2009-03-09 12 浏览
同老公2人去食, 唔駛等有位! 一坐低有人攞餐牌來, 但餐牌上竟冇價錢, 奇怪!! 未見過一間食市的餐牌冇價錢! 點左一碟鵝腸及九菜豬紅及2碗粥, 點知落單的人(應該係老闆)覺得我地叫野食少, 黑面喎!!!!!! 本來諗住如果食物的味道ok既的話, 會約埋朋友一齊來食, 點知咁的態度, 以後咪駛旨意再幫襯呀!!!! 你以為得你一間有得食呀? 真係未試過去食飯要受人氣!!! 不知所謂!!!!!

2009-03-07
  • 唔好幫襯佢呀!!!!
2009-03-07 380 浏览
“陵發“是一間與玩具朋友們常到的地方之一, 及後發展到經常與數朋友聚舊的地方. 喜歡這裡地道與及滿有80年代的感覺, 而且店子算是乾淨光猛! 作為潮州式的打冷店, 價錢平民向但水準甚高, 比起很多地方吃到的更地道, 也是最好吃的一間.基本上這裡所有的食物也是必吃的!!以下是我的小評:韭菜豬紅: 比平常車仔麵店吃的大粒小小, 爽品及滿有味道的, 油的份量雖然多了點點, 但好吃的就不是健康的啦!!炆鳳爪:非常入味, 骨與皮肉很容易分開及淋身, 送粥送飯也非常識合.大腸拼墨魚:大腸入味十分清潔. 墨魚爽口彈牙.支竹: 其實從來都無check 佢的全名, 係有一次見隔離檯有叫就問伙記, 但就變左每次必吃的食物, 因為支竹實在太入味, 加上小小豬肉與冬菇, 送酒一流!!滷水鵝件:鵝片與鵝件的分別主要是鵝片沒有骨.大家看到的下圖是我們 較喜歡吃的鵝件(有骨). 吃過幾次都發現鵝件味是比較重的!蠔仔粥:通常都會叫一大窩:下面張相只是用來比較一下. 這裡吃到的“蠔仔“實在是太大粒了!吃時真的十分爽口及新鮮, 另蠔仔粥的用料也非常豐富, 方魚及肉碎把蠔味與粥味帶出得剛剛好!煎蠔餅: 這裡煎的蠔餅我覺得與

基本上這裡所有的食物也是必吃的!!以下是我的小評:

大腸拼墨魚:大腸入味十分清潔. 墨魚爽口彈牙.

煎蠔餅: 這裡煎的蠔餅我覺得與出面吃到的有小小不同, 這裡的炸粉比較小相對地較鬆化及脆. 最欣賞的當然是大大粒及用足料的蠔仔啦!!

大眼雞:是我吃過最好吃的一間, 比新光的更入味, 魚肉嫩滑, 點些黃油同吃更美味!
  • 煎蠔餅
  • 大眼雞
  • 蠔仔粥
  • 滷水鵝件
2009-02-23 19 浏览
昨晚要去太子, o係 openrice 搵下有咩介紹, 搵到呢暑潮州店 2個人叫左個 $50 蠔仔粥, 煎蠔餅 同 鵝片, 好好味呀! total $165, 抵食!蠔仔粥 - 肥美蠔仔, 味道一流, d 方魚鬆化唔硬 (平時我都會畢走d方魚)鵝片 - d鵝肉唔算嫩滑, 不過有鵝味, 墊底d豆腐皮香肉滑 煎蠔餅 - 好厚身, 但係唔會好厚粉, 入面好多蠔, o個面好鬆化好脆 (so far, 係我食過最好食既煎蠔餅)以往o係九龍, 想食潮州菜, 淨係識去九龍城南記, weekend等好耐, 食物水準好飄忽, 估唔到更加就腳o既太子, 有間咁好味o既舖頭, 梗係轉會!

(so far, 係我食過最好食既煎蠔餅)

2009-02-19 6 浏览
雖然去過好多次, 不過老實說, 真係唔知每樣野幾多錢, 不過佢既蠔仔粥及蠔餅真係好正.今天雖然好肚餓,不過只係叫左3樣野就飽到食不下1.蠔仔粥 - 每次必叫, 因為d蠔仔大粒及d湯好味, 不過今天太多pepper啦2.鵝片豆腐底 - 鵝片好鞋, 及豆腐 (今天好乾wor個豆腐)3.九菜豬紅 - 實在太好味啦, 本來已戒豬紅的我, 因我食了一小塊之後, 己立即上隱, 我差不多一個人食曬成碗呀. 現在後悔中,因為碗野都幾多油架 ............................4.cream soda 一枝埋單都係$165-suggestion : 其實黎陵發最好一大班人食, 因為可以叫多好多樣野.
今天雖然好肚餓,不過只係叫左3樣野就飽到食不下
4.cream soda 一枝
埋單都係$165-

• 蠔餅/蠔仔粥
2009-02-16 11 浏览
未食過打冷,睇到呢度介紹於是和同事2個人去食。好彩早到,貌似剛開鋪不久,坐低一陣人潮陸續湧現!地方都光猛同乾淨,D menu 唔會油淋淋。食物都只係分左某幾類,比坊間其他鋪頭少選擇。有滷水類,海鮮(好似得烏頭,炒蜆),一D 小菜例如酸菜拼紹醬肉。我地叫左大家都誠意推介的蠔餅,韭菜豬紅,煎牙帶魚。蠔餅來到時仲聼到喳喳聲,好脆,好大塊!點埋魚露一流!蠔仔全部大大隻,好豐滿,啖啖肉!正!因爲得兩個人食,食到嘔gum 制,太多喇!塊餅頗重胡椒味,可能煎餅時D 胡椒粉撈唔勻?每逢有蠔餅出,我都聞到好大陣胡椒味。韭菜豬紅比想像中大碗,雖然好多油,我要多個碗倒油,不過食飯都預左啦!有近半碗係韭菜,半碗係豬紅,好惹味~Yummy!!!煎牙帶魚亦都好脆香口,份量都算多,可以唔點醬食,都係即叫即煎,唔會令人覺得好肥膩,不錯!服務態度好好,我同同事吹左好耐水都無逼我地走,不過我地都叫多兩支可樂飲,好似齋坐好樣衰,哈哈!好多人點支竹羊腩煲,我都想試,有好多生菜!冬天限定,過左就無啦~希望下次去仲有。會再幫襯!
未食過打冷,睇到呢度介紹於是和同事2個人去食。
我地叫左大家都誠意推介的蠔餅,韭菜豬紅,煎牙帶魚。
會再幫襯!
  • 煎牙帶,蠔餅
2009-02-14 17 浏览
是晚睇完戲,朋友介紹去打冷,心想沒所謂,都是旺角罷了....行吓行下,行到去荔枝角道帝京果邊,周邊店舖都關上了,靜靜的,真係咁好食嘅咩?行到去,原來有三間舖,都好大間,隔局只是一間室內大排檔,店員都有大排檔feel,大圓檯,圓凳,很有風味呢!牆身雪白的,只是排上「請勿猜枚」,並沒有一般嘅食物介紹...推介等等......而餐牌呢?只有一張過了膠嘅菜單,一張過,只寫上了有咩嘢食,價錢呢?sorry,係冇架!我哋一行五人點了:凍烏頭:yummy,好滑,煮得剛好,魚身肥美,有黃油!強烈推介!一窩蠔仔粥:木魚碎,飯粒加上蠔仔都好足料,蠔仔都好脹卜卜,好滑。煎蠔餅(細):蠔仔又係大大隻,但漿頗厚,但唔太油膩韭菜豬紅:豬紅大大件,加上炸蒜粒,勁正卤水鵝比:少少失望,鵝肉頗肥,而且本想點鵝片,可惜售罄!豆腐拼墨魚大腸:豆腐都幾嫩滑,可惜於底部吸咗好多豉油,好喊囉!腐乳唐生菜:ok,大碟!再加了五枝可樂很可惜是晚沒帶備相機,下次一定影個夠呢!埋單叫伙記阿叔,口中唸唸唸唸,其實係計緊數,不需計算機,不需數手指,埋單$400,一定整個齊頭數,每人才$80元,餐牌冇價錢亦沒有所謂吧!

我哋一行五人點了:

煎蠔餅(細):蠔仔又係大大隻,但漿頗厚,但唔太油膩

韭菜豬紅:豬紅大大件,加上炸蒜粒,勁正

卤水鵝比:少少失望,鵝肉頗肥,而且本想點鵝片,可惜售罄!

腐乳唐生菜:ok,大碟!
再加了五枝可樂
很可惜是晚沒帶備相機,下次一定影個夠呢!
2008-12-27 99 浏览
這店子在我讀小學時就常經過, 這也是我第一次光顧。一家三口踏入店子, 即點了大眼雞魚一條菜一碗﹝不知叫什麼, 只知要煲腍才好吃﹞滷水鵝片一碟蠔餅一碟白飯三碗 粥一碗味道方面不怎樣倒是那飯香讓我想起故鄉的味道吃著吃著......真的想回鄉一趟.....而這裏, 只此一次便足夠不划算!
這店子在我讀小學時就常經過, 這也是我第一次光顧。

一家三口踏入店子, 即點了
大眼雞魚一條
菜一碗﹝不知叫什麼, 只知要煲腍才好吃﹞
滷水鵝片一碟
蠔餅一碟
白飯三碗
粥一碗

味道方面不怎樣
倒是那飯香讓我想起故鄉的味道

吃著吃著......
真的想回鄉一趟.....

而這裏, 只此一次便足夠
不划算!

大眼雞
滷水鵝片
2008-09-26 41 浏览
太好食啦!!!~~~ 上個星期我和男友來了這𥚃打冷和吃小菜,這裹的食物真的很好吃,但當然環境就...不過愛吃的人又怎會被這種理由而受影響呢? 那是我和男友第二次來,第一次是和姐姐及她的友人們一起去。記得上次吃的蠔仔粥真的很好吃,令我一試難忘,於是這次我倆又叫了來吃。我倆這次叫了: 1.蠔仔煎-跟本是大蠔餅!蠔又新鮮又大粒,蛋是脆脆的,十分好吃! 2.蠔仔粥-蠔仔又是大蠔, 尺寸大到連旁邊的客人遠遠看到也說:「嘩!下次叫蠔仔粥嚟食下先,咁大粒喎!」 3.腐乳通菜- 熱熱的,又新鮮,現在想到也想吃! 4.𣾀泉啤酒-清清的,又够凍,不過味道是淡淡的,最適合女士們喝! 四樣加起來才110,本來很想叫大眼魚但真的吃不下了,不過和姐姐去的那一次也有吃,十分好吃!大家一定要去呀!
𣾀泉啤酒
腐乳通菜
蠔仔煎
𣾀泉啤酒
腐乳通菜
蠔仔煎
2008-09-16 42 浏览
因為正係我同老公兩個人去食,所以只叫蠔仔粥,豬腸和鹵水鵝片,碗蠔仔粥真係超正,入面啲蠔又大又肥美,味道一流,回味無窮豬腸又唔係好多肥羔,軟軟的,好味鹵水鵝片好多肉,又有豆腐做底, 正~如果多啲人食叫多啲嘢仲好,食過呢間之後, 都唔想再幫襯其他潮州鋪頭喇
因為正係我同老公兩個人去食
,所以只叫蠔仔粥,豬腸和鹵水鵝片,

碗蠔仔粥真係超正,入面啲蠔又大又肥美,味道一流,回味無窮

豬腸又唔係好多肥羔,軟軟的,好味
鹵水鵝片好多肉,又有豆腐做底, 正~

如果多啲人食叫多啲嘢仲好,

食過呢間之後, 都唔想再幫襯其他潮州鋪頭喇
豬腸
鹵水鵝片
豬腸
鹵水鵝片
2008-07-29 24 浏览
08.07.25 (五) 落咗堂又搵食決定去打冷 今次同溫氏伉儷黎,天氣熱熱地坐正門前風閘位又唔覺熱反而大風又涼 重溫好味既鹵水鵝﹑蠔餅﹑蠔仔粥 & 新試菜式 鳳爪拚豆腐﹑蜆仔肉拚咸菜﹔今次蠔仔比上次仲大隻一樣咁白咁滑,大到咁就黎要改名為肥蠔粥 其實傳統叫蠔仔粥,都應該唔好咁大隻比較好鳳爪淋豆腐滑兼且仲好入味 蜆仔肉咸菜都唔錯,粒粒新鮮軟軟唔硬又冇夾雜碎殼,以前到其他打冷舖食蜆仔肉,多數粒蜆仔個邊都有D硬而且仲唔會新鮮﹔咸菜略甜但亦好味。連一碗白粥&兩支啤酒 埋單 $250
08.07.25 (五) 落咗堂又搵食決定去打冷

今次蠔仔比上次仲大隻一樣咁白咁滑,大到咁就黎要改名為肥蠔粥

其實傳統叫蠔仔粥,都應該唔好咁大隻比較好

鳳爪淋豆腐滑兼且仲好入味

多數粒蜆仔個邊都有D硬而且仲唔會新鮮﹔咸菜略甜但亦好味。

連一碗白粥&兩支啤酒 埋單 $250
  • 鳳爪﹑豆腐﹑蜆仔肉
2008-07-25 33 浏览
朋友介紹我去, 食過會翻尋味第二次去, 尋日食完, 都係覺得咁好食!蠔餅 ~ 好好食, 蠔仔大大粒, (暫時黎講, 係我食過最好食既!!!)蠔仔粥 ~ 足料!!! (其他已經唔使講啦) 蠔好多...食得好滿足!!三寶(咸酸菜+花生+菜保) ~ 咸酸菜醃得好好食甜甜地, 菜保少少辣好惹味, 花生好脆, 送粥 一流!韮菜豬紅 ~ 豬紅爽口惹味南乳豬手 ~ 豬手燜得岩岩好, 有o趙頭, 連d花生都好好味大眼雞 ~ 我覺得佢比你點果個汁先係主要, 記住食多d汁鵝掌翼 ~ OK啦, 可能我唔係好鍾意有骨既野食豬腸并生腸 ~ 豬腸好淋好好食, 好似細果食既味道, 而家好少食得到環境似大排檔, o係室內光猛+有冷氣, 叫企理!幫我點菜既叔叔成日笑笑口, 動作又快, 好有80年代并傅feel...哈哈哈我下次夜收工會去飲埋啤酒..辛苦完一餐..好想食一餐好食既慰勞下自己..鬆下..我見佢地啤酒好抵..$10支擺d好食既野入口..原來感覺係咁開心既!!哈哈~~
朋友介紹我去, 食過會翻尋味
第二次去, 尋日食完, 都係覺得咁好食!

韮菜豬紅 ~ 豬紅爽口惹味
大眼雞 ~ 我覺得佢比你點果個汁先係主要, 記住食多d汁
鵝掌翼 ~ OK啦, 可能我唔係好鍾意有骨既野食

環境似大排檔, o係室內光猛+有冷氣, 叫企理!

擺d好食既野入口..原來感覺係咁開心既!!哈哈~~
  • 蠔餅、豬腸
2008-07-12 10 浏览
睇OR食評,見呢間野好似好掂,即空管去試試。點知...同相像中有好大出入,並不是那麼出色。鹵水鵝片:鵝片好鞋,咸度適中,鹵水味也夠。反而墊底的豆腐就好滑,花生也炆得炆。鵝腸拼墨魚:兩者都係淡而無味,鵝腸是急凍貨,不肥美又無味。墨魚片也不好食,無鮮味又唔入味。咸菜苦瓜排骨湯:呢個叫做幾好gar lar~夠熱,苦瓜夠苦又夠淋;咸菜又夠淋又不會太咸;排骨炆得淋,不會只得骨而無肉,幾好。蠔餅:呢個完全唔掂,炸得太過肥膩。蠔仔雖然大粒,但大粒的竟然有點未炸得熟,terrible~炸醬也厚,絕對不值一試。整體黎講係有點失望,此店乃一間普通到唔普通ge打冷店,仲有大把好食過佢。
睇OR食評,見呢間野好似好掂,即空管去試試。
點知...同相像中有好大出入,並不是那麼出色。

鹵水鵝片:
鵝片好鞋,咸度適中,鹵水味也夠。
反而墊底的豆腐就好滑,花生也炆得炆。

鵝腸拼墨魚:
兩者都係淡而無味,鵝腸是急凍貨,不肥美又無味。
墨魚片也不好食,無鮮味又唔入味。

咸菜苦瓜排骨湯:
呢個叫做幾好gar lar~
夠熱,苦瓜夠苦又夠淋;咸菜又夠淋又不會太咸;
排骨炆得淋,不會只得骨而無肉,幾好。

蠔餅:
呢個完全唔掂,炸得太過肥膩。
蠔仔雖然大粒,但大粒的竟然有點未炸得熟,terrible~
炸醬也厚,絕對不值一試。

2008-07-09 25 浏览
08.06.30 同楊太去咗香工又同楊生&主去鴨記買補品,駕車就順便黎太子打冷。附近有錶位尚算方便。幾個舖相連有點似深水埔豬潤麵檔,不過間舖就大得多。晚市時間幾近坐滿人,只剩一張大枱(估八人都夠坐),四人都俾張大枱我地 枱面得一張冇价錢菜牌,咁點好...就嗌例牌餸︰鹵水鵝﹑蠔餅﹑蠔仔粥﹑九菜豬紅﹑生腸墨魚﹑炒蜆 & 白粥白飯大啤各一解說︰鹵水鵝脾花生底,鵝肉好滑鹵水味好香冇"騷"味,連我對鵝冇乜興趣既都覺唔錯 蠔餅熱辣辣,外皮好脆好多蠔仔,必食 蠔仔粥 (唔記得咩size只記得佢話$50) ,蠔仔又多又大隻,粥面放咗D炸干蒜片,令個粥生色不少,好味必食 生腸墨魚係好新鮮,但冇黎味道,可以不吃﹔豉椒炒蜆麻麻地,應該係烚完至上鑊兜返個汁,個汁係OK既但蜆就唔入味﹔九菜豬紅...因我唔吃的...冇意見~ 不過佢地三位朋友都話好味 整體食品唔錯,可再來幫襯﹔之不過環境好嘈完全傾唔到計。埋單 HK$290 (价錢合理)
08.06.30 同楊太去咗香工又同楊生&主去鴨記買補品,
駕車就順便黎太子打冷。附近有錶位尚算方便。
幾個舖相連有點似深水埔豬潤麵檔,不過間舖就大得多。

枱面得一張冇价錢菜牌,咁點好...就嗌例牌餸︰
解說︰

蠔餅熱辣辣,外皮好脆好多蠔仔,必食

令個粥生色不少,好味必食

生腸墨魚係好新鮮,但冇黎味道,可以不吃﹔

整體食品唔錯,可再來幫襯﹔之不過環境好嘈完全傾唔到計。
埋單 HK$290 (价錢合理)
蠔仔大大粒 蠔仔粥必食
烚蜆 不是炒蜆
香脆蠔餅必食
餐枱上的一角
香脆蠔餅必食
餐枱上的一角
  • 蠔仔粥﹑蠔餅﹑鹵水鵝
2008-06-14 4 浏览
雖然住得近, 但唔行開果頭, 真係唔知有間咁O既店係度呢。叫左個蠔粥、蜆仔、辣蜆、鵝腸/鴨腎、白菜等,全部都足料兼入味,不會太油, 份量又好足, 差不多係食過O既打冷裡面最好O既。真係幾多人咖, 不過地方大, 好快搵到位。
雖然住得近, 但唔行開果頭, 真係唔知有間咁O既店係度呢。

真係幾多人咖, 不過地方大, 好快搵到位。
2008-04-17 6 浏览
一行四人打完波,老公提議去陵發打冷,所以立即飛的落太子,一同司機講話去近旺角維景酒店個間打冷舖,個的士司機就話知係邊,陵發真係相當出名~叫了三個餸,分別是豉椒灼蜆、蠔餅、鵝片,味道唔錯~仲叫了兩飯兩粥,d粥好綿好正!雖然舖面完全冇裝修,但地方都好光猛乾淨!能在這區開業成30年,陵發真的不簡單啊~唯一不好就是餐牌冇價錢啦,感覺好似唔係好老實咁(但其實唔係貴)

叫了三個餸,分別是豉椒灼蜆、蠔餅、鵝片,味道唔錯~
仲叫了兩飯兩粥,d粥好綿好正!

雖然舖面完全冇裝修,但地方都好光猛乾淨!

能在這區開業成30年,陵發真的不簡單啊~