2019-02-19 1577 浏览
[燒雞翼我最鐘意食]香港人真係好鐘意食雞翼,蒸煮炆炸煎焗烤無論雞翼變成咩形式都係港人至愛今日黎到旺角新開嘅雞翼山去食我同友人最愛嘅雞翼!舖仔細細得一行坐位同埋裡面少許企位食完要回收個盒,好環保我鐘意餐牌有九種味去選擇今日揀左4款4隻嘅雞翼,完全唔算貴。有文青風玫瑰,我係咸檸七,黑松露蒜香武士同埋我至愛嘅鼠尾草咸蛋黃哥先黎嘅係鹹蛋雞翼,呢個真係正到暈鹹蛋加炸到好脆嘅雞翼簡直天衣無縫,超超超juicy每人兩隻啱啱好唔會覺得漏,食完又唔覺得熱氣餐廳好貼心,會問你想要手套定係叉,但食雞翼梗係要不顧儀態咁用手食啦!另外我仲要左杯金銀花蜜糖, 清熱氣好好飲唔會太甜或者苦下一碟就係黑松露紫菜雞翼,淡淡的黑松露味加上脆卜卜嘅紫菜,非常惹味,香口得來又唔會覺得熱氣呢個文青風雞翼真係好文青,上面灑上左玫瑰,以為佢得個樣,點知雞翼真係充滿咗玫瑰蜜糖味,入晒肉,好sweet!最後就係呢個鹹檸七雞翼,非常特別非常地道,好有香港style!又咸又酸又甜甜地,層次感非常高整體來講佢所有雞翼都非常入味,並唔似另一間專賣雞翼嘅鋪頭咁係自己落醬調味,呢個性價比真係高一截加上又環保,絕對值得好評
今日黎到旺角新開嘅雞翼山去食我同友人最愛嘅雞翼!

舖仔細細得一行坐位同埋裡面少許企位

食完要回收個盒,好環保我鐘意

咸蛋雞翼

先黎嘅係鹹蛋雞翼,呢個真係正到暈
黑松露雞翼
玫瑰蜜雞翼
咸檸七雞翼

加上又環保,絕對值得好評

咸蛋雞翼
黑松露雞翼
玫瑰蜜雞翼
咸檸七雞翼
2019-02-18 71 浏览
終於尼食雞翼山啦,boyboy好鐘意食雞翼緊係要帶佢尼食啦,而港豬今次Dinner後尼食所以就一個味試下先😛今次試鹹蛋黃味真係好正,即叩即炸,一咬落去嘩d肉汁雞油流哂出尼大滿足,仲要加上外面超級rich既鹹蛋黃絕對唔會好溜而且都唔會搶左個味呀🤤仲有見到有好多隻味好想試哂去一定會再尼呀,同埋話說本身係4隻架不過佢地話尼水比較細隻所以畀多隻我地真係好開心呀哈哈哈仲有仲有大家記得要幫手回收返個盒呀👅💦

仲有仲有大家記得要幫手回收返個盒呀👅💦
2019-02-18 39 浏览
手羽專門店-雞翼山 餐廳主打有雞翼/雞槌,共有9款口味。 今次叫左以下四款口味試試:我係鹹檸七港式避風塘蒜香檸香山葵蟹籽港呢D友情萬歲檸茶雞翼即叫即炸,等左大概10分鐘就有得食,餐廳有少量企位同埋坐位供堂食。雞翼由於即炸關係,熱辣辣皮脆肉嫩。 檸香山葵蟹籽4款中最好食,面頭有好多山葵製成醬,微微甜辣味非常開胃。我係鹹檸七呢款都好唔錯,咸咸酸酸甜甜,多種味覺享受。 港式避風塘蒜香呢款就比較辣,不過辣得好過癮好惹味。港呢D友情萬歲檸茶創意雞翼,利用左港式檸茶味道,食得出有少少凍檸茶既澀味。味道方面有9款選擇亦算唔少,下次可以黎試埋其他口味!

手羽專門店-雞翼山
餐廳主打有雞翼/雞槌,共有9款口味。

今次叫左以下四款口味試試:
我係鹹檸七
檸香山葵蟹籽
港呢D友情萬歲檸茶

雞翼由於即炸關係,熱辣辣皮脆肉嫩。

檸香山葵蟹籽

4款中最好食,面頭有好多山葵製成醬,微微甜辣味非常開胃。
我係鹹檸七
呢款都好唔錯,咸咸酸酸甜甜,多種味覺享受。

港式避風塘蒜香
呢款就比較辣,不過辣得好過癮好惹味。

港呢D友情萬歲檸茶
創意雞翼,利用左港式檸茶味道,食得出有少少凍檸茶既澀味。

味道方面有9款選擇亦算唔少,
下次可以黎試埋其他口味!
2019-02-16
2019-02-17 29 浏览
今日食左間雞翼 好鬼正‼️小食多滋味 路過旺角既絕對可以一試(價錢餐牌睇圖)呢間舖 店面細細 但幾多人 (堂食企位唔多)😋keep住有唔小女仔 等食雞翼(可睇圖)😋而味道方面 控制係野味 濃味既程度.個人最愛 ⭐️🔥文青風玫瑰雞翼🔥(可睇圖)👍🏻表面係小小糖衣層 甜甜地 好好食👍🏻表面仲有小玫瑰花 賣相打卡一流👍🏻雞翼入面唔乾 有肉汁💁🏻絕對係一隻高分雞翼⭐️推介.仲有⭐️檸香山葵蟹籽🤔檸既味 唔太重 👍🏻山葵味都唔重 唔會攻鼻👍🏻主要係山葵沙律醬👍🏻同勁有咬口爆爆爆既蟹籽⭐️推介.仲有⭐️濃味三重芝士流🤔呢個唔係用拉絲芝士(😭我拉唔到絲 呃like)👍🏻但芝士味絕對勁重 但係我唔係芝士控🙈留比芝士控啦.仲有送手套 個包裝 勁似.......唔講啦🙈.⭐️總結呢間岩哂 叫埋朋友黎‼️分雞翼‼️同埋都係果句....呢個旺角新商場 仲未試過中伏.#雞翼山地址:旺角彌敦道700號t.o.p商場地下G14號舖.⭐️評分:味道:4.5/5 環境:-/5 店面細細 外賣有勁靚既紙盒服務:-/5衛生:-/5抵食:4/5
今日食左間雞翼 好鬼正
‼️小食多滋味 路過旺角既絕對可以一試
(價錢餐牌睇圖)
呢間舖 店面細細 但幾多人 (堂食企位唔多)
😋keep住有唔小女仔 等食雞翼(可睇圖)
😋而味道方面 控制係野味 濃味既程度
個人最愛 ⭐️🔥文青風玫瑰雞翼🔥(可睇圖)
👍🏻表面係小小糖衣層 甜甜地 好好食
👍🏻主要係山葵沙律醬
👍🏻同勁有咬口爆爆爆既蟹籽
⭐️推介
仲有⭐️濃味三重芝士流
🤔呢個唔係用拉絲芝士(😭我拉唔到絲 呃like)
👍🏻但芝士味絕對勁重 但係我唔係芝士控
服務:-/5
衛生:-/5
抵食:4/5
2019-02-17 1076 浏览
自從旺角TOP商場開幕,一有時間便會去商場覓食,因為地點便利。今晚便和朋友一起吃雞翼。這家小食店清一色售賣雞翼,店舖多做外賣生意,只有幾個位置供顧客立食和坐。牆壁寫著「不要儀態⋯只想吃雞翼」,玩味十足。其實吃雞翼也可以有儀態,因為食店還提供了即棄手套和叉。雞翼口味多,有玫瑰、黑松露蒜香、檸茶、檸七等,而且有不同的優惠組合,買得愈多,價錢愈便宜。⭐️港式避風塘蒜香$38鋪滿了炸蒜末,入口香脆可口,十分惹味,而且愈吃愈辣,十分過癮呢!⭐️火辣泰仔仔冬陰$38雞翼上鋪了不少泰式香草,入口有冬陰功的酸辣味,味道比較重。⭐️鼠尾草鹹蛋黃哥$38我最喜歡是鹹蛋黃口味,咬一口,蛋黃的味道很酥很香脆,配搭嫩滑的雞肉,味道不錯。⭐️濃味三重芝士流$38雞翼上面鋪了一層厚厚的芝士醬,入口芝士味道不算濃重,所以吃多也不會膩。⭐️金銀花蜜糖特飲$28入口酸酸甜甜的,很解渴。▫️雞翼是即叫即炸的,外面香脆,裡面嫩滑,不錯。

⭐️港式避風塘蒜香$38

⭐️火辣泰仔仔冬陰$38
雞翼上鋪了不少泰式香草,入口有冬陰功的酸辣味,味道比較重。

⭐️鼠尾草鹹蛋黃哥$38

濃味三重芝士流

⭐️濃味三重芝士流$38

金銀花蜜糖特飲

⭐️金銀花蜜糖特飲$28
入口酸酸甜甜的,很解渴。

▫️雞翼是即叫即炸的,外面香脆,裡面嫩滑,不錯。
2019-02-17 24 浏览
旺角港鐵站樓上新開左個商場叫做TOP.佢門口有間新開雞翼舖,主打港式口味雞翼身為一間立食店,佢食嘢嘅空間好有限其實買走可能會好啲。有玫瑰,鹹檸七,三重芝士同埋最近大熱鹹蛋黃,兩個人食要四隻味有兩杯飲品,共16 件。先食鹹檸七,估唔到同雞翼又好夾,再食三重芝士佢的醬分量超多,食完一隻再食返鹹檸七平衡返。另外我將重味之選鹹蛋黃配玫瑰花,又係一樣一隻輪流嚟食,啲雞翼幾脆,個醬係即刻整,所以買完都要等幾耐。建議買外賣走會方便啲。
旺角港鐵站樓上新開左個商場叫做TOP.
佢門口有間新開雞翼舖,主打港式口味雞翼

身為一間立食店,佢食嘢嘅空間好有限其實買走可能會好啲。

有玫瑰,鹹檸七,三重芝士同埋最近大熱鹹蛋黃,

兩個人食要四隻味有兩杯飲品,共16 件。

• 文青風玫瑰
  • 鼠尾草鹹蛋黃哥
  • 濃味三重芝士流雞翼
2019-02-17 190 浏览
本來只是打算飲老虎紋珍珠奶茶就算,怎料到隔離多了雞翼山。早前吃過紅磡總店的雞翼,正所謂念念不忘必有迴響。單是雞翼款式經已多達九款,任性的想來一個放題。最後 L 決定與女友來一個12件套餐,當中可配搭三種口味。L 套餐選了 ”講呢啲有情萬歲檸茶” 懷緬一下那份初戀廣告的回憶而女友則選了金銀花蜜糖特飲。檸茶味是有的、而且不算太甜,再濃一點茶味就更好可以消除雞翼的油膩感。至於 "我係咸檸七" 則比檸茶青檸味更強,味道較清新,咸甜亦都較適中。由於 L 熱愛重口味,這款黑松露蒜香武士確實有驚喜。黑松露香氣撲鼻,配合蒜香入口充滿著嗅覺與味覺的衝擊。最後當然要 encore 紅磡店吃過由店長推介的文青風玫瑰。這甜度合適,會吃上癮。坐在對正繁華鬧市的彌敦道,不要顧儀態......只想吃雞翼!

單是雞翼款式經已多達九款,任性的想來一個放題

最後 L 決定與女友來一個12件套餐,當中可配搭三種口味。

2019-01-27
  • 黑松露蒜香武士
  • 文青風玫瑰
2019-02-16 836 浏览
上個月去旺角 T.O.P 探訪 AP 鴨,回程時發現商場地下開左間「雞翼山」。其實呢間「Chicken Wings Mountain」喺黃埔開張的時候,已經好想去幫襯,不過一直懶得行,依家喺旺角開左分店,地點更加方便就腳,所以趁周五晚有空,下班後就拉埋小鬼一齊過嚟試下。店子門面頗搶眼,以粉紅及玫瑰金為主,柔和的金屬色調混合了溫暖的粉紅,令人感覺優雅。店子採自助形式,客人要先去 counter 購票付款,然後等叫號碼。先細心研究一下餐牌,雞翼的口味都幾多,共有 9 款,而且名字既新奇又有趣,甚具創意。逐一細看,有:文青風玫瑰、我係鹹檸七、黑松露蒜香武士、港式避風塘蒜香、濃味三重芝士流、檸香山葵蟹籽、火辣泰仔仔冬陰、港呢D友情萬歲檸茶、鼠尾草鹹蛋黃哥。另外亦有一款貴氣十足的黃金片片太子金箔雞翼。今次就先揀四款試下,選了文青風玫瑰、港式避風塘蒜香、港呢D友情萬歲檸茶、鼠尾草鹹蛋黃哥。雞翼全部即點即炸,所以拿上手時仍熱辣辣,香味誘人。文青風玫瑰雞翼 ($38/4件),呢款聽講係餐廳的主打,所以特意點來試下。雞翼用玫瑰糖漿炒過,所以看起來面頭好似鋪左層焦糖脆皮,咬落外脆內軟,甜而不膩,肉汁超 J
文青風玫瑰雞翼 ($38/4件),呢款聽講係餐廳的主打,所以特意點來試下。雞翼用玫瑰糖漿炒過,所以看起來面頭好似鋪左層焦糖脆皮,咬落外脆內軟,甜而不膩,肉汁超 Juicy,而且入口還散發著玫瑰花的香氣。
至於呢款港呢D友情萬歲檸茶雞翼 ($38/4件),味道亦非常特別,充滿港式情懷。雞翼已預先用紅茶底醃過,再加入以檸檬茶炮製的醬汁,入口甜甜酸酸,帶陣陣檸茶的清香,非常醒胃。
另外呢款係港式避風塘蒜香雞翼 ($38/4件),雞翼炸得非常香口,頂層鋪滿夾雜左紅椒絲的炸蒜粒。叉起品嚐,雞翼夠大隻又有肉汁,加上面頭沾滿避風塘辣椒粒,食落既香辣又夠刺激,非常惹味,令人一試上癮!
壓尾呢款鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼 ($38/4件) 亦令人一吃難忘。雞翼用鹹蛋黃醬煮過,再加入鼠尾草提香。每隻雞翼都份量十足,而且面頭佈滿鹹蛋黃醬,入口鹹蛋黃味勁濃,十分邪惡,食到中間更會吃到少少雞油香,外酥脆內嫩滑,一隻接一隻放進口,是最放縱的滋味。下次嚟會試埋其餘幾款。
2019-02-15
2019-02-14 439 浏览
之前同老公行經紅磡見過呢間//雞翼山//,見到新潮嘅裝修同埋多款雞翼,已經好想試,最近知道佢開左黎旺角,好方便我地!一睇Menu,發現之前紅磡有嘅其中一兩款雞翼已經冇左,上facebook望望,原來呢間店係會轉換款式架,有少少失望,不過都仲有唔少岩食嘅款揀。我地叫左文青風玫瑰雞翼、港式避風塘蒜香雞翼、濃味三重芝士流雞翼同埋鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼,每款四件,都已經可以當晚餐食。即叫即整,放工時間比較多人,店員提我地可能要等耐少少,最終等左大約10分鐘,雞翼就逐步送上。濃味三重芝士流雞翼賣相吸引,厚厚嘅芝士舖滿四隻雞翼,佢唔係平時拉絲嘅質感,係同雞翼完全融為一體,咸香味適中,我幾鐘意,仲將滴左喺盒上嘅芝士都一掃而空,不過唔係幾食得出係邊種芝士。臨走前問店員,原來係大孔芝士(emmental)、車打芝士同mozzarella芝士混合整成,幾夾喎。鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼呢個係鹹蛋魚皮嘅朋友,不過更香濃,邪惡之極~~我唔知鼠尾草係咩味,不過食得出味道有層次,轉眼清哂四隻。港式避風塘蒜香雞翼對唔食得辣嘅我黎講辣左少少,老公就話幾惹味,蒜味幾強,有大排檔風味。文青風玫瑰雞翼最後係我最期待嘅玫瑰雞翼,閃令令嘅

濃味三重芝士流雞翼
鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼

港式避風塘蒜香雞翼
文青風玫瑰雞翼
最後係我最期待嘅玫瑰雞翼,閃令令嘅蜜糖雞翼加埋玫瑰花瓣,賣相係幾剎食嘅,我見店內所有人都有叫呢款。
蜜糖炸雞翼本身已經冇可能唔好食,有埋玫瑰味道特別左,呢個必定要encore。
呢度嘅雞翼全部都係先炸,然後再煮成唔同味道,我最欣賞佢一d都唔油膩。佢嘅slogan係「不要儀態,只想吃雞翼」,送上雞翼時店員俾埋一包正方形嘅野我地,開頭以為係濕紙巾,但原來係一對膠手套。我地一開始都係用叉慢慢咁食,但食到第二款已經轉左用手喇~~哈哈 食得好痛快~~
2019-02-11
  • 文青風玫瑰雞翼
  • 濃味三重芝士流雞翼
  • 鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼
2019-02-12 77 浏览
今日去旺角行下街,去左一個比較新既商場,當中引入大量餐廳,人流非常多。商場以小店為主,少見連鎖店品牌,連接去其他商場,地理位置非常方便。行過經過一間餐廳,主打雞翼,人流非常多。我見有趣都去排隊試下先!雞翼有好多不同口味,味道新奇有趣,而且店鋪改名好有心思,我叫左鼠尾草咸蛋黃哥雞翼。一盒四件,雞翼好大隻,唔係BB雞翼。入口肉質非常香嫩多汁,外層脆卜卜完全唔油膩,咸蛋黃味濃香口,咸香獨特,超正!即叫即炸熱辣辣架!食到停唔到口我就加點一盒,叫左講呢啲友情萬歲檸茶雞翼。果然有檸茶味架!酸酸甜甜,茶香重,好滿足。
2019-02-12 123 浏览
身為雞翼怪既我當然要黎支持下雞翼山, 食多幾款雞翼嘆下啦!!!仲可以襯雞翼熱騰騰咁堂食.....雞翼山以雞翼為主打, 有勁多款好特色既口味.全部勁大隻......我就點左其中既4款口味.....分別係黑松露蒜香武士新鮮熱辣...超級香...雞翼好香脆...雞肉嫩滑.....黑松露味好出....仲有濃濃蒜香...重口味既我就岩晒啦濃味三重流芝士雞翼芝味十足, 啖啖芝士....食晒4隻都唔會好滯好漏...玫瑰雞翼玫瑰蜜糖包裹住成隻雞翼, 食落帶玫瑰香....口感甜而不膩...再散上玫瑰花做裝飾..真係又食得又睇得鼠尾草咸蛋黃哥口味成隻雞翼都充滿咸蛋, 好好食總括黎講....雞翼山值得食....口味又多...雞肉又夠嫩!!!!呢間店好細心架...會預備手套比大家...驚大家整污jo隻手~~

黑松露蒜香武士

濃味三重流芝士雞翼
芝味十足, 啖啖芝士....食晒4隻都唔會好滯好漏...

玫瑰雞翼
鼠尾草咸蛋黃哥口味
成隻雞翼都充滿咸蛋, 好好食
2019-02-11 89 浏览
是日年初一 一早去左旺角飲茶,返親戚屋企途中,路過雞翼山,見唔洗排隊,見到menu上有多款口味的雞翼好吸引,就一於買返去當飯後小食😂!我地人多,所以叫左套餐,包2款口味雞翼同2杯飲品。濃味三重芝士流一打開盒有少少失望,好似比漏左芝士汁,食落雖然真係無芝士味,不過都好香口,鹹味適中,希望下次食返芝士味,今次食唔到有點可惜~鼠尾草鹹蛋黃哥店員好貼心,話定比我地知,依款雞翼製作會比較耐。不過我地本身勁鐘意食鹹蛋黃味,為左食等多少少時間都在所不惜😂。果然都無令我地失望,雞翼鹹香又惹味,一隻又一隻,真係食過返尋味!Mojito朋友叫嘅,佢話好清新,唔錯。 Peach Tea飲落好香水蜜桃味,而且仲有粒粒果肉,好有咬口,又唔太甜,岩我口味!無論係雞翼同飲品都好有水準,路過的美味真係不可放過!!

我地人多,所以叫左套餐,包2款口味雞翼同2杯飲品。
雙併雞翼

濃味三重芝士流

Mojito

朋友叫嘅,佢話好清新,唔錯。

Peach Tea
Peach  Tea

!

無論係雞翼同飲品都好有水準,路過的美味真係不可放過
!!
雙併雞翼
2019-02-07 97 浏览
今日和朋友一同前往旺角逛街,到達旺角新開的商場,沒想到我們也發現了一家新開的食店,餐廳主打雞翼,更自稱手羽專門店。店舖內只有少量空間, 堂食雞翼也許也是一個新的想法,雞翼可選擇堂食或外賣,我發現外賣的紙盒還算美觀,另外塘食使用的餐具,也會循環再用,十分環保。我點的是檸香山葵蟹子雞翼, 蟹籽甚多,沒想到檸味也不錯, 雞翼外皮香脆,內裏肉汁豐富,配合滿滿的蟹子,又多了一種新的口感。真係估你唔到,店舖更提供超級驚喜的雞翼配搭,好似咸檸七味,當然我就冇勇氣去嘗試,但係估計應該都幾得意。 另外更有限量5客的金箔雞翼,土豪們,你們的機會來了。

2019-02-06 115 浏览
🏆雞翼狂迷必食之選-雞翼山✨終於‼️終於‼️有分店了🥺黃埔總店太不近我 宜家旺中隔離就有啦😍想幾時食都okay 今次食左四款口味🌹文青風玫瑰最impressive嘅款式呀😍自製嘅玫瑰果醬 絕對天然 沒有artificial的味道👍🏻雞翼全方位包住玫瑰醬 又不失香脆咬落仲勁juicy 如何可以不愛他🤤 🍋 我係鹹檸七食落我以為自己飲緊鹹檸七呀🙈醃製嘅時候已經加埋鹹檸檬 所以非常入味✨🌶 火辣泰仔仔冬陰冬陰雞翼酸味較重 香料味亦足夠開胃呀 食多幾隻都唔怕👍🏻🥚 鼠尾草鹹蛋哥鹹蛋黃配咩都甘好食 不過今次鹹左啲😛⚠️ 一共有九款口果 終有一日我會試唒的😛🍽 雞翼山 (旺角)🔎 旺角彌敦道700號 T.O.P. 地下14號舖
🏆雞翼狂迷必食之選-雞翼山✨

鼠尾草鹹蛋哥雞翼

🥚 鼠尾草鹹蛋哥
鹹蛋黃配咩都甘好食 不過今次鹹左啲😛
⚠️ 一共有九款口果 終有一日我會試唒的😛

🍽 雞翼山 (旺角)
🔎 旺角彌敦道700號 T.O.P. 地下14號舖
我係鹹檸七雞翼
火辣泰仔仔冬陰雞翼
鼠尾草鹹蛋哥雞翼
2019-02-05 82 浏览
自細都很雞食雞翼,而且有數百款變化煮法之多。 自己不親自落手去製作,也不會知道其實也須要十多種調味料! 最近在鬧市中的旺角彌敦道,近T.O.P 位置,發現開了一間《雞翼山》以售賣不同味道雞翼。 很鐘意slogan, 不要儀態,只想吃雞翼 文青風玫瑰先煎到金黃色的雞翼,平時有蜜糖已經好好味,還加上玫瑰花瓣增加吸引度又多了一點香氣! 港式避花塘蒜香愛辣者必點之選,好入味,好有避風塘風味,仲加了炸蒜加多味道。火辣泰仔仔冬陰另一辣味,味覺跟冬陰冬很相近! 酸度比辣多少少。鼠尾草鹹蛋黃哥某處試了鹹蛋黃加在薯條味道不錯,得知呢到有雞翼版又簡呢個啦,鹹鹹地幾好味!

文青風玫瑰

港式避花塘蒜香

火辣泰仔仔冬陰
另一辣味,味覺跟冬陰冬很相近! 酸度比辣多少少。