2022-07-05
咖啡x烏冬x甜品🍮放假同男友去虹橋輕輕鬆鬆搵嘢食,經過見到一間新開嘅日本烏冬小店🍲就入咗去試下,裝修好詭秘牆上掛滿唔同嘅鬼神面具👹👺,環境舒服同好有日本風格,一入到去店員就好殷勤咁介紹佢哋店嘅特色~咖啡配烏冬我都係第一次,店員話咖啡係自家製嘅 - 冷卒咖啡☕,佢建議先飲一啖咖啡再飲一啖湯,會令到個湯更加有鮮味,然後再飲返一啖咖啡又會令到咖啡味更加香濃,成件事嘅化學作用真係好夾好驚喜,簡直係呢度必食嘅產物~ 湯底我地試咗醬油燒海老烏冬 - 成個湯底都充滿左鮮蝦🦐嘅味道,好香好濃沃; 帆立貝湯底 就比較light D,但都好夠鮮味,店員話係佢個同事一早返嚟煮咗六個鐘的,果然好有心, 每一個烏冬都一定會有 海老、帆立貝、魷魚等,用料一D都唔差~ 最後仲叫咗甜品 - Tiramisu 賣相出奇地靚,遠超好多甜品店,我選擇左軟身嘅,有淡淡嘅酒香,食落有驚喜,令人有種好幸福嘅感覺; 日式焦糖布丁🍮 - 都好有驚喜,彈彈的,食落蛋味好重同滑,底下焦糖味濃但唔會太甜同膩,岩晒我呢個甜品控~ 男友特別留意到連店舖嘅雷鬼標誌都係用咖啡豆整嘅,真係好有心思