2018-11-30 84 浏览
通常風雲丸夜晚都會排長龍,就算香港多左咁多間沾麵 風雲丸依然係我最中意食既沾麵之一 風雲丸大概可以容納三十幾個人左右 店內職員好helpful 而且出餐速度都好快 沾面有唔同味道揀 有辣亦都有咖哩味選擇 今次揀呢款係最普通款嘅沾面 通常揀冷面質地會比較彈牙 佢上菜時會用石鍋裝住個湯 咁個湯就會冇咁易凍 面既掛湯能力好強 而叉燒都燒得啱啱好肥瘦均一   舖頭入面有熱湯 俾人食完沾面加湯落去飲埋個湯底呢間沾面 cp值高啊 開店咁耐水準都冇跌 而近排仲開埋尖沙咀既分店添
呢間沾面 cp值高啊
開店咁耐水準都冇跌 而近排仲開埋尖沙咀既分店添
2018-10-24
2018-11-29 75 浏览
男朋友近排都成日要OT,等埋佢收工都唔知食咩好,佢話公司附近開左間新嘅沾麵店,由於佢真係好鍾意食拉麵/沾麵果啲,於是就俾佢的左去食啦~我叫左豚骨魚介味玉沾麵,我揀左溫麵,因為我鍾意d野熱辣辣咁。個沾麵湯黎到超熱,仲出哂煙咁!好最期待就係個味玉,每次去親食拉麵/沾麵時我都一家會加蛋!佢個蛋係流心嘅,蛋黃好香濃,而蛋白都好入味,又唔會太咸做得好好!麵嘅硬度剛剛好,湯汁掛喺上面個樣超吸引!不過食嘅時候記得小心啲,因為第一啖食果時個湯汁真係太熱唔小心辣親個口 XD
2018-11-27 65 浏览
It is a new thing for us to try. It is difference than ramen on a different level. It served the broth in a hot stone pot.the curry soup that u chose was delicious. Very yummy with my warm noodles also ordered dumplings with Japanese bbq sauce. Crispy on the outside and tasty inside . Will come again for other kind of soup!
2018-11-21 4859 浏览
沾麵的風吹了不知多久,當中有幾間非常出名又個名響噹噹的,還是未吃過。 風雲丸係其中一間,首間店係灣仔開,嗰陣排隊排到七彩,阿媽姓乜都唔知。 幸好,香港是一個非常善忘的地方,椎名林檎過咗,人就唔多。 你估個個都咁鍾意食沾麵咩。 一路都想趁機會食,趁今日喺灣仔有展覽,啱啱想到來朝聖,飛雲就在旁,當然不放過機會。 地方不是太大,有大概廿幾個座位,下午兩點半鐘,完全不用排隊,直行直入。 最好係並盛大盛特盛價格都是免費,有200到400 Gram都是兔費加大。 我點了最經典的豚骨魚介沾麵,放係你面前個刻,熱到最高點,噴哂煙的沸點。 飲一口湯,味道都幾鹹,沾麵的濃烈,應當扣上如此的湯。那個湯加點檸檬汁,原來更誘人。 麵條有冷暖選擇,回頭多少個秋,看了選擇邊種,我覺得暖麵條配勁熱的湯才是王道。 那件燒得肥美的叉燒才是最令人流哂口水的。肥脂位置的油香,令人難以抗拒,肉汁豐富,叉燒肉厚,一絕。 可憐的肥仔如我,要忍痛割愛一部份肥膏。 女友叫的野菜豚角豚骨魚介沾麵,味道更濃。 野菜勁多,點上湯後,感覺更多姿多彩,豚肉以角狀形式上,每粒一口,更加惹火,令人心思思吃多一件半件,而且冇咁油冇

幸好,香港是一個非常善忘的地方,椎名林檎過咗,人就唔多。

你估個個都咁鍾意食沾麵咩。

飲一口湯,味道都幾鹹,沾麵的濃烈,應當扣上如此的湯。

那個湯加點檸檬汁,原來更誘人。

可憐的肥仔如我,要忍痛割愛一部份肥膏。

女友叫的野菜豚角豚骨魚介沾麵,味道更濃。

野菜勁多,點上湯後,感覺更多姿多彩,豚肉以角狀形式上,每粒一口,更加惹火,令人心思思吃多一件半件,而且冇咁油冇咁肥膩。

她的冷麵感受更深,掛湯可能冇咁成功,但有另一番景緻。

那個湯加點檸檬汁,原來更誘人。

200g的麵條真的太少,如果男孩吃,一定不夠。

吃完飲碗冰水,冰火一番,那種滿足感,唯獨日本的拉麵沾麵才有。

風雲兒係廣島來說是名店,幸好來到香港開枝散葉,兩間分店尚算成功,希望繼續保持其水準,不像之前的沾麵達人,要敗走香港吧。

風雲丸
灣仔軒尼詩道314-324號W Square地下B舖
2018-11-04
2018-11-15 72 浏览
最近在灣仔經常看到一間日式麵店排長龍,今日剛好經過一於去試一試先.充滿日式風情.主打沾麵.提提大家並盛,大盛,特盛是一樣價錢,食得曬可叫特盛的.份量足夠一個成年的男人食,十分經濟.有一隻蛋同大大塊豚肉,麵就有少少爽囗的.加上石煱湯底十分夠熱,這一個沾麵十分有水準又好味道.在日式環境下,食野都十分享受.小食叫了一個餃子,十分香脆充滿肉汁.最後點了日本空運到港的米雪糕,充滿了米香,十分有趣.也有綠茶味道.
充滿日式風情.
主打沾麵.
有一隻蛋同大大塊豚肉,麵就有少少爽囗的.
加上石煱湯底十分夠熱,這一個沾麵十分有水準又好味道.
在日式環境下,食野都十分享受.
小食叫了一個餃子,十分香脆充滿肉汁.
最後點了日本空運到港的米雪糕,充滿了米香,十分有趣.
也有綠茶味道.
因為 c 約咗人,所以自己一條友喺灣仔食個沾面。之前有好幾次經過,但都無入度黎。今日終於可以試一試!既然第一次黎,就試下佢個招牌豚骨魚介味玉沾面。佢呢間鋪都幾特別,有得俾你揀面的份量。因為大食,我叫左400g。turn out 個份量對男士黎講係夠嘅。個面黎到係咁樣嘅 (開始食就唔得閒影相喇)佢用左個石鍋裝住啲湯。本來 idea 係好嘅,等個面無凍得咁快,但係可能面太多,食到最後都係凍左。個湯勝在夠濃,做到掛面的效果。個面我 order 左冷面,因為我鐘意食彈牙嗰種。佢係唔錯嘅,不過無上環某間沾面咁彈牙。粒蛋無乜特別。個肉係用慢煮方式做嘅(個牌係咁寫),不過可惜係凍架!我會建議佢用火槍好似酒樓上燒豬前咁燒燒佢,會熱啲同香口啲。食到最後,個湯唔夠。下次問下佢可唔可以俾多少少湯先得。
既然第一次黎,就試下佢個招牌豚骨魚介味玉沾面。

個面黎到係咁樣嘅 (開始食就唔得閒影相喇)

食到最後,個湯唔夠。下次問下佢可唔可以俾多少少湯先得。
2018-11-07 110 浏览
其實一直都好想黎試的,但奈何永遠經過都見到好長龍就果斷放棄,難得今日無咩人排隊,終於可以試了。餐廳内部同其他日式餐廳差不多, 枱面有教授沾麵既食法,就算初次黎食都唔怕。枱既前方仲見到有不同份量既麵可以選擇,要去到800g先要收錢,大食既我當然係揀400g啦。麵條仲有得揀暖定凍,正宗食法係凍既,但個湯好快就會凍,所以今次就決定試下暖既。豚骨魚介沾麵,湯底都算濃稠,豚骨味道濃郁。麵條好彩揀左400g,個人覺得係無400g,因爲食完都只係剛剛好。麵條係暖既關係,所以係無咁彈牙,較軟身。不過好處係個湯食到差不多最後先凍,凍左既湯底真係差好遠。另外仲叫左一客辛口沙拉燒餃子,一擺落口辣味已經衝晒出黎,好彩有d沙律醬中和返個辣度,不過我覺得依然好辣。整體都好食既,但餃子略嫌多油。最近睇到個知名食評Youtuber評價呢間餐廳,先喚起我對呢間餐廳既記憶,但其實我食完又唔覺得係差到咁。

2018-09-29
2018-11-03 115 浏览
早前睇到openrice好多正評, 所以想離試一試。坐低之後叫左叉燒魚介拉麵、炸雞同餃子。D野食好快離到,但係唔夠熱。拉麵湯底唔算濃,同埋好小魚介味。拉麵份量偏小,而且咬落去唔太彈牙。整個拉麵只有半肥瘦的叉燒比較好吃。整體來說拉麵和五六十蚊的差不多,唔值得賣88蚊。而餃子亦不值35蚊。餃子味道一般,和即食餃子差唔多。另外,找數時先知道以15蚊買餃子的優惠要係叫餐嘅時候講明。炸雞係三樣野食裏面最好食麵粉同雞嘅比例恰好,亦唔算多油或太鹹。

2018-11-01
用餐优惠
優惠券
  • 唐揚炸雞
2018-11-02 65 浏览
同朋友去完書展之後,肚餓去銅鑼灣搵野食,我地兩個人都係沾麵愛好者,每次約出黎都係食沾麵咁濟。於是我地揀左間係銅鑼灣幾出名既「風雲丸」黎一試究竟。可能係因為書展既關係,去到門口排左差唔多半個幾鐘左右先入得去,天氣仲要好熱,不過食好野係要付出代價既。沾麵款式選擇唔算多,主要係有原味、辣同埋咖哩魚介沾麵。另外小食都都多款選擇,不過我地淨係試左呢度最出名既原味沾麵,豚骨魚介沾麵($88)+豚骨魚介味玉沾麵($93)。一上沾麵個時,個湯滾到不斷起泡,以為會熱到好難入口,但配冷沾麵點落去其實岩岩好。沾麵份量都多,叉燒非常肥美,沾麵厚度偏粗,我自己黎講係鍾意食粗麵,所以呢個都幾岩我口味。沾麵有淡淡麥香味,好彈口,魚介湯底感覺味道有點太重。室內裝修都值得一讚,係滿滿既日本風風格,紅白色做主調,感覺好SHARP。如果嫌唔夠飽,其實可以再將食剩既湯加水配肉鬆飯做雜炊食,但係我地兩個都太飽啦,所以無咁做。

2018-07-22
2018-10-26 72 浏览
This place is pretty good. My wife and I got the spicy tsukemen and shared it. I ordered extra green onions because I often find myself wishing for something crunchy in my ramen. It was a good call.The pork belly was excellent and was a rather large portion cut quite thick. This wasn't a problem at all though because it was so tender. The broth was pretty nice. It had a distinctive fishy flavor to complement the pork bone broth, which was something different. The noodles themselves were up to st

The broth was pretty nice. It had a distinctive fishy flavor to complement the pork bone broth, which was something different. The noodles themselves were up to standard, though they might have been the littlest bit too soft. They were also thicker than I am used to for ramen, but well within the norm.

Additionally, we got a bowl of rice to help mop up the broth as well as a portion of spicy fried chicken. Both were good calls. The fried chicken had a nice ginger flavor, and the rice seasonings were a good complement to the broth.

The decor is also really fun.

It also feels just a bit pricey compared to usual HK ramen prices.

Overall not a bad spot if you're in Wan Chai.
2018-10-26 3443 浏览
周末過海探望朋友的初生嬰孩,先去用膳。早前在Facebook見到>>>SOKO 和泉素行介紹食沾麵的四種方法<<<,於是到>>>灣仔風雲丸<<<一嚐當中滋味。色彩鮮豔的裝修,讓人食指大動。 餐牌中英兼備,選項非常豐富,不但可以自由選擇配料,麵底底份量也有4個選項,很配合不同食客的食量和口味。 點了侍應推介的石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵(HKD93)。之前一天在酒店飽餐一頓自助晚宴,所以當日下午其實不太肚餓,麵底選擇了並盛,只有200克,而且在自助餐吃得太多雪糕、甜點,這天只好自律一下,選擇溫面配熱湯。 沾麵湯底加入大量日本豬骨,淆製長達十個小時,豬骨精髓融入當中,最後添加瀨戶內海優質弱魚製成的魚介粉。湯底味道確實非同凡響,魚香非常濃厚,不帶腥,絲毫沒有油膩感,吃過麵後也不會口渴,非常上乘。 自家製沾麵選用日本小麥粉,每日新鮮製作;溫麵富有麥香,口感厚實,而且非常掛湯。 雞蛋100%流心。叉燒有夠大片,亦是厚切,肥瘦均勻。筍和蔥份量略少,意猶未盡。 另一侍應推介是沙拉唐揚炸雞(HKD38)。 一客

另一侍應推介是沙拉唐揚炸雞(HKD38)。

一客共有五件,體積好大,比一隻雞蛋更大!雞肉新鮮熱辣,炸漿透薄,香脆無比,而不失鮮嫩。配上適量沙律醬,讓味道更加豐富。

飲品是信州白桃蘇打(HKD28),味道清香,甜度恰到好處,回味無窮。
行完298,突然想食個拉面類的東西,又經過這間風雲丸。看來平平無奇,但都有少許驚喜。看完餐牌就照平時的習慣叫左個看似是本店例牌/推介的豚骨魚介味玉沾面。這店有個好處,就係佢會俾你揀份量。(有時食拉面會唔夠飽,這次就無呢個問題,我揀左特盛)個面到時候係咁樣的 (開始食我就唔會影相)特色在於個石頭鍋。食沾面常見問題係食到最後個湯凍左,佢用石頭鍋係可以令湯唔凍得咁快。(in theory)先試個湯。湯夠濃但唔會太咸,唔算好鮮味但都不錯。之後試面。我叫左冷的,因為我比較喜歡那種彈牙的口感。面是爽的,不過未算最好。值得讚的係個湯濃到可以"掛面"。佢有片檸檬俾你加落個湯度,不過個人唔太喜歡。試左粒蛋,正常。試埋舊肉。個牌話係什麼什麼慢煮的,所以有啲 expectation. 係凍嘅本來想放落個湯度,但因為食左一輪面,個湯都凍左 (無錯,個石鍋都係 solve 唔到個湯凍的問題)。 味係唔錯架舊肉,不過好似喺雪櫃攞出來咁囉。浪費左。。。。好失望呀! 其實佢攞支火槍燒燒佢先上咪得囉,又香口啲,又熱啲。而最後又有個失望位,就係個湯竟然唔夠!可能係我叫左特盛,所以用得太多湯。但最後一口面係無湯的真係唔係太

個面到時候係咁樣的 (開始食我就唔會影相)

先試個湯。湯夠濃但唔會太咸,唔算好鮮味但都不錯。

試左粒蛋,正常。

而最後又有個失望位,就係個湯竟然唔夠!可能係我叫左特盛,所以用得太多湯。但最後一口面係無湯的真係唔係太好。

overall, will i come back? 都會。佢個味係真係唔錯嘅。下次試下叫佢俾多啲湯啦唯有。

2018-10-12 80 浏览
最近好似多咗好多食沾麵鋪頭,行過灣仔見到呢間裝修好有日本風嘅沾麵店,風雲丸個名好有趣,於是同朋友入去試試。先叫一碟煎餃子,餃子有三款可以選擇,有燒汁,辛辣,原味,我哋就揀咗原味,一上枱就好吸引,餃子邊煎得脆卜卜,金黃色嘅外皮,一口咬落肉汁豐富,皮身薄,再點上酸味味嘅豉油,更加開胃美味待應介紹兩個期間限定,鮮牛油忌廉魚介沾麵同特濃山椒魚干沾麵,待應話尼個麵唔辣但有麻味,既然係期間限定就叫黎試下侍應端上熱辣辣嘅湯同沾麵,將一撮沾麵浸落湯,入口好有麻香味,平時食麻辣嘢,入口麻同辣充滿口腔內,尼個就只有麻麻的,感覺很有趣,麵身煙un彈牙,有咬口,煮得恰到好處,唔太硬唔太淋,值得一讚朋友叫左碗石燒濃厚豚骨魚介味王沾麵,個湯真係好濃好厚,沾上沾麵,一入口一股小魚干香味,好特別,令人一試難忘,糖心蛋,一切開蛋黃徐徐流出,時間控制得好,蛋香濃滑,豚肉咬落有驚喜,雖然睇落好厚,但肥同瘦肉均勻,食落充滿豚肉香味,好淋好嫩滑

2018-10-10 86 浏览
黎開灣仔見呢間沾麵好出名,平時好多人排隊就入去試下,因為個肚唔係好餓,本來諗住揀200g,但200-400g 都同價,又驚200g 太少,最後就揀左300g豚骨魚介沾麵$88喇魚介湯上枱既時間仲係熱辣辣滾住架賣相相當吸引,但個沾麵食落口感就一般,粗得黎唔夠煙un,冇乜彈性。豚骨雖然夠厚,但比較瘦,食落覺得有d硬,同埋會痴牙。而魚介湯就幾好味,覺得太咸既話之後可以加水當湯飲。值得一提,就係個師傅都幾靚仔,雖然食物一般,但有型仔師傅望下算係補返數

魚介湯上枱既時間仲係熱辣辣滾住架
2018-10-06 182 浏览
最近發現一間拉麵店係灣仔集成旁邊,叫「風雲丸」,係我之前響尖沙咀食過一間叫霸嗎拉麵既姊妹拉麵店,係一間來自日本廣島的過江龍連鎖拉麵店。目前海外分店僅香港一處。講到咁特別,當然要試食一下😋😋😋成日去拉麵店都怕份量唔夠食,今次麵量有不另收費既「並盛200g 」、「大盛300g 」和「特盛400g 」三款。另有額外加 $45 既「富士山盛800g 」可選,十分貼心。男士們絕對唔怕唔夠食😂最後本人點讚咗肉盛豚骨魚介沾麵 $128當第一次食過呢度既沾麵真係番唔到轉頭,平日食既拉麵都會飲埋啖湯,但沾麵就會 suppose 食晒之後再加水先飲埋啖湯。呢間野 for 沾麵既湯底味道雖然十分濃厚,但魚味特濃得黎好清🤤🤤 ,原因係呢到既湯底加左現場即磨嘅日本上乘魚介粉。雖則湯已掛麵,但已經令你想即刻飲咗啲湯。肉盛豚仲要名乎其實,啱哂食肉獸🤤🤤🤤一見到大大塊、日式燒炙過既既腩肉就已經好開胃👅👅👅💦💦石鍋裝著既湯亦十分熱燙,因為湯係預熱三百度先上枱,所以食到尾湯仲好夠熱,好好味😋另枱上貼著左做 VIP 既QR code, 一掃原來做新會員可以加 $15 有餃子送,餃子煎到一面既皮超脆口,但另一面就正常,2款口
目前海外分店僅香港一處。講到咁特別,當然要試食一下😋😋😋

男士們絕對唔怕唔夠食😂

最後本人點讚咗肉盛豚骨魚介沾麵 $128
雖則湯已掛麵,但已經令你想即刻飲咗啲湯。

另枱上貼著左做 VIP 既QR code, 一掃原來做新會員可以加 $15 有餃子送,餃子煎到一面既皮超脆口,但另一面就正常,2款口感可以迎合不同口味朋友仔,值得推介👍🏻👍🏻
肉盛豚骨魚介沾麵
2018-10-03