青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2023-07-14 111 浏览
ATUM旗下新派Fusion東南亞菜位於旺角The Forest 環境開揚舒適 充滿大自然氣氛 就好似旺角嘅小綠洲咁佢地擺盤色彩繽紛(˶˚ ᗨ ˚˶)如果lunch黎仲可以坐落地玻璃隔離chill chil的星期一夜晚八點黎都幾多人full哂 大家記得book枱!藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138·˖✶呢度提供少鹹同少油選項!呢個係傳統菠蘿炒飯 而飯高用左碟豆花染藍 賣相幾特別飯入面加入大量蟹肉、炒蛋、菠蘿同提子配料仲有腰果同肉鬆 口感都幾豐富旁邊仲有一大舊切成三角形嘅菠蘿整體份量都好多•̀ᴗ•́炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118·˖✶ 份量多到嚇親!面頭好多香料 口感酸辣爽口經過醃製後再炭烤好入味•̀ᴗ•́香蕉薄餅 $78·˖✶店員推薦呢個甜品幾有驚喜!薄餅暖暖地包住榛子醬香蕉如果鍾意榴槤可以叫另一款薄薄地最岩食完正餐之後食 份量同甜度岩岩好( ˚ཫ˚ ) 最後好想推薦佢兩杯野飲!!泰國珍珠奶茶奶蓋 $48·˖✶終極邪惡泰奶濃郁香甜 珍珠有口感攪混左之後質感更醇厚更滑冇咁澀 (๑´ㅂ`๑)楊枝金露奶蓋 $48·˖✶港式風味!加入了芒果同椰漿仲有西柚粒 完美還原楊枝金露 非常清新個人覺得好有驚喜 必試
ATUM旗下新派Fusion東南亞菜
佢地擺盤色彩繽紛(˶˚ ᗨ ˚˶)
如果lunch黎仲可以坐落地玻璃隔離chill chil的
星期一夜晚八點黎都幾多人full哂 大家記得book枱!

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138·˖✶
呢度提供少鹹同少油選項!
呢個係傳統菠蘿炒飯 而飯高用左碟豆花染藍
賣相幾特別
飯入面加入大量蟹肉、炒蛋、菠蘿同提子
配料仲有腰果同肉鬆 口感都幾豐富
旁邊仲有一大舊切成三角形嘅菠蘿
整體份量都好多•̀ᴗ•́
炭燒豬頸肉•酸辣青醬 $118·˖✶
份量多到嚇親!
面頭好多香料 口感酸辣爽口
經過醃製後再炭烤好入味•̀ᴗ•́

香蕉薄餅 $78·˖✶
店員推薦呢個甜品幾有驚喜!
薄餅暖暖地包住榛子醬香蕉
如果鍾意榴槤可以叫另一款
薄薄地最岩食完正餐之後食 份量同甜度岩岩好( ˚ཫ˚ )

最後好想推薦佢兩杯野飲!!
泰國珍珠奶茶奶蓋 $48·˖✶
終極邪惡泰奶濃郁香甜 珍珠有口感
攪混左之後質感更醇厚更滑冇咁澀 (๑´ㅂ`๑)

楊枝金露奶蓋 $48·˖✶
港式風味!加入了芒果同椰漿
仲有西柚粒 完美還原楊枝金露 非常清新
個人覺得好有驚喜 必試!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
好想外賣呢兩杯野飲🤍

Total $473
  • 楊枝甘露奶蓋
  • 泰國珍珠奶茶奶蓋
2023-07-14 65 浏览
呢間位於旺角嘅餐廳平日晚上已經好多人排隊,建議大家預先預座😉 餐廳裝修時尚,每碟菜式嘅擺盤都好有心思❤️▶️🦀香辣蟹蒜炒麵 $118雖然係香辣味,但其實我呢D 食開少辣嘅人都接受到😛 炒到仲幾惹味!炒麵嘅配料都頗為豐富,有蟹肉🦀、菇、粟米仔同紅蘿蔔片等☺️▶️ 🐥冬蔭單骨炸雞翼 $82今日MVP! 估唔到冬陰功味嘅炸雞又幾好食喎!而且好香脆同juicy!🤩▶️ 🐷炭燒豬頸肉.酸辣青醬 $118除咗豬頸肉燒得幾香,不過可以切薄D 會更好。旁邊仲有啲沙律中和一下,都唔錯☺️▶️ 🥬馬拉盞炒椰菜 $68好可惜呢度無炒通菜🥹 但椰菜都炒得好惹味!大大碟菜,仲有d 櫻花蝦喺上面,CP 值高!▶️🍹玫瑰蘋果茶 $34夏天飲番杯果茶就夠消暑,而且唔會太甜☺️

▶️🦀香辣蟹蒜炒麵 $118

▶️ 🐥冬蔭單骨炸雞翼 $82

▶️ 🐷炭燒豬頸肉.酸辣青醬 $118

▶️ 🥬馬拉盞炒椰菜 $68

▶️🍹玫瑰蘋果茶 $34
夏天飲番杯果茶就夠消暑,而且唔會太甜☺️
2023-07-14 78 浏览
約左朋友食飯 本身自己都好中意食泰國菜見旺角竟然有泰國菜食, 立即試下 地點都好易搵到 旺角波鞋街附近因為BOOK左位  本身7:30到時問左職員可否提早入座, 但因為太多人食關係 佢地好好話有抬打比我地 最後8點入座, 比左個窗口位我地芒果蟹肉沙律 -好清新~ 可以再點泰式虎蝦金邊粉 - 份量2人岩岩好, 虎蝦味道突出泰脆炸豬手 -外皮炸好香脆 豬手肉都好入味不過店員做野好快, 如果爆場泥講, 真係服務算係幾好~
約左朋友食飯 本身自己都好中意食泰國菜
見旺角竟然有泰國菜食, 立即試下

地點都好易搵到 旺角波鞋街附近
佢地好好話有抬打比我地
最後8點入座, 比左個窗口位我地
芒果蟹肉沙律 -好清新~ 可以再點
泰式虎蝦金邊粉 - 份量2人岩岩好, 虎蝦味道突出
泰脆炸豬手 -外皮炸好香脆 豬手肉都好入味

不過店員做野好快, 如果爆場泥講, 真係服務算係幾好~
2023-07-06
@atumchampak aesthetic natural tone interior 🕊 bright lightings from floor to ceiling windows with a man-made lawn at the patio 🌿 food and drinks retains traditional thai cuisine with a modern twist ✨ exquisite and colourful presentation 🎨@atumchampak 裝修天然色系主調 環境優雅 🕊 落地玻璃 外面一片草地 柔和採光 🌿 食物保留傳統泰國菜特色 加入新派元素 ✨ 擺盤精緻 色彩繽紛 🎨🦐 泰式虎蝦金邊粉 HKD$138pad thai with king prawn虎蝦兩大隻 🦐 厚肉彈牙 充滿炭香金邊粉麵質煙靭彈牙 🥢 有鑊氣配料有雞蛋 豆腐乾 芽菜 🌱醬汁酸酸甜甜 好開胃💙 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 HKD$138crab meat and pineapple butterfly pea fried rice表面蟹肉份量好足 🦀 結實鮮甜藍

🦐 泰式虎蝦金邊粉 HKD$138

藍蝶豆花糯米飯 顏色鮮艷 口感軟糯💙
椰漿香濃 🥥 椰子片 酥爽清脆
芒果熟透 🥭 份量好多 香甜多汁

芒果糯米飯

📍旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖 🇭🇰
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
  • 楊枝甘露奶蓋
  • 芒果糯米飯
  • 龍鬚三色冰奶蓋
2023-07-13 187 浏览
嗰日喺旺角Tʜᴇ Fᴏʀᴇsᴛ撞到朋友,都臨近飯點,隨即即興一齊食個飯,所以就直接去咗呢度嘅餐廳開餐🤣雞皮卷 $82佢係雞肉卷被雞皮包住,雞皮煎到微脆,一咬落去係會爆汁,你就知道內裡嘅雞肉都仲係非常嫩滑有肉汁,而成個卷個口感係超級扎實,味道有啲似鹽酥雞🤣,再配埋佢個甜酸醬食,係非常惹味👍🏻蒜蓉包 $48好大件又厚身,包邊脆身但又唔會硬,但麵包嘅中心就軟熟而蒜味麵幾香濃,用嚟點咖喱就一流喇🥴荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128除咗大蝦之外,配料都幾多,有矮瓜,腰果,秋葵,菠蘿同埋荔枝,味道方面紅咖喱會相對偏辣,但由於有荔枝嘅關係,咖喱充滿住荔枝嘅香氣同香味,同時為咖喱帶嚟一份額外嘅甜味,相當驚喜😙 泰脆炸豬手 $148超大份!外皮係炸到好香脆,而且肉質都十分嫩滑,而成隻豬手嘅膠質都幾重😚 佢本身就咁食都已經好好味,配埋佢跟嚟嘅泰式汁,佢又真係變到好泰式,真係會忍唔住食完一嚿又一嚿🤣楊枝甘露奶蓋 $48奶蓋綿密而味道濃郁,而成杯都係好正常嘅楊枝甘露🤣🤣 甜度算係適中嘅,用嚟解紅咖喱嘅辣一流青花都算係我哋喺旺角嘅飯堂😚 野食出色,服務又好,不過就真係多人嘅,建議訂座,就唔使等太耐啦🤣

雞皮卷 $82

雞皮卷
荔枝菠蘿紅咖喱大蝦
泰脆炸豬手
2023-07-11 54 浏览
最近天氣炎熱,令我好想食泰國嘢‼️清爽酸甜真係又解暑又開胃💕 旺角呢間泰國餐廳一直以來都好出名,終於有約埋朋友去食🥰 平日夜晚好快已經爆場,記得要預約‼️芒果蟹肉沙律份量好大✨有香甜芒果、蟹肉、車厘茄、青瓜等,配芒果醬汁~充滿熱帶風味,又有鮮甜蟹肉味道💕泰式虎蝦金邊粉可以客製化咁選擇調味料份量,我哋揀咗少油~兩大隻開邊虎蝦真係好足料又貼心✨味道鮮甜濃郁,口感緊實✨炒金邊粉酸甜清爽,實是開胃😋 鐘意酸啲 仲可以加青檸💕豬腩生菜包豬腩肉配香辣嘅醬汁,肥瘦相間✨豬腩肉燒到外邊焦香,好有風味及口感✨包住生菜或辣椒食可以中和油膩感,又保留炭火香氣🥰桔仔酸梅汁酸甜可口✨口感清爽又有果味✨ 好有泰國嘅感覺🥰鮮熱情果梳打個造型好特別✨清爽梳打 帶出熱情果甜香,偏爽口💕
芒果蟹肉沙律
泰式虎蝦金邊粉
可以客製化咁選擇調味料份量,我哋揀咗少油~
豬腩生菜包
桔仔酸梅汁
酸甜可口✨口感清爽又有果味✨ 好有泰國嘅感覺🥰

鮮熱情果梳打
個造型好特別✨清爽梳打 帶出熱情果甜香,偏爽口💕
2023-07-10 213 浏览
早前bookmark已久的鬧市泰菜,終於抽空與朋友前去,為了避免繁忙時間我們選擇了午後2:00點到,到餐廳即刻入座~😀第一次光顧就按照自己喜歡的依次點了醉鬼惹火炒粿條~粿條超薄~惹味👍炭燒豬頸肉配酸辣青醬~炭燒火候剛好~與酸辣青醬絕配~😍泰式打拋牛肉炒飯~個人感覺口感一般但朋友喜歡~😃油酥手抓薄餅~有別於坊間的軟身這個是脆脆的玫瑰蘋果茶~朋友說ok三色冰奶蓋~很少喝冷飲的我這次被她的賣相吸引了~單單杯上的龍鬚糖已經值了~非常好喝~😍芒果糯米飯~香糯的糯米配上又多又甜的芒果~幸福感滿滿的~😍總結~美味泰菜 份量十足~值得再來!

第一次光顧就按照自己喜歡的依次點了
醉鬼惹火炒粿條~粿條超薄~惹味👍
炭燒豬頸肉配酸辣青醬~炭燒火候剛好~與酸辣青醬絕配~😍
泰式打拋牛肉炒飯~個人感覺口感一般但朋友喜歡~😃
油酥手抓薄餅~有別於坊間的軟身這個是脆脆的
玫瑰蘋果茶~朋友說ok
芒果糯米飯~香糯的糯米配上又多又甜的芒果~幸福感滿滿的~😍

總結~美味泰菜 份量十足~值得再來!
醉鬼惹火炒粿條
炭燒豬頸肉配酸辣青醬
玫瑰蘋果茶
三色冰奶蓋
2023-07-09 29 浏览
食物非常不新鲜,不管是猪肉、鸡肉、甚至是芒果糯米饭的芒果,都非常不新鲜好评可能都是去拍照的人刷出来的吧,外面其他的泰国菜都更便宜和好吃,周末吃到他们家的饭,简直就是倒霉
2023-07-09 110 浏览
这家店的饮品过甜,菜品中的肉都很差,猪肉很腥,鸡肉也有一股浓浓的冷冻冰箱鸡肉的味道,作为一家泰国菜,做成这样的水准我非常失望。主要是食材真的很不新鲜,给好评的估计都是喜欢那种花里胡哨菜品,并不关注食品本身的食客吧。吃了两次,第一次是下班随意走进来吃的,时隔半年,男朋友openrice上找餐厅,又找了这家店,都是被openrice上的好评骗的。两次都很差劲,点的菜没有一个好吃的。连芒果糯米饭这种很难不好吃的甜品,芒果也不是刚切出的新鲜芒果。

2023-07-09
好耐之前已經幫襯過青花,記得當時已經好中意飲佢地既泰奶加奶蓋😋我仲周圍同朋友講😂如果佢地做外賣飲品既話 我應該會成日走黎買😂心心念念左好耐💕終於有時間再黎飲同食下野啦🤡🤡☻泰國珍珠奶茶奶蓋|ᴴᴷᴰ48必須要再講一次真系好中意呢度既泰奶!茶好香濃👍🏻加上咸香又夠滑既奶蓋,真系世界級🥇之前黎果陣好似無珍珠的👀而家竟然加左煙韌既珍珠😋飲既時候多d野咬 幾好😎☻龍鬚三色冰奶蓋|ᴴᴷᴰ48呢杯飲品賣相勁靚 好岩打卡📸面頭系滿滿既三色龍鬚❤️🤍💚下面就系椰汁🥥珍多冰咁椰汁味勁濃😋😋而且好貼心可以選擇少甜👍🏻👍🏻☻大蝦冬蔭公(小)|ᴴᴷᴰ96一上菜見到超級大隻蝦😳好吸睛👀配料仲有蘑菇、蕃茄、蔥😉當日胃口吾系咁好😢所以呢個湯飲落酸酸地咁就好開胃啦😌即刻有番d食欲😗唯一可惜系食吾到隻大蝦😩因為豬隊友幫我摵蝦殼時飛左隻蝦落地😩☻炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲|ᴴᴷᴰ82豬肉🐷同牛肉🐮各兩串🍢燒得岩岩好吾會搞到乾爭爭👍🏻所以食落肉質都仲系幾嫩☺️另外好中意個沙嗲醬,好香花生味🥜☻馬拉盞炒芥蘭|ᴴᴷᴰ78作為無菜不歡既人,一定要叫番個菜食😎揀馬拉盞炒絕對系明志既選擇,因為真系超級香‼️我一個人食晒一碟菜都無問題啊🤡☻路邊炭火
好耐之前已經幫襯過青花,
記得當時已經好中意飲佢地既泰奶加奶蓋😋
我仲周圍同朋友講😂
如果佢地做外賣飲品既話 我應該會成日走黎買😂

心心念念左好耐💕
終於有時間再黎飲同食下野啦🤡🤡

☻泰國珍珠奶茶奶蓋|ᴴᴷᴰ48

必須要再講一次真系好中意呢度既泰奶!
茶好香濃👍🏻
加上咸香又夠滑既奶蓋,真系世界級🥇
之前黎果陣好似無珍珠的👀

而且好貼心可以選擇少甜👍🏻👍🏻

☻大蝦冬蔭公(小)|ᴴᴷᴰ96
一上菜見到超級大隻蝦😳
好吸睛👀
配料仲有蘑菇、蕃茄、蔥😉
當日胃口吾系咁好😢

☻炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲|ᴴᴷᴰ82
豬肉🐷同牛肉🐮各兩串🍢
燒得岩岩好吾會搞到乾爭爭👍🏻
所以食落肉質都仲系幾嫩☺️
另外好中意個沙嗲醬,好香花生味🥜

☻馬拉盞炒芥蘭|ᴴᴷᴰ78
作為無菜不歡既人,一定要叫番個菜食😎
揀馬拉盞炒絕對系明志既選擇,
因為真系超級香‼️
我一個人食晒一碟菜都無問題啊🤡

☻路邊炭火蒜炒豬腩生菜包|ᴴᴷᴰ118
呢個…系一個錯誤😂
本身想叫豬頸肉 吾知點樣手殘㩒左呢樣😂
而我系吾食任何腩肉既人🥲
不過我有試左少少佢既配料..即系d紅椒青椒😂
炒得好香口同有陣焦香味,
而且佢個汁整得好惹味😋
所以我諗個腩肉應該都系好食既😂
用生菜包住腩肉食 可以減少油膩感喔😚

☻芒果糯米飯|ᴴᴷᴰ78
一餐飯必須要有個甜品先系good ending🤡
呢度既糯米飯加入左碟豆花,
所以顏色呈紫藍色☺️ 勁靚☺️
糯米飯暖暖地,配上椰汁口感濕濕潤潤咁😚
面頭再撒上烘烤過既椰絲,
加埋一齊食,口感就更豐富😎
而芒果🥭就冰冰涼涼,食落都幾甜😋😋

總結呢度食物同用餐環境都吾錯🌱
而且staff即使忙到癲 都仍然好好服務同態度👍🏻
值得一讚👍🏻
  • 泰國珍珠奶茶奶蓋
— #cowcow旺角前兩日出旺角行街行行下波鞋街覺得好餓就係附近搵午餐食男朋友想食泰國菜所以就去咗The Forest 嘅青花試吓( ˶ ̇ ̵ ̇˶ )‪‪♡• ───── [ 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 ]───── •⧐ Lunch Set | $88↬ 泰式船家湯脆炸花腩金邊粉↬ 蒜蓉炒椰菜↬ 青檸梳打⧐ Lunch Set | $88↬ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)↬ 玫瑰蘋果茶↬ 泰式魚餅⧐ 泰脆炸豬手 | $148⧐ 大蝦冬陰功 (小) | $96• ────── [ ☾ ] ────── •⸝⸝⸝☾ 泰式船家湯脆炸花腩金邊粉花腩好厚而且好肥美炸完之後好香口加上湯底好濃郁鍾意味道重嘅朋友可以試下⸝⸝⸝☾ 蒜蓉炒椰菜蒜蓉配搭佢嘅特選醬油炒落好好食係有驚喜嘅小食嚟⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝♡⸝⸝⸝☾ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)媽媽麵係類似公仔麵咁嘅麵底好特別佢嘅配料都多、啲蜆好大隻配埋冬陰酸辣湯底酸酸地好開胃⸝⸝⸝☾ 泰式魚餅即叫即整熱辣辣配酸甜醬好惹味⸝⸝⸝☾ 泰脆炸豬手巨量嘅炸豬手配佢哋嘅泰式辣汁香口得嚟好入味好值得一食ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )⸝⸝⸝☾ 大蝦冬陰功比較重蕃茄、
— #cowcow旺角

↬ 泰式船家湯脆炸花腩金邊粉
↬ 蒜蓉炒椰菜
↬ 青檸梳打
⧐ Lunch Set | $88
↬ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)
↬ 玫瑰蘋果茶

鍾意味道重嘅朋友可以試下

⸝⸝⸝☾ 蒜蓉炒椰菜
蒜蓉配搭佢嘅特選醬油炒落好好食
係有驚喜嘅小食嚟⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝♡

⸝⸝⸝☾ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)
媽媽麵係類似公仔麵咁嘅麵底好特別
佢嘅配料都多、啲蜆好大隻
配埋冬陰酸辣湯底酸酸地好開胃

⸝⸝⸝☾ 泰式魚餅
即叫即整熱辣辣配酸甜醬好惹味

⸝⸝⸝☾ 泰脆炸豬手
巨量嘅炸豬手配佢哋嘅泰式辣汁
香口得嚟好入味
好值得一食ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

⸝⸝⸝☾ 大蝦冬陰功
比較重蕃茄、青檸同西芹味
有好多配料
仲有大蝦添
鍾意冬陰功嘅朋友可以試下(♡˙³˙)

⸝⸝⸝☾ 玫瑰蘋果茶、青檸梳打
比較清新嘅飲品
食物比較重味
配番清清地嘅飲品好唔錯(՞ . .՞)੭"

• ───── [ 𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ]───── •
味道 𝟺 / 𝟻
環境 𝟺 / 𝟻
服務 𝟺 / 𝟻
衛生 𝟺 / 𝟻
抵食 𝟻 / 𝟻
• ──── [ 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 ]──── •
📍 青花 (The Forest) (旺角)
2023-07-07
位於旺角波鞋街The Forest的青花Champak Restaurant都算幾吸睛。青花配合商場風格,裝潢簡約年輕,以很多綠色植物、盆景裝飾天花、牆身,環境舒適。配合窗外自然光,茘枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128咖哩香氣十足,大蝦彈牙爽口,加埋荔枝同菠蘿嘅甜味,辣而唔嗆口。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138藍色嘅炒飯有啲卻步,但食落真係好味,加埋豐富嘅蟹肉,仲有菠蘿嘅清甜,好吸引。蒜茸包(4片)$48麵包脆身又有蒜蓉味,同埋用黎點咖哩都好正!椰皇(個)$42清甜解渴,一整個椰皇就係你嘅最佳選擇。楊枝甘露奶蓋 $48厚厚嘅奶蓋令你「甜」入心頭。整體黎講,Champak Restaurant嘅食物CP值都幾高,而且地點又好方便就腳,兩個人撐枱腳又得,一大班人食飯又開心。快啲嚟試下啦!
茘枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
蒜茸包
蒜茸包(4片)$48
麵包脆身又有蒜蓉味,同埋用黎點咖哩都好正!
椰皇(個)$42
清甜解渴,一整個椰皇就係你嘅最佳選擇。

楊枝甘露奶蓋 $48
厚厚嘅奶蓋令你「甜」入心頭。

2023-06-18
2023-07-05 74 浏览
這次去了家位於 The Forest 覓食,去了家吃東南亞菜的餐廳。餐廳環境裝修舒適,有植物做裝飾感覺舒適☺️。-▪︎泰國奶茶 HKD$38|玫瑰野莓茶 HKD$0吃東南亞菜就會點泰奶,這裡的味道感覺貼近香港口味,因為甜度降低了,是可接受的甜度。花茶味道酸中帶甜,感覺開胃消膩。-▪︎篤篤炒卜卜蜆 HKD$128擺盤美觀整齊,面層放有大量微脆的紫蘇葉,令其口感較豐富。蜆肉份量多而且挺大隻的。肉質爽口鮮味,味道帶點微辣。-▪︎惹味拼盤 HKD$96這個可跟朋友分享吃,拼盤有四款食物,包括:雞皮卷、魚餅、酸腸及雞棗。雞皮卷皮脆肉嫰,雞棗的口感較特別,另有兩款醬汁配著吃。-▪︎蒜茸包 HKD$48賣相金黃色一份有四件,熱辣辣吃有外脆內軟的口感。蒜蓉份量多所以挺香口的,包的口感微脆,是個香脆的小吃。-▪︎路邊炭火炒豬肉寬河粉 HKD$68這個是午市套餐,這個味道挺香的。用炭火炒的豬肉,吃起來較香口的,肉質腍身有微脆的口感。寛河粉挺有咬感,味道濃稠惹味。-▪︎泰式糕點拼盤 HKD$68一共有三款口味,分別是班斕椰汁糕、椰青糕及椰汁西米糕。兩款椰汁糕口感煙韌較糯,班斕椰汁糕較香口。椰青糕味道清甜,感覺較爽口的一款

▪︎泰國奶茶 HKD$38|玫瑰野莓茶 HKD$0

花茶味道酸中帶甜,感覺開胃消膩。

▪︎篤篤炒卜卜蜆 HKD$128

▪︎惹味拼盤 HKD$96

▪︎蒜茸包 HKD$48

▪︎路邊炭火炒豬肉寬河粉 HKD$68

▪︎泰式糕點拼盤 HKD$68
一共有三款口味,分別是班斕椰汁糕、椰青糕及椰汁西米糕。兩款椰汁糕口感煙韌較糯,班斕椰汁糕較香口。椰青糕味道清甜,感覺較爽口的一款。

2023-06-29
午餐
2023-07-04 108 浏览
又係食泰國菜既時候喇🤭~🌟白冬陰公 – 南薑椰奶雞湯🌟椰奶湯底好香濃,配上南薑,大大舊雞件,飲完好暖心呀!🌟炭燒牛豬肉串燒沙嗲🌟炭燒嘅味道好香,再加上沙嗲醬,辣辣地,夠惹味👍牛肉炭燒得剛好,肉質鮮嫩,個人鍾意牛串燒多𝐃~🌟蒜蓉炒椰菜🌟椰菜份量超級多,蒜味都幾重,可以清下腸胃😝🌟藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯🌟藍蝶花飯加左蟹肉、菠蘿同提子,味道好開胃;配料仲有炒香左既腰果同肉鬆,加係𝐃飯度啊感就更豐富了🌟熱桔仔酸梅汁🌟叫左呢杯有桔仔酸酸味味,可以解膩~~🌟碟豆花椰子奶蓋🌟為左試椰子奶蓋而叫的~~飲落有𝐃似西米露既味道😆➡️ 青花的內部裝修空間感十足,座位好寬敞好舒服‼️

又係食泰國菜既時候喇🤭~

🌟白冬陰公 – 南薑椰奶雞湯🌟
椰奶湯底好香濃,配上南薑,大大舊雞件,飲完好暖心呀!

🌟炭燒牛豬肉串燒沙嗲🌟
炭燒嘅味道好香,再加上沙嗲醬,辣辣地,夠惹味👍
牛肉炭燒得剛好,肉質鮮嫩,個人鍾意牛串燒多𝐃~

🌟蒜蓉炒椰菜🌟
椰菜份量超級多,蒜味都幾重,可以清下腸胃😝

🌟藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯🌟

🌟熱桔仔酸梅汁🌟
叫左呢杯有桔仔酸酸味味,可以解膩~~
🌟碟豆花椰子奶蓋🌟
為左試椰子奶蓋而叫的~~飲落有𝐃似西米露既味道😆

➡️ 青花的內部裝修空間感十足,座位好寬敞好舒服‼️

⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪的泰國菜餐館✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈假日的中午二訪了旺角的青花用餐人流很多 頓時變得熱鬧了餐廳環境走小清新風格混入泰國風情主打泰式菜 也會加入一些fusion 元素賣相更加夢幻吸引🤩好適合女生們打卡喔午市跟晚市餐單一樣 價錢適中但份量十足個人最愛虎蝦炒金邊粉 味道帶有香新辣味煙韌的麵條加入大量花生碎口感更佳😋!當然不能缺少冬蔭公湯 酸酸甜甜十分開胃除鮮蝦外還加入蕃茄 蘑菇 香蔥更加惹味❤️男友大推蒜炒豬腩生菜包 採用炭火形式增添風味肉質半脂肪半瘦肉 口感剛好而且入口脆脆的😆生菜包入惹味的豬腩肉可減少油膩感~ ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈~Menu~𐂐 ⠜路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 (3.5/5)𐂐 ⠜大蝦冬陰功湯 $96 (4/5)𐂐 ⠜泰式虎蝦炒金邊粉 $138 (4/5)𐂐 ⠜芒果蟹肉沙律 $118 (3/5)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬
主打泰式菜 也會加入一些fusion 元素
賣相更加夢幻吸引🤩好適合女生們打卡喔
午市跟晚市餐單一樣 價錢適中但份量十足
個人最愛虎蝦炒金邊粉 味道帶有香新辣味
煙韌的麵條加入大量花生碎口感更佳😋!
當然不能缺少冬蔭公湯 酸酸甜甜十分開胃
除鮮蝦外還加入蕃茄 蘑菇 香蔥更加惹味❤️

男友大推蒜炒豬腩生菜包 採用炭火形式增添風味
肉質半脂肪半瘦肉 口感剛好而且入口脆脆的😆
生菜包入惹味的豬腩肉可減少油膩感~
~Menu~
𐂐 ⠜路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 (3.5/5)
𐂐 ⠜大蝦冬陰功湯 $96 (4/5)
𐂐 ⠜泰式虎蝦炒金邊粉 $138 (4/5)
𐂐 ⠜芒果蟹肉沙律 $118 (3/5)