招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-06-13 65 浏览
難得放假,和朋友係旺角行完街去咗食泰國菜我們六點來到,所以不用排隊✌🏻🌟炸雞皮卷香脆可口,口感一流🌟泰式魚餅魚餅好脆,好香口🌟泰式虎蝦金邊粉食泰國菜必點,虎蝦大大隻金邊粉抄得很好吃🙌🏻而且份量非常多,兩個人食剛剛好🌟芒果糯米飯甜品一定要食芒果糯米飯芒果好鮮甜,蝶豆花糯米飯熱辣辣配上耶汁😋好吃,呢個配搭冇得輸🌟楊枝甘露奶蓋感覺很新鮮,香滑耶奶味🌟蝶豆花奶蓋朋友話相片吸引到,意想不到咁好飲
難得放假,和朋友係旺角行完街
去咗食泰國菜
我們六點來到,所以不用排隊✌🏻

🌟炸雞皮卷
香脆可口,口感一流

🌟泰式魚餅
魚餅好脆,好香口

🌟泰式虎蝦金邊粉
食泰國菜必點,虎蝦大大隻
金邊粉抄得很好吃🙌🏻
而且份量非常多,兩個人食剛剛好

🌟芒果糯米飯
甜品一定要食芒果糯米飯
芒果好鮮甜,蝶豆花糯米飯熱辣辣
配上耶汁😋好吃,呢個配搭冇得輸

🌟楊枝甘露奶蓋
感覺很新鮮,香滑耶奶味

🌟蝶豆花奶蓋
朋友話相片吸引到,意想不到咁好飲
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 楊枝甘露奶蓋
2023-06-12 114 浏览
青花平時經過旺角The Forest,已經有留意這間比較精緻的東南亞菜餐廳。裝修精緻,餐桌雲石桌面。不少大型植物,彷彿置身泰國庭園。Weekday 有lunch menu,主食+飲品$68,小食另加$20,豐儉由人。☁️泰式船家湯脆炸花腩金邊粉$88☁️炭燒豬頸肉煎蛋飯$88點了兩個套餐,泰式船家湯脆炸花腩金邊粉要趁熱食,金邊粉好索湯!!!炸花腩好酥脆,切成薄片。湯底尚算濃郁~炭燒豬頸肉煎蛋飯,炭燒豬頸肉外皮燒到焦香香脆,豬頸肉微辣,男朋友好滿意!!☁️泰式魚餅 ☁️脆炸豆腐配南乳醬 套餐加$20可以選一款小食,我們要了兩個。魚餅混入了不少香料壓成,入口會食到一粒粒香料,口感豐富,帶有微辣。脆炸豆腐有少少驚喜,豆腐外皮炸得微脆,內裏仍然保持滑嫩!!!真的是滑捋捋~ 南乳醬應該加入了不少甜醬(?),入口沒有想像中南乳醬強烈的味道,甜甜的比較易接受。☁️馬來白咖啡(凍)☁️泰象青檸梳打餐飲冷熱同價,馬來白咖啡甜甜的,醇香順口。泰象青檸梳打是用泰象梳打水,加了幾塊青檸,氣泡十足,清新解暑!!☁️篤篤炒卜卜蜆$128用黃椒紅椒香葉去炒,蜆都大顆同漲卜卜。醬汁微辣,食落相當惹味。☁️炭燒豬肉串燒沙嗲$76四串豬
青花

☁️泰式船家湯脆炸花腩金邊粉$88
☁️炭燒豬頸肉煎蛋飯$88
炭燒豬頸肉煎蛋飯

☁️泰式魚餅
☁️脆炸豆腐配南乳醬
套餐加$20可以選一款小食,我們要了兩個。
泰式魚餅
脆炸豆腐配南乳醬

☁️馬來白咖啡(凍)
☁️泰象青檸梳打

☁️篤篤炒卜卜蜆$128
篤篤炒卜卜蜆

☁️炭燒豬肉串燒沙嗲$76
四串豬肉串燒,燒得焦香香噴噴!!!豬肉帶有油脂香,入口不會乾瘦,點上沙嗲醬大滿足~
炭燒豬肉串燒沙嗲

☁️椰汁西米糕(4件)$48
上面是啫喱狀的椰汁,下面是西米、粟米和芋頭。粟米是椰汁西米糕的精華!!!甜度剛好,為一餐畫上完美句號。
炭燒豬頸肉煎蛋飯
泰式魚餅
脆炸豆腐配南乳醬
篤篤炒卜卜蜆
炭燒豬肉串燒沙嗲
2023-06-10 78 浏览
泰式酸肉香腸 $68香腸呈波波形狀🍡幾得意🤣食落juicy單食味道偏鹹要沾埋酸辣醬食🍋🌶️中和左鹹味會更亦入口酸肉香腸係特色泰國小食未係泰國食過係哩到嚐左鮮🤟🏻路邊炭火炒豬肉寬河粉 $68有驚喜🤩寬河粉質地有彈性口感煙韌👅炒得頗惹味有豬腩肉、蘑菇同蔬菜作為配料味道層次更豐富🫶🏻不過若寬河粉炒更為乾身、少油就完美💯泰式炒金邊粉 $68金邊粉超級多🤰🏻但佢痴埋左一舊炒得無晚市乾身🫣口感只帶少許煙韌味道酸酸甜甜🍋🍯如果酸甜味道再突出啲會更好✅上次晚市食好食好多令我念念不忘👼🏻特登encore今次令我有少少失望🙈柑桔酸梅汁好濃👍🏻酸勁十足🍋唔甜味道有少少還原馬來西亞飲既桔仔水十分解渴、解膩好飲😋玫瑰野莓茶 ☕️入口有陣清新水果香伴隨而來既係玫瑰香氣🌹最後先係茶香☕️層次分明屬於易入口既茶幾特別❤️‍🔥整體而言,午市套餐十分抵食食物份量足料👏🏻食極都仲有而且味道唔差再配埋特色飲品🍹價錢相宜可以一戰🍽️

泰式酸肉香腸 $68

有驚喜🤩
寬河粉質地有彈性
口感煙韌👅
炒得頗惹味
有豬腩肉、蘑菇同蔬菜作為配料
味道層次更豐富🫶🏻
不過若寬河粉炒更為乾身、少油
就完美💯

再配埋特色飲品🍹
價錢相宜
可以一戰🍽️
2023-06-09 81 浏览
當來到這間泰國🇹🇭餐廳🍴時, 使我感到在香港都感受到🌴泰國🇹🇭 渡假🏖風情啦!餐廳環境很舒適,有特大🪟窗戶,有一個露台位,同一班朋友或情侶都好適🈴️!泰式蝦🍤炒金邊粉 外觀已吸晴,食落又惹味,金邊粉酸酸甜甜開胃!辣味炒蜆這辣度剛好,炒蜆粒粒肥嘟嘟可口呀!蒜蓉炒芥蘭超多芥蘭份量好多,鮮甜美味!芒果糯米飯🥭甜品中有泰式糕點或呢款超甜芒果🥭配椰汁糯米飯好滿足!飲品推介點個泰國椰青🥥,清爽解喝!青花 by ATUM 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號鋪

泰式蝦🍤炒金邊粉
外觀已吸晴,食落又惹味,金邊粉酸酸甜甜開胃!

辣味炒蜆
這辣度剛好,炒蜆粒粒肥嘟嘟可口呀!

蒜蓉炒芥蘭
超多芥蘭份量好多,鮮甜美味!

芒果糯米飯🥭
甜品中有泰式糕點或呢款超甜芒果🥭配椰汁糯米飯好滿足!
飲品推介點個泰國椰青🥥,清爽解喝!

青花 by ATUM
惹味拼盤🥢依個係細份嘅小食拼盤, 雞皮卷、酸腸、魚餅、雞棗各有2件,全部都好好食又有特色,特別係雞皮卷,顧名思義就係用雞皮包住雞肉,雞皮嘅油脂香之餘又幫助鎖住雞肉嘅肉汁,炸完之後外面香脆裏面多汁🍗馬薩拉奶油咖喱雞🥘依款咖哩有少少辣,以香料味為主,裏面嘅配菜仲有薯仔、茄子、秋葵、蓮藕等,頗為豐富~油酥手抓薄餅🫓叫得咖喱都一定會加埋薄餅或者白飯,依個薄餅十分酥脆,而且中間好似個口袋咁可以𢳂啲咖喱裝入去🥄香辣蟹蒜炒麵🌶炒麵的確有啲辣相當惹味,上面係雪白嘅蟹肉,見到份量都唔少馬拉盞炒芥蘭🥬馬拉盞嘅鹹鮮味適中,唔會太鹹好啱口味👍
馬拉盞炒芥蘭🥬馬拉盞嘅鹹鮮味適中,唔會太鹹好啱口味👍
2023-06-07 70 浏览
有冇人同我一樣會為左個芒果糯米飯揀食泰國菜?😂 香港最近天氣熱到有泰國FEEL... 一於食返啲泰菜應吓景 😎🦀 芒果蟹肉沙律清新,芒果沙律係正嘅,蟹肉似係新鮮堅蟹肉但略少🐷 炭燒豬頸肉 .酸辣青醬味道OK,份量OK多,如果豬頸肉再厚新少少就perfect!!🍤 泰式虎蝦金邊粉好味~ 甜甜地,虎蝦大大隻🥭 芒果糯米飯食泰菜必嗌,糯米飯好似係用蝶豆花汁整,紫色,少少驚喜見到隔離枱慶祝生日嘅甜品幾正,寫哂字咁,下次可以考慮呢度慶祝。值得一提店員好友善積極,笑容親切,好難得呀!

🦀 芒果蟹肉沙律
清新,芒果沙律係正嘅,蟹肉似係新鮮堅蟹肉但略少

🐷 炭燒豬頸肉 .酸辣青醬

🍤 泰式虎蝦金邊粉
好味~ 甜甜地,虎蝦大大隻

🥭 芒果糯米飯
食泰菜必嗌,糯米飯好似係用蝶豆花汁整,紫色,少少驚喜

一到夏天就會諗起泰國🥹真係超想去旅行呀!呢日想食泰國菜,就同朋友嚟咗旺角The Forest入面嘅一間打卡泰國餐廳🍽️環境好靚,樓底好高,舒服得來有一種去咗泰國度假嘅感覺❤️🌟藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍍 $138呢個菠蘿炒飯係餐廳嘅招牌🤣五顏六色咁好靚🥰炒飯加入左藍蝶花,所以炒出嚟係藍色💙炒飯粒粒分明,而且調味都啱啱好~蟹肉同菠蘿嘅份量好多,配埋肉鬆同腰果一齊食口感好豐富,好食😋另外隔離仲有超多舊菠蘿🍍新鮮得嚟好甜😚真心打卡得嚟又高質!🌟泰式炒金邊粉 $68午市套餐真係好抵食😳$68就食到!呢個炒金邊粉偏向濕潤一點,略嫌未夠乾爽😳不過都好入味,蛋嘅份量好多😝另外都配有蝦仁同豆乾~🌟炭燒豬頸肉·酸辣青醬 $118呢個豬頸肉好食!😋份量超多,我同朋友食極都仲有😂而且每一塊好有炭香味,仲有啲燶邊更惹味😝🥰肉質好淋,油脂豐富,點埋酸辣青醬辣辣地仲正😚🌟香蕉煎餅🥞🍌 $78好耐冇食過香蕉煎餅!🥹呢個偏細份,不過每舊都食到香蕉肉,外皮係有啲似酥皮,配上朱古力醬同煉奶甜甜的😛🌟蝶豆花椰子奶蓋🥥 $48呢杯嘢超靚🥰好似藍天白雲嘅感覺🌤️上面嘅奶蓋好有鹹香味,而且好creamy好杰身,係我鍾意嘅奶蓋✨飲落椰子味比較

🌟藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯🍍 $138

🌟泰式炒金邊粉 $68

🌟炭燒豬頸肉·酸辣青醬 $118

🌟香蕉煎餅🥞🍌 $78

🌟蝶豆花椰子奶蓋🥥 $48
呢杯嘢超靚🥰好似藍天白雲嘅感覺🌤️上面嘅奶蓋好有鹹香味,而且好creamy好杰身,係我鍾意嘅奶蓋✨飲落椰子味比較重,而且冇乜甜味,啱晒唔鍾意甜嘢嘅朋友~

🌟玫瑰野莓茶🌹 (跟餐送)
午市套餐都跟一杯飲品,呢杯玫瑰野莓茶比較甜,好重莓味,不過不失啦~

總括來講,我覺得呢間嘅主食真的不錯~而且lunch set真係好抵!環境又靚✨舒舒服服食個泰式午餐都幾好😌

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

加一服務費:✅

📍地址:青花 (The Forest) (旺角)
2023-06-07 63 浏览
鍾意食泰國菜 Atum集團其下嘅青花泰國菜店係最like嘅Bookmark 咗好耐終於有時間去 今次係嚟食午餐 餐廳樓底高 優雅花裝飾嘅園林景觀而且有戶外可供選擇 當時落雨 坐返室內先 叫左炭燒豬頸肉配酸辣青醬豬頸肉份量大帶炭燒嘅香氣沾沾醬更加增滋味醉鬼惹火炒粿條豬腩片 蔬菜 同粿條(濶河粉)質感-齊炒 又香又辣 夠惹味一食呢款就回想起之前在泰國Cooking class 煮過嘅呢道菜式泰式打拋牛肉炒飯充滿泰國風味 帶金不換香草風味又有小許車厘茄清香有鑊氣 👍🏻不禁食多兩碗油酥餅又香又脆。下次再order 咖喱配食就一流龍鬚糖三色冰打咭飲品 龍鬚糖好colorful又好味香滑椰奶加三色馬蹄 玫瑰蘋果茶果茶少少甜 好清新叫埋芒果糯米飯😋芒果又大又甜配椰漿再紫色嘅糯米飯(蝶豆花製)十分吸引青花 (The Forest) (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖#青花#泰國菜#hkfoodsnap #hkfoodblog #旺角美食#hkfoodblogger #hkfoodsnap
鍾意食泰國菜 Atum集團其下嘅青花泰國菜店係最like嘅

充滿泰國風味 帶金不換香草風味
又有小許車厘茄清香
有鑊氣 👍🏻不禁食多兩碗

油酥餅
又香又脆。下次再order 咖喱配食就一流

龍鬚糖三色冰
打咭飲品 龍鬚糖好colorful又好味
香滑椰奶加三色馬蹄
玫瑰蘋果茶
果茶少少甜 好清新

叫埋芒果糯米飯😋
芒果又大又甜配椰漿再
紫色嘅糯米飯(蝶豆花製)
十分吸引

青花 (The Forest) (旺角)
2023-06-06 194 浏览
星期日跟朋友相約食dinner,選了一間環境不錯的泰國餐廳,幸好一早book了枱,不然晚飯時間都需要等位。這道泰式虎蝦金邊粉賣相不錯,但味道一般,金邊粉偏硬身炭燒牛肉串燒沙嗲(4串) 味道ok,燒得幾香,如果可以牛肉拼豬肉會更好呢油酥手抓薄餅 很大塊,而且幾香口,不會覺得油膩楊枝甘露奶蓋本身對此飲品很有期望,因為不是一般泰國餐廳會有的飲品,但奶蓋份量過多,楊枝甘露佔很少,造成整杯飲品主要都是奶味,略嫌失望😞總括來說,此餐廳的地點很方便,裝修不俗,食品價錢合理,食物&飲品的賣相亦很不錯,但味道仍有進步的空間呢!

泰式虎蝦金邊粉

這道泰式虎蝦金邊粉賣相不錯,但味道一般,金邊粉偏硬身

炭燒牛肉串燒沙嗲(4串)

油酥手抓薄餅

油酥手抓薄餅 很大塊,而且幾香口,不會覺得油膩

楊枝甘露奶蓋

楊枝甘露奶蓋

2023-06-04
炭燒牛肉串燒沙嗲(4串)
油酥手抓薄餅
2023-06-05 101 浏览
喜歡參考 openrice 食評去光顧未去過的食店, 是次是專程來的。在星期六下午約一點半到, 商場人流不多, 食店有大量座位。食店空間感足夠, 有自然陽光透入, 環境清潔舒適。服務生是較成熟的, 斯文有禮。很多食評都推介 ‘藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯’($138) , 於是我要了一份。等了至少十五分鐘便上菜, 整碟飯是熱騰騰的, 讚!整碟飯有多款食材, 色彩繽紛。藍藍的米飯夠熱, 鬆軟。腰果是暖暖的, 感覺是剛烘熱, 非常香口香脆。菠蘿爽口, 有甜的, 有微酸的, 感覺是新鮮菠蘿。肉鬆份量很足夠, 鹹的, 覺得有點重口味。當每款食材的味道是如此豐富和特出, 放在飯面上的蟹肉就顯得非常失色了, 因為幾乎是無味的, 令期望吃到蟹肉味道的我有點失望。整碟飯每樣食物都是美味的, 亦完全感受到廚師的心機和誠意, 只是, 主角到底是那樣呢?吃完後, 一位服務生給我一張有QR Code的紙張, 說可掃Code, download集團apps做會員, 即時可享九五折優惠。我立即下載做會員, 結賬時給服務生看我手機上的apps, 想享用折扣, 但他只催促我付款, 無處理九五折優惠。結果, 是次消費要加一, 完
吃完後, 一位服務生給我一張有QR Code的紙張, 說可掃Code, download集團apps做會員, 即時可享九五折優惠。我立即下載做會員, 結賬時給服務生看我手機上的apps, 想享用折扣, 但他只催促我付款, 無處理九五折優惠。結果, 是次消費要加一, 完全無優惠, 感覺很差。
若不是即時有折扣, 就不要這樣說罷。
2023-05-27
2023-06-05 67 浏览
⌂ 旺角青花 (The Forest) Champak Restaurant by ATUM (The Forest)@atumchampak旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖星期一至日 12:00 - 22:00· 芒果蟹肉沙律 Crab meat & Mango salad $118· 泰式虎蝦金邊粉 Pad Thai with King Prawn $138· 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 Garlic stir fry pork belly with lettuce $118· 蝶豆花椰子奶蓋 Butterfly pea & coconut milk foam $48𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm旺角#ewm泰國菜︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜旺角超水準泰菜゜・*要在旺角鬧市中找到一間有質素、價錢相宜的好餐廳並不容易,說起旺角的泰國菜餐廳,便不能不提青花(✧ᴗ✧)‪ꪔ̤食物高質而且打卡able! 推薦想在旺角吃泰國菜的你試試~周遭環境有不同綠化植物,就如置身於泰國୧⁎ᵕᴗᵕ⁎୨值得一讚的是
⌂ 旺角
青花 (The Forest)
@atumchampak

星期一至日 12:00 - 22:00

𖧷 設有加一

#ewm旺角
#ewm泰國菜

*・゜旺角超水準泰菜゜・*
食物高質而且打卡able! 推薦想在旺角吃泰國菜的你試試~
周遭環境有不同綠化植物,就如置身於泰國୧⁎ᵕᴗᵕ⁎୨
值得一讚的是店員的服務態度,很殷勤也會熱情地推薦菜式給我們‪ᕱ⑅ᕱ‪‪♡
可惜那天晚上光顧有太多人了,環境有點嘈吵。若想選擇靜靜的地方用餐,這裡便不太合適了。 但為了打卡食物,仍然可以一試!!

𖧷 晚上經常滿座,記得一定要及早訂位

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑ 芒果蟹肉沙律 Crab meat & Mango salad $118
想不到沙律已經那麼大碟,和朋友差點吃不完呢( ºロº)
芒果十分甜,配上蟹肉很是開胃呢!

๑ 泰式虎蝦金邊粉 Pad Thai with King Prawn $138
金邊粉是泰國菜必點(///з///)♡
虎蝦既焦香又爽口彈牙

๑ 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 Garlic stir fry pork belly with lettuce $118
沒有想過肉的份量比生菜還多(; 𖦹‎ ∀ 𖦹 )
傳統的生菜包是使用豬肉碎,但這間餐廳則選用肥瘦適中的豬腩肉,
先用炭火烤至入味,再加入蒜和其他調味料炒至香氣四溢,配上特調酸辣嘅泰式醬汁
泰好食!!這個是全晚最驚喜的菜式ヾ(@^▽^@)ノ

๑ 蝶豆花椰子奶蓋 Butterfly pea & coconut milk foam $48
超級有驚喜!! 最怕太甜的飲品,但問過店員可否少糖後,他竟說這杯沒有糖漿!
立馬決定要下單~(〃▽〃)
賣相100分的飲品,面頭豐盈Creamy的海鹽奶蓋很合我口味呢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
飲下去椰香味超級重,感覺很清新不會很甜膩( ˙༥˙ )

#旺角美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #旺角好去處 #香港美食指南 #泰國菜 #hkthaifood

2023-05-29
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 芒果蟹肉沙律
  • 路邊炭火蒜炒牛肉生菜包
走過去飄來超香的泰奶味🥹🧡IG 限時動態老是常、一直很紅的泰式餐廳🇹🇭很喜歡他的環境!!光線充足、窗外草地綠油油😂———🔸泰式涼拌茄子沙律 $78個人超愛茄子、秋葵!然後裡面蠻多塊這兩樣😚吃起來冰冰涼涼的不錯!上面都是甜酸醬,我個人沒很愛這樣淋上去~ 比起沙律,覺得他叫做涼拌料理更為合適!🔸路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $119這個是這幾樣我比較喜歡吃的✨!🔸香辣蟹蒜炒麵 $118一開始覺得蠻香的,不過吃到覺得只有鹹。加了炒蛋、很多菇菇、玉米筍等等😙帶點微辣!🔸炭燒豬頸肉-酸辣青醬 $118沒有平時吃的豬頸肉那麼有嚼勁。有幾口以為在吃我的豬腩肉🐷🔸楊枝甘露奶蓋 $48其實芒果撈一撈發現還蠻多的!希望錢也能這樣。
走過去飄來超香的泰奶味🥹🧡
IG 限時動態老是常、一直很紅的泰式餐廳🇹🇭
很喜歡他的環境!!光線充足、窗外草地綠油油😂

———

🔸泰式涼拌茄子沙律 $78

🔸路邊炭火蒜炒牛肉生菜包 $119
這個是這幾樣我比較喜歡吃的✨!

🔸香辣蟹蒜炒麵 $118

🔸炭燒豬頸肉-酸辣青醬 $118
沒有平時吃的豬頸肉那麼有嚼勁。有幾口以為在吃我的豬腩肉🐷

🔸楊枝甘露奶蓋 $48
其實芒果撈一撈發現還蠻多的!希望錢也能這樣。
間唔中都係有條癮,想食一餐半餐泰國菜🇹🇭 前幾日約左每隔幾個月會見既捐血良伴見面,雖然最後又捐唔成,但4個月冇見,update既內容足以講幾粒鐘,what a nice lunch! 😆 想坐得舒服d同耐d,所以揀左青花💛➿ 泰式豬頸肉沙律 ($86)呢個沙律比想像中唔同,本身以為係沙律上舖幾塊豬頸肉,但原來唔係,係熱食黎既,好似雜菜炒豬頸肉咁👍🏼 豬頸肉份量多,仲有唔少車厘茄、青瓜片🥒 鍾意幼身既豆角咬落夠juicy!➿ 泰式魚餅 ($68)雖然Menu冇辣椒標示,但原來都有d辣度🌶️ 個人認為唔需要額外點甜酸醬都好夠味!➿ 炭燒豬肉串燒沙嗲 ($76@4)食泰國菜叫串燒是必須的😛 朋友表示好鍾意個沙嗲醬,夠晒香🥜 濃稠程度都剛好!➿ 泰式虎蝦金邊粉 ($138)兩隻虎蝦🦐 都好大隻,煎得金黃,肉質彈牙👍🏼 感覺呢度既金邊粉同坊間既口感上有啲唔同,呢度既厚身d而軟冧d,炒得幾入味~➿ 泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)好掛住泰奶既味道🥺 jam左朋友幾啖野飲~ 覺得佢地既泰奶甜度相對比較低,甜味主要來自珍珠,泰奶同鹹香既奶蓋味道好夾,令泰奶更香滑~➿ 柑桔酸梅汁 ($36)我就揀左呢杯酸度有

➿ 泰式豬頸肉沙律 ($86)

➿ 泰式魚餅 ($68)

➿ 炭燒豬肉串燒沙嗲 ($76@4)

➿ 泰式虎蝦金邊粉 ($138)

➿ 泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)

➿ 柑桔酸梅汁 ($36)

我就揀左呢杯酸度有層次既飲品🍹出面天氣實在太熱啦🌞 實在需要d酸咪咪既野飲黎開胃,而呢杯做到啊!
🇹🇭 🇹🇭 🇹🇭Skypark甘耐,佢就係度甘耐,起初食都算唔錯,之後就愈黎愈退步👎🏻👎🏻👎🏻變左打卡餐廳多好評可能都因為多人打卡假日lunch同夜晚係食大menu,可以唔洗黎因為又唔係好食👎🏻👎🏻👎🏻又唔抵食👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻Lunch Set : 主食+飲品$68,主食+飲品+小食$88主食:泰色打拋牛肉炒飯望落好靚,用碟都有心思,真係俾你打卡用牛肉好乾,炒飯好咸,愈食愈咸主食:炭燒豬頸肉煎蛋飯燒豬頸肉都ok,無醬汁但唔算乾,不過成個午餐就太少飯,所有野都係砌好出黎,樣樣野分開哂小食:泰式魚餅超普通既魚餅,加$20小食俾急凍食品翻熱係公道既服務態度麻麻,特別有個中年男人眼超超,上返飲食推介平台睇下劣評,原來都有人提及過依個中年男人,即係真心出哂名
🇹🇭 🇹🇭 🇹🇭

多好評可能都因為多人打卡

假日lunch同夜晚係食大menu,可以唔洗黎
因為又唔係好食👎🏻👎🏻👎🏻又唔抵食👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻

主食:泰色打拋牛肉炒飯
望落好靚,用碟都有心思,真係俾你打卡用
牛肉好乾,炒飯好咸,愈食愈咸

主食:炭燒豬頸肉煎蛋飯

小食:泰式魚餅
超普通既魚餅,加$20小食俾急凍食品翻熱係公道既

2023-06-01 72 浏览
話說Bookmark咗呢間打卡泰國餐廳好耐喇❣️襯住放假 終於捉咗男朋友陪我食🙊呢度嘅環境真係幾靚呀 感覺好草系🐑🌿外面仲有一大片草原 可以扮下野餐🌟不過因為太熱嘅關係 我哋都係坐返室內好了菜式方面 當然揀咗我覺得最IG-able嘅野食先啦🙉******************************食物s:🍍蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)白色嘅蟹肉、藍色嘅蝶豆花飯、啡色嘅肉鬆同腰果 仲有黃色聳立於一邊嘅菠蘿 加上紫紅色嘅食用花🌷真係食材豐富 色彩繽紛嘅一款主食❣️腰果新鮮香口 肉鬆甜甜咸咸咁 味道突出蟹肉同菠蘿嘅份量唔少 蝶豆花飯中仲有啲椰菜添🦐泰式虎蝦金邊粉 ($138)2隻虎蝦大大隻置於中央 擺盤精緻💖金邊粉以花生碎、蔥花同蛋絲炒成食落酸酸甜甜咁 幾開胃🍭龍鬚三色冰奶蓋 ($48)估唔到男朋友比我更識揀 呢杯飲品顏值一流❣️頂部以紅、綠、白三色嘅龍鬚糖堆砌成 賣相超靚💕 味道飲落就似係椰汁珍多冰咁 鮮甜開胃呢杯飲品比人嘅感覺真係好sweet💖 🥥蝶豆花椰子奶蓋 ($48)夢幻嘅藍白色 賣相同樣好見得人😍先飲到面上嘅奶蓋 飲落奶味濃厚 其後再飲到好香嘅椰子味 幾有層次感不過記得要攪勻先
話說Bookmark咗呢間打卡泰國餐廳好耐喇❣️
襯住放假 終於捉咗男朋友陪我食🙊
呢度嘅環境真係幾靚呀 感覺好草系🐑🌿
外面仲有一大片草原 可以扮下野餐🌟
不過因為太熱嘅關係 我哋都係坐返室內好了
菜式方面 當然揀咗我覺得最IG-able嘅野食先啦🙉

食物s:

🍍蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯 ($138)
白色嘅蟹肉、藍色嘅蝶豆花飯、啡色嘅肉鬆同腰果
仲有黃色聳立於一邊嘅菠蘿 加上紫紅色嘅食用花🌷
真係食材豐富 色彩繽紛嘅一款主食❣️
腰果新鮮香口 肉鬆甜甜咸咸咁 味道突出
蟹肉同菠蘿嘅份量唔少 蝶豆花飯中仲有啲椰菜添

🦐泰式虎蝦金邊粉 ($138)
2隻虎蝦大大隻置於中央 擺盤精緻💖
金邊粉以花生碎、蔥花同蛋絲炒成
食落酸酸甜甜咁 幾開胃

🍭龍鬚三色冰奶蓋 ($48)
估唔到男朋友比我更識揀 呢杯飲品顏值一流❣️
頂部以紅、綠、白三色嘅龍鬚糖堆砌成 賣相超靚💕
味道飲落就似係椰汁珍多冰咁 鮮甜開胃
呢杯飲品比人嘅感覺真係好sweet💖

🥥蝶豆花椰子奶蓋 ($48)
夢幻嘅藍白色 賣相同樣好見得人😍
先飲到面上嘅奶蓋 飲落奶味濃厚
其後再飲到好香嘅椰子味 幾有層次感
不過記得要攪勻先飲呀 如果唔係底部會比較甜

🥭芒果糯米飯 ($78)
食泰國菜總係要試埋芒果糯米飯先滿足
呢度嘅糯米飯加入蝶豆花汁 呈紫藍色狀