招聘中
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
好耐之前已經幫襯過青花,記得當時已經好中意飲佢地既泰奶加奶蓋😋我仲周圍同朋友講😂如果佢地做外賣飲品既話 我應該會成日走黎買😂心心念念左好耐💕終於有時間再黎飲同食下野啦🤡🤡☻泰國珍珠奶茶奶蓋|ᴴᴷᴰ48必須要再講一次真系好中意呢度既泰奶!茶好香濃👍🏻加上咸香又夠滑既奶蓋,真系世界級🥇之前黎果陣好似無珍珠的👀而家竟然加左煙韌既珍珠😋飲既時候多d野咬 幾好😎☻龍鬚三色冰奶蓋|ᴴᴷᴰ48呢杯飲品賣相勁靚 好岩打卡📸面頭系滿滿既三色龍鬚❤️🤍💚下面就系椰汁🥥珍多冰咁椰汁味勁濃😋😋而且好貼心可以選擇少甜👍🏻👍🏻☻大蝦冬蔭公(小)|ᴴᴷᴰ96一上菜見到超級大隻蝦😳好吸睛👀配料仲有蘑菇、蕃茄、蔥😉當日胃口吾系咁好😢所以呢個湯飲落酸酸地咁就好開胃啦😌即刻有番d食欲😗唯一可惜系食吾到隻大蝦😩因為豬隊友幫我摵蝦殼時飛左隻蝦落地😩☻炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲|ᴴᴷᴰ82豬肉🐷同牛肉🐮各兩串🍢燒得岩岩好吾會搞到乾爭爭👍🏻所以食落肉質都仲系幾嫩☺️另外好中意個沙嗲醬,好香花生味🥜☻馬拉盞炒芥蘭|ᴴᴷᴰ78作為無菜不歡既人,一定要叫番個菜食😎揀馬拉盞炒絕對系明志既選擇,因為真系超級香‼️我一個人食晒一碟菜都無問題啊🤡☻路邊炭火
好耐之前已經幫襯過青花,
記得當時已經好中意飲佢地既泰奶加奶蓋😋
我仲周圍同朋友講😂
如果佢地做外賣飲品既話 我應該會成日走黎買😂

心心念念左好耐💕
終於有時間再黎飲同食下野啦🤡🤡

☻泰國珍珠奶茶奶蓋|ᴴᴷᴰ48

必須要再講一次真系好中意呢度既泰奶!
茶好香濃👍🏻
加上咸香又夠滑既奶蓋,真系世界級🥇
之前黎果陣好似無珍珠的👀

而且好貼心可以選擇少甜👍🏻👍🏻

☻大蝦冬蔭公(小)|ᴴᴷᴰ96
一上菜見到超級大隻蝦😳
好吸睛👀
配料仲有蘑菇、蕃茄、蔥😉
當日胃口吾系咁好😢

☻炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲|ᴴᴷᴰ82
豬肉🐷同牛肉🐮各兩串🍢
燒得岩岩好吾會搞到乾爭爭👍🏻
所以食落肉質都仲系幾嫩☺️
另外好中意個沙嗲醬,好香花生味🥜

☻馬拉盞炒芥蘭|ᴴᴷᴰ78
作為無菜不歡既人,一定要叫番個菜食😎
揀馬拉盞炒絕對系明志既選擇,
因為真系超級香‼️
我一個人食晒一碟菜都無問題啊🤡

☻路邊炭火蒜炒豬腩生菜包|ᴴᴷᴰ118
呢個…系一個錯誤😂
本身想叫豬頸肉 吾知點樣手殘㩒左呢樣😂
而我系吾食任何腩肉既人🥲
不過我有試左少少佢既配料..即系d紅椒青椒😂
炒得好香口同有陣焦香味,
而且佢個汁整得好惹味😋
所以我諗個腩肉應該都系好食既😂
用生菜包住腩肉食 可以減少油膩感喔😚

☻芒果糯米飯|ᴴᴷᴰ78
一餐飯必須要有個甜品先系good ending🤡
呢度既糯米飯加入左碟豆花,
所以顏色呈紫藍色☺️ 勁靚☺️
糯米飯暖暖地,配上椰汁口感濕濕潤潤咁😚
面頭再撒上烘烤過既椰絲,
加埋一齊食,口感就更豐富😎
而芒果🥭就冰冰涼涼,食落都幾甜😋😋

總結呢度食物同用餐環境都吾錯🌱
而且staff即使忙到癲 都仍然好好服務同態度👍🏻
值得一讚👍🏻
  • 泰國珍珠奶茶奶蓋
— #cowcow旺角前兩日出旺角行街行行下波鞋街覺得好餓就係附近搵午餐食男朋友想食泰國菜所以就去咗The Forest 嘅青花試吓( ˶ ̇ ̵ ̇˶ )‪‪♡• ───── [ 𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫 ]───── •⧐ Lunch Set | $88↬ 泰式船家湯脆炸花腩金邊粉↬ 蒜蓉炒椰菜↬ 青檸梳打⧐ Lunch Set | $88↬ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)↬ 玫瑰蘋果茶↬ 泰式魚餅⧐ 泰脆炸豬手 | $148⧐ 大蝦冬陰功 (小) | $96• ────── [ ☾ ] ────── •⸝⸝⸝☾ 泰式船家湯脆炸花腩金邊粉花腩好厚而且好肥美炸完之後好香口加上湯底好濃郁鍾意味道重嘅朋友可以試下⸝⸝⸝☾ 蒜蓉炒椰菜蒜蓉配搭佢嘅特選醬油炒落好好食係有驚喜嘅小食嚟⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝♡⸝⸝⸝☾ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)媽媽麵係類似公仔麵咁嘅麵底好特別佢嘅配料都多、啲蜆好大隻配埋冬陰酸辣湯底酸酸地好開胃⸝⸝⸝☾ 泰式魚餅即叫即整熱辣辣配酸甜醬好惹味⸝⸝⸝☾ 泰脆炸豬手巨量嘅炸豬手配佢哋嘅泰式辣汁香口得嚟好入味好值得一食ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )⸝⸝⸝☾ 大蝦冬陰功比較重蕃茄、
— #cowcow旺角

↬ 泰式船家湯脆炸花腩金邊粉
↬ 蒜蓉炒椰菜
↬ 青檸梳打
⧐ Lunch Set | $88
↬ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)
↬ 玫瑰蘋果茶

鍾意味道重嘅朋友可以試下

⸝⸝⸝☾ 蒜蓉炒椰菜
蒜蓉配搭佢嘅特選醬油炒落好好食
係有驚喜嘅小食嚟⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝♡

⸝⸝⸝☾ 冬陰酸辣媽媽麵(豬頸肉 •扎肉 •蜆)
媽媽麵係類似公仔麵咁嘅麵底好特別
佢嘅配料都多、啲蜆好大隻
配埋冬陰酸辣湯底酸酸地好開胃

⸝⸝⸝☾ 泰式魚餅
即叫即整熱辣辣配酸甜醬好惹味

⸝⸝⸝☾ 泰脆炸豬手
巨量嘅炸豬手配佢哋嘅泰式辣汁
香口得嚟好入味
好值得一食ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )

⸝⸝⸝☾ 大蝦冬陰功
比較重蕃茄、青檸同西芹味
有好多配料
仲有大蝦添
鍾意冬陰功嘅朋友可以試下(♡˙³˙)

⸝⸝⸝☾ 玫瑰蘋果茶、青檸梳打
比較清新嘅飲品
食物比較重味
配番清清地嘅飲品好唔錯(՞ . .՞)੭"

• ───── [ 𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 ]───── •
味道 𝟺 / 𝟻
環境 𝟺 / 𝟻
服務 𝟺 / 𝟻
衛生 𝟺 / 𝟻
抵食 𝟻 / 𝟻
• ──── [ 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 ]──── •
📍 青花 (The Forest) (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖
2023-07-07
位於旺角波鞋街The Forest的青花Champak Restaurant都算幾吸睛。青花配合商場風格,裝潢簡約年輕,以很多綠色植物、盆景裝飾天花、牆身,環境舒適。配合窗外自然光,茘枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128咖哩香氣十足,大蝦彈牙爽口,加埋荔枝同菠蘿嘅甜味,辣而唔嗆口。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138藍色嘅炒飯有啲卻步,但食落真係好味,加埋豐富嘅蟹肉,仲有菠蘿嘅清甜,好吸引。蒜茸包(4片)$48麵包脆身又有蒜蓉味,同埋用黎點咖哩都好正!椰皇(個)$42清甜解渴,一整個椰皇就係你嘅最佳選擇。楊枝甘露奶蓋 $48厚厚嘅奶蓋令你「甜」入心頭。整體黎講,Champak Restaurant嘅食物CP值都幾高,而且地點又好方便就腳,兩個人撐枱腳又得,一大班人食飯又開心。快啲嚟試下啦!
茘枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
蒜茸包
蒜茸包(4片)$48
麵包脆身又有蒜蓉味,同埋用黎點咖哩都好正!
椰皇(個)$42
清甜解渴,一整個椰皇就係你嘅最佳選擇。

楊枝甘露奶蓋 $48
厚厚嘅奶蓋令你「甜」入心頭。

2023-06-18
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
2023-07-05 74 浏览
這次去了家位於 The Forest 覓食,去了家吃東南亞菜的餐廳。餐廳環境裝修舒適,有植物做裝飾感覺舒適☺️。-▪︎泰國奶茶 HKD$38|玫瑰野莓茶 HKD$0吃東南亞菜就會點泰奶,這裡的味道感覺貼近香港口味,因為甜度降低了,是可接受的甜度。花茶味道酸中帶甜,感覺開胃消膩。-▪︎篤篤炒卜卜蜆 HKD$128擺盤美觀整齊,面層放有大量微脆的紫蘇葉,令其口感較豐富。蜆肉份量多而且挺大隻的。肉質爽口鮮味,味道帶點微辣。-▪︎惹味拼盤 HKD$96這個可跟朋友分享吃,拼盤有四款食物,包括:雞皮卷、魚餅、酸腸及雞棗。雞皮卷皮脆肉嫰,雞棗的口感較特別,另有兩款醬汁配著吃。-▪︎蒜茸包 HKD$48賣相金黃色一份有四件,熱辣辣吃有外脆內軟的口感。蒜蓉份量多所以挺香口的,包的口感微脆,是個香脆的小吃。-▪︎路邊炭火炒豬肉寬河粉 HKD$68這個是午市套餐,這個味道挺香的。用炭火炒的豬肉,吃起來較香口的,肉質腍身有微脆的口感。寛河粉挺有咬感,味道濃稠惹味。-▪︎泰式糕點拼盤 HKD$68一共有三款口味,分別是班斕椰汁糕、椰青糕及椰汁西米糕。兩款椰汁糕口感煙韌較糯,班斕椰汁糕較香口。椰青糕味道清甜,感覺較爽口的一款

▪︎泰國奶茶 HKD$38|玫瑰野莓茶 HKD$0

花茶味道酸中帶甜,感覺開胃消膩。

▪︎篤篤炒卜卜蜆 HKD$128

▪︎惹味拼盤 HKD$96

▪︎蒜茸包 HKD$48

▪︎路邊炭火炒豬肉寬河粉 HKD$68

▪︎泰式糕點拼盤 HKD$68
一共有三款口味,分別是班斕椰汁糕、椰青糕及椰汁西米糕。兩款椰汁糕口感煙韌較糯,班斕椰汁糕較香口。椰青糕味道清甜,感覺較爽口的一款。

2023-06-29
午餐
2023-07-04 108 浏览
又係食泰國菜既時候喇🤭~🌟白冬陰公 – 南薑椰奶雞湯🌟椰奶湯底好香濃,配上南薑,大大舊雞件,飲完好暖心呀!🌟炭燒牛豬肉串燒沙嗲🌟炭燒嘅味道好香,再加上沙嗲醬,辣辣地,夠惹味👍牛肉炭燒得剛好,肉質鮮嫩,個人鍾意牛串燒多𝐃~🌟蒜蓉炒椰菜🌟椰菜份量超級多,蒜味都幾重,可以清下腸胃😝🌟藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯🌟藍蝶花飯加左蟹肉、菠蘿同提子,味道好開胃;配料仲有炒香左既腰果同肉鬆,加係𝐃飯度啊感就更豐富了🌟熱桔仔酸梅汁🌟叫左呢杯有桔仔酸酸味味,可以解膩~~🌟碟豆花椰子奶蓋🌟為左試椰子奶蓋而叫的~~飲落有𝐃似西米露既味道😆➡️ 青花的內部裝修空間感十足,座位好寬敞好舒服‼️

又係食泰國菜既時候喇🤭~

🌟白冬陰公 – 南薑椰奶雞湯🌟
椰奶湯底好香濃,配上南薑,大大舊雞件,飲完好暖心呀!

🌟炭燒牛豬肉串燒沙嗲🌟
炭燒嘅味道好香,再加上沙嗲醬,辣辣地,夠惹味👍
牛肉炭燒得剛好,肉質鮮嫩,個人鍾意牛串燒多𝐃~

🌟蒜蓉炒椰菜🌟
椰菜份量超級多,蒜味都幾重,可以清下腸胃😝

🌟藍蝶花菠蘿蟹肉炒飯🌟

🌟熱桔仔酸梅汁🌟
叫左呢杯有桔仔酸酸味味,可以解膩~~
🌟碟豆花椰子奶蓋🌟
為左試椰子奶蓋而叫的~~飲落有𝐃似西米露既味道😆

➡️ 青花的內部裝修空間感十足,座位好寬敞好舒服‼️

⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈二訪的泰國菜餐館✨┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈假日的中午二訪了旺角的青花用餐人流很多 頓時變得熱鬧了餐廳環境走小清新風格混入泰國風情主打泰式菜 也會加入一些fusion 元素賣相更加夢幻吸引🤩好適合女生們打卡喔午市跟晚市餐單一樣 價錢適中但份量十足個人最愛虎蝦炒金邊粉 味道帶有香新辣味煙韌的麵條加入大量花生碎口感更佳😋!當然不能缺少冬蔭公湯 酸酸甜甜十分開胃除鮮蝦外還加入蕃茄 蘑菇 香蔥更加惹味❤️男友大推蒜炒豬腩生菜包 採用炭火形式增添風味肉質半脂肪半瘦肉 口感剛好而且入口脆脆的😆生菜包入惹味的豬腩肉可減少油膩感~ ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈~Menu~𐂐 ⠜路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 (3.5/5)𐂐 ⠜大蝦冬陰功湯 $96 (4/5)𐂐 ⠜泰式虎蝦炒金邊粉 $138 (4/5)𐂐 ⠜芒果蟹肉沙律 $118 (3/5)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬
主打泰式菜 也會加入一些fusion 元素
賣相更加夢幻吸引🤩好適合女生們打卡喔
午市跟晚市餐單一樣 價錢適中但份量十足
個人最愛虎蝦炒金邊粉 味道帶有香新辣味
煙韌的麵條加入大量花生碎口感更佳😋!
當然不能缺少冬蔭公湯 酸酸甜甜十分開胃
除鮮蝦外還加入蕃茄 蘑菇 香蔥更加惹味❤️

男友大推蒜炒豬腩生菜包 採用炭火形式增添風味
肉質半脂肪半瘦肉 口感剛好而且入口脆脆的😆
生菜包入惹味的豬腩肉可減少油膩感~
~Menu~
𐂐 ⠜路邊炭火蒜炒豬腩生菜包 $118 (3.5/5)
𐂐 ⠜大蝦冬陰功湯 $96 (4/5)
𐂐 ⠜泰式虎蝦炒金邊粉 $138 (4/5)
𐂐 ⠜芒果蟹肉沙律 $118 (3/5)
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
前排同佢個朋友出咗去食飯,咁就試咗一間喺眾人口中都好多好評嘅餐廳,就算平日夜晚去食嘅話其實都爆曬場🙂連門口都超級多人喺度排隊😚是日菜單🗒️🔻泰式虎蝦金邊粉 $138大大隻泰式虎蝦係中心,非常打卡able📸💓虎蝦味道so far so good,唔算特別鮮味😅金邊粉軟硬適中🔻惹味拼盤(小) $96拼盤有雞皮卷、酸腸、魚餅及雞棗👍🤤就咁睇個樣都幾吸引,全部都係炸到脆卜卜💓我就比較鍾意食酸腸,一入口油淋淋,好香,我唔知係咪鋪頭比較忙,我見人哋隔離枱都係落單同樣嘅食物嘅時候,店員都有同佢講解一下小食拼盤入面既野,買到我哋嗌呢啲嘢嘅時候就冇同我哋講解🤣🤣🔻藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138暫時係我食過嘅唯一一次食緊唔係好似炒飯嘅感覺🙊個飯係偏淋同濕,唔肯定係咪本身菠蘿炒飯佢係咁樣做🙂不過啲餸都好多下嘅,爆多蟹肉,但藍蝶花其實喺啲飯度啲味唔係話特別好出🤣炒飯入面嘅菠蘿呢就甜啲嘢,放喺旁邊嗰啲菠蘿就一入口有啲酸🍍🔻椰皇(個) $42🔻泰國珍珠奶茶奶蓋 $48

是日菜單🗒️
🔻泰式虎蝦金邊粉 $138

🔻惹味拼盤(小) $96

🔻藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

🔻椰皇(個) $42
🔻泰國珍珠奶茶奶蓋 $48
2023-07-03 70 浏览
由坐低到食完都不斷題你用餐時間就夠鐘,係咁問你食完未。趕頭趕命咁擺晒啲嘢入個口算,最後成功係用餐時間前兩分鍾埋到單,食慢啲都驚阻人做生意呀。自己一個人當快餐食OK,同朋友就唔建議。
2023-07-03 191 浏览
一早係openrice book左枱食晚餐6:00pm,入場果時店員亦都提醒我哋用餐時間為90分鐘,清楚有足夠既用餐時間先入去點菜。食完飯,真係嬲得濟,要寫返篇文講講,如果想食呢間餐廳,希望你睇埋落去再決定去唔去食。6:00 入座,叫我哋用佢哋個app申請加入會員會有折,同行朋友試左幾次先成功登記個會員,個app係有啲問題。之後食物係好快手就送到黎既,呢樣野係要讚既。6:30但當我地疑似就黎食完啲菜餚,就開始瘋狂收碟,每食完一樣就急急腳咁黎收走,都未反應得切答佢未食完,就拎走左碟餸,唔知點解要咁樣收,枱面上面既食物未係完全食晒,非常無奈同感到被冒犯。6:50 有員工走埋黎問洗唔洗再點菜,要last order 叫我哋埋單先,我地都認為唔洗再加,所以同佢講唔再加野。7:00員工不斷收埋仲食緊既食物,已經將碟餸搬近啲我自己表示仲食緊,已經伸手過黎想收走,果時我仲同朋友傾緊計,佢問都冇問,好彩朋友眼利阻止左佢收野既動作。7:10食到咁上下希望員工幫我地斟杯水,冇耐就話下一台食客已經到左,催促咁叫我地離開,成餐飯食得唔安樂,明明有book位,又係你餐廳既定的時間內用餐,實際上,我係7:30前離
食完飯,真係嬲得濟

7:10食到咁上下希望員工幫我地斟杯水,冇耐就話下一台食客已經到左,催促咁叫我地離開,成餐飯食得唔安樂,明明有book位,又係你餐廳既定的時間內用餐,實際上,我係7:30前離開就可以了,中途亦都唔應該受到束縛,唔覺得我地要被呢種服務態度對待,仲要收加一?咩世界?

以下為用餐資料:
柚子大蝦沙律 $118.0
呢個沙律整得實在太辣了,味道黎講唔係話好fresh,建議廚師調整下個辣度,基本上等於譚仔中辣以上。

惹味拼盤(小)$96.0
正正常常

炭燒牛肉串燒沙嗲 @$82.0$164.0
串燒既味道係好食,所以再有點多一份食用。

炭燒豬肉串燒沙嗲 $76.0
可能大家口味都麻麻豬肉,試下就算。

荔枝菠蘿紅咖喱大蝦 $128.0
大蝦正常,咖哩汁似係就咁開粉煮出黎既,唔係好似加左好多功夫既味道,個人有啲後悔叫左。

藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138.0
個賣相真係有啲麻麻,個味道因為有肉鬆呢啲味精野所以ok既。

冬蔭公梳打 $42.0
冬蔭公味道有啲淡,主要係梳打水,唔值呢個價錢。

泰國珍珠奶茶奶蓋 $48.0
呢個係幾好飲,如果想叫飲品會建議叫呢個。

玫瑰野苺茶$34.0
呢個非常奇怪既藥水味,同埋都幾甜下,冇得叫走甜,唔建議飲。

油酥手抓薄餅(3片$52.0
用黎送咖哩大蝦,正正常常既油酥餅。
2023-06-29
2023-07-02 139 浏览
浪费心情的难吃一餐。一共点了四道菜,落座后都没给白水,蝶豆花饭和蟹肉嘛嘛地,十分普通,拌一点廉价肉松和烤菠萝,只有菠萝好吃。虎虾金边粉是最糟糕的!全是味精和糖,除了甜到吃不出其他味道,虎虾是新鲜的,但烤地太干,吃完嘴里后味是苦的,需要猛喝水。最后还点了芒果糯米饭没有拍,非常失望,再不会光顾这家。必须差评的一家,三人共花费七百元。是吃完想去找厨师去反馈难吃程度的那种!!祝他们早日换菜单,找一些专业的厨师设计菜单和做法。
蝶豆花饭
虎虾炒金边粉
📍Mong Kok, the forest 🌳 Last week I visited atumchampak with my bf, which's a Thai restaurant🇹🇭 located in Mong Kok that offers authentic thai dining experience and cuisines with a cozy atmosphere 🥰For starters:Beef Tikka Masala Roti ParathaThe beef was tender and coated in a rich😗, flavorful masala sauce that was perfectly balanced with spices. The roti paratha was warm, flaky, and a perfect complement to the beef dish. Mains: Pad Thai with king prawn 🦐 It was definitely a highlight of the meal
📍Mong Kok, the forest 🌳

For starters:
Beef Tikka Masala
Roti Paratha

Mains:
Pad Thai with king prawn 🦐
It was definitely a highlight of the meal. The prawns were cooked to perfection and coated in a delicious sauce with just the right amount of sweetness and sourness 👍🏼It's always my favourite dishes for thai food 🥘

For drinks🍹: Che Ba Mau Milk Foam
It is a traditional Thai dessert that was light and refreshing. I would say it is a combination of drink and dessert tbh😆. The milk foam was creamy and had a subtle sweetness that was perfect after the rich and flavorful main dishes🤍
  • 泰式虎蝦金邊粉
  • 油酥手抓薄餅
2023-06-30 64 浏览
水準可以生菜包豬肉好食豬肉大大舊但唔會乾爆炒過好入味嘅感覺又唔會太鹹份量兩個人分剛剛好環境好靚周圍都係花花同裝飾真係會有度假feel坐得都舒服幾好❤️❤️❤️❤️
水準可以

真係會有度假feel
坐得都舒服
幾好
❤️❤️❤️❤️
🍍藍蝶花蟹肉鳳梨炒飯講起泰菜點少得鳳梨飯!藍蝶花染成嘅藍色炒飯好得意成個飯好多料🤩除左飯入面嘅鳳梨粒 伴碟仲有多一條起左肉嘅鳳梨酸酸甜甜夏天食好開胃👍🏻🐔馬薩拉奶油咖喱雞材料好豐富除左一般咖喱雞會有嘅薯仔外仲有秋葵茄子蓮藕等嘅蔬菜🍆整體比較偏辣🌶黑胡椒味比較重如果空口食可能會覺得重口味D可以好似我地甘配翻份薄餅 🤤點汁食超級惹味🐷路邊炭火蒜炒豬腩生菜包OMG 🥹邪惡屆代表可以見到D豬腩肉肥瘦適中加左蒜炒到微微焦上臺果時仲輕輕飆緊油🫢擠少少青檸汁減低翻個膩感用清脆嘅生菜包埋香脆彈牙嘅豬腩一起送入口😋系滿足嘅感覺
🍍藍蝶花蟹肉鳳梨炒飯
講起泰菜點少得鳳梨飯!
藍蝶花染成嘅藍色炒飯好得意

😋系滿足嘅感覺
  • 路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
  • 藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
2023-06-27 101 浏览
餐廳氛圍舒適,適合二人或一家大小聚會。我們點了幾個菜式,味道很不錯。首先是泰式豬頸肉沙律,這道菜是用豬頸肉搭配豐富的蔬菜和特製醬汁製作而成的。肉質鮮嫩,口感非常好,而且醬汁的味道也十分搭配,少辣,美味可口。接下來點了芒果蟹肉沙律,蟹肉和芒果的搭配讓人感受到南洋風味的清新感。而且這道菜還加入了一些特製的香料,讓味道更加豐富。接著來到主菜,泰式虎蝦金邊粉。這道菜是用泰式金邊粉和新鮮的虎蝦炒製而成。虎蝦的鮮味十分突出,而且金邊粉也非常入味,整道菜式調味剛好,鮮味十足。最後點了飲品,有凍菠蘿熱情果茶和龍眼桂圓茶。這兩種飲品都解膩清新。凍菠蘿熱情果茶帶有一點微酸的味道,讓人感到十分清爽,而龍眼桂圓茶則是帶有桂圓溫和甜味,讓人感到十分舒適。總的來說,這家泰國餐廳給我留下了非常深刻的印象,菜品好吃、服務親切,推薦!

📍青花Champak Restaurant by ATUM, 旺角🇭🇰終於有機會嚟呢個旺角嘅新商場The Forest!🌳青花果然係ATUM出品嘅餐廳, 青花嘅餐廳環境都好靚, 岩晒我地今次姊妹聚會🌸🥭楊枝金露奶蓋 $48好邪惡又好好飲, 我地4個朋友都一致揀咗佢hahahaa💛🦐泰式虎蝦金邊粉 $158偏甜嘅炒金邊粉, 岩我口味! 虎蝦都爽口夠大隻😋🌶️荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128呢個一般般, 可能因為我比較鍾意食黃咖哩(有蛋果種), 原來紅咖哩都幾辣, 同埋D蝦唔算係大蝦, 讚嘅係佢個咖哩都有好多蔬菜😌🍲篤篤炒卜卜蜆 $128蜆好大隻厚肉, 但個汁稍為太杰, 同埋都偏辣🐷路邊炭火豬腩生菜包 $118有別於平時嘅炒肉碎生菜包, 平時果D會比較多香草味, 呢個就比較甜, 同埋係用一條條豬腩肉, 我自己係比較鍾意呢個version嘅🤭只因我唔鍾意香草味 哈哈🍍泰式路邊甜辣鮮果撈沙律 $82又甜又辣嘅鮮果撈, 好地道咁用膠袋上, 再自己倒D醬汁入去撈勻, 荔枝同菠蘿都好好味🤤但青木瓜/青芒果就好一般, 一係冇味一係勁酸🥺🙆🏻‍♀️Overall嚟講, 我都會想再嚟食多次, 再試多幾樣其他菜式,
終於有機會嚟呢個旺角嘅新商場The Forest!🌳

🥭楊枝金露奶蓋 $48
好邪惡又好好飲, 我地4個朋友都一致揀咗佢hahahaa💛

🦐泰式虎蝦金邊粉 $158
偏甜嘅炒金邊粉, 岩我口味! 虎蝦都爽口夠大隻😋

🌶️荔枝菠蘿紅咖哩大蝦 $128

🍲篤篤炒卜卜蜆 $128
蜆好大隻厚肉, 但個汁稍為太杰, 同埋都偏辣

🐷路邊炭火豬腩生菜包 $118

🍍泰式路邊甜辣鮮果撈沙律 $82

🙆🏻‍♀️Overall嚟講, 我都會想再嚟食多次, 再試多幾樣其他菜式, 坐得舒服, 食物OK!👍🏻