2023-02-12
今日同老婆放咗工去沙田行街,見到呢間永年都幾特別,唔淨係食車仔麵,仲有扒餐同埋佛跳牆添,於是我哋就好好奇走入去試一試。我哋一個就去咗扒餐,令一個就食返佢嗰個車仔麵。個扒餐係貴價啲嘅牛肉眼芯扒,車仔麵我哋就帶咗佢最招牌嘅永年大碗麵。個扒我哋叫咗五成熟,我開頭以為同大家樂嗰啲差唔多,點知好有驚喜個肉質好鮮嫩,完全同其他快餐店同埋老牌西餐廳有好大嘅分別。另外我哋有加咗個雞肉凱撒沙律,個雞肉都考得幾爽脆。另外果車仔麵,就真係好大碗,正如佢個名所講咁大碗麵,入邊都係啲招牌車仔麵菜式,例如係魷魚魚蛋豬紅、豬皮、豬皮、豬腸等等雞翼,簡直係好似食神入邊嘅初戀嗱喳麵一樣。呢個車仔麵我哋又加多左個蝦多士,個蝦多士就有小小乾。嘢飲方面我哋嗌咗杯抹茶紅豆冰同埋冷泡烏龍,同啲食物簡直係絕配,紓緩吓頭先食嘢嗰種濃味。我哋都覺得絕對係會返嚟覆啅,以後食扒餐車仔麵又可以多一個選擇。