That spicy broth is the reason I keep coming back 🌶👹🍜I love Kikanbo’s ramen broths because it’s kind of like Tamjai, you get to choose the spiciness of two types of spices, the chili pepper and the sansho pepper. Chili pepper is your good old hot peppers and the sansho pepper is the numbing kind! 🤤 This time I tried the ramen with fried bean sprouts and I found it very pleasing and balanced. It’s got the right amount of pork and veggies. For the broth I got medium chili and mild sansho. It’s the

I love Kikanbo’s ramen broths because it’s kind of like Tamjai, you get to choose the spiciness of two types of spices, the chili pepper and the sansho pepper. Chili pepper is your good old hot peppers and the sansho pepper is the numbing kind! 🤤 This time I tried the ramen with fried bean sprouts and I found it very pleasing and balanced. It’s got the right amount of pork and veggies. For the broth I got medium chili and mild sansho. It’s the perfect spiciness for me, there’s a kick and slight numbness but nothing too crazy 😍 Have you been to Kikanbo yet?
2020-11-03 176 浏览
好耐都無係到打食評啦~行經尖沙咀就諗起鬼金棒了...門口用左紅黑對比色,行過已經好吸引人注意!今次係我第二次黎,因為係平日下午時段,所以無咩人,岩曬我最怕人多既地方,我上次係食咗莞荽辣麻味拉麵,覺得唔錯!雖然我係莞荽控一名,但係我好奇想試吓其他~呢到係用QR下單,方便快捷!嗯~最後叫左呢碗味玉辣麻味噌拉麵$100記得上次小辣完全唔辣,所以今次呢碗揀咗小麻中辣,但黎到試完都係覺得唔辣😂!呢個玉米筍$30 ,有人覺得好好食,但我覺得還可以最後想講呢到啲拉麵都好厚實彈牙,唔使增量個個食到都好飽
好耐都無係到打食評啦~
行經尖沙咀就諗起鬼金棒了...

門口用左紅黑對比色,行過已經好吸引人注意!

呢到係用QR下單,方便快捷!

嗯~最後叫左呢碗味玉辣麻味噌拉麵$100
玉米筍

呢個玉米筍$30 ,有人覺得好好食,
但我覺得還可以

最後想講呢到啲拉麵都好厚實彈牙,唔使增量個個食到都好飽

2020-11-02
  • 味玉麻辣味噌拉麵
2020-11-02 26 浏览
呢間拉麵最大嘅特色就係麻辣拉麵同埋勁厚嘅叉燒,原來日式都有麻辣味拉麵我都係第一次食,而呢度嘅麻同辣都有幾個級別可以選擇,分別係無辣、小、中、大同鬼增,另外特別一提就係呢度落單係用電話掃QR code嘅,環保得黎又快捷方便。門口有一支大大嘅狼牙棒收銀處附近嘅小鬼們麻辣味噌拉麵,睇見都覺得辣呀!增量叉燒X2 味噌拉麵 2件超大超厚肉嘅叉燒,食落有D 似食東玻肉,咬落入口即溶,而叉燒亦煮得好入味。拉麵比較扁身同平時食果d有D 分別,不過依舊好彈牙。味玉嘅流心效果好出色,蛋味濃郁,推介!!!

門口有一支大大嘅狼牙棒

收銀處附近嘅小鬼們

麻辣味噌拉麵,睇見都覺得辣呀!

增量叉燒X2 味噌拉麵
拉麵比較扁身同平時食果d有D 分別,不過依舊好彈牙。

味玉嘅流心效果好出色,蛋味濃郁,推介!!!
/鬼金棒🇭🇰/#sa尖沙咀篇 #sa日式篇➖➖➖<再訪鬼金棒👹>➖➖➖之前食過一次對佢地嘅厚切叉燒念念不忘👹所以今次再encore 食左一模一樣嘅野🥰順便挑戰辣度🌶🌶上次太飽無食到佢地嘅飯🍚今次就食埋啦!➖➖➖1️⃣增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 $135 🌟上次食小麻小辣覺得唔夠喉 今次再食辣啲都係我接受到嘅辣度雖然碗湯都幾橙 但下次再要食麻辣啲!今次亦揀左多一件叉燒 食完都幾滿足✨叉燒真係好厚切大件 肥瘦參半 有嚼口 係某件有少少乾身🙈其實幾似豬軟骨麵條夠粗身軟滑硬度適中➖➖➖2️⃣芫茜辣麻味噌拉麵 $110差不多啖啖都係茜🙈令湯底充滿茜味🌿入面仲有件正常份量嘅叉燒鍾意食建議叫多!➖➖➖3️⃣肉飯 $45感覺幾迷你 似台灣滷肉飯🙈中間有件正常size厚切叉燒仲有豉油撈飯 更入味不過較淡口 拉麵會更重口味滿足啲🌟➖➖➖
/鬼金棒🇭🇰/
#sa尖沙咀篇 #sa日式篇
<再訪鬼金棒👹>
之前食過一次對佢地嘅厚切叉燒念念不忘👹
所以今次再encore 食左一模一樣嘅野🥰
順便挑戰辣度🌶🌶
上次太飽無食到佢地嘅飯🍚今次就食埋啦!

1️⃣增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 $135 🌟
上次食小麻小辣覺得唔夠喉 今次再食辣啲
都係我接受到嘅辣度
雖然碗湯都幾橙 但下次再要食麻辣啲!
今次亦揀左多一件叉燒 食完都幾滿足✨
叉燒真係好厚切大件 肥瘦參半 有嚼口
係某件有少少乾身🙈其實幾似豬軟骨
麵條夠粗身軟滑硬度適中

2️⃣芫茜辣麻味噌拉麵 $110
差不多啖啖都係茜🙈令湯底充滿茜味🌿
入面仲有件正常份量嘅叉燒
鍾意食建議叫多!

3️⃣肉飯 $45

2020-10-27
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味增拉麵
2020-10-25 54 浏览
老公最愛吃拉麵亦好掛念日本拉麵,朋友介紹我們去這家充滿日本味道既拉麵店😋難得今日準時放工當然要去試試📍餐廳怖置充滿日式的氣氛,我們scan左QR code order 了二款拉麵🍜+ 飲品。芫茜辣麻味噌拉麵辣麻芫茜既份量很多👍🏻岩灑喜歡吃芫茜的我們!拉麵既辣麻程度可以按個人喜好下單,個人選了小麻小辣覺得味道剛剛好,配合湯底很野味, 麵質唔會太腍,要特別贊一下拉麵入面既叉燒,是半肥瘦的,口感很棉滑腍身而且很入味,個人覺得這個叉燒可以成為呢間拉麵店的 highlight signature , 好食😋值得一試!味玉辣麻味噌拉麵老公order的味玉,溏心日本蛋好香滑,加了炒過既芽菜,不錯👍🏻

芫茜辣麻味噌拉麵

2020-10-21
2020-10-25 125 浏览
今日去尖沙咀行街,突然好想食拉麵,即上網搜尋下,見到金馬倫道有間「鬼金棒」東京人氣辣麻拉麵,入去試下先。入到去有張 QR code俾我地scan,可以自由落order,可以自由選擇自己喜歡的味道,完全為我度身訂做的拉麵。辣度有:無辣、小辣、中辣、高辣、鬼增辣。麻度有:無麻、小麻、中麻、高麻、鬼增麻。我,叫左碗麻辣味噌拉麵,由於第一次食試下少麻、少辣,下次可以挑戰中辣。先呷一口熱湯,好濃厚,拉麵可以掛滿湯,再睇下見到有好多款配料:如玉米筍、芽菜、韭菜、蔥。叉燒大大舊又厚身,咬開仲可以見一絲絲的肉絲,當然唔少得我喜歡的味玉(雞蛋),還流出蛋漿。食麻辣點可以唔配返罐超凍可口可樂。店內裝飾幾別緻,智能下單又可以俾我慢慢揀碗我的拉麵。
辣度有:無辣、小辣、中辣、高辣、鬼增辣。
麻度有:無麻、小麻、中麻、高麻、鬼增麻。
特製麻辣味噌拉麵
先呷一口熱湯,好濃厚,拉麵可以掛滿湯
,再睇下見到有好多款配料:如玉米筍、芽菜、韭菜、蔥。
食麻辣點可以唔配返罐超凍可口可樂。

店內裝飾幾別緻,智能下單又可以俾我慢慢揀碗我的拉麵。

玉米筍辣麻味噌拉麵
2020-10-18
特製麻辣味噌拉麵
玉米筍辣麻味噌拉麵
2020-10-22 70 浏览
🇭🇰鬼金棒·呢間我bookmark左好耐架啦 而家天氣終於涼返少少 我哋就終於黎左啦😈😈佢個湯底真係幾出色 食落幾惹味 比我想像中好 而且佢個小麻小辣其實真係唔會太難 就算我哋唔係好食得辣都handle到😎不過始終因為佢係辣麻湯底 所以佢係偏油少少嘅 但係我覺得都值得試吓🤤·炒豆芽菜辣麻味噌拉麵$100呢一個佢啲芽菜簡直係好似同啲麵1:1咁樣 真係超多 所以出到嚟口感唔錯🤤不過我就覺得呢一個湯底單調啲 冇芫荽嗰個咁突出 之後佢個面就冇話好特別 都係正正常常咁 反而係佢個叉燒真係勁好食🤩佢係大大嚿咁 之後面頭有一層脂肪係真係入口即溶 而且佢個肉係整到淋曬入曬味 如果大家大食嘅話絕對可以增量個叉燒😍😍·芫荽辣麻味噌拉麵$110我其實鍾意呢一個多啲 但係因為佢全部都係綠色 影相冇咁好睇 所以我close up都係用咗芽菜個碗🤣🤣我覺得加咗芫荽之後個湯底層次豐富左勁多 佢係真係好重芫荽味得黎同個湯底幾夾 而且佢下面都有好多芽菜嘅 成碗口感都唔錯🍜·肉飯$45我覺得佢呢一個個名勁唔吸引🙊但係其實佢係一個叉燒飯嚟嘅 佢上邊舊叉燒就係拉麵嗰舊叉燒 所以一樣都係咁好食🤤🤤不過我就覺得佢個飯偏濕 所以口
🇭🇰鬼金棒
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵$100
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵

芫荽辣麻味噌拉麵$110
肉飯$45
我覺得佢呢一個個名勁唔吸引🙊但係其實佢係一個叉燒飯嚟嘅 佢上邊舊叉燒就係拉麵嗰舊叉燒 所以一樣都係咁好食🤤🤤不過我就覺得佢個飯偏濕 所以口感麻麻哋 同埋唔知係咪個拉麵太重口味 呢個飯就算有汁都好似比較淡味咁樣 所以都係食佢地既拉麵好啲😈
#rbyeat
#rby日本菜
#rby尖沙咀 #rby銅鑼灣
📍尖沙咀金馬倫道20號地舖
📍銅鑼灣謝斐道530號地舖
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
2020-10-21 42 浏览
今日係尖沙咀睇完醫生,同事介紹過呢間拉麵可以自選辣麻程度,咁岩又係附近就黎試試。門口有一大支鬼金棒掛係到😆Lunch Time 時間都唔算多人,只有1/3客,落單係採取QR形式自助落單。餐廳內👹惡鬼👹既蹤影隨處可見,仲要播放住鼓聲既音樂,成個feel好似入左地獄咁🤣$135 增量叉燒 x 2 辣麻味噌拉麵慢煮叉燒好厚實,唔會話太多肥膏,條玉米筍輕微火炙過又幾好食喎!$120 特製麻辣味噌拉麵麵無得揀粗幼/軟硬度,係我鐘意既粗麵味玉係流心唔夠溏心,可以改進下。覺得唔夠味既話可以試下落呢支調味粉小辣對我黎講無乜辣味,反而小麻又OK麻喎!本身覺得呢到冷氣好凍,食完碗麻辣味噌拉麵成個人暖哂!下次冬天黎可以挑戰更辣level!

門口有一大支鬼金棒掛係到😆

$135 增量叉燒 x 2 辣麻味噌拉麵

$120 特製麻辣味噌拉麵

麵無得揀粗幼/軟硬度,係我鐘意既粗麵

味玉係流心唔夠溏心,可以改進下。

覺得唔夠味既話可以試下落呢支調味粉

下次冬天黎可以挑戰更辣level!

2020-10-21
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
成日經過鬼金棒都比佢既裝修吸引,但一直以為係好辣。睇完食評先知原來可以揀唔辣或少辣,所以決定去試😛入到去感覺舒服,配埋鼓聲既音樂。試左味玉辣麻味噌拉麵,少辣少麻。下次可以再加麻。一試湯底,有驚喜,同平時食開既湯底好唔一樣,好香好正。最讚既係個麵底,又滑又爽又彈牙😍好好味。本身好鍾意食鐵板燒,而佢地既芽菜正正係鐵板燒完既味,勁香好正🤩🤩🤩厚叉燒炆得好冧好入味,一件對於女仔黎講岩岩好👍🏻唯一美中不足係冇熱水提供,同埋姐姐服務態度一般
成日經過鬼金棒都比佢既裝修吸引,但一直以為係好辣。
睇完食評先知原來可以揀唔辣或少辣,所以決定去試😛

入到去感覺舒服,配埋鼓聲既音樂。
試左味玉辣麻味噌拉麵,少辣少麻。下次可以再加麻。

一試湯底,有驚喜,同平時食開既湯底好唔一樣,好香好正。
最讚既係個麵底,又滑又爽又彈牙😍好好味。

厚叉燒炆得好冧好入味,一件對於女仔黎講岩岩好👍🏻

唯一美中不足係冇熱水提供,同埋姐姐服務態度一般

• 味玉辣麻味噌拉麵
2020-10-18 57 浏览
今日嚟到尖沙咀呢邊食lunch~見到呢間拉麵店幾特別😍就入嚟試吓😂佢有唔同款式嘅拉麵選擇☺️呢間拉麵店主打麻辣拉麵😆但係我地都唔食麻辣,所以叫左走麻辣🙈如果鍾意食麻辣嘅朋友可以揀麻同辣嘅程度~芫荽味噌拉麵($110)因為我好鍾意食芫荽🤣就叫咗芫荽拉麵☺️一嚟就係鋪滿芫荽😋而且仲有好多芽菜🤣芫荽味好濃郁😋芫荽都好新鮮👍🏻芽菜係炒香左嘅🥰好有鑊氣😆拉麵幾軟淋,幾好味😍增量味噌叉燒拉麵($115)有好大舊叉燒😍好鍾意食個叉燒😋半肥瘦~啲肉好香滑👍🏻好有咬口☺️同埋調味好好🥰好濃郁嘅香味😆食落又唔會覺得油膩🤣湯底都好豐富💕幾香😊呢間餐廳以日式為主~店員會用日文講多謝🥰餐廳嘅服務態度好好👍🏻好似去咗日本嘅感覺☺️

芫荽味噌拉麵($110)
芫荽味噌拉麵

增量味噌叉燒拉麵($115)
增量味噌叉燒拉麵

2020-10-17
芫荽味噌拉麵
增量味噌叉燒拉麵
2020-10-17 44 浏览
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 鬼金棒 🍜 📍尖沙咀金馬倫道20號地舖🔍銅鑼灣、尖沙咀➰二次到訪來自東京的辣麻拉麵店鬼金棒,主要是為了我最愛的厚切叉燒☺️➰增量叉燒x2辣麻味噌拉麵$135 莞荽辣麻味噌拉麵$110💚大肉飯 $55🍚味玉 $15 🥚➰厚切叉燒經慢火炆煮,軟腍有脂香,依然是小編最愛的日式叉燒🥰 大食必選增量叉燒x2辣麻味噌拉麵,兩件叉燒超級滿足😌芫荽拉麵好誇張,海量芫荽,味道濃郁,芫荽控必試🥢鬼金棒拉麵推介給重口味或愛麻辣者,下次要挑戰紅碗中辣😆
𝕋𝕊𝕋 尖沙咀 • 鬼金棒 🍜
📍尖沙咀金馬倫道20號地舖
🔍銅鑼灣、尖沙咀

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵$135
莞荽辣麻味噌拉麵$110💚
大肉飯 $55🍚
味玉 $15 🥚

2020-10-16 60 浏览
一個月一次約同事出街食飯,同事好鐘意食辣,發覺左鬼金棒專食麻辣拉麵又幾特別,近近地一齊去食個lunch 地方好闊落,坐得舒服,唔會有壓逼感我點左個特製麻辣味噌拉麵有一份叉燒同玉子,玉子係流心蛋黃,叉燒好淋好濃味,而且十分厚身,啖啖肉唔似得出面得幾塊薄薄的叉燒湯底有得自選辣度同麻辣程度,我自己就要左中辣同小麻,口味十分適合自己同事的增量叉燒麻辣味噌拉麵佢個碗無玉子,但多左一舊叉燒睇落都覺得飽,男仔食都可能食唔晒好抵食再每人一罐汽水,食到好满意!!
一個月一次約同事出街食飯,
同事好鐘意食辣,發覺左鬼金棒專食麻辣拉麵
又幾特別,近近地一齊去食個lunch

地方好闊落,坐得舒服,唔會有壓逼感

我點左個特製麻辣味噌拉麵
有一份叉燒同玉子,
玉子係流心蛋黃,
叉燒好淋好濃味,
而且十分厚身,啖啖肉
唔似得出面得幾塊薄薄的叉燒
湯底有得自選辣度同麻辣程度,
我自己就要左中辣同小麻,
口味十分適合自己

同事的增量叉燒麻辣味噌拉麵
佢個碗無玉子,但多左一舊叉燒
睇落都覺得飽,
男仔食都可能食唔晒
好抵食

再每人一罐汽水,食到好满意!!
之前經過「鬼金棒」門口,覺得這間店的裝修好似係日本既「鬼怪博物館」,因為有日本傳說中的鬼(天狗?),拎住一支勁大既狼牙棒,個樣更加係兇神惡殺,真係無諗過會同拉麵有咩聯繫到。於是今晚約埋一個鍾意試唔同拉麵既朋友去試下依間咁特別既拉麵店,上網做左少少research,知道主力食既係味僧麻辣湯底,再配勁大舊既叉燒,配料可以加蔥,芽菜,芫荽,小玉米。入到去,會聽到背景係日本鼓既敲擊聲,有一種壓迫感。因為我比較食得辣,所以試左中辣同中麻,唔食蔥同芫荽,走曬,簡左增量叉燒,有兩大舊,比想像中份量多,拉麵係黃色既粗麵,好有嚼勁,口感好好,湯底其實偏中式,有點似擔擔麵既湯,不過了又多左種味僧味,都幾特別,算係比較重口味。另外個碗就小辣小麻,食落無咁濃味,怕太濃既話,可以先試左小辣小麻先,叉燒其實同一般日式個種薄叉燒好唔同,真係要形容既話,似係無咁肥既東坡肉+角豚煮既味道,都好稔好入味,好飽,都唔係幾食得曬成碗,整體黎講,性價比都幾高,叫埋2罐可樂都係HK$255 埋單!

2020-10-15
  • 特製麻辣味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
颱風 又來突襲難得 秋季颱風八號 不像八號廢風 快來快去風後 雨過天晴幸 節奏還沒打亂好心情 保持依舊友人久違過江鬼金棒嚐不了辣 來辣店 新玩法竟友人好辣增量叉燒 高辣高麻遠距辣香麻香已播細嚐一小口 鼻眼水汪汪珍惜生命 舉白旗 芫荽味噌 小辣高麻合味道 合小肥招牌叉燒 主角之最呷一口 油香口中滲透再呷一口 肉汁鎖不住散發口腔🤤芫荽伴舞 小肥至愛芫茜有人有愛有恨兩極化 不管了 全給我吧😈同樣加映 人氣肉飯肉汁滲透 伴飯還是絕配😍滋味 滿足😋
颱風 又來突襲

肉飯
2020-10-15
肉飯
2020-10-13 41 浏览
天氣涼涼哋就想食碗暖笠笠嘅湯麵今次嚟到聞名已久嘅鬼金棒試吓非常喜歡佢嘅濃郁嘅湯底😋而且可以揀辣度、麻度唔食辣嘅可以揀唔辣添🔺特製麻辣味噌拉麵 (小辣小麻)睇湯色就知湯底濃郁,飲第一啖湯時,麻辣味好突出,我平時食開三哥10小辣叫小辣就啱啱好,味噌濃得嚟唔會過咸。麵係粗麵,口感彈牙,掛湯力強,索咗啲湯汁好正。糖心蛋入味。配菜有粟米荀、大量芽菜、洋蔥粒,令口感清爽。🔺增量叉燒麻辣味噌拉麵(中辣中麻)味道香濃刺激,喜歡佢地嘅麻。增量嘅叉差啖啖肉,煮得非常入味,似食東坡肉,肉質好軟而保持彈性,一啲都唔痴牙,好好食!👍🏻另外一提,佢哋好貼心地會提供一次性圍裙,讚!

天氣涼涼哋就想食碗暖笠笠嘅湯麵
今次嚟到聞名已久嘅鬼金棒試吓
非常喜歡佢嘅濃郁嘅湯底😋
而且可以揀辣度、麻度
唔食辣嘅可以揀唔辣添

🔺特製麻辣味噌拉麵 (小辣小麻)

🔺增量叉燒麻辣味噌拉麵(中辣中麻)

👍🏻另外一提,佢哋好貼心地會提供一次性圍裙,讚!