餐厅: 香江花月 (荃灣廣場)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
📸香江花月之前見到好多港女打卡已經bookmark咗要男朋友帶我去咁啱係每個月既紀念品男朋友訂咗位帶我去食🥰🥰🥰位於荃灣廣場6樓西鐵地鐵巴士都去到 非常方便7:30去到都幾full得翻一兩張吉枱👉🏻店員貼心話我知原來有打卡房入到去四面都係鏡同變色既燈✨仲有4-5張白色四方凳疊高影 坐低影都無問題🥹長腿打卡相輕鬆get ✅講翻正題先🙈🍴日本牛乳玫瑰鍋 $168💛8.5/10湯底用上日本牛乳加上玫瑰同木瓜飲落又香又滋補 層次十足🍴香江拼 $788💛8.5/10先唔講好唔好食住 啱曬打卡已經加分🤣👉🏻其實香江拼係全牛宴✨唔同牛既部分都可以一次過試到:手切肥牛 牛柳粒 安格斯肥牛牛小腿 牛白肉 牛心頂黑柏葉 牛脷⭐️唔同部位煮既時間都唔同架🍴七彩餃子 $108💛9/10真係粒粒都有驚喜本身仲以為只係餃子皮染咗色🖤 蟹肉黑松露餃🤍姬松茸野菌餃💚香菇薺菜餃💙木耳蟲草花豬肉餃🧡金華火腿菜肉餃💛豬肉粟米餃💜和牛香茜餃👉🏻為食妹最中意💜🤍🍸桃花緣 $88🍸鳳硫香 $78💛8.5/10兩杯都非常打卡able店員一放低就會用枝特製既槍幫杯飲品打氣 整咗一個波波不過好容易會爆 如果想影相就要快手啦✨桃花緣係水蜜
📸香江花月

• 桃花緣
  • 七彩餃子
  • 香江拼
2022-10-26 162 浏览
之前已經見到好多人介紹,今次終於有時間親自試下。荃灣嘅《香江花月》以香港昔日嘅紡織業就主題,一入到門口就見到金黃色設計嘅圓形調酒區,左右兩側就係裁縫機同埋唔同顏色紗線嘅擺設,務求令到大家返番去香港最輝煌嘅時期。除此之外,仲有一間房係專係打卡用,一個個唔同顏色嘅正方體加上漸變嘅燈光,好科幻,千祈唔好錯過。講到必叫嘅湯底一定要數^_^$168,火鍋中間嘅玫瑰其實係日本全脂牛乳,湯底仲有香甜嘅木瓜同埋玫瑰花,一黎到嘅時候已經瘋狂打卡,未食已經聞到玫瑰花香味,華麗又有心思。肉類方面我就淨係鍾意食牛肉,所以就揀左全牛肉嘅香江拼$788。香江拼就係一set環形牛肉拼盤包圍住火鍋,視覺效果一流。拼盤總共有八款牛肉,有安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、牛舌、牛心頂、牛小腿、牛白肉、牛柏葉。牛肉顏色鮮紅,新鮮又有靚油花七色餃 $108七種唔同顏色嘅水餃,淨係影相都好靚。七款都唔同味道同埋材料,最鍾意個款就一定係蟹肉黑松露餃,蟹肉鮮甜加埋濃郁嘅黑松露,味精一流。至於飲品方面,佢哋幾飲品同樣整得好靚。好似桃花緣 $88。粉紅色嘅飲品打左一個大氣泡,輕輕一吹就會破裂,記住影完相先好吹。桃花緣其實係桃肉啫喱乳酸加梳

七色餃 $108

至於飲品方面,佢哋幾飲品同樣整得好靚。好似桃花緣 $88。粉紅色嘅飲品打左一個大氣泡,輕輕一吹就會破裂,記住影完相先好吹。桃花緣其實係桃肉啫喱乳酸加梳打水,好飲又適合打卡。

💰人均400蚊一位

如果唔想錯過其他好餐廳嘅介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,

餐廳有好多特色湯底,白湯人參鍋,內有十分矜貴的人參,再配上當歸、杞子、八角等等相當滋補,而且味道濃郁。🌹日本牛乳玫瑰鍋 🍼$168北海道牛乳+玫瑰+木瓜熬製而成係秋天女士必點養顏湯底🥰木瓜兜住牛乳玫瑰,側邊有好多食用花瓣,好靚😭一路咁見住個牛奶冰慢慢咁溶化🤩,而且湯底重好口感順滑,啖啖都飲到奶味濃郁,滾起嗰陣飲左幾啖湯,好清甜既牛乳,木瓜亦都好軟淋淋好甜🗼華人塔 $688華人塔有齊海鮮、豬肉同牛肉,擺盤好靚,都係相機食先 靚到有少少唔捨得食。原來餐廳好細心咁將隻蟹剪好晒,食嘅時候好方便,所有海鮮都好鮮甜☺️特別係鮑魚同帶子吸引埋湯底精華好爽口彈牙豬肉同牛肉分別卷成花嘅形狀 見到都覺得好靚拆返開每朵花都有七、八片肉 都係半肥瘦七彩餃子🌈🥟 $108全部都是手工貨,真材實料,彈牙爽口🖤蟹肉黑松露餃🤍姬松茸野菌餃💚冬菇薺菜餃💜和牛香茜餃🧡金華火腿菜肉餃💛午餐肉粟米餃💙蟲草花餃桃花緣🍑🍹 $88淡淡粉紅色日本桃肉+啫喱配上乳酸打汽水,酸酸甜甜口感又有層次又開胃,店員仲會喺面頭上一個桃味煙燻氣泡,可以進入桃園仙境✨🌟鳳琉香同芳香幻是餐廳的特色飲品,色彩斑斕又夢幻。有清幽的菠蘿味和椰子乳酪。🌟餐廳不
餐廳有好多特色湯底,

🌹日本牛乳玫瑰鍋 🍼$168
北海道牛乳+玫瑰+木瓜熬製而成係秋天女士必點養顏湯底🥰

🗼華人塔 $688
豬肉同牛肉分別卷成花嘅形狀 見到都覺得好靚
拆返開每朵花都有七、八片肉 都係半肥瘦

七彩餃子🌈🥟 $108
全部都是手工貨,真材實料,彈牙爽口
🖤蟹肉黑松露餃
🤍姬松茸野菌餃
💚冬菇薺菜餃
💜和牛香茜餃
🧡金華火腿菜肉餃
💛午餐肉粟米餃
💙蟲草花餃

桃花緣🍑🍹 $88

🌟餐廳不單止可以打卡,餐具又靚,食材擺盤精緻美麗,值得一再光顧。

2022-10-17 262 浏览
無論待應及傳菜員, 冇禮貌黑口黑面又晦氣 🤬,第一次嚟試新野,d野嚟到問個傳菜員嚟啲嘢係咩嚟,我唔知係咩梗係問啦 ,個傳菜員悔悔氣咁答, 第一次我忍你!食完嘢單, 諗住結帳,叫個四眼女待應(部長)拎個食物盒,佢夠膽死就比一個白色背心膠袋畀我載住d嘢食,跟住我同佢講話我要食物盒喎,佢立即西口西面答要2蚊個盒, 我家人都忍唔住,食得差唔多成千銀都唔慳得嗰兩蚊啦🤬🤬🤬🤬
入秋了,又是食火鍋的季節,我本身對於火鍋的食法,興趣是一般的,但越來越發覺,有不少身邊的朋友,也喜歡圍爐暢飲,甚至一年四季也喜歡打邊爐,所以也四處尋找一些高質素的火鍋店,終於給我找到這間,位於荃灣廣場6樓,名為「香江花月」的酒樓「香江花月」一個充滿懷舊情懷的名字,以香港昔日的紡織業為主題,與鄰近活化了的南豐紗廠,相隔約15-20分鐘腳程,如果打完邊爐,仍想行街,不妨去南豐紗廠行市集丶打卡。「香江花月」以食養生火鍋為主,午市有提供特色點心,晚市就一律只提供火鍋,今午約了兩個好友,就來試試點心吧!酒樓裝修華麗,採用懷舊復古風格,門口中央放置了一個大酒櫃,盡顯氣派,四周擺放了不同的衣車丶紡織機丶線轆作陳設,以為主題,置身其中,彷彿進入了時光隧道,重回六丶七十年代,把昔日香港盛極一時的紡織業,展示眼前,除擺設外,餐具也很講究,白色的茶壺丶茶杯,畫上藍色的花卉圖案,真的很有「香江花月夜」的感覺。枱與枱之間十分寬敞,空間感十足,在疫情下,食客能夠與對面枱,保持適當的距離,坐得舒適,環境優靜,彼此也食得放心!在點餐和用膳過程,每一位侍應,也很友善和有禮,上菜和收碟也很勤快,其中一個男侍應,更提醒我們

其中一個男侍應,更提醒我們,酒樓近入口處有一間打卡房,是必到的,但美食當前,當然以食為首要。

仨人行,朋友們點了懷舊叉燒包丶五香眉豆鹹水角,我就點了瑤柱鮮蝦菜苗餃丶魚湯金魚餃丶蘆筍鮮蝦鳳眼餃丶奶黃豬仔包,滿以為叫了6款點心,就不用再落單,殊不知每一款點心,不但賣相好之外,味道亦相當好味,所以我們竟然要….第二輪落單,金絲海皇脆網腸丶荔蓉芝士海鮮酥丶鳳梨小甜鼠

瑤柱鮮蝦菜苗餃丶懷舊叉燒包

懷舊叉燒包(包的大小適中,而且沒有過份添加太多的醬料醃製,能夠食到叉燒的原味道)

瑤柱鮮蝦菜苗餃(翠綠色的餃子皮上,還圍上金邊,由於皮薄,真的能夠看到內𥚃的餡料、簡直是晶瑩剔透,鮮蝦肉質彈牙爽口,口感一流)

五香眉豆鹹水角

五香眉豆鹹水角(外型脹卜卜,皮的厚度適中且鬆脆,餡料的豬肉丶五香眉豆和蝦米,比例恰到好處,蝦米的鮮味,更能突顯豬肉的肉味

魚湯金魚餃

魚湯金魚餃(這款點心,單憑食賣相,已經攞滿分,金魚餃放在佈滿玫瑰花瓣的湯上,令餃子皮也沾上一點濕潤和魚香,口感亦是彈牙爽口!魚湯也有魚鮮味)

蘆筍鮮蝦鳳眼餃

蘆筍鮮蝦鳳眼餃(餃子能呈現「鳳眼」的形態,蘆筍保持翠綠色,餡料上有很多蟹子,不但令賣相更吸引,同時,令味道更有層次感,味道很不錯)

奶黃豬仔包

奶黃豬仔包(奶黃味很香,而且有少少流心,稍甜)

金絲海皇脆網腸

金絲海皇脆網腸(脆網腸是厚度適中的腸粉包著油炸鬼,油炸鬼鬆脆,上面還加了木魚,看得出廚師的心思)

鳳梨小甜鼠丶荔蓉芝士海鮮酥

鳳梨小甜鼠(甜鼠外型討好,鼠耳用瓜子做成,鼠身是用糯米包鳳梨作餡料,但個人偏好食鳳梨酥皮,加上,小甜鼠的鳳梨餡料太多,超甜,味道較為失色,如果改以鳳梨酥的製法,換上甜鼠造型,相信味道會好得多

荔蓉芝士海鮮酥(紅色的芋蓉,一口咬下,已經相當鬆脆,且不太油膩,內𥚃有很邪惡的餡料,芝士配上帶子,簡直是絕配,令人一試難忘,再三回味)

整體而言,酒樓大部份點心的造型和賣相,相當特別,既適合打卡,味道很好,看得出廚師的用心,點心價錢與大型連鎖酒樓相若!所以性價比高!

待結賬後,仨人才入打卡房留影,房間放置了幾張仿似冰粒的櫈,四周玻璃投射正方形層架,形狀有點像-兒時在公園玩的「馬騮架」,正方形架和櫈,會隨機地變色,很夢幻!期待下次,再約其他姊妹來食火鍋

是次埋單,九款特色點心,連茶錢,加一,共$451,每人$150,十分抵食!
2022-10-16
奶黃豬仔包
金絲海皇脆網腸
  • 荔蓉芝士海鮮酥丶魚湯金魚餃丶五香眉豆鹹水角
2022-10-17 269 浏览
二訪華麗火鍋店-香江花月🌸佐敦店一開嘅時候已經去過🤩好鍾意佢個Team Lab風波波密室😍荃灣廣場分店裝潢同樣華麗😍以紡紗業嘅驕人故事作主題🧶餐廳佈置彷如置身巨型梭織布機中,精巧細膩嘅刺繡牆,繡滿朶朶雪白嘅棉花,布藝裝飾韻味風雅🤩荃灣店嘅體驗房利用霓虹光管製造織布線縱橫交織嘅效果,科幻同設計美學融為一體😍影出嚟好靚📸大家去嘅時候記得要欣賞下😛秘製花雕豬肚鍋湯底有好多選擇😍好似日本牛乳玫瑰鍋、豚肉白菜鍋、白湯人參鍋等等,每款都好吸引🤩今次試咗秘製花雕豬肚鍋🐷以質量上乘嘅20年陳釀紹興花雕酒配以中式藥膳,以古法配方,秘製出花雕豬肚湯,略帶胡椒嘅香氣,入面有好多豬肚🤩呢款湯底喺春夏季有健脾暖胃之效👍🏻秋冬亦可驅風散寒,極具食療作用😆香江併全牛嘅香江併🐮擺得好靚非常豪華😍環形木盤啱啱好圍住湯鍋,影相一流📸入面分別有手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉同牛脷🐄可以食到唔同部位嘅牛🤩用牛肉切成玫瑰花好靚🌹牛肉嫩滑, 油花均勻🤩七彩餃子七種顏色嘅餃子好靚😍鍾意彩色嘅我見到都開心😛每種顏色都有唔同嘅味道🤩金華火腿菜肉餃(橙)🟠 午餐肉粟米(黃)🟡冬菇薺菜(綠)🟢蟲草花(藍)🔵和

秘製花雕豬肚鍋

香江併

七彩餃子
七種顏色嘅餃子好靚😍鍾意彩色嘅我見到都開心😛每種顏色都有唔同嘅味道🤩金華火腿菜肉餃(橙)🟠 午餐肉粟米(黃)🟡冬菇薺菜(綠)🟢蟲草花(藍)🔵和牛香茜餃(紫)🟣 蟹肉黑松露(黑)⚫️姬松茸野菌⚪️每件餃子都相當足料同多汁😚

🍑桃花緣
自家製桃肉啫喱🍑配上乳酸同梳打汽水及新鮮日本桃肉🇯🇵口感豐富層次分明😚桃味濃郁💓店員會即場喺杯上整煙燻氣泡🫧打卡一流📸仲要係桃味嘅煙燻氣泡,爆破後飄嚟陣陣桃嘅香氣🍑

🥝異世界
味道酸甜嘅奇異果🥝再配上清爽嘅蘆薈汁同梳打,味道清新解渴🌿除咗促進腸道健康,更加有美白嘅功效添🥳

願望成真之打卡火鍋🤤😋平既好食,貴既少到吾夠分#香江花月 @victorianera_hk 店員真係勁少,揮手好耐先有人理,想食既又冇,改單又話吾得,之後搞到嘈先肯改。醬油區d字勁細,一邊原來冇醬料,又係要問店員先知,冇明確牌標示。店員無啦啦收走碗吾出聲問,放低火鍋吾識幫手開爐,等好耐先發現未開爐,行過又吾識幫手調較火大小,中間嚿菜超大,要問拎剪刀先識得幫手,火鍋得紅蘿蔔清湯加,冇得加原本湯底。火鍋料勁少,豚肉好味份量好少,另加華人塔每款得兩件,已經幾百元,CP值超低。反而逐點配料叫份量更多,蝦滑入面真係有成隻蝦,值得推介。帶子超吾掂,薄切到睇落多,食落同新鮮差太遠,吾建議一齊賣,會有比較。 #生日餐#開心日子
願望成真之打卡火鍋🤤😋
平既好食,貴既少到吾夠分
#香江花月 @victorianera_hk

反而逐點配料叫份量更多,蝦滑入面真係有成隻蝦,值得推介。

#生日餐
#開心日子
  • 蝦滑
2022-10-16 503 浏览
秋風起🍁即係代表又開始左打邊爐嘅季節喇。而家好多高質邊爐又食得又igable 😻今次去左位於荃灣廣場嘅香江花月,裝潢走奢華風,非常華麗。餐廳分成兩個大廳,地方非常闊落!分店仲以紡織做主題,經過拱門後會有啲古舊嘅車衣機,牆身又有人手編織嘅木棉花掛飾,好有心思,好多打卡位啊。.豚肉白菜鍋 HKD168白菜整到成朵花一樣,入面仲有豚肉片同埋蕃茄,湯底味道甜甜酸酸好清爽。店員好好,放底之後會俾時間你影相先再開爐同幫手剪開。七色餃 HKD108佢地有好多手工餃子,呢個七色餃就適合選擇困難症嘅朋友😆因為每款都可以試一粒。而且佢地嘅配搭都好特別。例如會有蟹肉黑松露餃、午餐肉粟米餃、蟲草花餃,我自己就鐘意金華火腿菜肉餃。.華人塔(牛,豬,海鮮)HKD688真係超級豐富同埋非常igable! 有牛肉、豚肉、蟹、蝦、元貝、青口同鮑魚。海鮮都好新鮮,餐廳仲預先拆件,非常方便。呢個塔可以有肉肉食之餘又有海鮮,好滿足。.佢地飲品都好特別,會有煙燻氣泡晌上面,又係非常之靚。桃花緣 HKD88以桃味為主,味道酸酸甜甜之外,仲有桃肉啫喱。鳳琉香 HKD78鳳梨汁mix薑汁汽水但飲落薑又唔會搶到,鳳梨汁仲好消膩添。眼闊

豚肉白菜鍋 HKD168

七色餃 HKD108

華人塔(牛,豬,海鮮)HKD688

佢地飲品都好特別,會有煙燻氣泡晌上面,又係非常之靚。

桃花緣 HKD88
以桃味為主,味道酸酸甜甜之外,仲有桃肉啫喱。

鳳琉香 HKD78
鳳梨汁mix薑汁汽水但飲落薑又唔會搶到,鳳梨汁仲好消膩添。

眼闊肚窄嘅我地仲加左豬潤(HKD58)、蝴蝶腩HKD(68)同烏冬HKD(38)。用烏冬做總結係非常滿足,因為超入味,吸曬湯底精華🤤
2022-10-12
2022-10-11 2627 浏览
香江花月地址: 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖大家知唔知香港好間好出名行復古風格打邊爐店😎,唔單止環境裝潢超靚超高貴🥳,而且佢啲食物擺盤樣樣都好精緻好吸引添😍,唔來打卡一定會後悔😈。日本牛乳玫瑰鍋 🍼$168北海道牛乳+玫瑰+木瓜熬製而成係女士必點養顏湯底🥰,唔單止可以一路咁見住個牛奶冰慢慢咁溶化🤩,而且湯底重好口感順滑,啖啖都飲到奶味濃郁,正~香江拼🥩 $788作為牛控人士一定必叫🤩~招牌菜拼盤用咗個木圈裝住8款肉,包括黑栢葉; 牛心頂; 手切肥牛; 牛柳粒; 安格斯牛肉; 牛小腿; 牛白肉&牛舌😍。其實樣樣野都好好食,好食到食極唔停口,而我個人最鐘意係安格斯牛肉🤤,牛肉唔單止砌到成朵花咁🌹,超華麗好吸精超有心思🤩,而且口感仲好軟滑鮮嫩,油脂又豐富,啖啖都有好香濃肉味,真係同湯底非常之夾,正😋~七彩餃子🌈🥟 $108七彩餃子估唔到都幾特別,大大粒餃包住唔同料,口味好特別😙,包括橙(金華火腿菜肉); 黃(粟米午餐肉); 綠(冬菇薺菜); 藍(蟲草花); 紫(和牛香茜); 黑(蟹肉黑松露); 白(姬松茸野菌)。最推薦嘅係蟹肉黑松露餃🤤,鮮甜蟹肉加上濃濃嘅黑松露味,口
香江花月

日本牛乳玫瑰鍋 🍼$168

香江拼🥩 $788

七彩餃子🌈🥟 $108
七彩餃子估唔到都幾特別,大大粒餃包住唔同料,口味好特別😙,包括橙(金華火腿菜肉); 黃(粟米午餐肉); 綠(冬菇薺菜); 藍(蟲草花); 紫(和牛香茜); 黑(蟹肉黑松露); 白(姬松茸野菌)。最推薦嘅係蟹肉黑松露餃🤤,鮮甜蟹肉加上濃濃嘅黑松露味,口感豐富🤣,正。

桃花緣🍑🍹 $88
淡淡粉紅色日本桃肉+啫喱配上乳酸打汽水,酸酸甜甜口感又有層次又開胃🤣,而且一來到店員仲會喺面頭上噴咗一個桃味煙燻氣泡,真係好特別好岩打卡呃like🤣,正。

#nicefoodie荃灣

----------------
#hkfoodblog  #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #香港 #香港美食 #美食 #荃灣美食 #打卡  #荃灣 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #火鍋 #香江花月 #victorianera #舊香江 #50年代香港 #新鮮食材 #打卡 #相機先食 #養生美顏 #火鍋湯底 #舊物 #Hotpot #火鍋套餐
香江花月 一個充滿懷舊氣息的名字 幾年前曾於火鍋界掀起一陣熱潮🥘荃灣進駐的新店以昔日紡織業為主題 排列整齊的線圈 復古的織布機以及色彩斑爛的紗線 懷舊的細節無所不在 猶如重回五十年代的舊香港一樣🇭🇰. ▪️日本牛乳玫瑰鍋 | $168店內裝修別致 食物同樣講究 招牌牛乳玫瑰鍋以全脂牛乳 日本玫瑰和木瓜煮成 湯頭柔潤甜美 帶有濃郁的牛乳香氣並滲出淡淡的玫瑰花香 為與鮮花主題呼應 師傅更用牛乳湯冰製成的玫瑰冰花放在火鍋中間 綴以玫瑰花瓣 盡顯心思.▪️香江拼 | $788喜愛牛肉的話更推薦香江拼 包括牛的不同部位 如牛柳粒 安格斯牛肉 牛白肉 牛展 牛心椗 牛柏葉和牛脷等 牛肉捲成花朵般放在環形木盤上 賣相精緻華麗 頗喜愛安格斯牛 油花紋路如大理石般細緻 口感柔軟且牛味濃郁 牛柳粒則口感爽脆 鮮嫩多汁 其他部位的肉色也帶著絕美光澤 肉香與脂香融合為一 鮮嫩誘人.▪️七彩餃子 | $108每種顏色的餃子均以不同口味製作 頗喜愛黑色的蟹肉黑松露餃 黑松露能夠突出蟹肉的鮮味 兩者配搭相宜 另外橙色的金華火腿菜肉餃以及藍色的菇薺菜餃也很有特色 看見七彩繽紛的顏色已令人胃口大開.▪️鳳琉香 | $78 ▪️桃

▪️日本牛乳玫瑰鍋 | $168

▪️香江拼 | $788

▪️七彩餃子 | $108

▪️鳳琉香 | $78
▪️桃花緣 | $88
餐廳將鮮花主題貫徹始終 飲品也不例外 桃花緣是桃味的乳酸梳打特飲 甜甜酸酸相當開胃 鳳琉香以鳳梨汁及薑味汽水沖調而成 味道清新解膩 侍應即場加入煙燻氣泡 相當夢幻 既滿足了眼球 也滿足了味蕾

另外餐廳亦有一房間供客人拍照之用 利用霓虹光管製造成織布線 營造縱橫交織的效果 設計細緻精巧 香江花月可説是華麗的火鍋新體驗 主打養生美顏火鍋湯底 菜式均以花入饌 賣相別緻 色香味俱全 是與三五知己圍爐相聚的首選🙌🏻
  • 香江拼
2022-10-07 193 浏览
今日同閨蜜去左呢間超人氣嘅打卡火鍋店 #香江花月 度打邊爐🥰 呢間荃灣分店主打高貴華麗既藝術感裝修,整個餐廳空間感好大,梳化座位好闊落好舒服,好岩同閨蜜/情侶黎食🥰-🌹🍼日本牛乳玫瑰鍋($168)一嚟到店員就送咗2杯歡迎茶俾我哋,茶杯內裏有一條小錦鯉,感覺好有意境🙈 歡迎茶飲落好清甜,為成餐飯揭開美好既序幕🥰 之後我哋就揀咗呢個日本牛乳玫瑰湯底,用上北海道牛乳、玫瑰及原個木瓜熬製而成,牛奶冰慢慢溶化真係好吸睛🤩 湯底入口奶味濃郁,口感順滑,感覺好養顏🥰-🐂香江拼($788)2個食肉獸就直接order呢個牛肉拼盤🙈 呢個牛肉拼盤造型真係唔講得笑!拼盤用上超大既環形木盤圍住火鍋爐,將部分牛肉細心咁拼湊成玫瑰花嘅造型,睇得出餐廳真係好有心思!拼盤既牛肉係極度豐富,有大量手切肥牛、牛柳粒、牛白肉、牛𦟌、牛心頂、牛柏葉、牛脷同安格斯牛肉等等,兩個人食係絕對足夠!(可能三個人都得🤣) 牛肉肉味濃厚,最鍾意係牛白肉,超有牛脂香,食極唔停口🤤🤤-🥟七彩餃子($108)另外我哋亦都叫咗一份七彩顏色嘅餃子,都係餐廳自家製!七隻顏色包括有午餐肉粟米餃、蟲草花餃、和牛香茜餃、冬菇薺菜餃、蟹肉黑松露餃及金華火腿

🌹🍼日本牛乳玫瑰鍋($168)

🐂香江拼($788)

🥟七彩餃子($108)
另外我哋亦都叫咗一份七彩顏色嘅餃子,都係餐廳自家製!七隻顏色包括有午餐肉粟米餃、蟲草花餃、和牛香茜餃、冬菇薺菜餃、蟹肉黑松露餃及金華火腿菜肉餃,最鍾意就係蟹肉黑松露餃,黑松露味同蟹味好濃,非常之特別🤤

飲品方面,我哋叫咗兩杯唔同嘅特飲,左邊既係🍍🍹鳳琉香($78),姐係菠蘿汁混合薑味汽水,味道酸酸甜甜,店員打左個有菠蘿味嘅煙燻氣泡喺杯上面,勁igable🤩 另一杯係🥥🍹香芳幻($88),椰香嘅蛋白泡沫融合紅桑莓、酸奶及菠蘿汁,奶香同果香兼備,好好飲!整體餐廳無論係食物質素同環境真係好唔錯,值得推介!👍🏻👍🏻
2022-10-05 187 浏览
✺ 白湯人參鍋 🤍因為想食蜂巢豆腐同啫喱鴨血,所以揀左呢個湯底😆✺ 香江拼 🥩黎得一定要叫佢地既Signature✨香江拼✨即係牛肉拼盤🥩 超級IGable📸 仲有齊八款牛既唔同部位,啱哂牛魔王❣️ 最鍾意朵牛肉花,肉味香濃,肥瘦適中🤤✺ 七彩餃子 🌈🥟色彩繽紛之餘,仲要隻隻都唔同餡料💗 分別係冬菇薺菜餃💚、和牛香茜餃💜、姬松茸野菌餃🤍、金華火腿菜肉餃🧡、蟹肉黑松露餃🖤、蟲草花餃💙、粟米午餐肉餃💛✺ 桃花緣 🍑🍹我自己就鍾意桃花緣多啲🍑🍹 白桃味乳酸咁,仲有啲啫喱,清新解渴~✺ 鳳琉香 🍍🍹味道似菠蘿味雜果賓治,唔會太甜幾清新💕
✺ 白湯人參鍋 🤍
因為想食蜂巢豆腐同啫喱鴨血,所以揀左呢個湯底😆

✺ 香江拼 🥩

✺ 七彩餃子 🌈🥟

✺ 桃花緣 🍑🍹

✺ 鳳琉香 🍍🍹
味道似菠蘿味雜果賓治,唔會太甜幾清新💕
秋冬就到,又係時候搵下好食嘅火鍋專門店!發掘到近排超火紅嘅火鍋店@香江花月,由環境到食物質素都好高!店鋪潢以紡織做主題,環境坐位都極闊落!今次點左最signature 嘅拼盤,每款食物擺盤都好靚!香江拼(全牛)$788有多種牛部位可以一次過試哂,包括手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉、牛脷。牛肉質素超高,牛味濃郁,淥10-20秒都已經好嫩滑湯底:秒製花雕豬肚鍋係一個好滋補嘅豬肚藥膳湯,清而不燥,淡淡藥材味,仲有支竹豬肚可以食👍🏻係加前先飲一小碗,好暖胃!七色餃七種顏色嘅餃子皮,仲有七種不同肉、素舀料!大大隻,好juicy飲品:桃花緣、異世界睇得有飲睇嘅特飲,店員會同支槍吹起個大泡泡!兩杯分別係桃味、奇異果味的特飲,好清新👍🏻

今次點左最signature 嘅拼盤,每款食物擺盤都好靚!

香江拼(全牛)$788

湯底:秒製花雕豬肚鍋

七色餃

飲品:桃花緣、異世界

2022-10-04 183 浏览
今晚有嘢慶祝,食餐好㗎啦!打邊爐真係正!上網見到人哋啲肉圍住個火鍋爐,好吸引好想試,果然冇失望呀,香江併同餃子都好味,雖然價錢唔平,但係質素真係高嫁!下次有特別日子慶祝再去食🥰🐷豚肉白菜鍋 $168一放入鍋嘅時候白菜整成花嘅形狀,打完卡之後店員會幫你剪開佢,白菜好清甜,仲有啲豚肉,整體湯底都係好清甜😆🐮香江併 $788鍾意食牛嘅梗係要食呢一款啦,牛肉拼盤擺得超靚呀,打卡一流,一碟有齊好多唔同牛肉部位,當中有安格斯肥牛,手切肥牛,牛柳粒,牛舌,牛心頂,牛小腿,牛白肉,黑柏葉,肥牛超級好食,油花好平均,仲好有牛肉味,兩個人食超滿足,份量超夠😍🥟七色餃 $108每一款都有唔同嘅口味,用咗中式木架擺放,打卡一流呀,入面有金華火腿菜肉餃,午餐肉粟米餃,蟹肉黑松露餃,冬菇齋菜餃,蟲草花餃,牛肉香茜餃同姬松茸野菌餃,每隻都好足料,份量十足,食完真係超飽,最鍾意食午餐肉粟米餃,好特別嘅組合啊😍🍹桃花緣 $88🍹鳳硫香 $68兩杯嘢飲都好好味,特別推介桃花緣,因為大杯啲🤣入面有桃肉啫喱乳酸同梳打水,啱晒打邊爐飲,飲品上面仲有一個氣球仔, 打卡真係一流,視覺效果超好🥰

🐷豚肉白菜鍋 $168

🐮香江併 $788

🥟七色餃 $108

🍹桃花緣 $88
🍹鳳硫香 $68
2022.09.24 妹妹Birthday驚喜邊邊…..🥰🍺🍾真係有驚喜!妹妹好開心、好鍾意,食物、飲品都唔錯,職員好有禮貌,但可惜價錢略有點貴,特別係飲品,連水都要收錢…..🙈🙈🙈
2022-09-24
庆祝纪念