2015-09-13 2359 浏览
港人有時真係要收斂下,唔好見到甜品就咁興奮、忘我咁影相。其實餐廳都應該節制下各客人,buffet未開始前請客人安坐位中, 免得頭髮口水掉曬落啲食物度。88蚊一位、加一、仲要買5送一,十分抵食 。遠遠見到一幅好靚、由芝士蛋糕同埋Hazel nut cake 湊出黎的甜品畫,令人賞心悅目!芝士蛋糕一口size剛剛好,味道香濃,但稍稍有啲太軟身,破壞了原本應有的豐厚質感。Hazel nut cake是全場最好食的甜點之一,可惜我唔like榛子,所以冇享用到 …在場中有兩款 甜點我都覺得係幾超水準架, 第一樣係蜜糖多士、第二樣係tiramisu。蜜糖多士入面cut開左一細細條,每包條上的honey都好均勻、而且有淺淺的金黃色喺面。食落果陣好香蜜糖味,佢雖然出左1段時間但個心都仲熱,好食過茶木多多聲。Tiramisu is cold enoough, heavy coffee taste!咸點都好值得介紹,仲好食過啲甜野 。個雞肉卷 我返拿左幾次、起碼食左人地10舊,皮薄、餡料中有淡淡的沙律醬味,而且中間有啲紅蘿蔔絲,都幾爽口開胃。另外個番
免得頭髮口水掉曬落啲食物度。
88蚊一位、加一、仲要買5送一,十分抵食

在場中有兩款
甜點我都覺得係幾超水準架,
蜜糖多士
咸點
都好值得介紹,仲好食過啲甜野
。個雞肉卷
另外個番茄多士都好好味,
食得出係新鮮番茄做的。唔止得番茄的酸,仲有少少鹽味吊一吊。麵包雖然塗上左成層番茄醬,但都冇整淋個包,好鮮味
!

蜜糖多士
2015-09-07 2408 浏览
今日放假,媽媽去左觀塘買體育衫,於是約左我去呢頭食顛娜,依稀記得呢間餐廳午市做得幾ok,就來試下食晚餐看看如何……湯跟餐包都要自行到自助沙律吧自取!餐包是細細片,size 薄薄的蒜蓉包,面包香口脆身,雖然面層沒有用上好多的蒜蓉醬塗在法包上,但亦有啖啖牛油青醬香作為西餐的前奏也絕對不遜!餐湯選了羅宋湯,雖不是十分濃郁,但亦未致稀o能o能的流質狀態,嚐到牛尾烹煮得不少時間,方能達致牛味不淺,十分典型的茶餐西湯。而蔬菜慶幸已煲得淋軟,浸在湯內不會格格不入,反而挺入味!加3蚊轉飲的凍茉莉蜜花茶,原價24一口喝下有清香撲鼻的茉莉花味留於口腔,一股天然的氣息温暖而舒服順暢入口的味道,潤喉非常,杯底有茉莉花瓣,攪一攪,杯中物淺黃如清茶色般,實在挺美,而拌匀後茉莉花蜜就更香甜,喝到底部還能咀嚼到片片花瓣,份外驚喜!我倆都很滿意!凍玫瑰蜜花茶24入口十分清新,底部有些少玫瑰花蕊,加以攪拌,味道更佳,但相對的味道則比茉莉花蜜茶偏淡,但粉紅色一杯亦令人心曠神怡!黑松露雜菌帶子意粉188這個改了餐牌升價了呢,先前是158的,現在愈來愈貴呀!幸好賣相幾精美的已煎封帶子,肉質嫩滑而軟身,配上不少吃下有感爽口新鮮而

湯跟餐包都要自行到自助沙律吧自取!

作為西餐的前奏也絕對不遜!

加3蚊轉飲的凍茉莉蜜花茶,原價24
一口喝下有清香撲鼻的茉莉花味留於口腔,一股天然的氣息

凍玫瑰蜜花茶24

黑松露雜菌帶子意粉188
這個改了餐牌升價了呢,先前是158的,現在愈來愈貴呀!幸好賣相幾精美的已煎封帶子,肉質嫩滑而軟身,配上不少吃下有感爽口新鮮而富口感的蟹子,已加不少分。帶子成本太貴吧?!全碟實質只有一大粒帶子作招來!!而菇菌配上黑松露醬汁,厚杰恰當,是香濃丰富的味覺享受!而面條也保持到應有的咬口跟彈性,其實都不錯,不過如果換上帶坑紋的長通粉的話,會更能掛上汁料,一定會美味加倍呢!!伴上紅黃綠三色椒跟面同吃,我倆不太喜歡,但吃後小妹我不感油膩,反覺份量可增加點會更好!略嫌汁料不夠濃縮,偏稀令面整體味道不夠丰富!嘻嘻……

朱古力心太軟配覆盆子雪糕48
必點的甜品項目,今天不在甜品店吃,在西餐廳點上,也就沒有太大期望,只抱著想吃心太軟的心理而點上。賣相倒還算不錯,只是心太軟確實沒啥流心,朱古力甜味遠超苦味,入面的朱醬呈杰身狀態,不怎流質,暖暖的朱古力旦糕層不過不失,而甜味倒是頗漏呀,甜得過火
流心也不怎細滑,可以有改善的空間!!紅桑子雪糕則來得更為討好,酸甜有加的細小桑子顆粒亦能在粉紅雪糕內找到,細細球,卻討好!

餐廳地方挺大,晚市不用等位,唯員工在我吃得一半時稍停便想收碟,此舉有點不當,好像沒細心留意客人所需似的!
2015-09-07
2015-09-06 2561 浏览
Was a team lunch with my colleagues, first time for all of us to try. We reserved a table for 12 people one day in advance. First impression when we came in, we saw the salad bar but looked a bit dirty and not really presentable... The salad bar they served sweetcorn, veggie like lettuce, cucumber with tomato, there were separate salad sauce you can pick by yourself but it was a bit dirty. So, I didn't try the salad bar. Main course I picked pan-fried garoupa with tomato concasse - The fish appe

Main course I picked pan-fried garoupa with tomato concasse - The fish appearance looked very dry and not very attractive. Taste was not that soft and very tasteless, I even guess maybe the chef forgot to put salt on my fish. But, when I asked my colleague who took this dish, they said no taste too

Overall environment is ok but staff was not very smart, they asked over 3 times for the set lunch drink who was drinking what even we counted for them already.

May not try agin
题外话/补充资料: Try once is enough!
2015-09-01
2015-09-06 2671 浏览
觀塘區近年不斷發展,工廈更是租平空間大的好選擇,除了各式手作工房、特式小店,工廈餐廳亦越開越多~不是第一次到工廈裡的西餐廳光顧,但我只能說,到訪工廈每一次都會有驚喜 走進舊舊的、簡陋的工廈大門,幸運的話能搭上自動的客用電梯,搭不了自動的,還有全手動的電梯可選,充滿冒險的感覺 從工廈走進新裝修的餐廳,總像走進了完全不一樣的世界 上一次到的工廈西餐廳,裝修走的是較高級路線,座位不多餐廳空間不大,但廚師對食的要求很高也會主動作出各種推薦~今次到訪的魔膳廚房,感覺是走比較大眾化路線,樓底高,成層樓的空間感非常大,不過容納的人數較多,環境有時會比較嘈雜一點。食物方面,有普通西餐廳的意粉、意大利飯、肉類等等的主菜,小食方面主要分為海鮮類和東南亞style小食~食物種類算多,都要花一點時間去揀~叫set dinner,附送Salad bar,有6種蔬菜/沙律,亦有麵包和兩款湯(雜菜、南瓜忌廉)。紅蝦釀蟹蓋 $68東南亞fushion 小食手打紅蝦仔的蝦膠比較鬆身,唔夠爽。紅蝦之外,還加了蔥,非常香,調味亦很好 整體來說都是一個美味的開胃小食 黑松露雜菌帶子意粉 (Dinner set $

從工廈走進新裝修的餐廳,總像走進了完全不一樣的世界

食物方面,有普通西餐廳的意粉、意大利飯、肉類等等的主菜小食方面主要分為海鮮類和東南亞style小食~食物種類算多,都要花一點時間去揀~
雜菜湯
紅蝦釀蟹蓋 $68
紅蝦釀蟹蓋
東南亞fushion 小食
手打紅蝦仔的蝦膠比較鬆身,唔夠爽。
紅蝦之外,還加了蔥,非常香,調味亦很好

整體來說都是一個美味的開胃小食

黑松露雜菌帶子意粉 (Dinner set $188)
黑松露雜菌帶子意粉
帶子大粒厚肉鮮味,可惜只得一粒

意粉使用了幼麵,感覺比較入味。
黑松露汁味道略為普通,忌廉較多所以較稀,醬汁停留在底部,要不斷撈勻來吃~
配料有紅椒、黃椒、雜菌,但我最欣賞的是幼身的露筍,無渣,非常鮮味

玫瑰蜜花茶
玫瑰蜜花茶
$3選了「special drink」內的玫瑰蜜花茶
幾甜,幾潤,好多玫瑰花,真材實料。

拖肥無花果布甸配冧酒拖肥汁+雲尼拿雪糕 $68
甜品選了這個拖肥汁x拖肥布甸的致肥組合
個design 係鐵板漢堡扒,其實都唔係第一間咁做甜品design,所以對我來說就沒有新鮮感了~

店員淋上拖肥汁的時候,不知道是否鐵板不夠熱,沒有預期的「炸」一聲同煙

另外..明明寫係布甸.....但點睇都係蛋糕黎喎!!

外形設計方面雖然與想像中有落差,但味道方面其實不錯~~~
蛋糕比較乾身,所以一路食會忍唔住不斷沾拖肥汁一齊食...

個拖肥汁係好甜好漏,但拖肥味濃又真係幾好食

總括黎講係值得唔怕肥人士一試

工廈餐廳不斷發展,當中有不少的質素都很高~~
希望下次再有機會試試其他的工廈餐廳~~再比較比較~~
2015-09-02
紅蝦釀蟹蓋
黑松露雜菌帶子意粉
2015-09-04 1864 浏览
廠廈的食肆,以往都很容易讓人想起很土炮的茶餐廳。然而香港地少租貴,食客也開始接受樓上的食肆,亦衍生出 Mage Kitchen 這種位於廠廈的高檔食肆。其實 Mage 的位置相當不俗,坐落於 apm/鱷魚恤中心旁的工廈,亦十分近地鐵站,店外是觀塘的主幹道開源道,人流極旺。店內的環境亦相當寬敞舒適,裝潢的工業味濃厚,充滿玩味。我和太太點了兩道前菜及兩道主菜,都好味。香茅雞翼炸得香口,但仍能保留肉汁在內,不用醬汁亦覺惹味。青口有極香的白酒味,配上色彩繽紛的椒絲,是色香味俱佳的小食。主菜是豬鞍扒伴沙律,老實說上桌時有點擔心它 overcooked,但吃下去才知是剛剛好。醬汁方面有用上醋,配搭不俗,減去了肉的油膩口感。另一道是黑松露帶子意粉,意粉炒得很乾身很彈牙,極好,是我最喜歡的那種炒意粉的狀態。原以為我們的肚有空間吃點甜品,豈料這兩大兩小的菜,經已份量十足,下一次會找機會再嚐嚐。

黑松露帶子炒意粉
藍貝
香茅雞翼
豬鞍扒
黑松露帶子炒意粉
藍貝
香茅雞翼
豬鞍扒
自從我離開觀塘以後,真的愈來愈多餐廳在這邊開張=3=這又是一間蠻有noice的餐廳啦。位於業發工業大廈的魔膳工房,經過業發工業大廈的時候,就會有一盞燈照射到地面,這就是魔膳工房的其中一個特點吧。另一特點就是餐廳的dessert buffet跟salad buffet啦。今次在這邊工作完畢,便走到這裡來一下「一個人的浪漫」,享受一下一個人的時光~Salad Bar是少不了的啦,每點一份晚餐都可以享用這個Salad Bar,這個沙律吧分為中、西式,食客可根據個人喜好去選擇自己喜歡的蔬菜。西式那邊,有一盤沙律薯仔,口感不錯,軟硬度剛好,沙律醬的份量也恰到好處的~還有這個湯、多士的部分。多士是蠻不錯的,十分香脆。表面塗上一層自家醬,我吃到有橄欖味、蒜香味,味道跟多士十分搭配的,我實在忍不住多吃了幾塊。至於湯方面,我當晚就有周打蜆湯跟雜菜湯。我就選擇了周打蜆湯,味道鹹香,伴著多士一起放入口的感覺相當不俗~還有些水果跟甜品~少不了宣傳的位置,這些都很吸引啦。但一個人去食,一定吃不完啦。還是留待下次有人跟我一起去吃時才分享啦~=3=蟹肉雜菌意大利飯 ($188)小蟹是炸得金黃,又夠脆卜卜的,味道鹹香
自從我離開觀塘以後,真的愈來愈多餐廳在這邊開張=3=

還有些水果跟甜品~
蟹肉雜菌意大利飯 ($188)
小蟹是炸得金黃,又夠脆卜卜的,味道鹹香。要是能多於一個小蟹,又或是用上SIZE較大的蟹蓋,又或把飯直接釀入大蟹蓋當中的話,不論是賣相,又或是創意分定必更高=3=
至於意大利飯嘛,雜菌的數量還算多吧。但吃落感覺相對淡,而且比較濕潤。相信加點鹹再把飯的濕潤度調較好的話,應該分數會更高吧~

2015-08-31 1220 浏览
今日老公帶我嚟呢度食飯,老實講,都幾失望。我哋叫咗個頭盤-焗田螺,2個main course-羊架+豬肋骨,2個dessert-心太軟+藍莓蘋果crumble。個田螺$62其實都算唔錯。但係個羊架$195就真係太失望,得2件,叫咗五成熟就嚟咗七成熟。個豬肋骨其實就幾好,又入味。雖然2個set價錢已包括salad bar,但係salad bar啲食物一d都唔吸引,所以就剩係飲咗個南瓜湯,個湯都幾稀吓。到最後老公覺得唔飽仲叫咗dessert,呢2個對我嚟講係超級失望,可能係為咗迎合多數人口味而整得唔太甜,但係對我嚟講,唔甜又點算係甜品呢……最後嘅餐飲叫咗凍奶茶&熱咖啡,老公話凍奶茶得個甜又冇茶味,我杯咖啡就完全冇咖啡味……今日埋單盛惠$610,老公話價錢唔合理,去食Ruby Tuesday好過……
紐西蘭羊架配乾蔥紅酒汁
美式BBQ醬燒原條豬肋骨
朱古力心太軟配覆盆子雪糕
藍莓蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2015-08-31
美式BBQ醬燒原條豬肋骨
  • bbq醬燒豬肋排骨
觀塘工業區中,近來都開了不少樓上餐廳,其中有一間餐廳位於開源道,餐廳門口都好當眼,它就是《魔膳工房》。上網都做過下資料搜集,得知午市時段有自助沙律吧任食,聽起來都已經非常吸引。我也一早預早兩天book 位,是日放例假時與妹妹一同食個午飯。 環境都好寬敞闊落,餐廳用了鑽可形的燈罩吊燈、大screen可以看電視、白色的牆身蓋滿了不同顏色的掌印,而且四周都是木枱木櫈,讓人感到好輕鬆又舒適的感覺。 店中營業時間是12點開始,我book咗12:30pm來到,隨後的食客也逐一趕到,由店員引領安排就座,隨後店員送上一塊木板及溫水俾我們,原來是set lunch 餐牌,因應不同的主菜,價錢都各有不同,set lunch會包一個餐湯及一杯餐飲。另加$20可以任食沙律吧,而加$18可以有一份set dessert。 沙律吧位於餐廳的中間位置,沙律款式不算好多,款式方面都比較普遍,不過普遍的沙律款式總是較受歡迎,當中有雜沙律菜、粟米、南瓜、紅腰豆、薯仔沙律、啫喱糖及水果等… 是日的餐湯有兩款,分別是有雜菜湯及甘筍忌廉湯,我兩人各選擇一款,整體上兩款餐湯都好稀,甘筍忌廉湯不算好濃稠,但味道帶少少
是日的餐湯有兩款,分別是有雜菜湯及甘筍忌廉湯,我兩人各選擇一款,整體上兩款餐湯都好稀,甘筍忌廉湯不算好濃稠,但味道帶少少甘甜,後者的雜菜湯湯渣已經少,水汪汪只覺有微酸味,兩款餐湯整體上都好失水準。
另外餐湯附上兩片蒜蓉多士,蒜蓉味夠香夠脆,不過嫌太乾身。
主菜方面點了兩款都是pasta一齊share食,《大蒜,雜菌,雞肉忌廉扁意粉》的雞肉談不上好嫩滑,但肉味尚算濃郁,雜菌都好爽口,保持咗菇菌的水份,意粉都是即叫即煮,上格時都熱辣辣,有al dente 的口感,蒜香惹味,都不錯。
《鮮蝦西班牙肉腸意大利燴飯》那是個人意見及口味,甜椒煮意大利飯的味較淡口單薄,西班牙肉腸切得太薄,沒有嚼感,蝦有兩小件,都算爽彈,整體方面配料份量較為吝嗇,可讚意大利飯都做到半生米效果,不過配搭方面道不太合意。
《伯爵茶慕絲蛋糕》茶味突出, 茶味較幽香濃郁,入口慕絲細滑香軟,沒有一點膩,甜度剛好。
另外《朱古力慕絲蛋糕》的朱古力較優質,醇厚濃郁,餅身底層有餅脆脆,有chunky的口感,好似是食金莎朱古力般,微脆間又有朱古力慕絲的細軟香滑,而且都不會太甜膩。之後妹妹又喊著吃多件蛋糕,最後我們又點多件藍莓芝士餅。
《藍莓芝士餅》的藍莓晤太討好,始終都是用上藍莓醬,所以不能突顯藍莓的清甜及refresh,所以心目中都扣咗些分數,芝士餅身太濕潤,芝味不算好香濃,消化餅底又腍,有點失望。
餐飲我們各點了熱奶茶及咖啡,妹好說杯奶茶都好苦澀,茶味較差又晤香,真是好難飲。另外咖啡都是即磨,不過咖啡只有苦瀝,沒有點濃郁咖啡香氣及咖啡的回甘,飲了第一口已經馬上放棄。
最後去咗沙律吧夾了幾件啫喱糖,也好Q彈香甜,灑了一些榔絲更增添椰香。
服務方面都見人手不足,所以我都十分體諒,不過都好主動巡枱收碟,都不斷對客人講一些greeting 的說話,都真是好熱誠又正面的工作態度,我們杯餐飲漏咗單,都會好主動幫客人跟進,又會主動問我們有冇食物未來齊,都好細心的服務。
食物方面最吸引我是有自助沙律吧,沙律菜都很新鮮。而且甜品方面我較喜歡兩款的慕絲蛋糕,水準都好出色,其他食物水準就一般,整體上食物方面水準都有好有壞。

2015-08-28
  • 伯爵慕絲餅
  • 朱古力慕絲餅
2015-08-30 994 浏览
拿破倫
紅豆綠茶布丁
2015-08-29 791 浏览
魔膳工房最煞食的就是有自助沙律吧, 午市晚市都有 (多數的餐廳晚市都沒有沙律吧的), 重最要是價錢不貴, 吸引不少愛美的OL, 單點沙律吧來當午飯.今晚來吃晚飯, 當然要來會一會那個自助沙律吧啦!款式不多且大路, 但勝在想食的也有供應. 薯仔沙律夠軟糯, 沙律菜夠新鮮, 香草蕃茄片夠香濃. 隨個人喜歡澆上千島醬或意大利黑醋汁.最特別的是有五顏六色的啫喱糖及蝦片, 想不到蝦片炸得夠香脆, 沒有油膉味. 而啫喱糖亦令我鈎起小時候在薄餅店的沙律吧, 堆沙律鬥快鬥高的情景, 那些方塊狀的啫喱糖總是會滾下來呢!紅湯白湯亦是任喝, 試了磨菇湯, 啖啖都是磨菇粒粒, 夠真材實料, 質地濃稠, 入口creamy.大蝦蒜香橄欖油意粉 ($138)意粉煮得剛剛好, 不會過軟或過硬, 入口彈牙.沒有放大路的白醬紅汁, 反而簡簡單單, 用橄欖油作sauce, 再加入辣椒, 蒜片, 露荀等調味, 質感清爽, 沒有白汁的膩, 最合熱辣辣的夏季品嚐.第一口並不覺得辣, 但辣味慢慢由喉頭反滲至舌頭, 相當古惑, 怕辣者小心提防, 但坐我對面的嗜辣者則吃得好過癮.配上大蝦一隻, 肉質爽口彈牙, 味道鮮甜, 沒有多餘的調
今晚來吃晚飯, 當然要來會一會那個自助沙律吧啦!
大蝦蒜香橄欖油意粉 ($138)
意粉煮得剛剛好, 不會過軟或過硬, 入口彈牙.
配上大蝦一隻, 肉質爽口彈牙, 味道鮮甜, 沒有多餘的調味, 反而能吃出它的鮮甜.
美國豬鞍扒配意大利黑醋汁 ($178)
看到表面被燒成格子狀的烤紋, 已令人食指大動!
厚切豬鞍扒達1.5cm, 咬落去相當有咀嚼感, 豬鞍扒的邊位及近骨的位置特別多汁, 比較幼嫩, 而豬鞍扒中央的位置則勁有嚼勁, 一件豬鞍扒有齊兩種口感.
配上平時多用於沙律的黑醋汁, 竟然異常搭配呢! 黑醋汁味道帶微酸, 可以減輕豬鞍扒的油膩感.
千萬不可錯過旁邊的焗薯, 外皮甘香, 內裡軟糯, 蘸點黑醋汁更好吃.
百利甜酒意大利飯撻配百利甜酒雪糕 ($56)
意大利飯都可以做甜品? 一向喜歡嘗鮮的我二話不想要試!
意大利飯撻的結構的這樣的 (由上以下):
手製朱古力片
百利甜酒雪糕一球
百利甜酒意大利飯
牛油撻皮
朱古力片很薄很滑, 而且表面泛有銀光, 像星球一般, 很迷幻的感覺; 百利甜酒雪糕很香濃很滑溜, 滲出陣陣酒香; 百利甜酒意大利飯的質感好過癮, 煙煙韌韌的, 富有酒香, 咖啡香, 朱古力香, 味道複雜; 撻皮鬆脆, 富有牛油香.
想不到這小店做的甜品也挺有水準, 甚至有酒店餅房的風範.
沙律吧到下午茶時段會搖身一變成為甜品自助餐桌, 這當然是其中一個我會常來的理由.
  • 大蝦蒜香橄欖油意粉
  • 百利甜酒意大利飯撻配百利甜酒雪糕
1K
2015-08-29 587 浏览
魔膳呢個名,感覺好似個大飯堂咁,估唔到踏入餐廳,裝橫佈置又幾有格調!上菜等咗好耐,1點3坐低,等到搭9先有得食。 大銀幕播緊lava, very good!Menu 上較為豐富ge set 就只有豬手拼腸同安格斯牛扒(8oz), 前者去到冇, 咁就揀咗安格斯~我order ge 係5 成,但實情上枱ge 係10成10=_=", are you kidding me? Ok fine, 肚餓當然唔同個胃鬥氣,撇除呢個問題,其實個扒係好yummy, 一上枱就香氣四溢,食落牛騷味濃,來貨算係上品吧! 個黑胡椒汁同肉配合得啱啱好!

题外话/补充资料: 9
2015-08-27 799 浏览
之前友人已經覺得呢間餐廳十分吸引,多次約我一齊食都未有時間,今天晚上終於找到時間,友人便立即約定今天兩人一起到餐廳品嚐。餐廳雖然在工廠大廈內,但餐廳內環境十分寬敞及優雅,燈光鮮明,更有很大的電視,可以給小朋友在等候飯菜時解悶。主菜款式大約有十款,聽老闆說過一排會增加好多款新的主菜提供更加的選擇。餐桌似係報紙一樣既餐廳資料都幾有趣。經過細心挑選之後我揀左深海鱈魚扒配和風醬油汁,友人就揀左大蝦蒜香欖油意粉。深海鱈魚扒配和風醬油汁($198) - 菜色的擺設已十分吸引,由旁邊睇落去魚扒十分厚身,雖然魚扒厚身但廚師功力夠,魚皮煎得香脆但魚肉肉質仍然保持十分嫩滑既質感。 開始時我切了一小塊沒有點醬汁,可以食得出魚十分新鮮,就咁食已經十分好味。之後再配上和風醬油,醬油沒有太濃味正好配搭新鮮既魚扒,令客人食得出魚本身既味道。而不是其他餐廳以醬油味蓋過食物的味道。大蝦蒜香欖油意粉($168) - 友人揀呢款意粉,蝦燒得香口,蝦肉彈牙,不會有梅既感覺,意粉蒜香味十足配合健康的欖油,相信女士都會喜歡。意粉不會煮太軟,口感有嚼勁,加上醬汁帶少少辣,十分惹味。友人都十分滿意。桂花蜜花茶-套餐加$3飲品,清香既

飯菜時解悶。

餐桌似係報紙一樣既餐廳資料都幾有趣。

大蝦蒜香欖油意粉
友人都十分滿意。
桂花蜜花茶
桂花蜜花茶-套餐加$3飲品,清香既桂花味又不會太甜,幾岩女仔飲。

食完主菜後,友人見甜品每款都十分吸引終敵不過餐廳的甜品引誘,叫了一款焦糖燉蛋配新鮮雜啤梨。
焦糖燉蛋配新鮮雜啤梨
焦糖燉蛋配新鮮雜啤梨($48) - 上面的雜啤梨廚師都細心切見,望落十分精緻增加了食慾。上面的焦糖烤得香濃的味道,薄薄一塊好似冰塊咁,咬落在口中有清脆既聲音。 燉蛋十分嫩滑,有入口即溶既感覺,跟焦糖一齊食一軟一硬十分有趣。

在進餐期間,見老闆經常去不同位置了解客人的需要,侍應反應亦十分快,有要求都好快可以完成,服務水準十分高。相信最開心都係身為既我地。食完出番LIFT口再係仿如由魔法世界番到現實世界。
魔幻般既餐廳,下次有機會再臨。

2015-08-26
桂花蜜花茶
焦糖燉蛋配新鮮雜啤梨
2015-08-26 665 浏览
觀塘的樓上Cafe真係好多,食極都食唔曬。是晚與友人到APM旁的魔膳工房晚飯。其實每日路過,都見到佢地既店員係樓下派傳單,一直都想去食下,只係未有機會試姐。睇完餐牌,每樣菜式的名稱都很特別,搞到我地每樣都想試。我們選擇加多$38試埋佢個Salar Bar。Salar Bar的款式不算很多,都係幾個菜、生果、湯……。個人覺得它的雜菌忌廉湯好味的,很多磨菇蓉,很香。主菜其中一樣點了 ’美國豬鞍扒配意大利黑醋汁’ ($178)豬鞍扒其實即是平時的豬扒,即係豬的背部,這裹的豬扒非常厚,大概是平時的豬扒兩倍吧,很有咬口。同店員閒傾幾句,得知豬扒冇特別醃製過,所以可以食到較香的肉味,其實配上黑醋,也能凸出黑醋的甜品。而另一樣,就點了 ‘大蝦蒜香欖油意粉’ ($138)大蝦既香且爽口,意粉加上小量辣油製作,不算辣,很開胃。最後我們點埋甜品,其實一開始已被它的甜品manual吸引。藍莓蘋果金寶配雲呢拿雪糕 ($48)藍莓和蘋果粒很多,焗過後都很香甜,配上冰凍既雪糕一齊食,味道更好。百利甜酒意大利飯撻配百利甜酒雪糕 ($56)喜歡飲酒的朋友應該會鍾意,會一口都吃到很香酒味,而且賣相吸引,冇選擇錯啊!!下
而另一樣,就點了 ‘大蝦蒜香欖油意粉’ ($138)
大蝦既香且爽口,意粉加上小量辣油製作,不算辣,很開胃。
最後我們點埋甜品,其實一開始已被它的甜品manual吸引。
藍莓蘋果金寶配雲呢拿雪糕 ($48)
百利甜酒意大利飯撻配百利甜酒雪糕 ($56)
下次我會試試它的下午茶,因為我覺得它的甜品特別和出色啊!
2015-08-25 544 浏览
近呢幾個星期真係馬不停蹄成日要陪朋友去睇樓上傢俬舖兩個選擇困難症嘅女人拍埋一齊點到係睇唔啱心水嘅行多又肚餓又腳軟就地係工廠大廈嘅地下食魔膳工房其實就係APM過鱷魚恤大廈扶手電梯出口旁邊差幾步都唔想上APM上到去原來地方超大裝修都好有型架有位即刻坐低睇MENU叫嘢食其實有個好抵嘅食法就係叫dinner set跟住用優惠價$38享用 salad bar但我哋兩個都唔想食生冷野咁就一於留返下次先試啦朋友係食肉獸所以我哋叫咗個BBQ醬燒豬肋排骨 168一上枱覺得個 ribs 好大件Ribs嘅BBQ 醬汁好惹味骨肉平均而且非常入味最緊要係肉質煮得好淋啱晒我胃口我係意粉控所以就order咗個黑松露雜菌帶子意粉158黑松露嘅香氣撲鼻仲加入左好多蟹籽加埋雜菌口感十分豐富帶子夠大隻而且肉質彈牙夠晒鮮味兩杯餐飲都要熱檸茶refresh下食物質素都唔差於百物騰貴嘅香港價錢都算合理
近呢幾個星期真係馬不停蹄
價錢都算合理
  • 黑松露雜菌帶子意粉
  • BBQ醬燒豬肋排骨
2015-08-25 450 浏览
訂左位食lunch,可惜去到都要等5-10分鐘,話因為要執枱....大家都知打工仔食飯只有1小時,行過去10分鐘,等佢執枱又10分鐘,回程返公司又10分鐘,可以食野的時間真係唔多。。。+$20 可以任食salad bar!雖然食物好fresh,但款式不多,毫無意慾去食第二轉。之後再有紅/白湯及多士。白湯今日係磨菇湯,磨菇係blend出黎,很有口感,很難得$7x唔係比罐頭湯呢!推介!主菜約$75-$13x,今日叫左豬手香腸意粉,豬手切片上,唔講真係唔知係豬手!而且連埋皮,都只有4小件,味道ok,亦很香脆,不過既然豬手係貴價菜唔能夠比太多片,不如唔好比香腸2條啦!而家好似係香腸係主菜,豬手係配菜。同事食的忌廉汁龍脷柳配薯菜,份量剛剛好, 忌廉汁做得很creamy,龍脷柳亦沒有一般餐廳的雪味,抵讚。總之+$20 的salad bar 真係唔係好值。但如果唔食salad bar 又可能未必夠飽。哈哈!很矛盾呢!但如果食埋salad bar 要$100埋單的話,咁我寧可比多少少,去apm 裡的table 18幫襯了。

之後再有紅/白湯及多士。