2018-10-20 139 浏览
星期日三五知己聚下舊, 想搵間大家方便就腳, 又可以坐得耐的食店食晚餐, 以打邊爐為最佳選擇。這間旺角白布街66陸陸雞煲火鍋,朋友之前試過話低食, 貴價食材平價招來, 值得一食。是晚餐牌主打海鮮套餐原價338,現特價298。 雖然可以散叫其他,但看見這主打海鮮套餐的食物種類, 實在無法抗拒, 我們一行四人就食這套餐。套餐分別有兩個煲, 先嚟66雞煲, 店員即場炒幾下兜完味道香辣, 冚蓋焗一陣便可以食得。 味道方面,我們點了少少辣, 辣度啱啱好,雞肉肉質爽滑,食落香濃惹味, 未打邊爐已滿足了味蕾。食完雞煲到主角上場, 原隻龍蝦湯底, 大大隻波士頓龍蝦 做湯底,未到勁鮮甜。 龍蝦滾起約7,8分鐘後,肉身非常彈牙,肉味鮮。 之後整盆海鮮火鍋更是嚇你一跳, 大大盤材料分別有鮑魚、帶子、貴妃蚌、廣島蠔、蟶子、蜆、海蝦、魚片和蟹, 種類之多豐富到極, 味道方面當然以蟶子、鮑魚和貴妃蚌最為鮮甜無比, 只需放在火鍋湯底滾幾分鐘,肉質爽彈,加上龍蝦湯底,好正的味道。 還有其他火鍋配料, 頂級牛肩胛片、豬肉片、手打蝦丸、手打墨魚丸、手打豬肉丸、魚皮餃、水餃、雲吞、白菜豬肉餃、韓式泡菜餃、自家炸響鈴、炸魚皮

還有其他火鍋配料, 頂級牛肩胛片、豬肉片、手打蝦丸、手打墨魚丸、手打豬肉丸、魚皮餃、水餃、雲吞、白菜豬肉餃、韓式泡菜餃、自家炸響鈴、炸魚皮、菇菌雜拼盤和鮮菜藍, 咁多嘢食每人都係298蚊,真係勁超值。

自家炸響鈴好有豆味,索滿海鮮湯底嘅鮮甜味,好好食。

炸魚皮又錯,好香脆。

鮮菜藍賣相吸引,又好新鮮。

頂級牛肩胛片只需滾一陣,肉味香濃味美。

豬肉片薄薄地,食落又好滋味。

丸類方面以手打蝦丸最好食,有蝦味、又彈牙。

而餃類款款新鮮,以韓式泡菜餃最為特色,口感爽。

最後還有甜品冰雪西瓜王和綠茶紅豆雪米糍,完美一餐,十分飽,認真低食,下次吃火鍋一定是首選。

2018-10-20 36 浏览
另一半訂枱食海鮮火鍋撐枱腳,說做特價,而且近來西餐食得比較多,這裏的套餐可以食勻海鮮、雞煲、火鍋, 真是海陸空齊備,蒸或灼,悉隨專便。與老闆閒談,海鮮火鍋是按當天有什麼新鮮才會選用;另外店舖內掛了數張主題公仔畫像,生鬼有趣,造型可愛,原來是老闆的好朋友特意為他而創,其中一面牆壁更為別緻,大家可來欣賞欣賞。人生得一知己,不論開心、困擾、失意與喜樂也可一同分享,一起向前,所以遇有甚麼想不通,可多找朋友分享傾吐,或者來多兩個飯局,一食把事忘。頭盤 - 冰鎮花螺,侍應提醒因剛從冰櫃取出,需稍放一會才進食,我們索性等到火鍋時灼暖才食,有咬口鮮甜的螺肉。陸陸雞煲。侍應姐姐先查詢我們要什麼辣度,有bb辣,小辣,中辣,大辣,bb辣是沒有麻辣的,我們就選小辣。侍應哥哥姐姐每隔數分鐘便幫我們把煲裏的雞件攪勻,再焗,再煮。煮至雞件熟便告知我們可享用。雞塊剛剛熟,連雞胸都不會鞋口,不會韌,可以說是嫩滑,雞肉透出料頭香味,而且越煮越入味,小辣的辣比麻重了一點,配料如洋蔥及西椒熟透入味,真不錯。食完雞煲, 會更換另一個是龍蝦湯煲。枱面放了一個餐牌,註明每一種海鮮烹煮時間,客人可以按照這個時間,灼熟或蒸熟食物,細心
另一半訂枱食海鮮火鍋撐枱腳,說做特價,而且近來西餐食得比較多,這裏的套餐可以食勻海鮮、雞煲火鍋, 真是海陸空齊備,蒸或灼,悉隨專便。

陸陸雞煲

食完雞煲, 會更換另一個是龍蝦湯煲。
枱面放了一個餐牌,註明每一種海鮮烹煮時間,客人可以按照這個時間,灼熟或蒸熟食物,細心的服務.

煲裏面盛有一隻加拿大龍蝦,枱上有齊工具給我們弄開蝦殼,龍蝦鮮甜彈牙好味,雙鉗肉厚爽甜,試飲了兩口上湯,果真有龍蝦的鮮甜味
,粟米與蕃茄同煮,可以有多一點蔬菜。

客人大概可享用8-10款海鮮,上碟的2隻河蝦還不斷在彈跳。
貴妃蚌、大蜆肉、海蝦與河蝦鮮甜爽口。

蟶子王鮮甜不在話下,爽腍又彈牙,我們按照表上的時間焯熟,一點沒有過時。
帶子,熟的時間剛好,帶子裏面還是嫩嫩的。
廣島生蠔,比想像中的大隻,嫩滑多汁,謹記剪去黑色部分才食。
鮑魚,全晚最回味就是這個啦!灼的時間不多不少,有咬口,不硬,清甜,爽腍,鮮味。

食到這裏我們已經飽了大半,待應哥哥還上想了一碟鮮嫩牛肉與黑豚肉。牛肩甲腍,黑豚肉也很好味。
魚皮脆口;自家造響鈴,新鮮不油;雜箘不新鮮的話會發黑的,你看他們新鮮嗎?

手打八爪丸充滿八爪粒,手打蝦丸彈牙,雲吞有整隻蝦子在裏面,魚皮餃也不俗,還有新鮮的雜菌,及響鈴,食到肚都飽。
吃不完還可以打包取走,我們也不例外。3天後才有時間把食物翻煮食完,丸子、餃子仍保存味道。

青檸梳打$49
飲品不包括在套餐內,食火鍋沒有酒水是不行的,來一瓶清新的特飲,又是完滿的一餐。
2018-10-14
  • 鮑魚
  • 蟶子王
  • 帶子
  • 蝦丸
2018-10-19 26 浏览
之前食陸陸都唔見有套餐,今日行過見到有火鍋海鮮套餐,梗係要試下啦!首先食陸陸雞煲,雞煲之前食過,雞好嫩,亦都有好多配菜,成個煲都充滿香料味!食食下待應上左個冰鎮花螺,以為凍食一定鯹,但食落一d都唔鯹,軟硬度亦都適中。食完雞煲,就即刻換上龍蝦湯,裡面既龍蝦竟然係原隻上,以為咁樣龍蝦味出唔到尼,但飲個湯又好濃味,剪開龍蝦食更加係原汁原味,出乎意料之外地好食!到重頭戲海鮮火鍋拼盤,有大頭蝦、海蝦、蟶子、帶子、廣島蠔、貴紀蚌同鮑魚!樣樣都大大隻,新鮮,由其係蠔,肥美得尼又唔鯹!只係蟶子有少少沙,同埋我地自己烚耐左有d硬!所以大家烚之前要睇定各種海鮮烚的時間先(餐牌有)!之後的頂級牛肩胛片牛味重到我覺得有d’蘇’,但絕對唔可以燙太耐,咪一好好難咬!豬肉片唔錯,有d似黑毛豬味道手打蝦丸、墨丸同豬肉丸都係超級彈牙!!魚皮餃正常,而雲吞就好足料,好多蝦,仲要好爽!水餃就做得好實,可能因為太大舊肉!自家製響鈴就大大件,味道正常!炸魚皮朋友就話幾新鮮!最後仲有鮮菜籃同菇菌類拼盤,拼盤比我想像中大同多款,雖然已經分唔出咩菇打咩菇呢個餐樣樣都有得試下,其實幾抵!最岩打邊爐唔食任食,但又想樣樣試d既朋友食!

首先食陸陸雞煲雞煲之前食過,雞好嫩,亦都有好多配菜,成個煲都充滿香料味!

所以大家烚之前要睇定各種海鮮烚的時間先(餐牌有)!

手打蝦丸、墨丸同豬肉丸都係超級彈牙!!

自家製響鈴就大大件,味道正常!炸魚皮朋友就話幾新鮮!

2018-10-18 19 浏览
天氣不經不覺涼涼地,又係打邊爐的季節,旺角白布街嘅「陸陸雞煲火鍋」係少有高質火鍋餐廳呢邊其實食肆不少,但佢幾時都咁旺場,食材新鮮抵食加上服務又好,係致勝關鍵特別係呢個「陸陸雞煲火鍋海鮮套餐」298元,真係抵到冇朋友,唔試係你嘅損失,點解呀?等我一一話你知除咗座位坐得舒服之外,佢哋點餐都用咗平板電腦,入單快而準首先第一回合,先來一個雞煲,可選不同辣度,店員好細心幫你煮埋,只需坐定定等食就可以,我地就點定啤酒🍻啤啤佢,你話幾咁爽食下又搞下,滋味又惹味,朋友好緊張叫我留肚等下一Round,唔好咁快去盡好喇,食完雞煲,店員換上一個龍蝦湯底,嘩!冇花冇假,原隻龍蝦,離遠已經聞到龍蝦湯味,呢次真係食蝦有蝦味除咗龍蝦湯底之外,再送上一個海鮮拼盤,真係包羅萬有,生蠔、鮮蝦、扇貝、鮑魚、脆肉鯇、帶子⋯⋯應有盡有,點頂呀除此之外,仲有幾款靚靚牛肉,新鮮蔬菜籃,全部無比新鮮,加埋各式各樣的丸類和餃子🥟等等,我出名大食都要投哂降最後送上甜品自家製西瓜🍉冰條,好過癮好好味,食到咁飽又開心,服務又好,好值得推薦比大家
除咗座位坐得舒服之外,佢哋點餐都用咗平板電腦,入單快而準
老媽子話見天氣凍左,今晚想打邊爐,見佢中意食海鮮,search到依間見幾好評諗住試一試。見到都幾多人,仲諗住有排等,原來係有2層,環境都幾唔錯👍🏻未座低就比佢幅畫吸引左,生動有趣的畫風都幾好feel~一坐低就比左個冰鎮花螺我地試,店員仲講左句,食住先慢慢睇,so窩心。花螺幾乾身,配埋甜豉油食,唔會蓋過左螺肉的鮮味。邊食邊睇都幾盞鬼😏這就是大熱的招牌海鮮套餐👍🏻先黎個雞煲補補佢,雞肉會先炒左再上枱,之後放d配料同芫茜,燘2分鐘,我老媽話食得出用新鮮雞整,煮得幾入味,入口初時有d辣,但奇怪在越食感覺越唔辣。識食一定要食埋雞皮,都幾彈牙。食完雞煲會換煲上龍蝦湯,湯底一d都冇揸樓灘,香味夠濃郁海鮮拼盤,鮑魚係仲識旭嫁,新鮮度十足👍🏻牛肩甲片同豬肉片真係好高質,牛味香濃、豬肉片爽口,絕對抵讚。手打丸👍🏻👍🏻😋彈牙新鮮,淥一淥,吸收哂d湯嘅精華☺️仲有個鬆脆魚皮,食得出係自家炸嘅響鈴,別有一番風味最後有抹茶糯米糍同冰鎮西瓜做甜品,西瓜本身解渴,將西瓜切到細細舊雪到結冰。係打完邊爐之後食,果種feel真係好透心爽🤩對比番服務同食物高質,依個價錢係超值,下次可以搵多幾個朋友黎再食過。

見到都幾多人,仲諗住有排等,原來係有2層,環境都幾唔錯👍🏻

未座低就比佢幅畫吸引左,生動有趣的畫風都幾好feel~

花螺幾乾身,配埋甜豉油食,唔會蓋過左螺肉的鮮味。

邊食邊睇都幾盞鬼😏

這就是大熱的招牌海鮮套餐👍🏻

食完雞煲會換煲上龍蝦湯,湯底一d都冇揸樓灘,香味夠濃郁

海鮮拼盤,鮑魚係仲識旭嫁,新鮮度十足👍🏻

手打丸👍🏻👍🏻😋彈牙新鮮,淥一淥,吸收哂d湯嘅精華☺️

仲有個鬆脆魚皮,食得出係自家炸嘅響鈴,別有一番風味

2018-10-11
  • 陸陸自家炸響鈴
  • 龍蝦湯
  • 海鮮火鍋拼盤
  • 冰陣西瓜
話說開始有秋意,就好想食雞煲同火鍋,咁見到陸陸雞煲有個每人298嘅雞煲龍蝦海鮮火鍋,覺得超正就同朋友嚟試吓啦!一入到去就覺得個裝修幾靚,牆身印咗啲圖好得意,啲圖都係關於雞煲嘅!一開始呢就送咗個東風螺,凍食嘅,食落都新鮮,咁嘢飲呢就要自己另叫嘅,我就叫咗一杯特飲超大杯!之後雞煲我哋要咗個中辣,咁我同朋友都食得辣嘅,中辣就啱啱好,啲雞都炒到好香同埋啲配料都好香!食完雞煲之後,店員就好快幫我地換咗火鍋煲,個火鍋係龍蝦湯底嘅,裏邊仲有原隻龍蝦係入面真係睇落都覺得好味!咁店員就開始上其他火鍋配料啦,最主要嘅梗係個海鮮拼盤啦!之後再上咗啲手打丸、各種餃子、雜菌、魚皮、響鈴、豬肉、牛肉、蔬菜拼盤等等!咁主打我哋緊係食咗海鮮先啦,海鮮真係好新鮮,隻鮑魚仲識郁嘅,食完簡直係大滿足啦,而隻龍蝦都唔差,手打丸同啲餃都好食!最後甜品仲有冰冰西瓜同雪糕糯米糍添!
話說開始有秋意,就好想食雞煲火鍋,咁見到陸陸雞煲有個每人298嘅雞煲龍蝦海鮮火鍋,覺得超正就同朋友嚟試吓啦!

一開始呢就送咗個東風螺

雞煲中辣

原隻龍蝦及龍蝦湯底火鍋
真係睇落都覺得好味!

咁店員就開始上其他火鍋配料啦,最主要嘅梗係個海鮮拼盤啦!

最後甜品仲有冰冰西瓜同雪糕糯米糍添!

2018-10-14 163 浏览
秋風起,我地兩個麻甩女就決定食雞煲。好多友人都同我提及66雞煲幾好食,今次就試下啦!晚上嘅6點左右,暫時一桌食客都未有。好似包場甘。店內裝潢色彩鮮豔,牆上有好多設計元素,將名畫、卡通同雞煲完美作畫。今次我地兩個就叫左個$298 陸陸雞煲火鍋海鮮套餐!但呢個餐就唔包飲品。所有點餐用pad點餐,方便環保。前菜:冰鎮花螺我地用左雞煲汁沾黎食,爽。雞煲order 左中辣,雞肉大大件、惹味嫩滑。食到甘上下,侍應哥哥就會換左個蕃茄龍蝦湯底比我地打邊爐,真係原隻龍蝦包埋ga!之後就上左海鮮火鍋拼盤(蟶子、貴妃蚌、帶子、蠔、大蜆蝦有兩款、仲有上左碟仲郁緊嘅鮑魚。海鮮算大隻、味道都幾新鮮。肉都有3款,牛肩胛好重牛味,正!菇菌類特別嘅有埋大啡菇,丸類相信都係手打。食到呢度,其實真係飽左一半,仲有足料嘅餃類。魚皮好脆唔粉。菜籃整到好似盤假花甘,好翠綠!泰國大頭蝦 好鮮味,肉質彈牙。蟶子大大隻,無甩點縮水,鮮甜。最後我地差d 忘記左仲有隻龍蝦未食,拆肉放番湯食,好正!個湯底吸收晒剩話放左甘多海鮮嘅精華,湯頭味道好鮮好濃郁。埋單仲送左迷你綠茶紅豆雪糕糯米糍同西瓜冰tim埋單每人$298加1
秋風起,我地兩個麻甩女就決定食雞煲
好多友人都同我提及66雞煲幾好食,今次就試下啦!

晚上嘅6點左右,暫時一桌食客都未有。好似包場甘。

所有點餐用pad點餐,方便環保。

前菜:冰鎮花螺
我地用左雞煲汁沾黎食,爽。

雞煲order 左中辣,雞肉大大件、惹味嫩滑。

之後就上左海鮮火鍋拼盤

海鮮算大隻、味道都幾新鮮。

肉都有3款,牛肩胛好重牛味,正!
菇菌類特別嘅有埋大啡菇,丸類相信都係手打。

食到呢度,其實真係飽左一半,仲有足料嘅餃類。魚皮好脆唔粉。

菜籃整到好似盤假花甘,好翠綠!

泰國大頭蝦 好鮮味,肉質彈牙。

蟶子大大隻,無甩點縮水,鮮甜。

最後我地差d 忘記左仲有隻龍蝦未食,拆肉放番湯食,好正!
個湯底吸收晒剩話放左甘多海鮮嘅精華,湯頭味道好鮮好濃郁。

埋單仲送左迷你綠茶紅豆雪糕糯米糍同西瓜冰tim

埋單每人$298加1
  • 海鮮盤
2018-10-11 131 浏览
其實本身我真係唔太鐘意食雞煲...但無奈我老公又好鐘意wor , 所以我唯有陪佢食食食啦 ...點知...呢到太了解客人有不同口味既需求 竟然....雞煲後可以唔洗用同一個煲打邊爐...wakakakaa 正呀 !!! 仲唔係食你 ! 龍蝦海鮮餐 好正...呢到有個表比大家...海鮮要碌/steam 幾耐...唔怕未熟或者太熟啦~! 先先上既係冷盤...冰鎮花螺估你唔到, 幾鮮甜wor  ! 用花螺做開胃小食都幾重本好....老公既主菜到啦....hahaha (老公既)  唔好睇小呢個雞煲 ! 搞咩鬼野食極都仲有ga份量好多, 我叫左BB辣, 所以得好小既辣, 下次可以試下小辣, 應該會更好食 ! 雞好入味 , 唔算太肥 ! 啖啖肉, 而雞煲黎講, 其實我最鐘意食佢既配菜...onion, green pepper 都好好食 ! hahaha食緊既同時....我既主菜--龍蝦湯同海鮮拼盤上到黎啦~ 嘩...好新鮮呀 ! 鮑魚係咁郁郁下, d 蝦對腳係咁係到跑   仲有....呢個海鮮拼盤想講下佢既海鮮, 係全部都係大大隻的 !!! 同出面任食既完全冇得比 龍蝦湯係真係原色龍蝦上, 好
點知...呢到太了解客人有不同口味既需求

仲唔係食你 ! 龍蝦海鮮餐

先先上既係冷盤...冰鎮花螺
估你唔到, 幾鮮甜wor  ! 用花螺做開胃小食都幾重本

hahaha

食緊既同時....我既主菜--龍蝦湯同海鮮拼盤上到黎啦~

同出面任食既完全冇得比

龍蝦湯係真係原色龍蝦上, 好多肉 ! 膏又多!!!

鮑魚真係好大隻 ! 好爽口同鮮甜 !!!

聖子都係大大隻, 爽口甜美

仲有蝦, 大蜆, 貴妃蚌, 帶子...都係大大大隻 !!! 隻隻都係超新鮮, 冇沙 !
只有甜味同龍蝦湯味

不得不提既...仲有廣島蠔, yummy !!!!! 未算最大隻, 但真係好甜呀 !!!
唔好意思我詞缺, 我只識係咁講...好甜呀好甜呀, hahaha

唯一係個餐唔包野飲, 但...好在呢到既野飲超大杯, 好抵飲 !

跟餐仲有菇菇拼盤....值得一提既係..佢竟然用左大啡菇 ! 又係貴野黎...都真係幾落足本wor !
大啡菇打邊爐, 入唒味, 超好食 !!!

仲有不得不食既牛同豬...牛...我覺得冇豬咁好食, 牛柳粒反而竟幾香牛味 !

最後....餃餃同丸都係食唔唒要打包既.... 好好, 呢到比打包, 返屋企煮面食岩唒, 唔洗浪費食物
講真, 我幾推介呢個龍蝦雞煲餐 ! 真係大件夾抵食既朋友 !

最鐘意食佢用料真係好新鮮, 唔係呃人呀嗎 !!
  • 陸陸雞煲海鮮套餐
2018-10-11 104 浏览
天氣終於轉涼些少, 又係時候開始'烚下烚下', 有日經過呢條街, 見到開左唔少食店, 有甜品店, 韓式店, 拉鏈店, 仲有呢間火鍋店比呢個大大宣傳餐牌吸引住, 只需每位$298, 就可食到鷄煲,海鮮及其他火鍋食材呢度有套餐, 亦有散叫, 但目測全場多數人都係叫套餐!  我地當然跟大隊選擇食套餐, 之後就送上冰鎮花螺, 口感爽口!之後就到鷄煲上場, 可選擇辣度, 我地要左BB辣, 有侍應代煮, 之後再焗一陣就食得鷄煲加入大量芫茜, 洋蔥, 青椒等配料, 增加香味, 加埋惹味醬汁, 鷄件索晒醬汁, 食起黎夠晒味道完成上半場鷄煲後, 有點口渴, 當然要叫返杯凍飲解渴, 呢杯檸檬利賓立梳打, 大大杯不特止, 飲到尾時仲有冰粒, KEEP住凍感無難度!侍應會換上原隻龍蝦湯底作火鍋時間真係原隻無花假, 仲要唔細隻喎肉質爽口唔在講, 連個鉗都唔少肉架海鮮拼盤包含每日7-10款海鮮, 真係夠晒豐富蟶子夠鮮甜又彈牙, 仲要無沙, 放心食!貴妃蚌又係鮮甜唔細隻蝦都有2種, 呢款大頭蝦夠肥大, 蝦頭爆晒膏, 好香蝦味仲有我至愛鮑魚, 有成半隻手掌咁大隻, 夠晒口感, 好味呀!食完海鮮到肉類, 分別有牛,豬及

冰鎮花螺

鷄煲

侍應會換上原隻龍蝦湯底作火鍋時間

真係原隻無花假, 仲要唔細隻喎

肉質爽口唔在講, 連個鉗都唔少肉架

海鮮拼盤包含每日7-10款海鮮, 真係夠晒豐富

海鮮拼盤

蟶子夠鮮甜又彈牙, 仲要無沙, 放心食!

蟶子

貴妃蚌又係鮮甜唔細隻

貴妃蚌

蝦都有2種, 呢款大頭蝦夠肥大, 蝦頭爆晒膏, 好香蝦味

鮑魚

食完海鮮到肉類, 分別有牛,豬及牛柳粒, 肉色靚仔, 各式其色

菜藍有款菜, 梗有一款岩食

龍蝦湯底咁鮮甜, 唔駛再另加醬油已經好夠味, 至岩用響鈴及魚皮黎索湯食

火鍋又點少得菇類

丸類及餃類各一碟, 丸類似手打款式, 食落夠札實; 另外餃子中, 比較有特色係呢隻泡菜餃子, 內裏有泡菜, 肉及韓式粉絲, 幾好味!

泡菜餃子

食物一下子已經擺滿成張枱, 要食晒都唔係一件易事, 超勁呀!

最後仲有埋甜品 - 西瓜冰及綠茶紅豆雪米糯, 食完熱辣辣火鍋再有返D凍甜點, 爽晒!

海鮮拼盤
蟶子
貴妃蚌
鮑魚
想試呢間雞煲好耐喇😺今日就約咗三個朋友黎食順便慶祝生日🎂環境一流,4人可以坐一張有兩個爐既台,好闊落,又夠位放食物!👍🏼巧秒利用cupcake架裝調味料,impressive雞煲新鮮炒起,局一局食得,香到不得了,雞件幼滑,不用幾下手勢就比我地食曬!店員隨即捧上龍蝦湯底,留意❗️呢個湯既顏色係未落任何野,已經咁濃了!有原隻大龍蝦,粟米,蕃茄,唔洗講都知好飲啦!隻龍蝦我剪開左,拆曬肉,成條尾既肉都好爽口,有鮮味,好抵食呀!!呢個海鮮真係屈機,啲鮑魚仲係到旭旭下❗️隻蟹勁實肉,可惜冇影相就食左!成盤海鮮我覺得最正既係鮑魚同蟹!仲有啲蠔勁大隻!!爽!之後仲有一系列既牛肉、豬肉、水餃、菇、菜,真係成台都係野食,好開心!打邊爐梗係飲啤酒🍻開心呢個餐$298真係好抵食,海鮮好有質素,龍蝦湯愈打就愈好飲因為好多海鮮
想試呢間雞煲好耐喇😺今日就約咗三個朋友黎食順便慶祝生日🎂

巧秒利用cupcake架裝調味料,impressive

爽!

打邊爐梗係飲啤酒🍻開心

2018-10-10 21 浏览
原隻龍蝦打邊爐@陸陸雞煲 原隻龍蝦加上會郁既鮑魚打邊爐,聽落好豪,其實都係300多一點就可以! 餐廳就在旺角白布街那邊,店面看起來小小的原來入面天外有天,非常濶絡又好座,裝潢新潮 可散點或叫餐,眼見大部分的人都點這個雞煲海鮮套餐,每位$298,飲品另計 飲料有汽水啤酒,也有特飲供應 平板電腦直接下單,最有趣的是連叫伙計加湯都可以下單CALL佢來為你服務 但想講係,這裡的伙計服務超好,不用CALL也會自動來服務 店員為我們送上花螺作為前菜,味道鮮甜而不韌 我很喜歡食辣,朋友告訴我食過這裡的雞煲會一試愛上,未食之前覺得佢跨張,食過之後真係覺得無講錯!未食已經聞到陣陣香味,雞煲我點上小辣覺得味道剛好(我本人是好食得辣的,不食辣的朋友還是叫BB辣比較安心) 最重要是雞肉好入味,而且好嫩滑又無咩骨!是我印象食過最好味的一個雞煲呢! 不一會店員送上了湯底! 嘩!用上原隻龍蝦來做湯底,(我們只有兩個人)實在好豪華 滾一滾龍蝦就可以食了,其肉質很彈牙,充滿龍蝦的鮮味,而部分的龍蝦味落入湯底入面,帶點海水的咸香!用來涮海鮮真係太合拍了 不一會店員又送上時令海鮮海鮮併盤了,原來每一日
原隻龍蝦打邊爐@陸陸雞煲

飲料有汽水啤酒,也有特飲供應

但想講係,這裡的伙計服務超好,不用CALL也會自動來服務

店員為我們送上花螺作為前菜,味道鮮甜而不韌

不一會店員送上了湯底!
嘩!用上原隻龍蝦來做湯底,(我們只有兩個人)實在好豪華

不一會店員又送上時令海鮮海鮮併盤了,原來每一日供應的海鮮都會有些不同,但一樣的精彩!天呀,好豐富呀

鮑魚是會郁的!新鮮到一個點!而且好大只

煮熟了也沒有改變其SIZE,口感好軟!

大蝦!足足成只碗那麼大!爽口彈牙

珍寶級的帶子和蚌雪白無瑕

帶子食起來很鮮甜,涮的時候記緊要小心火喉,過火就會浪費食物了!

蟶子皇SIZE之大令人興奮,食起來爽口又鮮甜
食材靚實在不用做什麼,單涮熟它就能食出食材的原味~

食完海鮮就食點肉吧!這個餐還包括了一份牛肩胛,看到鮮艷的顏色都知是上貨

這個狀態最好食,帶點粉紅色,肉質食起來不會老,而牛肉本身不是很肥的那種,食起來比較健康,而且肉味很濃

另一份是豬肉,但看起來似牛肉,口感很嫩滑食起來也似牛肉

鮮響鈴,放在湯入面一下就可以食了,很香豆味,而浸了龍蝦湯的鮮響鈴味道很是濃郁

鮮魚皮!絕對可以即食,口感似薯片,咸咸脆脆

手打丸也很有誠意,包括有手打墨魚丸,尤魚丸和豬肉丸,食起來入面有粒粒的墨魚粒咁,感覺很天然,而且口感也很彈牙

還有一系列的水餃和雲吞,都是真材實料

菇盤上包括了多款菇,而且好新鮮,我喜歡一開始就放入湯底,煮上一段時間,令其吸盡湯底的味道,食起來更滋味

菜籃也很豐富,吸盡鮮味的龍蝦湯底令菜蔬更滋味,雖然已經很飽,也不知不覺清晒!

每位都是$327.8,實在好抵食呀

埋單後店員為我們送上冰凍的西瓜和雪米滋做甜品,為這餐劃上完美的句號
2018-10-09 82 浏览
天氣開始稍涼, 自然令人諗起雞煲打邊爐, 今晚約咗個朋友去我其中一間最鍾意嘅雞煲食晚飯, 堅餐廳宣傳緊一個雞煲海鮮套餐,即刻試一試佢先。首先講下個套餐有咩嘢食,先嚟前菜冰鎮花螺, 爽口又甜開胃一流。 跟住到雞煲, 唔似平時啲雞煲咁一味得個辣字,陸陸雞煲嘅雞麻辣味香味並重,而且雞肉嫩滑又入哂味,非常惹味。食完雞煲後就煲打邊爐,打邊爐湯底係龍蝦湯, 手臂咁長嘅龍蝦淆製而成嘅湯,非常鮮甜,龍蝦肉又爽又甜又彈牙,一流! 個海鮮拼盤真係不得了總共有八種唔同嘅海鮮, 分別有聖子皇,鮑魚,貴妃蚌,虎蝦,廣島蠔,帶子,花甲同鯇魚,份量非常多,而且係勁新鮮,隻鮑魚黎到果時仲係郁下郁下既。味道都非常出色,尤其聖子皇同鮑魚都大大隻勁鮮甜,同個龍蝦湯簡直係絕配。 上埋火鍋配料,火鍋配料同樣豐富, 手打蝦丸墨丸豬肉丸有誠意都用料十足,4款唔同既餃都皮薄餡靚,牛肩片豬肉片都好好味,菇同菜都新鮮。最後送埋甜品,貼心呢一餐非常滿足,份量豐富得又有多重既味覺享受,無食一排陸陸雞煲依然出色,入冬後要再食多d。

首先講下個套餐有咩嘢食,

先嚟前菜冰鎮花螺, 爽口又甜開胃一流。

食完雞煲後就煲打邊爐,打邊爐湯底係龍蝦湯,

最後送埋甜品,貼心

2018-09-25 524 浏览
仲週末又係食大餐嘅時候!約埋老友一行四人去咗食雞煲打邊爐!每位$298,嘢飲另計,價錢都OK!雞煲可以揀唔同辣度,我哋揀咗少辣,已經好惹味!個雞煲上台之後侍應會煮下佢,搞下等佢唔好癡底,再過一陣就食得!一揭蓋已經聞到好香嘅味道!啖啖肉好滋味!而且雞肉真係好嫩滑、好夠味食完雞煲,可以加湯打邊爐;另外仲有一個龍蝦湯底打邊爐!真係有原隻龍蝦係個湯入面!而且隻龍蝦一啲都唔細隻,而且仲要係好多膏,超級正呀好,講返打邊爐嘅重頭戲!勁量海鮮拼盤!有成8款海鮮每款份量都唔少!蝦、生蠔、蚌個啲一人仲有兩隻!海鮮每樣都選料上乘,啲蝦真係好爽口彈牙廣島蠔又係好正,size夠大夠飽滿,煮完都唔會點縮水。除咗海鮮,個套餐仲包左好多其他嘢!轉眼間成枱就擺滿嘢食!超級豐富!仲有一大碟餃!真係要大胃王先食得晒中間最大嗰四隻係泡菜餃,味道幾特別,飽都唔好錯過!套餐雖然唔包飲品,但呢度嘅飲品都幾抵!鮮榨西瓜汁超大杯!消暑一流埋單每人唔使$400,飽到上心口,大家都好滿足
仲週末又係食大餐嘅時候!
約埋老友一行四人去咗食雞煲打邊爐!

每位$298,嘢飲另計,價錢都OK!

雞煲可以揀唔同辣度,我哋揀咗少辣,已經好惹味!

一揭蓋已經聞到好香嘅味道!

啖啖肉好滋味!而且雞肉真係好嫩滑、好夠味

食完雞煲,可以加湯打邊爐;另外仲有一個龍蝦湯底打邊爐!

真係有原隻龍蝦係個湯入面!

而且隻龍蝦一啲都唔細隻,而且仲要係好多膏,超級正呀

好,講返打邊爐嘅重頭戲!

勁量海鮮拼盤!
有成8款海鮮

每款份量都唔少!
蝦、生蠔、蚌個啲一人仲有兩隻!
海鮮每樣都選料上乘,啲蝦真係好爽口彈牙

廣島蠔又係好正,size夠大夠飽滿,煮完都唔會點縮水。

除咗海鮮,個套餐仲包左好多其他嘢!

轉眼間成枱就擺滿嘢食!超級豐富!

仲有一大碟餃!真係要大胃王先食得晒

中間最大嗰四隻係泡菜餃,味道幾特別,飽都唔好錯過!

套餐雖然唔包飲品,但呢度嘅飲品都幾抵!

鮮榨西瓜汁超大杯!消暑一流

埋單每人唔使$400,飽到上心口,大家都好滿足

2018-09-22
2018-09-22 416 浏览
都仲未入冬,我又無故想起雞煲。 放工會經過旺角, 咁啱朋友打嚟想 約食飯。 我地去咗陸陸雞煲, 之前舊同學聚餐去過, 食物質素唔錯㗎尤其是個雞煲, 個個都慕名而去, 不過就係難搵位囉。餐廳喺白布街嗰頭都幾多嘢食好熱鬧。 依家做緊雞煲海鮮火鍋套餐, 只係每位$298。 兩眼立刻放光, 因為個餐牌包括好多海鮮同我哋必食嘅item !餐廳樓高兩層, 裝修牆壁顏色鮮豔豐富。先嚟嘅冷盤小食-冰鎮花螺。 唔會韌,幾爽而且带甜。陸陸雞煲, 我們選了bb級辣, 打開煲蓋香噴噴, 自家秘製醬汁非常惹味, 覺得可以 小辣, 會令雞煲嘅肉更鮮香。 每件雞都吸滿醬汁的精華。 食完雞煲輪到另一主角出場-- 生猛龍蝦湯。 原隻龍蝦放入淆好嘅龍蝦湯, 鮮甜嘅程度喺呢一刻只係想不停咁飲湯。 店員教路先取起龍蝦在再拆解, 絕對需要動用工具。 龍蝦肉又甜又爽弹, 蟹鉗部分更加厲害。海鮮拼盤出場。 有廣島蠔,貴妃蚌,龍躉片,鮮鮑魚,大海蝦大頭蝦, 蟶子同蜆。 款款賣相新鮮。蟶子尤其鮮甜, 海蝦勁新鮮, 留意另外亦有一款係淡水大頭蝦, 裏面勁多蝦膏! 鮑魚亦鮮甜彈牙。呢個時候嘅湯底 充滿海鮮嘅精華同龍蝦嘅 味道, 鮮甜到不得

餐廳樓高兩層, 裝修牆壁顏色鮮豔豐富。
先嚟嘅冷盤小食-冰鎮花螺。 唔會韌,幾爽而且带甜。

陸陸雞煲, 我們選了bb級辣, 打開煲蓋香噴噴,

蟹鉗部分更加厲害。

呢個時候嘅湯底 充滿海鮮嘅精華同龍蝦嘅 味道, 鮮甜到不得了
。 已經半飽了, 各種各樣火鍋配料陸續送上。

牛肩胛軟嫩富牛味, 牛肉粒油花豐盛,柔軟得來亦好有口, 啖啖滋味。

豬肉片薄切得嚟都好有咬口。

菇茵拼盤擺得好靚亦有 花心思修飾, 切得好靚。

蔬菜籃好別緻, 都係砌到好靚。
通菜,油麥菜,西生菜,旺菜, 應有盡有。

自家製嘅炸響鈴絕對不要錯過! 係熱辣辣炸起, 隔了一會仍然係脆身。 魚皮又大塊厚身又夠脆,正!
仲有墨丸,蝦丸同豬肉丸。 全部都是人手自家打製, 爽口彈牙!

五寶餃包括魚皮餃,雲吞,水餃,白菜豬肉餃, 韓式泡菜餃, 非常豐富。
白菜豬肉餃餡料豐富, 韓式泡菜餃少少辣辣地,泡菜味都好出, 幾特別。

套餐並不包括飲品, 我們都各自叫了汽水和薑啤解解渴。

最後店員拿了一些西瓜冰出來。 係真正把西瓜雪成冰, 雖然凍到牙都痺,但係確實解渴, 再加好似綠茶嘅雪糕糯米糍, 味覺為之清新ㄧ下。
2018-09-17 58 浏览
落雨天嘅晚上去到旺角食雞煲同打邊爐,一樣坐無虛席,全因呢度美食夠滋味! 兩人火鍋太餐之前,先有呢個陸陸雞煲,上枱時香氣撲鼻,嫩滑嘅雞件加上微辣嘅味道,以及香蔥蒜頭等配料,當然夠晒惹味,正正係大家最佳開胃前菜。接著嚟到嘅火鍋,有原隻龍蝦做湯底,先嚐一口龍蝦湯,鮮甜味濃,龍蝦蝦膏亦豐滿,相信無人可以抵抗到呢種美味誘惑。而海鮮拼盤當然亦吸引: 有貴妃蚌、鮑魚、蟶子、帶子等等,夠晒豪華。而且款款海鮮都夠晒新鮮,充滿質感嘅鮑魚,彈牙口感令人難忘; 蟶子、貴妃蚌等貝殼類海產亦無雜質,入口滿滿鮮甜海鮮味道!而食肉方面亦無令人失望,牛肩胛片亦滿滿香濃牛肉味道,入口極之嫩滑; 而豬肉片亦選料新鮮,帶有豬肉嘅爽勁口感! 而各款肉丸亦值得推介,手打蝦丸、墨丸都有令人滿足嘅彈牙口感,加上足料嘅餡料,令人食得滿足!

2018-08-29