2023-10-27 21 浏览
作為20年黃埔街坊一定食過民兆街既韓宮,不過COVID嘅時候佢哋轉左細鋪淨係做外賣。最近嘅佢地開返堂食,一定要去幫襯。老細stella喺韓國有拎過獎見到佢新開左社交平台 ,screen cap左個post再社交平台 dm 佢訂位有一隻醬油蟹送, 即刻去試試。我哋三個人去食,先叫左個bbq set c,肉類有調味牛助骨,牛五花,五花腩同豬頸肉,仲有啲蔬菜。老闆教我地將芝士烤一陣之前捲埋係牛五花中間一齊食,話係最近韓國年青人流行既食法。食完燒肉之後就係食醬油蟹,我之前喺首爾有去米芝連既醬油蟹餐廳食過,反而覺得呢度既醬油蟹好食啲,因為佢冇韓國個啲咁鹹,仲有生蛋黃,同啲檸檬辣椒調味,蟹亦都好新鮮。將啲蟹膏蟹肉吱出嚟撈飯食,冇得輸。老闆話係佢特登就香港人口味整既,佢都覺得韓國個啲太鹹。之後再叫左個海鮮煎餅,呢個煎餅係我食過最好食既韓式煎餅,新鮮出爐有少少脆再點埋佢個汁岩岩好,個餅唔會散開好實淨,朋友都覺得好impressive。最後叫左個石鍋牛肉飯同個蒸水蛋,佢問我哋想唔想試下個水蛋加芝士,話係準備下個月推出既新menu。個芝士蒸水蛋熱辣辣咁上枱,芝士完全融入水蛋入面,食完飽到要解皮帶咁濟。值
作為20年黃埔街坊

值得一提係佢個refill既泡菜都好好食,老闆話佢係每日新鮮製造。自己之前成日買佢豬手拼盤返屋企加餸,開返堂食之後都要多啲過嚟幫襯👍🏻
2023-10-25 18 浏览
紅磡區一直以來都是香港美食的熱點,然而在這個區域中,韓式燒肉店卻少有出現。而幸運的是,我發現了一家隱藏在這個區域的寶藏,名為「韓宮」的韓式燒肉店。這家店不僅提供傳統的韓式燒肉,還有石鍋牛肉飯、冷麵、炒牛肉粉絲,醬油蟹等等。我嘗試了他們的招牌菜─韓式燒肉。肉質鮮嫩多汁,搭配著泡菜和多種醬料,每一口都充滿了濃郁的風味。牛肉,豬肉套餐,仲有兩舊邪惡的芝士。我品嚐了石鍋牛肉飯,這道料理結合了燒肉和白飯的美味,加上石鍋的獨特熱度,讓飯粒底部變得酥脆,吃起來更加香口可口。比較特別的是醬油蟹,真系第一次食。用特製的醬料生醃蟹,有蟹膏,配上紫菜飯。生蟹配紫菜飯,原來都幾夾。另外,我幾鍾意海鮮煎餅,味道剛剛好,份量都幾大。經社交平台成功訂座,即可獲$68享用醬油蟹1隻,優惠期至31/10/2023*韓宮是一家不錯的韓式燒肉店,提供了多種美食選擇,滿足了不同口味的需求。無論是喜歡燒肉還是喜歡海鮮,無論是喜歡重口味還是喜歡清淡口味,這裡都能找到適合自己的美食。

2023-10-25 266 浏览
嗨!我今日要向大家介紹一家位於紅磡區的韓式燒肉店,它就是韓宮!係,你沒聽錯,紅磡區少有的韓式燒肉店終於現身了!它不僅提供正宗的韓式燒肉,還有一系列讓你垂涎三尺的美食,包括石鍋牛肉飯、冷麵、炒牛肉粉絲,還有各種各樣的雜錦海鮮麵!當你踏進韓宮的時候,你會被它獨特的氛圍所吸引。整個店充滿了韓國風情,處處都彰顯著韓國的特色。服務人員也非常友善,他們樂於為你介紹菜單上的每一道菜,讓你更了解它們的特點。首先,他們的招牌菜─韓式燒肉。哇哦,那肉質又嫩又多汁!配上新鮮的蔬菜和多款醬料,每一口都是那麼美味。當然,不能忘記他們特製的蒜蓉醬,這真是絕配啊!接下來,這道菜把燒肉和白飯結合在一起,再加上石鍋的熱度,讓飯底變得超香脆,真是讓人欲罷不能!除了這些經典菜品,韓宮還有更多驚喜等著你。還有他們的冷麵,清爽的湯底搭配彈牙的麵條和蔬菜,簡直是夏天的救星!還有炒牛肉粉絲,這道菜色香味俱全,牛肉的鮮味和粉絲的口感完美結合。別忘了還有雜錦海鮮麵,海鮮的鮮甜味道讓人回味無窮!總而言之,韓宮是提供了各種美食選擇,滿足了不同口味的需求。

總而言之,韓宮是提供了各種美食選擇,滿足了不同口味的需求。

2023-10-25
2023-10-23 11 浏览
BBQ Set C呢一個拼盤有調味牛肋骨,牛五花,五花腩,烤豬頸。肉種類都好多,好啱一啲貪心嘅人士嚟食。調味牛五花食落好香甜。五花腩就食落去一啲都唔會好肥膩,肥瘦適中。牛五花好香牛味,雖然薄薄地一片,但係一啲都唔失禮。烤豬頸肉好香豬味,仲有好多醬汁可以點。除咗肉之外,仲有烤芝士,腸仔,泡菜,芽菜同埋一個雪耳,非常之特別,第一次咁食。冷麵麵條非常之爽口彈牙,食完燒肉食返個冷麵解膩一流。建議落芥末醬同埋醋,食落去味道仲加豐富。海鮮煎餅一定要叫,非常之正宗,有好多韭菜同埋鮮蝦,爽口彈牙。個餅底雖然唔係薄,但係一啲都唔會好粉,外皮到非常之香脆。醬油蟹個蛋黃好香濃,撈埋蟹膏一齊食好正,蟹肉就好滑,索一啖就索咗落口,好鮮味。
BBQ Set C

冷麵

2023-10-17
星期一晚去食飯,估唔到得到好熱情嘅阿豬媽親身款待。佢好開心咁同我哋講佢喺呢個區到已經做咗好多年,韓宮今年係重開,肥妹仔都戥佢好開心。BBQ Set C $499呢一個燒肉套餐係for二人,入邊有調味牛肋骨,牛五花 ,烤五花腩,烤豬頸肉,鍾意食牛豬牛嘅朋友一定要叫。最特別嘅係佢除咗呢啲肉類之外,仲有兩塊芝士,泡菜。芽菜,腸仔等等可以去燒。調味牛肋骨好香甜,有用梨汁去醃過,所以好香甜,肉質好軟林好好食。牛五花就薄薄地,一片輕輕烤熟已經可以食得。韓牛真係韓牛,超濃牛味。五花籃一啲都唔會太過油膩,肉同肥膏嘅分布啱啱好,點鹽好好食。豬頸肉就係要食佢個口感,食落去爽爽地,又係淨係點鹽已經超級好食。醬油蟹肥妹仔初嘗醬油蟹,係一個好新穎嘅嘗試。佢就咁食佢個豉油已經好濃海鮮味,蟹膏係軟,好淋,撈飯食。蟹肉呢就啱啱好,唔會太過凍,食落去呢就好似食緊海膽咁樣。海鮮煎餅呢一個大癲,一定一定要叫!肥妹仔鍾意食脆口野就係人都知,呢一個煎餅,雖然唔係薄一底,但係呢煎但好香脆,而且餅係有海量韮菜大蝦,食落去非常之爽!冷麵一個澱粉質完美作結。個冷麵將有芥末醬同埋醋,湯底係甜甜地嘅汁,麵條非常之爽口,好香蕎麥味

BBQ Set C $499

冷麵
2023-10-16
同朋友食飯,黃埔地鐵站出口一出就到,勁方便。有唔同bbq set,好啱2個人食先上前菜,韓國餐廳必備Bbq set好靚呀,好豐富佢哋好細心有提供碟,打完卡之後,可以慢慢分批燒,唔會過熟都食唔切盤上面仲有2大舊芝士,啱晒芝士迷我自己覺得牛肋骨最好食,醃得好好味。另外豬五花都好出色泡菜放埋上個爐度,食嗰陣時熱辣辣,夾埋肉食好正Send 貼文截圖及經IG @kbap.bbq.hk成功訂座,就可以用$68有醬油蟹1隻,優惠期至31/10/2023醬油蟹係老闆娘親自整,好鮮甜!好多膏!唔食絕對係損失。夾埋飯食真係一流,我同朋友都勁滿意❤️海鮮煎餅,好足料,明明都飽飽地都食咗好多件最後食埋牛肉炒粉絲,真係超飽沿途老闆娘都好親切,會介紹下有咩好食,又好好招呼。見到午餐有8折,真係會encore❤️❤️
同朋友食飯,黃埔地鐵站出口一出就到,勁方便。

有唔同bbq set,好啱2個人食

先上前菜,韓國餐廳必備

Bbq set好靚呀,好豐富

盤上面仲有2大舊芝士,啱晒芝士迷

我自己覺得牛肋骨最好食,醃得好好味。另外豬五花都好出色

泡菜放埋上個爐度,食嗰陣時熱辣辣,夾埋肉食好正

海鮮煎餅,好足料,明明都飽飽地都食咗好多件

最後食埋牛肉炒粉絲,真係超飽

2023-10-20 14 浏览
早幾日同朋友去咗呢間喺黃埔嘅韓國餐廳食嘢,首先地點好方便,黃埔站A出口一出就望到~👍🏻見佢寫住lunch 八折優惠,近來真係好多餐廳都難捱~~btw 食過先知佢值唔值得再嚟!呢間韓國餐廳除咗有一般嘅韓國嘢食,仲會有韓燒~我同朋友基本上都毫無懸念揀咗Set C!因為貪佢咩都有~咁就咩都可以試吓😋😋同大部分韓國餐廳一樣,先會上啲前菜以前冇特別鍾意食醃蘿蔔,但呢間幾好味,忍唔住一夾再夾~~我哋食比較早嘅時間,最初冇咩人,老闆娘仲同我哋傾咗陣偈,非常Nice~又好緊張我哋鍾唔鍾意啲食物等~~唔知點解好加分,覺得好親切☺️我哋嘅Set C 上菜了~~望到覺得好豐富😋有牛有豬仲有啲配菜~個人覺得最特別係有2嚿芝士俾你包肉食,同埋仲有雪耳!!真心第一次燒雪耳😆口感脆脆哋幾特別~~侍應好好,俾多隻碟我哋,話如果食唔切,可以先放啲肉喺碟再慢慢燒~ 咁我哋都將一半嘅肉先放碟再慢慢燒慢慢食特別一讚嘅個牛肋骨,超入味同腍~ 好好味🥹🥹真心想encore!!! 其他肉都好味~不過有1、2片隨住個板越來越熱,可能會有少少燒得over咗,呢個就關自己事~ 但普遍唔同嘅肉都係正!我哋另仲叫咗啲嘢食,不過朋友講我先知,有

同大部分韓國餐廳一樣,先會上啲前菜

以前冇特別鍾意食醃蘿蔔,但呢間幾好味,忍唔住一夾再夾~~

口感脆脆哋幾特別~~

我哋另仲叫咗啲嘢食,不過朋友講我先知,有個意外收穫,原來10月內經IG book枱可以用優惠價加錢有醬油蟹😋😋😋實不相暪,之前去韓國都冇食過醬油蟹,香港更少機會食,所以呢次係我第一次食~ 真係有驚艷到我,啲膏超多,要食返啖飯中和一下~~ 但成隻蟹肉質都好鮮,多肉,唔會得個殼!喂~原來食醬油蟹係咁嘅!下次再食過先得~~

蟹蓋除咗有蟹膏仲有蛋黃,撈埋飯食超想加飯😂omg 突然發覺平時唔特別鍾意食蟹,係我未食到好食嘅蟹🤪 (同埋見唔見到啲膏先!)

喺咩都想試嘅情況吓,叫咗個海鮮煎餅同牛肉炒粉絲,煎餅好厚實、足料,雖然唔平,但同朋友一致認同對得住個價錢~牛肉炒粉絲都爽口!最緊要係……當食唔晒打包,第二日食嘅時候都覺得仲係好好味😋

總結:值得encore~ 希望佢可以做落去喇👍🏻
2023-10-20 50 浏览
身為黃埔人,當年韓宮結業左真係好傷心,得番轉角間外賣店,但最近出地鐵站見到佢重開,就約番啲朋友去重拾舊時嘅味道。韓宮係一間韓國人主理嘅韓國餐廳,出品十分有保證,一路都食左好多年,可惜敵不過疫情,只可以轉做外賣店賣便當同炸雞。依家新開番,佢地應該主打韓式燒肉。張張枱都有韓燒爐,大部分都有抽氣扇,我地全晚差唔多9成枱食韓燒都唔會好大油煙。我地3個人去叫左個2人韓燒(豬+牛)餐,$499有4款肉,豬頸肉、五花肉、牛五花同埋調味牛肋骨,仲有芽菜、泡菜、雪耳、香腸、茄子同埋芝士。4款肉只有牛肋骨係有調味,其他都係新鮮切出,加埋佢地自家嘅sauce就岩岩好。個調味牛肋骨都好入味,老闆娘話佢地所以醬料都係佢自己做,泡菜芽菜都係佢每日新鮮整,真係好好食,番添左幾次😂不過呢個set就冇包生菜蒜頭嘅,要另外加錢叫,$60一份。一開始以為2人燒肉餐唔夠3個人食,所以再單點多幾樣野。點知上菜先個樣樣都好大份,最後都食唔晒。我地最鍾意個海鮮煎餅,佢地會等到你食完韓燒再上其菜式保持熱度。個海鮮煎餅好香脆,份量亦都好大個,一人可以有2-3塊。新鮮熱辣食當然好食,但過多陣就算凍左但都係好脆口,加埋佢地個醬汁真係食到飽

依家新開番,佢地應該主打韓式燒肉。

SET  C  豬+牛燒肉

一開始以為2人燒肉餐唔夠3個人食,所以再單點多幾樣野。點知上菜先個樣樣都好大份,最後都食唔晒。我地最鍾意個海鮮煎餅,佢地會等到你食完韓燒再上其菜式保持熱度。個海鮮煎餅好香脆,份量亦都好大個,一人可以有2-3塊。新鮮熱辣食當然好食,但過多陣就算凍左但都係好脆口,加埋佢地個醬汁真係食到飽飽都忍唔住食埋清碟。
海鮮煎餅

今次我地本身打去book枱,佢地話依家到10月尾做緊promo 經社交平台 book枱,可以$68食醬油蟹,原價好似$198,咁我地當然唔會錯過呢個優惠啦。本身好少喺香港食醬油蟹因為驚唔新鮮,但係咁平試下無防,叫左一隻share。佢一隻唔算好大但係都叫多膏,好多紅膏。佢個醬油好有驚喜,我兩個朋友唔係好敢食生蟹但都去過韓國食,當時佢地話應該唔會再試,但係今次佢地話好食過韓國,主要因為個醬油冇咁咸,有檸檬同辣椒嘅調味,味道比較清新,又會用咸味去蓋過蟹嘅鮮味。我地同老闆娘講話好食過韓國,佢都話係佢自己調味,因為佢都唔鍾意韓國個種好咸嘅醬油味,老闆娘口味同香港人好夾👍🏻
醬油蟹

另外我地仲叫多左個牛肉石頭鍋飯,其實已經食唔落,因為醬油蟹都有跟紫菜飯。但係見到個石鍋岩岩出爐又忍唔住口。石鍋飯好多菜蔬,芽菜冬菇菠菜等所以都唔會好漏,加上佢地個韓國辣醬,唔似出面買個啲咁咸,所以都好好食。
石鍋牛肉飯

咁多年冇食過韓宮,雖然冇睇到佢lunch有冇啲lunch set 湯鍋個啲,但係晚市燒肉真係抵食,只係我地貪心叫得太多,3個人一入燒肉再加個主食其實都好夠。老闆娘雖然唔識講中文,但佢都好鍾意用英文同客人傾計,睇得出好多都係以前幫襯開番黎再食。佢都話會繼續研究菜式。
2023-10-19
SET  C  豬+牛燒肉
2023-10-19 9 浏览
朋友新居入伙,搬到紅磡這個美食小區,睇完她的新屋,就到這間她推介的韓食餐廳食晚飯。懶得諗,當然點了BBQ Set,我們點了$499 的,以牛和豬作主打!應該是店主的韓國女士專人介紹,見到我影相,就告之這種一大盤食物一起上菜的食法,在韓國現在很流行,又真!影出來很豐盛、漂亮!待我們影相以後,才開火讓我們暢食!五花腩、豬頸肉、牛五花和牛肋骨,全都新鮮好味。朋友是來過兩次,醒目地經餐廳的IG訂枱,就能以$68 特惠會錢加點醬油客一隻。久違了的醬油蟹!超好味!還加送紫菜白飯!小店的店員友善,店主雖是韓國人,但以英語跟我們談話,又細情介紹外種食物的食法,很有人情味。餐廳正正就在黃埔站出口,食完勁方便就可以坐車回家。

待我們影相以後,才開火讓我們暢食!
五花腩、豬頸肉、牛五花和牛肋骨,全都新鮮好味。

久違了的醬油蟹!超好味!

還加送紫菜白飯!

餐廳正正就在黃埔站出口,食完勁方便就可以坐車回家。
2023-10-18
  • 醬油蟹
  • 調味牛肋骨
2023-10-19 23 浏览
好耐無食韓國燒肉,放工約左朋友去黃埔食燒肉今次揀左個2人餐A餐最抵食$399勁大盤肉,有3款豬肉,豬頸肉,五花腩,辣醬五花腩五花腩半肥瘦,爽彈有嚼勁燒到濃邊食好正個盤特別設計,少少傾斜,豬油會漏走,所以燒完都吾會油配菜有芽菜,泡菜,雪耳,茄子,芝士同腸仔,最鍾意係芝士同芽菜用左社交平台 優惠$68 一隻醬油蟹勁抵食好多蟹糕,醬油調味好好,吾會太咸韓國飯加紫菜特別好食老闆娘Stella 好好人好有禮貌,原來佢韓國有攞獎,難怪咁有質素
好耐無食韓國燒肉,放工約左朋友去黃埔食燒肉

今次揀左個2人餐A餐最抵食$399
勁大盤肉,有3款豬肉,豬頸肉,五花腩,辣醬五花腩
五花腩半肥瘦,爽彈有嚼勁
燒到濃邊食好正
個盤特別設計,少少傾斜,豬油會漏走,所以燒完都吾會油

用左社交平台 優惠$68 一隻醬油蟹
勁抵食
好多蟹糕,醬油調味好好,吾會太咸
韓國飯加紫菜特別好食

放工後跟大學同學聚會 回到黃埔附近找吃的 地鐵站一出有間韓國料理之前經常吃 想不到現在裝修了餐廳內更加整潔明亮 餐牌選擇非常多有烤肉有炸雞有海鮮等韓式料理 好像連餐牌都升級了先來一份足料海鮮煎餅 粉漿比例平均 煎餅鋪滿蔥花及各海鮮 很好吃 會為咗這個煎餅再來糾結炸雞還是點烤肉 結果我們選擇了烤肉套餐 裏面的配料非常豐富多元化 一大盤適合多人享用 點了一盤豬肉的拼盤 有五花腩亦有豬頸肉 配料除了泡菜芽菜之外還有烤芝士跟雪耳 很特別啊 這兩款都很夾配肉吃 有驚喜 重點是主廚會出來跟你聊天 教你怎樣配搭 好親民本身我一般醬油蟹 不過朋友們表示想試下 結果點了一隻 份量很足夠 醬油蟹亦會配紫菜白飯 朋友表示蟹很新鮮配上wasabi有新意 讀書時期必食的石鍋牛肉飯 熱辣辣好好食 重點係整到脆卜卜的飯焦!

BBQ  SET  A

醬油蟹配白飯

BBQ  SET  A
醬油蟹配白飯
石鍋牛肉飯
好耐無食韓烤了😍😍今日收工真係好肚餓 馬上要叫一個豬肉BBQ套餐 套餐前仲有幾款前菜食住等 泡菜一定唔少得 仲有鹹鹹地嘅菠菜酸蘿蔔yummy 越食越肚餓套餐擺盤精美 裏面有烤豬頸肉 另外仲有五花腩 辣同唔辣任君選擇 除咗豬肉 其實呢度仲有唔同種類嘅肉類包括烤牛肉 雞肉 仲有海鮮 大蝦同扇貝等呢度居然有醬油蟹(韓語:간장게장)!佢係韓國五大名菜之一,將未經烹調的生蟹放在醬油中醃製而成,當地民眾喜愛直接將白飯加進蟹蓋內與蟹黃一起伴吃,故這道菜色又名「偷飯賊」。個蟹都好新鮮 平時我都好驚食生蟹 今次真係大快朵頤食完啲生冷嘢 要叫返個辣豆腐湯 用石鍋上確保熱度十足 裏面有唔同嘅海鮮 有蝦蜆 辣度平均另外留下深刻印象😍😍最後再同好客老闆娘影埋張合照!原來老闆娘10年前攞過烹飪大獎難怪水準超凡嫌唔夠飽想拎返屋企品嚐隔離仲有外賣店 形形色色嘅韓式料理都可以買返去架🤭🤭
好耐無食韓烤了😍😍

食完啲生冷嘢 要叫返個辣豆腐湯
用石鍋上確保熱度十足
裏面有唔同嘅海鮮 有蝦蜆 辣度平均
另外留下深刻印象😍😍

最後再同好客老闆娘影埋張合照!
原來老闆娘10年前攞過烹飪大獎
難怪水準超凡
嫌唔夠飽想拎返屋企品嚐
隔離仲有外賣店 形形色色嘅韓式料理
都可以買返去架🤭🤭
2023-10-10
2023-10-09 50 浏览
之前黎黃埔一出地鐵見到呢間韓國野已經好想試下,是晚諗唔到食咩再勾起呢間餐廳,決定黎試一試成間餐廳好家庭feel,坐低呀豬媽就黎打招呼,好nice係甘問我地想食咩,又介紹原來佢地D腌物全部都係自己整,仲話原來經IG kbap.bbq.hk成功訂座,即可換購$68醬油蟹1隻,於是我地即刻即時整,甘就有蟹食~醬油蟹雖然唔算大隻,但羔都唔少,而且個醬油腌得好好,完全唔咸,又能夠帶出蟹鮮味,勁讚既係店家仲會加多隻蛋同配埋紫菜飯,非常體會到食客既需要,撈埋食yumyum~之後一定要叫既就係韓烤啦,本來想叫牛SET,但無晒,唯有叫豬SET啦!好得意佢地係用陶盤直接放烤爐上面烤,好處係完全唔會痴底,本來以為豬肉會好鞋,但完全係滑嫩又充滿油分,仲有肉味,好中意佢個辣醬烤五花腩,少少辣更惹味配菜好特別係有雪耳同芝士,芝士燒熔左拉絲真係好正,雪耳就可以清下腸胃,呀豬媽話呢2樣韓國後生韓烤都特別中意叫平時泡菜pancake見得多,呢度係可以加埋芝士,超邪惡但又好想食~ 煎得超級脆,有少少燶邊,但好脆同埋好勁芝士,又香又好味,不過建議多D人分會好D無甘膩最尾解膩叫左個水冷面,冰凍酸酸地,解一解熱氣,開胃番又可以

最尾解膩叫左個水冷面,冰凍酸酸地,解一解熱氣,開胃番又可以繼續食哈哈~
2023-10-04 59 浏览
樣樣都好大份好味另外店員們都好幫忙見韓燒我地d肉、cheese 燒得唔均勻會主動過來幫手!會再revisit !知道店主是10年經驗但COVID 期間暫停最近8月重開有心的店一定要繼續下去!
樣樣都好大份
好味

另外店員們都好幫忙
見韓燒我地d肉、cheese 燒得唔均勻
會主動過來幫手!

會再revisit !
知道店主是10年經驗
但COVID 期間暫停
最近8月重開
有心的店一定要繼續下去!
平時食開附近嘅韓國餐廳,今次見有新裝潢嘅,即管試試佢啦。環境黎講都幾光猛,但地下有啲滑,如果再加上烤肉時嘅油煙,真係要小心啲。午市Menu 都算多選擇,烤肉、石鍋、辛辣麵都應有盡有,價錢亦由$7x至過百不等。叫左個海鮮辣湯麵,青口同蜆嘅份量唔少,仲有隻蝦添,湯頭屬於微辣,唔會係死辣個種,麵質都唔錯,唔食得辣嘅可以直接叫唔辣version。但午市餐唔包嘢飲,剩係有前菜,要$98加1,比較之下就貴左少少啦。留意到餐廳應該係正宗韓國人主理,食食下聽到有個阿豬媽口音嘅人係度。