2019-05-10 87 浏览
深水埗有很多冰廳, 各有特色, 而且食物水準也算高的。日本櫻花蝦炒蛋配厚多士 - 炒蛋炒得好嫩滑, 櫻花蝦幾鮮甜, 味道突出, 為炒蛋增添不少的味道。烘過的厚多士幾酥脆, 帶一點酥皮的牛油香, 配炒蛋一起吃不錯~公司三文治裏面夾着芝士、午餐肉、番茄🍅、火腿、生菜、煎蛋, 分量多, 超足料。煎蛋厚厚的, 蛋味濃。下午茶時段來一杯紅豆冰, 再加一份西多士或三文治🥪, 應該很不錯!避風塘炸雞脾🍗是即叫即炸, 來到的時候還是熱辣辣的, 雞髀非常香脆, 很惹味。蒜香田園炒菜心 - 菜心很新鮮, 充滿蒜蓉香味, 但油膩了一點。我幾喜歡這裏可以樽仔承載着飲品, 樽仔奶茶和樽仔咖啡也是可以外攜, 帶回家喝。我要推薦這裡的紅豆冰!紅豆粒份量多, 煲得夠淋、夠甜, 超好飲!
深水埗有很多冰廳, 各有特色, 而且食物水準也算高的。

2019-05-08
  • 樽仔奶茶
  • 日本櫻花蝦炒蛋多士
  • 茶走紅豆冰
2019-05-10 407 浏览
去完朋友屋企玩,就係附近搵左間多人嘅餐廳食飯,好彩仲有2張吉枱☺️落完單,野飲先到🍀茶走紅豆冰 (套餐價 $15)鐘意紅豆嘅我緊係叫返杯茶走紅豆冰,茶走係以煉奶代替砂糖,飲落甜度岩岩好😋 紅豆夠大粒又有咬口,好飲!👍🏻🍀樽仔奶茶 (套餐價 $15)樽仔奶茶係佢地嘅招牌,其他朋友都一人叫左一枝黎試下!奶茶入樽後放入雪櫃雪凍,唔怕啲冰會令到奶茶變淡👍🏻等左一陣就黎齊晒啲野食,每個肉類都夾埋蔬菜一齊煮,冇咁油膩得黎又健康啲😍🍀鮑魚啫啫雞煲 ($78)鮑魚大舊又有咬口,雞肉好嫩滑好入味👍🏻🍀蜜椒野菌薯角牛仔骨 ($72)牛仔骨好腍好重黑椒味,勁惹味!!😋薯仔都好腍,野菌吸晒啲味勁香口👍🏻🍀火龍果咕嚕肉 ($72)火龍果比起菠蘿少左陣酸酸地嘅味,令到咕嚕肉食落更清🤤🤤🍀瑤柱金菇扒西蘭花 ($72)西蘭花新鮮,瑤柱金菇份量都唔少☺️ 每舊西蘭花都可以沾滿瑤柱金菇,正!👍🏻
落完單,野飲先到
茶走紅豆冰

🍀茶走紅豆冰 (套餐價 $15)
樽仔奶茶

🍀樽仔奶茶 (套餐價 $15)
樽仔奶茶係佢地嘅招牌,其他朋友都一人叫左一枝黎試下!
奶茶入樽後放入雪櫃雪凍,唔怕啲冰會令到奶茶變淡👍🏻

鮑魚啫啫雞煲

🍀鮑魚啫啫雞煲 ($78)
鮑魚大舊又有咬口,雞肉好嫩滑好入味👍🏻
蜜椒野菌薯角牛仔骨

🍀蜜椒野菌薯角牛仔骨 ($72)
牛仔骨好腍好重黑椒味,勁惹味!!😋
薯仔都好腍,野菌吸晒啲味勁香口👍🏻
火龍果咕嚕肉

🍀火龍果咕嚕肉 ($72)
火龍果比起菠蘿少左陣酸酸地嘅味,令到咕嚕肉食落更清🤤🤤
瑤柱金菇扒西蘭花

🍀瑤柱金菇扒西蘭花 ($72)
2019-05-04
茶走紅豆冰
鮑魚啫啫雞煲
蜜椒野菌薯角牛仔骨
火龍果咕嚕肉
2019-05-09 81 浏览
今天下午剛好來到深水埗,其實一向都知道深水埗多東西吃,但就是想發掘一些新的。我和朋友一直走一直走,走到去嘉頓公司點知讓我發現了一間外表好像比較懷舊的冰廳,那麼我就看看餐牌啦。就被餐牌裏邊唔同種類嘅食物吸引左入去。見到大部份嘅客人都有叫一杯餐廳出名嘅的奶茶或者是咖啡,我和朋友都不吃虧各叫了一支試試看。果然沒有令我們失望那個忌廉咖啡,咖啡味好濃。忌廉亦很滑。奶茶我建議到時飲一支的無冰,因為太多冰反而會沖走茶味。那個葱花蛋牛治,蛋漿很厚,不知道為什麼那個多士,可以那麼脆。儘管放了一會,聊聊天再吃也好脆口,不像平常那些一出廚房已經是軟掉一半。避風塘炸蒜雞髀,炸到外脆內軟,切開雞皮裏面啲雞油流出嚟,入面的肉又嫩。講埋個芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯,啲海鮮了好多,飯亦都好滿,我建議要搵朋友一齊分享來吃。半隻大龍蝦,窩心嘅係他還會把龍蝦鉗給你。讓你可以把它拆肉不要浪費,個鉗真係好好食呀。飯又炒得入味。推介推介總括而言,一間深水埗嘅冰廳入面有咁多唔同種類嘅新式食品亦都包含着舊嘅元素我覺得好值得一試價錢仲要唔算太貴喎。

果然沒有令我們失望那個忌廉咖啡,咖啡味好濃。忌廉亦很滑。
奶茶我建議到時飲一支的無冰,因為太多冰反而會沖走茶味。

2019-05-09 179 浏览
偶然之下來到了這家隱藏在深水埗角落的小冰廳,雖然是在打工仔放飯時間前來到,但人數也不少採用開放式廚房的設計令人對食物安全很安心,令環境加了點分數等野食時發現這裡的設計幾有心思,有點老香港的味道,座位亦幾寬敞然後牆上的壁畫吸引了我眼球,沒有藝術天分的我都覺得幾靚幾有特色,主題是雪山(同餐廳名),色彩鮮艷的畫,放在以黑白色為主調的餐廳裡特別搶眼首先是店內的招牌名物樽仔奶茶。比起平時的港式奶茶來說偏甜,茶同奶既比例剛剛好,而且非常幼滑,雖然是預製的,但依然保持水準!同樣是店內招牌的椒鹽豬扒飯,飯底炒得非常好,夠乾、夠散、夠鑊氣,豬扒非常入味,口感上佳,不會太硬不會太淋,有咬口,炒飯配上炸蒜味道更香,沒有令人失望印尼炒飯,雞翼炸得好脆口,而內裡肉質仍保持鮮嫩,配上太陽蛋和蝦非常開胃,再次一提,廚房師傅炒飯功力值得一讚生炸髀非常脆口,如圖所見,咬開外面,內裡肉質非常嫩滑,再配上七味粉是一個非常明智的配搭,推薦整體而言,服務態度不錯,環境不錯,食物味道佳,價錢與一般茶記相若,非常抵食!

採用開放式廚房的設計令人對食物安全很安心,令環境加了點分數

椒鹽豬扒飯
印尼炒飯

2019-04-28
椒鹽豬扒飯
印尼炒飯
2019-05-09 82 浏览
懷舊冰室主題餐廳咁岩出開深水埗,經過嘉頓附近見到有間裝修幾靚既冰室😻,就決定同啲friend入去試下。可能因為去到都唔算夜,所以好快就有位可以入去食😸😸餐廳有兩款餐牌,一個係全日都有既茶餐廳餐牌,一個係晚市小菜餐牌。既然一班friend一齊食,叫餸好似多啲野食又抵啲,就決定叫小菜喇!我地叫左四個餸,第一個係火龍果咕嚕肉($72)。平時食菠蘿咕嚕肉就食得多,無諗過火龍果都得🙀。食落其實同菠蘿咕嚕肉無太大分別,不過因為火龍果本身清甜啲、無咁酸,所以無咁膩,食多幾件都ok!😋第二個係黑椒薯仔牛仔骨($72),薯仔應該有炸過,好軟身好夾啲黑椒汁,牛仔骨都好入味,成個餸都好惹味好好食,送飯一流😋😋😋第三個係鮑魚啫啫滑雞煲 ($78),無諗過唔洗一百蚊竟然有4隻鮑魚!仲唔細隻😻,滑雞都好軟滑而且無雪味,抵食!👍🏻最後仲叫左個瑤柱扒西蘭花 ($72),瑤柱好多😽!每個西蘭花都有瑤柱汁包住,味道又唔會太濃,一齊食岩岩好☺☺晚市小菜包白飯,飲品我地就加錢試左樽仔奶茶同茶走紅豆冰樽仔奶茶(+$15) 好有港式茶餐廳風味,個樽都好有特式!😻茶走紅豆冰(+$15) 我地本身以為好甜,不過無,夾埋都ok!👍🏻
懷舊冰室主題餐廳

晚市小菜包白飯,飲品我地就加錢試左樽仔奶茶同茶走紅豆冰

茶走紅豆冰(+$15) 我地本身以為好甜,不過無,夾埋都ok!👍🏻 比一般紅豆冰好飲!
2019-05-08 67 浏览
如果假日黎深水埗,幾乎都會過黎午餐價錢公道,而且多選擇重點係我很喜歡它們的奶茶香蔥碎牛肉三文治(烘底)滑蛋加上蔥花咸牛肉同炒,吃起來帶上濕潤口感,更添滋味!雪山焗厚切豬扒飯份量十足,豬扒軟淋飯面上更有不少芝士,拌飯食一流避風塘炸雞脾幾乎每次黎都必叫,生炸脾即叫即炸外脆內軟,避風塘炸蒜夠惹味兩個人分黎食剛剛好,很出色榛子醬西多士熱辣辣西多士,外脆內軟,而且充滿蛋香𥚃面榛子醬甜而不膩奶茶入口順滑,茶味濃,不帶苦澀
如果假日黎深水埗,幾乎都會過黎午餐
價錢公道,而且多選擇
重點係我很喜歡它們的奶茶

香蔥碎牛肉三文治(烘底)
滑蛋加上蔥花咸牛肉同炒,吃起來帶上濕潤口感,更添滋味!

雪山焗厚切豬扒飯
份量十足,豬扒軟淋
飯面上更有不少芝士,拌飯食一流

避風塘炸雞
幾乎每次黎都必叫,生炸脾即叫即炸
外脆內軟,避風塘炸蒜夠惹味
兩個人分黎食剛剛好,很出色

榛子醬西多士
熱辣辣西多士,外脆內軟,而且充滿蛋香
𥚃面榛子醬甜而不膩

奶茶
入口順滑,茶味濃,不帶苦澀
2019-05-07 89 浏览
第二次專登過黎食,ENCORE得就知高質啦。2點黎到都好旺場,姐姐又親切,好nice,服務好好。特餐 叻沙摻摻配櫻花蝦炒蛋 多士正宗叻沙湯底,好香椰奶味,有兩隻蝦,豆卜等配料。摻摻即係有一半油麵有一半米粉。炒蛋好嫩滑加上櫻花蝦食到有鮮味。仲有蔥花同青椒,味道好豐富。多士都好食,軟身多牛油。9/10鮑魚福建炒飯炒飯都好出色,鮑魚有兩隻,當然唔係咩高質鮑魚但福建炒飯有鮑魚都好誇張。仲有幾隻彈牙既蝦仁。炒飯粒粒分明,而個汁都好夠味,由於我重口味,我覺得個汁可以再多少少,雖然宜家都已經夠撈成個飯。8/10炸魚薯條見餐廳張相條魚好細,點知出到黎炸魚係非常大條,皮脆肉超超超嫩。薯條即制又係非常香脆,加上千島醬,完全搵唔到挑剔位。10/10叫左樽仔奶茶同即沖奶茶,各有好處,如果堂食我會揀即沖奶茶,外賣我會揀樽仔奶茶。呢到以茶餐廳黎講,真係多選擇,又好味抵食。絕對會再黎。😍😍😍😍😍

特餐 叻沙摻摻配櫻花蝦炒蛋 多士

鮑魚福建炒飯

炸魚薯條

2019-05-04 70 浏览
港人最喜歡食冰室茶餐廳,全日都供應既茶餐真係好正,尤其有蕃茄湯底同牛乳炒蛋既好地方🥰但依間冰廳既其他食物種類好多 隔離個個吾比我叫食茶餐🥺-芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 ($108)龍蝦系列每款都有半隻龍蝦🦞,除左龍蝦仲有青口,魚柳等等,龍蝦鮮味吾算突出但肉質爽口,其他餡料都好新鮮👍🏻其實就咁白汁撈炒飯底都已經好正👻-榛子醬西多士 ($28)西多士已經夠邪惡,加埋榛子醬真係肥到不得了😹西多炸得外脆,咬入去啖啖榛子醬,如果有脆脆就更加正🥪❤️-茶走紅豆冰($25)兩樣摯愛放埋一齊原來係咁夾🥰茶餐廳既茶走即係紅茶加煉奶,比起落淡奶甜啲但茶味更濃更突出☕️加埋紅豆以為會甜到糖尿病🙈竟然好夾 杯野好有茶味 相信冰廳有落少煉奶份量 同紅豆冰好match👍🏻😍-樽仔奶茶 ($25) (外帶$15)飲完個杯茶走之後臨走都忍吾住買枝奶茶拎走😝一樣好重茶味好味👍🏻
但依間冰廳既其他食物種類好多 隔離個個吾比我叫食茶餐🥺
芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯 ($108)

榛子醬西多士 ($28)

茶走紅豆冰($25)

樽仔奶茶 ($25) (外帶$15)

2019-05-03 56 浏览
行行下街,覺得有d肚餓,搵搵下就揀左呢間冰室黎食。下午茶時間舖頭唔算多人,但佢個下午茶餐冇我想食既,於是就點返佢既常餐。呢個叫檳城叻沙摻摻,見個名幾特別就揀左佢,個餐牌好貼心咁寫左摻摻係咩,但都唔知個味係點既。碗野都幾豐富,有兩隻蝦,豆卜,仲有好似係白魚蛋掛,個湯底好有奶味,好好飲,而米粉配油面估唔到又幾夾,食到停唔到口個牛乳多士中規中矩啦,但個櫻花蝦炒蛋有好多櫻花蛋,咁樣夾埋黎食,令到炒蛋口感好豐富,而個蛋都好滑。黎到呢度我就點左杯杏仁霜飲,有少少杏仁味,唔太甜,幾好。埋單都係50蚊,但野食都好高質呢。
行行下街,覺得有d肚餓,
搵搵下就揀左呢間冰室黎食。

下午茶時間舖頭唔算多人,
但佢個下午茶餐冇我想食既,
於是就點返佢既常餐。

呢個叫檳城叻沙摻摻,
見個名幾特別就揀左佢,
個餐牌好貼心咁寫左摻摻係咩,
但都唔知個味係點既。

碗野都幾豐富,有兩隻蝦,豆卜,
仲有好似係白魚蛋掛,
個湯底好有奶味,好好飲,
而米粉配油面估唔到又幾夾,
食到停唔到口

個牛乳多士中規中矩啦,
但個櫻花蝦炒蛋有好多櫻花蛋,
咁樣夾埋黎食,
令到炒蛋口感好豐富,
而個蛋都好滑。

黎到呢度我就點左杯杏仁霜飲,
有少少杏仁味,唔太甜,幾好。

埋單都係50蚊,但野食都好高質呢。

下班後還要做公事💻,早已見怪不怪😢,謝謝老公🍋總不介意陪我🚗,這晚又要跟我去找東西了🛍。剛好經過這一家冰室📍,可惜早已易手💔,雖然事已境遷🍂,但還是決定進去懷念一下🤧。裝潢改變了不少😳,加入了不少現代元素✨,加上顏色鮮艷的壁畫🖼,充滿了時代感👍🏽。🔹黑松露沙拉一字骨🍖 $78兩種醬汁出奇地配合🤩,一字骨的肉量不少💓,肥瘦適中😍,如果配上白飯一定超完美💯!🔹椒鹽鮮魷🦑 $78雖然常說不健康😅,但偶爾吃一下也不為過吧🤪。薄薄的炸漿🤩,加上爽脆的肉質及點點的鹹香味🤤,破戒也是值得的💃🏽。🔹瑤柱金菇扒西蘭花🥦 $72脆脆的嚼感加上營養豐富的時蔬💚,淋上了芡汁😌,更為滋味🎊。🔹避風塘生炸脾🍗 $28邪惡度十足的小食👿!由於是即點即炸的關係🔥,上菜是依然是熱度十足🌡,值得一讚的是他們的隔油做得很好👏🏽,加上油的溫度控制得宜🎉,入口絕對不會有過份的油膩感😋。🔹樽仔奶茶🍼 $25(跟餐+$15)整體比例不錯💞,茶味突出🍵,口感幼滑😌,味道上也不會過甜🥰。🔹樽仔咖啡☕️ $25(跟餐+$15)味道蠻香濃的💗,但對比樽仔奶茶則是有點遜色了🤭。💭總結其實也算得上是一家成功轉型的老店🔄,至少人妻並不討厭😉,我倆

🔹黑松露沙拉一字骨🍖 $78
黑松露沙拉一字骨
黑松露沙拉一字骨

🔹椒鹽鮮魷🦑 $78

🔹瑤柱金菇扒西蘭花🥦 $72
脆脆的嚼感加上營養豐富的時蔬💚,淋上了芡汁😌,更為滋味🎊。

🔹避風塘生炸脾🍗 $28
避風塘生炸脾

🔹樽仔奶茶🍼 $25(跟餐+$15)
樽仔奶茶

🔹樽仔咖啡☕️ $25(跟餐+$15)
味道蠻香濃的💗,但對比樽仔奶茶則是有點遜色了🤭。
樽仔咖啡

💭總結
其實也算得上是一家成功轉型的老店🔄,至少人妻並不討厭😉,我倆還是會再來的💝。
2019-04-16
樽仔咖啡
2019-05-03 59 浏览
這間冰室和別的不同,不是只會着重專注賣蛋和菠蘿油等食物,反而你會在這裏搵到一些其他餐廳找不到的食品配搭。這裏的雪山特餐其實就是常餐,但是炒蛋加入櫻花蝦多士是用牛角酥粉面是喇沙湯底,而且是摻摻,可以同時食到米粉及油麵湯底算是不俗,上面的配料也很多。整個常餐變得與別不同的美味南洋咖哩吉列豬扒蛋包飯, 豬扒炸得鬆脆,炒蛋嫩滑,咖喱汁香而不辣很快便能清碟了。最後還要叫多了一個避風塘炸雞脾,其實只是在雞髀上灑上避風塘炒蟹上會吃到的那些配料。和香脆嫰滑的雞髀一齊吃也是很滋味的這裏的冰凍奶茶亦是不錯的,因為他的奶茶入了樽放在雪櫃不需加冰,所以不用怕放久了冰融變淡另外叫了杯雪山特飲-港式茶走紅豆冰,出乎意料之外,不太甜,而且紅豆非常多

這裏的雪山特餐其實就是常餐,但是炒蛋加入櫻花蝦
多士是用牛角酥

粉面是喇沙湯底,而且是摻摻,可以同時食到米粉及油麵
湯底算是不俗,上面的配料也很多。整個常餐變得與別不同的美味

很快便能清碟了。

2019-05-03 1147 浏览
哩間冰室我一直都好想試,因為我係冰室控今日黎到深水埗探朋友,終於一嘗所願啦午飯時段果然爆哂棚呀,我諗啲野食應該有番咁上下好食啦哩度既menu都有好多選擇,真係咩都想嗌呀最後我地嗌左哩度既招牌食物「樽仔奶茶」「港式茶走紅豆冰」「日本櫻花蝦炒蛋配牛乳厚多士」「香蔥碎牛肉三文治」「招牌海南雞飯」「南洋咖哩烤豬扒飯」「上湯香菇浸時蔬」首先樽仔奶茶既茶底濃濃的,配埋啲奶真係好滑身,令到成樽奶茶更加出色,我欣賞佢唔係好甜,而係岩岩好,因為訪間既樽仔奶茶都係偏甜,因為一早就調配定先杯茶走紅豆冰都一樣好飲,紅豆配埋奶茶原來可以咁夾至於招牌櫻花蝦炒蛋真係無令我失望,配埋牛乳多士真係無得頂呀另外嗰蛋牛治大大份,完全滿足我哩嗰蛋控,碎牛加厚蛋加埋塊多士烘得岩岩好,完美的撘配不得不提的海南雞飯啲海南雞真係好嫩滑,好有雞味咖喱豬扒飯啲咖哩甜甜的,完全岩哂我男朋友唔係咁食得辣而又好想食咖哩呀最後仲嗌左碟菜,大碟抵食不欺場哩度啲野食樣樣都好岩我地既口味❤️❤️
哩間冰室我一直都好想試,因為我係冰室控
今日黎到深水埗探朋友,終於一嘗所願啦
午飯時段果然爆哂棚呀,我諗啲野食應該有番咁上下好食啦
哩度既menu都有好多選擇,真係咩都想嗌呀

最後我地嗌左哩度既招牌食物
「樽仔奶茶」
「港式茶走紅豆冰」
「日本櫻花蝦炒蛋配牛乳厚多士」
「香蔥碎牛肉三文治」
「招牌海南雞飯」
「南洋咖哩烤豬扒飯」
「上湯香菇浸時蔬」
杯茶走紅豆冰都一樣好飲,紅豆配埋奶茶原來可以咁夾

至於招牌櫻花蝦炒蛋真係無令我失望,配埋牛乳多士真係無得頂呀

不得不提的海南雞飯啲海南雞真係好嫩滑,好有雞味

最後仲嗌左碟菜,大碟抵食不欺場

哩度啲野食樣樣都好岩我地既口味❤️❤️
2019-05-03
  • 樽仔奶茶
  • 海南雞飯
  • 日本櫻花蝦炒蛋多士
  • 茶走紅豆冰
  • 櫻花蝦炒蛋
去深水埗買完電腦肚餓,聽聞有六十年歷史的雪山冰室進行了大翻新,要去試試看~~。一向愛吃辣的handsup點了招牌雪山檳成風特餐,有檳城叻沙摻摻,配日本櫻花蝦炒蛋配牛乳厚多士。最近好喜歡吃油麵加米粉的摻摻,配上濃郁的叻沙醬很惹味😋 配料也很豐富,有最愛的蝦和魚片🥰 另外炒蛋口感嫩滑也不錯啊!。男友點了始祖椒鹽豬扒飯和避風塘炸蒜雞脾,男友表示椒鹽豬扒鬆軟好夠味,配蛋炒飯飽肚又滿足😌 對於炸雞脾一致認為好出色!炸得香脆內裡嫩滑多汁,是冰室才有的炸脾味道😆。餐飲點了樽仔咖啡和樽仔奶茶,handsup比較喜歡奶茶~口感香滑甜度剛好😊 必點!

2019-05-02 67 浏览
依家d茶餐廳,冰室開到周圍都係,今次lunch 就嚟食下睇下掂唔掂餐廳裝修清潔,地下無痴痴笠笠既感覺,餐牌有喇沙風味既常餐,就要點嚟食下見到佢有好多唔同既特飲,我就叫左個茶走紅豆,依杯好有挑戰性嫁,飲過好多間,個紅豆一係太小,一係無味,一係唔淋。紅豆份量佔左大半杯,茶底靚,有咬口,豆係有細心整,唔hea ,不過建議小冰😂友人嗰杯華田少女感好高,打卡適合!椒鹽豬扒,勁大碟,我諗要一個好肚餓既男人先會食得哂,份量十足,豬扒醃得幾好,熱辣辣,加埋個蒜頭,香蔥,正!炒飯底味道偏淡,不過加埋個醃好既豬扒就剛剛好喇!又係好大碟,碗麵大到,又係食唔哂,喇沙湯底小辣,要快d食,如果唔係d麵好快會索哂d湯,個多士用左鬆軟既包,好食麵除左粗麵,仲有米粉喺底,真心食咁耐常餐,依個最大份量,同質素好炸脾,炸得好香脆,有肉汁,熱辣辣,重點!佢炸到d骨一切落去係分開,好食一句講哂,I will be back !

友人嗰杯華田少女感好高,打卡適合!

一句講哂,I will be back !
  • 檳城特餐
  • 椒鹽豬扒飯
2019-05-02 65 浏览
街坊生意多,好多老顧客幫襯。地方幾乾淨,座位吾會擠夾,店員好NICE,好熱情推介有咩好食。【元祖椒鹽豬扒飯】$58 (9/10)飯先系主角,炒底過勁好食,蔥頭、辣椒同蛋炒到勁香口,粒粒分明好乾爽,吾會食落好油甘。豬扒炸到好香脆,肉質偏瘦稍硬,肉味吾突出。【蜜椒野菌薯角牛仔骨】$58 (9/10) 青紅黃椒同野菌爆香好惹味,配料醬汁撈飯已經好正,牛仔骨幾大塊又吾會韌到咬吾開,軟嫩多汁,甜滋滋幾開胃,薯仔好鬆香。【波士頓龍蝦叻沙摻摻】$98 (6/10)每日限售$50碗,半隻波士頓龍蝦,大大啖龍蝦,不過d鮮甜煮哂入湯底。【樽仔奶茶】 $15 (7/10)奶滑香醇,偏茶味重d,好岩我。【港式茶走紅豆冰】$15 (6/10)相反呢個偏甜就吾系好岩我,紅豆夠哂腍又多。

【元祖椒鹽豬扒飯】$58 (9/10)

【蜜椒野菌薯角牛仔骨】$58 (9/10)

【波士頓龍蝦叻沙摻摻】$98 (6/10)

【樽仔奶茶】 $15 (7/10)
奶滑香醇,偏茶味重d,好岩我。

【港式茶走紅豆冰】$15 (6/10)
相反呢個偏甜就吾系好岩我,紅豆夠哂腍又多。