招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2021-07-02 238 浏览
行完山熱炳炳☀️想搵間舒舒服服嘅餐廳食番餐好嘅🍽咁岩見到呢間咁別樹一格嘅「小清新」🌿又係試食嘅時間😆⭐️餐廳掛滿大大小小嘅盆栽🪴濃濃嘅大自然氣息🌲好適合文青嚟打卡📸🔸泰式大蝦炒金邊粉($138)賣相靚份量多😚金邊粉炒得好有鑊氣🔥用茄汁做醬汁🍅濕濕地幾易入口😺酸甜開胃又飽肚👏🏻大蝦肉質鮮嫩爽口🍤配料有青檸🍋花生碎🥜蛋碎🥚芽菜同豆卜✨味道好有層次😋簡直係味蕾一大享受😍值得encore💫

泰式大蝦炒金邊粉

🔸泰式大蝦炒金邊粉($138)
2021-06-26 370 浏览
本想選擇一間好的泰國餐廳,怎料這間餐廳令我們大失所望,點了一個二人套餐($498+$20),食物上得都快,但我地就快食曬啲野都未上手抓餅!明顯漏單😅跟侍應講了兩次,也只是跟我們說廚房整緊,敷衍了事!(但我們明明見到隔離枱遲過我地落單,都上左手抓餅啦)🤭!最後,我們眼見男侍應從其他食客的餐桌上「取回」手抓餅,再端回廚房,廚房再將那份手抓餅交回男侍應,很明顯是想假裝那份手抓餅是從廚房端出來,想不到男侍應竟然把「手抓餅」放到我們的桌上😂!我們對此舉十分驚訝!但沒有立時揭穿!此舉令我們對餐廳的印象大打折扣!食物水準差之外,侍應也欠缺衛生常識😌泰國野泥講,呢間價值算偏貴,收得咁貴,可唔可以俾番啲好食既食物出來!真係好!難!食!🙂我們認為絕無下次!太差!特此寫負評將真相反映出來!同時,希望餐廳老闆可給員工一些基本衛生常識教育,不要把食物從其他食客枱上取回再端到第二枱食客的枱上!🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

2021-06-12
2021-06-24 322 浏览
今晚去試食下佢地既泰國嘢但我覺得都係幾失望首先佢張椅坐得好唔舒服🪑之後環境其實幾好 叫左佢地三樣嘢食但我覺得冇一樣係合格唔會再去既☹️☹️好失望 啲嘢食全部唔夠熱
今晚去試食下佢地既泰國嘢
但我覺得冇一樣係合格
唔會再去既☹️☹️
好失望 啲嘢食全部唔夠熱
2021-06-21 448 浏览
·青花泰國菜🇹🇭💛💛💛💛💛·~~~~~~~~~$498 2人套餐超抵食▶️Starter👉🏼有沙律再有串燒/冬陰公/拼盤揀1樣*沙律係Phad Thai Salad,以大荳牙為住,好似Phad Thai咁煮沙,清新味道,酸酸甜甜,果然開胃😋😋*串燒有烤雞同牛肉沙嗲串燒各2串,燒得香同惹味既沙嗲醬👍🏽😋(score:4/5)———————▶️Main有得揀2樣*揀左泰式大蝦🍤炒金邊粉同燒菠蘿🍍蟹肉炒飯,兩樣都大大碟😂*泰式大蝦炒金邊粉係Phad Thai既味道,係甜左少少,但夠哂惹味,大蝦🦐大條又爽口👍🏽*燒菠蘿蟹肉炒飯係濕身少少既炒飯,飯入面有提子乾,成個飯都係有種甜甜地既味道,撈埋蟹肉、肉鬆、腰果,配埋菠蘿食係唔錯既😋😋*除左炒金邊粉同炒飯,仲有咖哩等等既main dish可以揀(score:4/5)——————-—▶️Side有白飯/香草蒜蓉包/油酥手抓薄餅揀1樣*揀左香草蒜蓉包有4件,滿哂蒜蓉正呀🤭🤭雖然係多左啲油咁,但都好脆*仲有炒芥蘭同炒白菜苗揀,可以揀泰式肥豆兒醬炒/蒜蓉炒,最後揀左泰式肥豆兒醬炒芥蘭,泰式肥豆兒係類似豆豉咁😋😋幾香都炒得唔錯👍🏽(score:4/5)·其他:*整
青花泰國菜🇹🇭
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~~
$498 2人套餐超抵食
▶️Starter
👉🏼有沙律再有串燒/冬陰公/拼盤揀1樣
———————
▶️Main有得揀2樣
*揀左泰式大蝦🍤炒金邊粉同燒菠蘿🍍蟹肉炒飯,兩樣都大大碟😂
——————-—
▶️Side有白飯/香草蒜蓉包/油酥手抓薄餅揀1樣
其他:
*整體黎講都真係好抵食,仲有埋2杯飲品,加埋1都算抵呀,有咁多樣野食👍🏽😌
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
Phad Thai Salad
泰式肥豆兒醬炒芥蘭
香草蒜蓉包
  • 蒜蓉包
2021-06-20 271 浏览
冬蔭功闊條麵:酸酸辣辣嘅cream sauce,頗為開胃($104)。泰式奶茶:我係香港飲過最好飲嘅泰式奶茶(純粹個人口味),練奶味香濃,質感濃郁,值得一試(+$8)。跟餐add-on甜品:由椰青糕逆時針,淡到濃,味道不俗。黃色嗰塊同千層糕都係微暖,有心思(+18)。
冬蔭功闊條麵:
酸酸辣辣嘅cream sauce,頗為開胃($104)。

泰式奶茶:

跟餐add-on甜品
题外话/补充资料: 免加一。冷氣幾勁。
2021-06-09
2021-06-19 244 浏览
想食泰國菜,見到呢度食評啲相所以有興趣試吓。點了二人餐,每道菜式個樣好靚,但係味道就🥴🥴🥴Pad Thai salad 個汁酸酸甜甜ok,但芽菜佔咗沙律材料九成,芒果好少柚子好細舊而且淡而無味,balance 唔到芽菜嘅寡味,唯有點多啲汁。Satay燒烤算係最好食嘅一道菜,牛肉有香茅味幾特別,但雞串完全唔入味好淡。Tandoori 雞青咖喱,兩樣嘢完全唔夾,印度烤雞理應換咗做黃或紅咖喱會夾啲,而家夾硬fusion成反效果,食到味蕾有啲錯亂。個青咖喱完全冇咖喱味,淨係食到豆味(?)同辣味。路邊花腩肉寬粿條,俾個名吸引,而且難得唔係用港式河粉炒而叫咗,但係五花肉寥寥可數,作為配菜嘅菇同玉米筍好太陣罐頭味(我唔介意有罐頭材料,但至少應該要先去除一下罐頭味道才落鑊),成碟嘢味道太甜,令人失望。因樣貌而期待嘅手抓餅,脹卜卜好新鮮鬆脆,但一食落去陣油味好奇怪,又再失望。最容易煮嘅肥豆兒芥蘭都出事,味道太甜。總之,食物嘅味道唔可以單單用難食黎形容,而係每一碟各種材料嘅味道相冲嘅奇怪感覺。五百幾蚊嘅套餐,物非所值。我唔影食物相,廢事又有人因為食物嘅賣相而中伏。
想食泰國菜,見到呢度食評啲相所以有興趣試吓。

點了二人餐,每道菜式個樣好靚,但係味道就🥴🥴🥴

個青咖喱完全冇咖喱味,淨係食到豆味(?)同辣味。

最容易煮嘅肥豆兒芥蘭都出事,味道太甜。

我唔影食物相,廢事又有人因為食物嘅賣相而中伏。
2021-06-18 269 浏览
在朋友網上平台上看到她的推介,說這間餐廳食物環境均不錯,便是這樣被吸引決定訂枱了,亦順道通知了當日是朋友的生日,需在甜品上寫上Happy Birthday(這服務是餐廳免費提供),當天一行3人2大1小童準時到達,在menu上單點了:炭燒豬頸肉、燒菠蘿蟹肉炒飯、黃咖哩軟殼蟹、油酥手爪薄餅、芒果燸米飯、三色冰奶蓋、香蕉椰子奶配雪糕及泰國珍珠奶茶奶蓋,首先講食物味道真的只是一般,尤其【油酥手爪薄餅】非常油膩,接著就是重點的甜品【芒果燸米飯】,服務員端上來的時候,本抱著興高采烈的心情,當服務員放下甜品點著蠟燭後,便想轉身走,可惜蠟燭太幼冷氣可能太大風,蠟燭未吹便熄了,要著她幫忙再次點著,但可能蠟燭真的太幼冷氣太大風,蠟燭再一次熄了,當然這時候服務員已經離我們而去,我們也決定不再叫她......算了吧!生日當然要拍照,全程要靠自拍合照,期間店舖是冷清的,服務員亦悠閒的,但完全沒有一個人過來問是否須要幫忙拍照,服務態度超差【芒果燸米飯】明顯是翻叮,燸米飯又um又硬,話說這甜品是攞獎的唯一要讚的是當天全程幫忙的一只『水杯』,全賴有它生日合照才能得以順利完成,忠心向你說聲:謝謝你『水杯』辛苦了
2021-06-06
庆祝纪念
生日
話說openrice book枱唔知點解6人所有日子都無得book 6:30打後;搵店員改時間佢就話當日full咗;另多又要俾$500按金🤡嗌咗個 #青花4人套餐#烤雞牛肉沙嗲串燒 ⭐️⭐️⭐️#惹味拼盤 ⭐️⭐️⭐️⭐️#荔枝龍眼牛肉紅咖喱 ⭐️⭐️⭐️#油酥手抓薄餅 ⭐️⭐️⭐️#大蝦冬陰功 ⭐️⭐️#泰式大蝦炒金邊粉 ⭐️⭐️⭐️#燒菠蘿蟹肉炒飯 ⭐️⭐️另外再叫咗#天多尼烤雞斑蘭青咖哩 ⭐️⭐️⭐️#路邊星洲醬油肉碎老鼠粄 ⭐️⭐️#芒果糯米飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️因為confirm booking 時有講係慶祝生日,如果嗌甜品嘅話可以寫名,所以個芒果糯米飯就有壽星個大名喇🥳#碟豆花椰子奶蓋 ⭐️⭐️⭐️⭐️其實即係有顏色嘅椰奶,有椰香味又唔太甜,可以6個食到托住個肚走店員啲服務態度都幾好,原諒佢響booking 時嘅無禮啦😂

嗌咗個 #青花4人套餐

芒果糯米飯

#芒果糯米飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️

碟豆花椰子奶蓋

#碟豆花椰子奶蓋 ⭐️⭐️⭐️⭐️
其實即係有顏色嘅椰奶,有椰香味又唔太甜,可以

6個食到托住個肚走
店員啲服務態度都幾好,原諒佢響booking 時嘅無禮啦😂
2021-06-11
庆祝纪念
生日
惹味拼盤
芒果糯米飯
碟豆花椰子奶蓋
2021-06-16 180 浏览
已經第3次幫襯啦,因為個場實在太靚,好啱girls talk同打卡,感覺都好chill🥰冬蔭煙肉蛋黃芝士闊蛋麵 $77依個fusion 好抵讚同有驚喜,味道好夾之外,而且冬蔭嘅酸辣中和翻平時食卡邦尼嘅漏感,辣度唔會好辣,辣度新手都食到!芒果糯米飯杯 +$35個外觀靚到不得了,都幾好食,不過芒果粒太少,都係中意一片片芒果啖啖果肉。班蘭咖啡 +$8咖啡偏甜,重奶味,好香,啱曬嗜甜嘅我啦☺️ps. 再次提提大家,依間超多人嫁,冇得電話訂位,要walk in。但可以OpenRice 訂座,但係就有低消$100。平日下午就會少人同大把位,可以不用訂座。

冬蔭煙肉蛋黃芝士闊蛋麵 $77
冬蔭煙肉蛋黃芝士闊蛋麵

芒果糯米飯杯 +$35
芒果糯米飯杯

班蘭咖啡 +$8
咖啡偏甜,重奶味,好香,啱曬嗜甜嘅我啦☺️
班蘭咖啡

2021-06-15
午餐
冬蔭煙肉蛋黃芝士闊蛋麵
班蘭咖啡
2021-06-16 92 浏览
第一次去呢間餐廳,第一個感覺就係每個員工都有禮貌同親切,每上一道菜都好細心幫我哋放好,又會將熱嘅放中間,以免我哋倒寫同受傷,放低食物會講聲enjoy,而家好少店員識得講呢啲咁專業嘅說話

2021-06-15 127 浏览
員工態度好好 啲嘢又好食❤️三個人去聚一聚 嗌左個老鼠粉 豬頸肉 同埋炒通菜三樣都好好食 正啊😄嘢飲試咗三色冰同埋泰式珍珠奶茶奶蓋初初以為會好甜 點知個甜度適中🥺💜到最後影合照 本身自拍緊 後尾員工好熱心咁行埋黎幫手影💓👍
員工態度好好 啲嘢又好食❤️
三個人去聚一聚 嗌左個老鼠粉 豬頸肉 同埋炒通菜
三樣都好好食 正啊😄

嘢飲試咗三色冰同埋泰式珍珠奶茶奶蓋
初初以為會好甜 點知個甜度適中🥺💜
到最後影合照 本身自拍緊
後尾員工好熱心咁行埋黎幫手影💓👍

2021-06-13 155 浏览
因為想食泰國菜,所以去食泰國菜。黎到青花門口,已經俾佢裡面既花花草草吸引左,絕對係港女打卡一流既好地方。我地三個女仔嗌左個$498既二人餐,包括:-  頭盤:沙律 + 大蝦冬蔭公(小)-  主菜:荔枝‧龍眼‧牛肉‧紅咖喱 + 燒菠蘿蟹肉炒飯-  伴菜:油酥手抓薄餅 (呢個超級好食) + 泰式肥豆兒醬炒通菜-  飲品:玫瑰蘋果茶 (加$20) + 菠蘿熱情果茶 (加$20)呢個二人SET非常豐富,份量亦好多,最後食唔哂,打包大半個紅咖喱番屋企。青花做既唔係傳統泰國菜,佢係新派既泰國菜,鐘意試新野既朋友不妨一試。
因為想食泰國菜,所以去食泰國菜。
-  頭盤:沙律 + 大蝦冬蔭公(小)
-  主菜:荔枝‧龍眼‧牛肉‧紅咖喱 + 燒菠蘿蟹肉炒飯

2021-06-08
2021-06-13 177 浏览
餐廳位於旺角的The Forest,即波鞋街那個新商場,上一層便見到。以很多盆栽、植物作裝飾,與商場的綠色環境概念一致。無論在餐廳內外,都感覺怡人。內裏不算很大,多是4人枱。落地玻璃窗設計,使空間更寬敞。經開旺角的朋友不妨來一試,這個城市綠洲。12:00-17:00 有全日套餐,更優惠啊!
2021-06-12 138 浏览
雖然我哋比預期遲多十五分鐘但係我哋都叫咗好多嘢食 佢一輪衝鋒係咁將我哋叫嘅嘢食擺曬喺張枱度根本都唔夠位擺跟住叫咗個蜆, 殼多過肉。。 搞到我哋六個人好似 要好趕好趕咁樣食曬所有啲嘢但餐廳當時係有空枱㗎喎。。。 我知我哋遲到但都唔使趕到嗰啲未食完跟住擺到全張枱都係嘢食根本都唔夠位。。 手抓餅係唔錯嘅, 叫咗兩款湯都相當唔錯, 但係個狗仔粉啲味道就 麻麻地雞翼就真係好辣不過有啲朋友話就好味囉 我哋六個人都一定唔會再幫襯.....
雞翼就真係好辣不過有啲朋友話就好味囉
我哋六個人都一定唔會再幫襯.....
2021-06-11 204 浏览
朋友們鐘意食泰國菜今次佢地擇左呢間係旺角因為近生日個位Book左夜晚八點,大家都放工黎門口設計成個青草色haha我哋叫咗蒜蓉包炒金邊粉豬頸肉,菜小食拼盤,咖喱等都叫左幾多野食四個人都好飽除左飲品太甜其他都滿意