2023-10-20 17 浏览
早幾日同朋友去咗呢間喺黃埔嘅韓國餐廳食嘢,首先地點好方便,黃埔站A出口一出就望到~👍🏻見佢寫住lunch 八折優惠,近來真係好多餐廳都難捱~~btw 食過先知佢值唔值得再嚟!呢間韓國餐廳除咗有一般嘅韓國嘢食,仲會有韓燒~我同朋友基本上都毫無懸念揀咗Set C!因為貪佢咩都有~咁就咩都可以試吓😋😋同大部分韓國餐廳一樣,先會上啲前菜以前冇特別鍾意食醃蘿蔔,但呢間幾好味,忍唔住一夾再夾~~我哋食比較早嘅時間,最初冇咩人,老闆娘仲同我哋傾咗陣偈,非常Nice~又好緊張我哋鍾唔鍾意啲食物等~~唔知點解好加分,覺得好親切☺️我哋嘅Set C 上菜了~~望到覺得好豐富😋有牛有豬仲有啲配菜~個人覺得最特別係有2嚿芝士俾你包肉食,同埋仲有雪耳!!真心第一次燒雪耳😆口感脆脆哋幾特別~~侍應好好,俾多隻碟我哋,話如果食唔切,可以先放啲肉喺碟再慢慢燒~ 咁我哋都將一半嘅肉先放碟再慢慢燒慢慢食特別一讚嘅個牛肋骨,超入味同腍~ 好好味🥹🥹真心想encore!!! 其他肉都好味~不過有1、2片隨住個板越來越熱,可能會有少少燒得over咗,呢個就關自己事~ 但普遍唔同嘅肉都係正!我哋另仲叫咗啲嘢食,不過朋友講我先知,有

同大部分韓國餐廳一樣,先會上啲前菜

以前冇特別鍾意食醃蘿蔔,但呢間幾好味,忍唔住一夾再夾~~

口感脆脆哋幾特別~~

我哋另仲叫咗啲嘢食,不過朋友講我先知,有個意外收穫,原來10月內經IG book枱可以用優惠價加錢有醬油蟹😋😋😋實不相暪,之前去韓國都冇食過醬油蟹,香港更少機會食,所以呢次係我第一次食~ 真係有驚艷到我,啲膏超多,要食返啖飯中和一下~~ 但成隻蟹肉質都好鮮,多肉,唔會得個殼!喂~原來食醬油蟹係咁嘅!下次再食過先得~~

蟹蓋除咗有蟹膏仲有蛋黃,撈埋飯食超想加飯😂omg 突然發覺平時唔特別鍾意食蟹,係我未食到好食嘅蟹🤪 (同埋見唔見到啲膏先!)

喺咩都想試嘅情況吓,叫咗個海鮮煎餅同牛肉炒粉絲,煎餅好厚實、足料,雖然唔平,但同朋友一致認同對得住個價錢~牛肉炒粉絲都爽口!最緊要係……當食唔晒打包,第二日食嘅時候都覺得仲係好好味😋

總結:值得encore~ 希望佢可以做落去喇👍🏻