2019-03-07 450 浏览
店子躲藏在西九龍中心蘋果商場的一角,若不是專程去食,都幾難留意到,果然是隱蔽。不過,以店主的名氣,即使鋪位是再隱秘再難找,盛心的香港食客也總會搵到上門。 進去以後,又是另一番味道。檯是簡單的木檯,坐椅是盛汽水樽的膠盤,充滿玩味,大玩返樸歸真。既然是沾麵專門店,因此出品也是貴精不貴多,就是專做三款的沾麵,分別是隱世白伝、隱世黑伝以及隱世赤伝。店方是有建議食法,入鄉要隨俗,才知道人家最棒的是怎樣子。點了一客黑伝,拉麵和湯底是分開上,把湯底攪勻,再將麵條放進去,便可大啖啜吮了。把麵條吃清光,可請店員加入清湯,然後湯也是可以喝過夠的。幾喜歡這款麵條,爽口又有彈性。由於吃時才把麵加進湯內,麵條不會被浸腍,幾好。配料的筍則是爽脆,蛋是溏心美味,叉燒是軟熟,而且經燒過,各款配料,均是出色。至於湯底是混入了黑蒜,味道很濃,配合這麵,是很合拍。若嫌不夠味,更可自行下調味。大概我都是比較喜歡濃味的東西,所以這個加入了熱湯的黑伝,也很合本人口味。只恨胃納太細,怎樣也無法把整碗湯完成。
把麵條吃清光,可請店員加入清湯,然後湯也是可以喝過夠的。
只恨胃納太細,怎樣也無法把整碗湯完成。
2019-02-19
2019-02-26 401 浏览
西九龍中心以前細細個會好中意嚟呢到行街,但人大咗就愈黎愈小黎今次去完深水埗買完旅行用嘅電話卡之後,就嚟到西九龍中心懷念一下以前,順道食我未食過嘅呢間隠家拉麵工場。呢間拉麵店主要有三種味道嘅沾麵,分別係【隱世白伝】﹑【隱世黑伝】同【隱世赤伝】!店舖唔大,一個人食嘅話當然無問題,但如果兩三個人一齊黎食嘅話可能就要等一陣先可以一齊坐啦!好中意食辣嘅我以為隱世赤伝係辣味,所以就試佢 但點完餐問先知原來隱世赤伝喺蕃茄湯而唔係辣湯,拿拿林改咗做隱世黑伝 姐係黑蒜頭~枱旁邊會教你點樣食沾麵先係最好,好貼心食沾麵最好之處係唔會令到啲麵都變得好油,又同時食到果種湯底味道嘅精華!味就好濃郁,味道有小小辣,好開胃!叉燒亦都唔會太淋,份量亦好足夠!不過最後就算加咗湯個味都好濃,今次就無飲晒啲湯啦!呢三款麵仲有外賣拎返屋企煮都得!喺屋企都可以食到咁好食嘅拉麵係開心嘅!可以一試~

好中意食辣嘅我以為隱世赤伝係辣味,所以就試佢

姐係黑蒜頭~

枱旁邊會教你點樣食沾麵先係最好,好貼心

不過最後就算加咗湯個味都好濃,今次就無飲晒啲湯啦!

2018-12-22
2019-02-15 417 浏览
朋友帶我去一間好多人排隊的拉麵店,這家位於深水埗西九龍中心7字樓的拉麵店很有日本風味,地方陝陜小小的,裝潢像刻意的簡陋符合日本風,鋪頭坐滿顧客,熱熱鬧鬧的。我們三人分別叫了隱世黑伝 及 隱世白伝,黑伝應是加了醬油那款,我吃的是白伝,這是以沾麵的形式進食。湯是很濃濃的,麵條放進去才可做到掛麵的較果。湯的味道一般,麵條還可以,叉燒倒值得一讚,肉味濃,稔滑。你更可於湯中找到一片有 隱家 字體的紫菜,有點心思。朋友將湯全部飲完,我怕肥膩只能淺嘗。

2019-01-19 535 浏览
私藏了這所拉面很久,終於有機會一嘗。晚上7點多到,大概要等10分鐘。環境不太大,適合速食,人流流轉較快。隱世黑伝:上枱香噴噴。黑蒜味濃,個人覺得濃度太濃味,就算沾面有點太鹹。半熟蛋出色。麵質煙靭,但偏硬,上枱有點已經成舊,比較難弄散。隱世白伝:豬骨湯頭都有點偏鹹,但沒有黑伝那麼濃。叉燒份量多,但味道一般。魚介粉有點過多,令到湯頭有點腥味。其實店家推薦加醋入湯底一齊進食,不過本人覺得沒有很夾,所以沒有全加入。
私藏了這所拉面很久,終於有機會一嘗。

2019-01-11
2019-01-15 505 浏览
呢間拉麵小店位於西九龍中心蘋果商場入面,朋友推介下一試愛上🥰次次去都會見到人龍👨‍👨‍👦‍👦店內座位唔多,坐得比較逼。佢d凳係用咗可樂箱都幾有特色🤣呢間仲要唔收加一,性價比超高!•🍜隱世白伝($79)每次都嗌呢隻白伝沾麵(豬骨湯),佢嘅湯底超濃,麵條粗身又彈牙又爽口🥢沾湯咁食好完美🤤🤤配料方面,叉燒夠厚,半肥瘦勁好食,分量仲比出面多,跟一隻半熟蛋或溫泉蛋,我揀左半熟蛋(溏心蛋)🥚真係勁好食,係流心架😻仲有紫菜同荀都好好食👍🏻食完麵可以叫侍應加熱清湯溝返冇咁鹹咁飲🍲連湯都超好味👅————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️💫食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️💫性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️💫

🍜隱世白伝($79)
————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️💫
白伝
  • 隠世白伝
  • 溏心蛋
2019-01-14 313 浏览
偷偷早放Lunch同老公鼠去食拉麵,住港島嘅又唔係成日去深水埗。特登去食,上一次去已經一年前,仍是很回味沾麵/湯底呢嗰味道。真係好好味。我叫半熟蛋,將蛋放在麵里,一起吃嗰味道同質感一流。最後,湯加少許昆布醋飲到好滿足!
我叫半熟蛋,將蛋放在麵里,一起吃嗰味道同質感一流。
最後,湯加少許昆布醋飲到好滿足!

2019-01-11
  • 隱世黑伝
  • 溫泉蛋
  • 溏心蛋
2019-01-07 326 浏览
之前都有聽過人稱"拉麵陳"既事績,得知陳先生都引入同開左好多拉麵同沾麵店喺香港,我覺得係一件好事,因為當年確係令到好多香港人品嚐到質素更好既拉麵同沾麵。一路都聽過深水埗有間隱世既沾麵店,今次終於同朋友嚟到試下先。去到發現都真係幾隱蔽,位於西九龍中心7樓,亦有幾個人喺晚市時段等位,店內環境較狹窄。店內主打3款沾麵分別係白伝 ,黑伝以及赤伝 ,白係豬骨濃湯 ,黑係黑蒜濃湯, 赤係蕃茄 。我揀左白伝 ,即係豬骨湯底 ,麵條唔少都已經結成一餅 ,之後將一注麵放落湯中掛一掛湯再放入口 麵條掛湯力不算很強, 質感煙韌不過麵既味道較淡, 幸而湯底幾濃郁 ,充滿鹹香。 蛋幾軟熟 ,而醬油亦醃得入味 ,叉燒輕輕火炙過 ,不過肉質有點嚡 。一般沾麵湯底會做得比較鹹 ,因為唔係比你就咁飲 ,所以食晒麵之後加清湯落去剩餘既湯汁中和番再飲 ,湯底香港嚟講算唔錯,但叉燒同麵條都較普通 。隠家拉麵工場深水埗欽州街37號西九龍中心7樓7083號室

隠家拉麵工場
深水埗欽州街37號西九龍中心7樓7083號室
2018-12-15 466 浏览
隠世黑伝 $89黑蒜湯底超香濃 仲有好多蔥同芝麻 令香味勁豐富😛 麵條粗幼適中 煙韌掛湯 而且麵量超多 叉燒呈半肥瘦 入口好香豬肉味🤤另外沾麵可揀配溫泉蛋或半熟蛋 溫泉蛋會分開上 而食法我都唔太清楚😂評分:7.5/10.隠世白伝 $79白伝湯底非單單係豬骨湯 而係魚介豬骨湯 魚介同豬骨香雙互交替 兩者配合既香氣絕對唔比黑蒜湯遜色🤤🤤 檯面有樽昆布醋 加少少吊下味會更加好食👍🏻 原隻既半熟蛋流心程度一流 可惜唔知係湯底太濃定隻蛋唔夠入味 覺得味道較淡🙁評分:7.5/10
隠世黑伝 $89
評分:7.5/10
隠世白伝 $79
評分:7.5/10
隠世黑伝
十年都唔黎一次西九龍中心,朋友話上次行行下街唔覺意發現有間好隱蔽嘅沾麵叫我一齊食,反正上堂之前仲有時間,我地兩個人就去睇下什麼環境。老實講佢響格仔舖區域入面真係好難會有人發現到佢,不過通常呢D情況出現親都有D嘢~~小店座位好少,餐牌都係得3款-白,黑,紅。隠世白伝 $79我叫咗白色,我諗算係原味或醬油味嘅沾麵,由於所有order都係即叫即整,所以都要等一段頗長嘅時間,自己一個黎就悶D,唔怪得朋友要我陪啦~不過上台嘅時候強烈麻油飄香,即時胃口大增!就咁睇,佢D料多到好似碗湯麵咁,一路撈會撈出唔少食材,其實真係好足料。本身唔喜歡芝麻嘅我都被佢D芝麻吸引住,撈住醬汁食有D芝麻令口感更多元化味道都更香,你唔會覺得好油,因為每樣嘢都有存在價值,塊紫菜厚到就算浸咗一陣湯汁都係脆的~不過我最最最驚嘆係個溫泉蛋,係甜架!佢雖然流心但唔會流到好似水咁,用黎撈麵真係恰到好處,早知就追加多一粒啦~食到尾發現原來仲有好多筍,佢D筍酸酸地,去到尾食剛好可以減膩,繼續食落去。D拉麵其實都好加分,雖然好似成餅嘢咁,但入口依然好彈牙好爽,除非一次過怒堆入口,如果唔係真係會keep住咁食,應該係同新鮮淥有關。隠世黑伝

隠世白伝 $79

隠世黑伝 $89
如果鐘意食重口味的話就要食我朋友叫嘅黑色-黑蒜啦~黑不見底嘅佢,底部真係一堆食完會口臭難耐嘅黑蒜物體,朋友食得好開心,因為D麵條每一口都好惹味,而且蒜油好香,不過佢話最好唔好撈底,因為真係重口味到頂唔順,要狂飲水~~
隠世黑伝

隔離檯有叫到紅色,開頭以為佢咁紅一定辣到喊,問落先知道原來係番茄+辣,所以唔算噴火程度,大家有興趣都可以試下~~後尾我聽其他人吹水先知道有唔少明星專門逼入黎呢度食沾麵,下次一個唔小心,隔離嗰個隨時係大明星呢,哈哈哈
2018-10-22 1191 浏览
位於西九龍中心既蘋果商場入面,真的好隱閉!嚟呢度某程度上係要同老闆meter chan致敬!多謝佢帶俾我地咁多美食!位置好小好細,亦因爲如此,更有日本屋台味道!我地點了兩個黑蒜油沾麵。湯底極濃郁!內有入口即溶的叉燒、荀及半熟蛋(都可以選擇温泉蛋)枱面有昆布醋,加入少許酸味反而更吊味,沒有任何違和感。另一限定 柚子冷豚亦好出色,豚肉無膻味,配清新柚子醬汁好配。加上有大量白蔥,又夾又香!吃完拉麵可叫店員加上魚介高湯,一飲而盡,非常滿足!
位於西九龍中心既蘋果商場入面,真的好隱閉!
位置好小好細,亦因爲如此,更有日本屋台味道!
我地點了兩個黑蒜油沾麵。

枱面有昆布醋,加入少許酸味反而更吊味,沒有任何違和感。

吃完拉麵可叫店員加上魚介高湯,一飲而盡,非常滿足!
2018-10-18
  • 隱世黑伝
2018-10-18 786 浏览
話說上次同朋友食彩 其中一個話深水埗有間好食d既 咁岩呢日黎深水埗唱錢同買電話卡準備去旅行 搞掂晒d野之後就決定去試試佢講既呢間沾麵 呢個鋪頭非常唔起眼 位處蘋果商場既角落 仲要無招牌既 入到鋪頭亦見到鋪頭無咩裝修 牆身仲係裝修用既木板 櫈係用裝可樂樽既箱疊起而成 同一般專做拉麵或沾麵既鋪頭一樣 選擇唔多 有白 黑 紅揀 我就揀左黑蒜油沾麵 麵質係我鐘意個種 比較硬身 有咬口 而且掛汁 湯底方面夠晒濃 好香黑蒜油味 不過唯一既挑剔位係有少少辣味 同個湯唔係好夾

2018-09-22 1235 浏览
呢間拉麵一直都好受歡迎次次經過都排長龍難得今日經過,竟然唔駛排隊即刻試下有3款沾麵,白,黑,赤仲有期間限定嘅冷麵黎到當然要試沾麵叫咗一黑一白,半熟蛋有齊調味,同最重要嘅冰水,似足日本拉麵店裝修似日本街邊細細嘅拉麵店,幾有風味牆上貼咗沾麵食法,等食時可以睇下先先黎白,係豬骨湯將魚粉,葱,芝麻撈好再加麵落去d麵好掛湯汁!而且好煙un!忍唔住一啖接一啖咁食另外黑麵都黎到,直情見到d黑蒜油係面食落真係好黑蒜!好香!鍾意蒜嘅朋友一定唔可以錯過配料有叉燒同蛋,就一般般,冇特別驚喜最後食法係加湯,飲埋個沾麵汁其實幾好味,不過飲咗2啖飲唔落食完就明點解長期有條隊
呢間拉麵一直都好受歡迎
次次經過都排長龍
難得今日經過,竟然唔駛排隊
即刻試下
有3款沾麵,白,黑,赤
仲有期間限定嘅冷麵

黎到當然要試沾麵
叫咗一黑一白,半熟蛋
有齊調味,同最重要嘅冰水,似足日本拉麵店

裝修似日本街邊細細嘅拉麵店,幾有風味
牆上貼咗沾麵食法,等食時可以睇下先

先黎白,係豬骨湯
將魚粉,葱,芝麻撈好
再加麵落去
d麵好掛湯汁!而且好煙un!
忍唔住一啖接一啖咁食

另外黑麵都黎到,直情見到d黑蒜油係面
食落真係好黑蒜!好香!
鍾意蒜嘅朋友一定唔可以錯過
配料有叉燒同蛋,就一般般,冇特別驚喜

最後食法係加湯,飲埋個沾麵汁
其實幾好味,不過飲咗2啖飲唔落
食完就明點解長期有條隊
2018-09-19 729 浏览
位於西九龍中心的最不起眼角落,靠住實力吸引到人前來排隊。 日式裝潢,布廉懸掛系門上,卡座用盛汽水玻璃瓶既膠盤一層一層堆砌成桌椅,創新、環保、又省空間。隱世黑伝 $89,重口咪必選,香濃黑椒味,郁厚稠密既湯汁,麵質q彈,掛湯力強!日式溫泉蛋,黏滑口感,清甜柚子味!

2018-09-11 845 浏览
佢係深水埗西九龍文化中心入邊,第一次食係因為無意中去西九買野,行過見到就入去試試啦,佢位置係最入,所以經過都未必好覺,今次已經係第二次黎食﹗佢入邊裝修係好日式既,D櫈係可樂箱都幾特別,佢位置唔多,得幾張枱同埋煮食枱果邊有D高櫈位,位置都幾逼下,因為位唔多所以第二次去就等左二十分鐘先有得食。甘入去前店員會問你係咪第一次食,答係就會簡單同你講下餐牌,其實餐牌上面得3樣野食,隱世白伝即係豬骨湯沾麵,隱世黑伝即係黑蒜油豬骨湯沾麵,隱世赤伝即係辣味豬骨湯沾麵,仲有果每日限量既咖哩味,可惜每次都食唔到﹗第一次去食過隱世黑伝,黑蒜油勁香勁濃。今之就食隱世白伝,先講湯,好濃味,食得出熬左好耐先出到呢隻味,麵條係粗身好掛湯,叉燒好香好入味肉質好軟,總之就好好食啦﹗有機會會想試埋赤伝同咖哩呀﹗
隱世白伝加可樂

2018-06-10
隱世白伝加可樂
2018-09-01 727 浏览
魚介沾面係隱家最出名嘅沾面之一,其實係佢開嘅時候我已經食過一次,嗰陣時覺得面嘅湯底同埋比較濃仲有比較鹹,不過個人就覺得佔年本身就係比較濃嘅湯底,而且餐廳嘅面係非常之彈牙同埋好食,掛湯能力都幾高,叉燒嘅份量都幾多下,而且半熟蛋做得啱啱好,味道亦都唔會太過鹹,已配料來講我覺得依間拉麵店做得唔錯。今次去食嘅時候我覺得個湯底冇之前咁鹹同埋咁濃,仲有少少酸酸地嘅味道,食落去比較清新,唔知道係湯底改良咗定係今次去食先會有分別,但係我覺得比之前更加好食,如果唔鍾意比較鹹嘅湯底,今次去食嘅話我覺得有進步。雖然餐廳經常都要排隊等位,但係價錢比較合理,加上配料同埋半熟蛋嘅份量都幾多,我覺得都算係幾抵食嘅沾面之一。