2023-12-27 11 浏览
最近天寒地凍,最啱就係食鐵板燒。所以今日好開心。約埋小鮮肉老公一齊去食韓國烤肉。。醬油蟹:這道醬油蟹是韓國餐廳的經典菜式之一。最近餐廳做緊推廣用優惠嘅價錢就可以食到~將來最緊要就係食新鮮~呢一道醬油蟹蟹肉鮮嫩多汁,並以特製的醬油醬汁融入其中,帶來濃郁的味道。醬油蟹的醬汁帶有微妙的甜味和鹹味,使整道菜更加美味。蟹肉的鮮甜與醬汁的風味完美結合,讓人回味無窮。韓式烤肉拼盤:韓式烤肉拼盤是一道非常受歡迎的韓國料理。這道菜通常包括各種切好的牛肉、豬肉或香腸片,供應時配有燒汁和辣椒醬等配料。烤肉片的質地嫩滑,肉汁鮮美,豬頸肉十分嫩滑烤完香噴噴,搭配上各種配料的鮮甜和辣味,口感豐富多樣。鐵板四周更放了不同的配菜。牛肉炒粉絲:這道菜的味道鮮美,牛肉的嫩滑口感與粉絲的彈牙口感完美結合。調味方面,以醬油、糖和胡椒調味料提供豐富的風味。是一道美味而滿足的韓國料理。

醬油蟹:

韓式烤肉拼盤:

牛肉炒粉絲:
2023-12-26 84 浏览
同朋友去咗呢間食醬油蟹,成間舖得一個阿叔🙄🙄我哋叫咗個醬油蟹,加兩份肉,啲餸又上得慢,之後嚟咗醬油蟹,個阿叔咩都冇俾我哋,醬料鉸剪咩都冇..跟住我就見到個阿豬媽喺出邊,我就問佢拎醬料同埋鉸剪剪啲肉,跟住佢就同我講我哋唔係一對一服務,唔會幫你燒肉其實我純粹想問佢拎醬料同埋鉸剪但唔知點解佢一直同我講,我哋冇燒肉呢個service🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️由頭到尾我都冇諗住叫佢幫我哋燒….最慘去到賣單見到收服務費要$80,但佢哋咩都無做過,落單仲要係QR code非常之唔抵食,個醬油蟹非常一般建議大家可以唔使試
同朋友去咗呢間食醬油蟹,成間舖得一個阿叔🙄🙄
其實我純粹想問佢拎醬料同埋鉸剪
非常之唔抵食,個醬油蟹非常一般
建議大家可以唔使試
2023-12-25 39 浏览
聖誕節2個人去食,因為比較鐘意食醬油蟹,就叫咗兩份諗住可以一人一個飯,點知嚟到兩隻蟹一份飯,當時已經O嘴,店主話已經係兩份因為平時係一半碗飯,咁少飯已經唔開心😫,之後仲單叫咗兩份肉,199一份肉真係少得可憐,共加埋得5舊🙄🙄🙄都算!燒肉無人比餐具你!冇人理你都算仲要講嘢態度勁差,服務態度差仲要服務部收$80真係啖氣唔啹!真係好難得出嚟食飯食得咁開心🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2023-12-25
2023-12-21 16 浏览
黃埔交通方便又多野食,約朋友食飯最就腳。最近開左間新韓國餐廳,於是約埋朋友去試下。餐廳位置非常方便,黃埔地鐵站A出口一出行30秒就到。餐廳由韓國人主理,各款韓式料理都有,炸雞、韓式拌飯、拌麵等。最吸引我地當然係呢到主打的韓式燒肉及醬油蟹,即刻叫左個Set C 2人餐$499同醬油蟹黎試下!!首先會上3碟韓式前菜,泡菜微辣帶少少酸,蘿蔔亦非常開胃。之後上左碟醬油蟹配飯。幾年前去韓國旅行食當地的醬油蟹,覺得有D咸。今次見在場其他食客都有叫醬油蟹,所以膽粗粗叫隻試下,點知非常有驚喜!蟹味鮮甜,多膏得黎完全無臭腥味。食落有醬油的咸鮮但不會過咸,非常適合香港人口味!隨蟹會上多個紫菜飯,撈落個蟹蓋食一流!之後就上了Set C 2人餐,牛豬拼盤燒肉,包括牛五花、五花腩、豬頸肉及調好味的牛肋骨。份量十足,我覺得可以畀3-4人食都可以。豬肉相當juicy, 肥瘦適中,肥而不膩。豬頸肉肉質爽口。牛五花配上餐廳提供的烤肉醬汁,真係可以送幾碗飯。當中我最鍾意牛肋骨,牛味非常濃,入口即化,加上餐廳的獨特韓式調味,好似一秒飛左去韓國咁,韓風十足!十足!叫多杯柚子茶送下D烤肉,柚子份量畀得好足,飲落非常清爽!最後叫

首先會上3碟韓式前菜,泡菜微辣帶少少酸,蘿蔔亦非常開胃。

十足!

叫多杯柚子茶送下D烤肉,柚子份量畀得好足,飲落非常清爽!

最後叫多個韓式冷麵cool down 下個口,埋個靚尾。冷麵麵質彈牙,湯底加左少少雪梨及醃蘿蔔作為配菜,酸酸甜甜非常解膩!阿珠媽非常好客,教我地正宗韓式食法:先用剪刀將麵條剪斷,然後按自己口味加入少量醋及mustard拌好。
2023-12-20 11 浏览
今日收工同朋友黎食韓國嘢,佢原本係轉角位到賣韓國熟食,最近開埋餐廳做堂食!我地未點菜佢已經上左三碟小食,醃蘿蔔好清爽好食!泡菜唔算好辣,應該岩大部分人既口味👍🏽我地叫左個醬油蟹,本身都心大心細,唔知叫唔叫好,因為之前係其他地方食過太鹹。但好彩有叫,呢到鹹味適中,鮮味好出!仲有膏香添!食完就上左燒肉拼盤,我地點左有牛有豬既Set C🤤 佢成個盤就係燒烤盤黎,不過要拎起牛肋骨隻碗仔先好開心啊!豬肉質素好,唔會有腥味!但最正係個牛肋骨🤤勁入味又夠冧,送飯一流我地唔飲酒,就叫左凍柚子蜜,勁足料,唔會飲到最後淡晒!100分啊😆👍🏽最後我地再叫左個冷麵黎share ,解膩岩晒 👍🏽

但最正係個牛肋骨🤤勁入味又夠冧,送飯一流

最後我地再叫左個冷麵黎share ,解膩岩晒 👍🏽

2023-12-15 12 浏览
黃埔一向食店多,韓宮是其中一員,正正在地鐵站出口,賺盡地利!餐廳環境企理,座位寬敞,枱面夠大,不怕不夠地方放食物!韓國的前菜,款款不同味道,不同口感,很認真!👍👍當中的泡菜,更是真心大愛😍😍醬油蟹每隻 $68 ,原價$200,現推廣大特價,沒有拒絕的理由。蟹隻🦀️新鮮,入口鮮甜、軟軟啫喱質感的蟹肉,加上獨門的醬油汁,好食到停不了口 😋😋😋2人韓燒牛+豬肉 (Set C$499),除主打的牛肉、豬肉,還有泡菜、大荳芽、香腸、芝士及新鮮雪耳。最愛預先醃制的牛肋骨,真的很喜歡韓國菜那種甜甜的醃肉味道,加上燒烤帶來的香味,完全被迷全倒了。 打開一大片的,平放鐵板,受熱均勻 👍👍牛五花,薄切易熟,沾上甜甜的醬汁,極美味。至於豚肉亦毫不遜色,烤五花腩,肥瘦都分明,烤著香氣迫人;烤豬頸肉,厚切有咬口,燒至金黃色,美味。金黃色的成品,很不錯 😋😋純豆腐湯 $118,別給名字騙了,它是名乎其實是海鮮湯。湯底鮮甜,味濃帶點微辣,海鮮有蝦、蜆、鮮魷、櫻花蝦等,海鮮份量絕對比豆腐多 😂😂😂。

餐廳環境企理,座位寬敞,枱面夠大,不怕不夠地方放食物!

打開一大片的,平放鐵板,受熱均勻 👍👍

牛五花,薄切易熟,沾上甜甜的醬汁,極美味。

金黃色的成品,很不錯 😋😋

紅磡一直都好多嘢食 今日約咗朋友一齊食飯就食左呢一間喺黃埔地鐵站一出就見到嘅韓國菜老闆係韓國人 店員都好熱情招待 我哋七點去到 陸陸續續都坐滿晒人 到7:30就要等位 所以下次應該都要book定先一開始有一份小食 泡菜唔算好辣 仲有個菠菜都幾好食我哋叫咗呢個豬牛套餐 一上菜我哋都嘩!原來係咁大份 而且設計好好 會有少少斜向一邊等啲油流落去有幾種唔同種類嘅肉 有牛五花 五花腩 豬頸肉仲有啲配菜 我第一次食燒雪耳 脆卜卜都幾好食仲有腸仔同埋芝士 好大份好足料啲肉好好食 尤其是係牛肋骨 肉質好嫩滑我哋都覺得好滿足 之後仲叫咗呢個醬油蟹 198連埋飯 好抵食醬油蟹好多肉同膏 好新鮮啲蟹膏撈埋蛋黃同埋啲飯 簡直就係另一種享受最後我哋仲食咗一個煎餅 係店員推介見到隔籬枱都有叫 好大個餅仲有好濃郁嘅芝士味今餐大滿足呀👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
紅磡一直都好多嘢食 今日約咗朋友一齊食飯
就食左呢一間喺黃埔地鐵站一出就見到嘅韓國菜

老闆係韓國人 店員都好熱情招待
我哋七點去到 陸陸續續都坐滿晒人
到7:30就要等位 所以下次應該都要book定先

一開始有一份小食 泡菜唔算好辣 仲有個菠菜都幾好食

我哋叫咗呢個豬牛套餐 一上菜我哋都嘩!

原來係咁大份 而且設計好好 會有少少斜向一邊等啲油流落去

最後我哋仲食咗一個煎餅 係店員推介

見到隔籬枱都有叫 好大個餅仲有好濃郁嘅芝士味

今餐大滿足呀👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
  • 醬油蟹
朋友睇完韓劇就一直話想食韓燒同醬油蟹,上網見到韓宮就話要嚟試。黃埔站A出口一出就會見到餐廳,地點十分就腳。餐廳環境乾淨企理,門口負責招待嘅大叔好有禮貌,主動為我哋介紹餐牌。 一坐低就係送上三款經典嘅韓式小菜,有泡菜(少少辣)、蘿蔔同菠菜,味道正宗。等咗陣,我哋叫嘅BBQ set C就到啦,一見到感覺好震撼,一個大鐵盤有齊烤五花腩、牛五花、烤豬頸肉同牛肋骨!值得一讚係鐵盤傾斜嘅設計,一路燒可以一路排走啲油!牛肋骨醃得好入味,兩邊均勻咁燒熟後,放入口好軟熟,十分滋味。第二道上嘅係心心念念的醬油蟹,一啖咬落去蟹膏同蟹肉度,真係超級滿足!將蟹蓋上嘅雞蛋、蟹膏同紫菜白飯輕輕搞匀,鮮味爆棚!蟹蓋上嘅生蛋黃絕對係精華中嘅精華。最後嚟嘅係芝士泡菜餅,我最鍾意上面個層芝士,超級邪惡呀!成餐飯兩個人食都好滿足,人均$400倒,絕對會encore!

最後嚟嘅係芝士泡菜餅,我最鍾意上面個層芝士,超級邪惡呀!

2023-12-13 20 浏览
自從在串流平台看到鄭智薰吃醬油蟹那幕非常吸引,一直念念不忘想要嚐嚐那個滋味,妹妹找到這家韓宮地點方便,據說醬油蟹很美味,並且經由正宗韓國人的店主親自醃製。進店後就看到牆上掛有店主的照片,非常醒目。入坐後,店員送來開胃前菜數碟,味道與口感俱佳。今次的主角醬油蟹配備一份白飯,飯面灑上紫菜和芝麻,看來很香。醬油蟹顏色鮮艷,送來的時候已經非常吸睛,有紅椒粒青椒粒,還有帶著陣陣清香的黃檸檬。想起大叔與吃貨的滋味場面,忍不住先拿一件來嚐嚐,唔....非常鮮味。聽聞醬油蟹是店主自家秘方以很多材料醃製,過程繁複,又要不時監測,以確保品質良好。學著節目裡的做法,把飯放落入蟹蓋,將蟹件的蟹肉和蟹黃擠出落到飯面,然後撈勻來吃,超級好味啊!鮮香軟滑,送飯一級棒,難怪被稱為白飯神偷。醬油蟹有便利手套跟上,不會弄髒雙手。 BBQ燒肉套餐A份量對我們來說是有點多,隨附帶有3種調料,悉隨個人口味醮肉吃。烤盤設計特別,微斜設計讓煎出來的肉油匯聚到另一個小碟上,防止過多油脂積在烤盤上,讚!套餐內有豬頸肉、五花腩、辣味五花腩、大豆芽菜、泡菜、茄子、腸仔、芝士,最特別是有一朵雪耳。把肉類烤得焦香撲鼻,醮不同調料也好吃。烤雪耳
進店後就看到牆上掛有店主的照片,非常醒目。
入坐後,店員送來開胃前菜數碟,味道與口感俱佳。
鮮香軟滑,送飯一級棒,難怪被稱為白飯神偷。
醬油蟹有便利手套跟上,不會弄髒雙手。

把肉類烤得焦香撲鼻,醮不同調料也好吃。
烤雪耳口感爽爽脆脆,食味又真的很不錯。
芝士烤到外脆內軟,是妹妹最愛。
最後,還有一個韓式冷麵,因為個人幾乎包辦了醬油蟹和飯,這時已經很飽了,實在是吃不下了。
妹妹話冷麵味道清新,口感爽軟,同時可以去去燒肉的油膩。
麵碗底還有一片牛腱,好吃啊。
未曾離開,已經決定要再來吃醬油蟹了。
2023-12-12 18 浏览
約客人食生日飯,佢想食醬油蟹,於是就揀咗黃埔站外嘅韓宮,坐低就有3小碟前菜俾客人,菠菜味道清新,醃蘿蔔及青瓜酸甜開胃,醬油蟹$198擺盤好靚,蟹隻肥美多膏,據講係店主自家新鮮醃製,就咁食鮮甜惹味,將啲蟹肉蟹膏唧出嚟,撈飯食更正,烤肉套餐A $399好大份,除咗有3款肉之外,仲有各式配菜。烤肉焦香惹味份量又多,兩個人幾乎食唔晒,冷麵配以清湯蘿蔔,味道清新去膩,最啱食完烤肉食。原來店主係獲獎廚師,食物地道美味,可以再吃。
約客人食生日飯,
佢想食醬油蟹,

於是就揀咗黃埔站外嘅韓宮,
坐低就有3小碟前菜俾客人,
菠菜味道清新,

醃蘿蔔及青瓜酸甜開胃,
醬油蟹$198
擺盤好靚,蟹隻肥美多膏,

據講係店主自家新鮮醃製,
醬油蟹 (附芝麻紫菜飯)
就咁食鮮甜惹味,
將啲蟹肉蟹膏唧出嚟,
撈飯食更正,
烤肉套餐A $399
BBQ Set A
好大份,除咗有3款肉之外,
仲有各式配菜。
烤肉焦香惹味份量又多,
兩個人幾乎食唔晒,
韓式冷麵
冷麵配以清湯蘿蔔,
味道清新去膩,最啱食完烤肉食。
原來店主係獲獎廚師

食物地道美味,可以再吃。
2023-11-29
醬油蟹 (附芝麻紫菜飯)
BBQ Set A
韓式冷麵
2023-12-02 18 浏览
餐廳vibe讓人感到放鬆,老闆係韓國人招呼非常之友善,透露出韓國文化的魅力。鐵板烤豬肉套餐,套餐中的烤五花腩和烤豬頸肉以及辣醬烤五花腩都散發出誘人的香氣,令我胃口大開。烤五花腩,它的外表金黃酥脆,內部卻保持著嫩滑多汁的口感。烤豬頸肉,它切成薄片,經過烤製後更加香脆,口感更加有嚼勁。辣醬烤五花腩是我餐點中的一個亮點。豬肉與辣醬完美結合,帶來一種辛辣而微甜的味道。配菜提供了芽菜、雪耳和泡菜。芽菜爽脆可口,為餐點增添了清新的口感。雪耳則帶有輕微的膠質感,為整餐提供了口感上的層次。泡菜作為韓國料理的經典配菜,它的酸辣味與烤肉的香氣完美搭配,讓整餐更加豐富多樣。醬油蟹,搭配濃郁的醬油調味,帶來一種豐富的海鮮風味。蟹肉鮮嫩多汁,與醬油的味道相得益彰韓式煎海鮮薄餅和辣海鮮拉麵。韓式煎海鮮薄餅以其脆脆的外皮和豐富的內餡令人驚艷。海鮮的鮮味與蔬菜的清爽相融合,每一口都帶來滿滿的滿足感。至於辣海鮮拉麵,它散發出撲鼻而來的辣椒香氣,辣椒的熱辣感融入湯汁中,與海鮮的鮮味相互輝映。拉麵的麵條彈牙有嚼勁,整碗湯麵充滿了濃厚的味道,給味蕾帶來了一種刺激又舒適的感覺。

烤豬頸肉,它切成薄片,經過烤製後更加香脆,口感更加有嚼勁。

2023-12-01 14 浏览
韓宮 (紅磡)地址:紅磡民兆街16號地舖我最近和朋友去了紅磡的「韓宮」餐廳,這次的用餐經驗給我留下了深刻的印象。韓宮由韓國人Stella親自經營,她以親切友善的態度和平易近人的風格,讓我們享受到了最正宗、優質的韓國料理。我們首先品嚐了韓宮的招牌菜——「牛肋骨湯」($128)。牛肋骨經過長時間的燉煮,肉質軟嫩入味,是一道溫暖滋補的美食,給人帶來舒適和滿足的感覺。我們接著品嚐了韓宮的招牌菜——「醬油蟹」($198)。這道菜以新鮮的大蟹為主角,呈現出驚人的色澤和豐富的口感。每一口咬下去,都能感受到蟹肉的鮮甜,非常值得推介。我們最後選擇了韓宮的「BBQ Set C套餐」($499)。這個套餐包含了各種美味的燒烤食材,調味牛肋骨和牛五花肉質鮮嫩多汁,每一口都讓人愛不釋口。豬五花肉則是經典的燒肉選擇,肥瘦相間,口感豐富。烤豬頸肉則是肉質鮮嫩,帶有獨特的風味。總結而言,「韓宮」餐廳的韓國料理給我們帶來了一次難忘的用餐體驗。無論是牛肋骨湯、醬油蟹配紫菜飯還是BBQ Set C套餐,每一道菜都展現了他們對料理的用心和獨特的風味。

韓宮 (紅磡)
地址:紅磡民兆街16號地舖

2023-11-30 101 浏览
我最近和朋友到了位於紅磡的「韓宮」,食物由平易近人、友善的「阿珠媽」Stella主理,讓我和朋友吃到最正宗優質的韓國菜——醬油蟹配紫菜飯、牛肋骨湯和BBQ Set C套餐,全部都給我們留下了深刻的印象。無論質素定價錢,都超越尖沙咀的韓國街,非常值得推薦👍🏻👍🏻醬油蟹配紫菜飯($198)這道菜以大蟹為主角,蟹肉鮮嫩多汁,經過醃製後散發出濃郁的醬油香氣。蟹肉的質感非常出色,每一口都帶來滿滿的鮮甜滋味。紫菜飯則是完美的搭配,米飯蓬鬆鮮嫩,紫菜的鹹香與蟹肉的鮮甜相得益彰。這道菜的價格也相當合宜,適合和朋友一起分享。牛肋骨湯($128)這碗湯以牛肋骨熬煮而成,湯底濃郁鮮美。牛肋骨經過長時間的燉煮,肉質軟嫩入味,滋味濃郁。湯裡還加入了新鮮的蔬菜和香料,提升了整體的口感和風味。BBQ Set C套餐($499)包含了調味牛肋骨、牛五花、豬五花和烤豬頸肉。這個套餐非常適合喜歡燒烤的人。調味牛肋骨和牛五花都經過精心調味,入口鮮嫩多汁,肉質十分香濃。豬五花則是經典的燒肉選擇,肉質細嫩,口感極佳。烤豬頸肉則是肥瘦相間,口感豐富。這個套餐份量十分豐盛,適合與家人或朋友一起品嚐。韓宮 (紅磡)地址:紅磡民兆街1

醬油蟹配紫菜飯($198)

牛肋骨湯($128)

BBQ Set C套餐($499)

韓宮 (紅磡)
地址:紅磡民兆街16號地舖
2023-11-20 755 浏览
依家地鐵有黃埔站,去黃埔真係非常方便,呢間韓國餐廳位於黃埔嘅地鐵站A出口,一行出去望向右邊就到,同地鐵站個位相隔20步非常近餐廳燈光非常光猛,枱同枱之間嘅距離有足夠,我見幾枱人都係食燒肉,但係又唔會覺得好油煙,空氣調節做得非常好,餐廳主管係韓國人完全唔識廣東話我哋溝通嘅時候只係用英文來溝通,感覺似在韓國食緊晚餐一樣叫咗個set c 人餐$499入面有調味牛肋骨, 牛五花,烤五花腩,烤豬頸肉,豬肉牛肉嘅種類都好多,一個餐可以試埋幾種口味我最鍾意嘅係烤豬頸肉,肉質又夠爽口,味道唔算太濃,可以用返餐廳提供嘅醬汁,更加好味,唔同嘅醬汁食出唔同嘅味道,烤五花腩,一定要燒到有少少焦香,入口香脆,如果覺得油膩,仲可以包埋生菜一齊食,令到油膩感減低旁邊放有一堆大豆芽,四片茄子,一條腸仔,同埋芝士加泡菜,泡菜雖然有少少辣,但配埋白飯食飯都可以食多幾碗蒸水蛋$98,雞蛋入面有紅蘿蔔粒,蔥花,芝士 ,香濃嘅芝士味紅蘿蔔有有咬口食落,入面仲有紅椒少少魚露嘅香味,每一啖都有口感,第一次食咁特別嘅蒸水蛋醬油蟹加白飯$198白飯上面鋪滿紫菜加埋醬油蟹嘅蟹膏撈埋落去食,非常惹味,醬油蟹個蟹蓋上面仲放有一隻生嘅雞蛋,非

叫咗個set c 人餐$499

醬油蟹加白飯$198
白飯上面鋪滿紫菜加埋醬油蟹嘅蟹膏撈埋落去食,非常惹味,醬油蟹個蟹蓋上面仲放有一隻生嘅雞蛋,非常香滑,連埋啲飯食飽肚又夠香味
  • 醬油蟹
一排冇食韓國菜,見屋企附近新開左呢間韓國BBQ,經openrice訂枱試吓有三款BBQ套餐,主要牛或豬,另外可以自己散叫加料唔BBQ都有其他飯、麵、炸雞食先來三款前菜:泡菜、酸蘿蔔、咖喱薯仔▶️ 無骨韓式甜酸炸雞 ($148) &無骨芝士炸雞 ($148)兩碟炸雞望落唔錯,一件件圓轆轆旁邊配有芥末醬同醃蘿蔔揀咗無骨,啱晒我哋呢啲懶人外皮唔算薄,所以未至於香脆,勝在入面啖啖肉🍗甜酸醬嗰款食落根本就係中式咕嚕肉😂只係多啲醬同變咗雞肉芝士嗰款比原味多咗幾條芝士咁,細佬嫌佢唔夠邪惡拉絲🧀▶️ 炒牛肉粉絲 ($118)呢個應該係今餐最好食嘅嘢粉絲口感非常Q彈煙韌(好似橡筋咁)😋配埋少少蛋絲、清脆嘅椰菜、菠菜、紅蘿蔔絲,豐富又健康🥬炒牛肉雖然份量唔多,但牛肉質素OK,調味適中成碟嘢感覺唔油膩又唔太鹹👍🏻▶️ 石鍋牛肉飯 ($125)都係一啲基本材料:菠菜、生雞蛋、大豆芽菜、紅蘿蔔、冬菇牛肉同炒粉絲嘅牛肉一樣🐂份量唔多整體個飯撈勻左都比較乾身,味道偏清淡,去到一半大多為飯焦食得辣嘅朋友可以自行加辣醬以石鍋牛肉飯來講呢個唔算好食😅▶️ 人蔘雞湯 ($148)人生中冇乜食過人蔘雞湯🐔湯底清而入味,真係有紅棗同兩
有三款BBQ套餐,主要牛或豬,另外可以自己散叫加料
唔BBQ都有其他飯、麵、炸雞

先來三款前菜:泡菜、酸蘿蔔、咖喱薯仔

兩碟炸雞望落唔錯,一件件圓轆轆
旁邊配有芥末醬同醃蘿蔔
揀咗無骨,啱晒我哋呢啲懶人
外皮唔算薄,所以未至於香脆,勝在入面啖啖肉🍗
甜酸醬嗰款食落根本就係中式咕嚕肉😂只係多啲醬同變咗雞肉
無骨韓式甜酸炸雞

芝士嗰款比原味多咗幾條芝士咁,細佬嫌佢唔夠邪惡拉絲🧀
無骨芝士炸雞

▶️ 炒牛肉粉絲 ($118)
呢個應該係今餐最好食嘅嘢
粉絲口感非常Q彈煙韌(好似橡筋咁)😋
炒牛肉粉絲

配埋少少蛋絲、清脆嘅椰菜、菠菜、紅蘿蔔絲,豐富又健康🥬
炒牛肉雖然份量唔多,但牛肉質素OK,調味適中
成碟嘢感覺唔油膩又唔太鹹👍🏻

▶️ 石鍋牛肉飯 ($125)
都係一啲基本材料:菠菜、生雞蛋、大豆芽菜、紅蘿蔔、冬菇
牛肉同炒粉絲嘅牛肉一樣🐂份量唔多
整體個飯撈勻左都比較乾身,味道偏清淡,去到一半大多為飯焦
食得辣嘅朋友可以自行加辣醬
以石鍋牛肉飯來講呢個唔算好食😅
石鍋牛肉飯

▶️ 人蔘雞湯 ($148)
人生中冇乜食過人蔘雞湯🐔
湯底清而入味,真係有紅棗同兩支人蔘
紅棗好甜而人參就偏苦,兩樣都係滋補嘢,冬天食更加warm

成隻雞咁上,要花啲功夫自行拆肉拆骨
雞中間釀入咗少少糯米🍚拆開完之後啲糯米入咗湯,變咗粥,唔係真係太試到佢味道
雞算多肉,但質感偏鞋同埋欠缺雞鮮味
人蔘雞湯

▶️ 純豆腐湯 ($118)
雖然叫純豆腐,但原來入邊仲有海鮮
有蜆肉、一隻蝦等
豆腐好軟身,食落幾滑同埋好索湯,送白飯幾啱
呢度啲白飯唔錯🍚偏黏身但有質感
湯底紅卜卜以為好辣,點知唔食辣嘅我都接受到,帶有少少蟹鮮甜味道
整體呢個豆腐湯唔錯嘅,不過細份咗啲🤏🏻
純豆腐湯

要喺香港搵好食嘅韓國菜唔容易
即使由正宗韓國老闆主理,味道都仲有進步空間😬
除咗炒粉絲好食啲之外,其他都好一般
環境比較細,坐得有少少擠迫,唔太方便多人share食物
不過通風做得幾好,隔離大多數枱喺度BBQ都唔會搞到烏煙瘴氣成頭煙
服務唔錯,老闆講英文,但有識講廣東話嘅侍應
見佢哋用心做,老闆娘幾nice
可惜性價比唔高,大概$180/人,份量偏細(尤其肉類),五個人食以上食物只有6成飽,最後都要食返個甜品
炒牛肉粉絲
純豆腐湯