「其實我幫襯過好多次但一直冇機會問,其實點解係呢啲面具嘅?」等待外賣熱辣出爐,呢個moment我習慣r吓水吹,畢竟食就食過好幾次,比起碗麵,我更有興趣嘅係個裝修佈置。「其實我幫襯過好多次但一直冇機會問,其實點解係呢啲面具嘅?」經店員詳細解說,般若係日本傳說中一種鬼怪,或者更貼切嘅形容係一種怨靈,佢哋多數係女性,因含怨受屈而死去就會變成般若。而愈係美麗嘅女子化成嘅般若愈係醜惡猙獰。「可能我哋對呢個社會有好多意見、不滿,表達唔到,屈住咗。加上有另一層意思係般若生前(仲係人嗰陣)好多時都被誤解,就好似我哋成班一齊做咖啡,好多人會懷疑我哋做緊嘅嘢之類,呢個處境同般若亦好相似。」聽到呢度,我腦中默默地想回句話,念念不忙,必有迴響。正如小店門前,點一盞燈,有燈,就有人。‑ ‒ – 食物方面,餐廳主打自家製烏冬,由麵團、水油與鹽比例以至每一條烏冬麵切割都係都係自己一手包辦。比起之前嘅烏冬麵,我好鍾意新recipe 嘅烏冬口感,介乎刀削麵嘅嚼勁與烏冬麵嘅彈滑之間,而且特別掛湯!至於湯底同咖啡嘅契合正正係點綴之筆!結合餐廳house blend珈琲同個湯底,比起齋湯底品嚐佪咸鮮風味更突出desu!3款湯

‑ ‒ –

3款湯底幾次食都係嗌蝦頭湯,當歸雞白魚介湯堅係初體驗。湯底texture好醇厚,當歸未冇話好濃烈,另外追加係燒竹輪同溏心蛋係必須der~~~

小店連甜品都係自家製,私心鍾意食個日式布甸,口感唔係滑捋捋但反而好係我杯茶!蛋味超級香,甜度正常。另外第一次試若竹抹茶巴斯克,Size嚟講性價比好高!質地好幼滑,茶味同香醇CC乳酪平衡。
第一次遇到一間餐廳,先同你上一堂生物課,教識你人類係點感受「鮮」味,配合嗅覺同味覺,令你感受唔同嘅風味。店主每枱都會親自解釋,可以feel到佢好想你享受到碗麵嘅味道,呢種心思真係好值得尊敬🫡💡海.頂立 蝦頭龍蝦魚介湯 $95 + 冷萃咖啡 $70 (套餐) + Tiramisu (加配甜品)按照餐牌教學,先飲一啖咖啡,再飲一啖湯,可以提升湯嘅甜味。咖啡偏向nut,剛好我都唔鍾意太酸,唔會太苦澀,幾好飲。湯頭就真係好有層次,完全吸收晒蝦頭同龍蝦嘅鮮甜。烏冬係扁身少少,個人口味覺得有啲太硬身,都好掛湯。好心急試完個烏冬先醒起前菜,望落唔知係咩嚟,食落先知係明太子沙律,撈咗wasabi,食落好爽口好惹味。Tiramisu 有得揀硬定軟,平時就食creamy滑身嘅多,有時都幾掛住手指餅嘅口感,所以揀咗硬身。咖啡味同酒味都好出,仲要有麥提莎嘅脆感,口感同味道都幾中我口味。😍💡天.頂立 秘製當歸雞白魚介湯$95 + 冷萃茶 $70 (套餐) + 梳乎厘芝士蛋糕 (加配甜品)朋友食咗雞白湯底,湯頭真係幾有趣,奶味好重,又滲返陣甘甘地嘅當歸味,唔鍾意藥材就可能麻麻了。冷萃茶試咗兩啖都幾驚喜,比較一般茶

朋友食咗雞白湯底,湯頭真係幾有趣,奶味好重,又滲返陣甘甘地嘅當歸味,唔鍾意藥材就可能麻麻了。冷萃茶試咗兩啖都幾驚喜,比較一般茶更有層次,味道好似比平時嘅茶行得遠啲。梳乎厘芝士蛋糕(唔係日日有㗎~)好綿但唔係太實,芝士味唔算濃,過吓口癮唔洗咁膩~

全店細細,總共得10個座位。小貼士係盡量兩個人先去,多過兩位都幾難等位🥺當日天氣好凍,吹風等咗半個鐘,入到去有熱湯烏冬飲,真係好感動😚如果要去都做定心理準備~
2022-12-18
  • 海烏冬麵
  • 咖啡
2022-12-20 941 浏览
天寒地凍 最想就係要一碗熱麵食左幾日拉麵開始悶 心想不如食下烏冬俾我揾到屯門虹橋有 烏冬X咖啡 嘅 頂立平日12點幾到已經好多客人門口一如其他日式餐廳都掛有大燈籠不過佢地嘅係畫左魔鬼圖案嘅 好特別😎餐廳唔算大 大概可以坐到10人吧雖然唔大但裝修擺設都有心思的店員熱心介紹咖啡同埋各款口味嘅烏冬講解下咖啡+湯底會有唔同嘅鮮味原來係遊離谷氨酸激起咖啡中的谷氨酸令到風味改變😱好深但好有趣呢我喺三款湯底中揀左海神湯底係用清酒 蝦頭同龍蝦殼熬製出嚟一上枱已聞到濃濃嘅蝦香味用返店員教嘅方法品嘗 明明係偏酸嘅冷萃咖啡 竟然有淡淡杏桃/焦糖味 好得意😎鐘意佢每一碗都有大塊油揚腐皮吸晒啲湯好正 手工烏冬彈牙滑溜溜兩塊豚肉叉燒都合符期望👀最後仲叫左個Tiramisu 可以揀口感我揀左比較硬身的 食嗰時 LadyFinger仲係脆的除左咖啡之外 仲加左Bailey 所以每啖都有酒香💓呢度咖啡豆係一期一會隔一段時間就會換新豆每次嚟食都有少少驚喜 係特別嘅
天寒地凍 最想就係要一碗熱麵

所以每啖都有酒香💓

呢度咖啡豆係一期一會
隔一段時間就會換新豆
每次嚟食都有少少驚喜 係特別嘅

🍴頂立 @ 屯門🍴 之前成日經過呢間烏冬店,見到個門面好有日本氣息,好吸引,今次終於的起心肝決定去試一試,一入到去發現店面雖然小小的,但係處處都充滿店主的心思。 ------------------------------ 全店主打三款烏冬麵,包括天、地、海。而且可以按自己需要追加配菜/升級。我地今次就叫左:🟠 地 •頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95成碗麵個湯底好濃,飲啖湯試下之後就知道完全唔係重味精既感覺,高質,而且唔會死咸。塊豚肩肉叉燒同豚腩肉叉燒係經過慢煮+炙燒,好好味。食完個烏冬我仲飲左幾啖個湯,因為覺得好好飲。 🔴海 • 蝦頭龍蝦殼清酒湯 $95睇個名都知道係用蝦頭、龍蝦殼、清酒熬製,所以係好鮮味,而肉都係豚肩肉叉燒同豚腩肉叉燒,都係一樣咁好味。店主仲教我地試下一啖咖啡一啖湯底,真係會有唔同既感受😳😳😳。特別係「海」,搭配完會更加鮮味。 🔵小食:明太子沙律爽口,好開胃,愈食愈唔夠喉HAHA❤️🟢甜品係昭和風硬布甸 $35聽店主講佢地蛋既成份比較多,所以蛋味好濃,而且加左焦糖都唔會甜到癲左,我鍾意🤤🤤🤤
🍴頂立 @ 屯門🍴

我地今次就叫左:
🟠 地 •頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95

🔴海 • 蝦頭龍蝦殼清酒湯 $95

🔵小食:明太子沙律
爽口,好開胃,愈食愈唔夠喉HAHA❤️

🟢甜品係昭和風硬布甸 $35
2022-12-02 43 浏览
咖啡☕️同埋烏冬平時大家就見多啦,夾埋一齊食大家又有冇試過呢。今次就去到屯門紅橋附近嘅一間特色餐廳。淨係見到佢哋嘅裝修就已經覺得好特別,門口有幾個鬼神🐲🐉嘅公仔同埋燈籠,傳統日本鬼神畫風。餐廳唔算好大,大概10個座位左右,但每一個角落牆壁都睇得到係用心💗去設計過。咁我就叫咗佢兩個套餐,套餐入面呢分別就有明太子沙律作為前菜,明太子切成一粒粒脆卜卜加埋少少芥末醬好開胃👅。兩碗烏冬嘅配料都係一樣,有兩片慢煮豚腩肉叉燒🐖,腐皮,海帶同荀片,而我仲加咗個溫泉蛋添。🔆重點嚟啦,餐廳最主打嘅就係佢哋嘅湯底加埋咖啡。首先係要品嚐左個咖啡☕️,之後再有飲一飲個湯,再飲咖啡。味蕾嘅雙重衝擊之下,會帶來唔一樣嘅味道。❣️冷萃咖啡cold brew 佢係用咗埃塞俄比亞嘅咖啡豆☕️,佢係sibama產區嘅,飲落去就有少少似無糖嘅檸檬茶,又會帶有少少好似橙味嘅花茶。❣️地魔-醬油豚介湯x cold brew 豚湯入面老闆係用左8個鐘頭去熬製,所以每一啖都係充滿着豚肉🐖嘅香味 。當品嚐完個湯底之後,再飲番啖咖啡,竟然會變咗一個香甜嘅橙味,超特別。❣️海神 -蝦頭🦐龍蝦🦞殼清酒湯佢係用清酒,蝦頭同埋龍蝦殼係熬製嘅,成個鮮味出晒黎

❣️冷萃咖啡cold brew

❣️地魔-醬油豚介湯x cold brew

❣️海神 -蝦頭🦐龍蝦🦞殼清酒湯
佢係用清酒,蝦頭同埋龍蝦殼係熬製嘅,成個鮮味出晒黎。飲完濃郁嘅龍蝦湯之後,再飲一啖咖啡,竟然會出現咗蜜柑🍊嘅味道,真係好過癮呀。

❣️手作檸檬汽水🍋
佢哋嘅檸檬汽水竟然係自己去整嘅,老闆話用咗檸檬皮,檸檬汁同埋豆蔻發酵一晚,真係好有心機,酸酸甜甜咁,好開胃。

❣️昭和風硬布丁🍮
好香蛋味,有啲似焦糖布甸,作為飯後甜品一流。

❣️巴斯克🍰
成個蛋糕好香滑,一開始食落似芝士蛋糕咁,再食得深入少少,老闆話入面加咗baileys,裏面嘅感覺有啲似食緊雲呢拿雪糕🍨,好味到停唔到口。

2022-12-02 35 浏览
屯門也有高質烏冬店店鋪小小得一個店員但仍用心禮貌地招呼每個客人為每位客人詳盡介紹同講解門面同環境都充滿日本風情🇯🇵由門口到店內各小小心思🎌都真係好似去左個小日本咁仲係自家製餐牌每種項目💕仲有d 金句 掛在牆上「沖啡靠斷估 工作冇痛苦」每個角落都放住模型或公仔仲有日本技藝面具等仲有日本風景既畫 都營做像去了日本既氛圍我就試左海老魂 濃濃蝦頭湯底濃郁 好好飲仲有鰹昆魂 魚香清澈好吸引 飲完都唔會頸渴最後食埋巴斯克蛋糕甜蜜圓滿了
屯門也有高質烏冬店
由門口到店內各小小心思🎌
都真係好似去左個小日本咁

仲係自家製餐牌每種項目💕
仲有d 金句 掛在牆上
「沖啡靠斷估 工作冇痛苦」
每個角落都放住模型或公仔仲有日本技藝面具等
仲有日本風景既畫 都營做像去了日本既氛圍
我就試左海老魂 濃濃蝦頭湯底濃郁 好好飲
仲有鰹昆魂 魚香清澈好吸引 飲完都唔會頸渴
最後食埋巴斯克蛋糕甜蜜圓滿了

2022-11-30 36 浏览
今次再介紹依間位於屯門紅橋嘅《頂立》,我地成日四圍食,都好少會食番同一個餐廳,但唔到一個月,我地又忍唔住想再㸔的去食,今次估唔到小店門口竟然大排長龍。門口掛住白色嘅日本鬼怪燈籠,如果唔係熟客可能都唔知依間鋪頭賣乜。其實佢地係咖啡x烏冬店,店主碰巧發現鮮味嘅谷氨酸會激起咖啡中嘅谷氨酸,從而改變味道。另外店鋪亦會定期設立咖啡風味興趣班,真係好多多才才藝。頂立天地海三大湯魂,立天地海之鮮。「天王」、「地魔」、「海神」就係佢地主打嘅三款湯底。天·頂立-秘製當歸雞白魚介湯 $95 +魔套裝 (+$90)作為「天王」,用左慢煮嘅鮮嫩雞白湯,加入適當嘅當歸入藥,製成滋補嘅當歸雞白魚介湯。奶白色嘅湯底,一啲都唔油膩,湯底有雞嘅鮮甜味,飲完個身都暖哂。至於烏冬係手工烏冬,口感特別彈牙。另外追加魔套裝:2件叉燒+布丁同埋冰萃咖啡。叉燒用左慢煮豚肩肉同埋慢煮豚腩肉,肥瘦比較均勻,火炙後充滿油香。布丁係黃色嘅雞蛋布丁,質感幼滑又充滿蛋香味。冰萃咖啡定期都會更換得獎咖啡豆,今期就用左產自Ethiopia-Sidama,有酸味又帶點果香,好適合同濃味嘅烏冬一齊配搭。海·頂立-蝦頭龍蝦魚介湯 $95「海神」用左清酒

海·頂立-蝦頭龍蝦魚介湯 $95
「海神」用左清酒、蝦頭、同埋龍蝦殼,海鮮嘅鮮味一次過係味蕾爆發。依款特別適合同cold crew coffee一齊食用,一啖coffee一啖蝦頭龍蝦魚介湯,鮮味會更加突出,好神奇呀。

另外佢地嘅手作檸檬汽水都好特別,用左檸檬皮、檸檬肉同埋豆蔻製成,同出面嘅糖水好唔同,酸味同埋果香味更加突出。

是日甜品係朱古力巴斯克芝士蛋糕,面頭係焗到焦香,切開內層內感有啲似雪糕,朱古力味好濃郁,估唔到烏冬店都食到咁好食嘅巴斯克芝士蛋糕。內部口感好軟綿滑溜!

✨人均150左右

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2022-11-26 62 浏览
我叫左個“天”唔係講笑所有野嘅味完全分開返佢自己本身嘅味完全唔入味烏冬質感係我鐘意但只係食緊烏冬味湯都好淡個腐皮都係原味無入到湯汁成碗最重味就係叉燒所有野都掛唔到啲湯
我叫左個“天”

個腐皮都係原味
無入到湯汁

成碗最重味就係叉燒

所有野都掛唔到啲湯
上個月初訪這間店時食物質素非常有驚喜 尤其是咖啡同甜品令我印象好深刻 甚至比外面cafe的更有水準😍所以一早已跟朋友約好再訪啦!✨地魔。頂立(醬油豚背脂魚介湯) $95這款豚肉湯頭烹調了8小時以上🐷味道濃郁好鮮味 不會過鹹或肥膩👍🏻豚肩肉叉燒同豚腩肉叉燒都經過慢煮再炙燒 大大塊好滿足🔥配料有大大塊油揚好吸湯🤤✨天王。頂立(雞白藥膳湯配兩片豚肉叉燒) $95朋友來過幾次都系鍾情於這款雞白湯😆湯底帶有當歸同藥材甘甘甜甜的味道好特別 吾會有油膩感🥗每碗烏冬都會付上芥末明太子蟹子沙律 明大子同蟹子壓成方塊好特別😬加入芥末沙律醬味道爽脆開胃✨冷萃咖啡 $60 店舖選用了意大利著名品牌的咖啡豆 細啖品嚐咖啡帶有少少杏脯 焦糖同朱古力的香味🍫就咁飲已經好正😬一啖鮮味的鰹魚湯再一啖精品咖啡 味道會有變化😍刺激味蕾令味道更有層次👍🏻飲完豚肉湯頭再飲咖啡 咖啡會帶少少莓的酸甜味🫐✨冷萃茶 $55冷萃茶選用武夷山紅茶葉 味道有點蜜桃的果香味☺️飲落帶輕微酸甜味 可以清新一下味蕾✨冧酒提子巴斯克蛋糕 $65是日精選蛋糕口味🍰蛋糕口感軟滑吾會甜膩🍇中間的提子乾帶出甜味同提升口感層次🍷中和冧酒香濃的酒味✨昭和風硬布

✨地魔。頂立

冧酒提子巴斯克蛋糕

✨昭和風硬布丁 $35
布丁好香滑🍮濃郁奶味 底下有焦糖 質地較實淨挺身
昭和風硬布丁

📍頂立 (屯門)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
昭和風硬布丁
  • 天·頂立
  • 地·頂立
  • 巴斯克蛋糕
咁岩嚟到屯門交收,好少入屯門,梗係唔好放過嚟屯門食好西嘅機會啦!知道呢度有一間出名食烏冬嘅餐廳,裝修好別緻,大燈籠非常搶眼,好有日本風味。叫咗一碗天烏冬同埋一碗海烏冬,首先講吓烏冬質感先,烏冬好煙韌,有咬口,但係唔會唔掛湯😍😍😍配埋佢嘅特色湯底,真係好好味!🫣🫣天•頂立秘製當歸雞白魚介湯我鍾意這個湯係因為佢有藥材味🙈🙈🙈🙈,好有特色!同出面嘅日式烏冬店唔一樣,用當歸做配料,令湯底更加有層次。🤩海•頂立蝦頭龍蝦魚介湯叉燒肥瘦均勻,仲有燒過添!所以食落都好有油脂香味❤️❤️❤️🤩抹茶巴斯克抹茶味香濃,不會苦澀,芝士味亦都唔會蓋過綠茶香味💕💕仲要係店員手工製,值得支持!🤩冷萃珈琲好少烏冬店會介紹咖啡作烏冬配搭,見佢幾有特色,咖啡味香,唔會苦澀,原來咁樣飲都幾夾㗎喎🥳🥳🤩冷萃茶 武夷山正山小種紅茶茶味香濃,帶點果香🥰🥰啱啱飲完龍尾嘅湯,飲杯冷萃茶清新一下最後配埋一杯咖啡同埋一杯冷萃茶Refresh一下自己個口😙😙😙

天•頂立
秘製當歸雞白魚介湯

🤩海•頂立
蝦頭龍蝦魚介湯

🤩抹茶巴斯克

🤩冷萃珈琲

🤩冷萃茶 武夷山正山小種紅茶
茶味香濃,帶點果香🥰🥰啱啱飲完龍尾嘅湯,飲杯冷萃茶清新一下

2022-11-16 31 浏览
日式餐廳,拉麵餐館就食得多,而屯門就有間好有特色的日式烏冬店叫頂立,點樣特色法,真係要試過先知。來到麻雀雖小 五臟俱全的小小烏冬店,早早滿座的餐廳最後預早訂位,也有不少人是外賣帶走,店小二一個人忙碌,(但出餐算快)慢工出細貨,犀利。不得不說,這裡出名的是手工咖啡同埋烏冬湯底。野飲方面,首先來一杯虹吸咖啡☕️,同這裡的手作檸檬🍋汽水,咖啡的香味好出,未食烏冬之前要好好品嚐, 手作檸檬汽水就有佢獨特的味道,適合喜歡喝汽水的朋友。終於來到重頭戲,就係要選烏冬湯底啦,選了天王(鮮嫩雞白湯加當歸藥膳)同埋海神(清酒蝦頭蝦殼熬製的),天王對女人來講真係恩物啊,十分滋陰補身的。海神的味道更為吸引,超級香濃的海鮮湯底,使烏冬佈滿湯底的味道,更為吸引。配菜配搭了慢煮豚肩肉叉燒兩塊,口感嫩滑又夠厚切,唔驚食唔飽,仲有大大塊腐皮吸湯,真係神之作,好味到不得了,兩碗湯都飲曬,簡直滴水不漏。最後經介紹,一定要試既甜品,抹茶巴斯克,又香綠茶味又濃郁厚身的類似蛋糕咁,一定要配埋咖啡一起,一口蛋糕一口咖啡,簡直完美。
2022-10-04
屯門特色烏冬店x精品咖啡 - 頂立烏冬咖啡店難得星期一放假可以訓晏啲,探索下屋企附近有咩好食,碌IG見到有人介紹呢間烏冬咖啡店,有自家製既烏冬同精品咖啡,咁特別一於要試下啦✨天.頂立: 秘製當歸雞白魚介湯 ($95)湯底有三個口味: 有秘製當歸雞白魚介湯、醬油豚背脂魚介湯同蝦頭龍蝦魚介湯,我就揀左帶少少藥材味既當歸雞白魚介湯同海鮮味濃既蝦頭龍蝦魚介湯,前者以當歸調味,第一次見到有小店用當歸等中藥食材為烏冬調味,又幾特別,配上手工烏冬、海帶、油揚、慢煮豚肩肉叉燒、慢煮豚腩肉叉燒,口感層次非常豐富✨海.頂立: 蝦頭龍蝦魚介湯 ($95)另一款就揀左蝦頭龍蝦魚介湯,海鮮控必試,湯底由大量龍蝦殼同蝦頭熬製而成,食烏冬前記得飲個頭啖湯先,手工烏冬口感彈牙,配埋鮮味既海鮮湯超正,叉燒用上豚肩肉同豚腩肉製成,肥瘦適中,高質✨冷萃茶 & 冷萃咖啡飲品方面我就揀左佢地餐廳既人氣冷萃茶同冷萃咖啡,前者用既係武夷山正山小種紅茶做茶底),飲落散發出淡淡既果香,口感清新; 冷萃咖啡用上較為nutty既咖啡豆,帶有淡淡既堅果香,估唔到同烏冬又幾夾✨甜品: 布甸 & 朱古力巴斯克蛋糕布甸好滑身,奶味香濃,朱古力巴斯
屯門特色烏冬店x精品咖啡 - 頂立烏冬咖啡店

✨天.頂立: 秘製當歸雞白魚介湯 ($95)

✨海.頂立: 蝦頭龍蝦魚介湯 ($95)

✨冷萃茶 & 冷萃咖啡

甜品: 布甸 & 朱古力巴斯克蛋糕
布甸好滑身,奶味香濃,朱古力巴斯克蛋糕都好出色,芝士同朱古力既比例恰到好處
2022-11-10 323 浏览
本身好少出食評,但今次唔出唔得🥲星期六開開心心同男朋友入紅橋搵野食。11:15am 點知隔離奇蹟拉麵未開, 但太肚餓就睇下附近有咩類似日式野食記得呢間頂立開左幾個月都未試。睇OpenRice岩岩開鋪,就把心一橫試下佢。落單時👩🏻我:呢度唔該🤡店員:咁你呢個同呢個烏冬。。。👩🏻我:咦?呢個唔係拉麵黎架?🤡店員:你有無擘大眼睇清楚?(手指指主餐牌,上面個個「烏冬」)你睇下呢兩個咩字?點讀呀?我打左個突,串過馬撚🙂。第一次幫襯,就係唔清楚先開口問下。明明有另一張餐牌寫拉麵限定之類既字眼。🤷🏻‍♀️ 可以直接話我知「呀~呢個係烏冬黎架,唔係拉麵黎既, 拉麵係另一個餐之類。。」,唔洗咁Q串既。好 講返個餐👩🏻我叫左地$95 + 神$110 再+$30 升級巴斯克👦🏻男朋友叫左海$95呢個地+神+升級 = $235呢個價錢我眼中見到係:4塊叉燒+竹輪+蛋+咖啡+巴斯克(木耳+筍+海帶係我眼中係配菜)係貴既,唔緊要,食完先知值唔值而家可以答你:完!全!唔!值!👉🏼湯底太油偏淡👉🏼叉燒燒完好柴👉🏼烏冬唔夠彈牙我平時食開雪櫃直接落熱水煮都仲彈牙過佢👉🏼溏心蛋唔係日式浸過豉油味琳係原原本本烚完比你,無再浸過
本身好少出食評,但今次唔出唔得🥲

星期六開開心心同男朋友入紅橋搵野食。
11:15am 點知隔離奇蹟拉麵未開, 但太肚餓
就睇下附近有咩類似日式野食
記得呢間頂立開左幾個月都未試。
睇OpenRice岩岩開鋪,就把心一橫試下佢。

落單時

👩🏻我:呢度唔該
🤡店員:咁你呢個同呢個烏冬。。。
👩🏻我:咦?呢個唔係拉麵黎架?

好 講返個餐

👩🏻我叫左地$95 + 神$110 再+$30 升級巴斯克
👦🏻男朋友叫左海$95

呢個地+神+升級 = $235
呢個價錢我眼中見到係:
4塊叉燒+竹輪+蛋+咖啡+巴斯克
(木耳+筍+海帶係我眼中係配菜)
係貴既,唔緊要,食完先知值唔值
而家可以答你:完!全!唔!值!

👉🏼湯底太油偏淡
係原原本本烚完比你,無再浸過收你$16/隻
🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
👉🏼竹輪叫貨野燒個面 正常發揮
👉🏼巴斯克 正常發揮
👉🏼咖啡普通Cold Brew

好喇,到男朋友個碗海(唔記得影相🥲, 咁多打手post, 大家出去搵下就可以)

D餸一樣,唔講喇
👉🏼個湯咸得滯似占麵,掛麵一流但飲唔到個湯

埋單
👩🏻我:我想要返張單 唔該
🤡店員:我地無單架, 我最多比你影相

見到張相無地址電話鋪頭名,如果有咩事要報食環都報唔到,比張單都比得咁鬼鼠🤷🏻‍♀️

之後睇返3月開張到而家7個月有160好評?
載至今日fb先得115like 😂
小店係小區生存不嬲都唔容易,性價比極低既價錢+呢種服務態度真係不敢恭維!

想比錢買難受 記得幫襯下😊
2022-11-06
💕係屯門紅橋附近有一間好吸睛既小店,裝修好有特色,menu設計同插圖都好精美!!原來係一間主打鰹魚湯烏冬搭配精品咖啡既特色小店😍本身我都好鍾意飲咖啡,當然唔可以錯過啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)┈✨海·頂立(蝦頭龍蝦魚介湯烏冬)$95- 湯底由龍蝦殼、蝦頭、清酒熬製而成,第一啖入口就比濃厚嘅鮮味驚艷(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)手打烏冬口感煙韌,而且好掛湯,每一口都伴隨湯底既鮮甜味!!每碗都配有慢煮豚肩肉叉燒、慢煮豚腩肉叉燒、海帶、油揚,好豐富~好鍾意佢既叉燒,厚身得嚟又唔鞋口,肥瘦分佈合適,而且有微微炙燒過,食落更香口😋✨地·頂立(醬油豚背脂魚介湯烏冬) $95- 湯底有好重嘅豚骨味,問返店員,原來呢款醬油豚介係烹調8小時以上,唔怪之得湯底咁濃郁😋配料同上面一樣,當中我最愛大大條索哂湯既油揚,真係好好味٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و✨冷萃咖啡- 嚟得依度,當然要試招牌冷萃咖啡😍店員介紹呢款珈琲係用咗危地馬拉+埃塞俄比亞咖啡豆,微微酸好易入口,仲會飲到到有焦糖味~店員介紹飲一啖咖啡,再一啖湯底,然後再一啖咖啡,慢慢品味當中嘅變化同風味,好正( ´▽`)✨昭和風硬布丁🍮- 布丁口感比起平時出面食嘅較為結實,有好濃嘅蛋香味,不錯不

✨海·頂立(蝦頭龍蝦魚介湯烏冬)$95

✨地·頂立(醬油豚背脂魚介湯烏冬) $95
醬油豚背脂魚介湯烏冬

✨冷萃咖啡

✨昭和風硬布丁🍮
- 布丁口感比起平時出面食嘅較為結實,有好濃嘅蛋香味,不錯不錯🍮😋

✨Cold brew冷萃正山小種紅茶
Cold brew冷萃正山小種紅茶

- 茶葉係武夷山正山小種紅茶,味道清香,唔會苦澀,飲完感覺好清新✨

✨巴斯克朱古力蛋糕
巴斯克朱古力蛋糕

- 同外面食既巴斯克有少許不同,用咗新配方製作,令巴斯克朱古力蛋糕入口似雪糕蛋糕,口感更creamy綿滑,好好食!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

💕除咗食物高質又有特色之外,店員嘅服務態度亦都值得一讚👍🏻店員好細心咁介紹每一款食物,用心講解用料嘅產地同特色,走果時亦都有問返我地整個用餐體驗,服務滿分💯食完十分之滿足,非常推介比大家!!⭐️
醬油豚背脂魚介湯烏冬
Cold brew冷萃正山小種紅茶
巴斯克朱古力蛋糕
  • 腐皮醬油燒海老烏冬
  • 頂立海
  • 地頂立
  • 巴斯克蛋糕
上次去屯門紅橋食嘢,見到呢間餐廳已經好想試,小店以烏冬同珈琲為主題,提供三款唔同既湯底,非常有特色。小店店面唔大,只有10個位左右,店員會主動介紹食物,食物質素都唔錯,值得一試❤️🔎 地•頂立($95)湯底係「醬油豚背脂魚介湯」,口感綿密,味道濃郁。 🔎 海•頂立($95)湯底係「蝦頭龍蝦魚介湯」,以清酒、蝦頭同龍蝦殼烹調而成,飲落清甜,都幾有蝦味。頂立套餐升級▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶▫️魔套餐(+$90):2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶▪️神套餐(+$110):金配菜+溏心蛋+2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶▫️套餐+$30可以將布甸升級其他價值$65的手工甜品我同朋友揀左升級魔套餐~🔸烏冬比較扁身,口感都幾彈牙,而且非常掛湯。🔹兩塊慢煮豚肩肉叉燒,叉燒表面有炙燒過,口感腍滑之餘,食落更香。🔸大大片腐皮,非常索湯。🔹 冷萃珈琲:珈琲聞落好香,口感順滑,飲落帶微酸,無一般珈琲嘅苦澀味,但會慢慢回甘。店員建議先飲一啖咖啡,再飲一啖湯,再一啖咖啡,既可帶出湯底嘅鮮味,又可增添咖啡嘅風味,令兩者層次更加豐富。🔸 冷萃茶:佢係武夷山正山小種紅茶,入口帶微酸,非常特別~🔹 布甸:口感比一般布甸硬身

🔎 地•頂立($95)
湯底係「醬油豚背脂魚介湯」,口感綿密,味道濃郁。
地•頂立

🔎 海•頂立($95)
海•頂立

頂立套餐升級
▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶
▫️魔套餐(+$90):2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶
▫️套餐+$30可以將布甸升級其他價值$65的手工甜品

我同朋友揀左升級魔套餐~
🔸烏冬比較扁身,口感都幾彈牙,而且非常掛湯。
🔸大大片腐皮,非常索湯。

🔸 冷萃茶:佢係武夷山正山小種紅茶,入口帶微酸,非常特別~

🔹 布甸:口感比一般布甸硬身,我幾鐘意呢個口感~而且食落唔會太甜。
🔸 巴斯克:口感軟綿綿,芝士味濃郁,好好食😋
午餐