2022-12-22
早陣子轉了工,在沙田上班,發現原來沙田有好多嘢食,今日收工有人來接放工,我們就去沙田新城市廣場找找吃什麼晚餐!見到永年車仔麵,原來不是車仔麵咁簡單,還是冰室!今晚天氣超級凍,見到有二人鐵板餐,好吸引,決定要試試!想不到永年除了車仔麵還有鐵板餐!坐低後,發現餐廳播了很多90後廣東流行曲,令人懷念,餐枱我鋪了格仔枱布,好有港式懷舊風味!二人鐵板餐的食物非常豐富,有主菜,餐湯,小食,餐茶,先揀兩個主菜!竟然有聖誕限定的聖誕燒春雞!招牌港式牛尾羅宋湯酸酸地好開胃!周打蜆肉魚湯裏面有好多顯肉,忌廉好滑,好鮮甜!薯條脆卜卜!酸忌廉煙肉焗薯出嚟熱辣辣,自己加酸忌廉同埋脆卜卜的煙肉粒,惹味!美國安格斯封門柳鐵板餐的配菜都好豐富,有蕃茄、西蘭花、粟米、雞髀菇!分量十足的封門柳,厚切,肉質又稔又嫩,一咬就開,完全沒有筋!配黑椒汁好惹味!招牌鐵板佛跳牆車仔麵這個佛跳牆相當有驚喜,本身由細到大我都好鍾意食脆麵,完全沒想過鐵板上面都可以見到炸麵!還有非常多的餸,有金蠔、厚花膠、鮑魚、厚冬菇、蝦乾,全部都真材實料!香口脆麵加上甜甜地的醬汁,入口不會乾!紅豆奶茶冰甜度剛剛好,又飲到茶香!
想不到永年除了車仔麵還有鐵板餐!
招牌港式牛尾羅宋湯酸酸地好開胃!
周打蜆肉魚湯裏面有好多顯肉,忌廉好滑,好鮮甜!
薯條脆卜卜!
鐵板餐的配菜都好豐富,有蕃茄、西蘭花、粟米、雞髀菇!
招牌鐵板佛跳牆車仔麵
紅豆奶茶冰甜度剛剛好,又飲到茶香!