2019-11-19 51 浏览
本人一向都愛吃小炒,覺得街巿嘅小菜先至夠鑊氣,但朋友話試過雪山冰室啲小菜唔錯,所以就過嚟試一試我地今次叫左一個二人餐,會跟一個原盅燉湯同兩個小菜呢個雞腳湯味道非常清甜,飲得出係冇落任何味精,健康好飲係足足有半隻雞,份量十足,雞肉都好嫩滑,有雞味一上枱比佢嗰份量嚇親,好大碟,其實留意到其他人客嘅小菜份量都比較大,所以唔會怕食唔飽😄味道方便佢嘅豆腐外脆內軟,入邊係熱辣辣滑嘟嘟嘅豆腐,食到停唔到口,另外椒鹽鮮魷都鑊氣十足,非常之惹味,正因為我哋三個人所以散叫多咗個漢堡包,想讚一讚佢塊漢堡肉做得好好,調味亦都相當好食,配埋芝士同蛋一流,好快又俾我地ko哂另外我哋在叫咗支樽仔咖啡,鍾意飲甜兼且多奶嘅我對此十分滿意!如果依餐係冰室來講價錢好合理,最緊要係佢真係幾好食,值得推介
我地今次叫左一個二人餐,會跟一個原盅燉湯同兩個小菜
花生雞腳湯

呢個雞腳湯味道非常清甜,飲得出係冇落任何味精,健康好飲
海南雞飯

係足足有半隻雞,份量十足,雞肉都好嫩滑,有雞味

椒鹽鮮魷併金磚豆腐

樽仔咖嘛

花生雞腳湯
2019-11-16 104 浏览
今日行遠少少食lunch,因為有人介紹我食個芝士煎蛋牛肉漢堡,原本以為好細個,但原來都幾大個,所以叫個叻沙摻摻,可以share食就岩岩好。經典芝士煎蛋牛肉漢堡包$32即叫即做夠哂熱辣辣,份量幾大個。睇下d 蛋黃汁,流哂出來好吸引,牛肉漢堡厚身有肉感,鬆化帶點咬口,牛味濃郁,加上半溶芝士,好滋味,麵包也鬆軟及大個,所以都幾飽。波士頓龍蝦叻沙摻摻 $98,豪少少食個龍蝦,其實海南雞都好吸引,樣樣都想食。龍蝦有半隻,仲超大隻,佔左半隻碗,非常吸引,仲連蝦鉗位都整開左,好易食到龍蝦肉。先食啖龍蝦膏,好甘香濃郁,拌埋湯同麵食,好正。龍蝦肉十分爽彈,味道突出,配帶奶香叻沙湯也很夾。摻摻有2種粉麵混合,米粉同油麵,前者幼細爽口,後者軟滑有口感,吸哂叻沙的湯汁,味道豐富。湯底微辣帶香,仲多份奶香滑,味道好又唔會過咸,越食越開胃。仲有樽仔奶茶/咖啡 @$15(自取價),太滿足飲唔哂,仲帶左返公司飲。平時唔飲咖啡的我,今次飲左少少,令我改觀,我接受到咖啡啦,味道濃郁但唔會好苦,因為好有奶香又滑又順喉,甜度會高少少,所以我反而好喜歡飲呢款樽仔咖啡。樽仔奶茶唔算好濃,有奶香,口感滑有茶甘味,而且唔會好甜。
經典芝士煎蛋牛肉漢堡包

經典芝士煎蛋牛肉漢堡包$32

即叫即做夠哂熱辣辣,份量幾大個。

波士頓龍蝦叻沙摻摻

湯底微辣帶香,仲多份奶香滑,味道好又唔會過咸,越食越開胃。
樽仔奶茶/咖啡

樽仔奶茶唔算好濃,有奶香,口感滑有茶甘味,而且唔會好甜。
2019-11-12
午餐
經典芝士煎蛋牛肉漢堡包
波士頓龍蝦叻沙摻摻
樽仔奶茶/咖啡
到了街坊價美食之地:【長沙灣】這間隱世冰廳幾有特色的, 食物質素高之餘, 價錢又超親民🤩!去懷舊冰廳必點紅豆冰!💁‍♀️茶餐廳必叫!紅豆粒份量非常之多, 大大粒, 好香甜呢!餐廳另一特色飲品是樽仔奶茶/咖啡, 奶茶控或咖啡控試完之後覺得不夠喉, 還可以外賣帶回家慢慢嘆!日本櫻花蝦炒蛋配厚多士 - 炒蛋炒得夠滑, 櫻花蝦味道突出, 🦐當中的咸香令整份炒蛋的味道更有層次。烘過的厚多士幾酥脆, 帶奶油香味。經典芝蛋牛肉漢堡包 🍔 - 芝麻包裏面有芝士、牛肉、煎蛋。蛋黃是半熟的, 一咬開去, 蛋黃漿便慢慢流出來。上湯香菇浸時菜 - 小白菜🥬鮮甜, 上面放上薑絲以增添味道。
到了街坊價美食之地:【長沙灣】

蜜椒野菌薯角牛仔骨煲
2019-11-15
蜜椒野菌薯角牛仔骨煲
2019-11-14 34 浏览
〰️爆餡蛋牛治 $27呢個 不得了 近排食過高質蛋治之一!餐牌寫明係爆餡蛋治果然冇呃人,兩塊烘至金黃嘅多士,夾着厚厚嘅嫩蛋!炒蛋好滑好多蛋汁好重蛋香 份量重好足!有加埋蔥花同免治牛一齊炒,食落帶有蔥香,牛嘅比例就相對較少。多士底面塗有牛油,咬落去重蛋香之餘好有牛油香。呢個蛋治真心誠意之作,每一啖都好滿足!唯一美中不足就係太多蛋汁麵包好快會淋,所以一定要襯熱快啲享受左先!!〰️經典芝蛋牛肉漢堡包set $44呢個係下午茶餐,見好多食客都有叫,我都唔執輸叫埋一份。中間牛肉食得出係自己製,食落好嫩滑帶有黑椒香,成個感覺就好似食緊大排檔炒牛柳咁,但係漢堡朳版!配上芝士,半熟蛋同醬汁,呢個睇落平平無其但最有驚喜!平時唔好牛嘅我都愛上左!〰️波士龍蝦叻沙摻摻 $98聽講呢間冰室嘅主打係叻沙,連常餐都有配叻沙,但我就俾佢嘅龍蝦吸引左,所以就冇叫常餐叫咗啲款龍蝦叻沙。第一次食摻摻,估唔到呢間冰廳都有供應,今日先知原來摻摻係指米粉加油面,係兩款面底加埋一齊,兩組唔同口感同吸湯能力嘅面一齊食,真係幾有趣。龍蝦嘅肉量唔多,有少少失望,不過相反個湯底就好惹味好好食,面底都唔錯,仲有好多配料。〰️樽仔奶茶 茶餐廳當然要

〰️爆餡蛋牛治 $27

呢個 不得了 近排食過高質蛋治之一!

多士底面塗有牛油,咬落去重蛋香之餘好有牛油香。

〰️經典芝蛋牛肉漢堡包set $44

呢個係下午茶餐,見好多食客都有叫,我都唔執輸叫埋一份。

但係漢堡朳版!

〰️波士龍蝦叻沙摻摻 $98

〰️樽仔奶茶

茶餐廳當然要飲奶茶啦!佢哋主打樽裝奶茶,咁當啲冰融嘅時候溝淡奶茶,奶茶好滑奶味好香。

呢間冰廳真係幾推介!除咗食物嘅款式好多,食物質素都好高之餘,最值得一讚係侍應都好友善,會主動比多隻碟你方便食,絕對有下一次!
2019-11-10 364 浏览
雪山冰廳嘅食物一向都唔錯既,所以今日去左近荔枝角既一間分店食野⭐️⭐️感覺呢一間分店既地方大啲,裝修都係走簡約風,餐廳好光猛💓💓食物既選擇兩間雪山冰廳都係一樣既,選擇都十分之多🤝❤️經典芝士煎蛋牛肉漢堡係必點❤️鬆軟既麵包,加上半溶超濃味既芝士,牛味勁重既漢堡扒,同流心煎蛋,呢個組合真係無得輸😝😝勁值得推篤😋😋❤️另一個必叫既係海南雞飯,雞皮既脂肪比例岩岩😛😛雞肉口感唔會(鞋)口之餘仲好嫩滑,加埋專用既海南雞醬,完全帶出雞既鮮味,油飯勁好食❤️蛋牛治烘底嘅蛋真係多到好震撼,香口炒蛋加埋味重既牛肉真係勁夾呀,烘左底既麵包外脆內鬆軟,夠哂吸引🤩🤩❤️蕃茄雞扒蛋包飯塊雞扒勁大塊呀,而且煎雞扒唔會好乾,雞扒勁juicy,蕃茄汁我覺得近羅餸湯既味道好特別,滑到飛起既炒蛋加上炒飯底完美既組合😊😊❤️飲品方面一定係出哂名既樽仔奶茶,超級香滑,而且茶同奶既比例岩岩好,凍檸茶同齋啡都唔錯💓💓

2019-11-10
午餐
  • 招牌海南雞飯
2019-11-10 51 浏览
係附近睇傢俬,路經勁多本地冰廳,最尾撰咗雪山冰廳,真心幾唔錯,平!靚!正!避風塘炸雞脾雞脾唔算好大隻,炸到皮脆肉嫩,好入味同好香口!榛子醬西多士超好味😋中間一層係榛子醬,甜甜地,就算唔加糖漿都得!沙茶牛肉公仔麵牛肉好厚身,而且好嫩,公仔麵煮到啱啱好,咬落去好彈牙!但味道徧鹹咗少少🙈香蔥碎牛三文治🥪麵包烘底好脆,連埋厚厚嘅香蔥碎牛蛋,超飽肚樽仔奶茶滑滑嘅奶茶,奶味會重啲,唔會太甜,而且好方便攜帶雜果賓治底底有好多雜果粒,配上雪碧,食小食飲呢杯野好解渴

避風塘炸雞
雞脾唔算好大隻,炸到皮脆肉嫩,好入味同好香口!

榛子醬西多士
超好味😋中間一層係榛子醬,甜甜地,就算唔加糖漿都得!

沙茶牛肉公仔麵

香蔥碎牛三文治🥪
麵包烘底好脆,連埋厚厚嘅香蔥碎牛蛋,超飽肚

樽仔奶茶
滑滑嘅奶茶,奶味會重啲,唔會太甜,而且好方便攜帶

雜果賓治
底底有好多雜果粒,配上雪碧,食小食飲呢杯野好解渴
  • 榛子醬西多士
2019-11-10 348 浏览
週末放工,成班同事去左住長沙灣的同事家打麻雀,臨近晚飯時間,大家提議食完飯先開始打,同事説,他家附近有間雪山冰室,有中西套餐好抵食,味道不錯!餐廳裝修簡潔,座位以卡位為主。主菜可單點或加錢升級做套餐。焗太極鴛鴦扒飯:鴛鴦扒是雞扒和豬扒,豬扒和雞扒都是厚切,預先煎香再放在飯面加上醬汁,雞扒一邊用芝士白汁,豬扒一邊用茄汁,焗至微蕉,一個焗飯食可以到兩種唔同口味,不錯!凍飲加9元,凍鴛鴦香濃,不會太甜!招牌海南雞飯:雞已去骨啖啖肉,皮爽肉嫩,有兩種醬汁可以點,甜醬油和辣椒蒜蓉汁,可以令雞肉味道提升,油飯顏色雖然比較淺色,味道一d都唔淡,夠香又夠味,飯面加左些炸乾蔥增加香味。還有一些酸羅白條,可以醒醒胃。特飲加9元,點了港式茶走紅豆冰:紅豆份量不少又林甜,奶茶香滑,冰凍好飲!咸旦黃一字排:先炸熟一字排,再用咸旦黃爆炒。令所有一字排均勻地沾滿咸旦黃,一字排肉質嫩,咸蛋黃鹹香好惹味!加錢升級套餐,有白飯一碗。加15元有蟲草花燉赤肉:用迷你湯煲盛載上檯,打開蓋已聞到陣陣蟲草花的清香味,湯內有雞腳、蟲草花、赤肉。相當足料又夠火喉。加15元有大大杯紅豆冰,奶味香濃,紅豆林甜。芝士煎旦牛肉漢堡包:見到好多
餐廳裝修簡潔,座位以卡位為主。主菜可單點或加錢升級做套餐。
凍飲加9元,凍鴛鴦香濃,不會太甜!
加15元有大大杯紅豆冰,奶味香濃,紅豆林甜。
芝士煎旦牛肉漢堡包:見到好多枱客都有點呢樣,我們也點份試吓,牛肉漢堡煎得好香,加塊芝士,再加隻煎荷包蛋,放入軟熟的漢堡包內,一口咬下去,牛肉的肉香味、芝士的惹味、蛋的滑溜,口感和味道都令人回味無窮。
海苔炸薯條,薯條就有點炸過龍,梗咗d。
2019-11-09
充滿懷舊味道的經典-雪山冰廳在長沙灣工作時已經知道老字號『雪山冰廳』,招牌旁邊寫著1956年,想必一定是歷史悠久的冰室了。深水埗都有一間分店,不過相比起,我認為長沙灣比較舒適。店內光猛,又被人感覺乾淨舒服的感覺。見我們有小朋友,安排了卡位座,旁邊牆上有一條大金魚壁畫,好特別。而杯和碗都充滿著懷舊味道。我們點了雪山芝士牛肉漢堡包$32 ,避風塘生炸脾$28,蕃茄濃湯牛肉炒滑蛋通粉$35,芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯$108,燉湯- 花旗參燉赤肉,忌廉薄荷朱古力,華田曲奇妙趣。必食推介:雪山芝士牛肉漢堡包。好正, 熱辣辣上枱,切開一半時.. 入面流心煎蛋即時爆出黎,牛肉漢堡扒唔會好老。而因為夠熱,芝士開始溶溶地,又未到溶晒,連面包都烘到少少脆。避風塘生炸脾,好大隻,雞脾外皮炸到脆卜卜,但入面就係嫩滑的雞肉,火侯控制得岩岩好!搭配雞脾上面的炸蒜脆脆,都幾辣。蕃茄濃湯牛肉炒滑蛋通粉,為左大小姐而叫的。有驚喜,估唔到個湯真係充滿濃郁蕃茄味,湯色紅紅好靚又開胃,而牛肉份量唔少,又大大塊。另外真係嫩滑炒滑蛋黎的,無呃人。另一必食推介:芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯。無諗過真係有一隻龍蝦,仲要有好多膏,而上面舖滿多
充滿懷舊味道的經典-雪山冰廳

另一必食推介:芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯。無諗過真係有一隻龍蝦,仲要有好多膏,而上面舖滿多款海鮮。夠膽講,海鮮份量仲多過D飯。而芝士都係滿滿的,岩晒我呢D芝士控。

燉湯,真材實料,今日我地的是花旗參燉赤肉。我地叫左兩盅一齊飲,齊齊滋補下。

最後再叫左兩杯飲品。給母親大人的忌廉薄荷朱古力,大小姐的華田曲奇妙趣。母親大人的評語是,薄荷味不夠,如果能多一點就更好了。華田曲奇妙趣,沒有太大特別,應該是朱古力加了一塊OREO吧~~ 希望特飲方面能再進步些,那就100分了。
2019-11-04
  • 雪山芝士牛肉漢堡包
  • 避風塘生炸脾
  • 芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯
2019-11-06 29 浏览
<多元化高質冰室 雪山>👍🏻呢間喺長沙灣同荔枝角既雪山冰廳 原來1956 年已經開業。 當然餐廳一睇就知裝修左 燈火通明 以白枱櫈 卡位為主 餐廳一睇就知做熟客生意 街坊同 staff老板都有傾有講 menu上面勁多試選擇 炸脾 炒蛋 飯 意粉 鐵板 中式 連蛋包飯都有 應有盡有👍🏻 🍴咖喱豬扒蛋包飯 65 蚊🐷🍚雖然外表似日本咖喱 但其實有 d唔同 只有少甜 帶 d香草味 同少少辣味 味道香濃 飯質比較煙靭 好有口感 🍚蛋整得好香滑 熟成程度剛好 🥚豬扒有兩塊 抵食 煎得好脆 入面又唔會過硬 好味 👍🏻🍴避風塘炸脾 28 蚊🐤🔥28 蚊甘大隻炸脾 好抵 ! 出面香脆得黎 佢個避風塘 調味料好香口惹味 雖然出面炸得好香脆 但入面既雞肉仍然夠彈牙嫩滑 好好食 推介👍🏻😍🍴燉湯 🔥 跟餐15 蚊 原價35 蚊 日日唔同既燉湯 一開勁香雞同花旗蔘味 仲有瘦肉一齊煲 🐷而且雞腳增加雞香味 口感夠潤十分唔錯 🍴火龍果咕嚕肉 72 蚊🐷以一個飯餐配白飯黎講係超大碟 超多 火龍果 同咕嚕肉 佢呢隻咕嚕肉 應該係近肌䤚位 好爽口 脂肪比例適中 甜酸汁調味唔錯 加埋三色椒 🌶調味 無論

<多元化高質冰室 雪山>👍🏻
🍴咖喱豬扒蛋包飯 65 蚊🐷🍚
🍴避風塘炸脾 28 蚊🐤🔥
🍴燉湯 🔥 跟餐15 蚊 原價35 蚊
🍴火龍果咕嚕肉 72 蚊🐷
以一個飯餐配白飯黎講係超大碟 超多 火龍果 同咕嚕肉 佢呢隻咕嚕肉 應該係近肌䤚位 好爽口 脂肪比例適中 甜酸汁調味唔錯 加埋三色椒 🌶調味 無論外表味道都好味
🍴芝士煎蛋牛肉漢堡包 32 蚊🍔
我問老板有乜推介 佢話要點呢個 首先包皮有 d芝麻香 包既軟硬程度係中 🍞 芝士半溶味道香濃 🧀牛肉有 d似免治同漢堡扒中間既質感 味道偏濃🐷 蛋最邪惡 整爛漏哂 d蛋汁出黎 一啖一齊食先係王道 如果食 tea時間食呢個夠哂滿足👍🏻
🍴樽仔咖啡☕
只有舊式茶記 or冰室先有呢 d . 呢個咖啡 溝得好正 咖啡味香濃 甜同甘味適中 奶亦都夠味 好正👍🏻
🍴華田曲奇特飲🍪
華田 加上類似碎左既曲奇 再加上 cream一齊飲 其實都幾甜下 但鍾意食甜野既朋友可以一試

🍴奶茶茶走紅豆冰 🥛25 蚊
奶茶溝紅豆冰本身已經好邪惡 仲要係煉奶既茶走 一上去見到 d 煉奶喺中間都覺得甜 撈埋一齊 奶茶同紅豆既味當然 match 😀 紅豆整得好正 夠林而且甜度適中 值得點黎飲下
#奶茶 #紅豆冰 #柯華田 #曲奇 #炸脾 #避風塘 #火龍果 #咕嚕肉 #燉湯 #豬扒 #蛋包飯
Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#雪山冰廳
長沙灣青山道413 號地下4 至5 號
~~~~~~~~~~~~
2019-10-26
2019-11-06 33 浏览
聽到雪山冰廳這個名字都會想起位於深水埗間有歷史的懷舊冰廳,後來她重新裝修過,變成了時尚又保留了懷舊味道的冰廳~今次光顧的是位於長沙灣的新分店,因為父母是這區的街坊,每次有餐廳新開,他們必定要去一試,這間他們很推介~樽仔奶茶是招牌菜之一,濃厚香醇,絲滑無比,我們點了一客二人套餐,加$15飲品可轉為樽仔奶茶,必試~不喜歡奶茶,可選樽仔咖啡,也是值得一試的~二人套餐包含每人一盅燉湯,真材實料,味道清甜,比起一般茶記的味精湯好喝得多,誠意之作~招牌海南雞肉質滑嫩,皮薄,肥瘦適中,酸蘿蔔作配菜,酸酸甜甜好醒胃~加$5轉配了一碗油飯,海南雞配油飯就是絕配~黃金豆腐拼鱿魚一碟有齊炸豆腐及炸鱿魚,這餐廳夠貼心,岩哂多心的人~炸豆腐外脆內超級的嫩,皮薄,但不會夾爛,一口一件,非常香口好吃~炸鱿魚同樣外層酥脆,夠薄,鱿魚新鮮,不鯹不un~晚市二人套餐,百多元,性價比高~

不喜歡奶茶,可選樽仔咖啡,也是值得一試的~

招牌海南雞
肉質滑嫩,皮薄,肥瘦適中,酸蘿蔔作配菜,酸酸甜甜好醒胃~

加$5轉配了一碗油飯,海南雞配油飯就是絕配~

黃金豆腐拼鱿魚
一碟有齊炸豆腐及炸鱿魚,這餐廳夠貼心,岩哂多心的人~

炸鱿魚同樣外層酥脆,夠薄,鱿魚新鮮,不鯹不un~

晚市二人套餐,百多元,性價比高~

之前都聽過深水埗的雪山冰廳的漢堡好正,原來長沙灣都有分店,一於來試試雪山芝士煎蛋牛肉漢堡 $32好經典嘅港式漢堡,大大個,面頭的芝蔴烘到脆脆的,內裏夾滿餡料,牛肉香口又唔會太熟,芝士微溶,加埋流心的煎蛋同醬汁,足料又有經典的味道😋👍🏻檳城特餐$52呢個特餐有檳城喇沙摻摻,摻摻即係油麵加米粉,喇沙湯都濃郁另外配日本櫻花蝦炒蛋佩香酥丹麥多士,味道也不錯呀😉避風塘生炸雞脾$35炸雞脾超大隻超邪惡,差不多大過塊面,外皮酥脆,加上避風塘蒜味更惹未,而內裏的雞脾肉亦幾嫩滑😉上湯香茹浸時蔬$35食咗咁多邪惡野,要食返d菜才平衡一下,呢個菜有真係好驚喜,超級大碟,菜煮呢晒上湯的鮮味,仲有香菇都好正,簡單又好味😉
之前都聽過深水埗的雪山冰廳的漢堡好正,
原來長沙灣都有分店,一於來試試

雪山芝士煎蛋牛肉漢堡 $32

檳城特餐$52
呢個特餐有檳城喇沙摻摻,摻摻即係油麵加米粉,喇沙湯都濃郁

另外配日本櫻花蝦炒蛋佩香酥丹麥多士,味道也不錯呀😉

避風塘生炸雞脾$35

炸雞脾超大隻超邪惡,差不多大過塊面,
外皮酥脆,加上避風塘蒜味更惹未,
而內裏的雞脾肉亦幾嫩滑😉

上湯香茹浸時蔬$35
食咗咁多邪惡野,要食返d菜才平衡一下,
2019-11-05 28 浏览
打完羽毛球之後,幾個人食飯,各有喜好,朋友A要食burger,朋友B想飲燉湯和住家飯,我想飲奶茶,去雪山冰廳一次過滿足到晒。環境都幾大,多卡位,晚巿人流不絕。見到鮮魚就忍唔住即叫。晚飯小菜選擇多。小食都好吸引。經典芝士煎蛋牛肉漢堡包($32),漢堡扒好juicy,肉汁爆滿,伴溶化的芝士食,味道十分豐富,好足料的漢堡包!香滑樽仔奶茶($25)係唔錯,有質素,茶香奶滑。豉汁蒸盲槽($78)要早下單,很快就沒有盲鰽了。蒸魚新鮮又大條,仲多肉,薑蔥豆豉也有不少,有酒樓質素,物超所值!燉湯(+$15)是姬松茸燉赤肉,抵飲,充滿松䇯味,補一下。花膠海鮮煮雜菜煲 ($72),有蝦子、魷魚、鮑魚片、蟹柳、魚肉、雲耳、花膠、菜心、白菜、西蘭花、菇、粉絲,材料豐富,清清地,非常健康。始祖椒鹽豬扒炒飯 ($58)好香,肉質都幾嫩,用避風塘做法,微辣的味道很惹味。

環境都幾大,多卡位,晚巿人流不絕。

見到鮮魚就忍唔住即叫。

晚飯小菜選擇多。

小食都好吸引。

香滑樽仔奶茶($25)係唔錯,有質素,茶香奶滑。

豉汁蒸盲槽($78)

燉湯(+$15)是姬松茸燉赤肉,抵飲,充滿松䇯味,補一下。

• 芝士煎蛋牛肉漢堡包
  • 豉汁蒸盲槽
2019-11-05 17 浏览
之前吃過這間餐廳在深水埗的分店,除了小菜外,還有很吸引的小食和飲品。今晚放工後來到長沙灣的分店試試。雖然只是兩個人,但我們對各種菜式都很有興趣,尤其是小食。最後我們點了黃金咸蛋豬仔骨($72),加$15 轉套餐跟飯和燉湯,另點了兩瓶樽仔奶茶($25)。小菜很吸引呢!有咸蛋黃醬非常惹味,豬仔骨肥瘦均匀。小食點了招牌的經典牛肉芝士漢堡包($32)、避風塘生炸脾($28)、榛子醬西多士($28)和上湯香菇浸時蔬($35)。經典牛肉芝士漢堡包必點!雖然價錢不貴,但用材絕不馬虎,有流心蛋,非常好吃。另外棒子醬西多士甜而不膩,雖然很邪惡,但我們都把它清光了。上湯香菇浸時蔬也很實惠呢,大大碟,非常適合少吃菜的上班一族
今晚放工後來到長沙灣的分店試試。
雖然只是兩個人,但我們對各種菜式都很有興趣,尤其是小食。

小菜很吸引呢!有咸蛋黃醬非常惹味,豬仔骨肥瘦均匀。

另外棒子醬西多士甜而不膩,雖然很邪惡,但我們都把它清光了。

上湯香菇浸時蔬也很實惠呢,大大碟,非常適合少吃菜的上班一族
雪山冰廳之前路過就想吃了,這次朋友來接放工,她說請食飯,我見到這家餐廳價格和東西都好像很不錯的樣子,然後疑似老板(?)的先生過來跟我們說了句:「不好吃我幫你們埋單。」我們一邊笑一邊也覺得哎喲那一定要進去試下了。首先,是四周人頭湧湧的樣子,看起來食物質素應該受附近的人廣泛認同的。我們先點了一個老火湯,味道清甜,還可以吃到湯料,很好味!另外就是這個芝士漢堡!!哇,是會在口中融化的,肉汁鮮甜在口中爆裂,牛有牛味芝有芝味我是覺得十分的「可」!這個上湯菜就沒什麼好說的,填飽肚子的纖維素哈哈哈,中上水平吧。無骨海南雞飯,竟然唔係黃色既油飯,但係食到好香的椰子味,而且我們很幸運地拿到雞脾,滑嫩的雞脾肉配上清香的飯感覺也十分不錯!特要講的就是這個!龍蝦海鮮焗飯,這個價錢食到這個質素的的龍蝦我覺得也可以說是物有所值了!龍蝦的肉我分成了三份給我們三個人吃~龍蝦肉有海水的鮮味,肯定是冰鮮的啦,不過質素也很好!還配有其他海鮮呢~另外就是樽仔奶茶﹑orea奶茶之類的,還不錯是中上水平不錯哦~
我們先點了一個老火湯,味道清甜,還可以吃到湯料,很好味!
2019-11-04 79 浏览
榛子醬西多士 $28第一次食到咁既口感好有驚喜,一D都唔油,仲要勁淋身既多士😱一食就知塊方包好新鮮,個榛子又唔會太甜,真係真心正👍🏻性價比好高!招牌海南雞飯 $58 因爲另外有一款寫明係冇骨,所以仲以為呢款會有骨,但原來都係冇骨既海南雞👍🏻方便我呢種食嘢唔鍾意lur 骨既懶人😆海南雞嘅份量仲好大份,勁抵食!避風塘生炸雞肶$28皮脆肉嫩,切落去仲有肉汁流出黎,加上有香辣炸蒜調味,成個感覺即刻唔同晒芝士煎蛋牛肉漢堡包$32 包身好淋一D都唔乾,再加上流心既煎蛋同譜左芝士多汁既漢堡排,一咬落去蛋汁就流曬出來,加埋牛肉漢堡排一齊食真係漢堡有蛋味,蛋有漢堡味😆另外仲有小菜可以叫,夜晚一家幾口或三五好友聚餐就可以叫下,大家 share !
榛子醬西多士 $28

招牌海南雞飯 $58