓感,這碗可口美味的湯就解我燃眉之急。這碗濃湯不是普通的例湯,它是帶有很重的三文魚味道。飲後絕不會覺得全口味精,需要飲水作沖淡的。火灸左口魚邊壽司,聽落都有點兒奇怪。但雪白的魚邊配搭被燒後的壽司飯食落又真的好美味。而牛肉他他壽司就入口即溶,不用費力就吞下去了。刺身併盤(26切)併盤內有三文魚、吞拿魚、大隻甜蝦等刺身,計一計每件除番都是6元多少少,在那些外賣店買的刺身較薄的壽司飯,真的叫做抵食夾大件。正!朋友偏愛生蠔,經過店員介紹下有數款選擇,在店員介紹下今次叫了數隻日本廣島生蠔,食落有海水味及好新鮮。下次要試埋其他地方!馬糞海膽刺身(原板)味道好新鮮配搭手握的壽司飯及紫菜,再沾些醬料簡單吃法就好滿足。最後,我們再叫了一個义燒拉麵。义燒肉較厚但不會難咬開,湯底好味、拉麵彈牙,如果不是已吃太多嘢,相信會連湯底一起清

刺身併盤(26切)

馬糞海膽刺身(原板)

最後,我們再叫了一個义燒拉麵。义燒肉較厚但不會難咬開,湯底好味、拉麵彈牙,如果不是已吃太多嘢,相信會連湯底一起清埋。

感覺滿足!
2017-07-08 82 浏览
黎光顧呢間舖頭既時間係下午茶時間,但係呢度係無下午茶的,所以叫午市set壽司真係好好味呀所以諗都唔洗諗就叫左壽司套餐!呢盤壽司既組合真係好多元化,除左魚又有蟹棒又有蝦又有貝類同埋我最鐘意係灸燒架!而呢盤壽司全部都有燒過!所以都未食,一上檯我都覺得佢好啱我口味除左個舊吞拿魚我無食到之外,其他全部都好好味!其實論新鮮呢就一定唔及其他既,但係呢個價錢呢個份量同質素係好超值既至少d 蝦呀、帶子呀我都仲食到佢既鮮味,左上角個兩舊芝士火灸三文魚好香魚油味好creamy中間吞拿魚隔離個舊到底係乜來?我覺得似貝類有d qq既口感,個舊野又係好fresh 好好味!呢盤野先係五十八蚊抵食其實呢個set 仲有前菜、湯同甜品,不過湯就賣曬所以無serve,甜品舖頭都唔記得俾我,但係我都食到飽飽就算都唔食啦

壽司真係好好味呀所以諗都唔洗諗就叫左壽司套餐!

呢盤壽司既組合真係好多元化,除左魚又有蟹棒又有蝦又有貝類

除左個舊吞拿魚我無食到之外,其他全部都好好味!

呢盤野先係五十八蚊抵食

午市壽司set c
2017-06-11
午市壽司set c
  • 壽司
2017-07-02 723 浏览
今日和太太於元朗魚一壽司食日本菜, 我們點了叉燒拉面套餐, 火炙三文魚魚腩飯套餐、芝士玉子燒、炒雜菜、珍寶帶子壽司和粟米沙律軍艦。叉燒拉面面條爽口又爽滑, 問職員原來是拉面師父手切的, 質感好爽口爽滑, 叉燒好特別, 叉燒是半肥瘦的, 肉質鮮甜,配上特製鰻魚汁食落十分惹味, 配上的紫菜食落爽脆惹味, 整碗面好足料味道味美的拉面;火炙三文魚魚腩飯飯火炙三文魚魚腩入口即熔, 三文魚燒得很甘香好鮮甜, 飯好香滑, 整個火炙三文魚魚腩飯飯好好味。午餐套餐配三文魚味噌湯和沙律, 前者湯好足料, 味噌湯好足料, 足道香濃, 三文魚魚肉肉質鮮甜, 蘿蔔食落爽口清甜, 好豐富的味噌湯;沙律有沙律菜, 車厘茄和蟹柳, 沙律好大碗, 沙律菜和車厘茄好新鮮爽口鮮甜, 蟹柳好大件好爽口, 配上胡麻醬食落好開胃;芝士玉子燒賣相吸引, 蛋好有蛋香, 蛋煎得好滑, 芝士好香濃, 食落好惹味;炒雜菜好大碟份量十足, 有椰菜, 白菜和木魚絲, 椰菜好大塊食落爽口, 白菜食落不會太油、木魚絲好大份食落好惹味, 整個炒雜菜炒得好香, 食落菜好乾身不會油膩;珍寶帶子壽司帶子好新鮮鮮甜, 食落彈牙鮮甜;最後粟米沙律軍艦粟米好鮮甜, 沙律醬好香滑、紫菜好香脆, 飯好香滑, 好好食的粟米沙律軍艦。餐廳食物份量十足, 食物美味, 座位舒適, 茶是用玄米茶, 味道好香好清甜, 餐廳價錢合理, 食了一頓抵食超值日本菜。

玄米茶
沙律