2018-10-09 82 浏览
天氣開始稍涼, 自然令人諗起雞煲打邊爐, 今晚約咗個朋友去我其中一間最鍾意嘅雞煲食晚飯, 堅餐廳宣傳緊一個雞煲海鮮套餐,即刻試一試佢先。首先講下個套餐有咩嘢食,先嚟前菜冰鎮花螺, 爽口又甜開胃一流。 跟住到雞煲, 唔似平時啲雞煲咁一味得個辣字,陸陸雞煲嘅雞麻辣味香味並重,而且雞肉嫩滑又入哂味,非常惹味。食完雞煲後就煲打邊爐,打邊爐湯底係龍蝦湯, 手臂咁長嘅龍蝦淆製而成嘅湯,非常鮮甜,龍蝦肉又爽又甜又彈牙,一流! 個海鮮拼盤真係不得了總共有八種唔同嘅海鮮, 分別有聖子皇,鮑魚,貴妃蚌,虎蝦,廣島蠔,帶子,花甲同鯇魚,份量非常多,而且係勁新鮮,隻鮑魚黎到果時仲係郁下郁下既。味道都非常出色,尤其聖子皇同鮑魚都大大隻勁鮮甜,同個龍蝦湯簡直係絕配。 上埋火鍋配料,火鍋配料同樣豐富, 手打蝦丸墨丸豬肉丸有誠意都用料十足,4款唔同既餃都皮薄餡靚,牛肩片豬肉片都好好味,菇同菜都新鮮。最後送埋甜品,貼心呢一餐非常滿足,份量豐富得又有多重既味覺享受,無食一排陸陸雞煲依然出色,入冬後要再食多d。

首先講下個套餐有咩嘢食,

先嚟前菜冰鎮花螺, 爽口又甜開胃一流。

食完雞煲後就煲打邊爐,打邊爐湯底係龍蝦湯,

最後送埋甜品,貼心

2018-10-07