餐厅: 駿景軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
前排見到呢間中菜,竟然有用sake 配廣東海鮮菜,所以就同屋企人嚟咗依間食川菜都好出名嘅中菜,見到佢有啲菜式係用sake 配搭🤪鍾意飲酒嘅朋友就最適合啦☺️嗰日我哋都叫咗好多款菜式試吓,不過有幾款係值得推介嘅😉黃金炸魚皮配月桂冠愛說話的鯨魚純米酒😂,黃金炸魚皮係小編最愛,除咗打邊爐叫之外,就咁當前菜咁食都好正,再加上配夾淡淡花果香味同甜甜地嘅薰酒,味道十分匹配😎溫馨小提示:大家飲之前可嚊一嚊d酒😌金銀蒜粉絲蒸元貝配嘉美心備中流純米大吟釀,帶子本身好大粒,而且勁多粉絲同蒜蓉,再配上清淡d爽洒,同海鮮非常配襯,就唔會影響本身海鮮嘅味道,小編仲覺得佢有啲酵母嘅味😌瓦罉胡椒蝦配真野鶴鶴辛口木釀造,胡椒蝦好重胡椒味,原來用咗黑胡椒同白胡椒去煮,味道到就好入味,配上淡味辛口嘅醇酒,就係一啲比較重味啲嘅,會嚊到醬油或者米味,同胡椒相當配襯,令到蝦嘅鮮味更出色😙水煮桂魚片配達摩正宗三年,水煮魚都有d辣,不過麻味重的,裏面仲有啲薯粉同青瓜🤭,水煮魚配係經過熟性嘅酒,味道最濃郁,最適合配搭最濃味嘅食物另外,小編都有兩款菜式推介,雖然依兩款菜式冇配sake,不過味道真係正!😬特別推介:拔絲咕嚕肉,咕嚕肉質好鬆

嗰日我哋都叫咗好多款菜式試吓,不過有幾款係值得推介嘅😉

😎溫馨小提示:大家飲之前可嚊一嚊d酒😌

特別推介:拔絲咕嚕肉,咕嚕肉質好鬆軟,而且出面嗰個層脆醬好薄👍🏻

至於另外一款,就係黑松露手撕炸子雞,炸子雞本身係一樣好普通嘅廣東菜,不過配上黑松露,另外仲要用手撕嘅手法,就真係啖啖肉,職員仲介紹我哋用炸子雞嘅雞皮夾住啲肉食,味道仲好正添👍🏻👍🏻

整體來講,海鮮同清酒都好夾,同埋都好新穎同特別「日本酒x廣東菜」😝
2021-11-03 310 浏览
以一支富有詩情畫意的『愛說話的鯨魚』~ 月桂冠 • 純米酒展開序幕 ~米味及礦物味可以中和油膩感,蒜泥白五卷,我個人來說,算是偏辛辣!但配以這純米酒,可令清酒甜度提升。第二道菜配以嘉美心純米大吟釀 ~ 這道菜我覺得不易配襯清酒?!因為金銀蒜粉絲元貝,金銀蒜比較重味,驚喜的是:以斗平圍這個釀造方法做出來的清酒,可以平衡到濃重的金銀蒜,並將帶子鮮味提鮮!👍🏻👍🏻👍🏻勁鍾意食白胡椒的我!(好掛住星加坡的白胡椒蟹)這是駿景軒的招牌菜!但我個人認為,今晚的蝦遜色了?!😅 但烹調方法確實犀利!!以油爆蝦及以煙燻上碟,香氣及賣相可以挽回食物質素!🥲我非常欣賞真野鶴 • 辛口 • 本釀造,厚重感👍🏻,可以平衡到胡椒的香氣,尾段Umami非常出色,“爽醇”之間嘅清酒!🍶🍶🍶最後,水煮桂魚片,少食辣(更加少食麻辣的我)好喜歡呢個菜!麻辣適中,配以達摩三年之古酒。這支酒有多層次嘅味道,有自帶話梅味,正!!配襯辣的食物 ~ 只係覺得好過癮!!😋所有配料連湯汁我竟然都飲埋!最後再以這支『深層次』嘅古酒作結尾,效果不錯!✨✨✨

Delicate dinning room with cute light bulb having comfortable seat here, with some old cantonese songs haa, the room is relatively quiet comparing with other cha liu, i guess because the room is not too big, only having less than ten tables, so better make a reservation if wanna go and get a good seat haaDouble Boiled Pig’s lung soup with ground almond is soso good, i usually don’t drink pig’s lung soup but this one really changed my mind, the almond flavor is so strong and cover the strange fla

, i usually don’t drink pig’s lung soup but this one really changed my mind, the almond flavor is so strong and cover the strange flavor pig lung, and it’s sweet and moisturizing and i simple like this soup so much
, chicken feet is so soft even not having really strong chicken taste haa, cause after long time of cooking, the taste super good yayayaa, must have item here
Sweet and Sour Pork is yummy too, having really crispy and good texture and the sweet and sour taste is just righttt, good pork
, the mixed vegetables aren’t bad haa
Sweet and Sour Pork
Spicy Soup Noodles is less spicy than i expected haa, still can have a bite of try, even not my favorite one
Spicy Soup Noodles
Chinese Steamed Egg with shrimps and scallops in bitter melon even not having strong seasoning, but it’s a bit healthy and i quite like the shrimps and scallops, they are fresh and delicious haa
insides:
The food quality is quite good here and having relaxing environment for a chinese restaurant, such a good choice to dine here yaya haaa
Sweet and Sour Pork
2021-10-24 670 浏览
一直想搵一間好食嘅中菜食咕嚕肉見到英皇駿景中餐廳有個package就即刻訂左嚟食今次我哋叫嘅套餐係南非鮑魚套餐首先一坐低會有好足料嘅燉湯俾你飲一飲飲得出係老火湯冇加味精。飲完個湯做熱身之後就到佢嘅主菜南非鮑魚咬落去齒頰留香越嚼就越有鮮味絕對唔會話咬唔到跟住個水煮魚都絕對好有驚喜絕對唔俾出邊嘅四川菜失禮夠香夠麻加埋佢入邊吸哂汁嘅薯粉簡直無敵食完已經七成飽之後就到最期待嘅咕嚕肉酸中帶甜甜中帶酸炸皮又唔係好厚啲肉就炸到啱啱好酥脆十分開胃相比起個無敵既咕嚕肉沙薑雞明顯被比下去是可憐被遺忘的小孩最後食埋個炒飯飲埋個甜品超級滿足最後買單嗰陣時聞到隔離枱個胡椒蝦個香味格住三四張枱都聞到下次一定要試吓✌🏻
一直想搵一間好食嘅中菜食咕嚕肉

個香味格住三四張枱都聞到
下次一定要試吓✌🏻
  • 菠蘿咕嚕肉
2021-10-10 785 浏览
今次覓食團隊來到位於灣仔英皇駿景酒店的中菜餐廳駿景軒。環境舒適,服務態度良好。我們點了拔絲咕嚕肉,皮薄又脆,肉質肥瘦適中。個酸甜汁啱啱好。大家都很喜歡這道菜!這個順德煎魚雲煎得好香,我不是太好魚雲都愛上了它!其他成員亦喜歡這道菜。連啲配料都好食😅這半隻炸子雞比想像中好味,肉質嫩滑,一啲都不乾,皮夠鬆脆。啲配菜都好好食:應該係炸過嘅紫菜第一次覺得每一道菜都好味!揸車的朋友亦可留意,$40兩個鐘,港島來講非常便宜!

拔絲咕嚕肉

順德煎魚雲

炸雞半隻

第一次覺得每一道菜都好味!

揸車的朋友亦可留意,$40兩個鐘,港島來講非常便宜!
2021-09-23
拔絲咕嚕肉
順德煎魚雲
炸雞半隻
2021-05-19 3595 浏览
一坐底先嚟一碗胡椒唔記得乜乜湯,實在太好飲🤣再嚟一個金磚頭腐,好脆好香口好滑嘅豆腐薄薄嘅脆皮,之當然要叫埋佢個~黑松露雞{必食}~拔絲咕嚕肉{甜酸度剛好,皮非常脆而且保留到肉好juicy}~水煮魚{麻而不太辣,唔係太食到辣嘅朋友都可以試,但薯粉就要考慮下自己挑唔挑戰到}~胡椒蝦{一上枱就咋咋聲,蝦肉吸哂啲胡椒味,而且不會收水太乾,新鮮彈牙}之後仲有叫咗個炒飯同擔擔麵,成餐飯好滿足!米芝連推介,好多名人都愛嚟食飯
~黑松露雞{必食}
之後仲有叫咗個炒飯同擔擔麵,成餐飯好滿足!
米芝連推介,好多名人都愛嚟食飯
2021-02-12 5676 浏览
年尾,要清假,放假又找美味,花家大少要來,1樓滿座,上2樓,看著開揚藍天白雲有草木平台,陽光從落地玻璃透入,影照翠綠荷塘,二條金魚生輝擺尾,點解中間一堆肥嘟嘟蓮藕,原來是花雕醉鴨舌$95,鴨舌軟硬爽口,有骨嚼落地,酒香醉人,令我醉於幻景中! 出現一堆黑塘泥,面層金色閃爍,幾隻圓淥淥小肥白豬在泥中滾動,刹時好看,跳入口中,啊!蒜泥白肉$ 108,蒜汁真美味,蒜甜微辣香口,白肉爽口無肥腻,但無肉香,過份灼熟。 墨魚,化作水中白色浮萍,我在上面彈來彈去,轉眼又彈到我口中,咦!煎墨魚餅$60,香口,墨味濃,爽,咸甜得宜滋味。 黄豆浮木漂過,轉吓轉吓,有小塊白纱跟住,睇真的係花膠,快閃滑咗大少肚,看真些,浮木華麗轉身~鮮竹卷$58,浸在雞湯裏,清甜可口,喜歡豬肉餡,香及紅蘿蔔絲甜爽。 忽見幾道銀光飛瀑,陽光影照,油光閃令,好多蝦在河中暢游,等我張開口,蝦腸,粉軟滑,有米氣,有蝦鲜,來碗白粥$22,有味,綿而稠,清清腦袋後,我們要蘿蔔絲腸,點解變咗蝦,埋單時俾相經埋看,係落錯,但我吔話不緊要,我吔照付,佢即時除消該碟價錢,並有禮道歉!

,白肉爽口無肥腻,但無肉香,過份灼熟。

,香口,墨味濃,爽,咸甜得宜滋味。

,清甜可口,喜歡豬肉餡,香及紅蘿蔔絲甜爽。

花雕醉鴨舌
蒜泥白肉
花膠鲜竹卷,墨魚餅
蝦腸
2020-12-29 3042 浏览
今年不一般的聖誕節,疫情下在家用膳成了常態,不想跑街市、超市購食材,又懶得下厨,盤菜不失為一佳選項,以往盤菜聚餐全是家人安排,元朗大歡喜出品為首選……味道食材夠地道傳統。今次同事推介駿景軒外賣自取盤菜,聖誕及新年兩款推廣價4位用$1888,8位用$3888,我訂咗一個4位盤菜,保温袋方便外帶,防漏盒盛湯汁也很貼心,到家打開包裝錫紙一看,不禁……嘩咗一聲,用料十足,原隻12頭湯鮑、遼參、原隻花膠筒、乾煎大蝦、大大隻金蠔鵝掌花菇、貴妃雞、五花腩、枝竹蘿蔔。加入湯汁加熱後動筷,味道十二分好,厨師掌握食材火候,我估計大部份食材只預熱到七至八分熟,食客到家再加熱後便是最佳食用狀態,加熱後,雞依然鮮嫩,蝦爽甜,五花腩肥廋層疊入口鬆化,湯汁清爽不油,加上自家一斤唐生菜,4人飽滿回味。
4位盤菜
4位盤菜
2020-12-17 1033 浏览
不愛吃辣的我受邀約試川粤菜,首次至訪駿景軒,疫情限聚下一樓幾廳面只有幾張細枱,另有VIP房間可供圍菜使用,地方清潔平實不華,服務人員有禮。餐廳經理推介; 鮑魚雞粒酥,口水雞(汁醬另上)…全因為我係"譚仔10小辣"level😅,胡椒蝦,水煮魚(呢款湯汁真不能分開)🤗,拔絲咕嚕肉,蝦醬唐生菜,生炒糯米飯,薏米腐竹白果糖水(送)。鮑魚雞粒酥,鮑魚一夾先發現巳斜切成三小件方便入口,鮑魚入味淋身咬口依然,胡椒蝦香口,蝦肉滿滿胡椒味,不會收水太乾😋,口水雞試沾咗少少香辣汁醬,雞肉鮮嫩,過了第一口辣就想吃第二口,滿盤血紅辣椒水煮魚不見魚,仕應先清走面個層紅椒就放膽試咗件魚片,魚肉嫩滑麻辣一般可以接受,愛食辣的朋友可能落單時要加辣,拔絲咕嚕肉,外脆內嫩反差強,單尾幾款食品都水準之上。整體而言,我對麻辣有新體會,香、麻、辣,厨師處理得宜很平衡。👍👍👍
  • 拔絲咕嚕肉
  • 瓦罉焗胡椒蝦
2020-09-27 3493 浏览
今晚太座想食麻辣,所以book咗駿景軒陳皮咕嚕肉: 用上三間肥豬肉,好邪惡,師傅巧妙地配上陳皮令你食嘅時候唔會覺得有太多罪惡感,淡淡的陳皮香,好有心思,用新鮮菠蘿唔用地門更加份外好味,甜酸度適中,炸到外脆內軟,好食辣子雞:上枱熱辣辣,唔會炸到好乾又唔會炸到啲雞肉變得好鞋,又唔會炸到過油,雞肉嫰滑有汁,連啲腰果都「chop chop 聲」水煮魚:一樣熱辣辣,湯底唔會搶喉,青瓜爽脆無比,魚滑,啲大豆芽又chop chop 聲,薯粉晶凝通透、煙煙銀銀,湯底唔會過麻,又唔會過辣,全部啱啱好抵讚擔擔麵:少少花生醬、加上湯、辣油、最正啲雪菜粒,拌麵一流,下次唔好掛住影相,上枱即食總括嚟講:啲餸上枱全部熱辣辣馬上加分,平時食麻辣通常都會問你要什麼辣程度,但佢竟然一語不發,我就當佢Omakase 四川麻辣,出嚟全部啱啱好,尤其食完麻辣之後都會有啲熱氣各樣但今次食完一啲都冇、厲害
今晚太座想食麻辣,所以book咗駿景軒

• 正宗四川擔擔麵
  • 霸王炒辣子雞
2020-09-26 1848 浏览
上次食過返尋味,今次放假都要來,坐咗一陣見到老闆,英皇老闆,入咗貴賓房,想想是否有英皇之星,頂樓酒吧張敬軒開。煎墨魚餅$60,多而大件,香,粟米,散發焦香,雖彈度未及夏宮煎釀三寶,但已達80分。Xo醬煎腸粉$65,香飄,瑤柱幼,滑,腍彈,味道得宜,惹味。玫瑰鳕魚鮫$68,以為皮或餡加入玫瑰花,原來頂邊有少少紅色,爽彈,蝦魚之鮮味结晶品。鮑魚雞粒稣$148有三隻算抵食,原隻鮑魚切片,易嚼,放鮑魚汁面,勝在熱,牛油皮較阿一實少少,鮑魚味淡,雞粒菌墊底,味可。免費送糖水可選陳皮豆沙或薏米白果腐竹,腐竹奶香,白果薏米嚼彈,我最喜歡,上次無送,是否老闆光臨。貴賓房小開,好似張敬軒,在等多半小時,老閣出來無帶口罩,後面就算帶罩認得係佢。

煎墨魚餅$60

Xo醬煎腸粉$65
,香飄,瑤柱幼,滑,腍彈,味道得宜,惹味。

玫瑰鳕魚鮫$68

xo醬煎腸粉 ,煎墨魚餅
玫瑰鱈魚餃
陳皮紅豆沙,福果薏米糖水
2020-08-31 3083 浏览
閒日晚上到英皇駿景酒店享用晚餐,對!這是很久以前的事了。自從新冠肺炎疫情肆虐全球,人們的生活習慣都有所改變。香港人最喜歡去旅行,如今搭飛機那樣地危險,而且別的國家城市都會實施不同的出入境限制,動輒隔離7-14日,即使有驚無險,順利回港,咱們也須再進行14天之居家檢疫。勞勞碌碌的香港人只會拚命地追求公眾假期連龍放與及長週末的快閃旅遊,哪有這麼多的時間來個14天又14天的隔離?由於香港的疫情再度爆發,衛生署頒布了一系列的新規範,咱們的晚市堂食都給禁止了!無飯家庭唯有外賣。雖然這些措施為市民帶來了很多的不便,然而當晚市餐廳被禁,夜晚的街道上端的少了許多人,唯見疏疏落落匆匆忙忙趕著歸家的可憐打工仔。人們就是存在著僥倖的心態,總以為與病毒的距離很遠,初戀情人就是我老公,這些疫情吾關我事。市民照樣出街,政府唯有採取更嚴苛的措施以控制疫情的擴展。新冠肺炎自年初爆發,回想起來咱們已許久沒有大伙兒地聚餐。看著照片,那回駿景軒的晚飯是多麼的遙遠。在這留守在家擔當逆境廚神的枯橾日子,朝花夕拾,正好留些許空間,獨個兒細嚼回味。英皇駿景酒店裡的駿景軒屬米芝蓮的推介食府。這兒最出名四川料理,其火鍋質素甚高,而且還

英皇駿景酒店裡的駿景軒屬米芝蓮的推介食府。這兒最出名四川料理,其火鍋質素甚高,而且還有一角充滿不同香料的調味區,令火鍋更富趣味。除了打邊爐,駿景軒亦有非常出色的廚房,製作小菜家常便飯同樣一流。是日恩師與雀友在此攻四方城,長時間的火煱料理自不適合,咱們遂來小炒餸菜。

一大班朋友可以多點些款色,最對小的人馬座貪新的脾性。涼瓜炒牛肉屬小的很喜歡的菜式,前者可以幫助清熱排毒,後者則是濃郁惹味。這兒的涼瓜炒牛肉鑊氣十足,而且調味香濃,牛肉的質素甚佳,帶點厚身提昇口感嚼勁,肉身則甚是軟淋細滑而不失牛味,餸飯齋吃都得宜。

豆腐野菜煲雖純為素食,但眾多的食材如香菇紅椒小棠菜等配合蒜頭在沙鍋裡逼出香氣,主角豆腐的外皮經滾油炸過,四邊給包實保持完整,裡面卻仍保留細滑輕柔的口感。

青菜豬肉片除了切成薄片的豬肉塊,還有清菜、雲耳與洋葱,這是非常簡單的家庭菜,正正是平淡裡見生趣。

另一道廣為人識的家常菜就是菜甫煎蛋,莫以為這客菜式好容易,要煮得好其實也很考廚師之功架。除了菜甫與雞蛋的均混配合,還要在火喉上調較得相當好。如何做到一餅一餅香口得來又不見乾焦?小的自問便未嘗過自家演繹這道菜式。

有菜還有湯,每人一盅的木瓜雪耳燉湯滋潤養顏。只要有養顏二字,小的都會倆眼發光毫不放過。木瓜雪耳湯用料十足,入口清甜回甘,熱炳炳地喝得小的汗流浹背。不過熱湯熱湯,中式靚湯當然是要夠熱才叫好喝。

醬油炸子雞在脆脆的雞皮外再包裹著一層深褐色的香濃醬油。入口滋香爆發,雞兒的火喉正好剛剛熟,是故咬落又軟又滑。不過相較起來小的還是更欣賞這兒的黑松露炸子雞,由於松露深得吾心,其香氣無可比疑,混在炸子雞裡相得益彰,令人再三回味。

來到駿景軒豈能不吃擔擔麵?這個出品是小的吃過以來最出色滋味的傑作,四川香料充盈四溢,成為小的每次到訪不能錯過的佳品。

糖水叫了一份蛋白杏仁茶,繼續為養顏努力加油。
2020-07-31 1839 浏览
午市堂食禁令解封, 朝令夕改的政策令人生厭, 究竟林鄭月娥和她的團隊想法是甚麼? 我沒有興趣知道. 不過吃些麻辣菜式, 出一身汗, 也許能下火呢! 很懷念駿景軒的水煮魚, 魚片的爽滑永遠不會令人失望, 麻香豐盈, 麻辣的味道層次豐富, 配上軟糯而吸收了湯汁精華的紅薯粉, 就是我覺得最爽的菜式之一. 這裏的擔擔麵以辣和麻香為主調, 花生味道不濃, 湯汁也沒有凝厚如糊, 吃下去比平時吃的更爽. 蒜泥白肉的蒜泥加上辣椒油炒製, 而青瓜則切成絲狀, 以腩肉捲起, 頓時將一道前菜變成一道手工菜, 可惜的是腩肉不夠肥美. 點心只點了玫瑰鱈魚餃, 配搭新鮮, 柔和的花香和爽口的鱈魚粒有不錯的化學作用, 而內裡魚湯也夠豐盈, 令其成為整餐最舒柔的一道菜.
告假因為買件電器拎去山卡罅維修,一早坐車去,再去尖沙咀頻撲找食, 福德宮大陽星影響,令我周圍去視察,不滿意,想起瑰麗酒店彤福軒,未試過,工作人員說只開五六日,7月1後就正常。躊躇間,靈機一動,酒店中餐集郵的我,還有此間未試,咁就快馬加鞭,彈吓彈吓,急步過海,穿越鬧市走到邊陲,果然一片閒逸環境,心靜下來,窗外燦爛陽光,微風撩動葉兒,室内只聽到輕柔中國小調,枱與枱有一定距離,時間尚早,賓客只一兩枱,空調適中,牙籤大少滿意。慢慢嘆,讓肌膚唇邊感受光滑磁器質感後,再令鼻舌享受幽香茶味,挑選今天喜好。竹笙素餃$48,雜菌香紅蘿蔔發揮自身新鮮原味,淡淡地,皮彈,滿意,少見金磚豆腐粒$70,炸粉片雖厚的的,但內滑,富高級豆香,吸引,由令我想起怡東軒,喜愛。夏天、炸香食物最喜配食白粥$22,要無咸味,無瑤柱那種,佢做到,米香,解渴,稀稠適中。蘿蔔絲腸粉$62,蘿蔔雖香,可選水準更高,脆皮放口,不是即溶,混唾液有點韌。椒鹽九肚魚$80,雖脆但粉片厚的,紅樓的味及質分數較勝。在此區能找人煙較少及高級地方飲茶,難得,借此地方忘卻繁瑣工作,最近這個月的壓力非外人道,我這個老妖前所未見要攪盡腦汁去做衰人,心身

竹笙素餃$48
,雜菌香紅蘿蔔發揮自身新鮮原味,淡淡地,皮彈,滿意,少見

金磚豆腐粒$70

夏天、炸香食物最喜配食白粥$22
,要無咸味,無瑤柱那種,佢做到,米香,解渴,稀稠適中。

椒鹽九肚魚$80,雖脆但粉片厚的,紅樓的味及質分數較勝。

在此區能找人煙較少及高級地方飲茶,難得,借此地方忘卻繁瑣工作,最近這個月的壓力非外人道,我這個老妖前所未見要攪盡腦汁去做衰人,心身俱疲,在這裏能給我片刻安寧!
竹笙素餃、 蘿蔔絲腸粉、椒鹽九肚魚
金磚豆腐粒
白粥
2020-06-17
金磚豆腐粒
白粥
2020-06-08 1445 浏览
這個印象比較深刻🥢中西fusion 黑松露手撕雞 黑松露雖然不是新鮮現刨的可是當把餸菜移到自己前方時 松露的香氣依然芳香 淡淡松露味跑到自己的鼻子了因為是手撕雞的關係 所以沒有骨 非常方便雞肉亦非常鮮嫩 味道配搭不錯👍🏼.🥢另外 麵食亦都推介四川擔擔麵 微辣 辣油卻是全湯底的精華麵質彈牙 辣得來不會啃親 確實非常不錯
這個印象比較深刻
🥢中西fusion 黑松露手撕雞