臨近萬聖節必去、超有氣氛、嘢食更加超班,係我近期食過最好食嘅西餐!一次點會夠,如果俾我揀我會encore 10次~🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸慢煮八爪魚沙律🥗 $152需要+1呢個沙律不得了,成條八爪魚腳上😱實在太誇張!八爪魚腳啖啖肉,賣相超打卡,味道方面,面頭有啲孜然味,食落都算軟身,出奇意外咁有鮮味!配埋蔬果沙律好開胃,依家諗返都流口水🤤🔸蝦蝦🦐麻辣芝士拌麵$178需要+1呢道菜真心好fusion😍唔係普通西餐食落去嗰種油膩嘅感覺,佢用咗類似譚仔嗰種四川麻辣,但唔會太辣,反而花椒八角配料味比較出,我都係第一次食四川麻辣配芝士,估唔到咁好食,完全唔膩,份量唔多,但好驚喜!🔸佛手柑伯爵茶🍵奶凍$68需要+1呢個我更加鍾意,完全啱晒我胃口!賣相精緻,雙層係佛手柑味嘅啫喱,下層係伯爵茶嘅奶凍,唔會互相搶味,反而係先試到佛手柑嘅香甜,之後係伯爵茶奶凍嘅後勁!極富層次感,最最最估唔到嘅係連旁邊嘅抹茶曲奇碎,同埋nuts,亦勝人一籌!香脆可口,好吃程度非筆墨所能形容!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹總結就係,所有嘢都係超好食,回頭度極高,有好多打卡位,雖然價錢都比較貴,但真係一級棒,唔試會後悔!

一次點會夠,如果俾我揀我會encore 10次~
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🔸慢煮八爪魚沙律🥗 $152需要+1
呢個沙律不得了,成條八爪魚腳上😱
實在太誇張!八爪魚腳啖啖肉,
賣相超打卡,味道方面,
面頭有啲孜然味,食落都算軟身,
出奇意外咁有鮮味!
配埋蔬果沙律好開胃,依家諗返都流口水🤤

🔸蝦蝦🦐麻辣芝士拌麵$178需要+1
呢道菜真心好fusion😍
唔係普通西餐食落去嗰種油膩嘅感覺,
佢用咗類似譚仔嗰種四川麻辣,
但唔會太辣,反而花椒八角配料味比較出,
我都係第一次食四川麻辣配芝士,
估唔到咁好食,完全唔膩,
份量唔多,但好驚喜!

🔸佛手柑伯爵茶🍵奶凍$68需要+1
呢個我更加鍾意,完全啱晒我胃口!
賣相精緻,雙層係佛手柑味嘅啫喱,
下層係伯爵茶嘅奶凍,唔會互相搶味,
反而係先試到佛手柑嘅香甜,
之後係伯爵茶奶凍嘅後勁!極富層次感,
最最最估唔到嘅係連旁邊嘅抹茶曲奇碎,
同埋nuts,亦勝人一籌!
香脆可口,好吃程度非筆墨所能形容!

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

總結就係,所有嘢都係超好食,
回頭度極高,有好多打卡位,
雖然價錢都比較貴,但真係一級棒,
唔試會後悔!
  • 佛手柑伯爵茶奶凍
2021-09-25 46 浏览
balloon  salad
bovine  bone  marrow
black  truffle  mushroom  soup
tom  yum  bak  kut  teh
chicken  wings
2021-09-24 100 浏览
銅鑼灣呢間「鬼混」餐廳出名佈置裝潢別具特色、好適合打卡!📸 夜晚黎到黑麻麻、而且見到周圍咁多骷髏骨💀👻,真係情調十足!😆 除咗打卡之外,呢度嘅食物水準亦唔錯,fusion菜式創新之餘味道亦很好~ 👍🏼🎂白朱古力夏洛逸蛋糕蛋糕嘅賣相超美~ 可惜燈光太暗所以影得唔係好靚🙈蛋糕細細個、但係層次好豐富而家好鬆軟~ 上面嘅藍莓同紅桑子好新鮮,內餡有果醬、忌廉同脆脆,唔會太甜味道一流💕🍷波特菇紅菜頭燉飯大啡菇入面饟咗芝士+椰菜花,呢個組合幾新鮮、但又出奇地好夾! 紅菜頭燉飯味道清甜、好健康~ 🦞龍蝦湯配脆米伴海鮮龍蝦湯好香濃,飯焦球浸完龍蝦湯仍然好少許脆脆的,幾香口~ 海鮮配料亦好豐富,有龍蝦肉、蟹肉、海蜇頭同珊瑚蚌!😋Sparkling water 係解渴又健康之選😆今餐都食得好滿足☺️ 下次想試埋佢哋嘅lunch set,好似好豐富同幾抵食!

🎂白朱古力夏洛逸蛋糕

🍷波特菇紅菜頭燉飯
波特菇紅菜頭燉飯

🦞龍蝦湯配脆米伴海鮮
龍蝦湯配脆米伴海鮮

Sparkling water 係解渴又健康之選😆

波特菇紅菜頭燉飯
龍蝦湯配脆米伴海鮮
Bookmark咗想黎好耐既餐廳去開銅鑼灣做野,做完野順便搵個地方食下野呢間餐廳係係糖街戲院以鬼怪做裝飾既餐廳裝修充滿暗黑風格,比較另類又型格一入問口有吧枱位置,可以飲下酒chill下也不乏有小清新文青風大量既裝飾品營造風格到處都係打卡位由於我當日5點幾黎到,太早,所以無人麻辣凍蜆涼拌既麻辣蜆,微麻辣,味道非常惹味凍蜆肉身肥同飽滿索哂啲麻辣汁,而且味道好新鮮仲有八爪魚腳,爽口彈牙應該要配番枝啤酒就會好夾水牛芝士球沙律呢個咁大既波其實係水牛芝士整成嫁不過係唔食既,上面仲鋪咗小小既金箔作裝飾性拎開個芝士球下面係雜果加牛油果配水牛芝士沙律🥗仲有煙三文魚酸酸甜甜好開胃仲叫咗炸粟米片配芝士醬單骨雞翼粟米炸咗之後食落更加香脆而且炸得好juicy點埋芝士醬就更惹味不過食食下有啲油膩仲叫咗杯野莓奶昔好肥但口感好滑呢🙈
Bookmark咗想黎好耐既餐廳
去開銅鑼灣做野,做完野順便搵個地方食下野
呢間餐廳係係糖街戲院
以鬼怪做裝飾既餐廳
裝修充滿暗黑風格,比較另類又型格

一入問口有吧枱位置,可以飲下酒chill下

也不乏有小清新文青風

大量既裝飾品營造風格

到處都係打卡位
由於我當日5點幾黎到,太早,所以無人

麻辣凍蜆
涼拌既麻辣蜆,微麻辣,味道非常惹味
凍蜆肉身肥同飽滿
索哂啲麻辣汁,而且味道好新鮮
仲有八爪魚腳,爽口彈牙
應該要配番枝啤酒就會好夾

水牛芝士球沙律
呢個咁大既波其實係水牛芝士整成嫁
不過係唔食既,上面仲鋪咗小小既金箔作裝飾性

拎開個芝士球

仲叫咗杯野莓奶昔
好肥但口感好滑呢🙈
  • 麻辣凍蜆
2021-09-23 33 浏览
一般主題餐廳都係打卡為主,擺明好睇唔好食,估唔到今次味道上會有驚喜水牛芝士氣球沙拉$128配有藍莓,柚子,黑桑子,水牛芝士等等,加上帶有酸味既醬汁,開胃之餘又好清爽,味道唔錯,可惜一點係氣球係用嚟打卡,職員送餐已表明會有化學味不建議食用,感覺有點浪費桂花金橘蘋果沙冰$64十分普通既沙冰,主要以金橘味為主,桂花味食唔太出,有D似阿菠蘿既燈戰士雪條,以佢既價錢嚟講唔建議點花生香蕉奶昔$68花生味道勁濃,配上淡淡既香蕉味,順滑既質感,令人十分享受,不過相對其他飲品嚟講,會缺少解膩既作用,所以如果點餐既食物相對比較膩,就有心理準備需要飲其他飲品解膩混醬單骨雞翼(腐乳+辣汁)$76腐乳雞翼我食過,辣既雞翼我都食過,估唔到兩者夾埋會咁好食,腐乳獨有既香氣會被佢既辣醬味道加強混合,十分惹味,由於可以自選味道,本身仲擔心我地咁既配搭會唔好食,有點意料之外,強烈建議可以點嚟食雙色蟹粉米仔粉$196大閘蟹既味道勁濃,鍾意食蟹既人會癲咗,雖然會有小小蟹殼,不過見你啖啖蟹肉我就大發慈悲原諒你啦(食開e類食物都知難以避免講笑only)另外我咩優惠都冇,係真金白銀去食,再被拒登話我收優惠我只好轉平台及訴說我的經歷

水牛芝士氣球沙拉$128

桂花金橘蘋果沙冰$64

花生香蕉奶昔$68

混醬單骨雞翼(腐乳+辣汁)$76

雙色蟹粉米仔粉$196

講笑only)

今次嚟到呢間喺銅鑼灣嘅fusion菜式餐廳,一行到餐廳,就覺得好重萬聖節氣氛、又帶點Vintage style,真係十分適合「鬼混」😈😋黑松露野菌湯 $78呢個湯一飲落去,食到好重黑松露味,加上即磨野菌係非常之新鮮,配合少少忌廉擺上toping又唔會覺得好油膩,作為前菜真係夠晒開胃呀🤤🤤鬼混醬豬肋骨(半份) $198豬肋骨真係顧名思義重特制燒汁醬,令豬肋骨既肉本身非常入味,唯一美中不足係條肋骨好大好長,少少難去食呀,不過有鬼混醬呢點真係值得一試!👍🏻👍🏻吞拿魚他他 $128本身都唔知呢堆原來係Fusion菜,黎到就見到外觀好吸引,上面以鮮甜魚子起首,再黎脆脆、牛油果做夾心,以吞拿魚餅為底,成個構造食起黎都相當有層次,為味覺帶來新鮮又刺激嘅體驗😋😋

黑松露野菌湯 $78

鬼混醬豬肋骨(半份) $198

吞拿魚他他 $128
2021-08-18
2021-09-21 34 浏览
去銅鑼灣行街,友人話農曆七月要涼一下,去糖街製片廠探險。俗語話點都要做個飽鬼,去鬼混時先填飽個肚,食個有六款小菜嘅雜錦套餐,一定可以混得如魚得水。自選菜色由蛋類、沙律、炸物、肉類、海鮮共21款可以揀,選擇困難嗰啲可以食牛扒,如果唔係可能要揀一世。午餐仲包有餐湯,雖然只係菇菌湯,但飲得出係自家用心煮嘅。又或者可以揀沙律,之前睇人地嘅openrice, 見到有個芝士波起上面,我依個雖然冇咁吸睛,但食材好,D莓又大又甜,彌補番我個期待。如果食到咁都唔夠飽,可以食埋個甜品乳酪杯有果仁,水果同原味乳酪,健康曬。再出去猛鬼體驗就啱晒啦!
去銅鑼灣行街,友人話農曆七月要涼一下,去糖街製片廠探險。

俗語話點都要做個飽鬼,

自選菜色由蛋類、沙律、炸物、肉類、海鮮共21款可以揀,
選擇困難嗰啲可以食牛扒,如果唔係可能要揀一世。

午餐仲包有餐湯,雖然只係菇菌湯,但飲得出係自家用心煮嘅。

如果食到咁都唔夠飽,可以食埋個甜品乳酪杯

有果仁,水果同原味乳酪,健康曬。再出去猛鬼體驗就啱晒啦!
鬼混 (銅鑼灣) 這間餐廳很有氣氛,而且很幸運地被安排了窗口位置,可以一邊欣賞銅鑼灣的夜景,一邊嘆晚餐☺️🌕水牛城芝士氣球沙拉 $128芝士氣球好似月球咁🌝,好應節喔😆 芝士氣球下面有煙三文魚、桑莓、牛油果🥑、火龍果、西柚,還有多粒水牛城芝士,材料好豐富~~🌕脆薯角 (酸忌廉)$62薯角炸得好脆身😋 今次沒有蘸茄汁,而是選擇了配酸忌廉醬,cream cheese 質感厚滑,與薯角很配~🌕龍蝦湯配脆米件海鮮 $228米件外層脆卜卜,職員建議用龍蝦🦞湯浸45秒-1分鐘食用,以免浸淋~ 另外還有去了殼的龍蝦肉、珊瑚蚌等,很充料,鮮甜🥰🌕佛手柑伯爵茶奶凍 $68形狀似迷你版富士山🗻 不會太甜,質感滑身,還加了一些玫瑰花🌹乾,增添清香感💓*需加一服務費地址:銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓
鬼混 (銅鑼灣)

🌕水牛城芝士氣球沙拉 $128

🌕脆薯角 (酸忌廉)$62

🌕龍蝦湯配脆米件海鮮 $228

🌕佛手柑伯爵茶奶凍 $68

*需加一服務費
地址:銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓
2021-09-20
$267.5 (晚餐)
  • 水牛芝士氣球沙拉
2021-09-21 60 浏览
今日收工之後去食好野,黎左呢間玩味主題餐廳叫鬼混,地點係糖街維園外圍。裝修佈置玩味十足,以鬼怪為主題。呢度既菜式非常新穎有創意,餐牌有多款湯及沙拉,前菜,分享菜式,意粉飯等,主菜同甜品。飲品有啤酒,雞尾酒,紅白酒,咖啡,茶,梳打,奶昔,沙冰。今晚叫左一份主菜同一客燉飯分享。威靈頓白吞拿魚 $328 另加一第一次黎呢度就係食呢道招牌菜,實在係驚為天人,今次要encore。威靈頓牛就聽得多,威靈頓白吞拿魚其實係酥皮包住白吞拿魚。威靈頓白吞拿魚一客一大件已經切開左兩半方便食用。把刀一切落去個酥皮就聽到脆皮聲,入面嘅魚肉好厚肉,都算嫩口,食落酸味重,亦有吞拿魚味。白吞拿魚下面有好幾條長青豆同菇片,仲配左個味道好特別嘅橙色汁。個塊樹葉形既薯片好搞笑。黑毛豬波特菇紅菜頭燉飯 $208 另加一呢款燉飯我哋第一次食。餐牌寫話係Naples嘅一款傳統意粉菜式。首先一大隻波特菇上面加左好多梛菜花再加上芝士焗,啖啖肉兼爽脆波特菇配上鮮甜梛菜花同邪惡芝士,超好味! 下面係六塊黑毛豬片,少少脆皮而好重黑椒味,食落唔覺肥膩。燉飯都係紅色架,好有紅菜頭味,不過質感係稔嗰啲。配料有紅菜頭粒,長青豆粒,蘑菇粒,同蟹味菇

今晚叫左一份主菜同一客燉飯分享。

威靈頓白吞拿魚 $328 另加一

黑毛豬波特菇紅菜頭燉飯 $208 另加一

黑毛豬波特菇紅菜頭燉飯

呢款燉飯我哋第一次食。餐牌寫話係Naples嘅一款傳統意粉菜式。首先一大隻波特菇上面加左好多梛菜花再加上芝士焗,啖啖肉兼爽脆波特菇配上鮮甜梛菜花同邪惡芝士,超好味! 下面係六塊黑毛豬片,少少脆皮而好重黑椒味,食落唔覺肥膩。燉飯都係紅色架,好有紅菜頭味,不過質感係稔嗰啲。配料有紅菜頭粒,長青豆粒,蘑菇粒,同蟹味菇,令個飯非常濕潤。幾特別既一個菜式。唔加黑毛豬價錢會平d。

餐廳好有情調,燈光極暗,睇餐牌都極需眼力。我影個d相全部有打燈
2021-09-07
2021-09-20 27 浏览
過完中秋節又快到Halloween柴娃娃一起玩的開心日子,今日來咗一間好正的「鬼」餐廳。脆薯角最喜歡吃帶皮的薯角,外表卜卜脆之餘也有香草芝士味,薯角比薯條肥所以內裏粉嫩粉嫩,配酸忌廉醬超級好味。蝦蝦麻辣芝士麵伴手掌般大的虎蝦新鮮、彈牙、入味唔使講,最驚喜是中西混合,意大利粉用上麻辣醬汁,再加上寬寬長長的芝士,彷彿像宽麵條似的,鹹香煙韌,是我近期最過最好吃的意粉。西班牙牛肋骨用男主的方式把牛肋骨煮得鬆軟入味又腍滑,之後烤焗,扔面層的脂肪烤得蕉香,很出色的牛肋骨。吃完這一頓已經急不及待約朋友在Halloween當天再來一次。

寬芝士

2021-09-16 40 浏览
呢間餐廳個名真係好正,所以某次朋友提起我就一直記到而家.到前2日終於有機會試左! 餐廳裝修好正,好有氣氛,打卡一流.我同朋友2人係去食LUNCH. 一坐低侍應會介紹一下MENU先.佢地有個LUNCH SET係可以自選自己鍾意既野食.有21款野食可以揀.由於有好多野都想試所以我地揀左6 items $158個SET另外有跟1款主食+湯或沙律, 跟餐野飲可揀americano或者烏龍茶甘筍湯呢個出奇咁好味🤭食落出有洋蔥同蒜頭🧄仲有薑汁,雖然有幾樣野Mix埋一齊但層次分明🙌🏻而且濃度啱啱好👍🏻沙律加左茉莉花柚子醋,食落好清新好開胃,連少食沙律既我都極罕有地食曬我朋友揀左:黑毛豬,溏心蛋,炸牛油果,脆炸魷魚圈,茶葉滷牛小排,海膽汁魷魚薄片,配Burger牛油果炸左個口感幾得意,茶葉滷牛小排好入味,肉質好腍, 海膽汁魷魚薄片呢個樣成個PASTA咁,開頭仲以為佢俾錯野食添,食落先知係魷魚,好爽口,本身以為BURGER即係得2塊包,點知仲有埋生菜,芝士同蕃茄,仲要個包我朋友最後先食,但都仲好脆!仲有陣陣牛油香味!正!我揀左:溏心蛋,炸蝦天婦羅,薑味燒汁豬肉片,蒜片香辣牛肉片,慢煮八爪魚,芝士焗蔬菜,
餐廳裝修好正,好有氣氛,打卡一流.

由於有好多野都想試所以我地揀左6 items $158

甘筍湯

沙律

我朋友揀左:

我揀左:
溏心蛋,炸蝦天婦羅,薑味燒汁豬肉片,蒜片香辣牛肉片,慢煮八爪魚,芝士焗蔬菜,配意粉
慢煮八爪魚出色,完全唔韌!食落仲好TENDER,加左孜然粉好香,蒜片香辣牛肉片,好惹味,肉質腍,芝士焗蔬菜,好邪惡既選擇,最鍾意食焗溶左既芝士加西蘭花

+$20 Yogurt cup
紅桑子,藍莓,堅果,加左蜜糖既栗米片,健康既飯後甜品
呢一餐真係食到捧住個food baby走人呀.
好滿足.野食又好味,環境又好,坐得又舒服.
不過我諗夜晚着左燈應該會仲靚,下次黎試埋個DINNER先!
今日約咗朋友去銅鑼灣食午餐,朋友推介呢一間位於戲院樓上嘅餐廳😜除咗有一啲鬼怪傳說展覽之外 還有一間餐廳,質素還相當之高!😋約咗一個平日下午來試一試,果然餐廳裝修相當之鬼怪,給人不少驚喜!裝修得好靚,到處充滿着鬼怪氣息,侍應超級有禮貌,望一望餐單,午餐做緊一個主食再加不同款式配菜,配菜有24款選擇,有沙律、有熱食丶有炸物,令人眼花撩亂🤪簡單一點的話,可以選擇牛扒或者漢堡🍔每一個午餐均包括湯或者沙律🥗我哋選擇一湯一沙律,湯係蘑菇忌廉湯,相當鮮味 味道濃烈好飲 沙律夠清新,配上野莓更加開胃❤️我叫咗一個主菜再加六個配料賣相非常精美,令人食慾大開😁主菜選擇左明太子烏冬,有口感嘅烏冬配上鹹鮮嘅明太子醬,凍食非常正😚有幾款配菜要特別推介~牛油果明太子蟹肉,牛油果又夠香,配上清新蟹肉,非常好吃!另外蒜片🧄香辣牛肉片,將牛肉切到非常薄再用蒜片炒香,少少辣,伴隨着烏冬食,一流!另外朋友叫嘅美利堅合眾國西冷牛扒,非常大塊,火候啱啱好, 唔會太熟 ~牛味十足,亦都伴隨着薯條丶炒蘑菇同蘆筍 😋午餐已經包埋飲品🥤,叫咗兩杯凍烏龍茶,清新怡人 再跟住要埋個甜品🍨,叫咗杯乳酪杯,賣相相當精美 乳酪上邊鋪滿了藍莓🫐,中

簡單一點的話,可以選擇牛扒或者漢堡🍔

每一個午餐均包括湯或者沙律🥗

我哋選擇一湯一沙律,湯係蘑菇忌廉湯,相當鮮味 味道濃烈好飲

沙律夠清新,配上野莓更加開胃❤️

我叫咗一個主菜再加六個配料
賣相非常精美,令人食慾大開😁

有幾款配菜要特別推介~
牛油果明太子蟹肉,牛油果又夠香,配上清新蟹肉,非常好吃!

午餐已經包埋飲品🥤,叫咗兩杯凍烏龍茶,清新怡人

再跟住要埋個甜品🍨,叫咗杯乳酪杯,賣相相當精美 乳酪上邊鋪滿了藍莓🫐,中間則是軟滑乳酪, 下陳則有脆片,混合一起吃十分有層次和滿足!

這兒裝修非常有特色,食物質素又高,朋友果然冇介紹錯!

2021-09-15 42 浏览
經過銅鑼灣咁啱走過糖街諗住同朋友睇返套戲,買完戲飛咁啱見到原來戲院樓上有間叫鬼混既餐廳!成個環境同裝修都好有心思,見距離開場仲有時間就入左去試下.沙律單係沙律已經好吸引!唔係平時普通淨沙律菜既沙律,加上各款新鮮水果既沙律顏色更鮮艷而且更健康.是日餐湯-南瓜忌廉湯Creamy又帶南瓜自身香甜味.西式版車仔麵可以先揀一份主食然後按個人喜好再挑選幾多款配料.配料選擇都幾多一共有21款一定滿足到大家既要求.主食一共有5款,由輕食既麵及至burger,米飯,烏冬同意粉都可以選擇.今次就先揀左烏冬再配上4款配料.烏冬係以冷烏冬再拌上少少明太子及日式胡麻醬而成.冷烏冬滑溜彈牙,加上胡麻醬後入口更濃稠香滑,帶點焙香芝麻味之餘亦帶淡淡明太子既鮮香,相當開胃又好適合咁熱既天氣下食用.醬油漬日本蛋黃被醬油漬過既蛋黃變得晶瑩而且濃稠,入口混合醬油鹹香及蛋黃香味,作為配茶配搭任何一款主食都相當搭配.蒜片香辣牛肉片牛肉片帶微微辣香,蒜香味濃.牛肉帶嚼勁又唔會好肥膩,相當惹味.吞拿魚蓉配山芋蓉吞拿魚蓉綿密,入口啖啖肉,再加上山芋蓉令口感更香滑.日本產的魚子充滿海洋鮮香既魚子一咬開外衣,內裏既海洋鹹鮮精華迅即滲出,相

沙律

是日餐湯-南瓜忌廉湯
Creamy又帶南瓜自身香甜味.

西式版車仔麵
今次就先揀左烏冬再配上4款配料.

醬油漬日本蛋黃

蒜片香辣牛肉片

吞拿魚蓉配山芋蓉
吞拿魚蓉綿密,入口啖啖肉,再加上山芋蓉令口感更香滑.
日本產的魚子
充滿海洋鮮香既魚子一咬開外衣,內裏既海洋鹹鮮精華迅即滲出,相當fresh又鮮甜.

美利堅合眾國西冷牛扒
牛扒質感嫩滑唔會乾柴而且入口帶嚼勁得黎又唔會咬唔開.牛味香唔會好淡,每啖都食到肉汁,配上底下吸引左肉汁及牛脂既蔬菜更香.配上粗身薯角帶點香辣又惹味.

香蕉花生奶昔
杯上既香蕉微微燒香後香蕉面帶一層焦糖面而變得香脆.奶昔底帶粒粒沙冰,味道帶住好濃郁既花生醬香,雖然味道好濃但飲完又唔會好膩.
  • 花生香蕉奶昔
  • 日本產魚子
2021-09-15 45 浏览
一個有個性的food blogger梗係要去有個性嘅餐廳,呢間餐廳嘅裝潢非常特別,Gothic style 黑沉沉鬼域的感覺,反而係藝術感多過恐怖, 細望之下其實每張枱每張凳每盞燈都唔一樣,非常之有個性lunch menu要思考一下先明白原來午餐係好似西式碟頭飯咁,先選擇主食,飯、意粉或麵包等,然後選擇自己喜歡的配菜, 前菜南瓜湯和沙律都唔錯5 items $146,兩個午餐分别點了以下,主菜分別是crystal bread 和飯素白飯炸蝦天婦羅 脆炸魷魚圈 蒜片香辣牛肉片茶葉鹵小牛排烤焗味噌醃鯖魚牛油果明太子蟹肉慢煮八爪魚海膽汁魷魚薄片吞拿魚蓉配山芋蓉芝士焗蔬菜咁多款唔同嘅餸菜擺埋一碟出奇地望落非常之吸引,唔係誇張每一款都係高質,炸的炸得香脆,慢煮的能保持肉質柔軟,調味亦唔單調,有的灑了孜然粉,有的用鹵茶葉, 所以一個午餐都有好多樣化的味道和口感尤其特別喜歡慢煮八爪魚,海膽汁魷魚薄片和烤焗味噌醃鯖魚

炸蝦天婦羅
慢煮八爪魚
海膽汁魷魚薄片
吞拿魚蓉配山芋蓉
芝士焗蔬菜

尤其特別喜歡慢煮八爪魚,海膽汁魷魚薄片和烤焗味噌醃鯖魚
2021-09-14 42 浏览
唔經唔覺下個月就嚟又到一年一度嘅萬聖節啦🎃唔知大家會點慶祝呢?😆 鍾意美食嘅朋友建議可以去銅鑼灣嘅鬼怪主題餐廳慶祝應下節👻 餐廳以唔同嘅鬼怪、骷髏骨裝飾佈置,古典得嚟又幾「搞鬼」,打卡一流。-氣球沙律氣球其實係水牛芝士做嘅,但係比較硬身所以唔建議食。氣球下面有水牛芝士粒同雜菜鮮果沙律,仲有牛油果同煙三文魚添,配料非常豐富。-鬼混蕃薯條蕃薯條我哋揀咗配紫菜粉,另外仲可以揀配話梅粉。蕃薯條份量好足料,炸得剛剛好唔好乾,帶點蕃薯嘅軟糯口感,亦唔會太油😋-白朱古力夏洛逸蛋糕擺盤同蛋糕造型真係好靚呀❣️少女心得嚟帶點古典感覺,打卡一流呀~ 切開蛋糕裡面係雜莓夾心,整體食落味道唔會太甜,雜莓嘅微酸同白朱古力嘅甜味balance得好好👍🏻 驚喜之作,推薦鍾意甜品嘅朋友一定要叫呀💕-玄米柚子梳打柚子同玄米呢個配搭我都係第一次試,但係味道竟然比我想像中夾,飲落幾清新😗
氣球沙律
鬼混蕃薯條