2021-12-14 44 浏览
📍鬼金棒(銅鑼灣) 一向對麵食都非常喜愛, 各式其色的麵類都想嘗試,由其好辣, 鬼金棒一路也是我口袋內必須要嘗試麵食店之一。 心動不如行動, 找個知音人到銅鑼灣這家分店一試,地點非常之就腳。 門口有個金漆橫牌寫上鬼金棒, 旁邊有一支狼牙棒, 店內不斷播放著敲鼓聲,神秘鬼魅。 拉麵有不同口味及辣度選擇, 麻度五款、辣度五款, 自由配搭,可配搭出廿五款不同口味變化, 我跟朋友各自點了一款。玉米筍辣麻味噌拉麵,小麻小辣,味道剛好,湯底好香不太油膩,玉米筍比想像多,麵質彈牙,軟硬適中,太對我胃,我還點了增量叉燒,肥瘦適中,油脂部份入口即溶,味道不錯。增量叉燒辣麻味噌拉麵,小麻小辣,朋友都大讚湯底香濃,叉燒入味好食。拉麵份量很大,吃一碗已經好飽。

2021-12-14 134 浏览
鬼金棒嘅裝修真係好有feel,好似入咗日本滑畫入面咁,牆上面掛咗一個個鬼頭公仔真係好有氣氛。一行入去就閒到麻辣嘅味道。🌟 特製麻辣味噌拉麵鋪頭嘅招牌拉麵,我哋揀咗小麻小辣,食落的確唔太辣,相信好多朋友都可以接受。用上粗身拉麵,食落好有口感。叉燒真係好出色,夠晒入味而軟身。值得一讚仲有佢嘅溏心蛋,入面嘅蛋黃係橙色架,見到都流口水,而且同佢嘅比較油嘅湯底都好夾。🌟 辣麻味噌沾麵個人比較偏好沾麵,因為麵汁夠晒濃厚。揀咗中麻小辣,但老實講中麻同小麻嘅分別唔太明顯。佢嘅麵汁略帶小酸,食落好開胃,都真係值得一試。我仲追加咗增量叉燒,份量係一股叉燒嘅兩倍,真係大滿足。🌟肉飯除咗拉麵,我仲比佢嘅肉飯嘅賣相深深吸引,食完麵食個飯,特別食到米飯嘅甘甜味。飯面嘅叉燒又係超軟身,送飯一流。

🌟 特製麻辣味噌拉麵
增量叉燒

🌟 辣麻味噌沾麵
肉飯

🌟肉飯
增量叉燒
肉飯
2021-12-12 173 浏览
今次應該係第三次食鬼金棒,又想食拉麵又想食麻辣呢度真係唯一一個好選擇👍🏻坐Bar seat就見到師傅炒嘢嘅鑊氣真係好勁!🔥每次電子落單見到玉米筍就忍唔住要order😂今次我一樣食返玉米筍麻辣拉麵,小麻小辣,鍾意嚟呢度食拉麵嘅其中一個原因就係有多啲蔬菜,好似健康啲😛朋友第一次來就試特製麻辣味噌拉麵,佢一樣係因為件叉燒amazed左😂肉同脂肪比例層次分明,真係做到入口即溶嘅效果👍🏻上兩次食過佢嘅芽菜,都好鍾意,所以今次捱多一份,呢度用薑粒炒,加上重鑊氣,唔怪得知草腥味真係完全零☺️我個碗冇跟味玉,所以都另外嗌咗一件,完全冇失望❤️❤️兩個人咁樣食其實都已經好滿足,仲可以慢慢坐,冇特別time limit

坐Bar seat就見到師傅炒嘢嘅鑊氣真係好勁!🔥

每次電子落單見到玉米筍就忍唔住要order😂

特製麻辣味噌拉麵

肉同脂肪比例層次分明,真係做到入口即溶嘅效果👍🏻
叉燒

增量豆芽菜

我個碗冇跟味玉,所以都另外嗌咗一件,完全冇失望❤️❤️
味玉

拉麵
2021-12-02
叉燒
增量豆芽菜
味玉
2021-12-12 50 浏览
One of my favorite ramen places. I love the spice and it’s aromatic. I usually get the high spice. The soup base and noodles is great. But problem is sometimes the soup is either too washed down, and the level of spice sometimes is either too spicy , or too mild ( different every time to go even I choose the same level every time ). Meat is a bit small. Also , the place can get smoky if they’re frying something.
2021-12-08 44 浏览
特製麻辣味增拉麵 135走面無辣小麻加味玉基本上每一次你都會咬呢個,今次嘅叉燒做得幾好,夠林身肥瘦適中。今次另外有叫店員的少少辣粉我,因為我怕小辣我都頂唔順,但實驗證明咗係加咗少少粉係好食好多!另外我都繼續選擇咗走面用芽菜底。減肥一流辣麻肉碎拌面 115小麻無辣加味玉今次第一次叫呢個拌麵,非常之有驚喜!麻辣肉碎份量多之餘,調味非常之濃烈!個面底係用咗有啲似讚岐烏冬質地,煙煙銀銀好彈牙,個人覺得佢比任何一個湯麵都好食玉米筍 30睇住佢大火炒,炒到玉米荀好乾身!淨係識佢炒嘅手勢都值回票價
特製麻辣味增拉麵 135
走面無辣小麻加味玉

辣麻肉碎拌面 115
小麻無辣加味玉

玉米筍 30
睇住佢大火炒,炒到玉米荀好乾身!淨係識佢炒嘅手勢都值回票價

2021-12-04
  • 拌面
3K
2021-12-06 35 浏览
嘩!超級大碗!感覺到自己大食咗添!呢間拉麵店係我最鐘意食的,無論湯底,材料都另人十分滿意。自助QR code落單,快而準。炒豆芽菜辣麻味噌拉麵辣味,麻味可自由選擇。我只喜歡小辣不麻。輕微的辣度,可增加食慾感,基乎連湯都喝光。拉麵硬度適中,混合芽菜一齊食,又爽又彈,掛湯力又好,認真滋味。义燒帶有少許肥的部位,入口即化,入味十足。追加了玉米筍和芫荽,份量多到你唔信呀!差不多滿瀉。芫荽好香,玉米筍爽脆。隨即整碗麵豐富起來了。
嘩!超級大碗!感覺到自己大食咗添!
呢間拉麵店係我最鐘意食的,無論湯底,材料都另人十分滿意。
自助QR code落單,快而準。

炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
义燒帶有少許肥的部位,入口即化,入味十足。
追加了玉米筍和芫荽,份量多到你唔信呀!
差不多滿瀉。
芫荽好香,玉米筍爽脆。隨即整碗麵豐富起來了。
2021-12-06
2021-12-06 42 浏览
📍鬼金棒📌特製辣麻味噌拉麵(小麻小辣)一次試到幾乎全部配料的首選款拉麵~有兩塊叉燒一顆味玉一條玉米筍和少許芽菜蔥花芫荽(可走)湯底非常濃郁,選擇小麻小辣也不會太刺激!面是偏硬的日式拉麵,口感很好~塊狀的叉燒比平時的片狀更加滿足,夠鐘的炮製使得它非常入味還有一絲甜甜的味道,很好吃!味玉是半熟蛋,輕輕夾開,蛋黃緩緩流出,入口香甜。玉米筍和芽菜的點綴清新爽口,更豐富了拉麵的層次。📌芫荽辣麻味噌拉麵(中麻中辣)芫荽愛好者的心頭好,不過放心,芫荽並不會掩蓋拉麵本來的味道!為了吃的豐富還加了玉米筍和味玉,玉米筍量好多有七八條非常滿足!其他的配料都與特製拉麵相同,中麻中辣也不是特別辣!秘制調味粉每桌都會有一個小金屬罐,開始我以為是七味粉,不過聞起來應該不是。感覺是多重香辛料的混合,吃起來主要感覺麻麻的,很有特色,加入面中很適合重口味的我!是一家又足量又足味的拉麵店~
📍鬼金棒

📌特製辣麻味噌拉麵(小麻小辣)

📌芫荽辣麻味噌拉麵(中麻中辣)

秘制調味粉

是一家又足量又足味的拉麵店~
2021-12-05 38 浏览
一夠鐘已經即刻衝落街排隊,都已經要排滿晒人,最少要等四至五張枱!冇壞嘅,好嘢就梗需要等待!先看餐牌,麻同辣都有5級Level可以挑戰,唔好麻辣的朋友麵可選擇原味無麻辣,而勁辣的朋友就可以挑戰最高級別的「鬼增」👹!我同朋友都揀入門級的小麻小辣小試牛刀!朋友仔超歡喜揀咗芫荽辣麻味噌拉麵,爆荽一絕👍🏻👍🏻而我就超like叉燒,揀咗增量叉燒辣麻味噌拉麵,再加玉米仔👍🏻以為麻辣個湯就得辣味?完全帶驚喜,麻同辣出色之餘,味噌湯底配合得非常好!層層分明的叉燒,入口即溶,肥瘦適中👍🏻拉麵更加不用說,軟硬適中🤘🏻食過絕對會番轉頭,下次挑戰二級💪🏻💪🏻💪🏻

食過絕對會番轉頭,下次挑戰二級💪🏻💪🏻💪🏻
2021-12-02
午餐
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
2021-12-04 27 浏览
回訪多次的拉麵店🍜依間拉麵店幫襯左好多次😍每次都食到lamlam利🤣天氣凍想食辣野,又想食拉麵🍜唔怕,依間店幫到你😆.增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $135依到啲叉燒好出名😍肥瘦適中仲要好肥厚😎唔係甘多間店做到,唔少人為左叉燒而黎‼️湯底方面可以自選麻同辣既程度☺️怕麻辣既人兩樣都可以走晒😇簡左小辣同小麻,超惹味,唔會話好鹹/肥膩.特製辣麻味噌拉麵 $120依碗都簡左小麻同小辣🤣湯底係一樣架,但唔既既係叉燒無甘大件🤪同埋多左隻流心蛋😚拉麵底係直面黎,唔算太粗同埋硬度岩岩好
回訪多次的拉麵店🍜
增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $135

特製辣麻味噌拉麵 $120
已經唔係第一次到訪呢間日本過江拉麵店,熱門麻辣拉麵絕對令人一試難忘!辣度、麻度方面都可以比客人自由選擇,唔食得太辣既朋友都唔使擔心🍜 拉麵選擇既種類繁多,除咗有味道特別既就係芫荽拉麵,香濃入味,而叉燒拉麵非常大份,屬於比較肥厚既肉質,啖啖肉香噴噴,唔食太肥膩嘅朋友就要注意下~ 值得一讚既就係整體拉麵味道好濃郁但完全唔會覺得過份油膩,拎到一個好好既平衡,令人食得好開胃滿足,屬於回率高既一間高質拉麵店~
1K
中午唔知食咩好,就諗起呢間日本過江龍拉麵店🤤🤤佢地主打麻辣味噌拉麵,可以自選麻度同辣度~~店內裝修以日本神怪👹主題,充滿日式風情呢🇯🇵🇯🇵🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 $130✨上次試左增量叉燒X2差d食唔哂,所以今次只係叫左增量叉燒😋😋增量叉燒真係好大舊,肉質軟腍啖啖肉!!辣度方面叫左中麻中辣,味道啱啱好,越食越惹味🤤🤤我仲加(+$15)加左隻流心蛋🥚,一咬落去蛋液慢慢流出黎,好正❤️❤️🥚味玉辣麻味噌拉麵 $100✨因為朋友唔食得辣,所以叫左走麻走辣~~材料方面有流心蛋、玉米筍同叉燒等,好豐富🤩🤩玉米筍好爽脆,叉燒軟腍入味!拉麵口感軟硬適中,十分爽口~~湯底依舊濃郁,即使唔食辣都好滿足👍🏻👍🏻
中午唔知食咩好,就諗起呢間日本過江龍拉麵店🤤🤤
佢地主打麻辣味噌拉麵,可以自選麻度同辣度~~

店內裝修以日本神怪👹主題,充滿日式風情呢🇯🇵🇯🇵

🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 $130✨
增量叉燒真係好大舊,肉質軟腍啖啖肉!!
辣度方面叫左中麻中辣,味道啱啱好,越食越惹味🤤🤤

🥚味玉辣麻味噌拉麵 $100✨
因為朋友唔食得辣,所以叫左走麻走辣~~
材料方面有流心蛋、玉米筍同叉燒等,好豐富🤩🤩
玉米筍好爽脆,叉燒軟腍入味!拉麵口感軟硬適中,十分爽口~~
湯底依舊濃郁,即使唔食辣都好滿足👍🏻👍🏻
2021-11-26 19 浏览
以前唔知道自己鍾意,食過之後非常喜歡,我講的是芫荽拉麵,或者就是你改變了我的口味,鬼金棒。今晚仲帶朋友去,兩人食三款。芫荽麻辣味噌拉麵 $110 加$15温泉蛋芫荽多到似海,香味撲鼻。除咗芫荽,仲有很多芽菜,所以呢碗麵不只有邪惡,其實幾健康。中辣小麻的湯底啱我。麵爽彈。玉米筍麻辣味噌拉麵 $100玉米筍新鮮爽口,少少麻辣好好食,味噌麵底豐富濃味,但應該冇味精,食完返屋企冇口乾。叉燒唔係普通,大大件五花腩。碎肉飯 $35看來細細碗,其實都幾夠食,我鍾意加啲辣湯,仲正。

今晚仲帶朋友去,兩人食三款。

芫荽麻辣味噌拉麵 $110 加$15温泉蛋
芫荽多到似海,香味撲鼻。

除咗芫荽,仲有很多芽菜,所以呢碗麵不只有邪惡,其實幾健康。

中辣小麻的湯底啱我。

麵爽彈。

玉米筍麻辣味噌拉麵 $100

叉燒唔係普通,大大件五花腩。

碎肉飯 $35
看來細細碗,其實都幾夠食,我鍾意加啲辣湯,仲正。

2021-11-26 35 浏览
唔駛等位竟然自私食。 角落頭粟米芯個心唔熱。油。面微微燒“龍”close up X燒有肥又有瘦黑咗小小。又凍。又油但份量夠多。我鐘意後加。後悔了湯底不死咸。夠味。冇口乾。面頭層油係有點厚。
唔駛等位竟然
自私食。 角落頭

粟米芯個心唔熱。油。面微微燒“龍”

close up X燒

有肥又有瘦

黑咗小小。又凍。又油
但份量夠多。我鐘意

後加。後悔了

湯底不死咸。夠味。冇口乾。面頭層油係有點厚。
2021-11-25 24 浏览
📍KinkanboWent to give it a try just because of the coriander mountain! Weirdly, despite the mountain of coriander, I still can’t taste it 😅The ramen is seriously thick and bouncy but it makes sense to go with the thick broth. The broth is not for me as it’s too oily. The Cha siu is fine but again, it’s a bit too oily. Price: HK$110 pp Revisit: 6/10
📍Kinkanbo

Price: HK$110 pp

Revisit: 6/10
2021-11-23 1564 浏览
行完寶雲道落左去食拉麵鬼金棒有兩間一間係尖沙咀而家去既係銅鑼灣謝斐道侍應態度就麻麻地淨係一入門口話要寫紙仔佢就感覺好差餐廳有bar檯亦都有二人位二人位就一般用電話落單亦都有份傳統menu既基本上全部湯底都係一樣只係配料唔同同埋叉燒既多少當中只有兩款係有配蛋而實際上係仲有餐牌無既伴麵同沾麵另外仲叫左個大肉飯舊叉燒成舊東坡肉咁口感都唔錯好肥美鬼金棒其實主打就係麻辣拉麵但女朋友唔食辣其實係可以揀唔麻唔辣既個湯相對就清好多叉燒一樣都係咁大舊但隻蛋就唔係好夠糖心我叫既係小麻小辣沾麵無蛋個麵就正正常常無咩特別件叉燒都係一樣咁厚身但係個湯就唔係幾夠杰食落去就成個辛辣麵咁既味道小辣其實就係完全唔辣既早知叫勁d但唔知係咪小麻令到個湯就酸到痴線女朋友果碗我就接受到呢個就真係搞唔掂最後個湯都剩番幾多埋單三樣野255無加一價位中等但完全唔係我鍾意既口味其實不嬲拉麵我都唔建議加辣感覺好似破壞左個湯底咁都係見呢間有D特別所以想試下今次真係見面不如聞名如果硬要黎食既話我就覺得揀番唔辣會仲好而且服務都麻麻咁都唔會再有下次架啦
行完寶雲道落左去食拉麵

如果硬要黎食既話我就覺得揀番唔辣會仲好
而且服務都麻麻
咁都唔會再有下次架啦
2021-10-14
$127.5 (午餐)
大肉飯