餐厅: 香江花月 (荃灣廣場)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
最近主打高質火鍋的香江在荃灣廣場開設分店,一望入去已經超級華麗七彩顏色的線條之外,更有不同款式的衣車和復古枱燈,好有懷舊氣息𓇥-豚肉白菜鍋 $168鍋底裏面有蕃茄、薄切豚肉和原顆大白菜,超級爽脆鮮甜。而且湯底應該是熬了很久,把蕃茄的味道融入去了。-香江拼 $788牛魔王必叫!除了超級吸睛之外,配料由手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛舌去到牛白肉、牛心頂、牛小腿、黑柏葉總共八款!彷彿成隻牛的部位都在這裏了牛柳粒難得地非常之嫩滑多汁,一點也不會韌!-七彩餃子 $108總共有七隻顏色,分別為橙黃綠紫黑白色。其中黑色的蟹肉黑松露餃超濃郁的松露味,而紫色和牛香荽餃也是一口爆汁!

豚肉白菜鍋 $168
鍋底裏面有蕃茄、薄切豚肉和原顆大白菜,超級爽脆鮮甜。
而且湯底應該是熬了很久,把蕃茄的味道融入去了。

彷彿成隻牛的部位都在這裏了
牛柳粒難得地非常之嫩滑多汁,一點也不會韌!
七彩餃子 $108
總共有七隻顏色,分別為橙黃綠紫黑白色。
香江花月在荃灣開了新分店,餐廳主題與附近的南豐紗廠相輔相成,以紡織業為主題,用了色彩繽紛的紗線來佈置餐廳的各個角落,令大家重返紡織業昔日的輝煌時代,別具特色!日本牛乳玫瑰鍋 $168餐廳主打養生美顏的精緻火鍋,我們選擇了日本牛乳玫瑰鍋,湯底中央擺放了玫瑰花造型的牛乳凍,四周還有花瓣的點綴,打卡非常漂亮。湯底特選北海道全脂奶,乳味香濃並帶點玫瑰的清香,非常滋潤,深受女士們喜愛🫢 香江拼 $788肉的擺盤十分有心思,集合了各種牛肉部位,份量頗大,兩個人share十分足夠,有安格斯肥牛,牛柳粒,牛心頂等,口感各有特色,一次過滿足各位牛魔王的願望。七色餃 $108五顏六色的餃子放在一個小橋造型的盤上,每種顏色代表不同的口味,例如蟲草花餃、姬松茸野菌餃、蟹肉黑松露餃等,餡料豐富,全部都真才實料。桃花緣 $88店員會即場打一個帶煙的氣泡在飲品上,打卡一流,十分夢幻,味道清甜好飲,非常喜愛飲品中自家製的桃肉啫喱,令口感更加豐富。瑰洛月 $88玫瑰冰塊造型精緻,視覺享受已經超值,洛神花的味道酸酸甜甜,清爽醒神!

七色餃 $108

瑰洛月 $88

• 桃花緣
  • 七彩餃子
  • 香江拼
2022-09-11 171 浏览
媽咪生日,帶咗佢嚟荃灣呢間火鍋店慶祝兼打卡 🎁💜 訂了位7點,職員好快帶咗我地入座,時候尚早因此客人不多; 眼見大部分客人以女性為主 一坐低職員奉上welcome drink - 凍凍地菊花味幾fresh 湯底:我哋揀咗 花膠雞湯,有半隻雞,雞肉也算嫩滑,我哋3人份量剛好食物:我哋選了牛肉set $788, 七色餃子,七色丸,賣相相當吸睛,十分「打卡able 」😜 味道:湯底非常濃郁,正!食物也新鮮,七色丸當中的咸旦味墨魚丸令我最驚喜😋
媽咪生日,帶咗佢嚟荃灣呢間火鍋店慶祝兼打卡 🎁💜

2022-09-07
庆祝纪念
生日
2022-09-11 210 浏览
午市飲茶,環境同服務都比一般茶樓不同,場內的座位沒有擺到密密麻麻,完全冇凳背貼凳背,一大班人既吵鬧聲。松葉蟹鉗灌湯餃$58灌湯餃好考功夫,皮不可以太薄,比起餃子更為多餡料,需要做得比較厚,但皮太厚又會唔好食!賣相非常好,做到好似有一隻眼睛望住你,蝦餃皮爽軟,色白,晶瑩透亮,軟韌而爽,餃內餡料隱約可見。脆炸木魚絲蘿蔔糕煎到外脆內軟,每一口都是蘿蔔的清甜!金絲海皇脆網彩腸腸粉皮入面包住油炸鬼,油炸鬼食落香口,冇油溢味!

松葉蟹鉗灌湯餃$58

脆炸木魚絲蘿蔔糕
煎到外脆內軟,每一口都是蘿蔔的清甜!
金絲海皇脆網彩腸
腸粉皮入面包住油炸鬼,油炸鬼食落香口,冇油溢味!
2022-09-08
主打配搭新穎且震撼味蕾的養生美顏火鍋湯底,仲有夢幻光影體驗房,大家唔止有得食仲有得玩😍 荃灣店全新紡織業主題,帶你穿越重回50年代的舊香港,感受昔日五光十色的華洋風尚文化🥰 全部設有梳化位好闊落舒服,坐低為你端上杞子雪梨茶💕✦ 日本牛乳玫瑰鍋|$𝟏𝟔𝟖採用日本北海道全脂牛乳配以日本玫瑰,乳香濃厚伴隨淡淡玫瑰香,賣相一流!就咁飲都好唔錯唔會漏👍🏻 非常鍾意!最值得一讚佢有埋木瓜,滾到咁上下淋,職員會幫你切開好細心😉特色火鍋料 ✦ 香江拼|$𝟕𝟖𝟖只要見到呢木圈圍爐就知係香江花月😍 勁啱打卡!有啲仲砌晒花,呢個拼盤全部都牛嘅不同部位,啱晒鍾意食牛嘅朋友食返夠盤😊 一共有8個部位,手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉、牛舌!好難得可以一次食晒咁多部位,份量每樣恰到好處,啱晒兩個人試晒👍🏻 肉味好香濃,肉質好嫩,安格斯肥牛油花同牛味十足,我好鍾意食牛心頂,口感爽脆滑嘟嘟,牛白肉彈牙附油香🥰火鍋配料 ✦ 七彩餃子|$𝟏𝟎𝟖有7隻顏色7款唔同味嘅餃子,個層架好古色古香好吸睛!左至右綠色(冬菇薺菜餃)、紫色(和牛香茜餃)、白色(姬松茸野菌餃)、橙色(金華火腿菜肉餃)、黑色(蟹

✦ 日本牛乳玫瑰鍋|$𝟏𝟔𝟖

特色火鍋料 ✦ 香江拼|$𝟕𝟖𝟖

火鍋配料 ✦ 七彩餃子|$𝟏𝟎𝟖

有7隻顏色7款唔同味嘅餃子,個層架好古色古香好吸睛!左至右綠色(冬菇薺菜餃)、紫色(和牛香茜餃)、白色(姬松茸野菌餃)、橙色(金華火腿菜肉餃)、黑色(蟹肉黑松露餃)、藍色(蟲草花餃)、黄色(粟米午餐肉餃),每粒都好大隻實淨足料,個人最鍾意蟹肉黑松露餃&冬菇薺菜餃,味道比較香濃好出。

🍹特飲
✦ 鳳琉香|$𝟕𝟖
✦ 桃花緣|$𝟖𝟖
煙燻氣泡,鳳梨汁配薑味汽水 同 桃肉啫喱,配上乳酸同梳打汽水,好清新好飲啱晒打邊爐👍🏻

💬 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:
裝修中西合璧,又有舊香港懷舊風格,又有西式酒吧嘅感覺好新穎👍🏻 未食已經覺得好舒服好享受,食物方面,真係樣樣都好igable,相機電話隨時要準備囉☺️ 牛嘅質素唔錯,兩個人食份量啱晒!最正係仲有夢幻光影體驗房,打卡必到📸

📣 港島區嘅滾友們有福喇!香江花月嘅銅鑼灣分店十月開幕,仲會係正利舞臺添,夠哂方便!今次唔知又會用咩做裝修主題呢?

2022-09-05 147 浏览
《2022年香江花月月餅》11/09/22係中秋節,本來張券的取餅日期已經比其他店遲,但係都唔緊要。最緊要係我想嘅日子有得拎。講明05.09.2022可以取餅,點知早上去到,係同你講:唔好意思,餅未到,下午先有。呢間店真係好,白字黑字嘅取餅日,竟然冇餅拎。簡直係白行一趟。
《2022年香江花月月餅》
講明05.09.2022可以取餅,
點知早上去到,
係同你講:唔好意思,餅未到,下午先有。

2022月餅
外卖自取
2022-09-04 314 浏览
呢間新開的餐廳,環境算是不錯!整個裝修以線做主題……縫紉嗰啲線啊!有一些衣車的擺設……座位、樓底都寬闊高大,入到去沒有侷促的感覺,與傳統的酒樓,有幾明顯嘅分別!可能因為餐廳新開,所以餐具光潔如新,亦都算係幾靚!所以,整個環境讓你感覺去了一間西式扒房,多於一間中式茶樓!這間餐廳應該主打火鍋,但是我是中午去的……所以只點了點心!如果點心唔係佢嘅強項,這間餐廳都還是算做得不錯。芫荽叉燒腸,芫荽味食得出,但唔算濃郁!鹹水角,個皮幾鬆脆,入邊又軟糯,質地算係唔錯,味道就非常正常!避風塘淮山,組合幾新鮮……味道就一般……可以食,但沒有很大驚喜。最好食係個米粉……酸酸甜甜,份量亦都足夠。鰻魚燒賣,呢個把鬼……只係將幾粒鰻魚粒,放在一粒正常的燒賣上邊😅😅整體來說,這是一間打卡餐廳……食物外表、地方環境都算係標緻……但食物就正常發揮,三個人食咗唔使$400 ,算係合理!所以,如果你要請客,環境想體面少少……對食物冇乜要求……又唔想太貴,呢間餐廳你都可以揀!補充一句,佢嘅甜品選擇非常少……食完飯,想食啲甜嘅……都揀唔落手🥲🥲
呢間新開的餐廳,環境算是不錯!
整個裝修以線做主題……縫紉嗰啲線啊!
可能因為餐廳新開,所以餐具光潔如新,亦都算係幾靚!
所以,整個環境讓你感覺去了一間西式扒房,多於一間中式茶樓!
這間餐廳應該主打火鍋,但是我是中午去的……所以只點了點心!
如果點心唔係佢嘅強項,這間餐廳都還是算做得不錯。
芫荽叉燒腸,芫荽味食得出,但唔算濃郁!
最好食係個米粉……酸酸甜甜,份量亦都足夠。
2022-09-01
2022-09-03 3552 浏览
香江花月在荃灣廣場開左分店, 想食精美高質既火鍋呢到系好選擇. 今日我約左朋友到呢間打滋味精緻高質食店打邊爐🥇餐廳鋪面寬敞,裝修精美,呈優雅復古風格,有多款復古風擺設,有好多打卡位,而座位寬敞舒適🪑湯底點了秘製花雕豬肚鍋 , 有好多款特色湯底選擇,全部都好吸引,最後揀咗紹興花雕酒入饌嘅花雕豬肚湯,未開打邊爐之前, 當然先飲返碗湯先, 湯底真係真材實料好好飲, 豬肚數量十足, 好足料, 豬肚夠林又入味🥣火鍋配料就十分講求視覺效果, 全部都陳列靚靚, 靚到唔捨得食. 特別介紹七色丸, 粒粒唔同色. 七彩繽粉, 七款特式丸類:蟹子墨魚丸、青咖喱墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、紅咖喱魚丸、椰芋黑魚丸、南乳墨魚丸、黑松露墨魚丸, 大大粒放在木橋上, 味道出眾仲有鴨血, 大大塊, 好夠量, 牛小腿, 脆口金沙青, 肉類新鮮份量夠, 桂花蚌, 還有皇帝菜. 食物質素新鮮好味, 一邊影相打咭, 一邊打邊爐好充實📌香江花月 (荃灣廣場) (荃灣):荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖

2022-08-12
餐廳裝修極有心思,入口位置有唔少懷舊裁縫機,牆身同天花仲有五顏六色嘅線捲🧵 營造五十代舊香港嘅感覺,有昔日五光十色嘅華洋風尚文化😌 餐廳入口附近仲有一間極夢幻體驗房,係荃灣新店嘅新主題,裡面嘅感覺好似teamlab,光管會一直變色,仲有好多鏡同凳仔,打邊爐之餘仲可以去呢間房仔瘋狂打卡📸🤳🔸白湯人參鍋白雞湯用咗人參、當歸、杞子等多種藥材熬製而成,飲落雞味濃郁,唔會太鹹,仲有少少白胡椒調味,忍唔住飲咗幾碗😂 鴨血同蜂巢豆腐口感嫩滑,仲吸滿咗湯汁🤤🔸香江拼賣相超吸引😂 拼盤用咗唔同嘅牛肉部位,包括牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛展、牛心椗、牛柏葉同牛脷等🐄 餐廳仲好有心思,用啲肉片砌咗幾朵牛肉玫瑰🌹 牛心椗同牛柏葉淥一陣就食得,咬落好爽口🤤 安格斯牛嘅肉味好濃郁,係我嘅最愛❤️🔸七色丸肉丸全部都係用墨魚做成,配搭咗唔同材料而做咗七款唔同口味,包括黑松露、鹹蛋黃、蟹子、南乳、椰芋、紅咖哩同青咖喱👍🏻 黑松露超好食,係我嘅最愛❤️ 南乳同咖哩口味夠濃郁👍🏻 鹹蛋黃同椰芋嘅口感都好特別👍🏻🔸異世界🍹梳打水配搭奇異果同蘆薈,飲落酸酸甜甜😌 杯底有幾片青瓜,杯上面有一串士多啤梨🍓 🔸桃花緣🍸一上枱店員就會用支

🔸白湯人參鍋

🔸香江拼

🔸七色丸

🔸異世界🍹
🔸桃花緣🍸
一上枱店員就會用支槍吹一個波波出嚟😂 梳打水配搭乳酸同新鮮日本桃肉,杯底有自家製嘅桃肉啫喱🍑
2022-09-02 564 浏览
吃火鍋絕對是香港人其中一款最愛吃的東西~ 香港人對吃火鍋的要求越來越高,既要食物有質素,又要環境舒適,最重要還可以打卡!要同時滿足到幾個願望真的不容易,這天小編就跟友人來到一間集合以上條件於一身的網紅火鍋店,來吃一次高質港式火鍋 日本牛乳玫瑰鍋 $168看得太多有關店家的這款湯底的相片,自己來吃的話絕對要來試一下!這個其中一款極受歡迎的signature:日本牛乳玫瑰鍋~ 整個湯底以北海道全脂牛奶、上等玫瑰跟原個木瓜製作,全以美肌護膚的食材作主角,難怪吸引到女顧客垂青!店家會先以原個木瓜放在鍋的正中位置,後加入牛及以玫瑰花造型的牛奶冰,最後灑上玫瑰花瓣~漂亮啊!打卡實在少不了;再喝一下湯頭,奶味香濃口感濃厚,更有淡淡玫瑰香,好喝到不得了!很喜歡!單喝這個已經夠滋補了香江拼 $788跟友人同樣是一名「牛魔皇」,店家的另一款signature:香江拼,絕對是我們的襄中物!這個擁有漂亮名字的牛肉拼盤,集合多個牛肉部位,份量不少,喜歡吃牛的朋友絕對推薦啊!同樣是以華麗的造型登場:店員會把一個環形木盤套在鍋爐中央,每款配料非常整齊地放在環形木盤上,更將部份牛肉片排列成玫瑰狀,擺盤極盡心思,賣相精
火鍋絕對是香港人其中一款最愛吃的東西~

香江拼 $788
同樣是以華麗的造型登場:店員會把一個環形木盤套在鍋爐中央,每款配料非常整齊地放在環形木盤上,更將部份牛肉片排列成玫瑰狀,擺盤極盡心思,賣相精美完全IGable!
拼盤有八款不同牛肉部位:安格斯肥牛、牛柳粒、手切肥牛、牛白肉、牛舌、牛心頂、黑柏菜跟牛小腿,每款都各有特色,整體質素相當高,加上吸收了奶香美味,令牛肉變得更好吃!手切肥牛、牛柳粒、同安格斯肥牛肉質鮮嫩腍滑,油花分佈平均;牛小腿味道濃郁;牛舌鮮嫩而黑柏葉爽脆!另外初嚐牛白肉跟牛心頂,前者為牛胸前的脂肪纖維,油香相當重但不油膩;後者則為連接血管跟牛心臟的部位,口感獨特爽脆非常有趣~

七彩餃子 $108
另一個店家的signature food非七彩餃子莫屬~ 七種顏色的餃子有七種口味,以中式古典木架擺放又是吸睛又打卡!
每款餃子都是由店家自行製作,口味方面有傳統也有具特色的:金華火腿菜肉餃、蟹肉黑松露餃、午餐肉粟米餃、冬菇薺菜餃、蟲草花餃、和牛香茜餃跟姫松茸野菌餃,每粒餃子的外皮香滑細薄,非常飽滿又多餡料!最愛當然是蟹肉黑松露餃啦~ 香濃又好吃

手唧紫薯麵 $68
手唧魚麵在火鍋店很常見, 相反紫薯麵就比較少見了~ 原來這個是混入紫薯蓉的魚麵,搭配新鮮,紫薯味濃郁又香甜!

台灣鴨血 $68
朋友愛吃鴨血就來一份,鴨血份量不少,切得厚身口感爽滑又沒有腥味,美中不足這不是麻辣鴨血,否則會更好吃~

鳳硫香 $68
桃花緣 $88
既然整晚吃的都是以打卡 + signature food 為主調,喝的也要是話題滿滿的!所以這兩杯「鳳硫香」跟「桃花緣」就成為我們的飲品了
「桃花緣」以店家自製的桃肉啫喱,以乳酸、梳打水及日本新鮮桃肉拌勻;而「鳳硫香」就以鳳梨汁及薑味汽水沖調而成,兩個味道都是酸甜清爽又各有特色!最重要是店員把飲品端上來時會在飲品表面唧上一個又一個煙燻氣泡,可愛又賣相漂亮~ 不過氣泡不能維持太久,拍照的話要手腳快點!不過氣泡破了還是可以請店員再唧一個~

店家開設首家店鋪時以舊香港情懷做主題,以華麗、古典又優雅的風格呈現50年代的香江,由裝潢到擺設都不惜工本營造出高格調的氛圍,甫開業已成為飲食界熱話,網絡界的打卡熱點;來到設於新界的二號店,除延續一號店的美侖美奐外,更以上一代香港人賴以為生的紡織業為主題,整體以紡織工業的輝煌時代作設計意念,更精心搜羅了曾在六七十年代在紡織廠使用過的衣車及紡織機等古董, 實在是別出心栽,非常有心思!整間火鍋店都盡是滿滿的奢華感,座位寬敞舒適而且私隱度夠高,別樹一格,是我去過最漂亮、最有特色也是最有記憶點的火鍋店啊!
定價方面雖然比較進取,不過無論是食物質素跟賣相,周邊的配套(火鍋醬料是自助的而且種類不少還不限提取次數)、店員的細心服務等也一一讓人覺得是值回票價~ 個人認為香港絕對需要更加有特色又有本土情懷的食肆,聽說港島區也快有分店,港島人不用來到九龍或新界也可以品嚐到啊!實在令人期待啊~
2022-08-09
📍香江花月今日想介紹一間氣勢100分,睇得又食得既精緻火鍋🍲啱哂對食物同環境有要求既朋友仔☺️日本牛乳玫瑰鍋 $168喺咁多湯底入面,我地揀左牛乳玫瑰鍋,入面仲有個木瓜兜住牛乳玫瑰,側邊有好多食用花瓣,好靚😭影完相店員就開爐,滾起嗰陣飲左幾啖湯,好清甜既牛乳,木瓜亦都好軟淋淋好甜🙈香江拼 $788香江拼係全牛,陣容好鼎盛,有安格斯肥牛,手切肥牛,牛柳粒,牛展,牛白肉,牛心頂,黑柏葉同埋牛脷😋安格斯肥牛擺成一朵花,好有心思,肥牛油脂均勻,好香濃既牛味。牛白肉亦好好食,記得唔好滾咁耐🙈七彩餃子 $108呢個又係擺設100分,條橋上面有七隻唔同口味既餃子🥟,分別係:金華火腿菜肉餃,蟹肉黑松露餃,午餐肉粟米餃,冬菇薺菜餃,蟲草花餃,和牛香茜餃同姫松茸野菌餃~每款都係出面唔常見既,幾特別😛桃花緣 $88呢到既野飲亦都同出面唔同,好似cocktail咁🙈呢杯係桃肉乳酸梳打上面有個煙燻氣泡,清甜解渴,打卡一流~香芳幻 $88呢杯係菠蘿口味既酸奶飲品,外表好夢幻,仲有淡淡椰香同蛋白泡沫🫧
📍香江花月

七彩餃子 $108
午餐肉粟米餃,冬菇薺菜餃,蟲草花餃,和牛
香茜餃同姫松茸野菌餃~每款都係出面唔常見既,幾特別😛

香芳幻 $88
早前與家人到餐廳午餐,有啲意見想俾番老闆~餐廳嘅裝修好用心👍,地方闊落👍,點心精緻👍,但老闆若想做大盤生意真係要再培訓一下員工,同埋改善營運方式😵‍💫根據門口資料,餐廳早市係9-12,午市係12-4我哋第一次去餐廳咁啱係12點,所以門口知客派緊飛安排入座睇得出知客小姐係一位工作上心又容易緊張嘅人,當時只係幾枱客,幾位客人掃唔到安心出行,知客已經好煩躁了~希望入座安排可以順暢啲🤧入座後我地獲安排坐一張好闊落嘅枱,都喺點心紙上剔左4個點心加一個$298套餐,點知落單嘅小姐只係落左4個點心,成個餐漏左😵~雖然追加番都好快到,但咁樣粗心大意真係有啲扣分點心好睇又好食,份量足,成家人都食得好滿意,打算再encore 點知尋日11點25分到餐廳,知客竟然話轉緊檔唔叫得嘢食,我地想入去坐低等到12點午市都被拒!真係未見過餐廳咁樣做生意呀,客人想回頭都回唔到~就係咁我地好失望地幫襯左第二間,唔知幾時夠運可以再食呢間了希望老闆睇到認真改善一下~
早前與家人到餐廳午餐,有啲意見想俾番老闆~

根據門口資料,餐廳早市係9-12,午市係12-4
我哋第一次去餐廳咁啱係12點,所以門口知客派緊飛安排入座

真係未見過餐廳咁樣做生意呀,客人想回頭都回唔到~
就係咁我地好失望地幫襯左第二間,唔知幾時夠運可以再食呢間了

希望老闆睇到認真改善一下~

餐廳以舊香港嘅紡織業做主題,夠哂特別,打卡位好多,座位夠哂寬躺,好多卡位,空氣夠哂流通*白湯人參鍋 $228*湯底我地揀左白湯人參鍋,非常足料嘅人參雞湯好好飲🥹重有好多鴨血同豆腐,勁嫩滑😋*香江拼 $788*呢度嘅招牌菜😍打卡必叫😍一大個圈圈圍住個鍋,擺滿左好多款唔同嘅牛肉,岩哂我呢啲牛魔王,常見嘅安格斯肥牛、手切肥牛、牛小腿、牛舌、牛柳粒就唔少得啦!重有平時打邊爐比較少見嘅牛白肉、黑柏葉、牛心頂,砌成一朶朶花,連d伴碟都好鬼精緻🥰睇落吸睛食落牛味好重😋*七彩餃子 $108*呢個絕對係誠意之作!起初朋友負責叫野食,我見到七彩餃子重以為純粹係外皮唔同色,點知食落發現七款餃子款款都唔同口味!有蟲草花餃、冬菇薺菜餃、金華火腿菜肉餃、午餐肉粟米餃、蟹肉黑松露餃、和牛香茜餃、姬松茸野菌餃,我地一路食一路估,睇下邊個先係金舌頭🤣*桃花緣 $88*乳酸梳打解油膩一流,重有桃肉同啫喱,上面個波波係桃味煙燻氣泡,一爆開個下真係一如其名入左桃花源仙境咁呀😂*香芳幻 $88*係超夢幻嘅粉藍拼粉紅😍面頭有椰香蛋白泡沫,加上酸奶、紅桑莓同菠蘿汁,飲落個味又幾夾幾開胃

*白湯人參鍋 $228*

*香江拼 $788*

*七彩餃子 $108*

*桃花緣 $88*

*香芳幻 $88*
2022-08-29 155 浏览
#荃灣美食 #小蓮星吞食荃灣🔻 香江花月荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖/🧃美顏花膠雞鍋 $238算幾足料,有花膠同半隻雞,雞件雖然熬過湯但都仲幾滑幾有雞味,仲有大量蟲草花,啖湯好甜!/🧃香江併(全牛)$788上枱嗰時完全嘩一聲!設計超靚嘅中空圓形拼盤,圍住爐邊超打卡able!唔同食材每邊都放一啲,如果多人食就人人都食到,好貼心!除左打卡靚,牛肉質素都好好,有手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉、牛脷8種牛食材。手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛油花好正,牛味濃郁!牛白肉係肥膏,好重油香,少少牛臊味好正!另外牛柏葉超級爽甜。兩個人食,食唔晒,超大份量。/🧃七色丸 $98七隻顏色嘅手打丸一字排開,超有排場,全部都好有特色,蝦丸好鮮甜彈牙,芋頭丸質感粉粉地,幾特別。另外大推紅色同綠色呢兩粒,紅色係辣椒丸,綠色係青咖喱丸,出面真係食唔到。/🧃桃花緣 $88自家製桃肉啫喱配新鮮日本桃肉,溝埋乳酸、梳打汽水,全杯飲品都充滿唔同味道層次同口感嘅白桃,仲有桃味煙燻氣泡,白桃控必叫/🧃鳳琉香 $78係鳳梨汁溝薑味汽水,甜甜地辣辣地,未到撞得來夠爽!上枱嘅時候一樣有
#荃灣美食 #小蓮星吞食荃灣
🔻 香江花月
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖
🧃美顏花膠雞鍋 $238

🧃香江併(全牛)$788

🧃七色丸 $98

🧃桃花緣 $88

🧃鳳琉香 $78
係鳳梨汁溝薑味汽水,甜甜地辣辣地,未到撞得來夠爽!上枱嘅時候一樣有鳳梨味煙燻氣泡,記得打咗卡先,因為好快就會爆破!
///
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig #香江花月 #victorianera #舊香江
#50年代香港 #荃灣美食#新鮮食材
#打卡 #相機先食#養生美顏#火鍋
底#舊物#火鍋 #otpot #火鍋套餐

2022-08-28 263 浏览
見openrice啲相幾靚就黎試下,訂左星期六7:45,入到餐廳感覺唔似打邊爐,環境燈光都好舒適,檯與檯之間都有距離,食物質素亦唔錯,選擇多,食物擺碟好精緻,唯獨飲品就差啲,好幾款好早就話賣晒,想試都試唔到,要等下次再試,整體服務都ok ,想
黃金鬼五馬綠
花膠雞鍋