2019-02-14 439 浏览
之前同老公行經紅磡見過呢間//雞翼山//,見到新潮嘅裝修同埋多款雞翼,已經好想試,最近知道佢開左黎旺角,好方便我地!一睇Menu,發現之前紅磡有嘅其中一兩款雞翼已經冇左,上facebook望望,原來呢間店係會轉換款式架,有少少失望,不過都仲有唔少岩食嘅款揀。我地叫左文青風玫瑰雞翼、港式避風塘蒜香雞翼、濃味三重芝士流雞翼同埋鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼,每款四件,都已經可以當晚餐食。即叫即整,放工時間比較多人,店員提我地可能要等耐少少,最終等左大約10分鐘,雞翼就逐步送上。濃味三重芝士流雞翼賣相吸引,厚厚嘅芝士舖滿四隻雞翼,佢唔係平時拉絲嘅質感,係同雞翼完全融為一體,咸香味適中,我幾鐘意,仲將滴左喺盒上嘅芝士都一掃而空,不過唔係幾食得出係邊種芝士。臨走前問店員,原來係大孔芝士(emmental)、車打芝士同mozzarella芝士混合整成,幾夾喎。鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼呢個係鹹蛋魚皮嘅朋友,不過更香濃,邪惡之極~~我唔知鼠尾草係咩味,不過食得出味道有層次,轉眼清哂四隻。港式避風塘蒜香雞翼對唔食得辣嘅我黎講辣左少少,老公就話幾惹味,蒜味幾強,有大排檔風味。文青風玫瑰雞翼最後係我最期待嘅玫瑰雞翼,閃令令嘅

濃味三重芝士流雞翼
鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼

港式避風塘蒜香雞翼
文青風玫瑰雞翼
最後係我最期待嘅玫瑰雞翼,閃令令嘅蜜糖雞翼加埋玫瑰花瓣,賣相係幾剎食嘅,我見店內所有人都有叫呢款。
蜜糖炸雞翼本身已經冇可能唔好食,有埋玫瑰味道特別左,呢個必定要encore。
呢度嘅雞翼全部都係先炸,然後再煮成唔同味道,我最欣賞佢一d都唔油膩。佢嘅slogan係「不要儀態,只想吃雞翼」,送上雞翼時店員俾埋一包正方形嘅野我地,開頭以為係濕紙巾,但原來係一對膠手套。我地一開始都係用叉慢慢咁食,但食到第二款已經轉左用手喇~~哈哈 食得好痛快~~
2019-02-11