利舞臺,原名為利舞臺戲院。曾經是香港的高尚娛樂表演場地,擁有當年全港唯一一個可作360˚旋轉的舞台;舉辦過音樂會、歌劇、粵劇及演唱會等表演。香江花月的新店座落於利舞臺,餐廳的裝潢可以劇院為主題,重現華麗雅致的舞台,向香港昔日的黃金歲月致敬。一踏出升降機,已是燈火輝煌,一排排的大燈泡貫穿走廊,兩旁放有香港著名電影的繪圖海報。走廊盡處的橄欖綠梳化,一般於劇院前廳所見,前方設有售票亭,佈局與一般劇院無異。穿過垂簾,走進貴賓包廂,是懷舊的哈肉色跟墨綠色的配搭,復古味濃。大廳的中央放置了如羅賓漢的那種三輪電單車和懷舊相機腳架,於舞台上不停地作360˚旋轉,重現了昔日劇院的舞台。我安坐於白底橄欖綠的偏廳,跟我手中有微酸菠蘿味的香芳幻很相襯; 而甜甜桃味的桃花緣上則感覺夢幻,兩款飲料都好好喝。純白的日本牛乳玫瑰鍋,外層放上環圓的香江拼*,實在不負香江花月之名,漂亮得令人不忍心開動。到香江花月又怎少得嬌艷的七彩餃子,每隻餃子都是不同的口味,味道和口感皆不俗。*香江拼有牛心頂、牛白肉、黑柏葉、牛小腿、牛脷、牛柳粒、本地手切牛肉和安格斯肥牛。

2023-01-11 72 浏览
香江花月 (利舞臺廣場) (銅鑼灣).完全係比所有post嘅賣相所吸引! 不得了真係勁啱打卡,一入去環境完全唔似一般嘅火鍋店,好似食西餐咁.▪️ 日本牛乳玫瑰鍋🌹▪️.呢到嘅所有野都係賣相一流,影相係非常之好💜🌹日本牛乳鍋內有玫瑰花豆腐加木瓜,滾左飲啖湯先好養顏.▪️香江拼▪️.未上枱之前店員就執好曬張枱,一上枱非常嘩然勁震撼! 圓形圍住個爐,三朵玫瑰花分別係安格斯肥牛,牛白肉,黑柏葉,牛脷,牛心頂等,有三碗嘅牛柳粒非常好食,入口半化! 唔似平時出面嘅非常難咬.▪️七色餃▪️.七色餃擺盤成個tea set咁,佢全部餃都非常過癮,金華火腿餃,香牛香茜餃,午餐肉粟米餃都有😂 全部染過色嘅餃皮係好靚嘅.▪️脆骨皖片/娃娃菜▪️.呢到嘅火鍋配料唔貴,呢份好似先$68但都有好多件。個人推薦食呢個牛乳鍋必點娃娃菜!.▪️異世界/桃花園▪️.異世界好似係有青瓜,奇異果等梳打,桃花園就桃味梳打!.📌 香江花月 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香江花月 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)

▪️ 日本牛乳玫瑰鍋🌹▪️

▪️香江拼▪️

▪️七色餃▪️

▪️脆骨皖片/娃娃菜▪️

▪️異世界/桃花園▪️
異世界好似係有青瓜,奇異果等梳打,桃花園就桃味梳打!
📌 香江花月 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-01-10 87 浏览
「懷舊復舊打卡餐廳🍴」今天和朋友一齊去銅鑼灣探店,偶然在樓上發現了這家裝修環境很復古,剛進入餐廳裡面就看到了大唱片,裡面也有復古電單車,老式沙發和舊式舞台佈置,舊水壺和杯子,仿佛進入了上個世紀八十年代的時光機裡面🥳,而且食物也是很別出心裁三色混醬腸外表真的很吸引,還加入可食用鮮花裝飾,綠色黃色分別加入了芫荽汁和南瓜汁,口感也比一般的厚實🙈,軟硬度適中甜醬麻醬也混合得剛剛好🥰魚湯金魚餃賣相精緻高貴,餃子皮被做成鮮粉色金魚形狀,還有金色鑲邊,像幾隻金魚嬉戲池中,裡面是豬肉蝦仁🍤餡,白色的是魚湯羹,食餃子嘅時候🥟一定要飲埋魚湯黑白天鵝🦢千層酥被做成天鵝形狀,黑色的是蓮蓉餡,白色的是紅豆餡,口感十分酥脆,還有芋頭絲炸成金黃色的巢窩,搭配兩隻鵪鶉蛋,外表可謂栩栩如生,十分美觀如意火龍紫米炒飯這個賣相更不得了,紫米炒飯擺入火龍果入面,好有創意,炒飯粒粒分明,清新的黎配菜都十分充足,有叉燒,蛋白和菜粒等等,偶爾也會食到少少火龍果肉🙈🙈
「懷舊復舊打卡餐廳🍴」

三色混醬腸

魚湯金魚餃

黑白天鵝🦢

如意火龍紫米炒飯
2023-01-10 98 浏览
之前喺九龍店舖食火鍋,已經覺得正👍🏻 知道佢哋喺利舞臺開分店,第一時間去捧場。今次係中午飲茶,點心款式不多,但有水準及精緻,我們叫了五個點心加一碟炒米粉,買單四百幾,ok啦!值得一讚係服務員有禮貼心!
2023-01-10
午餐
超級好看的餐廳中午來飲茶點了二人套餐3個人食也飽份量也大味道也可 點心很精緻餐廳裝修有少少法式簡約感覺有非常多打卡位晚上有火鍋 一定會再來試!十分推介中午來食套餐 空間感十足 服務也好✨
超級好看的餐廳
中午來飲茶
點了二人套餐3個人食也飽
份量也大
味道也可 點心很精緻
餐廳裝修有少少法式簡約感覺
有非常多打卡位
晚上有火鍋 一定會再來試!
十分推介中午來食套餐
空間感十足 服務也好✨
2023-01-10 42 浏览
天氣涷涷地, 約朋友一定係揀打邊爐!    去了 香江花月,  因為餐廳整体都特別.  電梯大堂裝飾像電影院.餐廳內有很多古董相機,還有古董汽車,座位闊落, 間隔燈飾也不落俗套.餐具精美, 水滾茶靚 先點 美顏花膠雞鍋湯料有半隻雞熬製而成, 並有花膠及藥材,  湯味道十足, 好有營養, 富骨膠原.  火鍋料共叫了三個主食,  全部盛裝上檯, 令人眼前一亮.有牛, 豬, 羊, 餃子.  花滿園,  有如去  High Tea.  用五金層架擺設.   有豬和羊.有美國安格斯肥牛,  擺設好像花盆.  肉質一般.七色餃 放在古董木架上,    七種不同顏色丸子,   餡料不同,  各有獨特.蟹肉黑松露餃, 午餐肉粟米餃, 蟲草花餃, 姬松茸野菌餃, 和牛香茜餃, 金華火腿菜肉餃, 冬菇薺菜餃.生菜:   新鮮爽脆, 顏色鮮美, 夠健康.響鈴卷用了竹籃送上, 好別緻.  響鈴新鮮炸起, 香脆可口,  滾一滾即可享用.此餐廳有特式,  喜愛打卡朋友會仲意.
餐廳內有很多古董相機,
還有古董汽車,
座位闊落, 間隔燈飾也不落俗套.
餐具精美, 水滾茶靚
先點 美顏花膠雞鍋
火鍋料共叫了三個主食,  全部盛裝上檯, 令人眼前一亮.
牛, 豬, 羊, 餃子.
美國安格斯肥牛,  擺設好像花盆.  肉質一般.
生菜:   新鮮爽脆, 顏色鮮美, 夠健康.
響鈴卷

此餐廳有特式,  喜愛打卡朋友會仲意.
2023-01-09 50 浏览
最近天氣都幾凍,夜晚就約埋啲朋友去打邊爐, 位於銅鑼灣利舞臺嘅春江花月火鍋店,餐廳設計充滿戲院特色,好有五六十年代香港懷舊風情,入門位置是霸王別姬等名作油畫,兩邊嘅牆上放咗懷舊相機, 中間位放置古董電單車,還有波波燈鏡房,用嚟打卡一流,餐廳裝潢華麗,空間闊落,座位寬敞,靠窗嘅位置仲可以望到銅鑼灣嘅夜景。 我揀咗日本牛乳玫瑰鍋作為湯底,湯底係由日本北海道全脂牛乳同木瓜煮制而成, 中間位係牛乳雪糕玫瑰花,底部係雕花木瓜,湯底呈奶白色,用牛奶做湯底非常特別,睇見咁精緻嘅賣相,已經食慾大開。香江拼牛圓木盤上擺放咗手切牛肉、牛柳粒、黑柏葉、牛脷、安格斯肥牛、牛白肉、牛心頂、牛小腿。牛嘅不同部位都包含咗,牛肉用小碗裝住,卷成花狀,鍾意食牛肉嘅我逐樣試下, 全部都好新鮮,靚肉一烚完,就食得,配埋湯底嘅牛奶味, 牛肉又嫩又滑。七色餃七種顏色餃子, 逐層放係用木製嘅盆景架子上面,口味款款都唔同,有蟹肉黑松露餃、冬菇蓉菜餃、午餐肉粟米餃、金華火腿菜肉餃、牛香茜餃、蟲草花餃、姬松茸野菌餃,好有咬口嘅餃子皮,加上特色餡料,肉鮮多汁,好飽肚。特飲異世界,桃花緣桃花緣特飲上邊有一個波波,粉紅色好靚又幾夢幻,味道酸

香江拼牛

七色餃

特飲
異世界,桃花緣
桃花緣特飲上邊有一個波波,粉紅色好靚又幾夢幻,味道酸酸甜甜 ,打邊爐嘅時候飲就最啱呀。
11月尾,窩夫與閨蜜一行四人去銅鑼灣的「香江花月」吃火鍋。「香江花月」裝修華麗,枱與枱之間的距離比較遠。坐下來先喝一杯茉莉花雪梨茶潤一潤。茶杯非常典雅。火鍋醬料吧感覺很衛生,款式亦不少。湯底選了日本牛乳玫瑰鍋($168),賣相實在太美了,打完卡店員才會開爐。湯底煮了一段時間後,店員過來切開玫瑰花下面的木瓜,木瓜超甜呢。香江拼($788)跟日本牛乳玫瑰鍋可說是最強的打卡組合,可以一次過試齊手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉和牛脷,份量十足,水準亦不錯,其中窩夫最喜歡平日較少吃的牛白肉。除了牛肉,當然要吃菜,點了花花綠綠($108),插得滿滿的,蔬菜種類很多,有油麥菜、生菜、皇帝菜、白菜、車厘茄和南瓜等。還點了三菇淥菌($88)。埋單後,經店員指點才知道餐廳有間打卡房,離開前一定要去影相!
11月尾,窩夫與閨蜜一行四人去銅鑼灣的「香江花月」吃火鍋

「香江花月」裝修華麗,枱與枱之間的距離比較遠。
茉莉花雪梨茶

坐下來先喝一杯茉莉花雪梨茶潤一潤。

茶杯非常典雅。

火鍋醬料吧感覺很衛生,款式亦不少。
日本牛乳玫瑰鍋

花花綠綠

三菇淥菌

還點了三菇淥菌($88)。

2022-11-28
日本牛乳玫瑰鍋
花花綠綠
三菇淥菌
去到呢間反傳統嘅火鍋店 成間鋪頭嘅裝修有啲似90年代美式風 以淺綠同埋淺粉橙色餸主調 中間仲要有架旋轉電單車!座位用左梳化做設計~ 第一次打邊爐咁有儀式感😂湯底 - 黑蒜豬骨鍋 $328重口味人士必備! 用左大量蒜/黑蒜煮出黎嘅湯底 底湯入面有3-4舊大骨頭 鍾意食軟骨嘅大家就岩哂 建議大家打邊爐之前可以飲1碗佢地嘅湯底先 飲落十分暖胃 味道都好濃郁香江拼 $788超唯美嘅打卡牛肉拼盤!入面包括左多款牛肉(牛柳粒、手切肥牛、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉、牛脷)每一款都有2-3份 絕對唔怕唔夠食唔夠候 而且每一款都有一定水準 唔會好韌唔會有牛肉騷味 值得一提係入面有埋牛筋牛柏葉牛肚等等部位 整體有軟有脆有煙韌嘅口感 令你可以食盡牛最正嘅部位 唔係得個樣~ 又睇得又食得🤣七彩丸子 $99又係另外一款打卡熱門product! 呢個用左七種唔同嘅味道嘅手打墨魚丸 全部都係新鮮手打 唔係用機整 所以食落口感都會實在又彈牙d 味道包括(蟹籽、青咖喱、鹹蛋、紅咖喱、椰子、芋頭、黑松露、南乳)味道超創新!必試必試!飲品- 桃花緣超香桃味嘅打卡飲品上枱前會有煙燻波波~ 有種去左bar嘅感覺

湯底 - 黑蒜豬骨鍋 $328

香江拼 $788

七彩丸子 $99

飲品- 桃花緣
超香桃味嘅打卡飲品上枱前會有煙燻波波~ 有種去左bar嘅感覺🤣 飲落好香桃味 仲有小小啫喱係底部 加埋乳酸梳打飲得成件事層次比較豐富💕

飲品- 異世界
用奇異果🥝同墊青瓜做主調嘅飲品~飲落好清新👍🏻 仲有小小粒粒係底層 幾有咬口

Overall 整體感覺十分特別 坐住sofa打邊爐🤣 食物又高質又靚 好岩一班姊妹一齊去食

價錢:人均$300+
環境:☁️☁️☁️☁️
抵食:🐷🐷🐷🐷
2022-12-09
2023-01-08 1175 浏览
呢度好適合聚會用餐當晚由一大班朋友到2-4位嘅聚餐都見到家人 情侶 朋友 同事都好啱除咗位置方便 環境都好優美無論係𨋢口 等位嘅大堂 餐廳內都係打卡好地方餐廳入面分咗3區用餐地方 度度都好靚另外門口仲有個郵筒 比食客寄香江花月嘅明信片📮旁邊仲有間打卡房 有好多變色射燈加埋啲鏡真係鏡中鏡中鏡呀黑蒜豬骨鍋 $328 🙆🏿‍♀️大量嘅黑蒜同白蒜再加上足足有4大嚿豬骨筒而且嚿嚿入面都有骨髓可以啜值回票價熬到中後段個湯底超濃味到最後梗係撈埋啲骨上嚟食+啜啦LOL香江拼 $788 🙆🏿‍♀️造型已經好吸睛大大盤 中間個圓圈啱啱好可以套住個爐邊明顯有用心設計過而且每一款牛都有蔬菜或者花去做擺設隨時ready比大家打卡📸店員放低時有提醒牛心頂、牛白肉同黑柏葉只需要灼幾秒就食得Total有8款唔同嘅牛 以下係跟圖3上至下、左至右嘅排序牛脷薄薄一片 好啱打邊爐滾到轉色後撈起 好鮮嫩牛心頂第一次食牛心頂經店員嘅提醒 幾秒後夾起食得口感相當爽脆 係有啲似貝殼類嗰款嘅爽口手切肥牛一睇就覺得啲油脂紋好靚好吸引有1-2片偏肥 食落雖邪惡但好食而且相對厚切少少而佢口感鮮嫩軟腍 甚至比安格斯更柔軟安格斯肥牛呢款真係大推第一
呢度好適合聚會用餐
大大盤 中間個圓圈啱啱好可以套住個爐邊
明顯有用心設計過
而且每一款牛都有蔬菜或者花去做擺設
隨時ready比大家打卡📸
店員放低時有提醒牛心頂、牛白肉同黑柏葉只需要灼幾秒就食得
Total有8款唔同嘅牛 以下係跟圖3上至下、左至右嘅排序

七色丸
七色丸 $98 🙆🏿‍♀️
呢個幾特別
唔係D普通口味嘅丸
以下次序依圖上至下、左至右排序

1️⃣鹹蛋黃墨魚丸

✅ 加一服務費
✅ Openrice訂座
✅ 生力白啤買2送1
2022-12-28
$764.5 (晚餐)
黑蒜豬骨鍋
七色丸
桃花源
2023-01-02 197 浏览
屋企人黎食過幾次,覺得唔錯,於是book左1月2號黎飲茶。去到餐廳,話搵唔到我地booking,明明早幾日已經打黎訂位,擾攘左幾分鐘之後最後都安排到位置比我地,如果得我同老公應該走左啦,但因有老人家,我地都照食。一坐底,張凳好污糟,有上一round客人既食物殘渣。我係想落單,所有staff都好忙,叫極都無人應。成功落單後,經理印左張單比我地,我已經同經理表示所有野都repeat左,經理拎左張單走,話幫我地跟跟,之後一去無回頭,好混亂。結果,所有點心真係黎左兩次,仲要我地覆單覆左兩次,已經三番四次同唔同staff溝通過,都無人跟進。本來想叫多一round食物,但所有野加埋好掃興,打算去其他地方再食。灌湯餃等左一個鐘都未黎,後來經理話原來灌湯餃賣曬,師傅重新整緊。其他點心ok,銅鑼灣黎講唔算貴,但九流服務,食得好唔開心。最後埋單,仲要照收10%服務費,一定唔會再黎。

2022-12-30 106 浏览
香江花月三間分店嚟講銅鑼灣店應該係最大最奢華嘅一間,保留復古韻味嘅同時,成間餐廳都有大量自然採光,感覺光猛企理,枱與枱之間分隔得遠,私隱度滿分。上次喺佐敦店試過佢嘅打卡類點心,水準非常高,今次就試試佢嘅傳統點心,水準拍得住其他高質嘅酒樓,欣賞呢度嘅出品唔會好油膩,連燒賣嘅外皮都特別清新🤣 雪山叉燒包非常酥化,一咬落去外層就會鬆開,好似食緊手工牛油曲奇咁~蛋白炸雀巢賣相主要靠個裝飾用鐵架但味道都唔錯,齋食脆脆口感又得,浸完湯當普通麵食亦ok~甜品要等耐少少但都係值得嘅~原個椰皇燉鮮奶,加咗蘆薈甜味清新,鮮奶好滑又夠熱,食完好滿足~

2022-12-28
2022-12-28 82 浏览
1️⃣ 秘製花雕豬肚鍋 $168推薦指數:👍🏻👍🏻淡淡淡 無咩味的湯底😮‍💨味道已經很淡的湯底 加湯竟是加水 越食越無味🤯2️⃣ 香江拼 $788推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻各部位的牛都好食😋牛味夠 而且可以一次過感受不同的口感3️⃣ 白鱔片 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻新鮮 爽脆🥰厚度適中 快熟之餘仲保持到口感 喜歡💕4️⃣ 中山脆鯇無骨淨腩 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻脆鯇都非常新鮮🤩脆度令人驚艷🥰推薦5️⃣ 茼蒿菜 $48、油麥菜 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻兩款的份量合理 而且新鮮😆係最適合打邊爐的菜😂7️⃣ 鮮淮山件 $38推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻鮮淮山新鮮 口感爽脆清甜🤩8️⃣ 七色丸 $98推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻七色丸有七種顏色 但食完都不知道有哪七種丸😂味道普通 可作影相📸️之用9️⃣ 竹蔗茅根 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻------------------------------餐廳設計風格走懷舊風 寬敞舒適👍🏻但邊爐設計有待改善 爐太深 枱太高 每次淥嘢食都需要企起身😵‍💫對食客而言十分不便 值得一讚的是服務員 待客熱情 服務殷勤🥰總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
1️⃣ 秘製花雕豬肚鍋 $168

味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-12-28 66 浏览
年尾gathering又天氣凍緊係打邊爐啦,朋友極力推介香江花月火鍋店,上openrice睇相已經好吸引。我早到左周圍參觀下裝修好精緻,每個zone用唔同色調,枱與枱之間濶落,啱晒同朋友傾吓偈夠曬私隱。同時間睇到古董裝飾,復古電單車令你感受到身置懷舊舞台,想像五六十年代利舞台情景。🎼🎥食物方面我地揀左好有打卡feel既香江拼,超大圓木端上唔同部位牛肉,真係一次過滿足曬唔同朋友既口味。另外七色丸都好出色、粒粒都好彈牙又新鮮。差啲忘記推介花雕豬肚湯底,好有胡椒味好暖胃。最後值得一讚服務員態度非常好又細心,下次真係要試埋點心

另外七色丸都好出色、粒粒都好彈牙又新鮮。

差啲忘記推介花雕豬肚湯底,好有胡椒味好暖胃。

最後值得一讚服務員態度非常好又細心,下次真係要試埋點心
2022-12-20
2022-12-23 110 浏览
龍點心新式既茶樓開得愈黎愈多,飲茶終於唔洗局限係朝早同下午飲。龍點心裝修頗有特色,而且地方非常企理。一籠大滿足如果樓一次過試晒佢所有餃類,一定覆點呢個點心。入面有荀尖蝦餃王,咸蛋黃墨魚燒賣,松露野菌晶凝餃,酸菜魚鳳尾餃,蟹粉香蝦菠菜餃同埋豌豆桃子六款。六款都好唔錯,但令我最印象深刻係松露餃,紫色既外皮包住不同菌類,而黑松露主要係帶出個香味,唔會蓋過其他菌既味道,幾好食。脆脆紅米富貴腸粉紅色既腸粉好搶眼,薄薄一層包裹住入面既炸蝦滑同埋少少莞茜榨菜,入口層次分明。配埋三款醬料,甜豉油,雞醬同埋麻醬,配搭得唔錯。乙黑金流沙包去飲茶一定會叫既肯定係奶皇流沙包,香甜既奶皇配埋少少咸蛋,非常邪惡但又令人欲罷不能。最緊要既係一定要流沙,而呢到亦都做得好好!大澳蝦醬鮮魷卷呢道菜咸香,香脆集於一身。一上枱已經聞到佢陣陣既蝦醬味道,入面仲有啲鮮魷粒,馬碲粒。成道菜由外脆到內,而且食到最尾個外皮都唔會淋,有驚喜!鳳尾蝦多士蝦多士總共有三大片,主要想講個多士,脆得黎又唔會吸得太多油份,呢樣好抵讚。南北杏菜膽燉豬肺果晚聽到得返兩個,即刻落單叫埋佢。湯料好多,火候控制得幾好。雖然豬肺唔多,但個湯都幾潤幾好飲架。
龍點心

一籠大滿足