2023-11-18 12 浏览
同朋友來到黃埔地鐵站旁邊的韓式小店晚餐,門面似很地道的韓式小店,由一對韓國人夫婦主理,他們都很好客,喜愛和食客傾談。食客當中也不乏韓國人到店光顧。🇰🇷🥰👍🏼坐低後,先送上前菜三碟,爽口的酸蘿蔔青瓜、鮮製泡菜和韓式菜,酸酸甜甜爽口又開胃。2人韓式 BBQ set A($399),全豬的套餐,包括有五花腩、豬頸肉及醬烤五花腩、香腸、茄子、芝士條、泡菜、炒芽菜和炒雪耳,整個鍋大大份,肉的部份足夠 2 個人食用。五花腩油香味重,油脂的部分烤至脆邊,而且肉汁很多。醬汁醃過的五花腩帶點辣味,惹味得來很過隱。每片薄薄的豬頸肉夠哂爽口。烤溶的芝士可以卷在五花腩一起進食又是另一番滋味。🧀🍆🥩🥓🔥🔥傳統生菜包($60),肉包生菜可以減少點油膩感,所以追加了一份生菜。生菜新鮮夠挺身,而且包肉食,每一口咬落去都是爽脆,放上烤肉、蒜片、辣椒絲和秘製醬汁,味道香濃又美味。🥩🥬🧄醬油蟹紫菜飯($198),餐廳將醬油蟹身部分切成4份,方便易食。整隻蟹油蟹充滿了很多黃色的蟹膏,透明的蟹肉醃製了濃香的醬油、檸檬汁和芝麻油,經指尖輕輕的擠壓,所有蟹肉就可以輕易地食到,肉質鮮味甜滑。蟹蓋也是很多蟹膏集中的地方,生蛋蟹膏紫菜撈

醬油蟹紫菜飯($198),餐廳將醬油蟹身部分切成4份,方便易食。整隻蟹油蟹充滿了很多黃色的蟹膏,透明的蟹肉醃製了濃香的醬油、檸檬汁和芝麻油,經指尖輕輕的擠壓,所有蟹肉就可以輕易地食到,肉質鮮味甜滑。蟹蓋也是很多蟹膏集中的地方,生蛋蟹膏紫菜撈飯很creamy,真的是回味無窮,這個價錢可吃到醬油蟹,性價比也很高。🦀🍙

韓式炒牛肉粉絲($118),很喜歡食韓式炒粉絲的原因是粉絲很彈牙,除了食到軟熟的牛肉片外,還有很多菜的材料,包括有高麗菜、蘿蔔絲、青菜和紅椒。炒成一碟也是大大碟。😋😍
2023-11-17 120 浏览
韓宮餐廳的老闆娘非常友善,這讓整個用餐體驗更加愉快。他們的燒肉套餐價格合理,包括了多種美味的肉類選擇。調味牛肋骨、牛肉花、五花腩和豬頸肉都是經典的燒肉選項,提供了不同口感和風味的選擇,讓您可以盡情品嚐各種肉類的美味。此外,您還點了醬油蟹牛肉石頭鍋飯和韓式蒸水蛋,這些菜餚都是韓國料理中的經典之作。醬油蟹牛肉石頭鍋飯結合了鮮美的螃蟹和嫩滑的牛肉,味道豐富而濃郁,而韓式蒸水蛋則是一道簡單卻美味的副菜,帶有濃厚的蛋香和柔軟的口感。餐廳提供了價格實惠的燒肉套餐,讓客人能夠享受到多種口味豐富的肉類。而額外點的醬油蟹牛肉石頭鍋飯和韓式蒸水蛋更是增添了整體用餐體驗的豐富度。如果您喜歡韓國料理並且想要在友善的環境中享受美食,這家餐廳絕對值得一試。

2023-11-16 21 浏览
今日賀朋友新居入伙經開黃埔,又突然想食韓國嘢,於是就去咗附近一間叫韓宮嘅餐廳入到去發現啲店員全部都係韓國人,已經知道今餐應該會食到好地道嘅韓國嘢餐前配菜唔少得都係嗰幾款,有我最鍾意食嘅Kimchi,所以我好快就食完,而阿朱媽老闆娘亦都好細心,見我食完問我需唔需要加韓宮主打嘅係韓式燒烤,而我哋就叫咗個Set A,主要就係食豬肉嘅,因為我覺得韓燒唔同打邊爐,係要燒啲肥肥地嘅肉先夠香🫣個set包咗五花腩、豬頸肉、辣醬五花腩、茄子同芽菜等等!豬頸肉比較厚切亦都好有豬嘅香味,而兩種五花腩油脂味比較重,就建議燒到燶邊同埋用生菜包住食落會香啲同冇咁流🥬講到生菜就想讚一讚佢嘅生菜非常新鮮,咬落去索索聲,加埋佢個秘製醬汁,成件事係好夾嘅🫶🏻除咗韓燒,我哋仲叫咗個醬油蟹加白飯,蟹膏蟹肉鮮甜,醬油唔會太鹹而且有一種清新嘅感,會令到蟹味本身冇咁腥,食完蟹腳仲可以將啲蟹膏同蛋黃撈埋有紫菜嘅白飯一齊食,正呀總括嚟講,嘢食嘅味道唔錯,老闆娘雖然英文唔係好叻,但都會好盡力去招呼我哋同埋同我哋傾偈,係一間好有人情味嘅餐廳👍🏻

2023-11-13 327 浏览
位於紅磡嘅🌟韓宮🌟,主打🔥韓式燒肉!老闆娘兼主廚👩🏻‍🍳Stella勁好客,有時間就會出嚟同客人Social,有唔少🇰🇷韓國人幫襯,質素有保證👍🏻!🥬韓式前菜全部都以👩🏻‍🍳老闆娘嘅home recipe每朝製作,當中嘅🥬泡菜極為出色,微辣酸爽🌶️又開胃,忍唔住叫老闆娘refill咗幾次😝!🔥BBQ Set C $499牛拼豬嘅🔥燒肉Set,分量足夠2-3人share!🍖調味牛肋骨 - 獨特嘅🇰🇷韓式切法,長條形嘅🍖牛肋骨入晒味又夠軟腍,甜甜哋口味超討好👍🏻!🐂牛五花 - 輕輕一煎就油香四溢♨️,軟嫩可口!🥓五花腩 - 肥瘦相間嘅優質豬肉🐖,肥美甘香!🐖豬頸肉 - 爽口又惹味👏🏻!🦀醬油蟹 +白飯 $198🦀蟹肉軟滑中帶一點爽彈,極為新鮮✨!蟹膏好甘香,加埋蛋黃,🍚撈飯真係一流!🥠泡菜煎餅 $128以高質🥬泡菜製作嘅煎餅,連🌶️醬汁都係親自調配!煎餅香口,又有大量🦐蝦肉提鮮,唔錯!

🥬韓式前菜

🔥BBQ Set C $499

牛拼豬嘅🔥燒肉Set,分量足夠2-3人share!
🐂牛五花 - 輕輕一煎就油香四溢♨️,軟嫩可口!
🥓五花腩 - 肥瘦相間嘅優質豬肉🐖,肥美甘香!
🐖豬頸肉 - 爽口又惹味👏🏻!

🦀醬油蟹 +白飯 $198

🥠泡菜煎餅 $128

2023-11-13 212 浏览
一個月冇同朋友聚下,我想食醬油蟹,朋友想食燒肉,咁就去左我屋企附近「韓宮」,呢間好好招呼,老闆娘會出來同我地傾計同講解,佢仲要親自煮,真係親力親為,呢度雖然唔算大間,但係坐位闊落,坐得都好舒服,食物質素又好,唔怪得嗰日我哋平日去,都爆曬場。2人韓燒牛+豬肉 (Set C)調味牛肋骨、牛五花、烤五花腩、烤豬頸肉,非常豐富,仲有泡菜芽菜及其他蔬菜,最特別係烤芝士及雪耳, 將啲肉沾上芝士一齊,又邪惡又美味。醬油蟹醬油蟹唔會太鹹又新鮮,加埋蛋黃同埋其他調味料,撈埋飯好正。泡菜芝士煎餅泡菜及芝士配埋好夾,再加埋其他配料,又香口又有口感。石鍋牛肉飯鮮嫩牛肉,再加上其他配菜冬菇、菠菜、紫菜、芽菜等,撈埋一隻生雞蛋,用石鍋D飯好香飯焦。我哋趕及優惠,cap 個post screen 并經社交平台 訂枱即可以$68優惠價換取醬油蟹一份(價值$198)。 大家去食之前記得上ig睇下有冇優惠呀。

2人韓燒牛+豬肉 (Set C)

醬油蟹
醬油蟹唔會太鹹又新鮮,加埋蛋黃同埋其他調味料,撈埋飯好正。

泡菜芝士煎餅
泡菜及芝士配埋好夾,再加埋其他配料,又香口又有口感。

石鍋牛肉飯

大家去食之前記得上ig睇下有冇優惠呀。
2023-10-26
2023-11-11 42 浏览
我感到非常失望。首先,食材的质量真的很差。肉质看起来不新鲜,而且明显有些变色,给人一种不好的感觉。烤肉时,肉片的口感也很不好,有些过硬,有些则过于油腻,让我无法真正享受到美味。这让我非常失望,因为我期待能够品尝到优质的韩国烤肉。其次,服务方面也是个问题。服务员的态度冷漠,完全没有友好的笑容或者问候。每当我提出问题或者需要帮助时,他们都显得不耐烦,没有给予我足够的关注和回应。这让我感到非常不舒服,因为良好的服务是一个餐厅吸引顾客的重要因素之一。最后,价格方面也不合理。虽然我知道韩国烤肉通常会比一般的餐厅贵一些,但是这家店的价格实在是过分了。给予食材和服务的质量,他们所收取的费用完全不值得。我感到非常不满意,觉得自己被坑了一把。

2023-11-07 28 浏览
今日同男朋友黎到黃埔賀佢朋友新居入伙,順便喺呢頭搵嘢食,心血來潮想食韓燒,於是就去咗韓宮。餐廳細細間,乾淨企理,感覺幾warm。而且老闆同埋老闆娘都係韓國人,已經好有信心呢度嘅韓國菜一定係夠晒正宗。佢哋嘅韓式燒烤有唔同嘅Set可以選擇,我哋今次就叫咗Set A,呢個set主要係食豬肉,包括有五花腩、豬頸肉、辣醬五花腩、香腸、茄子同芽菜等等。我個人就最鍾意佢嘅辣醬五花腩,調味惹味,燒到微微燶邊,入口油脂味會好出好香口。再包埋新鮮嘅生菜同加埋佢嘅秘製醬汁一齊食,可以減少油膩感。除咗韓燒,我哋仲叫咗個醬油蟹,成日都聽啲人話去食醬油蟹,但其實我一次都未食過,所以心郁郁好想試吓。我同男朋友都係第一次食醬油蟹,所以都唔係好知點樣入手。老闆娘見到我哋好似好徬徨咁,就好主動咁樣同我哋講解一次應該點樣食,真係非常貼心。蟹膏同埋蟹肉嘅味道好鮮甜,蟹肉嫩滑,蟹膏creamy。醬油唔會太鹹,反而更加帶出蟹嘅鮮味,撈埋蛋黃同埋紫菜白飯一齊食,原來係咁惹味。今次嚟到呢間韓國餐廳好有驚喜,除咗嘢食好味,老闆同埋老闆娘都好熱情,好落力去招呼我哋同埋同我哋傾偈,成餐飯都覺得好warm,下次一定會再嚟幫襯!

2023-11-03 35 浏览
🚍由港鐵黃埔站A出口, 一行出去就見到幾吸晴嘅韓燒料理餐廳, 餐廳內裝修平實簡潔, 座位舒適, 沒有一般韓燒餐廳嘅油煙味👍✨店舖不大, 但佢哋提供嘅有傳統韓式燒肉, 石鍋飯, 炒粉絲, 冷麵, 炸雞及醬油蟹, 選擇種類頗多🥰✨店內由韓國人主理, 獲獎廚師老闆娘帶出地道韓國風味, 招呼殷勤, 仲會好 nice 地不時同在座的客人傾計, 🥰入座後隨即奉上三款前菜😋📝 3款 BBQ Set 選擇👯我哋揀咗 Set "A" 二人套餐 $399🐖烤五花腩, 豬頸肉, 辣醬烤五花腩豬肉味濃厚, 肉質都各具嚼口感, 尤其五花腩肉烤香後, 有少少脆口及冇油膩口感😋💥值得欣賞燒烤盤設計, 有高低之分, 低嗰邊嘅位置有個去油位, 於燒烤過程中可自行卸去多餘油份👍🦀醬油蟹+白飯 $198上枱賣相吸引, 整個蛋黃放在蟹蓋內, 拌和蟹膏及醬汁一起吃好滋味, 亦可以拌飯吃, 蟹肉滑口非常鮮味😋🦐海鮮煎餅 $128餅底厚薄適中, 唔會太粉, 外皮煎得香脆, 鮮蝦餡料夠彈牙😍🐂炒牛肉粉絲 $118粉絲Q彈有煙韌口感, 炒得香口惹味, 配料豐富, 份量十足👍👯全部都係我哋至愛嘅口味, 碟頭份量十足, 值得作回頭之選

入座後隨即奉上三款前菜😋

📝 3款 BBQ Set 選擇
👯我哋揀咗 Set "A" 二人套餐 $399
🐖烤五花腩, 豬頸肉, 辣醬烤五花腩

🦀醬油蟹+白飯 $198

🦐海鮮煎餅 $128

🐂炒牛肉粉絲 $118

👯全部都係我哋至愛嘅口味, 碟頭份量十足, 值得作回頭之選😍
已經book mark咗, 下次再嚟會試下韓式炸雞🤩
2023-10-31
2023-11-02 29 浏览
因為韓國人老闆娘的熱情介紹及招待,感覺是充滿愛的一餐!前菜當然有泡菜!韓式海鮮煎餅要做得好,最重要是足料,看到滿滿的海鮮和菜,便知好食,配合煙韌質地的煎餅,好味!近來新派的韓燒都是以這種大堆頭,全盤上的形式,最適合打卡用!一大盤多種類的肉,最愛是牛肋骨。帶點甜味的牛肋肉,肉汁多,成為我每次吃韓國燒烤必點的食物,這個combo 內已包了一件,絕對抵食。另一要推介的是醬油蟹,感覺特別的是加了生雞蛋一起吃,令本身咸香鮮味的蟹,口感更creamy 。用心裝作的一間小店,在美食雲集的紅磡區應該可以長做長有,店員和老闆娘的熱情款待令人很窩心,最重要當然是食物的好質素,和合理的價錢,絕對是一間會再幫襯的食店。
因為韓國人老闆娘的熱情介紹及招待,感覺是充滿愛的一餐!
前菜當然有泡菜!

2023-10-27
2023-10-31 102 浏览
地區小店,人情味及風味兼備! 廚房由韓國阿朱媽主理,為人熱情又好客,因為落單有小問題,仲特別走出黎打招呼,講左幾句~ 😆🥢韓式燒肉set 有豬肉、五花腩等製成,並配以蔬菜,讚! 2人set但份量好慷慨,2人絕對係夠食有餘😍,燒肉比較有趣係有兩塊芝士,加埋泡菜可以自己整個炒豬肉🤣。 🥢醬油蟹是一道韓國傳統菜式,通常使用生蟹和醬油製成,少有喺香港食到白蟹🤟。蟹肉清透、肉質細膩,入口順滑,橙黄色蟹黃又香又鮮味,指定動作加飯喺蟹殼度,搞均食🫶。醬蟹新鮮,調味適中,很不錯。 🥢牛肉拌飯 材料豐富,個飯屬於較為乾身,醬料不算太多,調味較淡,反而幾有住家飯感覺😋。鍋夠哂熱,愈食就愈多飯焦,焦香味就愈濃👍。 🥢海鮮煎餅 不算太油,份量很大。因為煎得香脆食下食下又一塊,同埋同料都多,原隻蝦放入煎餅,真海鮮~作為小食或是主食都係唔錯的 🙌

🥢韓式燒肉set

燒肉比較有趣係有兩塊芝士,加埋泡菜可以自己整個炒豬肉🤣。

🥢醬油蟹

🥢牛肉拌飯

🥢海鮮煎餅

首先我們打算在中午找一間韓國餐廳做午餐,當時只有一個侍應,服務態度好差,出餐超慢,等一個午餐可以等超過35分鐘,之後要連催3次,都是回答,做緊。最後一次回覆是,因為今日一個廚師放假,只剩一個在做,係做得好慢。另外,上滾湯(牛骨湯)到枱時,不是慢慢放枱,有一點飛上枱上,湯是灑了出來,燙到同事大脾,雖然唔係好大遍,但是係滾湯。野食超咸,又細份量,雖然午餐是一律8折,但本身原價都貴,所以絕對唔抵食。同埋一定唔會再幫襯。

2023-10-31 24 浏览
約咗朋友交收手信,之後喺黃埔路過見到間新開韓國菜,個樣幾吸引,同朋友一齊入去食左個飯,入到去咩都想食,見枱枱都食燒肉,點左個最平$399 豬肉餐🐷🤪豬肉五花腩肥瘦好平均,豬肉好爽滑,而且份量好多,厚度適中,仲有好多配菜,第一次食韓燒有雪耳,仲有茄子,腸仔,芝士好豐富😋😋海鮮煎餅,有鮮蝦有葱,煎得好靚,餅身軟脆邊又吾油海鮮拉麵辣辣地,拉麵分量超多,差啲食唔晒海鮮有青口,鮮蝦,魷魚,蜆湯底好鮮甜

好豐富😋😋

海鮮煎餅,有鮮蝦有葱,煎得好靚,餅身軟脆邊又吾油

海鮮拉麵
辣辣地,拉麵分量超多,差啲食唔晒
海鮮有青口,鮮蝦,魷魚,蜆
湯底好鮮甜
2023-10-30 18 浏览
最近約咗friend去咗一間韓國餐廳,見有醬油蟹,所以就book枱試吓。首先,我哋叫咗一份2人份嘅韓燒豬肉套餐。呢個套餐有五花肉、豬頸肉同埋辣醬五花肉。肉質好嫩好多汁,好好味。每一口都有燒烤香氣,香噴噴。配料都好豐富,有泡菜同埋芝士🤩,增加咗口感同風味。整體嚟講,呢個set嘅韓燒豬肉真係好推薦。然後,緊係要試醬油蟹。鮮嫩嘅蟹肉配上好濃嘅醬油汁。蟹肉勁鮮甜有嫩口,醬油汁帶微微嘅甜味同埋淡淡嘅鹹香。呢道醬油蟹絕對係我嘅首選💯。我地仲叫咗海鮮煎餅,煎餅煎到金黃酥脆,入面既海鮮好豐富!個煎餅外脆內軟,配埋啲醬汁一齊食,好開胃同埋好好味嘅!我哋最後仲試咗石鍋牛肉飯。呢道菜以熱辣辣嘅石鍋底,裡面有嫩滑嘅牛肉同埋飯,仲有一粒滑蛋。石鍋嘅溫度令到飯底有啲酥脆焦香,牛肉都保持咗鮮嫩多汁。每一啖都係有豐富嘅口感,好好味。 總括嚟講,呢間韓國主理既餐廳,食物真係值得一試,尤其醬油蟹。

總括嚟講,呢間韓國主理既餐廳,食物真係值得一試,尤其醬油蟹
2023-10-26
  • 醬油蟹
平時係鬧市旺區食韓國野多係連鎖分店今次一於嚟到黃埔試下由韓國人主理嘅正宗韓國菜同燒烤👐🏻🍴Set A Pork BBQ Set $399 (2人份)BBQ set有3款牛/豬配搭 今次揀左Pork Set📌包括五花腩 豬頸肉 辣醬五花腩鐵板一上枱已經驚豔個份量😍另外亦附上唔少配菜 如芝士、雪耳、泡菜、芽菜等用嚟包住肉食 解油膩同時增加口感✅無諗過連雪耳都可以用嚟燒🍴醬油蟹帶有鮮味並不腥👍🏻仲有好多膏 附送紫菜飯✅(平時少食飯既我表示醬油蟹可以送10碗飯)🍴海鮮煎餅海鮮勁足料🤩一小塊入面已經有兩大隻蝦🦐而且餅底煎到脆身亦唔粉🍴石鍋牛肉飯食得韓國野絕對唔少得石鍋飯😎熱辣辣嘅鍋將飯結成焦 加埋韓式辣醬及各種配菜作為晚餐完美總結👏🏻
平時係鬧市旺區食韓國野多係連鎖分店
今次一於嚟到黃埔試下由韓國人主理嘅正宗韓國菜同燒烤👐🏻

BBQ set有3款牛/豬配搭 今次揀左Pork Set📌
包括五花腩 豬頸肉 辣醬五花腩
鐵板一上枱已經驚豔個份量😍
另外亦附上唔少配菜 如芝士、雪耳、泡菜、芽菜等
用嚟包住肉食 解油膩同時增加口感✅無諗過連雪耳都可以用嚟燒

🍴醬油蟹
帶有鮮味並不腥👍🏻仲有好多膏 附送紫菜飯✅
(平時少食飯既我表示醬油蟹可以送10碗飯)

🍴海鮮煎餅

🍴石鍋牛肉飯
食得韓國野絕對唔少得石鍋飯😎
2023-10-28 15 浏览
「韓宮」已經開咗好多年🇰🇷今次俾佢嘅燒肉同醬油蟹吸引咗去食😍.BBQ Set A+牛五花🔥有牛五花、烤五花腩🐷辣醬烤五花腩🥩烤豬頸肉🐖牛五花肉味濃郁又嫩😋用牛五花包住半熔芝士勁正😈五花腩充滿油脂香🤭豬頸肉爽彈有咬口😬配菜有芽菜、泡菜、雪耳🤍茄子🍆腸仔同芝士🫕.醬油蟹+白飯🦀蟹肉有彈性😙加埋唔會太鹹嘅醬油😌蟹膏鮮甜👍🏻食完蟹就可以將紫菜白飯連同蟹膏同雞蛋一齊食🥚超Yummy🤤.泡菜煎餅🫓外圍煎到脆卜卜😆有超邪惡嘅拉絲芝士🧀煎餅入面仲有泡菜、豬肉、腸仔🍖勁足料☺️不過味道偏鹹咗少少🥺.石鍋牛肉飯🍚有雞蛋🍳蘿蔔、菠菜🥬芽菜、冬菇🍄紫菜、牛肉🐂加埋韓式辣醬🌶️撈埋一齊食🥄口感好豐富😝仲有飯焦😗.前菜🥢有泡菜、醃漬蘿蔔🥕同麻油菠菜🥦.粒粒葡萄🍇.忌廉溝鮮奶🥛
前菜🥢有泡菜、醃漬蘿蔔🥕同麻油菠菜🥦
粒粒葡萄🍇
忌廉溝鮮奶🥛