2022-10-14 30 浏览
🍽️ 鬼·頂立烏冬 天王湯底 $110🍽️ 鬼·頂立烏冬 地魔湯底 $110🍽️ 鬼·頂立烏冬 海神湯底 $110烏冬麵係自家製㗎!爽口彈牙😬🦷我哋叫咗3碗麵🍜3款唔同湯底~ 天王湯底加入適量當歸調味,調出獨有雞白藥膳湯。味道比其他兩個湯底清,適合夏天食☀️地魔湯底最濃最creamy😋醬油豚介,烹調8小時以上!母親大人好讚賞👍🏻冬天食一定會忍唔住飲曬個湯暖身🥶海神湯底係用清酒、蝦頭、龍蝦殼熬製而成,啖湯真係超重海鮮味,十分鮮甜🦞🍀🍽️ 抹茶巴斯克 $65用日本若竹抹茶整嘅巴斯克,唔會有苦澀味,亦唔會太甜,超級creamy🥰 一定要試!🍀☕️ 冷萃珈琲 $60店主對用餐順序好講究,建議我哋飲一啖咖啡,再飲一啖湯,再品嚐咖啡時,咖啡味道會改變。至於味道有咩變化,就等大家自己去試下喇!🍀🍹檸檬汽水 $55檸檬汽水係自家製,用檸檬皮,檸檬汁同豆蔻浸一晚發酵之後再入樽㗎!好fresh🍋 唔會太酸或太甜。
🍽️ 鬼·頂立烏冬 天王湯底 $110
🍽️ 鬼·頂立烏冬 地魔湯底 $110
🍽️ 鬼·頂立烏冬 海神湯底 $110

🍽️ 抹茶巴斯克 $65

☕️ 冷萃珈琲 $60

🍹檸檬汽水 $55

·店家精心挑選多種日本食材烹調出各種獨特湯底,利用🐟鰹魚湯的鮮味會激活味蕾同嗅覺的特性😋,結合精品咖啡本身的風味,可以演變出味道上不同的變化~頂立烏冬有「鬼/魔/神」三個Level揀💁🏻‍♀️分別只在於慢煮豚肩肉叉燒嘅份量有2塊、4塊定6塊🥩。其他配料仲有木耳絲、竹輪卷、竹筍同超大塊腐皮🥰。湯底以鰹魚昆布湯做基底,以🌬️天然風乾的鰹魚片同🌞北海道日曬昆布根每日新鮮熬製六小時而成,配合返「天地海」主題再on top加入唔同食材調配成三款選擇:1️⃣「天王」——🐔雞白湯2️⃣「地魔」——🐷醬油豚介3️⃣「海神」——🍤海老湯《天王·鬼頂立》💰110天王湯底唔同出面一般嘅雞白湯,而係加入咗適量當歸入藥調味,調出獨有嘅藥膳雞白湯!湯底顏色呈淡黃奶白色,令人食指大動🤤。濃郁嘅鮮雞味同當歸味嘅甘甜好夾,有種滋補養生嘅感覺⌓‿⌓而且完全唔會過鹹,飲到底都無覺得口渴💦。《海神·鬼頂立》💰110海神湯底加入咗新鮮蝦頭🦐、龍蝦殼🦞、清酒🍶一起熬煮而成嘅濃蝦湯,肉眼可見顏色十分清澈,蝦味濃烈得嚟唔會油膩,入口係非一般嘅鮮甜😳!飲一啖就感受到有幾真材實料| ᴥ•́ )✧《🥗芥末明太子蟹籽沙律》💰free每碗烏冬都會附送一小碟拌菜

1️⃣「天王」——🐔雞白湯
2️⃣「地魔」——🐷醬油豚介
3️⃣「海神」——🍤海老湯

天王·鬼頂立

《天王·鬼頂立》💰110

鬼頂立

《海神·鬼頂立》💰110

《🥗芥末明太子蟹籽沙律》💰free
每碗烏冬都會附送一小碟拌菜,第一次見被壓成小方塊嘅芥末明太子蟹籽沙律🫣四四方方又細細粒,賣相好可愛(๑♡ω♡๑),而且可以成粒夾起方便食用,食落去係好脆卜卜嘅口感,味道又好開胃,完全會忍唔住一粒接一粒,超級有驚喜,如果有得單嗌一定會想叫多碟嚟食😍!

雞蛋布丁

《🍮雞蛋布丁》💰35
布丁唔係平時見到好動L嗰種,特登用多咗雞蛋嘅份量,加重陣蛋香味🥚,口感明顯比較結實但唔會去到硬繃繃個程度,而焦糖醬亦刻意煮耐少少突出焦香味🤌🏻,用微苦澀味平衡返個甜度。

抹茶巴斯克

《🍵抹茶巴斯克》💰65
用上若竹抹茶粉製作,抹茶味香濃而不苦澀,亦唔會蓋過曬芝士味🧀。外層係比較實嘅口感,而入面就好軟滑,份量大細啱啱好唔會食到好漏💚

《🫗冷萃咖啡》💰60
咖啡豆用上危地馬拉日曬豆&埃塞俄比亞水洗豆,味道偏酸帶果香味,平時唔飲咖啡嘅我都覺得幾易入口👌🏻。—啖cold brew一啖湯頭,再品嘗多次咖啡真係可以刺激到舌頭👅嘅感覺,飲到另一番風味,鮮味同咖啡味之間嘅化學作用完全顛覆咗我本身對飲咖啡嘅概念🫡!

《🍹手作檸檬汽水》💰55
自家製嘅lemonade,將新鮮檸檬磨皮然後榨汁🍋,加入豆蔲、砂糖混合後發酵24個鐘⏳等所有材料融合再打氣入罐。製作過程已經好多工序,連包裝上嘅貼紙都係自己逐張癡上去,每罐都係全人手製作,真係少啲心機都唔得🥹飲落檸檬味好清新開胃,酸甜度適中,隱隱約約滲透少少豆蔻味,非常特別嘅味道,值得一試😍👍🏻就算飲曬成罐亦唔會覺得好多氣頂住💨

📍頂立
👉🏻(屯門)井財街9號錦發大廈地下20B號舖
天王·鬼頂立
鬼頂立
雞蛋布丁
抹茶巴斯克
  • 頂立海
初初以為只係食湯烏冬咁簡單,點知內有乾坤👹· 鬼·頂立 / $110烏冬分咗3個份量,只係叉燒嘅數量唔同(2塊、4塊、6塊)。有幸成為第一位客人試到佢哋改良咗嘅叉燒😍今次改良版本嘅叉燒選用腩肉部分,肥瘦分佈平均,叉燒慢煮後再經炙燒,令油脂感更突出。每碗烏冬會有腐皮,另外仲可以根據喜好選配配菜(海帶、筍、竹輪、雲耳)我全都要🤣配小食明太子沙律,而烏冬較幼身,略帶煙韌,不過不失。但係!湯底先係靈魂重點🥹有3款湯底,每款都用「鰹昆魂」做基底湯底,以鏗魚片同昆布根熬製而成,今次試咗2款。「海神魂」係加入咗龍蝦殼、鮮蝦頭同清酒煮成,唔係講笑,真係鮮味十足,每啖湯都有海鮮鮮甜🥹🥹🥹🥹🤙🏻🤙🏻🤙🏻推介!「地魔魂」係豬骨湯,醬油豚介,個湯會結身啲,味道較濃。· Cold Brew / $60選用 gardellicoffees Ethiopia咖啡豆,呢款帶少少甜味。跟咗menu食法,先飲一啖咖啡試咗原本味道,再飲一啖湯,再飲啖咖啡,然後味蕾好似爆炸咗咁,好得意。· Lemonade / $55用檸檬皮、檸檬汁、原粒肉豆蔻自家製成,好飲。· 昭和風硬布丁 / $35布丁較硬身,但蛋味頗濃。· Tira
初初以為只係食湯烏冬咁簡單,點知內有乾坤👹

· 鬼·頂立 / $110

「地魔魂」係豬骨湯,醬油豚介,個湯會結身啲,味道較濃。

· Cold Brew / $60

· Lemonade / $55
用檸檬皮、檸檬汁、原粒肉豆蔻自家製成,好飲。

· 昭和風硬布丁 / $35
布丁較硬身,但蛋味頗濃。

· Tiramisu / $65
即叫即整,有軟/硬揀,今次揀咗硬版,有口感啲,手指餅浸咗喺咖啡同黑冧酒,所以帶微微酒香。

後記:職員好友善,會同客人介紹佢地嘅食物,好著重溝通交流,好好傾🤣佢哋會不斷有唔同嘅嘗試,聆聽客人意見好重要,所以先會有改良版叉燒嘅出現。因為係著重湯底鮮味同咖啡風味嘅mix & match,所以表示遲啲可能會再轉餐牌,或者烏冬轉其他麵類,有啲期待😆
2022-10-12 22 浏览
屯門虹橋有間好有特式嘅小店,主打鮮湯烏冬配搭咖啡。我地第一次嚟,店員會好用心咁講解整個理念,進食嘅次序,飲品嘅喜好等😆😆😆Menu 係seasonal menu,所以定期都會轉新menu😊😊🦐海神湯底烏冬每一個set都會附送明太子沙律為前菜,明太子爽脆可口。煮理人用鰹魚乾同昆布根作為最基本嘅湯底,而我依碗就配合左海神(清酒、蝦頭、龍蝦殼)嚟熬煮再加埋慢煮豚肩肉叉燒、腐皮、木耳、筍同埋鳴門卷。鳥冬一送到上枱就梗係第一時間試下碗湯先,湯味十分濃郁,清酒帶出海鮮嘅鮮味,令我一啖一又一啖接住咁飲。試完湯就梗係要連埋咖啡一齊飲,先飲一啖咖啡後,飲一啖湯,再飲一啖咖啡,會感受到咖啡由苦苦地變得清甜,十分特別🤩🤩🤩🐥天王湯底烏冬湯底嘅base亦都係鰹魚乾同昆布根,再加上雞白湯同當歸,熬出雞白藥膳湯,十分養生😌😌😌湯底奶白,當歸味重亦都帶有雞白湯味,飲一啖咖啡再飲一啖湯,湯味冇俾咖啡掩蓋左,反而更加濃郁。平時食烏冬都唔會飲哂啲湯,但依款飲完都唔口渴就知係真材實料!🍋店家自家制Lemonade以檸檬皮、檸檬汁、豆蔻粒、砂糖、水,浸過發酵後再入罐。檸檬味道特別清新,唔係香精味,入口甜酸度適中,好快已經俾我
屯門虹橋有間好有特式嘅小店,主打鮮湯烏冬配搭咖啡。
🦐海神湯底烏冬
每一個set都會附送明太子沙律為前菜,明太子爽脆可口。
🐥天王湯底烏冬
🍋店家自家制Lemonade
以檸檬皮、檸檬汁、豆蔻粒、砂糖、水,浸過發酵後再入罐。檸檬味道特別清新,唔係香精味,入口甜酸度適中,好快已經俾我地消滅左一罐🤣🤣🤣
☕️KIRAMBO
今次我揀左帶甜味嘅手沖咖啡,帶有洛神花 / 血橙 / 布冧 / 芒果香味嘅咖啡豆,少飲咖啡嘅我都覺得依款咖啡易入口,飲完之後仲有咖啡嘅餘香。
🍰抺茶巴斯克蛋糕
超濃抹茶味嘅巴斯克蛋糕,用左若竹抹茶粉嚟整,依款抹茶粉比較適合烘焙用,整出嚟嘅甜品都會帶少少苦味。
我自己就鍾意重抹茶味,醇厚濃郁,而依個蛋糕外實內軟,所以極力推薦👍👍

好欣賞小店對食物嘅要求,唔會隨波逐流,配搭出自己獨特嘅味道☺️☺️☺️👍👍
📸頂立店舖面積唔大 大概只有10個座位左右入面一面牆掛滿唔同嘅般若面具加上黑色為主調嘅裝修即刻有種置身日本街頭小店嘅感覺同老闆傾落先知 原來每季會轉一次menu👉🏻以「鮮味 x 咖啡」為岀發去設計當季menu聽落已經非常之有新鮮感!💕 重點推介🍜天王 - 雞白當歸藥膳湯🍜地魔 - 醬油豚介湯🍜海神 - 蝦頭龍蝦殼清酒湯加入自家製嘅手打烏冬同埋慢煮豚肩肉叉燒🥰仲有3個份量可以揀 配料可選雲耳/荀片/海帶/竹輪片🍴天王鬼•頂立💛9/10為食妹對藥材湯情有獨鍾第一次見原來有日式藥材湯🤪🤪🤪加上店主推介 當然要試試佢👉🏻奶白色嘅湯底望落幾濃但又唔會好油😚一試之下當歸味同雞湯平衡得非常之好藥材嘅味恰到好處面唔會俾苦澀味搶咗。👉🏻叉燒要大讚為食妹好怕拉麵店將叉燒處理得太老太鞋搞到只係食到調味又冇咗本身豬肉嘅味道。餐廳嘅叉燒肉質都好有咬口🥰食到調味之餘仲保留到本身嘅肉汁份量有厚厚兩大塊!!!🤣👉🏻手打烏冬口感煙韌同好滑,索咗湯之後味道啱啱好期待之後轉menu嘅其他主食呀!🥹🥹🥹🥹🍴地魔鬼•頂立 💛8.5/10醬油豚介湯同樣香濃而不膩食完個烏冬仲飲得晒成碗湯🙈🙈🙈🔎每個烏冬都會跟一個明太子沙律,餐廳都
📸頂立

店舖面積唔大 大概只有10個座位左右
入面一面牆掛滿唔同嘅般若面具
加上黑色為主調嘅裝修
即刻有種置身日本街頭小店嘅感覺

同老闆傾落先知 原來每季會轉一次menu
👉🏻以「鮮味 x 咖啡」為岀發去設計當季menu
聽落已經非常之有新鮮感!

💕 重點推介

第一次見原來有日式藥材湯🤪🤪🤪
加上店主推介 當然要試試佢
👉🏻奶白色嘅湯底望落幾濃但又唔會好油😚
一試之下當歸味同雞湯平衡得非常之好
藥材嘅味恰到好處面唔會俾苦澀味搶咗。
👉🏻叉燒要大讚
為食妹好怕拉麵店將叉燒處理得太老太鞋
搞到只係食到調味又冇咗本身豬肉嘅味道。
餐廳嘅叉燒肉質都好有咬口🥰
食到調味之餘仲保留到本身嘅肉汁
份量有厚厚兩大塊!!!🤣

👉🏻手打烏冬口感煙韌同好滑,
索咗湯之後味道啱啱好
期待之後轉menu嘅其他主食呀!🥹🥹🥹🥹

🍴地魔鬼•頂立
💛8.5/10
醬油豚介湯同樣香濃而不膩
食完個烏冬仲飲得晒成碗湯🙈🙈🙈

🔎每個烏冬都會跟一個明太子沙律,
餐廳都算幾重手🥹
唔係撈明太子醬而真係一舊舊明太子
very nice🤭

🍴冷萃咖啡
💛8.5/10
講明「鮮味 x 咖啡」咖啡當然都係重頭戲
餐廳提供幾款唔同咖啡選擇,
cold brew味道易入口 偏nutty
帶有少少花香蜜香
👉🏻另有幾款咖啡豆可以揀
😛不妨同店主交流吓發掘自己鍾意嘅口味

🍴手作檸檬汽水
💛9/10
好似彩蛋咁驚喜💕💕
店主用咗檸檬皮、檸檬汁、豆蔻粒同砂糖
自家調配再即場入罐嘅罐裝汽水

📍 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2022-10-09
午餐
2022-10-10 139 浏览
經朋友極力推薦下,星期日中午就來到這一間咖啡兼烏冬專門店來試,朋友推介一定要試海鮮湯底。但要排隊等位,幸好等了十分鐘都有位了…位置:在景峰站下車,在土耳其小食店那邊的通道穿過錦發大廈,就是了。環境:門口的裝潢已顯日本風格,室內面積較小,座位數目不多,大約只可接待十位客人,左邊是吧台,右邊是二人枱,牆身佈置了日本鬼怪面具。服務:第一次遇上那麼有熱誠的職員,講解許多資訊,指示客人如何品嚐,而且許多食物都盡量自家製,甚至自製罐裝檸檬汽水,真是很佩服。午市:先選叉燒🥩多少塊,再選湯底和配料,沒有套餐,只可散點。每碗烏冬都會附上前菜明太子沙律,明太子壓成方塊,再伴芥末沙律醬,爽脆開胃。🥢慢煮豚肩肉叉燒🍜 x 2 + 海神🦞湯底 $110海神湯底用了清酒、🦐蝦頭、🦞龍蝦殼熬煮而成,湯水呈清啡色,但喝起來味道很濃郁鮮甜,😍有濃濃的🦐海鮮味,又不會覺得膩滯,差不多喝完整碗湯,亦不會令人覺得口渴☺️。而🥩叉燒兩塊厚切🥰,微火炙過,帶點焦香,只是肉質未夠嫩;烏冬是自家手打😚,用自己的秘方,有紮實的口感;配菜有一大片腐皮,吸收了湯汁的精華😍、竹輪片、雲耳、海帶和筍片。🥢慢煮豚肩肉叉燒🍜 x 2 + 天王🐔湯底

🥢慢煮豚肩肉叉燒🍜 x 2 + 海神🦞湯底 $110
而🥩叉燒兩塊厚切🥰,微火炙過,帶點焦香,只是肉質未夠嫩;
烏冬是自家手打😚,用自己的秘方,有紮實的口感;

🥢慢煮豚肩肉叉燒🍜 x 2 + 天王🐔湯底 $110

天王湯底是有當歸入藥調味的雞白湯☺️。奶白色的湯色,有點點的油花,當歸味道濃郁🥰,雞味則若隱若現,先飲一口雞白湯,品嘗湯底原味,再喝咖啡,感覺是沖淡了油膩感😙,但感覺不到獨特之處。而其他食材都是一樣,就不多說了。

🍮昭和風硬布丁燒 $65
份量算大,兩個人分享剛好,畢竟烏冬都吃到飽了,喜歡底層濕潤的蛋糕🥰,吸收了上層的焦糖,布丁又嫩滑,很棒的甜品

☕冷萃珈琲 $60
其實是齊啡,只是以冷泡方式沖出,酸味和果味都有,但我不是咖啡的愛好者,不太喜歡那種甘苦味,所以將檸檬汽水倒進咖啡😆,立刻成為一杯Sparkling Cold Brew Coffee,變得更好喝😙,甘苦味立刻消失了。

🥤手作檸檬🍋汽水 $55
留意罐身是印有頂立的字樣,職員說是真有部機器製作,以🍋檸檬皮、🍋檸檬水和豆蔻來發酵製成,檸檬味很重,味道較酸。
2022-10-09
  • 燒布丁
  • 頂立海
2022-10-10 338 浏览
30.09.2022 星期五 頂立又是去看話劇的日子,先在屯門虹橋附近找美食,才出發去西九。一直想試「頂立」,見Open Rice很多好評,所以特意去試食。門外很易辨認, 外掛四個長長白色燈籠,餐廳地方不大,只有一張靠牆長枱、三張二人枱。今日下大雨,時間尚早,所以仍然未有其他食客。雖然地方細細,但牆上掛上多款面具,另一面掛上「頂立天地」大字畫。餐牌選擇不多,第一頁有溫馨提示,先選擇湯底及烏冬,另外推介配合咖啡及甜品。「天地海萬物鮮之最,能激活舌頭中的味蕾,分原有珈琲風味,演變出不同風格」喜歡咖啡的,應該來好好細心品嚐。湯底有三款,天王、地魔和海神;地魔是營油豚介,而海神是用清酒、蝦頭、龍蝦殼餚製。配料主要是慢煮豚肩肉叉燒,分鬼、魔和神,分別是二、四、六塊叉燒;還可以自己選擇配菜雲耳、付味筍、海帶和燒竹輪片。「天王」湯底我選擇了天王,據說是用鮮嫩雞白湯,加入適量當歸入藥調味,調出獨有雞白藥膳湯。喝起來有淡淡的當歸香味,反而雞味不太明顯,若天氣冷喝了身體會和暖些。鬼 •頂立-慢煮豚肩肉叉燒x2 $110叉燒肉質和味道都不錯,女仕來說分量足夠。如果四塊及六塊分別是$140、$170。手作檸樣
30.09.2022 星期五
頂立

鬼 •頂立、「天王」湯底

「天王」湯底

鬼 •頂立
-慢煮豚肩肉叉燒x2 $110

手作檸樣汽水$55
個個推介這款檸檬汽水,喝起來酸酸甜甜,配烏冬剛剛好。因為是餐廳自己製作,還要自製罐裝,成本果然好高,所以賣起上來都不平宜。
手作檸檬汽水

提拉米蘇 $65
這份甜品有分軟硬兩軟,今次我試了硬身,鬆軟的香濃蛋糕配上香脆的手指餅。
據說餐廳是跟一個意大利廚師學習,家鄉式tiramisu做法,強調酒香味,軟的會酒香味濃些,硬的就脆口些,職員有詳細解釋做法,大家有興趣可以問問。
提拉米蘇

餐廳雖然小小,但精心佈置的環境、用心烹製的美食,加上細心的服務,值得大家來試試特色小店。
沙律
2022-09-30
鬼 •頂立、「天王」湯底
手作檸檬汽水
提拉米蘇
沙律
2022-10-04 31 浏览
屯門隱世小店-頂立👺主打自家冷萃咖啡x日式秘製超正湯底烏冬🍜創新極夾組合配搭🤩餐廳內有好多日系擺設🎌充滿日本風味🇯🇵首先先揀咗湯底,分別有三款湯底-頂立天地海三大湯魂:天王、地魔同海神😎🟡天王:濃厚且鮮嫩雞白湯,加入適量當歸入藥調味,調出獨有雞白藥膳湯🔴地魔:醬油豚介,烹調8小時以上,濃稠綿密口感,爆發出地鮮之味🔵海神:清酒、蝦頭、龍蝦殼,最簡單最直接嘅海中暴力鮮味今次我哋試咗地魔同海神,湯底濃厚😛自家熬製鰹魚昆布湯鮮味,用上天然風乾鰹魚乾🐟再配上日曬昆布根,最後調配出屬於頂立嘅獨有風味😚頂立主打嘅一啖啡一啖湯當然要試試😛當日嘅冷萃咖啡用咗埃塞俄比亞咖啡豆☕️咖啡味道帶有花香感同陣陣蜜糖味🍯可以先飲一啖咖啡,試吓原本嘅風味,之後再飲一啖湯底,再飲返咖啡,會將咖啡風味放大,原因來自湯底嘅鮮味,會留在味蕾度👅令到味蕾更加敏感,所以再次飲咖啡就會放大左咖啡嘅風味,非常特別同滋味🥳除咗彈牙嘅烏冬外,仲會有埋慢煮豚肩肉叉燒、秘製腐皮、竹輪同紫菜😍除咗冷萃咖啡外,Lemonade都係佢哋親自炮製再放入罐🍋味道清甜,都好值得試😚除咗烏冬同咖啡外,頂立亦提供多款手工甜點🍮全部都好吸引😍最後揀咗富士山奶凍

🔵海神:清酒、蝦頭、龍蝦殼,最簡單最直接嘅海中暴力鮮味

除咗烏冬同咖啡外,頂立亦提供多款手工甜點🍮全部都好吸引😍最後揀咗富士山奶凍同昭和風硬布丁燒🍮布丁燒濃厚蛋香🥚滿滿口感☺️再加上焦糖蛋餅底🍯富士山奶凍用上富士山造型🗻非常可愛,見到都開心😍奶凍充滿濃香牛奶味🥛口感滑溜😛所有甜點都係手工製作🤲🏻所以供應有限架🥳

👹頂於天 立於地 創於海熱誠用心製作嘅鬼怪烏冬店x珈琲天國店長耐心介紹用餐方法品嚐一啖珈琲後 試一啖烏冬湯 再嚐一啖珈琲真係會帶出湯底獨特鮮味 連小食明太子沙律爽脆有驚喜❅ 天王·鬼·頂立 ❅湯魂:鰹昆基底 濃厚鮮嫰雞白湯 特別加入當歸調味肉量:鬼 x 慢煮豚肩肉叉燒2塊配菜:油揚 雲耳 海帶 付味荀 燒竹輪片❅ 海神·鬼·頂立 ❅湯魂:鰹昆基底 用清酒 蝦頭 龍蝦殼餚製肉量:鬼 x 慢煮豚肩肉叉燒2塊配菜:油揚 雲耳 海帶 燒竹輪片❅ 冷萃珈琲 ❅埃塞俄比亞豆經過日曬同蜜處理法唔苦澀又唔酸 餘韻帶有花香味❅ 自家手作檸檬汽水 ❅檸檬汁混合檸檬皮 豆蔻 糖 發酵一晚入罐酸度適中易入口 唔會太甜多汽 ❅ 布丁燒 ❅口感較結實 專登用多啲蛋整硬布丁 焦糖漿蛋糕底幾濕潤
👹頂於天 立於地 創於海

天王·鬼·頂立
海神·鬼·頂立
冷萃珈琲  自家手作檸檬汽水
布丁燒
咁岩係屯門探朋友,當然要去虹橋朝聖,途中經過其中一舊港式商場,周圍都係傳統街坊小店,但其中望到一間日式魔鬼格局叫頂立的小店,門口寫住烏冬珈琲店,心諗烏冬crossover珈琲究竟係咩概念,真係無諗過,係好奇心推動下就不如入去試下。經店心耐心講解同睇左Menu後,原來頂立係佢地創作團隊Damn Lab的中文名稱,另外仲有頂立仲有「頂於天、立於地、創於海」創作理念。簡單黎講就係頂立團長發現鰹魚湯的鮮味,會改變味蕾同嗅覺。而本身店長係咖啡師,於是諗到將鰹魚湯同咖啡結合,攪另類的Food & Coffee Tasting!本身我都係品酒師,對Food and Beverage Pairings都有了解,所以對鰹魚湯同咖啡唔會抗拒,反而仲有期待的感覺。由於鰹魚湯底係靈魂,頂立團隊用左最多時間研究,最後煮理人用天然風乾的鰹魚乾同埋日曬昆布根,加上獨門配方而調配成為頂立獨有鏗魚湯底的味道。之後將湯底配合番佢地「天地海」主題而調配成「天王」藥膳雞白湯、「地魔」醬油豚介同埋「海神」清酒鮮蝦湯。而今次就試左「地魔」同埋「海神」,本身我對醬油湯底的感覺麻麻,因為醬油本身個味道比較霸道,所以好多時處理唔好的話
而今次就試左「地魔」同埋「海神」,本身我對醬油湯底的感覺麻麻,因為醬油本身個味道比較霸道,所以好多時處理唔好的話,就會無左原材料的鮮味而只剩下鹹的味道。但呢度望住湯底的顏色較為淺色,就即刻放心晒。果然,飲落去個感覺好舒服,唔似平時食豬骨拉麵湯底那種濃而杰身的味道,但味道都相當複雜。除左醬油的香味後,仲有清清的豬骨加鰹魚湯的味道。

至於「海神」中的蝦湯或者用左清油同埋鰹魚湯底,飲落去完全唔似平時蝦湯那種蝦味濃郁的感覺,反而係清中帶濃,首先你會飲到鰹魚湯的味道,之後就慢慢透出蝦的鮮味。有時飲西式龍蝦湯,你飲到最後會有「膩」的感覺,但呢個湯底反而會令你一飲再飲「唔夠喉」的感覺。

配料方面除左有慢煮叉燒、木耳絲、竹輪片同筍,最大特式係有一大塊腐皮。完全浸透湯底的腐皮將湯底的味道額外帶出甜味,將湯底的味道層次帶出唔同的風格。
至於另一主角咖啡用左Cold Brew的造法,咖啡豆的產區會不時轉變,今次試的品種係 Ethiopia Sidamo,其中20%用傳統水洗方法,另外80%使用蜜處理 (Honey Process),蜜處理法是一種介乎日曬法和水洗法中間的處理方式。它讓咖啡保留了水洗後的潔淨,同時增加了咖啡的甜度與焦糖味,所以呢度的Cold Brew會帶出花香、蜜糖,甚至係拖肥朱古力的味道。由於係咖啡與鰹魚湯底的結合,所以頂立對於客人呢方面的體驗都有要求,首先品嚐咖啡不同的原有風味。之後飲一啖湯底,再細味一口咖啡,感覺當中的變化。
2022-09-25
  • Cold Brew
  • 海神
  • 地魔
2022-09-30 16 浏览
小店位於虹橋附近, 主打西日crossover, 用烏冬湯底搭配咖啡嘅味道✨店主非常重視客人嘅用餐體驗, 由入去坐低揀食啲咩, 以至成個用餐過程, 每樣嘢食嚟嘅時候店主都會詳細講解, 你會感受到佢嗰份熱誠👍🏻🍜鬼·頂立烏冬烏冬彈牙有咬口, 兩塊慢煮豚肩肉叉燒大大塊, 甜甜哋而且出奇地腍身唔老✨另外值得留意嘅係有成個碗咁大塊嘅巨型腐皮, 充分咁吸哂啲湯汁, 超好食😋 跟餐送埋嘅芥末明太子沙律我都好鍾意. 我哋一共嗌咗兩碗烏冬, 分別配咗當日推介嘅天王湯底, 同埋海神湯底🥘天王湯底湯底係加入咗當歸嘅雞白湯, 差唔多飲哂成碗都無咩油膩感覺✨ 先嚐湯底再嚐咖啡再嚐湯底嘅話, 個湯底會更creamy好飲✨🥘海神湯底湯底用咗清酒, 蝦頭同龍蝦殻熬製而成, 幾鮮甜, 亦唔油膩, 唔會成層油喺面咁, 食完亦同樣無口渴感覺✨☕️虹吸咖啡選用嚟自意大利著名品牌Gardelli Specialty Coffee嘅咖啡豆, 味道濃香易入口✨🍋自家製Lemonade用檸檬皮, 檸檬汁,豆蔻同砂糖發酵一晚而成, 味道清爽酸甜, 開胃解渴🍮昭和風硬布丁燒有分軟同硬, 我哋叫咗蛋糕同焦糖醬較為出色嘅硬布甸. 布甸幼滑

🍜鬼·頂立烏冬

🥘天王湯底

🥘海神湯底

☕️虹吸咖啡

🍋自家製Lemonade

🍮昭和風硬布丁燒
有分軟同硬, 我哋叫咗蛋糕同焦糖醬較為出色嘅硬布甸. 布甸幼滑得嚟重蛋香味

🍰Tirimisu
以意大利傳統方法製作, 即叫即做, 手指餅用Baileys, Cold Brew同Dark Rum浸到軟身, 酒香味都幾濃✨

💛個人必食推介: 鬼·頂立烏冬(天王湯底), Tirimisu

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#鬼·頂立烏冬 ($110)
#虹吸珈琲 ($70-$110)
#Lemonade ($50)
#昭和風硬布丁燒 ($65)
#Tirimisu ($65)

@damn_lab_tm
@damn.hk.official

📍頂立 (屯門)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #井財街 #屯門 #屯門美食 #食好西 #咖啡配烏冬 #鰹魚昆布湯 #自家烹調 #自家咖啡 #冷萃咖啡 #精品咖啡 #特色小店
  • 燒布丁
2022-09-29 15 浏览
屯門小店林立,今次👦🏻就揀咗喺虹橋嘅一間小店(真小店,得大概10個位)🤣。裝潢十分特別,周圍都係鬼怪👺!食物仲特別,原來頂立係間烏冬+咖啡☕️專門店,食烏冬配咖啡而唔係茶飲🫶🏻!再加埋店員服務態度良好,詳細介紹餐廳嘅食物,食物質素超高質,係超級推薦大家一試嘅小店😏!🌟海神·神頂立餐廳提供三款湯底,全部都以「鰹昆魂」鰹魚昆布湯作湯頭,「天王」、「地魔」、「海神」,分別係雞白湯、醬油豚介、海鮮風味(清酒🍶+蝦殼+龍蝦殼)🦞湯底。至於烏冬配料就有海帶、木耳、荀、腐皮。今次👦🏻叫嘅海神係意想不到嘅重蝦鮮甜味,絕對比平時食嘅蝦湯拉麵濃郁+鮮甜極多!餐廳提供3款叉燒烏冬份量,鬼頂立係2片叉燒,👦🏻叫嘅神頂立就係6片叉燒!叉燒係慢煮豬肩肉(連用嘅豬肉部位都會間唔中轉換!),叉燒厚切,調味同油脂分布都係剛剛好😍。🌟天王·鬼頂立至於👧🏻叫嘅天王湯底並唔係普通雞白湯,而係加入當歸調味嘅藥饍湯!湯底奶白,雞味同當歸超夾,質感就唔係重膠質,不過對於平時食拉麵唔會飲曬湯嘅👧🏻,難得飲曬雞白湯又唔覺得口渴就知佢咩料啦😛。烏冬發揮正常,無驚亦無喜。隨烏冬仲有送上明太子蟹籽沙律,蟹籽切成正方形▫️方便夾起,爽甜清新😏。🌟

🌟海神·神頂立

🌟天王·鬼頂立

🌟手作檸檬汽水
呢到連Lemonade都係自製,唔係叫你是但叫罐汽水🥤,超有心思!Lemonade唔係坊間飲開嘅偏酸🍋,而係有天然檸檬汁+檸檬皮所帶嚟嘅清香~仲聽到店員介紹係有加豆蔻,煮完檸檬糖水仲要發酵、入罐(已省略當中極多程序),一罐檸檬汽水真係得來不易😧!

🌟冷萃咖啡
餐廳係間烏冬+咖啡店,一場嚟到冇理由唔試下!今次餐廳提供嘅咖啡豆係來至埃塞俄比亞,味道偏向Floral,Aftertaste就有少少朱古力味🍫,算幾易入口!

🌟昭和風硬布丁燒
餐廳都提供唔少甜品🍮,今次揀嘅布丁燒就幾岩👧🏻👦🏻心水!布丁嫩滑富有蛋香,下層嘅蛋糕層比坊間嘅布丁燒,口感上有少少似杏仁蛋糕,蛋糕盡索焦糖溶液但唔會覺得甜膩。
👺頂立 👹🏮《屯門》通常都係蛋糕麵包配咖啡 而點解會有鏗魚湯鳥冬配咖啡☕️咁特別嘅配搭呢🤔店員話發現鰹魚湯中的鮮味 會改變味舊及嗅覺 令品嚐咖啡時 會作出風味上改變 ✌🏿 今次已經係二訪 發現轉左meun 所以又黎試試鬼•頂立($110)-慢煮豚肩肉叉燒x2 唔好睇佢個樣好似好鞋口咁食落其實好嫩滑!平時麻麻叉燒嘅我 都好鍾意呢款 除左豚肉叉燒仲有烏冬 荀 木耳 竹輪 同大大塊腐皮 索盡鮮甜嘅湯底🐓湯底:天皇濃厚且鮮嫩雞白湯加入適量當歸入藥調味 調出獨有雞白藥膳湯十分養生嘅感覺🐥鬼•頂立($110) 湯底:海神清酒🍶蝦頭🦐龍蝦殼🦞係海洋嘅味道 超級鮮味嘅湯底! 超推介鍾意海鮮嘅朋友🍮昭和風硬布丁燒($65)唔同平時食開嗰d布丁燒呢個係昭和風味 所以布丁較實心 蛋味重下層係蛋糕索埋焦糖汁 😊好好味☕️Cold brew($60)同 🍋Lemonade ($50)都係係自家製的 個罐好靚!cold brew 用埃塞俄比亞豆有honey 同朱古力嘅味道 唔會覺得苦 一啖珈琲再飲一啖湯 可以感受到珈琲嘅變化Lemonade 🍋用檸檬皮 檸檬水同豆蔻浸過夜發酵😮好有心思好好飲👍🏻整體來講 鋪頭嘅食物
👺頂立 👹🏮《屯門》

鬼•頂立($110)
-慢煮豚肩肉叉燒x2
唔好睇佢個樣好似好鞋口咁食落其實好嫩滑!
🐓湯底:天皇
濃厚且鮮嫩雞白湯
加入適量當歸入藥調味 調出獨有雞白藥膳湯
十分養生嘅感覺🐥
天皇鬼•頂立

鬼•頂立($110)
湯底:海神
清酒🍶蝦頭🦐龍蝦殼🦞
係海洋嘅味道 超級鮮味嘅湯底! 超推介鍾意海鮮嘅朋友
海神鬼•頂立

🍮昭和風硬布丁燒($65)
唔同平時食開嗰d布丁燒
呢個係昭和風味 所以布丁較實心 蛋味重
下層係蛋糕索埋焦糖汁 😊好好味
昭和風硬布丁燒

Lemonade 🍋
用檸檬皮 檸檬水同豆蔻浸過夜發酵😮好有心思好好飲👍🏻

整體來講 鋪頭嘅食物甚至飲料🥤都感受到超用心設計 😋😋另外店員嘅服務都值得一讚 會好細心友善咁同客人互動講解👍🏻👍🏻👍🏻係絕對會再回頭嘅小店🤘🏻
2022-09-27
天皇鬼•頂立
海神鬼•頂立
昭和風硬布丁燒
  • 鬼·頂立海
頂立從自家製特式飲品,以及店主送上食物時逐一介紹,期望食客可以感受到從味覺帶來的新鮮感,非常欣賞佢對食物飲品嘅執着和尊重😍**********🌟推介🌟兩款烏冬都用鰹魚昆布做base,揀咗鬼 · 頂立($110),即係2片慢煮豚肉叉燒,另外有魔 ·頂立/4片($140)同神 · 頂立/6片($170)今次揀咗地魔同海神:地魔係用醬油豚介🐷海神就用上蝦頭🦐、龍蝦殼🦞等熬製而成兩款都鮮味十足,湯頭非常鮮甜除咗豚肉叉燒🐷,烏冬仲有昆布、雲耳、竹輪等…重點係大大塊腐皮,索盡鮮甜嘅湯底-餐廳主打鮮味配合咖啡☕️,店主上菜時會介紹食法(1)先品嘗咖啡(2)飲啖湯、食烏冬(3)再飲咖啡鮮味來自脂肪,停留係舌頭上,將味蕾放大,再飲一啖咖啡更能夠taste到咖啡嘅味道烏冬附送明太子蟹籽沙律,明太子蟹籽混合wasabi壓實切粒,脆卜卜好清新**********提拉米蘇($65)🌟推介🌟有軟硬度選擇,今次揀咗軟嘅即係將手指餅浸多啲Baileys,食起上嚟軟腍腍,雖然比較軟,但中間都仲有小小脆,整個Tiramisu好creamy**********飲品Cold Brew($60)🌟推介🌟用咗埃塞俄比亞,飲落順口,
頂立

今次揀咗地魔同海神:
地魔係用醬油豚介🐷

海神就用上蝦頭🦐、龍蝦殼🦞等熬製而成

兩款都鮮味十足,湯頭非常鮮甜

餐廳主打鮮味配合咖啡☕️,店主上菜時會介紹食法
(1)先品嘗咖啡(2)飲啖湯、食烏冬(3)再飲咖啡

**********
提拉米蘇($65)

🌟推介🌟
有軟硬度選擇,今次揀咗軟嘅

飲品

Cold Brew($60)
🌟推介🌟
用咗埃塞俄比亞,飲落順口,有花香味🌺、及後甜甜地,有小小蜜糖🍯嘅味道
手作檸檬汽水Lemonade🍋($55)

🌟推介🌟
店主介紹Lemonade有檸檬皮、檸檬汁、豆蔻粉,自行入罐,聽到都知成本唔平💰,仲發現罐上嘅貼紙貼得唔對稱,唔知係咪店主自己貼嘅呢😳

店舖出面仲有唔少錶位,揸車人士不妨專程去試吓🚗
2022-09-18
  • 鬼·頂立海
  • Cold  Brew
屯門👾暗黑系小店「頂於天,立於地,創於海」- 是為頂立也喜歡這個inspiration第一次到拉麵和咖啡結合的餐廳精緻小巧的店面卻無一不是打卡和觀賞的角落牆壁上的鬼怪👹面具、日式和風掛簾、港式霓虹光管有一種個性化的吸引力點了兩碗鬼·頂立烏冬麵🍜,分別要了鮮嫩雞白湯的「天王」湯底和8小時醬油烹調的「地魔」湯底。特別喜歡煙韌有口感的日式腐皮,烏冬咬口彈牙。每碗烏冬,配合一碗明太子蟹子沙律,絕不馬虎的小食。店長建議可以配合冷萃咖啡,吃烏冬麵之前先喝一口,再吃烏冬麵。冷脆咖啡與烏冬麵相間食用,感覺到回甘味變為清甜,絕無一點違和感。手作檸檬🍋汽水則爽口適合夏天。甜品是驚喜又最喜愛的環節,日本若竹抹茶巴斯克若竹抹茶用作甜品烘焙恰到好處既有抹茶的香澀、又不掩蓋芝士的濃郁真的又驚又喜的小店莫名其妙的愛上
屯門👾暗黑系小店
「頂於天,立於地,創於海」- 是為頂立也
喜歡這個inspiration

第一次到拉麵和咖啡結合的餐廳
精緻小巧的店面
卻無一不是打卡和觀賞的角落
牆壁上的鬼怪👹面具、日式和風掛簾、港式霓虹光管
有一種個性化的吸引力

甜品是驚喜又最喜愛的環節,日本若竹抹茶巴斯克
若竹抹茶用作甜品烘焙恰到好處
既有抹茶的香澀、又不掩蓋芝士的濃郁

真的又驚又喜的小店
莫名其妙的愛上