2021-06-28 207 浏览
午飯時間又想食下港式就去咗依間一路大獲好評既冰室👍🏻📌樽仔奶茶($25 跟餐$15)個人覺得奶茶都好滑但對我黎講就覺得比較甜如果跟餐都要$15未必會再叫了📌檳城喇沙海南雞米線🍜($48)推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️濃厚叻沙湯底 沒有好重既味精再剛好配上雞髀位👍🏻👍🏻👍🏻啲雞非常嫩滑 真係好味到爭住黎食😆📌避風塘生炸髀($30)用咗避風塘黎整生炸雞髀🍗別出新意但個雞髀睇落就細隻咗啲但都值得一試
午飯時間又想食下港式
就去咗依間一路大獲好評既冰室👍🏻

📌樽仔奶茶($25 跟餐$15)
個人覺得奶茶都好滑
但對我黎講就覺得比較甜
如果跟餐都要$15未必會再叫了
樽仔奶茶

📌檳城喇沙海南雞米線🍜($48)
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
濃厚叻沙湯底 沒有好重既味精
再剛好配上雞髀位👍🏻👍🏻👍🏻
啲雞非常嫩滑 真係好味到爭住黎食😆

📌避風塘生炸髀($30)
用咗避風塘黎整生炸雞髀🍗別出新意
但個雞髀睇落就細隻咗啲
但都值得一試

午餐
2021-06-28 116 浏览
餐廳座位多✌🏻餐牌超多選擇 有正常晚餐 可以叫餸食夜晚突然想食西多😂照有得叫 #榛子芝士西多超厚身 夾左三層麵包!芝士砌開好流心#漢堡包 即叫即整 中間隻蛋好流心整體性價比幾高
餐廳座位多✌🏻

即叫即整 中間隻蛋好流心
整體性價比幾高
2021-04-23
2021-06-28 139 浏览
雪山茶餐廳我們叫個肉醬意粉 配芝蛋漢堡$52,個肉醬意粉份量大,而芝蛋漢個牛肉好厚,蛋煮到半熟,切出黎好治癒😍😍呢間抵食👍👍可以一次過食哂2樣野食😋整體評分:4/5價格:4/5環境:3/5地址:深水埗青山道62D號地舖
雪山茶餐廳

呢間抵食👍👍可以一次過食哂2樣野食😋

整體評分:4/5
價格:4/5
環境:3/5

地址:深水埗青山道62D號地舖
2021-06-21 132 浏览
這餐廳位於深水埗既近又方便。入到去裏邊溫馨又整潔我同父母出去都是馳名蛋牛治。所謂打我字就是佢哋有先人嘅雞蛋配上鹹鹹嘅牛肉香。幾溫馨又好食真係捨唔捨得。加上佢哋凍檸茶真係令人樂而忘返。屋企人最愛就係佢哋前面海南雞飯。原因好簡單因為佢哋嘅香雞真係新鮮嫩滑。零舍不同。另外就係可能佢份嘅飯裏邊充滿雞香真係好好食。無論色香味都可謂俱全。而且侍應佢哋服務周到比較有禮貌。我覺得同老人家食就最好喇。希望過年又會同佢哋慶祝一番。
這餐廳位於深水埗既近又方便。
下午茶3:15都要排長龍既茶記🤫今日黎到嘉頓山😍發現有一間茶記竟然要排長龍,所以我都唔汁輸🤣都去排下😊試試好無食🤪.🐽始祖椒鹽豬扒飯$62個飯一上到黎好香呀♨️椒鹽豬扒都好夠味😀個飯一個人食唔食其他野既話都食得晒🤣個飯仲要炒飯底😇.🦞波士頓龍蝦叻沙摻摻 $98摻摻即係指一半米粉撈埋一半油麵‼️係馬來西亞🇲🇾國家人中意既食法😇估唔到細細間茶記都有mix左其他國家既野食😌龍蝦🦞仲要一啲都唔細隻🤣半隻上tim ar😇.🍗生炸雞髀 $38黎到點可以唔食下午茶既野食😌個雞髀唔算好大隻,但係炸得好靚,上面仲放左啲避風塘係上面🤣不過美中不足係我隻雞髀邊邊位炸得老左少少.🍔芝蛋牛肉漢堡 $36依個中間個牛肉好大舊😋大滿足
下午茶3:15都要排長龍既茶記🤫
🐽始祖椒鹽豬扒飯$62

🦞波士頓龍蝦叻沙摻摻 $98

🍗生炸雞髀 $38

🍔芝蛋牛肉漢堡 $36
依個中間個牛肉好大舊😋大滿足
2021-06-18 122 浏览
炒蛋有櫻花蝦叻沙幾好味😋 幾香濃榛子西多炸得啱啱好唔油膩 幾大件但始終花生醬係最夾最香咕嚕肉真係麻麻地唔夠香脆,有豬酥味避風塘炸雞髀完全唔係嗰回事一啲都唔避風塘味!而且冇乜肉汁同個肉冇味檸茶唔掂冇茶香冇檸香經過可以食下,特登就唔需要喇😵‍💫

炒蛋有櫻花蝦

咕嚕肉真係麻麻地
唔夠香脆,有豬酥味

避風塘炸雞
完全唔係嗰回事
一啲都唔避風塘味!
而且冇乜肉汁同個肉冇味

檸茶唔掂
冇茶香冇檸香

經過可以食下,特登就唔需要喇😵‍💫
2021-06-17 131 浏览
今日又去「雪山冰廳-1956」開餐 ~上次吃過海南鷄,今次就點了這個,號稱是「始祖」的 始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) , 一嚐究竟 ~始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) : 稱為始祖級,必定叫人有所期望並看高一線 ; 先講講炒飯 , 這個炒飯的確是落了功夫 , 炒得夠鑊氣不在話下 , 味足料多 , 更差不多是粒粒上色,粒粒分明 ; 椒鹽豬扒 , 是厚切 , 略略帶骨 , 肉質鬆軟入味 , 咬落 juicy, 椒鹽味足 , 香口惹味 ; 可能我偏向 "重口味" , 所以若是椒鹽味更重一點 , 就更好 ~本篇完 ~
今日又去「雪山冰廳-1956」開餐 ~

本篇完 ~
2021-06-14 107 浏览
提起茶餐廳,筆者還在修讀Year 3, 4時有一名「御用Project Buddy」,除了每天一起上下課及「摺main lib」,做得最多的事便是跟他到處發掘新的茶餐廳 (因為窮啊!)。畢業後亦養成了午飯時間跑去茶餐廳報到的習慣。位於深水埗的「雪山冰廳」擁有60多年歷史,經重新裝修後變身為新派冰廳,今天筆者就帶大家來看個究竟。環境:✨ 餐廳乾淨整潔,感覺相對摩登,卻又加入懷舊冰室風格,如黑白相間的磚牆,木卡位雅座等等。服務:✨ 筆者當天用餐時間正值下午茶尾聲,客人逐漸變多,但店員態度友善,上菜速度亦頗快。食物:🌰 榛子醬西多士 (套餐價$32,奉送熱飲)✨外表炸至金黃,內裏夾着邪惡的榛子醬,再澆上甜甜的糖漿,相信大人小朋友亦會喜愛!🍗 鹹蛋黃雞中翼 (單品$35)✨炸得香熱的雞中翼,沾上陣陣鹹香的鹹蛋,味道非常匹配。🫖 樽仔奶茶 (單品$25,套餐+$9)✨茶味濃厚,幼滑,適合喜歡茶味較重的人。🍜 波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($78)✨店家非常慷慨,半隻波士頓龍蝦佔了碗的一半,份量十足!湯頭鹹辣味俱全,配上魚片、傳統米粉、油麵等等,富層次感。🧋 茶走紅豆冰 (單品$25,套餐+$3)✨ 紅豆

環境:

服務:

食物:
🌰 榛子醬西多士 (套餐價$32,奉送熱飲)

🍗 鹹蛋黃雞中翼 (單品$35)

✨炸得香熱的雞中翼,沾上陣陣鹹香的鹹蛋,味道非常匹配。

🫖 樽仔奶茶 (單品$25,套餐+$9)

✨茶味濃厚,幼滑,適合喜歡茶味較重的人。

🍜 波士頓龍蝦叻沙摻摻 ($78)

🧋 茶走紅豆冰 (單品$25,套餐+$3)
✨ 紅豆冰是不少人的童年回憶,這杯茶走紅豆冰有咬感,口感順滑,不會太甜。

🍞 日本櫻花蝦炒蛋配香酥丹麥多士 (單品$28)

✨ 丹麥多士烘得香甜鬆化,跟充滿蔥香、富口感的日本櫻花蝦嫩滑炒蛋十分搭配。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-06-08
2021-06-12 3530 浏览
每次到深水步購物後都會到雪山,貪其坐得較舒服,菜色選擇又多。選了滋潤燉湯二人餐有酸菜魚,六月季節小茶選了千島香桃蝦球酸辣度平均,互不搶味。魚片份量很多,而且都滑溜。蝦球很大隻,配上千島醬、三色椒及蜜桃酸甜又開胃。是日燉湯則為黑蒜雞腳燉排骨,黑蒜有多種人體必須有的胺基酸,加上充滿骨膠原的雞腳,性價比超高美顏營養食材。每盅燉湯都很足料,更有龍眼肉。特檳城叻沙摻摻,到底「摻摻」點讀?「慘慘」、「滲滲」還是「trump trump」?裡面有很多材料例如魚片,豆腐卜什至鮮蝦,當然不小得很有特色的辣醬。原來正確讀音是「參參」,有「兩溝」的意思,所以摻摻麵就係油麵溝米粉,口感非常特別。日本櫻花蝦炒蛋,蛋滑味濃,櫻花蝦口感突出。香酥丹麥多士鬆脆內軟,基本上不塗牛油都好吃。意猶未盡,甜品來一客榛子醬西多士,大大舊牛油放在上面,再按自己需要加糖漿。港式茶走紅豆冰,勁多紅豆冰差不多有半杯。奶茶膽是這裡的招牌之一,入口香濃。切開後看到榛子流心很正,感覺上比花生醬小一份油膩。

選了滋潤燉湯二人餐有酸菜魚,六月季節小茶選了千島香桃蝦球

酸辣度平均,互不搶味。

魚片份量很多,而且都滑溜。

蝦球很大隻,配上千島醬、三色椒及蜜桃酸甜又開胃。

每盅燉湯都很足料,更有龍眼肉。

特檳城叻沙摻摻,到底「摻摻」點讀?
「慘慘」、「滲滲」還是「trump trump」?

日本櫻花蝦炒蛋,蛋滑味濃,櫻花蝦口感突出。

香酥丹麥多士鬆脆內軟,基本上不塗牛油都好吃。

切開後看到榛子流心很正,感覺上比花生醬小一份油膩。

• 檳城特餐
  • 流心榛子醬西多士
  • 港式茶走紅豆冰
  • 日本櫻花蝦炒蛋配牛乳厚多士
我老豆就最鍾意食啲港式中式嘢見到呢一間冰室口碑唔錯就襯佢放工過嚟深水埗試一試我哋叫咗三個小菜,每樣都好味椒鹽腰果蝦乾鮮魷椒鹽鮮魷就食得多,呢個配搭又真係比較少見但係我老豆一路食一路讚不絕口除咗鮮魷嘅炸粉,非常薄身同香脆連啲蝦乾都有走過油香得來,又會有一種魷魚冇嘅鹹香千島醬蜜桃脆蝦球食落去除咗有滿滿嘅千島醬喺唔食任何蜜桃嘅情況之下仲會食到有真正嘅蜜桃香蝦球大隻又Q彈,絕對唔係蝦仁扮美極蒜片牛仔骨一食入口美極味爆炸而且雖然牛仔骨件數唔多但係非常厚身又大件調味料都覺得好足夠,送白飯真係一流冇諗過深水埗有冰室叫小菜可以高質到咁而且每樣嘢都做得好有誠意,一啲都唔Hea搞就連鹹檸七結冰都係比全杯,之後再另外比一罐都似係加幾蚊雞呢個性價比真係冇得輸
我老豆就最鍾意食啲港式中式嘢
見到呢一間冰室口碑唔錯
就襯佢放工過嚟深水埗試一試
我哋叫咗三個小菜,每樣都好味

椒鹽腰果蝦乾鮮魷
椒鹽鮮魷就食得多,呢個配搭又真係比較少見
但係我老豆一路食一路讚不絕口
除咗鮮魷嘅炸粉,非常薄身同香脆
連啲蝦乾都有走過油
香得來,又會有一種魷魚冇嘅鹹香

千島醬蜜桃脆蝦球
食落去除咗有滿滿嘅千島醬
喺唔食任何蜜桃嘅情況之下
仲會食到有真正嘅蜜桃香
蝦球大隻又Q彈,絕對唔係蝦仁扮

美極蒜片牛仔骨
一食入口美極味爆炸
而且雖然牛仔骨件數唔多
但係非常厚身又大件
調味料都覺得好足夠,送白飯真係一流

冇諗過深水埗有冰室叫小菜可以高質到咁
而且每樣嘢都做得好有誠意,一啲都唔Hea搞
就連鹹檸七結冰都係比全杯,之後再另外比一罐
都似係加幾蚊雞
呢個性價比真係冇得輸
2021-06-08
前排去深水埗買電話卡 諗住喺附近食嘢嘅時候無意中見到呢一間冰廳 爸爸見到之後即刻話記得細個食過!仔細一睇佢個鋪名真係寫住…自1956年😮有成65年歷史!裝修以黑白色為主 非常摩登👍🏻冰廳人流頗多 大家記得早少少去攞位呀!·經典芝蛋牛肉漢堡包 $35麵包有輕輕烘過非常脆口 牛肉漢堡扒好juicy 一啖咬落去肉味更濃郁 配合煎得啱啱好嘅太陽蛋同埋芝士 味道更有層次!·始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$62豬扒肉質鬆軟 入口少辣又帶有少少椒鹽嘅鹹香 仲事先切成一塊塊 方便食用!炒飯充滿大排檔風味 好有鑊氣啊👍🏻·避風塘生炸髀 $30肥Glor一開頭見到咁深色仲以為係濃左!點知食落唔止冇濃 仲係炸得啱啱好 雞肉非常之滑 冇overcook 仲有滿滿雞油滲出 連埋啲炸蒜一齊食就更邪惡~·榛子醬西多士 $30熱辣辣 麵包炸得金黃色好香脆 甜而不膩 一切開有大量榛子醬 好有中西合璧嘅感覺!唔使落太多糖漿都已經夠晒甜~·鹹蛋黃雞中翼 $35鹹蛋黃完美融入左喺炸粉入面 夠晒脆口又惹味 雞肉嫩滑多汁之餘仲滲出陣陣蛋黃鹹香 好特別!·樽仔奶茶 $25(下午茶時段+$9)茶同奶嘅比例恰到好處 唔會有苦澀味亦唔會過甜 口

·經典芝蛋牛肉漢堡包 $35
經典芝蛋牛肉漢堡包

·始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$62
始祖椒鹽豬扒飯(炒底)

·避風塘生炸髀 $30
避風塘生炸髀

·榛子醬西多士 $30
榛子醬西多士

·鹹蛋黃雞中翼 $35
鹹蛋黃雞中翼

·樽仔奶茶 $25(下午茶時段+$9)
茶同奶嘅比例恰到好處 唔會有苦澀味亦唔會過甜 口感好滑仲好適合解膩添!
樽仔奶茶

·港式茶走紅豆冰 $25 (下午茶時段+$9)
好多紅豆 用煉奶沖冇咁膩同甜 依家已經好少地方有得飲~
港式茶走紅豆冰

·紅豆冰 $25
食左好多嘢食 忍唔住嗌多杯解膩 哩杯都係好多紅豆 啲紅豆仲要腍身 唔錯唔錯👍🏻
紅豆餅

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 雪山冰廳 (深水埗)
深水埗青山道62D號地舖

2021-06-06
經典芝蛋牛肉漢堡包
始祖椒鹽豬扒飯(炒底)
避風塘生炸髀
  • 咸蛋黃雞中翼
  • 茶走紅豆冰
  • 紅豆冰
2021-06-07 116 浏览
今次介紹呢間雪山冰廳聽講歷史悠久,菜式選擇夠多元化,價錢亦都好親民,好值得大家一試🤗🦞波士頓龍蝦喇沙摻摻 $78冇諗過茶餐廳都會有喇沙食😍摻摻其實係油麵溝米粉,一次過食到兩種麵嘅口感,龍蝦肉質爽口彈牙,個湯底好濃郁,仲有魚片、蛋同豆卜做配料,令人食唔停口‼️🍔經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 $36漢堡包大大個,牛肉漢堡肉質厚實,煎蛋係呈流心狀態,一路食啲蛋汁一路流入個包度,加埋半溶嘅芝士一齊食真係勁juicy😋🍛始祖椒鹽豬扒飯 $62豬扒醃得好入味,呢個有別於一般食開嘅豬扒飯,用左炒飯底,炒飯炒得好乾身,夠晒鑊氣食落更加惹味🍗避風塘生炸雞脾 $38雞脾外皮炸得香脆,肉質嫩滑,加左啲避風塘口味嘅炸蒜,食落有少少辣幾過癮🌰榛子醬西多士 $32西多士就食得多,榛子醬做餡真係第一次食,多士炸到金黃香脆,加埋牛油同糖漿簡直邪惡到爆😝🍹茶走紅豆冰 (茶餐+$9)呢杯係用左煉奶做茶底嘅紅豆冰,以為加左煉奶飲落會好甜,點知又唔會太甜,奶茶同紅豆味道都幾夾,紅豆份量仲好多👍🏻☕️樽仔奶茶 (茶餐+$9)最鍾意飲樽仔奶茶,夠凍之餘又唔會俾冰溝淡啲味,茶香奶滑,奶茶控必試!

🦞波士頓龍蝦喇沙摻摻 $78

🍔經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 $36

🍛始祖椒鹽豬扒飯 $62

🍗避風塘生炸雞脾 $38

🌰榛子醬西多士 $32

🍹茶走紅豆冰 (茶餐+$9)
☕️樽仔奶茶 (茶餐+$9)
  • 波士頓龍蝦叻沙摻摻
2021-06-06 132 浏览
雪山冰廳中午食過幾次,今晚諗住去食多次我最愛的芝蛋漢堡,坐低先發現原來晚市有小菜叫,新野當然要試下啦!芝蛋牛肉漢堡 $35我幾鍾意食呢個漢堡,一來少茶餐廳會有,二來越簡單的食物就其實越好食!即點即整,牛肉漢堡好熨嘴好多肉汁,切開一半見到蛋汁流晒出來,再加上芝士的味道,就係新鮮整出來的好食!蜜汁野菌薯角牛仔骨煲 $78牛仔骨都幾多同大塊,醃到入晒味,咬落唔會好韌,炒到好有鑊氣,食到牛仔骨同薯角的條位有煎炸的脆口,薯角同野菌都有淡淡的蜜糖味,送飯一流!海南雞半隻 $128加$5蚊轉了油飯,半隻雞份量都幾多,2個人都夠食,而且油飯係超大碗,食量細的真係要叫阿姐裝少d飯!海南雞好滑,隻雞肥瘦適中,連埋雞皮就又滑又香雞油味!套餐仲要加$15可以轉燉湯,今晚係烏雞同圓肉,個湯好清甜,又熱又大碗,加十幾蚊有個燉湯又抵喎!

芝蛋牛肉漢堡

海南雞半隻 $128
燉湯

燉湯

2021-06-06 1366 浏览
雪山冰廳(深水埗)避風塘炸雞脾配薯條 黎到雪山冰廳必點的食物之一,雞脾炸到脆卜卜,刀切落去第一下清脆的聲音聽到都已經口水流🙊雞脾Size都大隻,好夠肉汁肉質嫩滑,估唔到用避風塘的製法有種出奇地夾的感覺,啖啖肉越食越惹味👍花生芝味金磚西多名符其實厚多士呀!好邪惡呀!😈多士一共有三層,夾心個層係花生醬,我仲食到原粒花生果然好夠料,而底層係濃濃的芝士,切開仲見到有拉司,真係一層比一層有驚喜😗味道一層比一層吸引😋老壇酸菜魚跟寛粉最令我估佢唔到的係冰室竟然有酸菜魚食,味道仲要係意想不到的不錯仲有驚喜,整體味道唔會太辣同酸調配得剛剛好,連寛粉一齊食吸埋湯汁真係好開胃😉不過稍為有點美中不足的是魚的肉質稍為有點"林"身,但都唔太影響整體味道😛芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯食物一遞上見到已覺得好震驚,因為除左有半隻龍蝦原來仲有埋青同埋🐟,只講海鮮份量已經冇得輸,焗飯的醬汁雖然唔算多但芝士搭夠,炒底的飯底食落好香,仲食到啖啖的蛋絲真心不錯😗樽仔咖啡&樽仔奶茶餐廳招牌飲品之二,果然唔係浪得虛名,奶茶味道好滑又唔算好甜,最重要係茶同奶的比例適中唔會搶了是但一方的味道😎置於咖啡方面本人覺得奶味相對比咖啡的苦味突出,所以
雪山冰廳(深水埗)
避風塘炸雞脾配薯條
黎到雪山冰廳必點的食物之一,

花生芝味金磚西多

老壇酸菜魚跟寛粉

芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯

樽仔咖啡&樽仔奶茶
置於咖啡方面本人覺得奶味相對比咖啡的苦味突出,所以每啖飲落都好細滑,如果鐘意飲多奶咖啡的朋友應該會愛上佢😍
  • 樽仔奶茶
2021-06-03 115 浏览
難得出到去深水埗,逛完個回憶廣場 - 西九龍中心,就搵下附近有咩餐廳醫下肚,搵咗幾間,最後決定呢間 - 雪山冰廳經典芝蛋牛肉漢堡包 $36 :塊牛肉漢堡唔薄唔厚,再鋪一層芝士喺面,本身塊漢堡少少juicy,篤爆隻太陽蛋,連埋d蛋汁一齊食,食落唔會好似其他漢堡包咁油膩!始祖椒鹽豬扒飯$62 :一條條嘅豬扒都喺啖啖肉,不過我最欣賞就係個飯,好夠鑊氣,而且個辣味會慢慢滲出嚟,真心推介👍🏻波士頓龍蝦叻沙摻摻 $78 :半隻龍蝦已經夠吸引,又足料,個叻沙湯底又夠味,麵底就用咗油麵,唔會咁快索晒d湯,搞到成碗麵發起晒!呢個麵一定要連埋d湯一齊食,口感更佳🙌🏻榛子醬西多士 $32 :西多士食得多,呢個西多士加入榛子醬,令到個成個層次更豐富,由於榛子醬本身都甜甜地,所以唔洗落太多糖漿避風塘炸蒜雞髀 $38 :睇落比較黑,以為炸窿咗 或 炸到乾晒身,其實唔係啊,外皮炸得香脆,食落仲要好juicy,連埋炸蒜食仲更加香口,咁正,要叫兩隻先夠😂港式茶走紅豆冰 $25 :見到有茶走紅豆冰緊係要飲啦,本身已經夠香滑,連埋紅豆冰,有得飲,有得食😊樽仔奶茶 $25 :雖然唔係即叫即沖,不過都keep到奶茶嘅香滑,又唔

經典芝蛋牛肉漢堡包 $36 :

始祖椒鹽豬扒飯$62 :

波士頓龍蝦叻沙摻摻 $78 :

榛子醬西多士 $32 :

避風塘炸蒜雞髀 $38 :

港式茶走紅豆冰 $25 :

樽仔奶茶 $25 :
雖然唔係即叫即沖,不過都keep到奶茶嘅香滑,又唔會太甜
  • 榛子醬西多士
  • 樽仔奶茶