依間餐廳嘅裝修有好多日本鬼怪嘅樣,感覺會有少少恐怖,不過以拉麵店黎講都算幾有特色👹另外值得一提嘅係,拉麵湯底嘅顏色都幾深色,所以餐廳有提供到免費嘅即棄圍裙,咁就唔會彈到件衫污糟曬啦😍**********<味玉辣麻味噌拉麵> $100拉麵嘅麻度同辣度都有得選擇,今次就揀咗少麻少辣,對於平時唔係好食得辣嘅人黎講覺得就啱啱好!拉麵嘅麵條用左粗麵比較有咬口,而且湯頭都好濃郁,食完唔算話好口渴🙈配料方面都幾豐富,有芽菜、粟米芯、叉燒同味玉,厚燒叉燒煮得入味不過就有少少肥,不過隻半熟蛋似係無醃過所以唔算入味🤔

**********
<味玉辣麻味噌拉麵> $100
味玉辣麻味噌拉麵
味玉辣麻味噌拉麵
2020-11-20 47 浏览
見到依間拉麵店店面咁得意,個名又咁特別,所以入黎會下佢。佢裡面既裝修以日本鬼為主題,而且播著既音樂以鼓音為主,非常貼題。我地點左:特製辣味噌拉面因為可以揀麻同辣既程度,所以揀左中辣同走麻。芽菜跟軟麵融入香辣湯,芽菜的爽脆加軟麵佢煙韌,口感非常特別!圓圓既雞蛋打開、係流心蛋呀,好香蛋味!增量义燒味噌拉麵大大舊义燒,唔似平時見到既薄薄一片,正呀!少少肥既义燒,帶著油香,肉質軟又吸收左味噌既香甜。湯底味濃但唔膩。麵上的芽葉輕輕炒過,令芽菜爽口得黎又香。拉麵煮得岩岩好,有嚼勁,唔太硬又唔太軟,湯低包著拉麵!仲有肉飯豬肉質軟,帶點甜鼓油的味道,係豬肉下啲飯吸收左肉既油脂香,好好味。加上乾身既蔥再帶上多一份既味道層次😊
見到依間拉麵店店面咁得意,個名又咁特別,所以入黎會下佢。

我地點左:

特製辣味噌拉面
因為可以揀麻同辣既程度,所以揀左中辣同走麻。

圓圓既雞蛋打開、係流心蛋呀,好香蛋味!

增量义燒味噌拉麵

大大舊义燒,唔似平時見到既薄薄一片,正呀!
少少肥既义燒,帶著油香,肉質軟又吸收左味噌既香甜。

湯底味濃但唔膩。麵上的芽葉輕輕炒過,令芽菜爽口得黎又香。
拉麵煮得岩岩好,有嚼勁,唔太硬又唔太軟,湯低包著拉麵!

仲有肉飯
加上乾身既蔥再帶上多一份既味道層次😊
2020-11-18
  • 肉飯
2020-11-18 54 浏览
再來吃鬼金棒,挑戰中麻度。 有點後悔辣度沒有選中辣,應該會更好吃。不打緊,再有藉口再吃。每款拉麵多數都會有味玉( 溏心蛋 )、豆芽菜、玉米、筍及蔥花,亦可按個人喜好將個別的材料增量。增量叉燒辣麻味噌拉麵, 厚切叉燒無論肉及脂肪的比例都很多,食肉獸喜愛之選。 拉麵有彈性 湯底很惹味有不會口喝,惹味得很。拉麵份量加多而且富彈性,不夠飽的話更可額外加肉飯。吃麻辣拉麵飲可樂就是最佳配搭。同事陪我吃一客芫茜辣麻味噌拉麵店舖的裝潢是令 L 吸引的地方就是像在玩電競,每次挑戰 一個新的麻辣度。湯底的麻辣味令人上癮。L 應否直接挑戰鬼憎辣度呢?

吃麻辣拉麵飲可樂就是最佳配搭。

同事陪我吃一客芫茜辣麻味噌拉麵

L 應否直接挑戰鬼憎辣度呢?

2020-11-04
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2020-11-17 2005 浏览
鬼金棒既🌶辣麻拉麵你可以食到幾麻幾辣?之前食過少麻少辣覺得唔夠喉🔥🔥一直再想挑戰佢既麻辣度😍所以又再嚟食返個中麻中辣challenge💪·🌶炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 HKD$100繼芫荽後,另一款主打炒豆芽菜嘅都係我杯茶😍 豆芽菜份量超級多🙀 Annie表示超級高興💓佢既份量係誇張到同麵份量差唔多,豆芽菜口感爽脆,一大口食真係好滿足😻跟住講下今次既主角👉中麻中辣🌶🌶 哩個麻辣度完全係我平時食開既程度,好啱我既口味😋最喜歡係佢既麻度,入口第一下會有少少麻啤感覺,之後先會再慢慢感受到佢既厲害,正呀好喜歡🤗🤗·🌶味玉辣麻味噌拉麵  HKD$100朋友叫左哩款少麻少辣,平時唔係好食得辣既佢都接受得到👍 希望可以開發到佢既麻辣之路啦😆😆拉麵既湯底絕對係精髓😍 能夠每一碗既濃稠度一樣十分不簡單,鬼金棒全靠用左來自日本既👉濃度計😚keep住每一碗湯底都一模一樣,製作用心程度可見一班❤·💪💪下次我會再挑戰 大麻大辣!!

鬼金棒既🌶辣麻拉麵你可以食到幾麻幾辣?
之前食過少麻少辣覺得唔夠喉🔥🔥
一直再想挑戰佢既麻辣度😍
所以又再嚟食返個中麻中辣challenge💪

🌶炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 HKD$100

🌶味玉辣麻味噌拉麵  HKD$100

keep住每一碗湯底都一模一樣,製作用心程度可見一班❤

💪💪下次我會再挑戰 大麻大辣!!
2020-10-25
午餐
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
2020-11-16 62 浏览
尖沙咀好多拉麵店都試過▪️有啲主打魚湯▪️有啲主打沾麵 🔴鬼金棒就主打麻辣成間店舖都好有特色連餐廳入面都會有鬼鬼面具 地方好闊落 防疫措施亦都做足每一款拉麵都可以自己調教麻辣度,就算唔食得辣嘅朋友都可以嗌下淨麻~~我地叫左兩款唔同~~❤️味玉辣麻味噌拉麵❤️炒芽菜 辣麻味噌拉麵鬼金棒算係好平均 中上水平。 本來有諗過麻辣同拉麵夾唔夾但原來一上臺 超香又惹味~竟然無違和感。 拉麵嘅粗幼同個湯底係夾既~~剛好。味噌湯底唔會好鹹 ,但係又惹味唔膩 。芽菜拉麵有鐵板燒芽菜嘅味道加埋落拉麵到好清新~~另外見到openrice咁多好評個叉燒, 我哋都自動追加咗。果然 無介紹錯 推薦大家都可以追加。叉燒原舊, 會融化既叉燒 , 燒得好香 但最緊要食完唔覺油膩~~~正丫。一定會再食 !!! 另外要讚佢有個貼心位~~有提供即棄圍巾唔會整污糟件衫❤️
尖沙咀好多拉麵店都試過
▪️有啲主打魚湯
▪️有啲主打沾麵
🔴鬼金棒就主打麻辣

成間店舖都好有特色

連餐廳入面都會有鬼鬼面具

地方好闊落 防疫措施亦都做足

我地叫左兩款唔同~~
❤️味玉辣麻味噌拉麵

❤️炒芽菜 辣麻味噌拉麵

芽菜拉麵有鐵板燒芽菜嘅味道加埋落拉麵到好清新~~

一定會再食 !!!

另外要讚佢有個貼心位~~
有提供即棄圍巾唔會整污糟件衫❤️
2020-11-16 54 浏览
其實經過好幾次!過江龍既人氣拉麵😍😍今日終於抽到時間食~可能係平日關係。唔洗等就有位,不過入面都坐左唔小客!裝修好日式。坐位闊落坐得舒服!玉米筍辣麻味噌拉麵 我要左唔辣唔麻😂😂食真佢原味既湯底!湯底郁濃,滿滿豬骨香味😋拉麵口感煙韌彈牙。而玉米筍份量有十條🌽而叉燒同平時既拉麵店有分別,用上五花腩位置,有一大件,煮到好腍,有啲似東波肉,每啖都有肥肉同瘦肉🥰🥰🥰🥰我自己就好鐘意!特製辣麻味噌拉麵朋友叫左小辣小麻!麻辣度係可以自己㨂既,不過朋友覺得不夠辣。下次可以挑戰再麻辣啲🤣🤣🤣糖心温泉蛋!入面真係糖心,夠晒入味👍🏼而叉燒有兩件,肥大肉厚😂😂朋友同我最欣賞嘆埋杯可樂。成餐飯滿足晒!

玉米筍辣麻味噌拉麵

特製辣麻味噌拉麵

糖心温泉蛋!入面真係糖心,夠晒入味👍🏼
而叉燒有兩件,肥大肉厚😂😂朋友同我最欣賞

嘆埋杯可樂。成餐飯滿足晒!

2020-11-14 33 浏览
從朋友口中得知呢度有超重口味莞茜日本拉麵,終於都嚟朝聖一下😍呢度係用手機QR code落單,超方便!🌟莞茜辣麻味噌拉麵 $125🌟見到莞茜兩個大字,身為莞茜控點可以唔試吓🤣,原來仲可以額外再追加莞茜($20),爽爽😋,即係其他款既拉麵都可以額外追加莞茜🤤拉麵一嚟到就先試個湯底,味道超濃郁帶點麻味,叉燒好軟腍,大大舊的,咬落去係不需花費毫力😌追加咗味玉($15),咬開裡面係糖心蛋嚟,拉麵點可以少得糖心蛋呢😋加埋海量既莞茜,撈埋落拉麵一齊食,超滿足☺️

🌟莞茜辣麻味噌拉麵 $125🌟

• 芫荽辣麻味噌拉麵
2020-11-13 49 浏览
終於試到呢間日本過江龍拉麵鬼金棒 見到d相好似好辣咁 一直唔敢試 原來有得食唔辣ga 啱哂我啦 一入到去有普通枱同bar 枱 我地今次坐普通枱 有時食食下見到bar 枱個邊有熊熊烈火望下menu先 佢唔係有好多選擇 不過最出名係佢舊厚叉燒 拉麵仲有得分開揀麻同辣唔食得辣嘅我揀左少麻唔辣 炒豆芽菜味噌拉麵 有好多芽菜呀 湯底就算唔辣都有濃濃味噌味睇下舊叉燒先 唔係平時食開嘅叉燒 似東坡肉咁厚切拉麵有唔同粗幼撈埋一齊 咬落有唔同口感食得辣嘅朋友揀左 增辣中麻增量叉燒拉麵 再加多隻溏心蛋 見到成碗紅色都驚 朋友話都辣到標哂眼水食到熱辣辣 可以叫番d野飲 選擇都唔少店員仲比左粒糖食辣嘅朋友解辣Overall 嚟講都好味嘅 食得辣嘅可以挑戰

睇下舊叉燒先 唔係平時食開嘅叉燒 似東坡肉咁厚切

拉麵有唔同粗幼撈埋一齊 咬落有唔同口感

食到熱辣辣 可以叫番d野飲 選擇都唔少

店員仲比左粒糖食辣嘅朋友解辣

Overall 嚟講都好味嘅 食得辣嘅可以挑戰
2020-11-11 44 浏览
喜歡食拉麵就唔好錯過啦☺️好細心會比條圍巾仔我地,驚彈到周圍都係👏🏻.之前係東京已經排隊食,今次係香港食住當去左轉日本先😚試莞茜辣麻味噌拉麵,超多莞茜第一次試,好正好新鮮又大碗,好好食,個湯底都好正,特別係叉燒好似平時食扣肉甘好味❤️鍾意食又麻又辣既朋友仔可以嗌勁味d原來小麻小辣都唔算好辣佢既湯底其實由完全不麻不辣到地獄級共五種,麻辣初級者可試小麻小辣,勁麻辣就岩哂麻辣愛好者。會跟唔同既碗就知道唔同既麻度及辣度😘.
喜歡食拉麵就唔好錯過啦☺️
好細心會比條圍巾仔我地,驚彈到周圍都係👏🏻
之前係東京已經排隊食,
今次係香港食住當去左轉日本先😚
試莞茜辣麻味噌拉麵,超多莞茜第一次試,
好正好新鮮又大碗,好好食,個湯底都好正,
特別係叉燒好似平時食扣肉甘好味❤️
鍾意食又麻又辣既朋友仔可以嗌勁味d
原來小麻小辣都唔算好辣
2020-11-11 1788 浏览
成日經過,覺得呢間拉麵店好有日本嘅風味,今日我終於食到喇,亦都終於知道點解佢咁出名,我哋一齊嚟睇下!入面餐廳嘅裝修雖然唔複雜,亦都唔會話好重日本嘅味道,但係同餐廳名及成個環境都好有感覺,都係當自己去咗日本咁㗎啦!雖然拉麵及食物嘅選擇唔多,但係就已經可以足以令你食到你想食嘅嘢,而大家可以掃描佢嘅QR code進行落單呢一個係加分位,因為食拉麵嘅時候,少不免可能拉麵嘅湯都會彈到及沾到衣服,所以餐廳都為每位客人提供一次性即棄嘅圍裙使用,都真係唔錯㗎,全靠佢,我今晚件衫先冇整污糟渣!餐廳其實有為客人提供飲用水,但係我同朋友都想飲下其他,所以我哋就叫咗波子汽水及烏龍茶拉麵到啦!呢兩碗拉麵完全唔一樣,但係單體賣相就知道不得了!左邊 : 芫荽辣麻辣味增拉麵右邊 : 增量叉燒 x 2 辣麻味增拉麵呢碗拉麵係屬於我本人嘅芫荽辣麻味增拉麵,嚟得到,當然食一啲特別啲,喺出面搵唔到嘅拉麵啦,呢一碗可以講係呢間拉麵店其中一款招牌拉麵,因為上面富有非常澎湃嘅芫荽,如果唔鍾意食芫荽嘅朋友,真係見到都會想嘔一句講晒,鍾意食現世嘅朋友就一定要試吓啦,雖然面冇得揀粗幼,及軟硬度,不過整體都係非常好食,因為湯底香濃,而且整

拉麵到啦!呢兩碗拉麵完全唔一樣,但係單體賣相就知道不得了!

左邊 : 芫荽辣麻辣味增拉麵
右邊 : 增量叉燒 x 2 辣麻味增拉麵

一句講晒,鍾意食現世嘅朋友就一定要試吓啦,雖然面冇得揀粗幼,及軟硬度,不過整體都係非常好食,因為湯底香濃,而且整體嘅份量都多,係一碗好友個性,味道好唔錯嘅拉麵

令一碗係我朋友揀嘅 增量叉燒 x 2 辣麻味增拉麵,佢同我講碗芫荽拉麵最大分別就係,佢冇芫荽,但係就有兩塊非常厚切嘅叉燒! 真係好夠份量啊

雖然見叉燒都有一大舊肥膏,但係佢嘅體積及厚度都真係幾勁,令到成碗拉麵都非常香口,而且份量都非常足

最後就嚟一張大合照,兩碗拉麵嘅味道都好唔錯,因為係即叫即做,湯底香濃,面食起嚟都好舒服,食完之後又唔會覺得太口渴,所以係會令到你感覺到滿足架!
2020-11-09 54 浏览
來自日本東京的《鬼金棒》主打麻辣厚切叉燒拉麵,餐廳佈滿日式鬼怪面具、鬼金棒,甚有特色。主打拉麵的鬼金棒雖然只有數款選擇,但每款都有其鎮店之寶—厚切叉燒🤩拉麵的湯底更可自選不同程度的麻和辣,即使不吃辣的朋友也可以來吃;其中最辣的鬼增級麻辣更用上最辣的辣椒調製而成,愛辣的朋友可以來挑戰一下!特製麻辣味噌拉麵:這次選了小辣小麻🌶湯底顏色好紅,但小辣其實不辣,下次可以試試中辣。湯底醇厚又濃郁卻濃而不膩!經一日慢煮而成的3cm厚切叉燒夠大件,肥瘦分明,入口軟腍,難怪是鎮店之寶😍拉麵還配上玉米筍和半熟溏心蛋,溏心蛋咬開金黃色蛋黃流出,十分吸引👍🏻!增量叉燒麻辣味噌拉麵 :也是選了小辣小麻🌶額外添加了味玉所以看起來跟特製麻辣味噌拉麵差不多,不過增量叉燒更大件而且像東坡肉,肥美軟腍有油脂香又夠入味,食肉控還可以點2倍增量版,超滿足。粗身拉麵夠彈性,掛湯能力又高,掛上香濃的味噌湯底超棒😋.鬼金棒(尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道20號地舖

鬼金棒(尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道20號地舖
2020-11-09 1088 浏览
尖沙咀一直都係我心目中其中一個美食天堂,今次我地決定去試下東京人氣十足嘅麻辣拉麵店。除左因為係過江龍嘅關係,亦係因為身邊有唔少朋友推介,所以心思思想去一試廬山真面目🏮🎏🍜行到去餐廳嘅門口,我地已經被佢嘅門面設計所吸引,感覺入面好有氣氛,而且帶點神秘詭秘嘅感覺🤣我地7 點去到已經滿座,人氣十足,真係遲少少都要排長龍。每款拉麵都各具特色,我地花左十分鐘先決定好食邊款拉麵,另外點左兩枝日本特色飲品 🍎🍸🍹增量叉燒麻辣味噌拉麵 $115朋友係日式叉燒嘅忠實粉絲,所以點左增量 ,有大大舊厚切叉燒😍 拉麵賣相非常吸精,橙紅嘅麻辣湯汁,加上金黃色嘅粟米筍🌽,白滑既味玉同埋青綠色嘅蔥,未食已經流曬口水~😋由於唔清楚呢到嘅麻辣有幾辣,所以我地都揀左小辣小麻,個人覺得適合唔係好食得辣嘅人。如果中意食辣嘅朋友,可以大膽啲叫辣啲。如果下次再去,我一定會點中辣,更香更過癮~🌶🌶特製麻辣味噌拉麵🍜 $120我呢款嘅湯汁更濃厚,特製果然係唔同啲,個人更中意呢款拉麵。湯頭係由多種食材熬煮而成,鍋內有豚骨、雞肉、魚介同埋多種蔬菜🥬以溫火慢煮,湯汁因此濃厚綿密。再加入麻辣特製唐辛子,食嘅時候,咀唇真係有啲麻,但真係好惹味

我地7 點去到已經滿座,人氣十足,真係遲少少都要排長龍。

增量叉燒麻辣味噌拉麵 $115

特製麻辣味噌拉麵🍜 $120

我呢款嘅湯汁更濃厚,特製果然係唔同啲,個人更中意呢款拉麵。湯頭係由多種食材熬煮而成,鍋內有豚骨、雞肉、魚介同埋多種蔬菜🥬以溫火慢煮,湯汁因此濃厚綿密。再加入麻辣特製唐辛子,食嘅時候,咀唇真係有啲麻,但真係好惹味😋

另外,厚燒叉燒經過慢煮而成,口感細軟,肥而不膩。大食嘅人絕對應該點增量,因為真係高質抵食。🥩👍🏻

至於粟米筍同玉子都好好食,粟米筍爽口清甜🌽,玉子流心細滑🍳

如果想食不一樣拉麵,真係要黎「鬼金棒」試下,包你覺得有驚喜。我尤其覺得佢嘅麻辣做得好出色,唔係得個辣字,而係有佢獨有嘅味道同觸感,唔信即管去試下 🌶
2020-11-01
  • 特製麻辣味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
2020-11-05 168 浏览
呢幾年愈黎愈多日本過江龍拉麵店來港開分店,要如何突圍好睇當中有咩特色,呢今次要介紹嘅呢間 - 鬼金棒 就以麻辣味噌拉麵🍜為主打,當中今次就試埋佢其中一款特色拉麵- ($110)另加($15)發覺人大左好多口味會隨之而變,以前細個會好拒絕芫荽,但大個之後發覺芫荽個陣獨特味道配上麻辣/辣野時候係非常之夾🤓講返拉麵,可自選麻度,辣度,麵質軟硬等,第一次所以揀左小麻小辣,辣味唔算好出,建議嗜辣者可以揀中辣中麻以上😏,基本上可以叫做芫荽撈麵更貼切,因為食到底都仲有!,以拉麵嘅芽菜份量亦非常多 同埋經廚師猛火炒,所以都非常惹味,反而麵身可能因為配料太多食落個陣已經好腍唔算彈牙, 而舊角豚肉(其實類似東坡肉)感覺偏肥,雖然幾香但食落會有啲膩😅.作為芫荽控黎講呢款拉麵係值得一試嘅,但如果想認真地食返佢拉麵本身我建議可以食返佢其他辣麻味噌拉麵🙂
芫荽辣麻味噌拉麵

[芫荽辣麻味噌拉麵]($110)另加[味玉]($15)

芫荽辣麻味噌拉麵
😋增量叉燒辣麻味噌拉麵🌶Karashibi Miso Ramen w/ Big Pork-book marked咗呢家拉麵店好耐,今次終於有機會試到,真係好開心吖😍嚟到冇理由唔試下佢哋嘅招牌叉燒,期待已久,即刻起筷!🥢-🍜厚切叉燒吸睛滿分🍜醬香濃厚入味無窮🍜流心玉子不可錯過🍜微辣湯底豐富口感叉燒真係做得好正,女仔平時唔大食都想食多兩嚿。傳統日式裝修&氛圍,讓你係都市之中亦能一解鄉愁❤japanese style!
😋增量叉燒辣麻味噌拉麵🌶
🍜厚切叉燒吸睛滿分
🍜醬香濃厚入味無窮
🍜流心玉子不可錯過
🍜微辣湯底豐富口感

2020-11-03 56 浏览
有次經過開尖沙咀見到一間門面好有和風味嘅拉麵店被佢嘅麻辣拉麵吸引住原來係日本過江龍咁實力應該唔差今日終於去食咗對拉麵黎講湯底真係決定一切呢度嘅拉麵唔多款但正正因為咁 先可以做到最精今次揀咗芫茜辣麻味噌拉麵🍜由於我無辣不歡所以我揀咗高麻高辣度(分別有無/小/中/高/另外鬼增+$15)湯底好濃郁 好夠味配合芫茜食好香口但我覺得唔算太辣 下次要挑戰鬼增先得另外加嘅玉米筍都好抵 $15有好夠條同增量叉燒辣麻味噌拉麵叉燒真係好juicy大大舊 我終於明白入口即溶係點舊肉真係好滑 小食多滋味 間唔邪惡一下都唔錯另外因為女女唔食得辣所以叫咗肉碎飯走葱俾佢食日本米配+入味肉碎女女都覺得好食掛住日本嘅朋友不妨去解下思鄉愁
有次經過開尖沙咀
但正正因為咁 先可以做到最精
今次揀咗芫茜辣麻味噌拉麵🍜
由於我無辣不歡
所以我揀咗高麻高辣度
(分別有無/小/中/高/另外鬼增+$15)
湯底好濃郁 好夠味
配合芫茜食好香口