2021-09-04 64 浏览
爬文爬到一間打卡餐廳聖地,地點喺銅鑼灣。一步入餐廳,已經覺得裝潢好特別,因為成個餐廳都係用鬼做主題㗎😍!Lunch menu 除咗有湯/沙律、飲品之外,仲可以自選餸菜,咁就可以咩都試吓!我同朋友都係揀咗意粉,意粉有濃烈嘅蒜香味及黑椒味,而且份量都幾多!朋友揀咗芝士焗蔬菜、炸蝦天婦羅、脆炸牛油果、蒜片香辣牛肉片四款菜。炸蝦天婦羅即叫即製,外脆內軟。👍🏻蒜片香辣牛肉片的辣味令人非常醒胃,而且牛肉的肥瘦比例均勻,有嚼勁。我自己就揀咗茶葉老牛小排、牛油果明太子蟹肉、海膽汁魷魚薄片、糖心蛋。牛油果味道好清新,蟹肉又夠鮮甜,而且加左明太子大大提升沙律的味道。海膽汁魷魚薄片都幾有驚喜!魷魚薄切,但不失口感。👍🏻野梅奶昔平時都鍾意自己喺屋企整野梅奶昔,唔會話好甜,野梅味道好清新好好味😋!奶蓋鴛鴦走沙冰厚厚的奶蓋好香滑!鴛鴦同時集合有咖啡的香味,和奶茶的濃滑,兩者的比例調校得非常好呀😃!好飲!

野梅奶昔

奶蓋鴛鴦走沙冰
2021-09-03 67 浏览
見人介紹 睇佢lunch menu好似好正好抵食裝飾好特別 好神秘嘅感覺 好似真係入咗鬼屋咁 同時又好高級 有大窗可以望住銅鑼灣鬧市 同 st.paul convent今日經網站訂位訂2:30pm 睇menu都係出lunch menu點知去到已經冇lunch… 只不過差少少好啦咁唯有食正常menu價錢差距超大 起碼$150以上 最貴$3xx一碟主食都有最後只好3個人分2個主食1️⃣紫薯泥飯配香煎帶子 ($186)呢個好似個個都叫 所以試吓上菜的確好靚 面頭有片葉 紅色嘅絲 香草 仲有其他調味料 令個飯色彩繽紛啲之後成個飯都紫包💜上面三粒帶子煎得好 食落仲肉質鮮嫩 好似剌身咁 但係外表熟米飯都超級好食 似珍珠米質感 完全唔乾身特別在仲有好多粒粒真紫薯🍠令個飯甜甜地 同更香紫薯味口感上都沙啲 泥啲呢個真係好食同幾特別2️⃣傳統香辣蒜片意大利麵 ($158)呢個一上菜超級香因為成碟都落咗爆多蒜片 同其他香料賣相都係非常唔錯意粉質感好 比較硬身啲 少少彈牙🍝味道的確好重蒜味🧄唔算好辣唯一覺得佢可以加啲肉類 令意粉層次感豐富啲 因為宜家每啖得意粉-味道方面係非常出色嘅😍果然有水準明顯俾外面一般西餐唔一樣
見人介紹 睇佢lunch menu好似好正好抵食
裝飾好特別 好神秘嘅感覺 好似真係入咗鬼屋咁

今日經網站訂位
訂2:30pm 睇menu都係出lunch menu
點知去到已經冇lunch… 只不過差少少
好啦咁唯有食正常menu
價錢差距超大 起碼$150以上 最貴$3xx一碟主食都有
最後只好3個人分2個主食
1️⃣紫薯泥飯配香煎帶子 ($186)
呢個好似個個都叫 所以試吓
之後成個飯都紫包💜
上面三粒帶子煎得好 食落仲肉質鮮嫩 好似剌身咁 但係外表熟
米飯都超級好食 似珍珠米質感 完全唔乾身
特別在仲有好多粒粒真紫薯🍠令個飯甜甜地 同更香紫薯味
口感上都沙啲 泥啲
呢個真係好食同幾特別
紫薯泥飯配香煎帶子

2️⃣傳統香辣蒜片意大利麵 ($158)
呢個一上菜超級香
因為成碟都落咗爆多蒜片 同其他香料
賣相都係非常唔錯
意粉質感好 比較硬身啲 少少彈牙🍝
味道的確好重蒜味🧄唔算好辣
傳統香辣蒜片意大利麵
味道方面係非常出色嘅😍果然有水準
明顯俾外面一般西餐唔一樣
環境都好好 坐得舒服 感覺寬闊 又唔多客 好寧靜 同埋好有私人空間
服務可圈可點😶服務生態度好嘅 好有禮貌 同manner 上菜擺餐具都好講究
但係感覺侍應比較怕羞 講野細聲 之後明明唔少侍應 但係舉手都要一陣先有人見到
上菜速度亦比較慢
CP值低 可能我好少食貴野 對我黎講差唔多$200一碟飯/意粉好貴 雖然好食 但係其實佢材料平 已經冇肉類
唔值咁貴 然後最好笑係原來飲水都收錢🤯一支still water收咗$68 但係一開始完全冇講明…因為侍應問要still/ sparkling/ tap water 咁問係人都以為係免費…
賣單先知收錢 當然仲有加一
平均每人$150 不過其實唔飽🥺
所以唔抵食 感覺仲俾人呃左錢添
紫薯泥飯配香煎帶子
傳統香辣蒜片意大利麵
  • 紫薯飯配香煎帶子
2021-09-03 24 浏览
Lunch set🍴 Soup of the day🫕/Spicy & Sour Salad🥗午餐跟一個沙律/湯😂是日餐湯算係比較稀嘅甘筍湯😂不過不失。而沙律就係俾個spicy吸引左🤣酸酸甜甜,其實辣味唔算太出😜但係有好多款生果賣相吸引😚-🍴 5 items $146Lunch set可以自選3-6款食物。主食揀左明太子麻醬烏冬/蒜片意粉🍝明太子比想像淡但係勁好正🥰分別叫左2個set。炸牛油果🥑牛油果外脆內軟😋口咁特別❗️炸蝦天婦羅🍤同樣外脆內軟,冇雪藏味👍🏼蒜片香辣牛肉片🐂牛油果明太子蟹肉🦀蟹肉新鮮有海水味😚吞拿魚蓉配山荢蓉🥰黑毛豬/牛面珠配甜酸菜值得一讚🤩好淋身好入味。當中最出色既係烤焗味噌醃鯖魚🐟/海膽汁魷魚薄片🦑鯖魚好大條唔會烤到好乾💕-🍹 桂花金橘蘋果沙冰/花生香蕉奶昔🥜🍌跟餐送烏龍茶/咖啡☕️,另外叫特飲可以減$20😜蘋果沙冰比較特別😂清清甜甜啱晒夏天飲👍🏼
Lunch set

🍴 5 items $146

🍹 桂花金橘蘋果沙冰/花生香蕉奶昔🥜🍌
2021-08-16
  • 桂花金橘蘋果沙冰
2021-09-03 24 浏览
【鬼混】#銅鑼灣 #fusion銅鑼灣糖街以前有個錄影廠,好多年前發生過一場大火,從此造就咗唔少鬼故事……以上嘅背景小故事就係今次食嘅呢間銅鑼灣fusion菜式嘅一啲小設定。有餐廳嘅裝潢都可以睇得到有刻意添加一啲鬼魂、宗教等等嘅元素,令到成個詭祕嘅氛圍營造得非常之獨樹一格。原來呢間餐廳嘅lunch set非常抵食, 百零蚊嘅價錢居然可以食到一個full set,有幾款配菜,又有湯又有沙律,仲有嘢飲,真係好正。我試咗炸牛油果、吞拿魚蓉、糖心蛋、天婦羅蝦、西班牙黑毛豬、蟹肉牛油果;我嘅朋友就揀咗鯖魚、芝士焗蔬菜、八爪魚、溫泉蛋。如果可以同朋友一齊share嘅話,一餐飯最多可以食到12款菜式,真係好豐富。我哋都覺得蟹肉牛油果真係非常正,而令我最印象深刻嘅就係八爪魚。印象中從來未食過呢一種半軟半硬嘅八爪魚,畢竟以往食嘅八爪魚從來都係硬繃繃韌韌地,而今次嘅八爪魚居然真係可以令我想像到佢喺水入面游動嘅柔軟姿態,呢種淋種帶韌嘅口感真係好微妙、新鮮、吸引,一試難忘。✨推介:黑毛豬、蟹肉牛油果、八爪魚、吞拿魚蓉———————————————#鬼混鬼混 (銅鑼灣)銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓
【鬼混】#銅鑼灣 #fusion

✨推介:黑毛豬、蟹肉牛油果、八爪魚、吞拿魚蓉

———————————————

#鬼混

鬼混 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓
2021-09-02 20 浏览
今次去咗以鬼屋為主題嘅「鬼混」玩樂同吃喝👻💀置身喺一間恐怖又藝術餐廳🌄.氣球沙拉🥗面頭係水牛芝士氣球🎈其實主要用嚟打卡📸menu寫咗氣球係無味嘅🤣沙律有沙律菜🥬牛油果🥑煙三文魚🐟唔同水果🫐🍅🍊同埋水牛芝士🐃🧀水果鮮甜多汁😋沙律醬汁特別👍🏻.鵪鶉桂花卡邦尼烏冬🌼🍝桂花加卡邦尼味道鹹中帶甜🤤個sauce creamy濃稠,醬汁好掛滿了每一條烏冬😗加上雞肉🐔煙肉🥓蘑菇🍄呢個組合無得輸啦🤩.Iced Mocha🍫☕️朱古力味唔夠香濃🥺咖啡相對苦啲
Iced Mocha🍫☕️朱古力味唔夠香濃🥺咖啡相對苦啲
  • 水牛芝士氣球沙拉
  • 鵪鶉桂花卡邦尼烏冬
  • 雞肉桂花卡邦尼
  • 水牛芝士氣球沙律
農曆七月有咩節目係最應境呢?梗係去鬼屋啦!不過我唔係講緊燒錢主題公園果啲囉⋯⋯早排見銅鑼灣糖街開咗鬼屋,唔係凈係嚇餐勁,而係有故事主題嘅密室逃脫遊戲!我就未儲夠勇氣去玩咗,不過見佢有間好有特色嘅餐廳,就去食餐飽啦~Vie-won-won嘅裝修走破落嘅歌德宮廷風,打咭位度度都有,由擺設到每一盞燈都有特色,通常打咭餐廳嘢食都令人頹廢,但呢間喜出望外!嗎Menu見到氣球沙拉個description好搞笑,講到明個balloon 係tasteless🤣🤣個沙灘其實都好食,菜新鮮是常識吧另外又有raspberry同埋blackberry,兩重酸味較重嘅生果夾埋桂花醬食份外清新!麻辣凍蜆係呢度必點嘅菜式,陣味係少少似台式拌麵嘅椒麻味咁,但其實佢唔算辣,蜆肉大小一致,隻隻都有肉,肉質好似沙白,呢款好啱我口味!而呢碟有幾隻八爪魚🐙撈埋一齊,有左個汁就變得超級好食!爽口又易咬,非常開胃😊薑蔥炒龍蝦米仔粉龍蝦肉夠爽,幾有蝦味!大廚巧妙咁將薑蔥加左去呢道菜,味道變得好有層次,而米仔粉好吸個汁,吸盡哂所有嘅精華燒牛骨髓伴麵包片係近排迷上牛骨髓嘅我叫的,用小匙𢳂起牛骨髓夾落塊脆卜卜嘅包度食,減少左入口嘅油膩感,
農曆七月有咩節目係最應境呢?
梗係去鬼屋啦!
不過我唔係講緊燒錢主題公園果啲囉⋯⋯
早排見銅鑼灣糖街開咗鬼屋,
唔係凈係嚇餐勁,
而係有故事主題嘅密室逃脫遊戲!
我就未儲夠勇氣去玩咗,
不過見佢有間好有特色嘅餐廳,
就去食餐飽啦~

Vie-won-won嘅裝修走破落嘅歌德宮廷風,
打咭位度度都有,由擺設到每一盞燈都有特色,
通常打咭餐廳嘢食都令人頹廢,但呢間喜出望外!

嗎Menu見到氣球沙拉個description好搞笑,
講到明個balloon 係tasteless🤣🤣
個沙灘其實都好食,菜新鮮是常識吧
另外又有raspberry同埋blackberry,
兩重酸味較重嘅生果夾埋桂花醬食份外清新!

麻辣凍蜆係呢度必點嘅菜式,
陣味係少少似台式拌麵嘅椒麻味咁,
但其實佢唔算辣,蜆肉大小一致,
隻隻都有肉,
肉質好似沙白,呢款好啱我口味!
而呢碟有幾隻八爪魚🐙撈埋一齊,
有左個汁就變得超級好食!爽口又易咬,
非常開胃😊

薑蔥炒龍蝦米仔粉龍蝦肉夠爽,幾有蝦味!
大廚巧妙咁將薑蔥加左去呢道菜,
味道變得好有層次,而米仔粉好吸個汁,
吸盡哂所有嘅精華

燒牛骨髓伴麵包片係近排迷上牛骨髓嘅我叫的,
用小匙𢳂起牛骨髓夾落塊脆卜卜嘅包度食,
減少左入口嘅油膩感,
咬兩啖牛味已經喺口腔大爆發
好鬼過癮!

我去果日好早所以唔太多人,店員好留意客人狀況,
會主動斟水又會喺食完嘅時候問客人意見,
真係非常滿意呢餐!
氣球沙拉
麻辣凍蜆
薑蔥炒龍蝦米仔粉
燒牛骨髓伴麵包片
2021-09-02 28 浏览
自己一向怕鬼又唔會去鬼混,今日第一次同朋友嚟鬼混,哈哈前菜是慢煮八爪魚沙拉,完整一條28cm左右長的八爪魚的爪加配上新鮮清爽的沙律菜和鮮果。完整一條爪上枱還是第一次見,初頭以為會好韌,但用刀切下去出奇地軟腍,而且很鮮味,爪住了我的味蕾。再來一個純素乳酪咖喱椰菜花扒,睇menu的時候完全沒有概念是什麼,只知道有椰菜花,諗住是蔬菜所以就叫了這一個。上枱時,擺碟賣相完全跟椰菜花似扯不上關係,似一塊吉列牛扒,用刀叉切開「扒」,手感有些硬。切開後發現是整塊椰菜花連心切成厚片,用咖喱和乳酪醃製後,在包裹麵包糠酥炸。椰菜花心的微甜和咖哩的微辣混和,非常有創意,味道也不錯,而且適合最近生酮飲食想控制體重的我。最後再要了一個西班牙牛肋骨,牛肋骨炆煮完再燒烤,牛肉非常入味軟腍但不會鬆散,最抵讚的是牛肋骨的脂肪都被烤得焦香,上枱時已經焦香撲鼻,食落口令人再三回味。最後我要讚的是餐廳的服務,朋友用餐時不小心把口罩跌落地下,侍應哥哥馬上提醒而且免費送上一個獨立包裝的新口罩,超級貼心,非常感動。
自己一向怕鬼又唔會去鬼混,今日第一次同朋友嚟鬼混,哈哈

慢煮八爪魚沙拉

純素乳酪咖喱椰菜花扒

西班牙牛肋骨
慢煮八爪魚沙拉
純素乳酪咖喱椰菜花扒
西班牙牛肋骨
  • 慢煮八爪魚沙律
2021-09-01 20 浏览
👍呢度嘅裝修由未行入餐廳開始已經好正!勁啱打卡!當日係 lunch 去,相信夜晚會更有 feel~ 餐具、桌椅都超有 heart,大家可以細心欣賞下。講返食物:午餐3 餸 $1164 餸 $1325 餸 $1466 餸 $158(無錯,就係高級版多餸飯。)👍 超多選擇!主食可揀玻璃包、紫菜芝麻白飯、蒜辣炒意粉、竹炭漢堡或明太子烏冬,餸都有21款咁多,如果食齋就少啲,得4款(唔計3款蛋)。👍 整體味道唔錯,我特別鍾意佢嘅意粉,好辣好香口。👍 炸牛油果都好味,一啲都唔油,健康得黎又好味。👍 炸魷魚圈都唔錯,有4舊。👍 沙律好多唔同嘅生果,高質新鮮,推介👌 玻璃包好得意,未食過,其實係聽都未聽過,食落好似法包,脆卜卜。初初食覺得好新奇,都幾好食,但食到最後就覺得太“杉”口,建議想試的話最好同朋友開心 share 👌 其餘配料(試左蟹肉牛油果、慢煮八爪魚、黑毛豬、溫泉蛋),不過不失。八爪魚好淋但味道無乜特別。黑毛豬得一舊,而且味道普通,唔難食但不推薦。👌 午餐配 Americano 或烏龍茶,本小姐加錢幫大家試左個 Special drink - 洛神花青檸櫻花梳打($62,午餐減 $20),

講返食物:
午餐
3 餸 $116
4 餸 $132
5 餸 $146
6 餸 $158
(無錯,就係高級版多餸飯。)

👍 整體味道唔錯,我特別鍾意佢嘅意粉,好辣好香口。
👍 炸牛油果都好味,一啲都唔油,健康得黎又好味。
👍 炸魷魚圈都唔錯,有4舊。
👍 沙律好多唔同嘅生果,高質新鮮,推介

👌 午餐配 Americano 或烏龍茶,本小姐加錢幫大家試左個 Special drink - 洛神花青檸櫻花梳打($62,午餐減 $20),無想像中咁酸,飲完都唔知櫻花係咩味,可 skip.

👎 份量太少啦,啲餸細細舊咁,我一啖都食哂,主要都係靠食主食填肚,但男仔一定唔飽!
👎 個電話打極都無人聽架喎,去到同佢講,佢話可能忙。我由朝打到黑,全日都忙?不過 weekday lunch 去到都無人,得嗰幾枱,都擔心佢做唔住 。。(好處係夠靜囉)
👎 位置唔近地鐵站
沙律
3餸
  • 炸牛油果
  • 意粉
食物好食、環境氣氛都好 但係有啲失望~本身打電話bk枱嘅時候,有同職員講係朋友生日 希望可以之後落甜品嘅時候,可以加枝蠟燭🕯️同一句happy birthday to___ 而去到confirm booking嘅時候職員都有話佢哋自己會幫我加。咁到落單嘅時候,冇左本來想落嘅奶凍,所以最後order左燉蛋。但去到最尾上甜品嘅時候,乜嘢都冇~唔知係咪因為個燉蛋好難加倒句happy birthday(?)但一支蠟燭都冇🥲 佢上甜品果下我真係呆咗~但因為嗰陣已經9:45又得返我哋一枱客,所以冇再講啲咩,食完個甜品就算🥲希望下次就算上唔到都可以同客人講聲喇 真係有啲失望 本身諗住比個surprise 個fd但冇左🥲🥲❤️‍🩹
食物好食、環境氣氛都好 但係有啲失望~
環境🌕🌕🌕🌕🌕.餐廳地方寬敞,入口是充滿鬼怪風格的酒吧,好一個喝孟婆湯的地方。內裏同樣以奇幻風格為主題,彷彿進入了神祕又復古的中古大宅。一邊牆壁色調陰沉,掛滿骷髏骨畫甚至骷髏骨擺設,配合偏昏暗的燈光,好有特色。窗邊位風格會較開朗,有開揚的景觀,配合古靈精怪而雅致的擺設,顏色亦較繽紛。餐廳外的空間,不定時會舉行市集及展覽,今日則是展板和展品為主,講述七八十年代香港的鬼故👻👻可惜我們沒預留時間逛逛。🥺- - - - - - 食物🌕🌕🌕🌕🌑.午市套餐有漢堡、牛扒,和自選配搭,包餐湯/沙律和飲品(黑咖啡/烏龍茶)。我們點了兩份套餐,分別配餐湯和沙律。碗碟都好漂亮,充滿復古感。是日餐湯係蘑菇湯,有粒粒蘑菇粒,味道濃郁而不會膩。沙律是清新的沙律菜和多款生果,例如無花果、西柚同覆盆子等,非常開胃,調味也不俗。主菜:1. 《Choose your own: 5 items 》$146主食可從烏冬、飯、意粉、麵包裏選一款,我們選了烏冬,上桌才知是明太子冷烏冬,明太子味不會太重,creamy而煙韌,份量還不少。配:🦀牛油果明太子蟹肉: 一大球鮮甜的蟹肉在上層,下層則是熟度剛好的軟滑牛油果,明太子不太辣,調
環境🌕🌕🌕🌕🌕

- - - - - -
食物🌕🌕🌕🌕🌑

是日餐湯係蘑菇湯,有粒粒蘑菇粒,味道濃郁而不會膩。

主菜:

配:
🦀牛油果明太子蟹肉: 一大球鮮甜的蟹肉在上層,下層則是熟度剛好的軟滑牛油果,明太子不太辣,調味恰好。
🦑海膽汁魷魚薄片:第一眼以為是意粉😆。入口非常有驚喜,煙煙韌韌,口感特別。
🐟烤焗味噌醃鯖魚 : 鯖魚原條上,啖啖肉,不會腥又不會太鹹,調味不俗。
🐮茶葉滷牛小排:肉身呈少少粉紅色,生熟度剛好,肉味濃郁,肉質軟嫩,不過茶味就不太濃。
🐙慢煮八爪魚:慢煮八爪魚是西班牙菜,經慢煮的八爪魚較軟嫩,口感特別。

2. 《Beef cheek burger // 炸牛面珠漢堡》 $148
炸牛面珠外脆內軟,夾在竹炭麵包中,不太重牛油香但仍然鬆軟。薯條用甜薯製,香脆而別有一番滋味,而且份量也是極多。

飲品方面,我們都點了特飲,跟餐減$20,兩杯各有特色,但都層次豐富。

《丸久小山園玄米柚子梳打》 $62-20
泡沫漂浮在混着玄米茶的梳打,再一層厚實的玄米茶粉,最底再一層柚子,漂亮。

丸久小山園是日本京都製茶老舖,其玄米茶濃得像綠茶,又帶點玄米的獨特芳香與焙煎茶等茶香。攬拌後茶味最濃,其次是柚子,最後才是梳打,味道清新、特別而美味。

《奶蓋鴛鴦走沙冰》 $68-20
鴛鴦的咖啡味較重,頂層是厚厚的奶蓋,帶點芝士的鹹香,配上脆口而中心微苦的咖啡豆,不會太甜。沙冰打得極幼細,很喜歡「走沙冰」這種介乎沙冰和一般凍飲之間的質感。🥰

很喜歡這所餐廳💕
2021-08-30 26 浏览
Sweet Potato Rice With Seared Scallops,表面鋪有辣椒絲、香草,香煎帶子肉質厚肉,味道鮮甜,紫薯泥飯類近意大利飯口感,內有大量菇菌、咸蛋黃蓉、紫薯粒,味道甜咸。White Chocolate Charlotten Cake,表面鋪有藍莓、桑莓、糖霜、果仁、玫瑰花瓣,忌廉口感細滑,奶香味濃,蛋糕口感鬆軟,內層有抹茶曲奇碎、藍莓果醬。Marshmallow Caramel Coffee,表面鋪滿棉花糖、奶泡,自家製焦糖配以烤棉花糖,味道獨特,甜度適中,咖啡味道濃香。Hot Honey Lemon,蜂蜜配,以新鮮檸檬,味道酸甜,飲落好清爽。

• Sweet Potato Rice With Seared Scallops
2021-08-30 41 浏览
📅 11 ᴶᵘˡ 21☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎☠︎︎來到一定係先打卡📸📸📸。打完卡先坐低慢慢睇餐牌🤣⋯⋯我同老公要左兩樣食物同一杯🥤,睇到餐牌大家心目中想食嘅野其實好少😅。我地係星期日來食,所以冇𝒔𝒆𝒕 𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉,選擇少左🥲🔹烤焗骨髓伴🍞片 (💰148)用小匙羹沿住一路向下刮,油脂滿瀉,當堂覺得好肥好肥🤣,結果只係食左一條骨髓搽🍞片食,確係油香十足,🍞片非常薄脆,我食晒🍞片,感覺冇咁邪惡😌。老公話好核突🤣🔹燒汁🇯🇵𝑨4和牛燉飯 💰228和牛幾塊,飯嘅份量亦唔多,老公話好普通,而我試左一啖,確係無特別嘅🥲🥤 丸久小山園玄米柚子梳打 (💰62)飲品價錢偏貴,又細杯。雖然飲落有粒粒柚子肉,但都未至於要呢個價。😅✅適宜打卡⭕️可以去一次❌食物普通
📅 11 ᴶᵘˡ 21

🔹烤焗骨髓伴🍞片 (💰148)

🔹燒汁🇯🇵𝑨4和牛燉飯 💰228
燒汁🇯🇵𝑨4和牛燉飯

🥤 丸久小山園玄米柚子梳打 (💰62)
丸久小山園玄米柚子梳打

✅適宜打卡
⭕️可以去一次
❌食物普通
烤焗骨髓伴🍞片
2021-07-11
/ ᴅɪɴɴᴇʀ ɪɴ ᴀ ʜᴀᴜɴᴛᴇᴅ ʜᴏᴜsᴇ? /꧁𝘃𝗶𝗲 𝘄𝗼𝗻 𝘄𝗼𝗻 鬼混飯堂💛꧂ #黃店推介人氣黃店𝗺𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝘆姊妹線 一貫作風行玩味路線仿佛置身於鬼魅古堡中進餐 𝙑𝙞𝙚 𝙬𝙤𝙣 𝙬𝙤𝙣 渾餐廳 x 鬼屋 x 酒吧 x 賣物 x event 於一身不時舉行各類events 巿集 除了去食飯都可以留意一下有什麼搞鬼活動舉行呀☘︎︎ 龍蝦湯拌脆米配海鮮 $𝟚𝟙𝟠超推介的dish! 脆米外層煎到好脆口 似不癡牙的飯焦 但內裏又不會太乾龍蝦湯超香濃 餐廳亦好貼心地將湯分開上除了更IG-able(好美啲湯壺♡´・ᴗ・`♡)亦不會浸淋脆米 可以待吃的時候才將湯倒進碟大概是吃過最特別的湯飯! 我們差不多要連碟都舔乾淨🤣美中不足是海鮮質素平平 海蜇頭珊瑚蚌爽口但欠缺鮮味 龍蝦肉則不過不失☘︎︎ 吞拿魚他他 $𝟙𝟚𝟠底層為吞拿魚蓉 再疊上creamy的牛油果Cracker之上又再放上幾塊炸白吞拿魚同三文魚籽層次非常豐富 可惜cracker不夠脆 白吞拿魚亦炸得有點乾整體欠缺wow factor☘︎︎ 燒骷髏魚骨 $𝟝𝟠下酒良物!! 平常都喜歡食各種魚乾 不過有時候有些會燒得太乾太難咬這裡的不單沒

꧁𝘃𝗶𝗲 𝘄𝗼𝗻 𝘄𝗼𝗻 鬼混飯堂💛꧂ #黃店推介

人氣黃店𝗺𝗮𝗺𝗮𝗱𝗮𝘆姊妹線 一貫作風行玩味路線
仿佛置身於鬼魅古堡中進餐

☘︎︎ 龍蝦湯拌脆米配海鮮 $𝟚𝟙𝟠
龍蝦湯拌脆米配海鮮

超推介的dish!
脆米外層煎到好脆口 似不癡牙的飯焦 但內裏又不會太乾
龍蝦湯超香濃 餐廳亦好貼心地將湯分開上
除了更IG-able(好美啲湯壺♡´・ᴗ・`♡)
亦不會浸淋脆米 可以待吃的時候才將湯倒進碟
大概是吃過最特別的湯飯!
我們差不多要連碟都舔乾淨🤣

這裡的不單沒有太乾 而且脆口又微暖的
分量亦不少 有點驚喜呢

☘︎︎ 佛手柑伯爵茶果凍 $𝟞𝟠

為 @nuttie.b 慶生所以特地預訂了甜品
事前有在OpenRice check過Menu和相 以為應該是正常pana cotta 的size
Serve的時候見到大概只有半個拳頭的size真的有點驚訝
味道還好 奶味頗重亦夠滑 但沒有什麼佛手柑味
以這個size而言亦有點overpriced…

☘︎︎ 桂花金橘蘋果沙冰 $𝟞𝟜

💬 有點驚訝這麼IG-able的黃店居然連星期五晚上都沒有坐滿 食物質素亦算中上呀 還有其他fusion菜式都頗吸引 而且服務都很好 店員很有禮! 提醒各位可以於糖街戲院側扶手電梯直上餐廳 不要學某人搭錯電梯去了後門 然後一出𨋢看到一地衣紙嚇到瀨💩🤣

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 8/10

ᴅɪsᴄʟᴀɪᴍᴇʀ: ғᴏᴏᴅ ᴀɴᴅ ᴅʀɪɴᴋs ᴀʀᴇ ɴᴏᴛ sᴘᴏɴsᴏʀᴇᴅ ʙᴛ ᴀɴʏ ᴘᴀʀᴛʏ

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 鬼混 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓
龍蝦湯拌脆米配海鮮
燒骷髏魚骨
2021-08-28 117 浏览
打著傘比能濕到這地步這的確有點影響到心情所以必須吃點好東西點完餐後去洗手間整理一下這狼狽的自己可能時間有點長吧回到座位不久食物就隨即上桌幾乎8成濕水的我體溫有點下降脫下外衣 換上披肩喝上一口廚師的心情 (甘荀忌廉湯)$78熱熱的喝到大概一半身體比漸覺溫暖這可真的說得上是雪中送炭湯味道不是濃但能清晰地嘗到些甘荀的鮮味Sriracha Avocado 🥑 Salad $98每片牛油果都是厚切而且都粘上好多的Nuts讓整碟沙律增添更濃郁的香味口感也很好不會感覺在吃軟軟的東西時突然咬到硬物沙律菜也不會有吃到硬莖的感覺🤔難怪是整盤沙律都漬過沙律裡還有不少的赤小豆 雞心豆其實還滿合在下口味的吞拿魚他他 $128首先是被炸到半熟的白吞拿魚手指可能放久了沒想到入口沒有熱感還是固意的?畢竟這是個冷盤啊下面是塊疑似炸魚皮的東西厚薄很均勻整塊都脆脆的再下面就是牛油果粒和迷你的三文魚籽最下底是吞拿魚他他由於在下對魚腥味道比較敏感所以到底層這吞拿魚在下有點吃不下去環境燈光沒有很多或許是用了黃燈的關係不過不會陰暗反帶點柔和加上外面不強烈的陽光照射牆壁和天花都掛上了不少骷髏畫💀還有可愛的骨頭🦴氣氛良好又不會有恐怖或

打著傘比能濕到這地步

恰如其分
絕對適合男女老幼來用餐
的確在下後面也真的有一枱小孩在🤦🏻
2021-08-28
🍽🍴🍽🍴🍽🍴🍝🍝🍝🍝🍝🍽🍴🍽🍴🍽-鬼混(Vie-won-won)作為Mamaday嘅姊妹店,除咗裝修一樣玩味十足之外,食物都有哂質素保證😍其中龍蝦湯配脆米真係必試嘅item !-🥢 鬼混蕃薯條 (配話梅粉) $58 🆙🥢 水牛芝士氣球沙拉 $168 🆗🥢 鵪鶉桂花卡邦尼烏冬 $168 🆗🥢 龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $218 🆙-🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 10/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.25/10-🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🍽🍴🍽🍴🍽🍴🍝🍝🍝🍝🍝🍽🍴🍽🍴🍽
🥢 鬼混蕃薯條 (配話梅粉) $58 🆙