2018-08-24
尋日深水埗電腦節,收工後行完電腦節就去呢間好評沾麵試一試。作用競爭激烈西九龍中心鋪位。鋪頭去到7樓咁高都可以做咁耐,証明有返咁上下能力。尋日大概七點幾去到,知道係格仔鋪內唔使搵好耐已經搵到。當時有三個人前面等位。店家已經係門口比定紙排隊嘅人填。等左一陣好快就入得去。鋪頭比較細大概坐到十幾人,裝修亦可以話無乜,坐位坐係汽水箱上,如果有帶袋唯有自己抱住。店家安排左我坐門口bar枱,入門口已經即交紙比職員。我就點左隠世黑伝同一個fireball(叫之前唔知係乜)。麵未到fireball已到,篤下篤下大概估到係辣椒磨碎再加一d醬料吧。拉麵黎到後,先睇下個湯,都暖熱之間,湯內有叉燒,蛋,同一d肉碎,都濃厚。之後再按指示加上fireball。湯頭更濃。再試下麵質,麵條感覺同出面沾麵比較幼身一點,麵形曲度都ok,咬落都彈牙。沾麵試下掛唔掛,由於湯好濃,掛麵情況好好拉麵每條都好多湯汁。不過湯嘅味就真係比辣味蓋過左,食唔比黑伝有咩特別。下次有機會試下食普通版再加fireball或淨黑伝。由於湯夠濃,食完後湯好彩仲有少少暖,如果再有碗飯就更好。店鋪值得再試
由於湯夠濃,食完後湯好彩仲有少少暖,如果再有碗飯就更好。
店鋪值得再試