餐厅: 香江花月 (荃灣廣場)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-01-10 119 浏览
南豐紗廠同樣座落荃灣,所以餐廳特意以紡織做主題,近門口位置放置了一部舊式織布機,牆上面根據顏色深淺放滿線圈,好整齊。· 辣汁花蛤鍋湯底加入咗番茄、洋蔥、菇類等,小辣,花蛤鮮甜。· 香江拼擺盤精緻,一個大圓圍住火鍋,有牛肉不同部位,有建議享用時間,但都視乎個人喜好,牛心頂幾特別,肥肉部分好香,帶爽脆,安格斯肥牛(花形狀)、手切肥牛、牛柳粒牛味夠濃,肉質軟腍,牛白肉本身冇乜味道,口感爽口。牛柳粒、牛栢葉安格斯肥牛、牛舌安格斯肥牛、手切肥牛· 七色丸鍾意椰芋墨魚丸同鹹蛋黃墨魚丸,彈牙,椰芋墨魚丸包住芋頭,鹹蛋黃墨魚丸食到一粒粒鹹蛋黃,夠鹹🤣· 桃花緣(左)/ 香芳幻(右)飲品打卡able,桃花緣係加入新鮮桃肉及桃肉啫喱嘅乳酸梳打,好飲;香芳幻比較fantasy,係紅桑莓、酸奶、菠蘿汁嘅混合,紅桑莓汁略帶藥水味。

· 辣汁花蛤鍋
湯底加入咗番茄、洋蔥、菇類等,小辣,花蛤鮮甜。

· 香江拼

牛柳粒、牛栢葉

安格斯肥牛、牛舌

安格斯肥牛、手切肥牛

· 七色丸

· 桃花緣(左)/ 香芳幻(右)
2022-12-31 156 浏览
裝修以紡織業為主題嘅火鍋店,周圍都係打卡位,好有空間感好大,懷舊得來又華麗,仲有間好似TeamLab嘅打卡房,環境真係一流!!🔘黑蒜豬骨鍋 $328加入左黑蒜、白蒜同炸蒜熬製,打邊爐之前飲咗啖乳白色嘅湯,一試難忘要即刻飲多一碗,蒜味好香濃,打邊爐到一半嘅時候,店員主動拎隻碟嚟俾我哋放豬骨,都有成四五嚿骨,試咗幾粒黑蒜,非常香甜,呢個鍋雖然影相冇牛乳玫瑰鍋咁靚,但味道真係好好,推介!! 🔘香江拼 $788全部都係牛嘅set,有安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、牛𦟌、牛白肉、牛心頂、黑柏葉同牛脷,圍晒喺爐邊影相又真係幾wow,難怪之前成日見到人嚟打卡,安格斯同手切肥牛非常好味,油花好靚,率先食晒啲大路嘢再慢慢食其他,牛心頂口感幾特別,脆嫩又爽口,身為牛魔王嘅我表示好滿足!! 🥰🥰🔘七色丸 $98七隻色七款口味,老實講唔係每款都食得出係咩味,但就幾彈牙,全部都係墨魚丸,其中蟹籽、咖喱最有印象,食完一粒就估吓佢係咩味都幾得意!!🔘鳳琉香 $78菠蘿汁同薑味汽水嘅結合,酸酸地啱晒解膩,有煙燻效果,又係打卡之選!! 🔘異世界 $88奇異果汁加蘆薈汁加梳打,仲有青瓜片,幾清爽嘅飲品~作為呢一年嘅最後一次

🔘黑蒜豬骨鍋 $328

🔘香江拼 $788

🔘七色丸 $98

🔘鳳琉香 $78

🔘異世界 $88
奇異果汁加蘆薈汁加梳打,仲有青瓜片,幾清爽嘅飲品~

作為呢一年嘅最後一次打邊爐,無論食物、環境同服務都非常滿意,朋友話食完呢餐飽咗兩日!! 😆😆
2022-12-30 140 浏览
之前見有啲朋友share呢間餐廳既相期待左去呢間餐廳好耐 終於約到朋友一齊去餐廳裝修好靚 但我冇乜影環境相一行4個人,揀左湯底之後叫咗個香江拼,七色餃同埋七色丸,另外叫咗3杯飲品,全部都好靚好啱影相📸️湯底本身我想揀最招牌/多人揀既牛奶鍋,但朋友就嫌佢冇乜料所以最後揀咗豚肉白菜鍋,係多啲料抵啲既~ 賣相都好靚同埋多啲菜食。 香江拼有唔同部位既牛肉,我除咗2款白肉全部試晒,肉質都好食😋 朋友試咗白肉話薄身個款似花枝片,另一款就唔記得咗咩comment 🙈七色餃同丸就啱影相同埋貪得意,我地分別試咗唔同味,多人食可以叫嚟試吓,人少既話就未必食到咁多。野飲我就叫左個桃味梳打,有啲桃味啫喱有啲咬口,口感好好,個汽泡入面有果味煙,哥哥仔有噴俾我聞就會易啲聞到
之前見有啲朋友share呢間餐廳既相

香港拼
  • 香江拼
  • 桃花緣
2022-12-30 142 浏览
👦🏻👧🏻遲嚟嘅聖誕大餐🎄就揀咗有3間分店嘅香江花月,餐廳裝潢充滿典雅復古嘅味道,食物走精緻打卡風(重點係高質好味🤤),岩曬👦🏻👧🏻!餐廳內仲有一間房仔走TeamLab風🌈,暫時未去日本都可以照打住卡先!🌟黑蒜豬骨鍋湯底當然有主角黑蒜同普通蒜頭🧄,其他配料包括豬骨、炸蒜粒、紅棗、杞子。湯底有大量原個黑白蒜,味道非常豐富,豬骨味濃厚,蒜頭隨著時間越煲越腍身,蒜香味更出。🌟香江拼店員上菜時有逐一介紹各款牛肉🐮及其烹調時間。香江拼有多款牛肉,包括安格斯肥牛(已砌成牛肉花)、本地手切肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心椗、一口牛肉粒、牛脷、黑柏葉。當中👧🏻就最鐘意安格斯肥牛,牛肉味濃之外,仲要煮得耐都唔韌,脂肪分佈平均肉質嫩滑。至於👦🏻就最鍾意牛白肉(=牛胸爽,係胸腔肋骨中間的軟骨),食落好爽口!🌟七彩餃子七彩餃子就有:金華火腿菜肉餃、冬菇薺菜餃 、蟹肉黑松露餃、午餐肉粟米餃、蟲草花餃、姬松茸野菌餃、和牛香茜餃。七款嘅餃子皮🥟厚薄適中,七彩繽紛🌈。👧🏻就最鍾意蟹肉黑松露餃,相對清淡得嚟食到一絲絲蟹肉,而和牛香茜餃就好似食緊點心果種牛肉球。🌟七色丸七色丸就有鹹蛋黃、青咖哩、紅咖哩、南乳、椰芋、蟹籽、黑松露呢

🌟黑蒜豬骨鍋

🌟香江拼

🌟七彩餃子

🌟七色丸
七色丸就有鹹蛋黃、青咖哩、紅咖哩、南乳、椰芋、蟹籽、黑松露呢7款口味嘅墨魚丸🦑。最正路嘅蟹籽同黑松露一如預料中嘅美味鮮甜,而最特別就有青咖哩同紅咖哩口味,味道非常濃烈,有啲似冬蔭功味,幾得意!

🌟鴨血
鴨血份量足,相當滑嫩,配上濃厚既豬骨湯底,食落去就顯得比較清淡,同麻辣鴨血完全不同👍。

🌟異世界
異世界就用咗奇異果、蘆薈汁及梳打,入口酸甜清爽,奇異果🥝味明顯但唔會太酸,非常清新。

🌟桃花園
桃花園係杯有桃肉啫喱、新鮮桃肉🍑嘅乳酸梳打。店員即席吱上泡泡,視覺效果一流🫧。飲品充滿果肉同啫喱,有多重口感🤩。
2022-12-29 134 浏览
琴晚終於去咗 bookmarked 好耐嘅 ❥⧽香江花月 ❥⧽ 食火鍋喇! 餐廳以木色系為主, 環境闊落舒適, 好有空間感。𓊈日本玫瑰牛乳鍋 $𝟷𝟼𝟾𓊉玫瑰牛乳鍋真係好適合打卡影相, 牛奶冰以玫瑰作為造型, 下面有木瓜承托, 側邊放滿食用花卉, 湯底有陣陣牛奶香氣。𓊈香江拼 $𝟽𝟾𝟾𓊉香江拼係全牛拼盤。手切肥牛同牛柳粒肉質鮮嫩, 真係好好味。安格斯肥牛砌成玫瑰花, 又靚又Juicy。牛小腿肉質結實, 有別於一般牛肉。牛心頂為心臟大動脈血管, 食落好爽脆。牛白肉全為脂肪, 好重油香。黑柏葉口感爽脆。牛脷好軟腍。𓊈七色丸 $𝟿𝟾𓊉七色丸好大膽創新, 除咗常見嘅蟹籽墨魚丸, 鹹蛋黃墨魚丸同黑松露墨魚丸, 其他4款味道比較新穎, 包括紅咖喱, 青咖喱, 椰芋同南乳。𓊈桃花緣 $𝟾𝟾𓊉裡面有新鮮桃肉, 桃肉啫喱, 然後配上乳酸同梳打, 唔會太甜。𓊈鳳琉香 $𝟽𝟾𓊉鳳梨汁配薑味汽水, 配搭新穎。♡♡ 火鍋賣相精緻, 好啱打卡影相, 而餐廳環境好舒適, 幾適合同朋友傾計。

𓊈日本玫瑰牛乳鍋 $𝟷𝟼𝟾𓊉

𓊈香江拼 $𝟽𝟾𝟾𓊉

𓊈七色丸 $𝟿𝟾𓊉

𓊈桃花緣 $𝟾𝟾𓊉

𓊈鳳琉香 $𝟽𝟾𓊉
鳳梨汁配薑味汽水, 配搭新穎。

2022-12-23 2688 浏览
火鍋店環境華麗又有氣派,而且好有空間感,整體感覺舒適,好啱打卡及聚會😌另入座後會按人頭送上雪梨茉莉花茶,清甜又滋潤😌🔥日本牛乳玫瑰鍋($168)湯底好吸晴,中間有一朵以牛乳製成嘅玫瑰花,另伴有玫瑰花瓣及木瓜等,食落牛乳味香濃,好睇又好食😋🔥香江拼($788)呢個全牛拼盤包括手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉及牛脷,賣相已非常華麗,必定要相機先食🤭每個部位都唔錯,最鍾意係手切肥牛及牛柳粒,肉味最濃又軟腍😋🔥七色丸($98)分別有黑松露墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、蟹子墨魚丸、青咖哩墨魚丸、南乳墨魚丸、椰芋墨魚丸及紅咖哩魚丸,每款口味都好有特色,當中青/ 紅咖哩墨魚丸好有泰式風味,而南乳墨魚丸味道都幾特別,鍾意試新嘢嘅唔好錯過😌🔥異世界($88)主要以奇異果汁、蘆薈汁及梳打調製,味道清爽酸甜,好啱打邊爐時飲😌🔥鳳琉香($78)主要以檸檬汁、菠蘿汁及薑味汽水調配,味道有啲似橡皮糖,清爽又解渴😌

🔥日本牛乳玫瑰鍋($168)

🔥香江拼($788)

🔥七色丸($98)
分別有黑松露墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、

🔥異世界($88)

🔥鳳琉香($78)
2022-12-22 1494 浏览
@victorianera.hk is hands-down the most instagrammable hot pot place I’ve ever been to 💐 🌷 The luxe decor is inspired by HK’s 1950s colourful textiles and accented by captivating floral arrangements, which are integrated into the meal as well. Make sure to check out the standalone room dedicated as a ‘photo spot’ with major Team Lab vibes!𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐁𝐚𝐬𝐞Inspired by an imperial concubine’s desire for beauty, the milk soup with rosebuds uses high-end Japanese ingredients that are aromatic, aesthetic and

Milk Soup with Rosebuds

𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐁𝐚𝐬𝐞
Inspired by an imperial concubine’s desire for beauty, the milk soup with rosebuds uses high-end Japanese ingredients that are aromatic, aesthetic and appetising. Once the milk rosebud in the middle melted, the frothy broth became even creamier. I particularly enjoyed how the pumpkin underneath was super sweet after soaking up all the flavours (tip: remember to only use P3 or P4 settings to avoid a burnt taste!)
China Building

𝐂𝐡𝐢𝐧𝐚 𝐁𝐮𝐢𝐥𝐝𝐢𝐧𝐠
We couldn’t stop taking photos of this exquisite ‘eiffel tower’. The portion was just right for the two of us and the premium seafood (coral crab, abalone, shrimp, scallop, tuatua clam and mussel) was super fresh while the meat (US angus beef and pork) was perfectly sliced and tender.
Rainbow Meatballs Combo

𝐑𝐚𝐢𝐧𝐛𝐨𝐰 𝐌𝐞𝐚𝐭𝐛𝐚𝐥𝐥𝐬 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨
I loved the oriental presentation of the 7 flavours. Short recap:
- Faves: shrimp, cheese meatballs
- Most unique: cuttlefish with taro coconut
- Safe choice: beef
- Spicy: cuttlefish with green curry/ red fermented beancurd
- Not for everyone: cuttlefish with salted egg yolk
Peach Fate
𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬
Didn’t expect that they also serve such fancy mocktails. I got the fizzy 𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗙𝗮𝘁𝗲 #forthegram while the kiwi-based 𝗔𝗻𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗪𝗼𝗿𝗹𝗱 was super refreshing with the cucumbers and not sour at all!

✨ 𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @𝙡𝙞𝙩𝙩𝙡𝙚.𝙢𝙞𝙨𝙨.𝙥𝙞𝙘𝙠𝙮 𝙛𝙤𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙧𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬𝙨
2022-12-08
Milk Soup with Rosebuds
China Building
🌼香江花月 名字好古色古香既感覺 今次去左荃灣廣場新店🤣先講環境 空間感十足 地方闊落 坐得舒適以紡織機作裝飾 營造50年代的舊香港 非常用心的裝潢🫰服務更是一流 入座會店員簡單介紹湯底 用餐期間收碟服務 細心留意火大細埋單由店長親切詢問食品品質意見 同時送上日曆 (消費滿$500贈送的)😍非常重視服務的一間高級火鍋店 係您係任食火鍋感受不到的用餐體驗🗼華人塔$688想樣樣都試少少呢款就啱啦 有豬牛海鮮多款選擇 全部放在鐵塔上很震撼 打卡一流豬肉牛肉砌成花朵般 海鮮有鮑魚 帶子 青口 刀貝 海蝦 蟹,鮮味十足😌🍲辣汁花蛤鍋$298很有驚喜 我同友人食完完全唔口渴 了解到湯底似係無加味精❣️湯底由多種辣椒調製的辣汁 係BB辣 加埋大量鮮菌及番茄 鮮甜又開胃☺️花蛤厚肉鮮嫩 花蛤數量再多少少就更完美了😄🥟七彩餃子$108 (金華火腿菜肉餃 冬菇薺菜餃 蟹肉黑松露餃 午餐肉粟米餃 蟲草花餃 姬松茸野菌餃 和牛香茜餃)很出色 外皮好薄 而且餡料配搭味道特別 並唔係來貨餃子 係手工餃子姬松茸野菌餃及蟹肉黑松露餃我最愛😃🍸鳳琉香$78菠蘿口味再加上薑味汽水 味道有D似fruit punch 🍹桃花
🌼香江花月 名字好古色古香既感覺 今次去左荃灣廣場新店🤣

乳酸梳打加上桃肉啫喱 酸酸甜甜又開胃

香江花月
📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖
2022-12-19 122 浏览
⋆⁺₊⋆.香江花月..秘製花雕豬肚鍋豬肚、腐竹給的量很竹,湯底是花雕酒藥膳鍋,一口湯下肚後:酒精的苦味已蒸發保留了花雕香氣;枸杞、龍眼的甜;牛七、當歸、川芎的藥膳香,味蕊感受層次分明。香江拼有選擇困難症的我選香江拼就對了,有手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、黑柏葉、牛脷。最喜歡牛心頂和牛柳粒,心頂脆口、牛柳粒肥瘦比剛好有充滿牛味。七彩水餃ᰔᩚ黑色/ 蟹肉黑松露餃ᰔᩚ白色/ 姬松茸野菌餃ᰔᩚ綠色/ 冬菇薺菜餃ᰔᩚ紫色/ 和牛香茜餃ᰔᩚ橘色/ 金華火腿菜肉餃ᰔᩚ黃色/ 午餐肉粟米餃ᰔᩚ藍色/ 蟲草花餃色彩繽紛的水餃看了食指大動,每種水餃🥟都真材實料,餡多皮Q彈,也少鹽挺健康的。香芳幻我分別喝了三層顏色的部分,紅、白、藍,及最上層似鮮奶油的部分。紅色是紅莓汁、白色類似酸奶、藍色似蝶豆花奶、最上層原來不完是鮮奶油,而是有些許椰汁味打發你蛋白泡沫,挺有趣的組合。鳳琉香見服務員拿了一個煙燻氣泡槍朝杯尖的冰塊扣一下板機,就出來一顆煙燻氣泡。過了十秒鐘就看到氣泡破掉,頓時有一絲細縷的輕煙迷霧飄散,緊接著一股清淡的鳳梨香氣飄出,非常有趣。小酌一口,鳳梨味的梳打飲品,是搭配火鍋解膩之選!.⌫ 香江花

⋆⁺₊⋆

ᰔᩚ黃色/ 午餐肉粟米餃
ᰔᩚ藍色/ 蟲草花餃

香芳幻

鳳琉香

⌫ 香江花月 (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖

打邊爐同打卡可以全擁有🤩 荃灣❣️香江花月❣️主打火鍋,餐廳裝修復古典雅,頗有宮廷風感覺。除咗一般打邊爐配料之外,餐廳提供多款啱哂打卡嘅主打菜式,除咗肚仔食飽飽,相機都食飽飽,大滿足🫶𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 日本牛乳玫瑰鍋好多款湯底都好吸引,但我最後屈服仲喺你個好靚嘅牛乳鍋上🥛奶白色嘅湯底上面灑滿七彩繽紛嘅花瓣,而最搶眼莫過於湯底中心用牛乳製成嘅玫瑰,為成個湯底帶黎滿滿牛乳味。👍 華人塔呢個係一個好豐富嘅火鍋配料拼盤,上面有海鮮、牛肉同豬肉。超多分海鮮,包括蟹、鴻圖、鮑魚、青口、扇貝等,海鮮新鮮,除咗好味之外,仲為成個湯底帶嚟鮮味。以牛肉同豬肉捲成玫瑰花形,見到都胃口大開。📍香江花月荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥

• 華人塔
  • 桃花緣
  • 日本牛乳玫瑰鍋
2022-12-13 494 浏览
餐廳以懷舊華麗風格為主題,等候區以鏡及霓虹燈作裝飾,就像走進了team lab一樣😍走過美輪美奐的調酒區🍸及醬料調味區後面的包廂座位,以紡織車為主題🌈七彩的棉線由兩邊牆身伸延到天花,到處都充滿了打卡位!🔸日本牛乳玫瑰鍋 這朵牛乳玫瑰一上桌已經十分吸睛🌹靚到完全唔捨得食!🤣細試一口,湯底散發出淡淡的牛奶味🥛店員為我們切開鍋中的原個木瓜,湯頭愈滾愈甜🤤滋補又養顏🔸香江拼 以不同的牛肉部位,拼出造型精緻又有心思的擺盤有牛肉立體花🌹亦有牛肉粒配乾花拼盤有本地手切牛、牛柳粒、牛心椗、牛白肉、毛肚、牛展、安格斯牛肉,厚切牛舌,一次能嘗盡牛的不同部位🐮牛味香濃的肥牛入口爽脆油而不膩的牛白肉均是小編最愛🤣一朵花有約10片安格斯肥牛,份量十足,拼盤絕對足夠3個人食!🔸七彩餃子 七彩餃子各有不同顔色及味道🥟分別有午餐肉粟米餃🌽金華火腿菜肉餃、和牛香茜餃、蟲草花餃、姬松茸野菌餃🍄蟹肉黑松露餃🦀冬菇薺菜餃。外皮稍厚但内裏餡料十足。每隻均人手包得精巧細緻,粒粒飽滿,食材用料新鮮,味道也很有質素😋喜歡吃餃子的絕對值得一試🔸異世界 奇異果汁含有豐富的維他命C及纖維🥝味道酸酸甜甜,配上蘆薈汁、梳打,清爽又開胃😆促進腸

🔸日本牛乳玫瑰鍋
日本牛乳玫瑰鍋

🔸香江拼
以不同的牛肉部位,拼出造型精緻又有心思的擺盤
有牛肉立體花🌹
亦有牛肉粒配乾花
入口爽脆油而不膩的牛白肉

🔸七彩餃子
七彩餃子

🔸異世界
奇異果汁含有豐富的維他命C及纖維🥝味道酸酸甜甜,配上蘆薈汁、梳打,清爽又開胃😆促進腸道健康之餘仲可以美白!
異世界、香芳幻

🔸香芳幻
以粉藍粉紅為主調的特飲,色彩夢幻😚特飲頂上白色的是散發椰香的蛋白泡沫,配以酸甜的紅桑莓、酸奶及菠蘿汁🍍奶香與果香完美融合,帶來味覺、視覺雙從享受
日本牛乳玫瑰鍋
七彩餃子
異世界、香芳幻
2022-12-08 2168 浏览
12月,天氣終於開始轉涼,打邊爐是必食之選。香江花月主打懷舊紗織廠裝修。一進門口,已經被這個華麗裝潢impressed到。懷舊裝潢,每走一步都看到心思。墨綠色主調天花、木頭裝潢、拱型橫樑、球形吊燈、懷舊衣車,細節令你一瞬間彷彿有進了時光機的感覺。一坐下,有一杯用鯉魚杯盛著的雪梨茶。好雅致。幾個湯底裡面,選了辣汁花蛤鍋 ($298)鍋裡有N隻大隻花蛤,足料又惹味喜歡吃牛,所以選了全牛香江併 ($788),這完全為我這個愛牛人士而設!全牛香江併包括有安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、牛𦟌、牛白肉、牛心頂、黑柏葉和牛脷。每個牛配料都牛味濃郁,特別推薦安格斯肥牛和手切肥牛。食物不單好吃,擺盤亦極精緻,師傅超有心機地將肉片砌成花形。吃完,不但一定飽,相機食先的也一定會感到非常滿足!火鍋配料,選了七色餃 $108餃皮滑溜,餃子鬆化多汁足料,味道、賣相俱備!飲品以cocktail形式現身,造型漂亮得即使不是相機食先的同行友人,也拎起手機📸📸📸飲品亦是色、香、味俱全🍹香芳幻 $78 - 蛋白泡沫加紅桑莓、酸奶加菠蘿汁🍍鳳琉香 $78 - 鳳梨汁加薑味汽水,還外加一個煙燻氣泡,造型極美✨✨🌹玫瑰花茶 $48
12月,天氣終於開始轉涼,打邊爐是必食之選。

一坐下,有一杯用鯉魚杯盛著的雪梨茶。
好雅致。
雪梨茶

幾個湯底裡面,選了辣汁花蛤鍋 ($298)
鍋裡有N隻大隻花蛤,足料又惹味
辣汁花蛤鍋

喜歡吃牛,所以選了全牛香江併 ($788),
這完全為我這個愛牛人士而設!
每個牛配料都牛味濃郁,特別推薦安格斯肥牛和手切肥牛。

火鍋配料,選了七色餃 $108
餃皮滑溜,餃子鬆化多汁足料,味道、賣相俱備!
七色餃

飲品亦是色、香、味俱全
🍹香芳幻 $78 - 蛋白泡沫加紅桑莓、酸奶加菠蘿汁
🌹玫瑰花茶 $48 - 有著濃濃的玫瑰花味,飲得開心滿足
鳳琉香  +  香芳幻

🌹香江花月 (荃灣廣場) (荃灣)
📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖
  • 七彩餃子
  • 香芳幻
  • 玫瑰花茶
2022-12-08 288 浏览
荃灣香江花月 裝修以懷舊紡織為題擺放咗幾部懷舊衣車 牆身飾櫃用咗不同線轆裝飾靚裝修 最啱打卡-火鍋醬料$20/位 擺放大廳中央-Welcome Drinks 茉莉花雪梨茶-日本牛乳玫瑰鍋用北海道牛奶 湯底呈奶白色 有少量花瓣點綴鍋中間擺放木瓜及冰雕玫瑰 賣相一流壓碎咗木瓜滾起 要飲返啖頭啖湯先香濃牛乳 既清淡又幼滑配埋木瓜清甜嘅味道 不錯-香江拼牛肉擺到好似一朵朵花有黑柏菜 牛心頂 牛白肉 牛舌 牛柳粒手切肥牛 牛𦟌 安格斯肥牛整體都好高質 好好食 牛味濃 脂肪比例剛好 油脂又香又重-自家製雲吞一般 大家可以食其他😂-手工芝士三寶丸口感夠爽口 入面仲有芝士-手唧紫薯麵以新鮮墨魚及紫薯做成 香濃墨魚味-桃花緣桃味啫喱+青檸梳打 帶有少少乳酸味 體驗房利用霓虹光管製造織布線效果 既科幻又吸睛🌟總結🌟食物味道好有質素食物款式多 價錢堅貴環境極靚 好啱打卡服務態度一般
荃灣香江花月 裝修以懷舊紡織為題

環境極靚 好啱打卡
服務態度一般
2022-12-05
2022-12-06 322 浏览
之前去過佢哋佐敦分店打邊爐,環境食物服務都幾好。今次特登下晝嚟諗住試吓佢哋嘅點心。荃灣呢間分店啲位都一樣係咁闊落,服務都好好。茶既選擇都有好多款,我哋揀咗人蔘烏龍,個味幾香幾特別。點心樣樣都整得好精緻,好食又啱打卡。我哋特登嗌咗佢地幾樣signature: 黑白天鵝、魚湯金魚餃、松葉蟹鉗灌湯餃。黑白天鵝個賣相好正,成個鳥巢加兩隻鵪鶉蛋咁上。外層酥皮整得好鬆化,白天鵝裏面係紅豆餡,黑天鵝係杏仁餡。金魚餃其實喺蝦餃浸係魚湯入邊。至於個松葉蟹鉗灌湯餃,個蟹鉗都唔細,隻灌湯餃都好料。最後梗係唔少得佢每間分店都有一間既打卡房啦。佢係一入門口既右面,千祈唔好Miss咗啊。
2022-12-06 184 浏览
🌹食火鍋一向俾人感覺係煙霧瀰漫,人多嘈雜,今次黎到呢個新派火鍋店完全會打破呢個形象,以老香港為主題,店內擺放不少年代象徵,例如衣車、織布機,好有懷舊氣息。💺由一個個廂座構成,座位與座位間空間感十足,食到好有私人空間,華麗裝潢,加上有心思嘅食材擺設,賞心悅目,千期唔好錯過打卡空間呢!👧🏻Caca今次食乜嘢?🌺日本牛乳玫瑰鍋 $168 - 滋潤養顏嘅牛乳玫瑰湯底,未開始放火鍋材料前飲幾啖真係又暖又滋潤。🌺華人塔 $688 -鐵塔🗼造型再放上由靚靚雪花牛、五花豚肉片砌成兩朵玫瑰,仲有大花蟹、鮑魚、象拔蚌、大蜆、海蝦、扇貝等鮮美海鮮。🌺七彩餃子 $108 - 七種顏色嘅餃子🥟內裡有不同餡料,包括蟹肉黑松露,姬松茸野菌,木耳蟲草花豬肉,金華火腿菜肉,豬肉粟米,和牛香茜,款款飽滿。🌺桃花緣 $88 -酸酸甜甜可消膩!🌺異世界 $88 -一杯必點嘅泡泡玩味特飲!

👧🏻Caca今次食乜嘢?
🌺桃花緣 $88 -酸酸甜甜可消膩!
🌺異世界 $88 -一杯必點嘅泡泡玩味特飲!
2022-11-22