招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-05-19 5146 浏览
之前嚟旺角一直都好少行呢個商場 呢晚聽友人介紹嚟咗商場一樓嘅呢間泰式餐廳😉 估唔到星期一夜晚八點嚟到都差唔多full晒 好彩我有book位啫🙀泰式豬頸肉沙律呢碟沙律 菜嘅部分有啲似泰式鳳爪沙律咁 有青瓜 豆角 芹菜 紫洋蔥 再加埋好大塊嘅豬頸肉🐷 沙律醬汁酸酸辣辣咁 幾開胃🥬油酥手抓薄餅估唔到呢個薄餅咁大塊 薄餅咬落幾鬆脆🌮 如果點咖哩食一定更加正 不過我地今次冇嗌到😂泰式虎蝦金邊粉有兩大隻蝦嘅金邊粉上面啊🦐 金邊粉份量都唔少 炒得唔會太乾身 有啲酸酸甜甜咁 幾啱口味🍝 香辣蟹蒜炒麵本身都擔心香辣會辣得濟食唔到 但係佢嘅辣唔算好勁🥰 味道上係比較惹味 佢嘅蒜香係嚟自原粒蒜子 面頭仲有大量鮮味嘅蟹肉🦀 側邊仲有草菇 粟米仔 紅蘿蔔片 都幾豐富😉椰汁西米糕食泰國菜都會好想食埋甜品 今次嗌咗椰汁西米糕 椰汁味好香 底下嘅西米仲撈咗啲粟米粒同芋頭粒 味道就更加豐富啦😊呢間泰式餐廳嘅店員服務都唔錯 經常好主動過嚟加水 食物都幾好味 幾值得一試㗎👍🏻

泰式豬頸肉沙律

香辣蟹蒜拉麵
香辣蟹蒜拉麵

椰汁西米糕
椰汁西米糕

旺角舒適泰菜餐廳|青花@atumchampak 推薦一間旺角波鞋街附近嘅樓上舒適泰菜🌸The Forest青花行花草綠化路線,所以餐廳氛圍好舒適👍🏻泰菜質素都好好,大部分菜式都偏獨特創新,而且價錢都好相宜😊飲品種類都好啱年輕人口味,唔會過份甜🍹全日正價餐牌🍽人均:$200-$250🕰時間:晚市時段(⭕️walk in)🥬路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118豬肉生菜包就食得多,炒牛肉生菜包都真係第一次見😍即試!仲要佢配嘅唔係生菜,而係椰菜,細塊啲一口咬到入口,好正!推薦大家去青花一定要食‼️🍡炭燒牛肉串燒沙嗲 $82青花用炭燒方式,串燒外皮會比較有燒焦感同脆口,但內裡肉質都仲係好鮮嫩,十分有泰國街頭風味👍🏻🍚藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138❤️大推!藍色炒飯好IG-able😍炒飯材料都十分豐富,有炒蛋、大量菠蘿、蟹肉、肉鬆、同腰果,一啖食哂所有材料,口感一流😋🍌香蕉薄餅 $78香蕉薄餅比想像中薄片,但始終係甜品,我覺得薄薄哋更為合適👍🏻香蕉、朱古力加煉奶,冇得彈🤤🍹楊枝甘露奶蓋 $48港式風味😆配芝士奶蓋,咸甜交融,必試青花嘅奶蓋‼️ Bible rating: 8.5/10📍地址:青花 (The Fo
旺角舒適泰菜餐廳|青花
@atumchampak

全日正價餐牌
🍽人均:$200-$250
🕰時間:晚市時段(⭕️walk in)

🥬路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118

🍡炭燒牛肉串燒沙嗲 $82

🍚藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🍌香蕉薄餅 $78

🍹楊枝甘露奶蓋 $48
港式風味😆配芝士奶蓋,咸甜交融,必試青花嘅奶蓋‼️

Bible rating: 8.5/10

📍地址:青花 (The Forest) (旺角)

#香港美食 #香港好去處 #美食推薦 #美食日記 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #hkfood #聚餐 #西餐 #朋友聚會 #香港餐廳 #餐廳推薦 #香港餐廳 #慶生 #生日 #香港打卡 #旺角美食 #旺角 #旺角必食 #旺角餐廳 #旺角泰菜 #泰菜 #hkthaifood #青花 #theforest #泰國餐廳 #香蕉薄餅
炭燒牛肉串燒沙嗲
路邊炭火蒜炒牛肉生菜包
香蕉薄餅
炭燒牛肉串燒沙嗲
路邊炭火蒜炒牛肉生菜包
香蕉薄餅
2023-05-18 65 浏览
✨泰式涼拌三文魚泰式辣汁配以三文魚刺身 生蒜片同生蝦刺身食法相似鮮甜三文油刺身配上滋味醬汁層次豐富又夠開胃✨芒果蟹肉沙律清甜可口沙律菜 每一啖都係滿滿芒果醬及蟹肉另外仲有青瓜、紫洋蔥等配搭 爽口解膩✨泰式虎蝦金邊粉兩隻大大隻燒虎蝦 肉質彈牙配上炒得夠乾身 無油膩感嘅柔軟金邊粉味道甜中帶酸辣 連同花生碎等配菜一齊食香口又口感十足✨雞皮卷外皮香脆包裹住Juicy 雞肉其實幾似台灣小食雞腿卷肉質滑嫩 加上少量油脂 伴以泰式辣醬 比平時食會滋味更不膩

✨泰式涼拌三文魚
泰式辣汁配以三文魚刺身 生蒜片
同生蝦刺身食法相似
鮮甜三文油刺身配上滋味醬汁
層次豐富又夠開胃

✨芒果蟹肉沙律
清甜可口沙律菜
每一啖都係滿滿芒果醬及蟹肉
另外仲有青瓜、紫洋蔥等配搭 爽口解膩

✨泰式虎蝦金邊粉

其實幾似台灣小食雞腿卷
肉質滑嫩 加上少量油脂
伴以泰式辣醬 比平時食會滋味更不膩

2023-05-17 54 浏览
✨青花嘅係食fusion泰國菜, 佢地嘅擺盤全部都好有精緻💕-🥗柚子大蝦沙律 $118啲蝦好大隻, 啲沙律醬係有淡淡椰香🌴-🥘馬薩拉香料牛肉咖喱 $128🫓油酥手抓薄餅 $52手抓薄餅質感好脆, 牛肉咖喱又有椰奶嘅香味💯-🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138呢個菠蘿海鮮炒飯同平時好唔同, 炒飯加咗碟荳花好啱打卡🤩 仲有蟹肉, 蝦仁, 腰果, 肉鬆好足料🫶🏻-🥭芒果糯米飯 $78食泰國菜一定要叫芒果糯米飯🤩 個糯米飯有碟荳花藍藍地色好靚💙-🥥椰皇 $42🍋泰象青檸梳打 $36
🥗柚子大蝦沙律 $118
啲蝦好大隻, 啲沙律醬係有淡淡椰香🌴
🥘馬薩拉香料牛肉咖喱 $128
🫓油酥手抓薄餅 $52
手抓薄餅質感好脆, 牛肉咖喱又有椰奶嘅香味💯

🍍藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🥭芒果糯米飯 $78

🥥椰皇 $42
🍋泰象青檸梳打 $36
  • 芒果糯米飯
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
舒適環境💐大大份地道泰國菜🥰🌸青花 by ATUM今次同豬女放假拍拖,嚟到旺角The Forest商場,見到1樓有間泰國菜,環境好靚,好舒適,充滿泰國渡假風情🤩一於去試吓~餐廳環境好優雅,環境開揚闊落,坐得好舒服,適合多人聚餐、情侶、一家大細🤗仲有啲乾花做裝飾💐值得一讚店員服務態度好好,好細心,上菜速度好快,而且食物份量好大份😍賣相仲好精美💕每樣食物都超級超級好食🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤✨芒果蟹肉沙律🥗 $118一上枱勁大份,成咗小山丘咁高‼️蟹肉一絲絲,芒果及沙律菜勁多🤩 食材好新鮮,配上泰國醬汁酸酸甜甜,仲有生洋蔥微微辣的,好開胃👍🏻必點🌟🌟🌟🌟🌟✨藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 $138一上枱造型好美🤩滿滿嘅菠蘿🍍、藍色嘅蝶豆花飯、雞蛋絲、提子乾、腰果🤩排得好整齊,五顏六色,客人自己撈勻佢😆好好玩👍🏻味道好多層次,酸酸甜甜嘅菠蘿炒飯,鹹甜交錯,充滿咬口,腰果炸得金黃香脆😍非常足料😍必點🌟🌟🌟🌟🌟✨芒果糯米飯 $78 食泰國野又點少得糯米飯🤗紫藍色嘅糯米飯,超級軟糯,好彈牙,椰漿超香濃😍仲有好多杏仁脆片,增加咬口及層次,芒果份量好多😍超級鮮甜多汁🤤必點🌟🌟🌟🌟🌟✨白冬陰公·南薑椰汁雞湯 $86酸酸甜甜
舒適環境💐大大份地道泰國菜🥰
🌸青花 by ATUM
芒果蟹肉沙律

✨芒果蟹肉沙律🥗 $118

✨藍碟花蟹肉菠蘿炒飯 $138

✨芒果糯米飯 $78

✨白冬陰公·南薑椰汁雞湯 $86
酸酸甜甜嘅白冬陰功湯,一啲都唔辣,啱晒食唔到辣嘅人士,椰香味好濃🐥雞肉仲好滑😍雞湯一啲都唔油,反而好開胃,飲完個身都熱辣辣🥰想飲冬陰功湯,又唔食得辣日既朋友可以試吓🤗
必點🌟🌟🌟🌟
菠蘿熱情果茶

✨菠蘿熱情果茶 ☕️ $34
菠蘿同熱情果好夾,好香菠蘿味,好清新, 配上茶更加清爽🤗

食物✨✨✨✨✨
芒果蟹肉沙律
菠蘿熱情果茶
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
2023-05-17 115 浏览
青花主打新派東南亞菜,係the forest 自成一角,有齊各種菜式:咖喱、串燒、沙律、小食好多款。簡約風設計嘅環境,以雲石金屬做主調,靠窗位置就更加坐得舒服,好有空間感✨—— 泰式虎蝦金邊粉 $138 賣相好靚🤩兩大隻開邊虎蝦,肉質緊緻彈牙,蝦味仲滲埋入金邊粉;依款幾啱我胃口,金邊粉嘅酸恰好多過甜味少少,開胃又好味—— 炭燒沙嗲豬肉串燒 $76 上枱已經feel到炭燒嘅火氣🔥4大串燒得好平均,最正係中間啲肥肉,燒過之後真係香到爆,啲油脂好邪惡但勁正🤤—— 雞皮卷 $82見親有雞皮嘅野都忍唔住叫😂5大舊圓碌碌,外層超脆,金黃色雞皮入面填滿哂雞肉,一咬雞皮嘅油脂就爆哂出黎💦—— 香蕉薄餅 $78食到最後好飽都覺得好好食😍煎得夠香脆,但入面又好軟熟,厚薄掌握得啱啱好,香蕉餅好似好簡單,但麵團要整得好都好講究,依個口感真係冇得彈🤩—— 龍鬚三色冰奶蓋 $48 龍鬚糖食得又飲得😍估唔到同椰漿又幾夾,仲有三色冰嚼下嚼吓,有齊多重口感—— 蝶豆花椰子奶蓋 $48蝶豆花嘅靛藍色好靚🦋椰奶中滲出淡淡花味,綿滑甜密🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 #青花 (The Forest) (旺角

—— 泰式虎蝦金邊粉 $138

—— 炭燒沙嗲豬肉串燒 $76

—— 雞皮卷 $82
雞皮卷

—— 香蕉薄餅 $78

—— 龍鬚三色冰奶蓋 $48

—— 蝶豆花椰子奶蓋 $48
蝶豆花嘅靛藍色好靚🦋椰奶中滲出淡淡花味,綿滑甜密
龍鬚三色冰奶蓋

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 #青花 (The Forest) (旺角)
雞皮卷
龍鬚三色冰奶蓋
  • 炭燒豬頸肉
  • 蝶豆花椰子奶蓋
  • 炭燒豬肉串燒沙嗲
  • 泰式大蝦炒金邊粉
  • 香蕉煎餅
這天來到𝐓𝐡𝐞 𝐅𝐨𝐫𝐫𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐡𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐚𝐥𝐥逛街,發現沒什麼好逛的🤪反倒𝐦𝐚𝐥𝐥內有不少餐廳👍🏻甫步入餐廳就被裝修吸引,以草叢與花卉作裝飾元素,可惜這天天公不作美,不然定必到𝐨𝐮𝐭𝐝𝐨𝐨𝐫打卡! ——— ✤ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包|$𝟏𝟏𝟖 碎肉生菜包吃得多,以大片牛肉入贅的生菜包實屬第一次見👍🏻以紅、綠辣椒爆炒牛肉片,搭配店家自家製辣醬,以球狀生菜包裹住一口吃掉,整體𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡,可惜牛肉肉質較為韌。 ✤ 炭燒豬肉串燒沙嗲|$𝟕𝟔 切成方形𝐜𝐮𝐛𝐞的豬腩肉以大火高溫炙燒過,表皮香脆沒有一絲肥膩與肥膏,咬落去比較乾身,沾取少許惹味的花生沙嗲醬更為惹味🥜🔥 ✤ 馬薩拉奶油咖喱雞|$𝟏𝟏𝟖 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚是以各式香料經過調配和烹調而製成的咖哩,配上不少嫩滑雞肉、薯仔、秋葵以及茄子🍆咖哩質地濃稠無比,濃郁飄香,帶有少許辣味🌶️ ✤ 泰式虎蝦金邊粉|$𝟏𝟑𝟖 全場最佳必定是這裡的𝐩𝐚𝐝 𝐭𝐡𝐚𝐢了👍🏻面頭先鋪上兩大隻焦香的彈牙大虎蝦,肉質完全不會霉,金邊粉炒得乾身,味道酸甜,調味適中,配備不少配料如豆腐乾、炒蛋、芽菜等。整體口感味道豐富,實屬上乘之作! ✤ 楊枝甘露奶蓋|$𝟒𝟖 沒
———
✤ 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包|$𝟏𝟏𝟖

✤ 炭燒豬肉串燒沙嗲|$𝟕𝟔

✤ 馬薩拉奶油咖喱雞|$𝟏𝟏𝟖

✤ 泰式虎蝦金邊粉|$𝟏𝟑𝟖

✤ 楊枝甘露奶蓋|$𝟒𝟖
沒想到楊枝甘露居然可以飲用!芒果𝐬𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 𝐦𝐢𝐱了柚子肉以及芒果肉🥭味道酸酸甜甜層次豐富,豐盈的奶蓋更是綿密𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲奶香味十足。
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 楊枝甘露奶蓋
2023-05-16 37 浏览
青花喺fusion泰國菜,菜式幾特別。路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118依個同傳統嘅肉碎生菜包唔同。用咗炭燒豬腩肉嚟包,有d原粒蒜係入面。再加埋酸辣嘅泰式醬汁~mix咗韓國嘅風味,好食!紅咖喱香料三文魚 $138未食過泰式嘅咖喱三文魚所以試下。除咗三文魚之外,個紅咖喱入面勁多料,有荔枝菠蘿腰果秋葵同茄子。荔枝加咖喱唔奇怪仲幾好食~醉鬼惹火炒粿條 $118最鍾意食惹味又煙韌嘅炒闊粉,第一啖食落去都幾辣。入面有蔬菜同腩片做配料,個粉唔會炒到好油~楊枝甘露奶蓋上面有層椰汁奶蓋,入面有好多芒果粒,飲落好似食緊糖水咁,好足料。
青花喺fusion泰國菜,菜式幾特別。

路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118

紅咖喱香料三文魚 $138

醉鬼惹火炒粿條 $118

2023-05-16 38 浏览
- 好耐冇出去撐枱腳,今晚終於同張生早啲放工去哩間我哋都好鐘意嘅泰國餐廳—青花🪷-芒果蟹肉沙律:每次去都必點嘅沙律✨ 酸酸甜甜嘅芒果配蟹肉,再加埋滿滿嘅沙律菜,健康又清新☺️💕 啱曬喺悶熱嘅天氣食✌🏻-炭燒牛肉串燒沙嗲:兩個人食四串啱啱好😋 最鐘意佢個沙嗲汁,甜甜哋,有小小花生🥜香味~-馬薩拉奶油咖喱雞:個人十分推薦嘅一個主菜😘 咖哩小小辣,怕辣嘅朋友都可以一試,入面有薯仔、秋葵同茄子🍆,配埋雞肉,再點多個油酥手抓薄餅,口感豐富又滿足🥰💕-除咗食物,餐廳嘅特色飲品都好正,我同張生最鐘意佢哋嘅龍鬚三色冰奶蓋同楊枝甘露奶蓋✨🧋 而且餐廳坐得舒服,絕對好適合拍拖同家庭聚餐😘✌🏻

2023-05-09
用餐优惠
試食活動
  • 楊枝甘露奶蓋
  • 芒果蟹肉沙律
  • 馬薩拉奶油咖喱雞
  • 龍鬚三色冰奶蓋
📍青花🗺️旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖母親節帶左媽咪黎呢間食新派東南亞菜🥰 ⚡️泰式虎蝦金邊粉 $138我食泰國菜基本上一定會叫金邊粉😆 呢度有兩隻大蝦🦐 好鍾意佢用左好多蛋一齊炒😍 啖啖都食到~ 口味偏濃味,啱我😌⚡️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138呢碟好吸睛,加左藍蝶花嘅飯呈現藍色🦋 配料有蟹肉、提子乾、菠蘿粒、洋蔥等,旁邊有肉鬆、腰果同埋一大條燒菠蘿🍍好豐富!⚡️龍鬚三色冰奶蓋 $48好特別嘅三色冰🤣 上面有三色龍鬚糖🍬 椰汁🥥好濃郁,加埋三色啫喱好正😋⚡️泰國珍珠奶茶奶蓋 $48喺椰皇同泰式奶茶中糾結🙈 最後叫左呢杯因為又有珍珠又有奶蓋😍 奶茶都唔會太甜🧡⚡️榴蓮薄餅 $78榴蓮薄餅比較少見,同埋媽咪鍾意食就叫左榴蓮餡好香🤤 榴槤控要試🔥
📍青花

母親節帶左媽咪黎呢間食新派東南亞菜🥰

⚡️泰式虎蝦金邊粉 $138

⚡️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

⚡️龍鬚三色冰奶蓋 $48
好特別嘅三色冰🤣 上面有三色龍鬚糖🍬
椰汁🥥好濃郁,加埋三色啫喱好正😋

⚡️泰國珍珠奶茶奶蓋 $48

⚡️榴蓮薄餅 $78
榴蓮薄餅比較少見,同埋媽咪鍾意食就叫左
榴蓮餡好香🤤 榴槤控要試🔥
2月去完泰國翻嚟香港之後每星期都會至少食一餐泰菜,呢間係其中一間🐷炭燒豬頸肉🐷一嚟到見到好大份,就咁食已經好好食好入味,再點埋酸辣青醬,個味更加出又幾開胃🦐泰式虎蝦金邊粉🥚炒金邊粉一直都係我最鍾意嘅泰國菜式,金邊粉夠鑊氣,整體味道偏甜,好似泰國食嘅咁🦀藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍍深藍色嘅炒飯好特別,炒飯mix埋提子乾、肉鬆、腰果、蟹肉,好足料,鹹鹹甜甜,味道同口感都好特別🥭芒果糯米飯🍚糯米飯同樣加咗蝶豆花,藍紫色好啱影相,加咗蝶豆花嘅糯米飯比平時嘅更加煙韌,椰汁味好香🧋泰國珍珠奶茶奶蓋🥛奶蓋好厚身好濃郁,似係平時台灣啲厚奶蓋,奶蓋更加突出到奶茶嘅香甜,下半part就係泰國當地飲到嘅味道甜甜地咁

🐷炭燒豬頸肉🐷

炭燒豬頸肉
藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯
泰國珍珠奶茶奶蓋
2023-05-15 50 浏览
📸青花睇睇吓波鞋見肚餓就周圍搵野食男朋友話記得The Forest有間泰國野好食咁就信佢一次啦去到先記得以前食過一次價錢合理之餘份量又夠大份🤩🍴炭燒豬頸肉 配酸辣青醬 $118勁好食既豬頸肉邊邊烤至香脆 但肉質依然嫩滑多汁份量都幾多 食極都仲有🍴馬拉盞炒椰菜 $68*注意馬拉盞比較濃味 點菜時店員都會溫馨提示馬拉盞夠香 帶微微辣椰菜炒得夠淋身而且入味🍴路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118叫得蒜炒果然真係用足蒜粒去炒架炭火烤過偏為乾身但沾完醬再包住生菜食就啱啱好🍴惹味拼盤 $96(S)雞皮卷|酸腸|魚餅|蝦棗細份拼盤每款都有兩份 兩個人分啱啱好拼盤係即叫即炸 夠曬香口仲有兩款醬料 酸辣汁同泰式辣醬🧋泰式珍珠奶茶奶蓋 $48作為奶蓋關注組 又點會錯過第一次見泰奶奶蓋 飲落都夠滑身如果可以多奶蓋就好啦🥹🥹🥹🍴芒果糯米飯 $78糯米飯一啲都唔普通 唔係白色黑色而係碟豆花既紫藍色糯米飯夠黏夠軟糯 食落帶微甜加埋椰漿 甜度啱啱好架芒果大舊夠甜 好滿足啊🥰📍 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖#wwh食勻旺角#wwh泰國菜
📸青花

🍴路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $118

叫得蒜炒果然真係用足蒜粒去炒架
炭火烤過偏為乾身
但沾完醬再包住生菜食就啱啱好

🍴惹味拼盤 $96(S)
雞皮卷|酸腸|魚餅|蝦棗

• 泰國珍珠奶茶奶蓋
  • 炭燒豬頸肉
  • 蒜蓉炒椰菜
  • 惹味拼盤
細妹喺百忙之中抽空同我食飯,佢話想食泰國菜🇹🇭家姐我梗係即刻搵個好地方啦🥰我見網上好多人介紹《青花》,位置又近細妹公司,於是就決定去試吓!🔸藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯($138)用蝶豆花整嘅甜品或者麵包我就食得多,炒飯都係第一次試,賣相好特別💙鮮甜嘅蟹肉鋪得滿滿,混合埋可口嘅肉鬆、酥脆嘅腰果同香甜嘅菠蘿粒一齊食,好睇又美味。🔸泰式虎蝦金邊粉($138)金邊粉煙靭有鑊氣,唔會黐埋一嚿嚿,又唔油膩。兩隻虎蝦好大隻,鮮味肉厚。調味剛剛好,配上花生碎,口感倍添層次。🔸榴槤煎餅($78)榴槤愛好者必點嘅甜品!外層酥皮脆卜卜,入面夾住猶如忌廉一樣咁滑嘅榴槤,一啖咬落去,軟糯滋味好幸福呀💕🔸龍鬚三色冰奶蓋($48)龍鬚糖而家都十分少見,放喺清涼嘅三色冰上面,可見廚師嘅心思同創意。🔸蝶豆花椰子奶蓋 ($48)可愛嘅粉藍色蝶豆花,加上濃郁嘅椰汁,輕輕混合一齊嘅時候,彷彿藍天與白雲☁️味道唔會太甜,一杯好夢幻嘅飲品。餐廳地點就腳,環境舒適,坐得舒服。每一款食物都適合打卡,而且味道仲非常有水準,我同細妹都覺得可以再encore 😋

🔸藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯($138)

🔸泰式虎蝦金邊粉($138)

🔸榴槤煎餅($78)

🔸龍鬚三色冰奶蓋($48)

🔸蝶豆花椰子奶蓋 ($48)

左:龍鬚三色冰奶蓋;右:蝶豆花椰子奶蓋
榴槤煎餅
左:龍鬚三色冰奶蓋;右:蝶豆花椰子奶蓋
榴槤煎餅
  • 榴連煎餅
2023-05-10 57 浏览
食物味道一般,中規中矩,菜式選擇不算多,味道偏淡,而且職員態度欠佳,不停催趕客人埋單,食物未食完就收走,不停催促客人賣單離座,極之不推薦各位食!!!餐廳環境一般
2023-05-10 34 浏览
無左口罩令之後大家嘅生活開始回復正常,多左同朋友出去食飯。是日約左舊同學食飯,佢提議食泰國野,上網搵餐廳時見到呢間位於旺角鬧市,環境又唔錯嘅餐廳,就打算黎試下啦。餐廳位於旺角The Forest,座位有分室外同室內,由於天色昏暗,隨時落雨,所以都係揀返坐室內啦。餐廳設計相當時尚,光猛得黎仲相當開陽,帶俾人好舒服嘅感覺。是日假日,無set lunch, 要a la carte,但咁我地就唔洗叫太多飯麵類。炭燒豬肉串燒沙嗲 (4條):食泰國野又點可以唔叫串燒呢? 呢度嘅串燒只有豬肉同牛肉揀,唔食牛肉嘅我只能揀豬肉。醃過嘅豬肉燒過後香氣十足,點埋沙嗲汁食,簡直一流。泰式虎蝦金邊粉:泰式金邊粉係一道泰國傳統美食,呢度嘅金邊粉面頭有兩大隻開邊虎蝦,金邊粉沾上酸酸甜甜嘅醬汁煮過後味道極香濃,材料仲有芽菜、炒蛋、花生碎同豆乾等等,都算幾多。馬拉盞炒芥蘭:加入馬拉盞同蝦乾炒過嘅芥蘭,入口有極濃嘅鹹香味。泰式魚餅:炸魚餅係我喜歡嘅泰式小食之一,呢度一份炸魚餅有6件,以$68呢個價錢都算超值。魚餅外層呈金黃色,香料味十足,唔洗點泰式辣醬食都已經真係非常惹味啦。龍鬚三色冰奶蓋/泰象青檸梳打:飲品方面我地叫左
無左口罩令之後大家嘅生活開始回復正常,多左同朋友出去食飯。

餐廳設計相當時尚,光猛得黎仲相當開陽,帶俾人好舒服嘅感覺。

炭燒豬肉串燒沙嗲 (4條):

醃過嘅豬肉燒過後香氣十足,點埋沙嗲汁食,簡直一流。

泰式虎蝦金邊粉:

馬拉盞炒芥蘭:
加入馬拉盞同蝦乾炒過嘅芥蘭,入口有極濃嘅鹹香味。

泰式魚餅:

龍鬚三色冰奶蓋/泰象青檸梳打:
飲品方面我地叫左龍鬚三色冰奶蓋同泰象青檸梳打,龍鬚三色冰奶蓋賣相非常吸引,片頭有彩色嘅棉花糖,入面有好多配料,椰汁味仲好香濃,食完濃味野飲返杯泰式飲品,真係爽呀。