2023-02-12 51 浏览
今日同老婆放咗工去沙田行街,見到呢間永年都幾特別,唔淨係食車仔麵,仲有扒餐同埋佛跳牆添,於是我哋就好好奇走入去試一試。我哋一個就去咗扒餐,令一個就食返佢嗰個車仔麵。個扒餐係貴價啲嘅牛肉眼芯扒,車仔麵我哋就帶咗佢最招牌嘅永年大碗麵。個扒我哋叫咗五成熟,我開頭以為同大家樂嗰啲差唔多,點知好有驚喜個肉質好鮮嫩,完全同其他快餐店同埋老牌西餐廳有好大嘅分別。另外我哋有加咗個雞肉凱撒沙律,個雞肉都考得幾爽脆。另外果車仔麵,就真係好大碗,正如佢個名所講咁大碗麵,入邊都係啲招牌車仔麵菜式,例如係魷魚魚蛋豬紅、豬皮、豬皮、豬腸等等雞翼,簡直係好似食神入邊嘅初戀嗱喳麵一樣。呢個車仔麵我哋又加多左個蝦多士,個蝦多士就有小小乾。嘢飲方面我哋嗌咗杯抹茶紅豆冰同埋冷泡烏龍,同啲食物簡直係絕配,紓緩吓頭先食嘢嗰種濃味。我哋都覺得絕對係會返嚟覆啅,以後食扒餐車仔麵又可以多一個選擇。

• 永年大碗麵
永年冰室不是一間普通的冰室,格局懷舊得離,又可以選擇坐著面對落地大玻璃前的餐桌,景色清優🍀🍀,每張枱都鋪左8⃣️0⃣️年代的格仔款枱布,當然唔少得打卡位的擺設,食物款色多樣化當然➗了冰室必有的鐵板餐,必食推介:安格斯封門柳,肉質鮮嫩,配上獨有的牛油果🥑薯仔🥔蝦🦐沙律,一食讚「好味」👍🏻,還🉑️以優惠價錢加配滋味小食(有很多的選擇),當中仲有精選紅酒,情侶在這裏慶祝都是一個不錯的選擇。還有飯後品甜可選:黑芝麻西多士配雲呢嗱雪糕🍨如果大家唔想食得咁heavy,永年冰室與眾不同的分別,就係...車仔面,一碗車仔面已包羅萬有:紅腸、豬皮、雞翼、魷魚、魚蛋、豬大腸、雞翼尖、豬紅同蘿蔔,加配紅豆冰🧋,大滿足😋😋
還有飯後品甜可選:黑芝麻西多士配雲呢嗱雪糕🍨
2023-02-07 55 浏览
📍永年車仔麵茶冰廳(沙田)行下沙田見到呢間好有懷舊風味既餐廳 餐廳都幾大 枱與枱之間會好迫~我哋今次叫左個鐵板二人套餐-牛油果薯仔蝦沙律啲蝦都幾大同彈牙~加埋酸酸地既沙律醬好開胃😋作為前菜岩曬-周打魚肉蜆湯個湯好足料好多蜆肉~好快就比我朋友飲曬🤣-美國安格斯封門柳牛味都幾濃 同埋好厚 食落又唔會un!!加埋黑椒汁真係好正 配菜仲有西蘭花 粟米 蕃茄同菇~-美國頂級西冷扒肉質都幾嫩 同埋好大塊🤣食到好滿足-洋蔥圈一向都好中意食洋蔥圈 脆卜卜🤤好邪惡既小食-菠蘿冰好香菠蘿味~~-抹茶紅豆冰抹茶味令到杯紅豆冰無咁甜膩~好好飲
📍永年車仔麵茶冰廳(沙田)
我哋今次叫左個鐵板二人套餐

好香菠蘿味~~
-抹茶紅豆冰
抹茶味令到杯紅豆冰無咁甜膩~好好飲
2023-02-06 41 浏览
沙田|香港永年車仔麵茶冰室🇭🇰招牌鐵板佛跳牆車仔- 醬汁好惹味,淋炸過嘅麵度,滋滋聲😚- 2舊大花膠、2粒好入味嘅冬菇、2條大蝦乾、1粒小鮑魚芝士肉醬焗薯皮- 薯仔味好濃,冇比芝士蓋過味道- 肉醬增添咗一啲口感添~懷舊蝦多士- 多士炸得好酥脆,唔算好吸油👍🏻酥皮周打蜆肉豬魚湯- 好香煙肉味,每啖湯都有滿滿嘅魚肉💕- 湯入邊有薯仔粒、煙肉碎、蜆肉、魚肉紅油萵筍- 調味好惹味🤤萵筍爽口無渣👍🏻👍🏻抹茶紅豆冰凍即磨咖啡香脆蒜蓉包- 蒜蓉包焗得好脆好香,點湯食好正🤤🤤🤤招牌港式牛尾羅宋湯- 好香牛肉味,酸酸地好開胃👍🏻美國安格斯封門柳- 洋蔥汁,牛柳五成熟,心中好汁又厚🤤好滿足~🔺有加一服務費整體而言▪️味道 4 / 5▪️環境 4 / 5▪️抵食 4 / 5📍沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
沙田|香港永年車仔麵茶冰室🇭🇰

招牌鐵板佛跳牆車仔
- 醬汁好惹味,淋炸過嘅麵度,滋滋聲😚
- 2舊大花膠、2粒好入味嘅冬菇、2條大蝦乾、1粒小鮑魚

芝士肉醬焗薯皮
- 薯仔味好濃,冇比芝士蓋過味道
- 肉醬增添咗一啲口感添~

懷舊蝦多士
- 多士炸得好酥脆,唔算好吸油👍🏻

酥皮周打蜆肉豬魚湯
- 好香煙肉味,每啖湯都有滿滿嘅魚肉💕
- 湯入邊有薯仔粒、煙肉碎、蜆肉、魚肉

紅油萵筍
- 調味好惹味🤤萵筍爽口無渣👍🏻👍🏻

凍即磨咖啡

香脆蒜蓉包
- 蒜蓉包焗得好脆好香,點湯食好正🤤🤤🤤

招牌港式牛尾羅宋湯
- 好香牛肉味,酸酸地好開胃👍🏻

美國安格斯封門柳
- 洋蔥汁,牛柳五成熟,心中好汁又厚🤤好滿足~

🔺有加一服務費

整體而言
▪️味道 4 / 5
▪️環境 4 / 5
▪️抵食 4 / 5

📍沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
2023-02-04
每一次講起鐵板餐,都諗起嗰陣CC聲,好大陣煙,諗起都特別溫暖。所以知道永年車仔麵,最近出咗10款不同嘅二人鐵板餐,即刻要行去試吓今次我哋選擇咗兩種,第一個係和牛前腿芯,同埋美國安格斯封門柳咁耐以來,第一次是前腿芯,食落去非常嫩滑,好肥好香, 5成熟,啱啱好,仲有選擇佢哋嘅秘製辣椒汁,味道啱啱好另一個就係風門樓,啲肉味更加龍,再加埋叫咗黑椒汁,好濃味好香,如果對於男仔嚟講,重口味勁鍾意呢個除咗講牛扒之外,佢哋嘅頭盤同小食都不得了我哋叫咗牛油果薯仔蝦沙律、同埋酥皮湯呢個沙律真係好正,凍大蝦、牛油果、加埋個沙律汁,食牛扒之前幫你開胃,爽甜酥皮周打魚湯,非常之濃,好足料,點住酥皮來食,好有童年嘅味道而小食,我哋就叫咗瑞士雞翼、同埋西多士配雪糕做甜品瑞士雞翼勁入味,同太平館嗰啲味道差唔多,好鍾意瑞士汁最後食埋個西多士,西多士上面有個雪糕,一熱一凍,拼埋就啱啱好

除咗講牛扒之外,佢哋嘅頭盤同小食都不得了

我哋叫咗牛油果薯仔蝦沙律、同埋酥皮湯

而小食,我哋就叫咗瑞士雞翼、同埋西多士配雪糕做甜品

瑞士雞翼勁入味,同太平館嗰啲味道差唔多,好鍾意瑞士汁

2023-01-14
2023-02-01 48 浏览
最高分5個👍🏻1️⃣SRF 和牛肉眼芯2️⃣西班牙熟成有骨白毛豬扒💟總結: 1️⃣➡️2️⃣永人都除咗車仔麵好食之外,懷舊鐵板餐都好好食呀!雖然比起細個食果陣貴咗,不過都係證明左時代變遷。成個餐又有湯,又有野飲,又有雜菜,個扒仲要又厚又大份又多汁😋成個回憶返曬黎呀!真係可以再食!♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️餐廳:香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)地址:沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖

最高分5個👍🏻

1️⃣SRF 和牛肉眼芯
2️⃣西班牙熟成有骨白毛豬扒

💟總結: 1️⃣➡️2️⃣

♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️♏️
餐廳:香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
地址:沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
2023-01-31 68 浏览
同朋友講起車仔麵,滿腦子都係諗起<永年>當年山長水遠都要去元朗排隊,而家喺朋友屋企附近都食到喇車仔麵跟餐,仲有飲品同小食✨永年車仔麵自選4款配料,永年嘅湯底真係好香所以無論配咩餸菜都係咁正✨永年大碗麵如果樣樣都想食.又懶得揀餸,一定要揀大碗麵,10款唔同嘅配料車仔麵又點少得油麵嘅配搭✨韮菜豬紅韮菜新鮮嫩綠,同滑嘟嘟嘅豬紅 係完美嘅配搭再加少少辣真係好正✨豬大腸生菜最鍾意食豬大腸,加埋生菜一齊食,真係停唔到口✨生炸雞髀 配 薯條大大隻.即叫即炸熱辣辣外賣盒開咗窿,好貼心,拎到返去依然香脆見到晚市有鐵板餐好吸引,下次一定要堂食坐低鋸牛扒

同朋友講起車仔麵,滿腦子都係諗起<永年>
當年山長水遠都要去元朗排隊,
而家喺朋友屋企附近都食到喇

車仔麵跟餐,仲有飲品同小食

✨永年車仔麵
自選4款配料,永年嘅湯底真係好香
所以無論配咩餸菜都係咁正

✨永年大碗麵
如果樣樣都想食.又懶得揀餸,
一定要揀大碗麵,10款唔同嘅配料
車仔麵又點少得油麵嘅配搭

✨韮菜豬紅
韮菜新鮮嫩綠,同滑嘟嘟嘅豬紅 係完美嘅配搭
再加少少辣真係好正

✨豬大腸生菜
最鍾意食豬大腸,加埋生菜一齊食,
真係停唔到口

✨生炸雞髀 配 薯條
大大隻.即叫即炸熱辣辣
外賣盒開咗窿,好貼心,
拎到返去依然香脆

見到晚市有鐵板餐好吸引,
下次一定要堂食坐低鋸牛扒
外卖自取
2023-01-29 55 浏览
香港永年是車仔麵的30年老字號,以家係沙田開左間「香港永年車仔麵茶冰廳」概念店,除左有招牌的車仔麵之外,亦有懷舊鐵板餐及特色小食。餐廳裝潢用上綠白色階磚,綠白色格仔枱布和各種懷舊擺設,充滿著濃濃的懷舊味道。慢煮鐵板1人套餐包餐湯或沙律、主菜和飲品,仲可以追加小食。雞扒鹹魚凱撒沙律個名幾得意,雞扒大大舊,肉質嫩滑,沙律菜新鮮,加入了大澳老字號益昌號鹹魚醬,多了一份鹹香。永年雜扒一上枱,鐵板上枱「滋滋聲」,香氣撲鼻,份量十足,有豬扒、雞扒、牛扒,豬扒和牛扒都好厚身,其中豬扒最軟腍,完全不柴口,而配菜有粟米、雜菇、西蘭花、蕃茄,都是用鐵板上,可以保持溫度。加配小食:酸忌廉煙肉焗薯薯仔原個上,焗薯焗得夠淋身,可以根據自己喜好放上酸忌廉和煙肉,好滋味。永年大碗粗麵黎到永年當然要食車仔麵,款款配料都想食,食大碗麵就岩晒,永年大碗麵有好多配料,有豬腸、魚蛋、雞翼、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼尖、魷魚、紅腸、菜心,我另外亦加了腸仔和魚皮餃,份量十足,所有配料都好入味,粗麵軟硬適中,好掛汁,以到既辣汁好香,唔會死辣。韮菜豬紅(走辣)豬紅好入味,韮菜無渣,走辣都一樣非常美味。兒童餐B有茄汁腸仔意粉、懷舊炸薯條、

慢煮鐵板1人套餐
包餐湯或沙律、主菜和飲品,仲可以追加小食。
雞扒鹹魚凱撒沙律

永年雜扒

加配小食:酸忌廉煙肉焗薯

永年大碗粗麵

韮菜豬紅(走辣)
豬紅好入味,韮菜無渣,走辣都一樣非常美味。

兒童餐B
有茄汁腸仔意粉、懷舊炸薯條、雲呢拿雪糕杯、熱阿華田
小朋友見到都開心,好快就KO成個餐。
男朋友最近成日提起話對沙田新城市杯奶茶念念不忘,最後我find out返原來佢講嘅係香港永年車仔麵茶冰廳XD反正今日出開黎新城市買野就決定今晚食佢啦!雖然呢到出名車仔麵,但行完街好肚餓XD食麵驚唔夠飽,最後我地揀左慢煮鐵板2人套餐($438)包每人一份沙律或餐湯、主菜、小食、飲品,都幾抵食!用QR code落單方便又唔驚落錯單。小食叫左酸忌廉煙肉焗薯同秘製瑞士雞翼。男朋友揀嘅係美國安格斯封門柳配黑椒汁,佢話都肉味濃郁,又嫩又多肉汁!而我就揀挪威三文魚扒配永年招牌辣椒汁,好大塊三文魚XD而且我同男朋友都覺得呢個汁好食過普通鐵板汁,個辣汁層次豐富唔算好辣,但就令到食物更加惹味!我地覺得食鐵板餐要飲酥皮湯所以加錢轉酥皮周打蜆肉魚湯(+$15)同招牌港式酥皮牛尾羅宋湯(+$15)夠酥脆但記得趁熱飲!飲品方面,男朋友當然係飲佢心心念念嘅凍奶茶(+$4)佢話香濃又有荼味,真係似返以前細個茶餐廳嗰種味道。而我就飲紅豆冰(+$9)總括黎講,呢個慢煮鐵板2人套餐CP值高可以encore!

總括黎講,呢個慢煮鐵板2人套餐CP值高可以encore!

2023-01-19
2023-01-25 42 浏览
行開新城市,見到這間充滿懷舊氣氛的餐廳,而且門口亦擺放了很多兒時喜歡吃的零食,就同老公入去食鐵板餐♥️一坐低已經回想起以前細嗰個爸媽帶我去鋸扒的情景💕今次我們叫了慢煮鐵板2人套餐 ($438),有齊湯,沙律,2分鐵板餐,2份小食再加2杯嘢飲。份量真的好多呀。酥皮周打蜆肉魚湯 (+$15):這個湯材料豐富,有好多蜆肉、係誠意之作💕牛油果薯仔蝦沙律:蝦好大隻,而且彈口,再配上我鐘意的牛油果、加強口感層次👍🏻美國安格斯封門抑:牛肉好嫩、而且牛肉味濃、再配上黑椒汁、真的幾好味😆雜扒餐:鷄扒有肉汁,而且配菜選擇多,有粟米,西蘭花、蕃茄同洋蔥,可以中和飽肚感👍🏻砵洒會牛尾 :牛尾炆得好淋,好入味。黑芝麻西多士半雲呢拿雪糕: 我比較鐘意食呢個,因為好小西多士入面係黑芝麻醬、而且不會太甜,再加上雲呢拿雪糕,味道好夾。♥️跟餐紅豆奶茶冰(+$9),檸檬茶王(+$4).由於小朋友想食雞翼、我地另叫南乳雞翼 跟餐加$20再加杯凍好立克($24)

一坐低已經回想起以前細嗰個爸媽帶我去鋸扒的情景💕

砵洒會牛尾 :牛尾炆得好淋,好入味。

跟餐紅豆奶茶冰(+$9),檸檬茶王(+$4).

2023-01-22 249 浏览
一直以為永年只有車仔麵食,原來仲有懷舊鐵板餐😲,童年回憶即刻返晒嚟🌈~揀咗慢煮鐵板2人套餐($438),包兩份鐵板、湯/沙律、2份小食、2杯飲品~揀咗「美國安格斯封門柳」🥩同「招牌鐵板佛跳牆車仔麵」,賣相幾吸引~美國安格斯封門柳揀咗5成熟,醬汁要咗永年招牌辣椒汁🌶️,牛柳都算腍同少少辣嘅醬汁一齊食都幾夾,洋蔥🧅就再煎熟啲會更好~招牌鐵板佛跳牆車仔麵:好多靚材料,冬菇非常入味,蝦乾好鮮甜,花膠同金蠔都好高質,仲有金華火腿同乾瑤柱絲😋懷舊蝦多士食完唔會成口油、好香脆👍🏻芝士肉醬焗薯皮惹味又飽肚~牛油果薯仔蝦沙律沙律幾清新,食完好開胃🥰~招牌港式牛尾羅宋湯牛味濃郁,少少辣,懷舊嘅味道🕰️樽仔奶茶(+$9)&熱阿華田自家製嘅奶茶,係港式茶餐廳嘅味道🤤!

慢煮鐵板2人套餐

招牌鐵板佛跳牆車仔麵

懷舊蝦多士

食完唔會成口油、好香脆👍🏻

惹味又飽肚~

牛油果薯仔蝦沙律

沙律幾清新,食完好開胃🥰~

招牌港式牛尾羅宋湯

牛味濃郁,少少辣,懷舊嘅味道🕰️

樽仔奶茶(+$9)&熱阿華田
樽仔奶茶&熱華田

自家製嘅奶茶,係港式茶餐廳嘅味道🤤!
慢煮鐵板2人套餐
招牌鐵板佛跳牆車仔麵
樽仔奶茶&熱華田
2023-01-20 56 浏览
仔仔第一天放新年假一家三口去沙田睇完戲諗住食埋晚餐先回家經過見到仔仔最愛鐵扒燒一於試下平日店內的坐滿人我地等左一張枱,都算快我地三人叫左慢煮鐵扒2人套餐 🌸主菜兩款 小食兩款 沙律或餐湯x2 飲品兩杯 $438+10%(服務費)沙律:雞扒鹹魚凱撒沙律鹹魚沙律菜配搭都幾特別餐湯:酥皮周打蜆肉魚湯配有蜆肉 薯粒 煙肉 好足料 加上酥皮 正小食:懷舊蝦多士 蝦多士好鬆脆,好香口小食:芝士肉醬焗薯皮芝士肉醬好香濃,面頭一粒粒薯仔,好味道主菜:美國安格斯封門柳 7成熟 配永年招牌辣椒汁 牛味濃厚,肉質嫩滑,加上招牌辣汁,好有特式,味道配搭一流,仲配有西蘭花,蕃茄,菇,粟米等配菜,好夠食主菜:招牌鐵板佛跳牆車仔麵花膠大大條夠軟身,冬菇厚大,仲有蝦乾,鮑魚,配料好入味,加上脆麵底,整體有驚喜,推介餐飲:紅豆奶茶冰 紅豆🫘多,奶茶好啱口味餐飲:熱奶茶不過不失整體來說,慢煮鐵板燒有特色,味道很不錯,份量頗多,夠曬三個人食環境指數🌕🌕🌕🌕🌑服務指數🌕🌕🌕🌕🌑味道指數🌕🌕🌕🌕🌗抵食指數🌕🌕🌕🌕🌑推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
仔仔第一天放新年假

一家三口去沙田睇完戲
諗住食埋晚餐先回家
經過見到仔仔最愛鐵扒燒

一於試下
平日店內的坐滿人
我地等左一張枱,都算快

我地三人叫左慢煮鐵扒2人套餐

沙律:雞扒鹹魚凱撒沙律
鹹魚沙律菜配搭都幾特別

餐湯:酥皮周打蜆肉魚湯
配有蜆肉 薯粒 煙肉 好足料 加上酥皮 正

小食:懷舊蝦多士
蝦多士好鬆脆,好香口

小食:芝士肉醬焗薯皮
芝士肉醬好香濃,面頭一粒粒薯仔,好味道

主菜:招牌鐵板佛跳牆車仔麵

餐飲:紅豆奶茶冰
紅豆🫘多,奶茶好啱口味

餐飲:熱奶茶

• 美國安格斯封門柳
  • 懷舊蝦多士
  • 招牌鐵板佛跳牆車仔麵
2023-01-15 173 浏览
早幾日有個post講新城市食野越黎越貴🥶今次揾到間滄海遺珠😻不過就無食車仔麵🤣而係叫咗鐵板2人餐🥩2人餐$438,包小食、湯、鐵板同野飲各兩份,價錢同金鳳都差唔多,但環境同食物款式我地都覺得呢度更好🥩美國安格斯封門柳5成熟 肉味香濃 厚度絕對夠肉質亦嫩滑 配埋洋蔥汁好正🥩和牛前腿芯(+$10)亦都係叫咁5成熟 依款要另加$10但絕對值 肉質非常嫩滑完全唔靭 比好多cafe好食🌟🥘招牌港式牛尾羅宋湯調味出色 酸度同辣度配合得好🥘周打蜆肉魚湯依款非常值得推介 好足料蜆肉好多 仲有三文魚 煙肉 薯仔口感好creamy 飲得好滿足😻🍤懷舊蝦多士(6件)絕對係即叫即整 好鬆化但如果蝦肉再厚D就好🍦黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕好特別嘅配搭 味道好驚喜👏🏻多士好有咬口 中間黑芝麻醬亦相當多
早幾日有個post講新城市食野越黎越貴🥶
今次揾到間滄海遺珠😻
不過就無食車仔麵🤣
而係叫咗鐵板2人餐🥩

🥩美國安格斯封門柳
5成熟 肉味香濃 厚度絕對夠
肉質亦嫩滑 配埋洋蔥汁好正
美國安格斯封門柳

🥩和牛前腿芯(+$10)
亦都係叫咁5成熟 依款要另加$10

依款非常值得推介 好足料
蜆肉好多 仲有三文魚 煙肉 薯仔
口感好creamy 飲得好滿足😻
周打蜆肉魚湯

🍤懷舊蝦多士(6件)
絕對係即叫即整 好鬆化
但如果蝦肉再厚D就好

🍦黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
好特別嘅配搭 味道好驚喜👏🏻
多士好有咬口 中間黑芝麻醬亦相當多
和牛前腿芯
周打蜆肉魚湯
黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
~🍽: 香港永年車仔麵茶冰廳(沙田)========================🇭🇰:餐廳行懷舊香港風🕰️餐廳都幾大~坐位夠闊落🥰整體來講都幾舒服☺️☺️=========================⬇️⬇️⬇️食評⬇️⬇️⬇️【慢煮鐵板二人套餐🍖】($438)套餐包左兩份沙律🥗/湯🥣、兩份主菜🥩、兩份小食🌯同埋兩杯飲品🍹主菜可以揀$238以下嘅鐵板💰 如果唔係就要額外加錢~值得一讚嘅係佢鐵板下面會墊2層洋蔥🧅 咁啲肉就唔驚燒得太燶喇🥩🤩—————————🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑質地都幾杰身💕💕飲落係好濃厚嘅忌廉味🥰配料有蜆🐚、魚肉🐟同埋薯仔🥔每啖都有滿滿的配料💖真心幾滿足🤩🤩仲feel到有落黑胡椒🫙少少辣味令到成個湯更加香同埋冇咁容易膩😻—————————🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑🐼: 🌕🌕🌕🌗🌑佢入面有三嚿細牛尾🐮 一碗湯嚟講都算比得幾多😂😂 另外蔬菜都俾得幾足料🥕🥬 個湯酸酸甜甜咁幾開胃😋😋 整體來講都算唔錯~—————————🐹: 🌕🌕🌕🌗🌑🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑我哋叫咗五成熟🐮切開係好靚嘅粉紅色💓💓塊扒幾厚😍份量都唔少封門柳嘅特色係牛味濃郁同埋肉質鬆軟🐂而呢份封門柳亦都做到晒😽😽食落唔韌之餘牛

🍽: 香港永年車仔麵茶冰廳(沙田)
========================

=========================
⬇️⬇️⬇️食評⬇️⬇️⬇️

【慢煮鐵板二人套餐🍖】($438)

[周打魚肉蜆湯🐟🍲]

[招牌港式牛尾羅宋湯🐮🥣]

[美國安格斯封門柳🇺🇸🥩]

我哋叫咗五成熟🐮切開係好靚嘅粉紅色💓💓塊扒幾厚😍份量都唔少
封門柳嘅特色係牛味濃郁同埋肉質鬆軟🐂而呢份封門柳亦都做到晒😽😽食落唔韌之餘牛肉味仲要好重👍🏻👍🏻 配菜🥦整體嚟講都幾新鮮~
鍾意食牛扒嘅可以去試吓💕💕

[永年雜扒🐷🐮🐔]

🐹: 🌕🌕🌕🌕🌑

入面有豬扒🐷牛扒🐮同雞扒🐔

🐷豬扒比我想像中淋🤩🤩 而且一啲都唔嚡👞真心唔錯~

🐮牛扒係西冷嚟嘅🥩🥩 我哋叫咗五成熟,以西冷嚟講佢絕對係高分之作👍🏻👍🏻 一啲都唔靭✨✨幾有驚喜

🐔雞扒相比之下會比較細塊,不過食落都幾滑🧡🧡配埋個脆脆哋嘅雞皮幾好食

[砵洒燴牛尾🍷🐮]

🐹: 🌕🌕🌕🌕🌕
🐼: 🌕🌕🌕🌕🌗

作為一個就咁嗌會貴啲但依家唔使加錢嘅小食來講性價比絕對幾高💰😂 食落去第一啖會feel到骨膠原滿滿🥰🥰 而且啲肉都幾淋🐮🥩 加上個汁都算濃稠🧡🧡 配埋一齊食真係好滿足,絕對係今日嘅點睛之作‼️

[芝士肉醬焗薯皮🧀🥔]

🐼: 🌕🌕🌕🌕🌑

薯皮上面放咗薯仔粒🥔、芝士🧀同埋肉醬🐷薯皮焗到脆脆地💕💕配埋上面軟嘅薯仔粒食幾有層次😻配埋焗芝士食落口感好豐富💖
薯皮調味比較清淡~不過咁樣反而可以食到薯仔本身嘅味道👍🏻

—————————
[抹茶紅豆冰🍵🫘] (+$9)

🐼: 🌕🌕🌕🌗🌑

紅色❤️同綠色💚中間仲有白色分層🤍睇落幾靚😽~抹茶雖然濃🍵但係唔會覺得苦😋個人幾鍾意🫶🏻🫶🏻整體來講抹茶同紅豆嘅比例啱啱好😻唔會覺得太甜🤩🤩

—————————
[紅豆冰🫘🧊](+$9)

🐼: 🌕🌕🌕🌗🌑

睇相都見到佢俾咗勁多紅豆🫘🫘好似唔駛錢咁💰💰 但係椰味偏淡🥥成杯嘢嘅感覺會稀咗少少🫘🥛不過整體嚟講都算不過不失~紅豆控絕對可以一試🤩🤩

=========================
🌟性價比:5/10
💖回頭指數:7/10

加1️⃣服務費:⭕️
—————————
👩🏻‍🍳餐廳: 香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
📍地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
2023-01-12 2181 浏览
香港永年車仔麵茶冰廳 📍沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━真係好耐好耐冇食過港式鐵板 一見到鐵板就唸返起細細個嗰陣 呢度嘅裝修都幾懷舊 會有種回到過去嘅感覺🤣我同屋企人嗌咗慢煮鐵板2人套餐 $438+10% 包咗兩款沙律/餐湯 + 2款主菜 + 2款小食 + 2杯嘢飲分量大到三個人都夠食🙊━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 牛油果薯仔蝦沙律 (沙律)▶︎ 用杯裝嘅沙律 入面有生菜 牛油果 薯蓉 面頭仲有三隻熟蝦同千島醬🤩▶︎ 食落係清爽嘅 而每個element都各司其職 口感豐富好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 酥皮周打蜆肉魚湯 加酥皮+$15 (餐湯)▶︎ 餐湯入面有蜆肉 薯粒 煙肉等 都幾足料 表面有一層酥皮 焗到金黃漲起😲▶︎ 蜆湯嘅忌廉味幾重 飲落有顆粒感 加埋酥皮 就係懷念中嘅味道!好味指數:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍷 紅酒繪和牛面頰肉 +$40 (全熟 配永年招牌辣椒汁) ▶︎ 一大塊和牛面頰 配有少量雜菜
香港永年車仔麵茶冰廳
📍沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥗 牛油果薯仔蝦沙律 (沙律)

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🫕 酥皮周打蜆肉魚湯 加酥皮+$15 (餐湯)
好味指數:●●●◐◯
酥皮周打蜆肉魚湯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍷 紅酒繪和牛面頰肉 +$40 (全熟 配永年招牌辣椒汁)
▶︎ 一大塊和牛面頰 配有少量雜菜 洋蔥 番茄 粟米 蘑菇 西藍花 我就揀咗永年招牌辣椒汁
▶︎ 牛面頰係低溫慢煮嘅 質感有啲似超級超級軟淋嘅牛腩 不過比起牛腩佢冇咁肥膩 而且仲會有好多膠質 個人好鐘意✨
▶︎ 同埋辣椒汁同牛面頰神奇地好夾🙌🏻 少少辣味又冇蓋過牛本身嘅牛味
紅酒繪和牛面頰肉

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 美國安格斯封門柳 (7成熟 配黑椒汁)
▶︎ 兩塊封門柳 同樣配有洋蔥 番茄 粟米 蘑菇 西藍花 呢個叫咗黑椒汁
▶︎ 封門柳肉質較緊實有嚼口 不過七分熟仍然嫩 而且冇肥膏位 食落唔會好漏
▶︎ 黑椒汁唔會過鹹 而且分量都足夠👌🏻

🥘 韭菜豬紅 (另加小食) +$16
▶︎ 16蚊一大碗豬紅都幾抵 入面仲配有韭菜
▶︎ 豬紅嫩滑且入味 叫咗小辣覺得辣度不高
好味指數:●●●●◯
韭菜豬紅

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥪 懷舊蝦多士 (小食)
▶︎ 蝦多士一份四件 配上沙律醬
▶︎ 多士口感超級酥脆 配上彈牙蝦滑 正常水準🙌🏻
▶︎ 平時會覺得沙律醬漏 但係蝦多士點完沙律醬之後反而冇咁漏🤣
好味指數:●●●◯◯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍨 黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕 (小食)
▶︎ 西多士熱辣辣 兩片麵包中有黑芝麻餡 上面有雲呢拿雪糕
▶︎ 冰火兩重天口感做得好好 西多士唔會太油膩 而且幾鬆軟 口感唔錯
▶︎ 好鐘意入面嘅黑芝麻餡🤤 係濃郁嘅黑芝麻味甚至仲有少少黑芝麻嗰種苦香 同雲呢拿雪糕好夾👍🏻

🧋 紅豆冰 +$9
▶︎ 加9蚊轉咗呢杯好大杯嘅紅豆冰 係肉眼可見地紅豆分量好足😎
▶︎ 奶嘅部分有少少煉奶味 唔會過甜 整體都不錯
▶︎ 紅豆係既有沙又有顆粒 用匙勺食好有滿足感🫶🏻
好味指數:●●●●◯
🍵 抹茶紅豆冰+$9
▶︎ 同樣加9蚊 個人更加推薦抹茶紅豆冰 抹茶味幾濃 又可以中和紅豆嘅甜 真係唔錯🙌🏻

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 1月中 (晚餐)
快樂指數😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌑🌑