2021-03-03 26 浏览
📍鬼金棒(尖沙咀)今日試咗一間幾特別嘅麻辣拉麵店,可以選擇辣嘅程度或者唔辣都得 !裝修佈局都好有日本嘅和風味, 環境暗黑,仲可以坐吧枱對住師傅整拉面!-有八款拉麵,主要係配料唔同,都幾大碗!🥢增量叉燒*2辣麻味噌拉麵(小辣)呢個*2系列即是有兩大件叉燒,好好食呀個叉燒!🤤配埋一碗味道濃郁嘅拉麵!拉麵嘅湯底係好濃郁,重口味人士應該會好鍾意麻麻地辣辣地。拉麵嘅質感比較硬同粗身,同一般拉麵有點不同,比較似沾麵質感。我都幾鍾意佢舊半肥瘦叉燒,份量勁多大大件,同出邊食嘅多五倍咁多,愛吃肉人士注意⚠️🥢特製麻辣味增拉麵(不辣)我呢碗野就咩都有,味道就比較濃郁,粒糖心蛋成隻上,超流心,而佢個粟米條都整得幾香口,如果鍾意食淋身啲嘅拉麵就要同師傅講定整淋啲喇!🌾 用餐心情:想食重口味少少又想啖啖肉可以試吓呢間,佢嘅味道同一般嘅香港拉麵有啲唔同感覺比較日本風。
📍鬼金棒(尖沙咀)

-有八款拉麵,主要係配料唔同,都幾大碗!
🥢增量叉燒*2辣麻味噌拉麵(小辣)

🥢特製麻辣味增拉麵(不辣)

• 叉燒
即使大家要在「to do list」中暫時刪除「去旅遊」這個選項,但是萬一旅遊癮發作時,大家會怎麼辦?那天下班後,小妹來到「鬼金棒拉麵店」進餐。它是一所以麻辣口味拉麵作為賣點的東京過江龍拉麵店。進店後,店員會先幫大家量體溫(疫情限定),然後會給大家一張含QR code點餐紙,點餐時只需掃描一下QR code便可,過程非常方便的。如果大家想欣賞師傅煮麵的英姿,建議大家可選吧檯附近的座位,那就可先來一回視覺享受,再來味覺的享受啦!等了一會,小妹選的小麻小辣版本的拉麵來了。來一口偏稠偏濃的湯底,對於不太吃辣的小妹來說,感覺蠻不錯,辣度可接受的(可以再吃辣一點);配料方面,大家可在這碗麵找到超多炒芽菜、炒香了的粟米芯、蔥、糖心蛋和一大磚入口即化的叉燒(你或可說它是東坡肉);麵條是粗粗圓圓的,那就較易沾滿惹味的湯汁。注意事項:這碗拉麵的分量是蠻多的,女孩子有機會吃不完整碗拉麵的;如果你自認是大胃王的話,建議大家可追加一磚醃得超入味的叉燒,相信我!如果大家真的不吃辣的話,大家是可點不麻不辣版本,放心!

等了一會,小妹選的小麻小辣版本的拉麵來了。

注意事項:
這碗拉麵的分量是蠻多的,女孩子有機會吃不完整碗拉麵的;
如果大家真的不吃辣的話,大家是可點不麻不辣版本,放心!
2021-02-15 156 浏览
向來對辣都頗有要求的我,經常性在不同區尋找突出的拉麵店。今次來到很多網上推介的鬼金棒,試試他們的鬼增辣「味玉辣麻味噌拉麵」!先講他們的豬肉,真係幾好食,有點像pulled pork的感覺。唔需咀嚼太多,唔黐牙,也很入味!有點入口即溶的感覺。其次要講講「鬼增辣」。辣實在是很辣,也會停留在舌頭及胃內很久,要飲返好水先中和到。感覺偏向少少四川個種辣味。如果大家是想追求個口腫晒,這個鬼增辣可以試試。但是要挑剔的是(可能是我個人喜好)辣是很辣,但似乎有好多辣粉,而辣粉也算不上是徹底融入湯裡。當然,有其他人的口味比較喜歡粉粉的,這是要看你口味。同時,這種煮法可能也是他們的特色,但我自己就覺得美中不足。除了鬼憎辣以外,他們還有鬼憎麻。我自己就未試過,就只是試了「鬼憎辣」+「中麻」然而。有興趣挑戰「鬼增辣」+「鬼增麻」的朋友,切記真的要自備牛奶,及多點隻蛋,墊住個胃。講起蛋,他們的煮法蛋黃比較水/液態,可能這個是他們特色,但我自己就比較喜歡內裏「凝固」點的流心,而不是全水。拉麵是不錯的,他們是用較粗的面製作。很入味,少少煙韌,不過都好食。食完個口唔會成口渣的感覺。如果他們之後可以提供選擇,例如說,粗麵

拉麵是不錯的,他們是用較粗的面製作。很入味,少少煙韌,不過都好食。食完個口唔會成口渣的感覺。如果他們之後可以提供選擇,例如說,粗麵及幼麵,會更貼切。

其次,相比起其他拉麵店,這裏空間感大,坐得幾舒服!不過可惜就是欠缺了一種日本拉麵店很溫和的感覺/人情味。或者可能是連鎖店的關係,好少會是老闆自己親力親為。又或者碰巧我去的當天有點早,11點半左右,大家啱啱先開工。

總括來說,我覺得這間是一個水準中上的拉麵店,尤其豬肉,確實是超水準的。

味玉辣麻味噌拉麵
2021-02-15
2021-02-12 54 浏览
Pay a visit to this restaurant if you are looking for a super indulgent bowl of ramen full of flavour, but would probably need to spend hours and hours at the gym to burn this off! It was quite nice to have a numbing spiced bowl of ramen, which kind of reminds me of eating local 米線. It was pretty cool to see how the chefs made this bowl of ramen, as they really “fired” things up! This bowl just reminded me of one word: thiccccccc. Could try, but would not visit again.

2021-02-10 55 浏览
📍鬼金棒-芫荽辣麻味噌拉麵芫茜愛好者一定喜歡😍一上枱眼球已經比大量芫茜轟炸🥬今次叫左中辣但食落都可以接受唔會好勁好嗆喉👌🏻面嘅湯底好濃 同平時食沾面既湯底有過之而無不及🤤食落充斥住大量芫茜嘅清新味同香味👃🏻同拉麵都相當夾👏🏻麵條食落好有咬口 比平時食開嘅拉麵較為粗身 所以好掛湯非常好食😋特別要講係佢個粟米條🌽佢唔係普通烚熟咗比你 係有經過烹調 食落有燒烤味非常惹味 亦有驚喜🤩再加埋即炒嘅豆芽菜 獲氣十足好香口🥰 叉燒選用半肥瘦部分🥓滷得好入味食落非常淋滑🥰肥嘅部分都好化好甘香💯-增量叉燒辣麻味噌拉麵喜歡食日式叉燒當然要試下依碗增量叉燒😍叉燒份量十足大大舊厚切😳五花腩肥瘦適中咬落去啖啖肉😋大滿足🈵湯底辣辣地好惹味唔會太鹹👍🏻-另外店舖好細心 有提供圍裙比客人使用 咁就唔洗擔心食嘅時候會彈到衣服👏🏻-🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎人均消費💰: HKD $140Lamlam脷指數🤤: 8/10性價比⚖️: 7.5/10
📍鬼金棒
芫荽辣麻味噌拉麵
增量叉燒辣麻味噌拉麵
🎂🍮🍭🍬🍫🍿🍩🍪🍣🍱🌮🍔🍎
人均消費💰: HKD $140
Lamlam脷指數🤤: 8/10
性價比⚖️: 7.5/10
身為芫荽同辣味嘅愛好者,每兩個星期都要到訪一次✌🏼(利申: 應該上咗癮🤪) 由東京抵港,主打辣同麻嘅味增湯,入到間鋪已經聞到好香嘅炒湯底味🤤 辣同麻可以選擇唔同程度,分別有冇,少,中,高,鬼增(加$15 )。每次我都會叫高辣高麻嘅芫荽辣味增拉麵 碗麵本身有一舊大叉燒,少少炒豆芽,兩條玉米筍同埋蔥。值得一提,叉燒係厚切,大大嚿,煮得好琳,但係有較多肥膏,都幾邪惡🙈個人認為炒豆芽值得再加,因為佢用鑊炒得好香口,絕對唔係滾熟咗放落去!麵條屬於係粗身,絕對有咬口,掛湯一流拉麵份量都算幾多,我最多淨係食到¾碗,對於男士來講應該冇難道

每次我都會叫高辣高麻嘅芫荽辣味增拉麵

麵條屬於係粗身,絕對有咬口,掛湯一流
芫荽特製辣味噌拉麵
芫荽特製辣味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2021-02-01 75 浏览
成日食拉麵最常遇到有豬骨湯底,以麻辣為主嘅拉麵湯底小妹第一次試🍜嚟到鬼金棒尖沙咀店睇到旁邊客人點嘅叉燒拉麵大嚿肥厚,點左 #增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 同 #增量叉燒辣麻味噌拉麵👅麻辣味嘅拉麵都幾夾同埋叉燒油脂分佈夠均勻,入口即溶又夠份量成個磚頭咁,友人點中辣中麻味道香濃刺激,掛湯效果十足我點係小辣小麻🌶很喜歡這個麻,拉麵條較粗韌度適中,叉燒煮得非常入味燉得軟腍咬口啖啖肉咁,再加配增量叉燒實是滿足增量叉燒x2辣麻味噌拉麵$135增量叉燒辣麻味噌拉麵$115

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵$135
增量叉燒辣麻味噌拉麵$115
2021-01-29 64 浏览
上年聖誕假去了一嚐鬼金棒,意圖回味在登別吃的地獄拉麵..特製辣麻味噌拉麵 $120 +味玉 $15見佢講到自己咁辣,所以揀左小辣,點知連平時唔食得辣既老公都覺得冇料到,令人失望開頭問店員拉麵本身有冇蛋,佢又話冇,點知加左之後黎左兩隻,飽到嘔值得一讚就是蛋味濃夠流心,厚切叉燒有吃東坡肉的感覺,好肥美!其實佢味道係正常既,但就普通左啲,呢個價錢我就唔會回頭喇☺️
上年聖誕假去了一嚐鬼金棒,意圖回味在登別吃的地獄拉麵..

特製辣麻味噌拉麵 $120 +味玉 $15

2021-01-23 41 浏览
Lunch on a Saturday, not many people in the restaurant at 2pm. Bar seating is comfortable as the chairs are well-spaced apart. There is drumming music played continuously, giving the place a bit of theatrical atmosphere. I feel like I'm at the Chinese Opera.The ramen takes while to come, as "it is made fresh to order" according to the sign at the counter. When it does arrive, it is like a work of art and has a wonderful aroma. I ordered the Karabishi Miso Ramen with seasoned egg. It was beautifu

When it does arrive, it is like a work of art and has a wonderful aroma. I ordered the Karabishi Miso Ramen with seasoned egg. It was beautifully seasoned and the broth is complex, with many layers of different spice. There is additional sancho pepper on the table to add to taste. Noodles are a thick variety, and is delightfully springy, coated in the thick soup.

I was impressed with the seasoned egg, which has a soft centre of such deep orange that it looked like it was infused with chilli oil.

This is a decent ramen, and a welcome change to the tonkostsu variety that has saturated the market for way too long.

2021-01-18 161 浏览
來自東京人氣辣麻味噌拉麵除左係銅鑼灣外係尖沙咀都開左分店,方便哂九龍區既朋友.拉麵本身跟左兩大舊叉燒、溏心蛋、玉米荀同芽菜,另外再追加多一份芫茜;湯底點左小辣中麻,湯底濃味麻香得黎又唔會話死咸,都幾惹味,不過味噌味偏重啲,追加左芫茜令成個湯底更加香;拉麵用上粗扁麵,掛湯力高之餘更有嚼勁,其餘配菜都好好食,連平時最憎食既玉米荀都出奇地香甜,厚切叉燒肉半瘦半肥,滷得入味.大肉飯既叉燒仲好食過拉麵果舊,味道似日式東坡肉,咸咸甜甜咁,入味之餘仲要軟冧嫩滑,食剩既白飯仲可以撈埋拉麵湯食~
特製麻辣味噌拉麵增量芫茜
大肉飯
大肉飯
2021-01-17 54 浏览
高質嘅辣拉麵!🍜第一次食,整體感覺都好好👍🏼麵條粗身,有韌性,掛到湯。叫咗芽菜個款,所以有好多芽菜。芽菜係炒過,夾埋啲麵一齊食好爽,無咁膩😋加上佢舊肉大大舊,好淋好入味,食起上黎好滿足!不過可以再肥d,咁就可以入口即溶🤪🤪🤪湯底好濃郁,我叫咗中麻辣,覺得岩岩好唔會覺得辣 (我平時都食到辣野嘅)。所以如果大家想食辣啲嘅,不妨叫大辣。值得一提係佢嘅枱上嘅麻辣粉,好香!正過平時啲七味粉!!!
高質嘅辣拉麵!🍜

第一次食,整體感覺都好好👍🏼
麵條粗身,有韌性,掛到湯。

值得一提係佢嘅枱上嘅麻辣粉,好香!正過平時啲七味粉!!!
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
2021-01-05 90 浏览
芫荽黨名物🌱最近芫荽黨爆紅,原來身邊咁多地下黨員😝其中有款芫荽拉麵有好多黨員吹捧,作為黨員嘅一份子,今日我就決定去試試係咪真係咁荽🌱🍜 芫荽辣麻味噌拉麵 (少辣走麻) 本身自己食唔到辣,但又好鐘意食芫荽,店員知道我食唔到就推介我食「走辣中麻」。不過男朋友擔心叫麻我會仲辛苦,所以試下揀「小辣走麻」,估唔到食食落去辣度又岩岩好喎🤤芫荽加埋味噌好夾呀!芫荽黨員必食!🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 (少辣少麻) 男朋友嘅另一碗拉麵多咗麻,確實令到拉麵更加香!我試咗幾啖個味道都好過癮😛 拉麵配撘嘅叉燒都好好味呀,初頭以為佢咁厚會怕佢好韌,但入口又好淋喎!如果呢款拉麵可以再加芫荽就好啦!總結: 芫荽黨必食!重荽!
芫荽黨名物🌱

🍜 芫荽辣麻味噌拉麵 (少辣走麻)

🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 (少辣少麻)

總結: 芫荽黨必食!重荽!
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2021-01-03 58 浏览
由日本傳到香港 唔錯既過江龍 佢當時夜晚食飯時間門外面大排長龍架 佢呢個湯底真係無得輸 中麻中辣💕中意食辣既朋友可以挑戰地獄辣 啲麵可彈牙 裝修我好中意 好暗黑主主 門口好容易認 溫馨提示 冷氣比較凍😆
2020-12-31 114 浏览
而家夜晚6點禁堂食,真係要抓緊放假晏畫時間出去食飯!拉麵要熱辣辣食先正,外賣真係會扣好多分🥲所以今次去咗試bookmark咗好耐嘅鬼金棒~🌶🍜|特製麻辣味噌拉麵|$120|叫咗小麻小辣,啖湯第一下飲落不錯不過後面會感覺越食越鹹⋯⋯拉麵麵質食落保留到有咬口幾有口感,唔會好軟爛~溏心蛋好好好好食,中間嘅流心係剛剛好!而且仲有少少調味過嘅味道係一啲都唔馬虎嘅溏心蛋!舊叉燒我個人就麻麻地啦肥瘦分明,但分得太明,變得好分離同散修修而且肥嘅部分真係太多我自己會鍾意食肥瘦平均啲整體嚟講係一碗味道還好嘅拉麵本身對佢期望都幾高,但食完就有少少失望( ・᷄ὢ・᷅ )
而家夜晚6點禁堂食,
真係要抓緊放假晏畫時間出去食飯!
拉麵要熱辣辣食先正,外賣真係會扣好多分🥲
所以今次去咗試bookmark咗好耐嘅鬼金棒~

🌶🍜
|特製麻辣味噌拉麵|$120|
特製麻辣味噌拉麵

叫咗小麻小辣,啖湯第一下飲落不錯
不過後面會感覺越食越鹹⋯⋯
拉麵麵質食落保留到有咬口
幾有口感,唔會好軟爛~
溏心蛋好好好好食,中間嘅流心係剛剛好!
而且仲有少少調味過嘅味道
係一啲都唔馬虎嘅溏心蛋!
舊叉燒我個人就麻麻地啦
肥瘦分明,但分得太明,變得好分離同散修修
而且肥嘅部分真係太多
我自己會鍾意食肥瘦平均啲
整體嚟講係一碗味道還好嘅拉麵
本身對佢期望都幾高,但食完就有少少失望( ・᷄ὢ・᷅ )
特製麻辣味噌拉麵
2020-12-28 44 浏览
鬼金棒(尖沙咀)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•特製辣麻味噌拉麵 (小辣小麻)$120•芫茜辣麻味噌拉麵 (小辣小麻)$110••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:先講特製辣麻味噌拉麵!雖然佢係味噌湯,但似乎味噌味唔係好重,叫咗小辣小麻好後悔!因為唔夠辣唔夠麻🥺🥺建議大家可以由中麻開始!相信唔食得辣嘅朋友都應乎到小辣~ 拉麵比其他拉麵粗,食落有咬口。配料方面,特製呢碗嘅餸有一隻溏心蛋、兩舊叉燒同一條粟米筍。而芫茜辣麻拉噌拉麵嘅湯底,對於芫茜愛好者絕對係天堂!!每啖都可以食到芫茜味~不過本身湯底比較濃味,朋友覺得如果有更多芫茜就仲正!😋不過芫茜呢碗無溏心蛋、只有一舊肉同一條粟米筍,想食蛋嘅朋友要額外加啦!唔知係唔係運氣問題,特製嘅兩舊叉燒都係肥瘦肥瘦一層一層咁疊住,口感味道都非常好!但芫茜嗰碗舊叉燒就麻麻地😣,無肥瘦均勻之餘有少少柴口🥺。溏心蛋今次好食,生熟程度啱啱好,食到有醬油味,蛋白都有彈性,唔
鬼金棒(尖沙咀)
♥️餐點:
•特製辣麻味噌拉麵 (小辣小麻)$120
•芫茜辣麻味噌拉麵 (小辣小麻)$110

唔知係唔係運氣問題,特製嘅兩舊叉燒都係肥瘦肥瘦一層一層咁疊住,口感味道都非常好!但芫茜嗰碗舊叉燒就麻麻地😣,無肥瘦均勻之餘有少少柴口🥺。溏心蛋今次好食,生熟程度啱啱好,食到有醬油味,蛋白都有彈性,唔錯。粟米荀唔算甜,不過拉麵有粟米荀都係一個幾特別嘅配搭。
♥️特色:有得揀辣度麻度嘅拉麵都幾得意,好似食米線咁!大家可以揀無、小、中、高及鬼增(另+$15)唔同程度。
另外,餐廳有啲鬼👹嘅擺設,配埋音樂,成個氣氛好好~
♥️小提示:要留意每款拉麵配嘅餸都有少少唔同~要睇清楚,唔夠就加配~另外,餐枱上只有七味粉可以自己加,不過味道已經好濃,兔兔覺得唔洗加了~