2022-06-27 15 浏览
🔴去紅橋通常都係食米線多‪( ˶ ᷇𖥦 ᷆ ˵ )今次就入咗一間門口已經充滿日式風格嘅小店‪՞⸝⸝> ̫ <⸝⸝՞‬之前其實經過幾次以為係拉麵舖( ̄∀ ̄)今次終於認真望下餐牌走入去試下‬ ܸ. ̫ .ܸ ‪原來係一間烏冬店!仲要係有咖啡飲嘅!🤭仲要個名好有意思😆頂立原來係譯自佢哋咖啡店個名Damn Lab😆店舖嘅所有畫/餐牌都係由其中一位店主設計㗎👨🏻‍🎨然後佢自己本身仲係咖啡師仲要係呢間舖主打烏冬嘅創作者😆勁多才多藝🤣其餘幾位店主都係一樣各有各專長!全部都勁有熱誠👍🏻🟠原來我去當日啱啱轉咗新餐牌📋烏冬分咗幾個set,主要都係配料多與少咁分,但嗌最細嘅set都已經可以試哂幾款海鮮啦(˶◜ᵕ◝˶) 所以今次嗌咗頂立海(1燒海老,1燒魷魚,1燒帆立貝)同鬼頂立海(如上再有1腐皮)✨全部海鮮入口都食到燒香過嘅味道之餘仲帶有鮮味✨絕對冇覺得係唔新鮮✨另外最主要就係揀湯底,分別有「鰹昆魂」,「海老魂」,「干貝魂」✨睇名都知係咩湯底啦🤭餐牌仲有一句介紹㗎大家去到可以慢慢揀🤭我今次就揀咗「鰹昆魂」同「干貝魂」✨前者甜啲不過好香,後者清啲再有多啲鮮味✨🟡其實最主要係湯底之外,仲有重要嘅嘢就係
🔴去紅橋通常都係食米線多‪( ˶ ᷇𖥦 ᷆ ˵ )
之前其實經過幾次以為係拉麵舖( ̄∀ ̄)
今次終於認真望下餐牌走入去試下‬ ܸ. ̫ .ܸ ‪
原來係一間烏冬店!仲要係有咖啡飲嘅!🤭
其餘幾位店主都係一樣各有各專長!全部都勁有熱誠👍🏻

🟠原來我去當日啱啱轉咗新餐牌📋
全部海鮮入口都食到燒香過嘅味道之餘仲帶有鮮味✨
絕對冇覺得係唔新鮮✨

睇名都知係咩湯底啦🤭餐牌仲有一句介紹㗎大家去到可以慢慢揀🤭
我今次就揀咗「鰹昆魂」同「干貝魂」✨
前者甜啲不過好香,後者清啲再有多啲鮮味✨

🟡其實最主要係湯底之外,仲有重要嘅嘢就係配搭呢道烏冬嘅咖啡☕️
嚟之前我都覺得點解會咖啡配烏冬好似怪怪的咁🤭
點知試咗原來係可以咁夾!
咖啡可以帶出到海鮮嘅鮮味✨絕對一啲都唔怪🥹仲係意想不到嘅夾!

🟢烏冬咖啡出色都算(❁ ´ ▽ ` ❁)
甜品都一樣好出色!
今次試咗tiramisu😍竟然有軟硬度揀✨
揀咗硬,因為原來呢度嘅tiramisu係偏向酒味重🥃
因為佢哋用比較烈嘅酒🥃但係同時又有客人接受唔到所以佢哋又會加咗baileys😍另外仲有cold brew✨
全部調味都好好😍所以估唔到咁好食🤭

🔵最後想講多少少咖啡☕️
佢呢度用嗰隻咖啡豆品牌而家出邊比較少見😍
想講手沖咖啡有超多咖啡豆可以揀😍
幾位店主都超熟悉仲會詳細介紹☕️
等你可以揀到自己想飲想試嘅咖啡😍

🟣其實我仲有好多嘢想寫出嚟但實在太多( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )ツンツン
所以我都係收手了( ̄∀ ̄)