青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2022-11-28 68 浏览
呢間位於旺角the forest 商場入面嘅新派泰國餐廳 @atumchampak ,屬於ATUM選下,主打創意泰國菜,餐廳佈置到森林咁,有好多盆栽同乾花,悠閒舒適~ 🍭大蝦冬蔭功($96)友人愛吃冬蔭公,去親食泰國嘢必點,我就唔太食得辣,有時啲冬蔭公辣度我係接受到,但呢個都幾辣下🤣怕辣唔好挑機~ 不過友人係咁話好食好惹味,成碗飲晒,入面仲有成隻蝦同蘑菇~ 🍭泰式虎蝦金邊粉($138)呢個就正,擺盤唔錯,有2隻大虎蝦🤤 金邊粉調味出色,軟硬則好,鍾意佢有大量花生碎,夾埋一齊好好食!🍭芒果糯米飯($78)我愛甜品!芒果糯米飯可以講係必點,成碟超靚,芒果切得好整齊,紫色糯米飯上邊仲有椰漿同椰絲!煙靭可口,芒果鮮甜好食!🍭香蕉薄餅($78)呢樣係我嚟餐廳前係咁話要食🤣 香蕉煎餅好少泰國餐廳有,定價略貴但個人覺得呢款比芒果糯米飯更值得一試😆 真心好好食!香蕉同煎餅合而為一,再夾有朱古力流心,熱辣辣食超正!🍭三色冰奶蓋($48)好飲不過偏甜,上面啲龍鬚糖好似染左唔同顏色嘅頭髮🤣 好colourful~ 椰汁同入面啲三色粒粒都好味!

🍭大蝦冬蔭功($96)

🍭泰式虎蝦金邊粉($138)

🍭芒果糯米飯($78)

🍭香蕉薄餅($78)

🍭三色冰奶蓋($48)
2022-11-28 60 浏览
波希米亞風泰式餐廳♥️超鍾意呢度嘅甜品!無論係香蕉煎餅定係芒果糯米飯都好出色,香蕉煎餅外脆內軟,整體唔會好甜,芒果糯米飯個芒果真係甜到爆(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)糯米飯稍微比平常吃到的更黏口。主食都好唔錯,虎蝦金邊粉超大兜,細嘅小食拼盤兩個人分啱啱好,最鍾意雞腿卷同埋蝦卷🥰飲品推介奶蓋楊枝甘露😆好似飲緊杯裝糖水咁呀🤤.Bohemia styled Thai cafe🌬 love their desserts! The banana pancake and mango sticky rice were both tasty! The mango was very large and sweet♥️
2022-11-28 125 浏览
餐廳比人嘅感覺好舒適,完全唔會得迫✨而餐廳都有提供lunch set,價錢都算抵~🔸炭燒豬肉串燒沙嗲 $76一共有4串,串燒燒得好香,豬肉都算淋🤭豬味唔算重,串燒點埋個醬好夾💦而醬汁唔辣同埋有花生🥜🔸油酥手抓薄餅 $52點完先醒起冇叫咖哩,冇嘢點黎食🤣不過薄餅就咁食都好夠味而且好酥脆🙌🏻🔸泰式虎蝦金邊粉🦐 $138金邊粉有2隻大蝦,質素就正常😗而金邊粉偏粗,味道就甜甜地都好開胃💦配料有蛋,芽菜同花生,唔好覺得好似好少咁其實份量都好多下😆🔸芒果糯米飯🥭$78一黎度真係嚇親真係好大份😳芒果應該有成個嘅份量🤩而糯米飯係用蝶豆花染咗顔色,好特別🤪糯米飯口感好煙靭配埋椰汁好夾同埋真係好大舊😬而上面仲有椰子片令口感增加🥥🔸楊枝甘露奶蓋$48椰奶較重,唔太飲到奶蓋🫢而飲品都好足料有好多芒果同西柚係入面🤝🏻都頗飽肚🤭🔸泰國珍珠奶茶奶蓋🧋$78泰奶偏奶而本身泰奶已經好有奶🥛所以唔太飲到奶蓋咩味😂😂珍珠係大珍珠就正常~建議鍾意泰奶的人,可以淨飲泰奶唔洗珍珠同奶蓋😝

🔸炭燒豬肉串燒沙嗲 $76

🔸油酥手抓薄餅 $52

🔸泰式虎蝦金邊粉🦐 $138
泰式虎蝦金邊粉

🔸芒果糯米飯🥭$78

🔸楊枝甘露奶蓋$48

🔸泰國珍珠奶茶奶蓋🧋$78

今日Lunch去左旺角The Forest間「青花」食泰國菜🇹🇭。$68可以叫個主食+杯野飲;$88就可以再加多個小食。最後我就叫左泰式船家湯脆炸花腩金邊粉 + 蒜蓉炒椰菜+玫瑰野莓茶。個花腩切得好厚身,肥瘦適中,唔會好鞋,金邊粉幾滑而且唔係一夾就散,份量都足夠;不過我略嫌個湯鹹左少少🤏🏻;個炒椰菜就正常發揮啦,不過我都覺得偏鹹;反野杯玫瑰野莓茶就幾好飲,唔係出面死甜嘅味。總括嚟講餐廳環境都幾闊落,因為有用落地玻璃,所以光線充足,想係到睇一陣書都係一個唔錯嘅選擇。唯獨係食物有點偏鹹,下次試吓黎食晚餐,散叫再加甜品先!地址📍:旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖

泰式船家湯脆炸花腩金邊粉
蒜蓉炒椰菜
泰式船家湯脆炸花腩金邊粉
蒜蓉炒椰菜
2022-11-26 82 浏览
呢間泰國餐廳網絡上有好多好評,所以特意和朋友一起來試試啦!我哋叫咗:炭燒牛肉串燒沙嗲串燒一份有四串,牛肉燒得有點乾,比較難咬開,配沙嗲汁。炭燒豬頸肉配酸辣青醬豬頸肉的份量都幾多,每塊都有燒焦的脆香味,厚薄適中,值得一試!馬薩拉奶油咖喱雞內有很多配菜,薯仔、蓮藕、秋葵、茄子都有!但雞肉份量很少,而且肉質非常乾淨淨!配菜幾乎沒有索味吸汁,感覺像白烚然後再倒汁在上邊一樣,咖喱汁的味道也不夠濃烈…油酥手抓薄餅一份有三塊,炸得香脆。泰式虎蝦金邊粉有兩隻大虎蝦在上面,金邊粉煮得比較淋,但味道還可以!飲品方面味道不過不失!
呢間泰國餐廳網絡上有好多好評,所以特意和朋友一起來試試啦!
我哋叫咗:
炭燒牛肉串燒沙嗲
串燒一份有四串,牛肉燒得有點乾,比較難咬開,配沙嗲汁。
炭燒豬頸肉配酸辣青醬
馬薩拉奶油咖喱雞
油酥手抓薄餅
一份有三塊,炸得香脆。
泰式虎蝦金邊粉
有兩隻大虎蝦在上面,金邊粉煮得比較淋,但味道還可以!
飲品方面味道不過不失!
2022-11-25 54 浏览
旺角鬧市有間colourful 嘅泰國菜~Book mark咗好耐今次終於同朋友嚟咗~🍲白冬蔭公 -南薑椰奶雞湯 (小) $86白冬陰功椰奶雞湯,夜奶味道濃郁加上有少少酸酸地嘅味道,開胃得嚟又有椰汁雞湯味,雞肉大大塊肉質都幾嫩滑,臨近秋冬飲碗暖湯身體暖笠笠晒~🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138蝶豆花炒飯藍色好靚🤩中間混合咗好多炒蛋、菠蘿、提子乾,配搭肉鬆、腰果,成個炒飯都好惹味好容易入口,旁邊仲有個三角形菠蘿,菠蘿超級甜🤩🍍芒果糯米飯 $78藍色蝶豆花糯米飯口感煙韌,表面加了椰汁同糯米飯好夾,芒果切片超甜!份量都好多啊起碼有半個芒果🥭🥥蝶豆花椰子奶蓋 $48So colourful! 椰奶味道濃郁~味道唔會太甜🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48表面奶蓋鹹鹹地,底部奶茶味道珍珠口感煙韌

🍲白冬蔭公 -南薑椰奶雞湯 (小) $86
🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
🍍芒果糯米飯 $78
🥥蝶豆花椰子奶蓋 $48
So colourful! 椰奶味道濃郁~味道唔會太甜
🧋泰國珍珠奶茶奶蓋 $48
表面奶蓋鹹鹹地,底部奶茶味道珍珠口感煙韌
午餐
  • 蝶豆花椰子奶蓋
  • 芒果糯米飯
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 白冬蔭公 -南薑椰奶雞湯
2022-11-25 3663 浏览
旺角人氣打卡泰國菜今日去旺角行街,經過見到呢間cafe好靚,小清新有聖誕樹,好多人都去影靚相,平日晚上都好多人,記得提早預約。餐廳環境光亮舒適,座位寬敞而且係高貴簡約裝修設計。有芒草、楓葉等打卡位置💕 ,品嚐中泰fusion 菜式,晚上10點關門,另收加一服務費。酥炸雞棗 $68Fried chicken roll脆脆的炸雞球配泰式辣醬一流,有啲似潮州豬肉卷,推介馬薩拉奶油咖喱雞 $118Chicken Tikka Masala濃郁的咖喱包裹住每一件雞塊,再加入一些蔬菜,份量都幾多,雞塊一啲都唔肥,啖啖肉,微辣。油酥手抓薄餅 $52三片大大件的千層手抓餅好香,啱晒點咖喱一齊食👍🏻泰式虎蝦金邊粉 $138Pad Thai with king prawn兩隻泰式燒虎蝦大大隻,加入蕃茄味濃郁的濕炒金邊粉,灑上脆脆花生增加口感,甜甜的不錯泰國咸檸梳打 $36Thai salty lime soda鹹鹹酸酸充滿氣鮮熱情果梳打 $42Passion fruit soda甜甜的熱情果涼透心服務質素:8/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
旺角人氣打卡泰國菜

今日去旺角行街,經過見到呢間cafe好靚,小清新有聖誕樹,
好多人都去影靚相,平日晚上都好多人,記得提早預約。

炸雞棗 $68
Fried chicken roll

脆脆的炸雞球配泰式辣醬一流,有啲似潮州豬肉卷,推介

馬薩拉奶油咖喱雞 $118
Chicken Tikka Masala

油酥手抓薄餅 $52
三片大大件的千層手抓餅好香,啱晒點咖喱一齊食👍🏻

泰式虎蝦金邊粉 $138

環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2022-11-24
2022-11-25 40 浏览
去完泰國旅行 · 仍然好掛住泰國既美食同朋友去左 ·位於旺角既青花餐廳裝修以森林為主題 · 帶東南亞氛圍 以傳統泰菜加入新構思 · 跳脫之餘又可以感受傳統特式♡ 冬陰單骨炸雞翼($82)雞翼外層炸到酥脆 · 但裡面唔會乾有陣陣冬陰公既香辣感 有啲似食緊冬陰公薯片包住雞賢翼咁🤭♡ 篤篤炒卜卜蜆 ($128)大蜆堆成小山丘蜆肉大大粒飽滿又juicy用辣椒膏調配醬汁 · 非常香辣惹味但又唔會掩蓋蜆肉既鮮甜感♡ 大蝦冬陰功湯($86/S)比超大隻大蝦嚇親 蝦肉爽彈 · 仲要有膏架!!冬陰公帶椰香 · 飲落酸辣帶勁如果鍾意偏酸少少 · 呢款好岩你因為愛呻醋既我 · 非常滿意♡ 馬薩拉奶油咖喱雞 ($118)被咖喱搶鏡既咖喱雞奶油咖喱好濃稠 · 帶少少蕃茄既酸甜加入奶油令口感更順滑最鍾意佢加左青檸 · 青檸酸味剛好中和膩感亦令咖喱層次更豐富雞肉用上雞扒肉 · 大大塊啖啖肉但我最鍾意都係咖喱😳♡ 香草蒜蓉包 ($48)熱辣辣既蒜蓉包 · 好難唔好食重要超多蒜蓉 · 配咖喱是最佳拍檔♡ 芒果糯米飯($78)好colourful 又IGable既芒果糯米飯糯米飯加入蝶豆花 · 呈現藍紫色暖暖地又煙煙韌

去完泰國旅行 · 仍然好掛住泰國既美食
同朋友去左 ·位於旺角既
青花
餐廳裝修以森林為主題 · 帶東南亞氛圍
以傳統泰菜加入新構思 · 跳脫之餘又可以感受傳統特式

♡ 冬陰單骨炸雞翼($82)
雞翼外層炸到酥脆 · 但裡面唔會乾
有陣陣冬陰公既香辣感
有啲似食緊冬陰公薯片包住雞賢翼咁🤭

♡ 篤篤炒卜卜蜆 ($128)
大蜆堆成小山丘
蜆肉大大粒飽滿又juicy
用辣椒膏調配醬汁 · 非常香辣惹味
但又唔會掩蓋蜆肉既鮮甜感

♡ 大蝦冬陰功湯($86/S)
比超大隻大蝦嚇親
蝦肉爽彈 · 仲要有膏架!!
冬陰公帶椰香 · 飲落酸辣帶勁
如果鍾意偏酸少少 · 呢款好岩你
因為愛呻醋既我 · 非常滿意

♡ 馬薩拉奶油咖喱雞 ($118)
被咖喱搶鏡既咖喱雞
奶油咖喱好濃稠 · 帶少少蕃茄既酸甜
加入奶油令口感更順滑
最鍾意佢加左青檸 · 青檸酸味剛好中和膩感
亦令咖喱層次更豐富
雞肉用上雞扒肉 · 大大塊啖啖肉
但我最鍾意都係咖喱😳

♡ 香草蒜蓉包 ($48)
熱辣辣既蒜蓉包 · 好難唔好食
重要超多蒜蓉 · 配咖喱是最佳拍檔

♡ 芒果糯米飯($78)
好colourful 又IGable既芒果糯米飯
糯米飯加入蝶豆花 · 呈現藍紫色
暖暖地又煙煙韌韌
芒果切得勁厚身 · 香甜無渣
上面仲加左杏仁片點綴
口感非常豐富
外卖自取
2022-11-24 43 浏览
今晚接完老婆收工之後就去左旺角行下街睇下波鞋😊睇到咁上下 又要搵地方醫下肚啦😋突然間好想食泰國菜,就再訪呢間「青花」☺️馬薩拉奶油咖喱雞 $118呢個咖喱雞有少少辣,好開胃😋啲雞肉好嫩,而且配料十分多,有薯仔、蘿蔔、茄子、秋葵🤤醉鬼惹火炒粿條 $118炒得相當之有鑊氣😋配料亦係十分之多,加上又係辣辣地,真係非常惹火!😂油酥手抓薄餅(3片) $52點咖喱汁食認真一流😋仲熱辣辣脆卜卜☺️芒果糯米飯 $78食完主菜當然要食個甜品啦,食泰國嘢當然唔少得芒果糯米飯啦,啲糯米飯仲暖笠笠!啲芒果又好甜,不可不吃!😬楊枝甘露奶蓋 $48蝶豆花椰子奶蓋 $48呢兩杯嘢飲都相當有特色,奶蓋味濃😋值得一試😊

馬薩拉奶油咖喱雞 $118

醉鬼惹火炒粿條 $118

油酥手抓薄餅(3片) $52

點咖喱汁食認真一流😋仲熱辣辣脆卜卜☺️

芒果糯米飯 $78

楊枝甘露奶蓋 $48
蝶豆花椰子奶蓋 $48

呢兩杯嘢飲都相當有特色,奶蓋味濃😋值得一試😊
翻翻照片,原來上一次來光顧已經是4年以前!店舖屹立不到當然有原因,定價合理,味道佳,平日晚上8點多來也要排隊呢!環境設計我覺得有點ATUM的影子,都是讓人舒服的感覺。餐牌 泰式路邊甜辣鮮果撈沙律 $82 份量也不少,有蘋果、芭樂、荔枝等,配上甜辣醬,甜辣的沙律很惹味,作開胃菜很棒。 油酥手抓薄餅 $52(3片) 吃咖哩不能缺手抓餅!沒想到這三片脹蓬蓬,跟平常扁身一塊的不同,吃下去沒那麼油膩,而且酥脆,配咖哩一流。 馬薩拉奶油咖哩雞 $118 想不到這款咖哩有點辣度喔,聽到旁邊的情侶第一下反應:嘩!這麼辣(≧◡≦) 我猜他們不太吃辣。我和另一半能吃辣,覺得不算太辣,反而一點辣度能令咖哩更惹味,雞件大份也不會有雪藏味,另外還有茄子、秋葵作配菜,份量一定夠2個人吃,$118真的挺划算。 藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 $138這個好特別❤︎︎光是賣相我給100分!藍碟花飯吃下去甜做的很好吃,配上蟹肉菠蘿、腰果等口感豐富,這個不止賣相,我挺推薦的! 楊枝甘露奶蓋 $48必喝的飲料,奶蓋鹹度適中,喝下去有柚子、西米增加口感,奶的比例剛好,口感醇滑甜度恰當。 蝶豆花椰子奶蓋 $48雖然之前有喝過,

設計我覺得有點ATUM的影子,都是讓人舒服的感覺。

餐牌

泰式路邊甜辣鮮果撈沙律 $82
泰式路邊甜辣鮮果撈沙律
泰式路邊甜辣鮮果撈沙律

油酥手抓薄餅 $52(3片)

馬薩拉奶油咖哩雞 $118
馬薩拉奶油咖哩雞

藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 $138

藍碟花蟹肉菠蘿炒飯

楊枝甘露奶蓋 $48
楊枝甘露奶蓋

蝶豆花椰子奶蓋 $48
蝶豆花椰子奶蓋

雖然之前有喝過,但太久之前,我完全忘記味道了,老實說為了打卡才叫這杯(⊃。•́‿•̀。)⊃我本來怕只有外表不好喝,欸!還行喔,整杯就是以椰子奶為主調。
馬薩拉奶油咖哩雞
藍碟花蟹肉菠蘿炒飯
楊枝甘露奶蓋
蝶豆花椰子奶蓋
2022-11-21 144 浏览
見到700幾個好味諗住無死啦,點知果然係我太天真🤦🏻‍♀️2個人lunch食$500都算,打卡able既餐廳貴d都正常,人地比心機擺盤都值得回報,但真係得個靚字完全唔值呢個價!我地叫左個虎蝦金邊粉,有兩隻蝦都算大隻,不過霉嘅🤮。。。成碟嘢濕淋淋,完全係茄汁燴金邊粉咁,無甜味,豆腐乾又唔切絲,d炒蛋又勁大舊,蛋還蛋,麵還麵,餸還餸咁,唔講真係唔知自己食緊泰式炒金邊粉。。。😐然後仲有個蒜蓉炒椰菜,又係濕淋淋嘅,仲要一粒蒜都見唔到,淨係得面頭嘅炸蒜碎,可能我見識少,真係未食過有汁無蒜嘅蒜蓉炒菜。據聞大陸好興用豉油炒菜,又係炒到濕淋淋咁,老老實實你講明係fusion大陸街邊菜我會冇咁嬲。。。跟住係香料牛肉咖喱,d牛肉唔知有冇沙嗲牛麵咁多,成碗都係蔬菜,fine,我唔太食肉菜多都啱我。其實個味都唔錯👌🏻,香料重到一個點,絕對對得住個菜名,我可以接受嘅,不過我男朋友話食到好苦,不過個人口味可能有差別啦。個咖喱偏杰身,送飯應該幾好,不過我唔食飯,所以叫咗油酥薄餅,講真,成餐最正常就係佢,好食嘅。😋嘢飲我叫咗冬陰「公」梳打,點解要括住個公呢?因為公係泰文係蝦咁解,我真係一心諗住試伏先叫,點知係我諗多咗🙈

嘢飲我叫咗冬陰「公」梳打,點解要括住個公呢?因為公係泰文係蝦咁解,我真係一心諗住試伏先叫,點知係我諗多咗🙈,原來只係呢間泰式餐廳濫用咗冬陰功3個字。不過老實講,味道ok嘅,辣辣地甜甜地,完全無冬蔭味,你當自己飲緊梳打version嘅bloody mary咁都幾得意嘅,同埋都叫打卡able。

btw,好彩我男朋友叫咗可樂,最後可以浪下個口。

結論係,請我都唔會再嚟,始終我食飯真係想食嘅。不過個人口味嘅嘢真係好個人,只係如果想食好食又會比呢個價錢,其實有好多選擇。
2022-11-20
  • 油酥手抓薄餅
2022-11-20 75 浏览
旺角The Forest嘅💛良心泰菜🌟青花🌟,地方新淨闊落,外望空中花園嘅🌿綠油油草地,感覺寫意!🐖炭燒豬頸肉・酸辣青醬 $118豬頸肉醃到入晒味,🔥炭燒有少少燶邊嘅效果,都幾香口惹味!青醬酸辣🌶️夠刺激!🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138藍色蝶豆花飯上,舖滿鮮味十足嘅🦀蟹肉!絲絲嘅🦀蟹肉提升了炒飯嘅鮮味!🍍菠蘿有輕輕烤過,一咬即爆出香甜果汁💦!🥘馬薩拉奶油咖喱雞 $118奶油咖喱口感柔滑,🐓雞件勁大舊!🫓油酥手抓薄餅(3片)$52同奶油咖喱🥘係絕配!🥤可樂 $24

🐖炭燒豬頸肉・酸辣青醬 $118

🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🥘馬薩拉奶油咖喱雞 $118

奶油咖喱口感柔滑,🐓雞件勁大舊!

🫓油酥手抓薄餅(3片)$52

同奶油咖喱🥘係絕配!

🥤可樂 $24
2022-11-20 43 浏览
旺角嘅間青花,以森林風做主題嘅環境,配以創意泰菜,有Feel。🎈印度薄餅香口,鬆軟,好食!🎈蝶豆花菠蘿蟹肉炒飯好有趣嘅顏色,但味道係無受影響的,係好食的。原塊菠蘿咁上,而唔係平時原個咁上,都好有新意😳咖哩雞肉,用嚟配個薄餅食,好惹味。裡面仲有秋葵、茄子等嘅配料,可以解一解膩。仲有好香口嘅腰果,好食🥳。甜食嘅香蕉薄餅,係甜品嚟。有煉奶同朱古力醬配撘,加上香甜嘅香蕉,好好味🤤。留意番呢到有人頭最低消費$120,有加一。

🎈印度薄餅
香口,鬆軟,好食!

🎈蝶豆花菠蘿蟹肉炒飯

留意番呢到有人頭最低消費$120,有加一。

2022-11-20 45 浏览
4個人小聚餐,近大家散場方便既地方梗係油尖旺啦,於是就選擇左尼間青花試試佢。.我地就order 左:1. 馬薩拉奶油咖哩雞2. 炭燒豬頸肉3. 蒜炒西蘭花4. 香草蒜蓉包5. 油酥手抓薄餅6. 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包7. 泰茶8. 楊枝甘露9. 泰國珍珠奶茶奶蓋.首先,個咖哩雞有dd 偏咸,但係如果點手抓餅係啱啱好嘅,咖喱雞裏面仲有茄子,同埋部份菜類,都幾豐富。.炭燒豬頸肉一流,有彈性有咬口,味道適中。邊邊有燒焦感,整體唔錯。.西蘭花就正常發揮,個量都算多。.蒜蓉包不得不提,真係超級鹹,如果你食得重口味嘅話都可以試吓。.手抓餅必order, 熱辣辣上,點咖哩一流。.豬腩肉生菜包,本人偏好瘦肉,所以唔太鐘意食,但朋友話炒得好香,肥肉同瘦肉比例岩岩好。.野飲方面都算正正常常。.所有野都係合格以上,未到滿分,咁先有空間可以繼續進步,經開可以支持下ʕ •ᴥ•ʔ

我地就order 左:
6. 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
7. 泰茶
8. 楊枝甘露
9. 泰國珍珠奶茶奶蓋
西蘭花就正常發揮,個量都算多。
手抓餅必order, 熱辣辣上,點咖哩一流。
野飲方面都算正正常常。
2022-11-14
2022-11-20 90 浏览
˜”*°•.˜”*°• 青花 Atum。•°*”˜.•°*”˜ 今次同朋友去咗旺角一間餐廳裝修靚同食物質素都高嘅泰國Fusion餐廳🥰 就係青花ATUM🤩 既可打卡又可以享受到高質嘅食物😊餐廳所有嘅食物都好吸引😋 係我一定會再次光顧嘅餐廳🫠✿ 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 💵 HK$138呢個炒飯佢係有蝶豆花嘅😍所以顏色有我覺得好靚嘅紫藍色😝 上面仲擺滿左我好鍾意食嘅菠蘿🥰佢嘅菠蘿都好甜㗎, 絕對唔會係裝飾嚟😝炒飯仲配埋肉鬆, 腰果, 提子乾, 同蟹肉啲配搭都幾得意,所以我覺得幾創新, 食落去係鹹鹹地,但係又帶有少少甜😆真係幾特別✿ 馬蕯拉奶油咖喱雞 💵 Hk$118咖喱雞睇餐牌嘅時候已經覺得好吸引咖喱非常香濃, 食落去濃郁同好滑 雞肉份量好多, 質感都幾嫩滑而且佢嘅配菜都好多, 除咗有必有嘅薯仔之外仲有我最鍾意食嘅秋同葵茄子😍✿ 油酥手抓薄餅 (3片) 💵 HK52咖喱又點能夠唔配返個手抓薄餅食呢🥳佢哋嘅薄餅焗得好香脆, 到枱時見到佢脹卜卜咁🤣點落啲咖喱到朔晒啲咖喱汁🤤好正✿ 芒果糯米飯 💵 HK$78食泰國嘢甜品一定會嗌芒果糯米飯🤩佢哋嘅糯米飯好得意,係紫藍色既因為佢地係落左藍蝶花, 所以佢

餐廳所有嘅食物都好吸引😋
係我一定會再次光顧嘅餐廳🫠

✿ 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 💵 HK$138

✿ 馬蕯拉奶油咖喱雞 💵 Hk$118
咖喱雞睇餐牌嘅時候已經覺得好吸引
咖喱非常香濃, 食落去濃郁同好滑
雞肉份量好多, 質感都幾嫩滑

✿ 油酥手抓薄餅 (3片) 💵 HK52
咖喱又點能夠唔配返個手抓薄餅食呢🥳

✿ 芒果糯米飯 💵 HK$78
食泰國嘢甜品一定會嗌芒果糯米飯🤩
佢哋嘅糯米飯好得意,係紫藍色既
因為佢地係落左藍蝶花, 所以佢哋嘅賣相又靚又夢幻, 上面仲䈬左小小既椰子片💕
佢哋嘅芒果係屬於清甜同埋完全係冇渣👍🏻

✿ 香蕉薄餅 💵 HK$78
香蕉薄餅實在太吸引😍
煎到勁香嘅薄餅上鋪滿左朱古力醬同鍊奶, 內裏再夾住香蕉, 熱辣辣咁樣食落口,呢個真係經典甜品😂
由於個組合實在太經典,所以係一定好食,唔出錯系列
😆

✿ 蝶豆花椰子奶蓋 💵 Hk$48
呢個蝶豆花椰子奶蓋當初我係為咗想飲椰子衣叫😂 佢嘅外表實在太夢幻啦因為有蝶豆花同椰子mix 埋嘅顏色 🥰真係望落去好治癒
同埋飲落去椰子同奶蓋味都好重😚
又解渴滿足到我想飲椰子嘅慾望😝

✿ 三色冰奶蓋 💵 HK$48
三色冰開頭仲以為好平平無奇
但套枱時真係令到我嘩然一聲🤣
上邊放咗粉紅色同埋聽聽綠綠黃黃地嘅龍鬚糖💕賣相絕對係no.1😎
但佢嘅味道絕對配得上佢嘅賣相
超級好飲, 超香濃又滑嘅奶蓋, 再加埋一邊煙煙韌韌好有口感嘅三色冰🤤就算會肥,但我都絕對唔會後悔飲佢😂呢杯嘢飲我絕對會再encore