2020-05-27 1332 浏览
因為坐近吧台位所以好容易望到廚房的製作過程,真係好夠火喉 仲會經常會望到紅紅烈火,廚師拋穫的場面認真厲利!特製辣麻味噌拉麵熱騰騰的拉面遞係面前,望住碗內豐富的食材真係令人唾延欲滴,聽人講拉麵精華所在係個湯底,當然第一時間飲番啖先啦,果然充滿濃濃的味噌味仲帶點微辣,真心唔錯幾惹味,但湯底始終偏油不可渴太多怕剌激到腸胃,因為本人腸胃容易敏感, 另外講講拉麵的質感同份量,因為餐牌沒有其它麵選擇同埋不可以選擇面的份量,如果可以改善下這一方面的問題可能會更好。但值得一讚的係,麵好有"趙"口 唔會煮到好似漿胡甘"林"哂!最後講講食材叉燒同溫泉蛋,叉燒可能太瘦咬落去好硬,仲會"痴"牙但勝在同湯的味道好夾,浸一浸湯再食味道更佳!溫泉蛋蛋黃控制得剛剛好, 咬開個時蛋黃醬流出黎邊食邊飲湯味道真係好食到難以形容!!增量叉燒x2辣麻味噌拉麵上菜個下真係比肉的份量嚇親! 增量果然唔講得笑,細胃的朋友千奇唔好嗌 因為我怕你地會浪費食物,因為真係好足料,店主果然冇呃砰! 食拉麵第一啖都係指定動作飲湯先,本人選左少辣飲落口真係唔會太辣仲飲到好香蒜味同蔥味,不過本人都係覺得有點油,不宜喝太多湯! 第二先講講肉的質感,望

特製辣麻味噌拉麵

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
上菜個下真係比肉的份量嚇親! 增量果然唔講得笑,細胃的朋友千奇唔好嗌 因為我怕你地會浪費食物,因為真係好足料,店主果然冇呃砰! 食拉麵第一啖都係指定動作飲湯先,本人選左少辣飲落口真係唔會太辣仲飲到好香蒜味同蔥味,不過本人都係覺得有點油,不宜喝太多湯! 第二先講講肉的質感,望落去一層層的肉同油脂分佈相當平均,咬落口仲有入口即溶的感覺相當唔錯, 這款拉麵如果同大胃的朋友去食真係值得一試!!!
  • 特製辣麻味噌拉麵
2020-05-25 37 浏览
又來吃拉麵了! 今次去了尖沙咀分店, 這兒的環境比銅鑼灣分店較寬敞, 座位也好像多一些。這間日本人氣拉麵店主打辣麻味噌湯底, 辣、麻度可以自己選擇🌶 (無/ 小/ 中/ 高), 能吃超辣的朋友還可以挑戰鬼增辣👹! 讓味蕾感受一下辣麻帶嚟既刺激感🔥! //味玉辣麻味噌拉麵🍜//這碗拉麵追加了芫荽, 沒想到芫荽的份量那麼多呢! 拉麵上鋪滿海量芫荽, 剛上枱時已經聞到陣陣芫荽香氣, 啱晒一眾芫荽迷!//玉米筍辣麻味噌拉麵🍜//配料有叉燒、玉米筍、豆芽菜、香蔥, 我再另加一隻溏心蛋。主角當然是慢煮厚切叉燒, 成嚿五花腩咁🤣! 湯底以唐辛子及香麻油炮製, 拉麵粗身, 麵條口感彈牙, 充分吸收到味噌湯底既濃味。用大火炒過既玉米筍好惹味!

//味玉辣麻味噌拉麵🍜//

//玉米筍辣麻味噌拉麵🍜//
2020-05-24
  • 味玉辣麻味噌拉麵
2020-05-24 784 浏览
麻辣米線食得多 , 今日黎到尖沙咀鬼金棒試 🔥 麻辣拉麵 🔥 !!!  食店提供 8 款拉麵選擇 , 麻辣湯底係重點 !! 有得揀麻度同辣度 , 非常貼心 !!餐牌 :食店提供圍裙 , 食麻辣湯底最驚整污糟淺色衫 , 帶左圍裙 , 大家可以盡情啜拉麵 !! 😆😆增量叉燒 x 2 辣麻味噌拉麵 ($135) 男友好肚餓 , 所以叫咗呢個增量版 ! 見到個賣相已經流曬口水 🤤🤤 , 食慾大增叉燒大大嚿 , 非常好食 ! 好多拉麵店都係比得幾片叉燒 , 1 d 都唔夠喉 , 呢度係一大磚 ! 非常入味 , 又唔會太鹹 , 帶少少甜味 , 煮到好軟腍 , 用筷子輕輕夾開就得 , 肥膏入口即溶超正 👍👍 拉麵比較粗身, 口感帶點煙韌 , 掛湯能力唔錯 ! 個人幾喜歡呢款麵質 ! 😋味玉辣麻味噌拉麵 ($100) 半熟蛋都一樣出色 , 入味又唔會太鹹 , 特別想提呢度拉麵有好多芽菜 , d 芽菜好香同埋一啲渣都冇 😌😌 !! 比大家做返個參考 , 食開 10 小辣嘅我舒適地完成中麻中辣湯底  , 下次可以挑戰中麻大辣 😁😁 整體嚟講 , 無論湯底 , 拉麵定係叉燒都做得出色 ! 大家一定要試下個叉
餐牌 :
增量叉燒 x 2 辣麻味噌拉麵 ($135)
味玉辣麻味噌拉麵 ($100)

整體嚟講 , 無論湯底 , 拉麵定係叉燒都做得出色 ! 大家一定要試下個叉燒 , 雖然好邪惡 😜😜 , 但真係好好食 ~ 唔鍾意食拉麵 , 可以揀叉燒飯 ~~ 同埋特別鍾意佢嘅麻度同辣度都有得選擇 , 可以調配 1 個啱自己嘅麻辣味噌湯底 !! 強烈推介大家嚟試下 !! 😋😋👍👍
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
2020-05-21 699 浏览
鬼金棒係一間日本開過黎嘅過江龍拉麵店,主打麻辣味噌湯底,麻度同辣度各有四級選擇,最啱嗜辣一族。上次小試牛刀試左小辣小麻同中辣無麻,小辣冇乜辣味,反而中辣就好惹味,有排都去唔倒日本旅行,心思思黎想挑戰下佢嘅鬼增辣,所以又再黎。食辣點可以少得汽水,先每人點一罐汽水,雪得夠冰凍,正!拉麵有八款選擇,最大分別係叉燒同不同配菜嘅份量,除左拉麵,佢地仲有肉飯。芫荽辣麻味噌拉麵+味玉+玉米筍+高辣+中麻($140)鬼金棒嘅拉麵睇個碗就知係咩辣度,無辣/小辣/中辣都係用白色碗,而我哩個紅色碗就係高辣。之前提到鬼金棒有八款唔同拉麵,全部都有叉燒、芽菜同一條粟米仔,但就只有哩碗芫荽辣麻味噌拉麵先有芫荽。因為哩款拉麵本身冇味玉,所以我就另外追加左,仲加埋粟米仔。佢地嘅粟米仔係炒過,會睇倒少少燶燶地,都幾夠鑊氣。拉麵冇軟硬度揀,不過哩度嘅拉麵比一般拉麵店粗身,所以唔會太腍,亦唔怕浸得耐會變腍。另外值得一提佢地嘅麵量都幾多,就算唔加麵都已經可以食到飽。湯底我揀左高辣中麻,鬼金棒嘅麻係山椒嘅麻,所以麻度唔及四川花椒嘅麻,就算揀左中麻都唔係太食倒麻味。而高辣就真係幾辣,因為拉麵同湯都好熱,加上上面好多配料,熱氣焗住
食辣點可以少得汽水,先每人點一罐汽水,雪得夠冰凍,正!

芫荽辣麻味噌拉麵+味玉+玉米筍+高辣+中麻($140)

芫荽辣麻味噌拉麵+味玉+玉米筍+高辣+中麻

湯底我揀左高辣中麻,鬼金棒嘅麻係山椒嘅麻,所以麻度唔及四川花椒嘅麻,就算揀左中麻都唔係太食倒麻味。而高辣就真係幾辣,因為拉麵同湯都好熱,加上上面好多配料,熱氣焗住文散唔倒,所以開頭食都真係食到咀唇發熨,後己冇咁熱先好啲。
芫荽辣麻味噌拉麵+味玉+玉米筍+高辣+中麻

咬開味玉好流心,仲有蛋汁流出。
味玉
雖然都飲左唔少水,最後都食順利食完。
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵+味玉+增量叉燒+鬼增辣($165)

黑色碗嘅係辣度最高嘅鬼增辣,每個點鬼增辣嘅食客,侍應都會送返一粒糖俾食客解辣。
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵+味玉+增量叉燒+鬼增辣

高辣湯底顏色係橙黃色,而鬼增辣湯底係橙紅色,睇倒拉麵上面超多辣粉就知唔野少,不過佢地嘅辣味就唔似重慶或者墨西哥嘅辣停留喺口腔好耐,基本上食完五分鐘後個口已經冇乜辣味。
芽菜同粟米仔一樣係炒過,食落多一份煙燻味。
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵+味玉+增量叉燒+鬼增辣

鬼金棒最大賣點除左麻辣味噌湯底之外,就要數哩舊厚切叉燒,哩度每一碗拉麵嘅叉燒都唔係一塊塊,而係一大舊,叉燒食落好鬆化,肥瘦雙間,軟腍得黎又唔痴牙,超邪惡呀~!!
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵+味玉+增量叉燒+鬼增辣
平時食開中高辣嘅朋友都挑戰成功~!!

總結,叉燒大大舊又鬆化冇得輸,拉麵雖然冇得揀軟硬度,但粗身拉麵比較彈口係我鍾意嘅口感,麻辣味噌湯底如果唔係特登要挑戰最勁嘅鬼增辣,個人覺得中辣係最好食,惹味之餘亦唔會食得太辛苦。
味玉
2020-05-21 45 浏览
日本鬼怪風地獄拉麵。湯底即叫即煮,可以見到廚師係個穫度煮湯底,氣勢十足。呢度主打辣味味增湯,亦有分唔辣同唔同程度嘅辣度。麻度都有得選擇。因為睇完網上評論話中辣都唔辣。所以我哋叫咗大辣大麻同大辣小麻。#芫荽辣麻味增拉麵 $110大辣湯底對於平時食開中小辣既我,岩岩好,夠辣又唔會over左。大量芫荽係面,夾埋湯底一齊食好清香。鐘意麵條既彈牙同質感。大大舊肉,但肥肉比例好多,雖然香口但係對女仔來講比較抗拒,只係食咗瘦嘅部份。#味肉辣麻味增拉麵 $100日本糖心蛋真係好好食,蛋味香濃又滑。叫親拉麵都一定會要。湯底都係一樣只係大麻大辣,但感覺上大麻同小麻唔會差太遠。食完之後嘴邊都會有少少麻痹嘅感覺,好正。

#芫荽辣麻味增拉麵 $110

#味肉辣麻味增拉麵 $100
2020-05-20 37 浏览
本身我係勁中意食芫茜💞之前見到ig狂洗版已經勁想試今日終於有時間去試!。日本東京超人氣過江龍辣麻拉麵店「鬼金棒」主打混合多款辣椒為主嘅味噌湯底有特製唐辛子嘅🌶️「辣」仲有以頂級和歌山葡萄山椒調成嘅香麻油「麻」🤤。拉麵湯底以豬骨、雞骨、魚鮮及多種蔬菜熬製超過8小時🤩拉麵具三種不同粗幼度,質感亦煙韌彈牙😋。湯底從完全不麻不辣~地獄級鬼増🔥總共5種程度為配合中意不同麻辣程度嘅客任意配搭選擇😉而叉燒就係經1天慢煮🤤非常軟腍肥美。唯一唔太舒服就係店內音樂係日本鼓舞😂令我不自覺食得非常急速…
本身我係勁中意食芫茜💞
之前見到ig狂洗版已經勁想試
今日終於有時間去試!

日本東京超人氣過江龍辣麻拉麵店「鬼金棒」
主打混合多款辣椒為主嘅味噌湯底
有特製唐辛子嘅🌶️「辣」
仲有以頂級和歌山葡萄山椒調成嘅香麻油「麻」🤤

拉麵湯底以豬骨、雞骨、魚鮮及多種蔬菜熬製超過8小時🤩
拉麵具三種不同粗幼度,質感亦煙韌彈牙😋

湯底從完全不麻不辣~地獄級鬼増🔥總共5種程度
為配合中意不同麻辣程度嘅客任意配搭選擇😉
而叉燒就係經1天慢煮🤤非常軟腍肥美

唯一唔太舒服就係店內音樂係日本鼓舞
😂令我不自覺食得非常急速…
2020-05-19 22 浏览
很久沒去食拉麵啦🍜⠀⠀⠀今次去呢間主打食辣麻拉麵的鬼金棒試試,辣度同麻度都可以分開選,啱哂愛食辣麻味的朋友😝!⠀⠀⠀⠀⠀🍜特制辣麻味增拉麵⠀$120⠀⠀⠀⠀呢款拉麵的湯底比平時食到的都更濃郁,⠀⠀再加上辣麻味,好惹味,而配料就有勁厚的叉燒同流心的玉子,好好味,再配上蔥花、⠀玉米筍、炒香豆芽菜,好滿足呢☺️!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍜增量叉燒x2辣麻味增拉麵⠀$135⠀⠀⠀⠀原本一件叉燒已經好大件,呢款仲要有double勁肥美又厚身的增量叉燒,肉質好再軟淋又入味,好邪惡但好正!啱哂食肉獸呀!😂⠀⠀⠀🌟P.S 唔食辣的都可以選走辣走麻,⠀另外除左增量叉燒吸引外,如果愛莞茜/玉米筍都可以試試,有整碗都係滿滿的莞茜/玉米筍的款式😂⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
很久沒去食拉麵啦🍜⠀⠀⠀
今次去呢間主打食辣麻拉麵的鬼金棒試試,

辣度同麻度都可以分開選,啱哂愛食辣麻味的朋友😝!⠀⠀⠀⠀

🍜特制辣麻味增拉麵⠀$120⠀⠀⠀⠀

再配上蔥花、⠀玉米筍、炒香豆芽菜,好滿足呢☺️!⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀

🍜增量叉燒x2辣麻味增拉麵⠀$135⠀⠀⠀⠀

🌟P.S 唔食辣的都可以選走辣走麻,⠀
⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀
2020-05-18 27 浏览
今日行過呢間拉面,佢有大大舊叉燒推薦,我地就去吃晚餐。麻度辣度可以分開點,呢度是電子下單,都幾方便。我點左芫茜拉面,小辣中麻,男友點左兩倍叉燒拉面小麻小辣,第一次食大家都落個辣度,唔敢博。芫西真係好多,每啖湯都可以食到芫西,去到最尾一啖,雖然我無加個叉燒,但佢都好大舊,成舊東坡肉咁,仲鬆香入味,非常好食,我第一次食拉面食到咁大舊肉呢,通常好多都是薄薄的,個拉面都好彈牙,吸收左啲湯。男朋友個個叉燒仲大舊,係四倍咁大,佢食完都話飽(平時食拉面佢要加大)。其實小辣都唔算太辣, 下次可以再証其他辣度。舖頭裝飾同擺設好有特式,仲有啲音樂,好似置身日本祭禮咁,美中不足是面的軟硬度無得簡,如果有就完美了。

呢間拉麵其中一個優點係麻度、辣度都可以分開揀,各有5個等級(無、小、中、高、鬼增),可以按自己口味隨意配搭~芫荽麻辣味噌拉麵($180)✨其實呢款拉麵原價$110,我加左味玉($15)、芫荽($20)、增量叉燒($35)先會去到$180~✨我試咗小麻小辣,但其實唔太覺得有麻辣嘅感覺🤭 就算唔食得辣嘅人應該都食到😂 湯底鹹度適中,配埋芫荽嘅草青味反而有啲 fresh☘️✨麵身係我中意嘅粗麵,口感都算煙韌有咬口,就算浸咗好耐麵身都唔會好淋 (講緊浸咗1個鐘🙈)✨佢嘅叉燒有別於其他拉麵店嘅叉燒片,而係叉燒磚🤣 肉質好軟腍入味,連脂肪位都好Q軟,超邪惡~✨佢嘅味肉都好流心,一篤開啲蛋漿流哂出嚟🤤🤤味玉辣麻味噌拉麵($180)✨其實呢款拉麵原價$100,朋友加左味玉($15)、豆芽菜($15)、玉米筍($15)、增量叉燒($35)先會去到$180~✨朋友試咗小辣中麻,自問平時最盡只食到小辣,但試呢個感覺都唔大,食得辣嘅朋友不妨放膽去試高啲嘅辣度😂 呢度嘅拉麵份量好驚人,因為咩都想試先加咁多配料,但食完真係飽到傻啊😵

芫荽辣麻味噌拉麵

芫荽麻辣味噌拉麵($180)

✨佢嘅味肉都好流心,一篤開啲蛋漿流哂出嚟🤤🤤

味玉辣麻味噌拉麵

味玉辣麻味噌拉麵($180)

2020-05-14
芫荽辣麻味噌拉麵
2020-05-15 478 浏览
之前已經試過銅鑼灣戈間既鬼金棒,啱啱開戈陣個勢真系不得了,完全系街知巷聞既地步,好多人喺門口等位,就連我同朋友share呢間餐廳,佢都竟然表示佢聽過。時至今日我又再次幫襯喇,不過今次系去尖沙咀分店,都有興趣試吓分店嘅質素系咪同樣咁正。最值得一提嘅系,餐廳主打麻辣,而麻度同辣度竟然系可以分開揀架,真系夠曬特別,咁大個女都未試過麻度同辣度分開嘅拉麵。當然客人都可以選擇吾辣,另外加$15就可以試吓「鬼辣」,我諗系特辣嘅意思。拉麵共有8款,價錢都系百幾蚊左右,值吾值就見仁見智,要食咗先知。另外仲有幾款叉燒飯咁,大家有興趣都可以試吓。裡面嘅環境完全符合餐廳名「鬼金棒」嘅主題,近天花嘅位置有大量既紅色雷鬼頭,非常霸氣呀!裡面仲播放激勵人心而且又好有節奏嘅背景音樂。男朋友點嘅系增量叉卷X2辣麻味噌拉麵,作為食肉獸嘅佢我諗呢款對佢黎講系必點嘅。叉燒嘅份量真系有明顯咁增加,系有兩大件,叉燒嘅口感都可以話系啱啱好了,有口感吾會太軟,擺落湯入面都非常入味。自己就叫咗款味玉辣麻味噌拉麵,相比起上一款,其實就冇咁多叉燒,不過同時系多左隻蛋既。市面上好多拉麵都附送溏心蛋一隻,質素通常都不至於太差,喺呢度直頭系做得

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵

自己就叫咗款味玉辣麻味噌拉麵,相比起上一款,其實就冇咁多叉燒,不過同時系多左隻蛋既。市面上好多拉麵都附送溏心蛋一隻,質素通常都不至於太差,喺呢度直頭系做得超好
裡面既蛋黃真系呈現流心嘅狀態!雖然吾會話好似正宗溏心蛋咁甜,不過咁樣都算吾錯,蛋味都好香濃。

湯底方面,我揀左小麻中辣嘅,有得麻度同辣度分開揀真系幾特別。個湯一睇落都知好濃味,事實亦如此,好適合重口味嘅人去食
麻度同辣度都ok嘅,不過對於我呢個本身都吾系好食得辣嘅人黎講,個麻辣度都系爭敢啲,或者下次可以試吓中麻大辣。
2020-05-10
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵
2020-05-15 27 浏览
呢日去左尖沙咀附近做野,過左好忙好忙既一日,搞到都幾晏先收工,個人胃口麻麻,所以想搵啲快食嘅野,咁就可以快快趣返屋企訓覺~於是男朋友就提議去食拉麵,搵左一陣就見到呢間鬼金棒,見到介紹話係黎自東京既過江龍,所以就定去試下~因為果陣都夜,超肚餓所以我地好快就點餐,呢度點餐係用QR Code既所以好方便~ 呢間拉麵店係主打辣麻拉麵,其他拉麵店可能成個Menu得一兩款辣嘅拉麵,但呢度係每一款都係麻辣湯底,仲可以揀不同嘅辣度同麻度!!!不過因為我同男朋友都唔食得辣,所以我地剩係揀左小麻~因為唔太肚餓,所以我揀左最少餸既辣麻味噌拉麵~ 個湯底好出色,好濃味,因為本身我比較重口味所以岩曬我!至於男朋友就揀左比較特別既芫荽味噌拉麵,雖然落左好多好多芫荽,但係都芫荽都冇搶走左本身湯底既味,夾得岩岩好!不得不提既係舊叉燒係超高質,平時我見到咁大舊叉燒一定驚左唔敢食,因為通常都好"鞋"~ 不過呢舊岩岩相反,好冧好入味,食到停唔到口!高質既拉麵店,下次想食拉麵會再黎食~

不過因為我同男朋友都唔食得辣,所以我地剩係揀左小麻~

高質既拉麵店,下次想食拉麵會再黎食~
2020-05-12 99 浏览
唔知幾時先有得去日本,唯有食碗拉麵頂下癮先🥴主打辣麻拉麵嘅【鬼金棒】竟然可以揀我至愛嘅芫茜做配料,見到其他人介紹已經流晒口水喇🤤🤤🤤【芫茜辣麻味噌拉麵+味玉 (中辣中麻)】成碗都係滿滿嘅芫茜,基本上每一啖拉麵都會食到😍叉燒切得厚身,火候十足炆到接近化嘅程度,所以唔會覺得「鞋」口,而且入口有豐富嘅油脂香味😋👍🏻味玉流心程度啱啱好,不過略嫌唔夠入味🤪個人覺得中辣中麻都唔係好夠喉,下次去可以試下大辣大麻😝【味玉辣麻味噌拉麵 (小辣無麻)】接近原味嘅湯底濃厚,粗身麵條煙韌有彈性,My 飛彿,正呀😍👍🏻
唔知幾時先有得去日本,唯有食碗拉麵頂下癮先🥴

【芫茜辣麻味噌拉麵+味玉 (中辣中麻)】
成碗都係滿滿嘅芫茜,基本上每一啖拉麵都會食到😍
味玉流心程度啱啱好,不過略嫌唔夠入味🤪
個人覺得中辣中麻都唔係好夠喉,下次去可以試下大辣大麻😝

【味玉辣麻味噌拉麵 (小辣無麻)】
芫茜辣麻味噌拉麵
芫茜辣麻味噌拉麵
2020-05-05 51 浏览
放工時經過鬼金棒比門面吸引了,非常日式,在香港比較少見,見到日本惡鬼的公仔。入去時需要量體溫,每檯客人之間亦有充足的空間不會太過接近,所以都食得放心。店內的裝飾全部跟惡鬼和鬼金棒有關,非常有心思,很可愛。我點了中辣中麻玉米筍辣麻味噌拉麵 $100師傅端上來的時候,麻味超香,食慾大開,看上去好像很油膩般,但實際吃下又唔會覺得太油膩,最讚的是玉米有燒過的不是淥熟,而且內裏的芽菜有用輕輕的牛油炒過,太有心思,非常香口,和老公食得讚不絕口。老公點增量小辣小麻叉燒辣麻味噌拉麵 $115老公試過我的湯,覺得中麻更香。增量叉燒一個人食會有點膩的,因為是帶點脂肪位置,所以肉又軟又林,所以老公分些給我就剛剛好。吃比較濃味的拉麵再叫烏龍茶就是完美配搭。這間拉麵店比起平時食開的傳統日式拉麵確實更有新鮮感,支持這些保留原有拉麵的麵質和湯底但有加入創新意念的日式料理。

店內的裝飾全部跟惡鬼和鬼金棒有關,非常有心思,很可愛。

我點了中辣中麻玉米筍辣麻味噌拉麵 $100

老公點增量小辣小麻叉燒辣麻味噌拉麵 $115

吃比較濃味的拉麵再叫烏龍茶就是完美配搭。
  • 味玉辣麻味噌拉麵
鬼金棒呢兩拉麵店有兩大特色元素,分別係麻辣同埋芫荽日本菜當中,辣味菜式係比較少有芫荽味噌拉麵(走辣走麻)(加味玉)拉麵配上芫荽同埋味噌濃湯底,湯底充滿濃郁芫荽味,而且因為無麻辣,所以更加品嚐到芫荽既清新味道,喜歡芫荽的朋友們必試。味玉呈流心狀態,都唔錯。增量叉燒X2辣麻味噌拉麵(加芫荽)想食多叉燒,又想食芫荽,唯有叫增量叉燒再加芫荽。呢度既叉燒唔係平時一片片既日式叉燒,而係一件件既滷肉!!勁豪氣。叉燒又淋又入味,加上應該用左腩肉位置,啲油脂味道超正。追加小碟:肉飯由於呢度既叉燒真係太好食,我地最後再加多一個肉飯,真係大滿足。
鬼金棒呢兩拉麵店有兩大特色元素,分別係麻辣同埋芫荽
日本菜當中,辣味菜式係比較少有

芫荽味噌拉麵(走辣走麻)(加味玉)

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵(加芫荽)

追加小碟:肉飯
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
2020-05-04 38 浏览
鬼金棒今日同朋友去行街去開尖沙咀,見到門面氣勢如虹的「鬼金棒」,GOOGLE下原來大有來頭是日本池袋著名的麻辣拉麵店😱😱鍾意食拉麵嘅我梗係唔會放過呢個機會啦特製辣麻味噌拉麵分量十足一上枱就非常吸晴,佢哋嘅叉燒原來唔係一片片嘅,類似東坡肉嘅份量,食落口叉燒肉柔軟香甜,真係難以用筆墨去形容,食落去真係可以食唔停,湯底特製麻辣今次選左中辣,唔會太麻辣,我覺得啱啱好材料豐富,而且很大碗,份量對男生來說也足夠。價錢都唔會貴我覺得合理,10分啱拉麵控嘅你,超級enjoy#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smil
鬼金棒

特製辣麻味噌拉麵

#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig