勁耐都冇食日本烏冬!去左人氣唔錯既頂立食😀裝修都有幾鬼公仔好得意!裝修黑色做主調鮮明!飲下佢地自身製作的檸檬特飲😀味道好清新juicy!!! 我既姐妹再試下冷製咖啡😀佢話都幾滑同香口仲有開頭有個日本紅豆果子 果子紅豆帶甜,好正 明太子芥末醬的小食,係開胃口既前菜之後正式叫主菜食啦!今次叫左一個唔連個頭嘅原隻燒海蝦烏冬好正!好輕鬆就可以拎曬蝦肉出黎!仲有魷魚份量好足,帆立貝大大隻,好多配餸好抵食呀!仲有呢間店皇牌係腐皮,比較大塊湯汁滲係哂入面!好好食!叫鰹昆魂,原來係用鰹魚乾製成味道,仲有海老湯係入面佢有龍蝦殼,鮮蝦頭好重先嚟非常好食!最後我再叫左個日本雞蛋做的布丁做最後甜品, 嫩滑可口,見到佢仲有咗少少既金箔上去賣相好精美
勁耐都冇食日本烏冬!去左人氣唔錯既頂立食😀
裝修都有幾鬼公仔好得意!裝修黑色做主調鮮明!
飲下佢地自身製作的檸檬特飲😀味道好清新juicy!!!
我既姐妹再試下冷製咖啡😀佢話都幾滑同香口

仲有開頭有個日本紅豆果子 果子紅豆帶甜,好正
明太子芥末醬的小食,係開胃口既前菜
仲有呢間店皇牌係腐皮,
比較大塊湯汁滲係哂入面!好好食!
叫鰹昆魂,原來係用鰹魚乾製成味道,
仲有海老湯係入面佢有龍蝦殼,鮮蝦頭好重先嚟非常好食!

2022-08-14 13 浏览
星期日放假就諗住揸車出去界食下好野發覺有間裝修好有日本和式style就烏冬店心急既我當然想去食野同打下卡😀入到去見到天花上面有好多花花位好靚仲有牆身有好多秘鬼公仔打卡影相,裝修非常有特色!飲品今次叫左個佢地自己親身製作的檸檬特飲味道好清新唔會好酸,小小香葉,經過一日嘅淆製味道完全同出面嘅檸檬飲品一樣一定要試好有特色!仲有朋友鍾意飲咖啡叫咗個冷製咖啡,香濃幼滑!主菜叫咗個神。頂立海同朋友叫左個,鬼。頂立海不連頭嘅原隻燒海蝦(海老), 非常之貼心嘅係佢幫你剪開咗一半,好容易就可以拎曬成嚿蝦肉出嚟!食起上黎,非常之方便! 仲有燒魷魚非常滑嫩, 當然帆立貝,融入咗海老蝦湯嘅味道, 更加好食!重點竟然係嗰塊好大塊嘅腐皮, 湯汁嘅味道喺哂入面, 食完真係好難忘👍 配料都仲有粟米令到個湯嘅質地再清甜左👍👍今次2個湯底我哋就叫咗:鰹昆魂( 鰹魚乾加日本布根)味道,仲有就係 海老魂( 龍蝦殼,鮮蝦頭再加清酒淆製而成), 蝦味非常突出!仲有個我覺得好難忘日本香葉再加日本紅豆透明果子! 香葉有少少咸,日本果子嘅紅豆帶微甜, 兩種口感非常刺激! 仲有一個明太子加芥末醬的小食混合一起非常開胃!!最後我哋再叫咗個
星期日放假就諗住揸車出去界食下好野

發覺有間裝修好有日本和式style就烏冬店
心急既我當然想去食野同打下卡😀
入到去見到天花上面有好多花花位好靚
仲有牆身有好多秘鬼公仔打卡影相,裝修非常有特色!

飲品今次叫左個佢地自己親身製作的檸檬特飲
味道好清新唔會好酸,小小香葉,經過一日嘅淆製
味道完全同出面嘅檸檬飲品一樣一定要試好有特色!
仲有朋友鍾意飲咖啡叫咗個冷製咖啡,香濃幼滑!

主菜叫咗個神。頂立海同朋友叫左個,鬼。頂立海

混合一起非常開胃!!

最後我哋再叫咗個布丁, 布丁由日本雞蛋做成,非常嫩滑香口, 再加上焦糖層次嘅甘甜, 真係忍唔住食完一啖再食, 仲要加上咗少少金箔做點綴,非常精美!
2022-08-14 7 浏览
海老魂X鬼。頂立海 $110上菜速度快但味道絕不馬虎。海老魂湯底用蝦同龍蝦殼配湯膽鰹魚湯底熬製而成,味道非常濃郁。更值得一讚的是,湯底用真材實料熬製而不是味精湯,在香港未試過把湯都一飲而盡!不論烏冬麵,海蝦,超大塊腐皮,魷魚,超大粒元貝,都非常新鮮入味。干貝魂X頂立海 $95干貝魂以鰹魚昆布湯底配上廣島乾貝熬成,味道鮮甜,清香不太濃。燒海老、燒魷魚、燒帆立貝、獅子狗、粟米、雲耳、荀、烏冬成了頂立海,完全是「入得廚房,出得廳堂」的類型!最後連湯底都喝完,十分滿足!冷萃咖啡 $60作為一個咖啡愛好者,不得不試經典冷萃咖啡!冷萃咖啡勝在醇香滑順,咖啡味濃郁!而此店用上危地馬拉日曬咖啡頭,配埃塞俄比亞耶加雪夫水洗豆,味道層次豐富,入口滑喉後有焦糖和杏仁味!Lemonade $50檸檬皮、檸檬汁 、水、砂糖、豆蔻煲成,待一晚發酵後,成為一流的飲料!清香的檸檬味,容易入口,不會太酸,也不會太甜。Tiramisu $65店員有禮貌地指出,有軟身和硬身兩款選擇。軟身酒味較濃郁,而硬身會少些酒味,但層次會比較分明,最後我們選了硬身的Tiramisu。Tiramisu外表吸引,一入口嘗到酒的香氣,之後cr

海老魂X鬼。頂立海 $110

干貝魂X頂立海 $95

冷萃咖啡 $60

Lemonade $50
Tiramisu $65
店員有禮貌地指出,有軟身和硬身兩款選擇。軟身酒味較濃郁,而硬身會少些酒味,但層次會比較分明,最後我們選了硬身的Tiramisu。Tiramisu外表吸引,一入口嘗到酒的香氣,之後cream的味道慢慢出來,甜度適中。

這間小店麻雀雖小,美食俱在。店員服務態度一流,有機會一定會再來!
2022-08-14 17 浏览
咖啡 x 烏冬 ☕️🍜一個你諗唔到嘅配搭意想不到地夾!💕我最愛嘅碳水就係烏冬😍今次專誠嚟到屯門呢間烏冬專門店之前已經聽過呢度湯底非常特別今次一試真係不得之了😱首先要讚店員非常用心介紹Menu就算佢得一個人好忙但係都好有禮貌同用心👍🏻我哋分別叫左鬼•頂海立$110 同頂海立 $95湯底我就揀咗海老魂係用龍蝦 蝦 同埋清酒去熬製飲第一啖已經飲到啲誠意🥹非常香濃 原汁原味 唔喊唔會口渴烏冬好彈牙 非常好食啲餸分別有一隻燒蝦飯立貝同埋魷魚鬚 仲有1塊大過隻手嘅腐皮蝦燒得好好食 有一陣淡淡嘅炭燒味😍另外呢度嘅咖啡亦都係非常出色好似仲攞過獎👍🏻我地試咗佢嘅Cold Brew同lemonade兩樣都係佢哋自家製咖啡味非常出 Lemonade唔會太甜 叫埋最後以佢嘅甜品Tiramisu作結咖啡 x 烏冬 ☕️🍜淨係個樣已經100分😍佢有兩個口感 軟同硬可以選擇今次我哋就揀咗硬咖啡味同酒味都好出 反而口感我又唔覺得係硬🤔有d濕不過味道係好食的總結係呢間小店真係好出色👍🏻屯門居民或者去開屯門嘅話真係要去試吓!屯門呢間烏冬專門店
咖啡 x 烏冬 ☕️🍜

反而口感我又唔覺得係硬🤔有d濕
不過味道係好食的

總結係呢間小店真係好出色👍🏻
屯門居民或者去開屯門嘅話真係要去試吓!屯門呢間烏冬專門店
頂立位於屯門虹橋店面掛上日本般若布簾同燈籠🏮店內座位唔多,有機會要排隊餐廳設計十分有特色!門口位置用霓虹燈製既金句「沖咖靠斷估 工作冇痛苦」,幾盞鬼牆上掛滿日本般若面具同鏡👹👺店主亦友善主動介紹餐牌👍🏻—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-先選湯底再選擇配料份量唔同頂立海湯底分別鰹昆魂、海老魂同干貝魂肥妹同朋友仔都係揀海老魂😆海老魂湯底用鰹昆魂湯底做Base之後加入蝦頭🦐、龍蝦殼🦞同清酒🍶熬製湯底十分鮮甜鮮味!!令肥妹忍唔住飲曬🫣🫣主食會跟配明太子沙律同鹽漬櫻葉紅豆菓子✾ 明太子沙律明太子切到細細,配上芥末沙律好爽口,而芥末唔嗆鼻✾ 鹽漬櫻葉紅豆菓子連埋櫻葉一同包住紅豆菓子味道鹽鹽甜甜,幾特別✾ 頂立海(海老魂) $95(燒海老、燒魷魚、燒帆立貝)海老開邊燒,香氣撲鼻,蝦肉燒魷魚爽彈,燒帆立貝鮮嫩除左燒海鮮外,仲有粟米、雲耳、荀海帶同竹輪色彩繽紛,十分豐富🫶🏻烏冬滑溜,煙韌彈牙!!✾ 鬼· 頂立海 (海老魂)$110(燒海老、燒魷魚、燒帆立貝、腐皮)比頂立海多左一塊腐皮腐皮大大塊放面入口軟腍,吸收曬鮮甜湯汁鮮味十足!!✾ Cold brew $60係由餐廳自家製☕️味道香醇,
頂立位於屯門虹橋
店面掛上日本般若布簾同燈籠🏮
店內座位唔多,有機會要排隊
餐廳設計十分有特色!
門口位置用霓虹燈製既金句
「沖咖靠斷估 工作冇痛苦」,幾盞鬼
牆上掛滿日本般若面具同鏡👹👺
店主亦友善主動介紹餐牌👍🏻

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

先選湯底再選擇配料份量唔同頂立海
湯底分別鰹昆魂、海老魂同干貝魂
肥妹同朋友仔都係揀海老魂😆
海老魂湯底用鰹昆魂湯底做Base
之後加入蝦頭🦐、龍蝦殼🦞同清酒🍶熬製
湯底十分鮮甜鮮味!!
令肥妹忍唔住飲曬🫣🫣

主食會跟配明太子沙律同鹽漬櫻葉紅豆菓子
✾ 明太子沙律
明太子切到細細,配上芥末沙律
好爽口,而芥末唔嗆鼻
✾ 鹽漬櫻葉紅豆菓子
連埋櫻葉一同包住紅豆菓子
味道鹽鹽甜甜,幾特別

✾ 頂立海(海老魂) $95
(燒海老、燒魷魚、燒帆立貝)
海老開邊燒,香氣撲鼻,蝦肉
燒魷魚爽彈,燒帆立貝鮮嫩
除左燒海鮮外,仲有粟米、雲耳、荀
海帶同竹輪
色彩繽紛,十分豐富🫶🏻
烏冬滑溜,煙韌彈牙!!

✾ 鬼· 頂立海 (海老魂)$110
(燒海老、燒魷魚、燒帆立貝、腐皮)
比頂立海多左一塊腐皮
腐皮大大塊放面
入口軟腍,吸收曬鮮甜湯汁
鮮味十足!!

✾ Cold brew $60
係由餐廳自家製☕️
味道香醇,入口順滑
店主教先飲一啖咖啡,再飲一啖湯底
湯底鮮味更加突出🤩🤩

✾ Lemonade $50
都係餐廳自家製🍋
用檸檬汁、檸檬皮、豆蔻、水同砂糖發酵一晚
味道酸酸甜甜,好清爽!!
最岩夏天時侯飲嫁啦👍🏻

✾ Daily Special $65
當日係紅豆抹茶巴斯克蛋糕
表面焗到焦香,口感綿密濕潤
紅豆香甜,但抹茶味比較淡
2022-08-08 324 浏览
今日我哋入市區去專登入屯門,就係為咗食呢間小店。喺紅橋站落巴士,過對面馬路,第一條街就會見到呢間餐廳。間餐廳比較細,而且只有一個人負責安排座位和單煮嘢食收錢執嘢,所以等嘅時間比較耐。但係,你都會覺得好值得,同埋欣賞!呢度嘅Menu好簡單,其實就係海鮮烏冬~唔同嘅頂立海,分別就係在於配料嘅多少。今次我哋就試咗鬼·頂立海;你可以有三個湯底選擇。一碗係「海老魂」湯底,湯底係比較深色嘅。味道非常濃郁,係由「鰹昆魂」加入龍蝦殼,鮮蝦頭,清酒,熬製出黎;濃郁得來但係你又唔會覺得咸,飲下飲下就飲晒全碗湯!呢一碗淺色啲既係「千貝魂」,呢碗湯剔除醬油,係用最純粹鰹昆之鮮味,襯托出干具獨有既味道,係好香,而且味道係好特別。配料方便最好味嘅就係有一大塊腐皮,佢可以索晒啲湯底嘅味道!!而每一個餐都會有小食配送,呢個係明太子沙律另一個係紅豆餡餅🥧。我偷偷地睇到師傅真係好用心製作每一件食物,好欣賞!另外我哋都嗌咗兩個嘢飲,其中一個比較特別嘅係檸檬汁,係自家制,獨一無二的然後我哋再買咗一個布丁燒,上碟嘅時候真係好surprise,目測有10cm 之高好大個。布丁下便係有啲好似海綿蛋糕咁嘅,然後配埋燒竉咗嘅焦糖汁,係

呢度嘅Menu好簡單,其實就係海鮮烏冬~

然後我哋再買咗一個布丁燒,上碟嘅時候真係好surprise,目測有10cm 之高好大個。布丁下便係有啲好似海綿蛋糕咁嘅,然後配埋燒竉咗嘅焦糖汁,係超級好味!!
💎總評分:8.5/10-Weekend突登入嚟屯門睇間狗狗breeder🐶,順便喺附近探究一下~ 呢間小店門面全黑,鬼怪主題布簾🎏加和式燈籠🏮好有神秘感,室內只有10多個座位,空間細細但好有feel,掛滿鬼怪面具👹,角落放有不少潮流擺設,彷彿瞬間帶你去到日本小縣 ,牆上金句「沖啡靠斷估,工作冇痛苦」好搶眼, 型格有特色😎。Menu主打烏冬,同時推精品咖啡,呢個Combo好少見,起初仲怕會中伏,一問之下原來店主係專業咖啡師☕,熱愛日本文化,經常去日本學藝偷師再加以鑽研,用自己最愛嘅咖啡提升湯底味道✨,兩者配合下帶出味蕾新體驗😋。 首先講下佢個menu,先㨂湯底,再㨂烏冬嘅配料份量🍜,最勁量嘅係「神。頂立海」,海老、魷魚、帆立貝各3,仲有腐皮,啱晒大胃男士🙇🏻‍♂️。今次小編同閨蜜嚟食就叫左份量相對啱女士食嘅兩款。1️⃣ 頂立海 $95燒海老、燒魷魚、燒帆立貝各1,仲有基本粟米🌽、雲耳,荀絲,賣相已經好豐富😙。湯底揀左「鰹昆魂」,主要用北海道日曬昆布根☀️,配合天然風乾鰹魚片、加上碗入嘅海鮮🦐,熬製出嚟清淡而不失鮮味!2️⃣ 鬼。頂立海 $110比「頂立海」嘅配料多左塊好大嘅腐皮,帆立貝燒完都咁大隻,
💎總評分:8.5/10

1️⃣ 頂立海 $95
2️⃣ 鬼。頂立海 $110
比「頂立海」嘅配料多左塊好大嘅腐皮,帆立貝燒完都咁大隻,而且keep到爽彈👍🏻,海老已開邊食起上嚟方便🦐,相對下魷魚就較失色🦑,口感偏硬。今次湯底㨂左「干貝魂」,剔除醬油,用鰹昆襯托出干貝嘅鮮味👍🏻。值得一提係,主食一律配明太子沙律,仲有紅豆菓子🫘,有心思有誠意。
3️⃣ 虹吸咖啡 $70;Lemonade $50
店主貴為獲獎咖啡師☕,仲要小店個concept係用精品咖啡同烏冬湯底互相提升味道,一定要揀虹吸啦🥰!即磨即製嘅咖啡醇厚,無小編好怕嘅酸味,跟住店主教路一啖咖啡一啖湯,確實幾特別,飲得出味道嘅變化,令湯底鮮味更加突出💖。Lemonade相比下不太特別,而且罐裝價錢偏貴🙈。
4️⃣ 燒布丁 $65
特別之處係布丁下面有一層蛋糕🎂,而且好巨型,建議兩個人share好D。布丁還可以🍮,不過蛋糕吸晒D焦糖,太甜了🫢。
燒布丁
燒布丁
小店嘅concept創新,環境又有特色👹,仲有咖啡豆零售,成功做到烏冬同咖啡都好pro嘅境界👏🏻。店主仲要非常親切,親身同每位食客講解Menu獨特之處,滿滿熱誠,對成個用餐體驗都留下了深刻印象🥰,直情係屯門區hidden gem呀!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 小店正前面已經有個咪錶場,超方便!
2022-07-23
虹吸咖啡
當日去到都排左一陣隊, 始終細細間位置有限,不過店員好有禮貌, 雖然枱接枱真係好忙, 但都仲好用心講解 自家製食物 飲品 方法 理念.照住店員指引, 揀左呢間店最原始🥣鰹昆魂湯底 , 用北海道日曬昆布根 風乾鰹魚 自家烹調材料有燒海老, 燒魷魚, 燒帆立貝, 腐皮 *巨大* 烏冬好有口感 個湯係勁清甜 好有誠意👹鬼•頂立海 $110.另外揀左🦐海老魂湯底 (貪心) 見用鰹昆魂湯底做base 再加🦞龍蝦殼、鮮蝦頭、清酒材料有燒海老、燒魷魚、燒帆立貝呢個湯更加有海洋既味道 勁正!!! 仲有陣陣清酒味 帶出幾個層次忍唔住飲左幾啖湯....👺頂立海 $95.🥢湯底完全冇加味精 小編食完唔會口渴.每個烏冬都會有前菜&甜品🥗明太子沙律 食落去好有質感 配芥末醬好夾🫘水晶紅豆餅, 店員話要夾埋塊葉一齊食, 起初以為好怪 但塊葉咸咸地地又幾夾(點解係連伴碟都咁有心思).🍋Lemonade $50自家製 由檸檬皮 檸檬汁加砂糖同荳蔻粉發酵而成飲完勁清爽.☕Cold blew $60裏面有幾層味道~朱古力 雲呢拿 杏仁店員教先試一啖咖啡再飲湯~ 再飲多次咖啡 成件事變到好專業🙊 湯底更有層次(原來店主係有
當日去到都排左一陣隊, 始終細細間位置有限,
材料有燒海老, 燒魷魚, 燒帆立貝, 腐皮 *巨大*
烏冬好有口感 個湯係勁清甜 好有誠意
👹鬼•頂立海 $110

材料有燒海老、燒魷魚、燒帆立貝
忍唔住飲左幾啖湯....
👺頂立海 $95

🥢湯底完全冇加味精 小編食完唔會口渴
每個烏冬都會有前菜&甜品
🥗明太子沙律 食落去好有質感 配芥末醬好夾
🫘水晶紅豆餅, 店員話要夾埋塊葉一齊食,
起初以為好怪 但塊葉咸咸地地又幾夾
(點解係連伴碟都咁有心思)
🍋Lemonade $50
自家製 由檸檬皮 檸檬汁加砂糖同荳蔻粉發酵而成
飲完勁清爽
☕Cold blew $60
裏面有幾層味道~朱古力 雲呢拿 杏仁
(原來店主係有咖啡師證書, 唔怪得之咁講究)

🍮Tiramisu $65

整體所有野都好出色 驚喜度爆燈💥排隊食都值
誠意之選🫶🏻
📍頂立
📌屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
@damn_lab_tm @damn.hk.official
#頂立 #咖啡配烏冬 #新潮配搭 #鰹魚昆布湯 #自家烹調 #海鮮湯底 #櫻花蝦 #麻婆豆腐 #足料烏冬 #自家咖啡 #冷萃咖啡 #精品咖啡 #日本料理 #特色小店 #香港餐廳推介 #屯門
呢間日風小店由裝修、經營模式、店員待客之道都好出色!舖面面積雖然只有幾張枱 但對住每枱客都會先greet 然後問番係咪初訪 洗唔洗介紹番🤓因為Menu繁體及日文參半 店員會細心為你講解一次整份menu同各類食品嘅風味🥰唔會有嗰種r爆頭齋睇個名又唔知係乜嘅感覺☕難得地唔係淨係得汽水 有唔少自家製drinks! Lemonade、各式各樣嘅珈琲 想飲虹吸嘅店員會拎埋唔同flavor嘅豆詳盡分析風味🤪。。。🦔👉鬼 · 頂立海 $110係香港食過形形式式咁多款烏冬 係呢間嘅湯底飲落真係會有❗一聲嘅感覺 有種真係: 係日本嘅感覺 飲完會想飲多幾啖因為清澈入味自選咗「海老魂」做湯底 專用龍蝦殼、鮮蝦、清酒等熬嘅湯底特別鮮甜 烏冬嫩滑不在話下 海鮮用料質素意外的高 燒魷魚鬚、開咗邊嘅燒海老、燒帆立貝、燒竹輪卷等 比起普通嘅「頂立海」多塊腐皮 又真係幾大塊🤪講真食完一碗無謂個胃定心靈都幾滿足· 每款烏冬都配前菜+和菓子🤩性價比幾高!· 前菜係明太子配wasabi! 冰涼感又切到方塊粒好易入口 唔會太嗆鼻 呢個天氣食幾開胃!· 呢個和菓子竟然係要連葉食🤡開頭係十萬個不信 但食完真係幾夾 塊醃漬櫻花葉比我

👉鬼 · 頂立海 $110

· 每款烏冬都配前菜+和菓子🤩性價比幾高!
· 呢個和菓子竟然係要連葉食🤡開頭係十萬個不信 但食完真係幾夾 塊醃漬櫻花葉比我想像中好十倍🌸🥰成件和菓子嘅整體性有所提高!

👉頂立海 $95
最原始嘅頂立海 就揀唯一不含醬油嘅「干貝魂」做湯底 純用鰹魚昆布帶出鮮味 啱哂平時怕重口味嘅朋友仔

👉水出し珈琲(Cold brew) $60
第二欣賞嘅係難得一間拉麵舖可以拉麵、咖啡都平均地做得出色 自家製嘅cold brew飲落認真香醇 同埋respect佢地對咖啡嘅鑽研 店員好有信心教埋客人點食點飲最突出到嗰味道同鮮味😎可以先飲1啖珈琲記住嗰味道 再飲啖湯底後再飲啖珈琲☕果然飲啡嘅世界係你意想不到嘅👍

👉ティラミス(Tiramisu) $65
揀咩甜品都好掙扎🤯好想試佢昭和年代嘅布丁燒 就連Tiramisu都有原味同抹茶兩款 揀完店員仲會問你想要質感偏硬/軟🤣選擇困難症嘅世界好難活 然而甜品叫咗後上都唔會話等好耐 水準真的頗高 標緻精美 偏脆嘅手指餅連同cream食嘅質感幾好 淡淡酒香 所有野好融洽 好好奇細細廚房點解變到咁多好野出黎🥴

👉サイフォン (虹吸式珈琲) $50
最後揀咗Columbia產嘅Inmaculada 內含vanilla/mango/orange/lychee/red grape咁多款果香 終於比我飲到出🤩overall飲落幾清純 唔會太酸☺️幾啱平時唔太飲齋啡嘅朋友
  • 腐皮醬油燒海老烏冬
係虹橋嘅一個不起眼角落,有間昭和風格嘅小店,雖然外表神神秘秘,Menu 又寫哂日文咁,但原來佢地嘅出品用心之餘,亦相當有驚喜!ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ($60)是日老闆用左Guadema + Ethiopia豆,飲落微酸厚身順滑,仲有少少caramel 味,夏天飲好舒服。干貝魂 頂立海 ($95)干貝魂湯底用左鰹魚base加干貝熬製,飲落鮮甜貝味極濃🤩再飲番一啖啡,咖啡本身嘅酸味、花味同焦糖味都放大左,令到咖啡嘅層次有所昇華。而烏冬表面放滿燒海老,魷魚同帆立貝,每樣都烤得Smokey,配埋個湯底同烏冬非常完美😌海老魂 鬼•頂立海 ($110)海老魂則係由鰹魚加海老熬製,入口蝦味香濃但唔會過濟。而鬼•頂立海比起頂立海係多一塊腐皮,可以吸收湯底精華,亦添加左一份甜味😎烏冬仲伴有明太子沙律同和菓子,兩樣食落都有驚喜,尤其係紅豆和菓子,咬落咸咸甜甜口感豐富,連塊葉都係日本直送,真係見微知著。ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ($68)可揀軟身或硬身嘅Tiramisu我就揀左軟身😝手指餅浸滿咖啡酒咖啡味極濃,Creamy得黎甜度適中🤩😋一問店主,原來佢地係特登向意大利大廚偷師嘅,唔怪之得水準咁高!
係虹橋嘅一個不起眼角落,
有間昭和風格嘅小店,
雖然外表神神秘秘,
Menu 又寫哂日文咁,
但原來佢地嘅出品用心之餘,
亦相當有驚喜!
Cold  brew

ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ($60)
是日老闆用左Guadema + Ethiopia豆,
飲落微酸厚身順滑,
仲有少少caramel 味,
夏天飲好舒服。
頂立海

干貝魂 頂立海 ($95)
干貝魂湯底用左鰹魚base加干貝熬製,
飲落鮮甜貝味極濃🤩
再飲番一啖啡,
咖啡本身嘅酸味、花味同焦糖味都放大左,
令到咖啡嘅層次有所昇華。
而烏冬表面放滿燒海老,魷魚同帆立貝,
每樣都烤得Smokey,
配埋個湯底同烏冬非常完美😌
鬼•頂立海

海老魂 鬼•頂立海 ($110)
海老魂則係由鰹魚加海老熬製,
入口蝦味香濃但唔會過濟。
而鬼•頂立海比起頂立海係多一塊腐皮,
可以吸收湯底精華,
亦添加左一份甜味😎

烏冬仲伴有明太子沙律同和菓子,
兩樣食落都有驚喜,
尤其係紅豆和菓子,
咬落咸咸甜甜口感豐富,
連塊葉都係日本直送,
真係見微知著。
Tiramisu

ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ ($68)
可揀軟身或硬身嘅Tiramisu我就揀左軟身😝
手指餅浸滿咖啡酒咖啡味極濃,
Creamy得黎甜度適中🤩😋
一問店主,
原來佢地係特登向意大利大廚偷師嘅,
唔怪之得水準咁高!
Cold  brew
鬼•頂立海
2022-08-01 47 浏览
🆕頂立新Menu日式海鮮湯烏冬配咖啡嘅「頂立」update咗新Menu宜家叫鬼·頂立海就可以一次過試晒所有配料喇。蝦、魷魚、帆立貝,仲有重點大大塊嘅腐皮。冇錯係狐狸烏冬(きつねうどん),香港真係少見啲。湯底就有三款。鰹昆魂、海老魂、干貝魂。烏冬咁正宗其實佢哋仲係一間咖啡店嚟架。black、white、手冲,連siphon 都有,用上Gradelli牌子嘅咖啡豆。店員推介cold brew 配海老魂。咖啡同湯互相提昇,烏冬亦十分彈牙,前菜嘅明太子Wasabi沙律仲好好食添。結尾仲有個紅豆蕨餅,甜甜地。再叫咗個焦糖雞蛋布丁同埋lemonade ,布丁係用日本蛋做蛋味十足,焦糖亦唔會太甜。Lemonade話係用佢哋自己配方調製,的確係幾好味。部份佢哋嘅飲品仲會自己入埋罐,鍾意仲可以買啲外賣返屋企慢慢嘆。

🆕頂立新Menu

鬼.海頂立

2022-07-31
鬼.海頂立
咁啱朋友住喺屯門,為咗唔好令佢收工太辛苦,我就決定犧牲小我,去屯門食嘢啦😄🍜 頂立海 $95頂立海我哋就揀咗干貝魂湯底,上到枱我哋就見到又大大隻燒海老🦐,燒魷魚🦑,燒帆立貝,我哋就試飲咗湯底先,由於湯底係干貝熬成,干貝嘅清香鮮甜味非常之濃😍然後職員推介我哋先飲一啖咖啡,再試下個湯底會有驚喜😙 嘗試左職員推介嘅食法,個湯底嘅味道上有更上一層樓嘅感覺😎 咖啡本身係較酸,再飲一啖鮮甜嘅干貝湯,就中和左咖啡嘅酸,突出返海鮮嘅甜🫶🏻 佢嘅配餸上面都做到好出色,燒干、魷魚、帆立貝外型上都大大隻,個份量都唔少!入口有燒過嘅香味,配埋個湯底就啱啱好👏🏻我哋叫嗰兩款烏冬都有配埋前菜同一件醃製過嘅紫蘇葉包住嘅和果子,和果子味道不過不失,但係作為烏冬嘅結束,就非常完美!👍🏻🥘鬼·頂立海 $110呢個烏冬我哋就揀咗海老魂湯底,鬼·頂立海個配料上同頂立海大致相同,不同之處就係多咗塊腐皮😺,但係唔好睇小佢塊腐皮,佢個腐皮吸滿咗湯汁,非常好食!海老魂湯底主要係用蝦頭、龍蝦、清酒等熬製而成!🤭 所以佢濃郁嘅蝦湯配上 鰹魚昆布湯,兩者湯底融合,味道上會有蝦嘅濃濃香味,亦都感受到鰹魚昆布嘅味道🐠🍫Tiramisu $65

🍜 頂立海 $95

🥘鬼·頂立海 $110

🍫Tiramisu $65
甜品方面我哋都嗌咗個Tiramisu🍰,酒味香濃,口感適中,食甜品最驚就係太甜,呢個Tiramisu甜度啱啱好😳

野飲分別有Lemonade $50 & Coffee $60 ☕️ 前者係用左檸檬酸、檸檬皮、檸檬汁、砂糖豆蔻調製而成🍹後者係用危地馬拉日曬豆、埃塞俄比亞耶加雪菲水洗豆沖調,聞落好香嘅咖啡味,飲落酸酸地,仲帶點雲呢拿香味🤍 的確唔錯!

總括而言 (5個💖係最高)
好味指數 : 💖💖💖💖🤍

🏢屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
🕗星期一至日 11:00 - 21:00
2022-07-20
2022-07-31 101 浏览
今日我去咗屯門嘅頂立食lunch,佢係位於井財街,未入到門口已經見到佢出面佈置得好特別, 最開始係出面有日式燈籠,燈籠上有般若面具圖案,一入到門口,老闆就好熱情咁招呼我哋。佢首先同我哋解釋番個menu, 之後同我哋講解唔同咖啡豆係點,例如來自哥倫比亞嘅咖啡豆就係比較苦澀,而來自衣索比亞嘅咖啡豆聞起上嚟有少少桃味同橙味,亦都啱大多數人嘅口味。經過老闆介紹先知道,原來佢所用嘅Gardelli咖啡豆連續四年在意大利世界烘焙比賽中獲得冠軍。頂立海 & 鬼.頂立海兩隻拉麵其實配料上都差唔多,而鬼.頂立海就多咗日式腐竹,我就揀咗海老魂味作為湯底,而我男朋友就揀咗鰹昆魂。相比之下,鰹昆魂係新研發嘅湯底,用昆布高湯作為底料,加上鰹魚豉油。而海老魂就係鰹昆魂加上龍蝦同蝦嘅鮮味,呢種鮮味刺激著我嘅味蕾,令人胃口大開。平時我都好少飲拉麵嘅湯,但係今次我居然飲曬。而配料上,佢哋有蝦,魷魚,元貝,獅子狗,粟米同海帶,面底就係我最鍾意食嘅彈牙烏冬!Today, I went to the top lunch in Tuen Mun, it is located in Tseng Choi Street, befo

頂立海 & 鬼.頂立海

Today, I went to the top lunch in Tuen Mun, it is located in Tseng Choi Street, before I entered the entrance, I already saw that it has a very special decoration, at first, there is a Japanese lantern, there is a Bonjour mask on the lantern, as soon as we entered the entrance, the owner greeted us very warmly. He first explained the menu to us, and then explained the different coffee beans, for example, the coffee beans from Colombia are more bitter, while the coffee beans from Ethiopia smell a little bit peachy and orange, which is also suitable for most people's taste. The owner told us that Gardelli coffee beans won the World Roasting Competition in Italy for four consecutive years.

Main dishes

The ingredients of the two ramen noodles are not much different. I chose the shrimp favour. On the other hand, Bonito favour is a newly developed soup base, using kombu stock as the base and bonito soy sauce. On the other hand, the shrimp favour is bonito soup with lobster and shrimp, the freshness of which stimulates my taste buds and whets my appetite. Usually I seldom drink ramen soup, but this time I actually drank it. The ingredients include shrimp, squid, scallop, poodle, corn and seaweed, and the noodle base is my favorite- a nice, chewy, irresistible Udon!

明太子蟹子沙律

配菜方面佢有明太子蟹子沙律,沙律醬有少少芥末,而佢將明太子做到一塊一塊正方形磚,但嗰啲明太子唔會太軟身,所以食起上嚟都比較爽口。

鹽漬櫻葉紅豆果子

顧名思義,佢塊櫻葉用鹽漬浸過,用塊葉包住糯米紅豆果子嚟食,食起上嚟先係鹹鹹哋,再會食到紅豆嘅甜味,呢種雙層口感都幾有意思!

Tiramisu

唔同於普通嘅Tiramisu, 佢仿照咗傳統意大利嘅製作方式-餅乾首先用咗 Baileys, Cold Brew and Dark Rum 浸到非常軟身,再鋪上Cream and cocoa powder, 所以食起上嚟酒香味比較濃。唯一同傳統意大利製作方式唔同嘅位,就係佢用cold brew取代咗expresso。當然你都可以叫佢唔好浸咁耐,咁樣嘅話酒香味比較淡,餅乾硬身啲,但係cream同餅乾嘅層次就明顯咗。

Crab roe salad with mentaiko

The crab roe salad has a little mustard in the salad dressing, and the crab roe is made into a square brick, but the crab roe is not too soft, so it's more refreshing to eat.

Salted Cherry Leaf and Red Bean

As the name suggests, the cherry leaves are salted and wrapped in glutinous red beans, which are salty at first, and then sweet with red beans.

Tiramisu

Unlike the ordinary Tiramisu, it is made in the traditional Italian way - the biscuits are soaked in Baileys, Cold Brew and Dark Rum until they are very soft, and then covered with Cream and cocoa powder, so it has a stronger wine flavor. The only difference from the traditional Italian way is that they use cold brew instead of expresso, of course you can ask them not to soak it so long, then the wine flavor is lighter and the biscuits are harder, but the cream and biscuit layers are obvious.

Lemonade

Lemonade係老闆自家製嘅,原來係用水,檸檬汁,檸檬皮,荳蔻同沙糖溝埋再發酵一晚。飲起上嚟唔會太酸,亦唔覺得甜得上嚟太漏口。

咖啡

我哋嗌咗佢最有特色嘅虹吸咖啡,見到佢一步步點樣整出嚟。可能有啲人唔慣咖啡嘅苦澀,但係原來你可以飲一細啖,再飲返一細啖玄米茶沖淡佢嘅苦味,之後再返轉頭飲番拉麵嘅湯,咁樣嘅話就有味道嘅對比,令你試到湯嘅鮮味,而咖啡嘅苦味唔會喺你口中迴盪。

Lemonade

Lemonade is made by the owner himself. It is made with water, lemon juice, lemon peel, cardamom and sugar, and then fermented overnight. It is not too sour to drink and not too sweet to taste.

Coffee

We quoted their most unique siphon style coffee and saw how they made it step by step. Some people may not be used to the bitterness of coffee, but it turns out that you can drink a small bite of it, then a small bite of basmati rice tea to dilute the bitterness, and then turn around and drink the soup of ramen. Then you can taste the freshness of the soup and the bitterness of the coffee will not be in your mouth.
2022-07-28
  • Tiramisu
  • Lemonade
  • 咖啡
  • 頂立海
  • 明太子蟹子沙律
  • 鹽漬櫻葉紅豆果子
以前讀書成日去虹橋食米線.朋友推介附近開左間烏冬店唔錯再加上最近中意飲COFFEE.就趁TEA TIME去試下新野😆小店門口係暗黑色為主.仲掛左D日式燈籠.上面有D鬼神面👹👺內裡設計都好一致.好有特色.係別具一格既小店😍位置唔多.只有10個位.但坐落都OK食物選擇都多.睇得出小店花左好多心思係MENU上而佢地而家主打烏冬配COFFEE.好有趣既配搭.😳本身都擔心會唔夾.但一試又好驚喜😆烏冬湯底有3款:鰹昆魂/海老魂/干貝魂全部都係海鮮湯底.我地叫左2款. 都係好鮮甜😇烏冬幾彈牙.係我中意既口感🙂配埋沙律.甜品同飲品.全部都好出色😆係個超豐富同滿足既TEA食完之後.仲送左幾張貼紙俾我地.都係佢地自己設計同製作💯💥頂立海 - 海老魂 & 干貝魂🥰2個人叫左2碗.揀左唔同湯底海老魂個湯底我大愛丫😍佢用左自家製既鰹魚昆布湯再加左蝦頭蝦膏同SAKE熬出黎好有層次.濃郁既海鮮風味🥰干貝魂個湯底相對就清D同樣用左鰹魚昆布湯.但就可以帶出干貝既鮮味真係各有特色🥳烏冬仲有燒海老.魷魚同帆立貝勁足料.同食得出係新鮮既燒完仲惹味.好正😈💥 LEMONADE🍋係自家製.仲裝係自己設計既鐵罐.大大加分👍🏻店員話
以前讀書成日去虹橋食米線.朋友推介附近開左間烏冬店唔錯

好驚喜.味蕾大爆發.真係更加帶出湯既鮮味😌😌

💥布丁燒🍮
見佢有布丁燒.當然不能錯過
好高質.好香蛋味.唔會太甜.仲好滑添
係屯門路過呢間擺設幾得意嘅日式小店一問之下原來所有圖畫都係店員自己畫嘅依家主要係食烏冬配搭咖啡店員好有心好有熱誠咁介紹餐牌及食物主打係湯底配合咖啡有特別嘅昇華平時唔飲開咖啡嘅我都叫咗杯咖啡試吓四款頂立海係配餸既份量多少三款湯底選擇 都係base on鰹魚昆布清甜湯另外試左海老湯 加用龍蝦同蝦去加味 超鮮超濃 重口味人士必試!而海老 魷魚 帆立貝 仲有隻蝦卷咁既野 仲有油揚 全部都好好味!聽店員講一啖咖啡一啖湯 係幾有趣既品嚐而且佢嘅齋啡一啲都唔苦 有少少朱古力味少少回甘咁另外佢嘅Lemonade都係自家製造入罐少甜的 很不錯!配菜仲有芥末沙律味嘅明太子磚 口感十足仲有一個連葉吃的紅豆菓子 加了少許咸咸的奶油令整體提昇 好好味tiramizu值得大推!有軟些硬些的選擇我選了硬的 因為喜歡口感豐富點果然沒失望 咖啡酒味濃濃 幾層的口感明顯超喜歡的
係屯門路過呢間擺設幾得意嘅日式小店

平時唔飲開咖啡嘅我都叫咗杯咖啡試吓

四款頂立海係配餸既份量多少
三款湯底選擇 都係base on鰹魚昆布清甜湯
另外試左海老湯 加用龍蝦同蝦去加味
超鮮超濃 重口味人士必試!

聽店員講一啖咖啡一啖湯 係幾有趣既品嚐
而且佢嘅齋啡一啲都唔苦
有少少朱古力味少少回甘咁
另外佢嘅Lemonade都係自家製造入罐
少甜的 很不錯!

配菜仲有芥末沙律味嘅明太子磚 口感十足
仲有一個連葉吃的紅豆菓子