2012-12-03 84 浏览
星期四,七點左右到達,地下已經全滿,但尚未有人等位,職員指示我們兩人到二樓。太肚餓了,事不宜遲點菜。蠔餅:一大塊金黃色的蠔餅,好鬆化的蛋漿,大隻的蠔仔被炸成剛剛熟的狀態,真的好味道。只是兩個人食的話有點太多,會覺得漏。鵝腸豬小腸墨魚三拼:從未食過如此美味的打冷,潔淨的鵝腸、豬小腸和墨魚,爽脆有咬口,入口即溶,食多多都不夠。最畫龍點睛莫過於隨上的辣椒油,是真正的香辣!讓鵝腸沾上辣椒油,那種配搭,oh不能形容,簡直是人間美味!鵝片:滷汁入味,不過鵝片略嫌乾了點,可能是切片後放久了……墊底的豆腐反而不錯!我們每人還要了一碗白粥,的確很綿,但個人認為它不算特別。為了腸,要encore。

太肚餓了,事不宜遲點菜。

2012-11-29
2012-11-29 88 浏览
實不相瞞,我是看了電視介紹才去吃的,電視拍得它的白粥好好吃第一次去,節目剛播出不久,過了晚飯時間還排哂長龍有一張員工稱為VIP位的小桌,就在大雪櫃前面坐在那兒可聯想溫差極大我還是耐心一點,等非VIP的桌子好了等了20分鐘左右,可坐下了,餐牌是沒有價錢,在這情況下,OR發揮作用看看食評便大概有預算當然,這情況下還是不要叫凍蟹了好像最出名是蠔仔類產品便叫了蠔餅、蠔仔粥、鵝片還有春菜它的蠔仔一點也不像蠔仔,極巨型反而覺得很漏吃不完鵝片不算最好,春菜好吃*************************後來回來沒有吃蠔仔粥了真的吃了白粥 - 跟電視上看到一樣的好吃
實不相瞞,我是看了電視介紹才去吃的,電視拍得它的白粥好好吃

第一次去,節目剛播出不久,過了晚飯時間還排哂長龍

有一張員工稱為VIP位的小桌,就在大雪櫃前面

坐在那兒可聯想溫差極大

我還是耐心一點,等非VIP的桌子好了

等了20分鐘左右,可坐下了,

餐牌是沒有價錢,在這情況下,OR發揮作用

看看食評便大概有預算

當然,這情況下還是不要叫凍蟹了

好像最出名是蠔仔類產品

便叫了蠔餅、蠔仔粥、鵝片還有春菜
蠔仔粥沒有入鏡
它的蠔仔一點也不像蠔仔,極巨型

反而覺得很漏吃不完

鵝片不算最好,春菜好吃

*************************

後來回來沒有吃蠔仔粥了
真的吃了白粥 - 跟電視上看到一樣的好吃
蠔仔粥沒有入鏡
2012-11-17 82 浏览
難得可以拎鐘早半小時下班,決定約友人來一個快閃局(早知可以早走就不推辭那個大閘蟹局-_-)太子旺角區打冷就來陵發,人流真的很多,友人等了20分鐘我們到達後也要再等10分鐘,街上仍有近10多20人等,果真是愈來愈有人氣我們獲安排坐在一樓位置,上面路很滑…..行時要小心耶!因為買了蛋糕為Katy慶生故沒有點太多吃的,就一碟鵝片, 一碟3併,韮菜豬紅和蠔餅就好!這個店的特色就是,店員好爛口(-_-),餐牌也沒有寫上價錢最先來的是蠔餅!蠔量很多很大隻,相對粉很少….不過那個沾汁味道極重,基本上不加也好吃! 蠔餅脆身但蠔仔仍嫩滑..抵讚!不過,我在其中一隻蠔吃到一點點蠔殼…也是唯一一隻啦,不過份的,其實,整體來說,是出色的作品! 大家也點了4碗粥伴吃,粥煮得綿,不太有那種潮州粥感覺,不過也不俗!鵝片, 3併,韮菜豬紅一同上桌…鵝片很大片,有肉味而不鞋口,可惜只有7片….墊底的花生和豆腐也好吃,不俗的 鹵水3併分別是大腸,墨魚和鵝腸…大腸不算好肥好油清潔做得不俗,有咬口而不鞋,煮得入味….墨魚爽口味道不過重,掛上點點鹵水汁不佐粥也好吃,鵝腸雖然爽口不過很瘦,吃起來就不夠過癮了! 而韮菜豬紅

我們獲安排坐在一樓位置,上面路很滑…..行時要小心耶!
這個店的特色就是,店員好爛口(-_-),餐牌也沒有寫上價錢

而韮菜豬紅則是一大碗上,像小磚頭的豬紅其實很滑,不過咬下第一口是表皮有點咬的,汁有點點辣,味道很濃烈和惹味….同時也有大量韮菜墊底….韮菜相對地不夠軟滑….唯一是份量多,P先生說韮菜吃極都吃不完!

最後埋單$282,一個人只是$70,平得發笑的一餐,其實好喜歡打冷那種市井感覺,豪邁一點,說話也可以大聲一點
2012-10-30 75 浏览
這晚來到大角咀一帶, 本來想吃車品品, 可惜原來公眾假期沒營業. 轉而陣地去附近的珠江酒家, 怎知道來到門口也是同一命運. 失望之際發現附近同是做打冷的陵發燈火鼎盛, 大家的肚子打鼓也不想再找了, 就選定這家來醫肚吧.晚上7時多來到, 巳有7,8個人站在門口等位. 不過這家陵發一列開排3個鋪位, 差不多佔去了半條街, 的確是霸氣盡露. 等了5分鐘左右阿姐便示意我們上二樓.二樓地方都幾大, 當然裝潢就是簡單一點, 都是木桌木椅等大排檔格局. 我們一行三人就坐在近門口的一張小圓枱. 不經意的周圍望望, 原來隔壁那張枱也坐了一大圍人, 為數7,8個, 而某名DJ兼節目主持人也是坐上客.看看餐牌, 基本打冷的食物都不缺, 蠔餅, 鹵水鵝等, 甚至是男人浪漫之物豆腐火腩煲都有. 不過奇怪怎麼全部菜式都沒價格呢?心想會不會店方隨時開天殺價落樓要過千??? 幸好友人原來曾到訪過, 說雖然餐牌沒標價, 但收費跟普通打冷店差不多, 叫我放心.沒辦法了, 硬著頭皮先叫來幾款基本的小菜試試煎蠔餅足有2大塊, 份量非常多. 蠔餅炸得金黃酥脆, 漿粉不會過多過厚, 反之內裡全是滿滿的蠔仔肉, 粒粒肥大過人, 最
沒辦法了, 硬著頭皮先叫來幾款基本的小菜試試

煎蠔餅
足有2大塊, 份量非常多. 蠔餅炸得金黃酥脆, 漿粉不會過多過厚, 反之內裡全是滿滿的蠔仔肉, 粒粒肥大過人, 最吸引的是蠔肉十分JUICY, 蠔味亦非常的濃郁. 妹妹少吃煎炸食物, 但這味蠔餅確實是香脆可口, 鮮甜無比, 最後三個人不出數分鐘便清光光.

炆鳳爪
比想像中大碟很多. 鳳爪堆得像個小山一樣, 起碼有十多廿隻. 全部都炆得十分入味, 肉質亦很軟淋, 輕輕一咬骨肉巳散開, 棉得很. 而且在炆鳳爪來說這裡的巳經不算多油了.

韭菜豬紅
超大碗而且豬紅十分大件頭! 面層鋪滿了大大舊的豬紅, 份量之大在坊間實屬少見. 入口好滑又表皮還帶點煙韌, 夾起來也不會散, 味道帶點微辣, 越吃越惹味. 底下墊了不少韭菜不過吃下去有點老的. 不夠鮮甜而且多渣.

鵝片
本想叫鹵水鵝, 不過我們都很懶, 不想吐骨, 所以點了沒有骨的鵝片. 一碟都有8-9片, 每片都很肥美, 入口果真的是啖啖肉, 鵝味濃郁不會韌, 加上鹵得入味, 肥脂跟鵝肉比例亦勻稱, 吃起來口感甘香豐厚, 油潤滿足.
底下墊著的豆腐十分大舊, 不過全部都浸得很入味, 豆腐亦富豆香, 入口很滑, 味道的確不俗.

大腸+墨魚+鵝腸
先來是鋪頂的大腸, 有5,6舊, 不過鹵得不足, 入口味道很淡. 雖然大腸肥脂滿滿, 不過味道偏淡的話就變成只在嚼舊沒味的肥脂, 有點膩. 墨魚切得三尖八角像是打完風一樣的四散. 而且厚薄不一, 有些太厚吃起來帶點韌, 但有些太薄, 雖然彈牙, 不過吃不出癮來. 鵝腸份量反而未算很多, 腸壁沒太多脂肪, 但條條都十分爽脆, 而且這款就鹵得入味一點, 吃起來尚算不錯. 不過感覺這裡的鹵味質素只屬一般水準

埋單3個人吃了HKD$310左右, 又未算很貴.
食物質素除了鹵味之外大都不錯.
不過這裡上菜都幾慢, 我們落了單約20分鐘菜才來. 但千萬不要催店內阿叔, 因為正當我們想開口之際, 眼見前面那枱的男人巳等得不耐煩在催阿叔, 怎知道阿叔大大聲回應一句: [你唔好催呀, 我落去催佢地會X我架! 你等多陣啦!! ] 霸氣之強勁嚇得那男人跟在座的大部份食客都鴉雀無聲. 所以如果來這裡吃飯, 還是要有點耐性等等吧.
  • 鵝片
2012-10-23 55 浏览
上星期六,去咗陵發打冷。我就第一次食,阿爸阿媽食過一次,話唔好食。食物款式少,但其實打冷黎黎去去都係食嗰啲架啦!要了蠔仔粥、鵝片、鵝腸豬腸拼墨魚、蠔餅、灼九菜花。九菜花比較老,好多渣。蠔仔粥,蠔仔當造,勁大隻。隻隻都肥大飽滿,不算是蠔「仔」了!新鮮,無碎殼無沙。蠔餅一般,蠔依舊大隻,但炸漿太厚,而且太實,唔夠鬆脆。鵝片,啖啖肉,好正,鹵水入味,鵝片唔鞋口。墊底豆腐吸味,好味!鵝腸豬腸拼墨魚,鵝腸爽脆但唔甘香肥美;豬腸就幾肥美,不過略咸;墨魚無咩味。
上星期六,去咗陵發打冷。
我就第一次食,阿爸阿媽食過一次,話唔好食。
食物款式少,但其實打冷黎黎去去都係食嗰啲架啦!
要了蠔仔粥、鵝片、鵝腸豬腸拼墨魚、蠔餅、灼九菜花。

九菜花比較老,好多渣。

蠔仔粥,蠔仔當造,勁大隻。
隻隻都肥大飽滿,不算是蠔「仔」了!
新鮮,無碎殼無沙。

蠔餅一般,蠔依舊大隻,但炸漿太厚,而且太實,唔夠鬆脆。

鵝片,啖啖肉,好正,鹵水入味,鵝片唔鞋口。
墊底豆腐吸味,好味!

墨魚無咩味。
打冷去吧!
2012-08-26 53 浏览
~大眼雞--頗大條啊..最讃係自動奉上豉油..我不點豆醬的呢..~蠔仔粥--最讃!!!粒粒蠔都有手指公咁大..多蠔..無沙..得!~鵝片--有D似片皮鵝..因為好大塊 鵝片肉有D"嚡"..有D嫩..睇你好唔好彩..~豬手&鳳爪--好淋好入味..~腩肉&墨魚--腩肉一層肥一層瘦..魔鬼的誘惑..墨魚夠爽..~鵝腎&生腸--這個比起其他較失色..似雞腎多過鵝腎..因為好細塊..呢間打冷有趣係..餐牌係無價錢嘅 埋單聽見侍應哥哥在諗..65.78.62......好緊張啊..究竟幾多錢
~鵝片--有D似片皮鵝..因為好大塊
鵝片肉有D"嚡"..有D嫩..睇你好唔好彩..
~豬手&鳳爪--好淋好入味..
~腩肉&墨魚--腩肉一層肥一層瘦..魔鬼的誘惑
..墨魚夠爽..

呢間打冷有趣係..餐牌係無價錢嘅
  • 蠔仔粥
2012-05-01 156 浏览
因為呢間之前食過..本來諗住去新泉發試下..點知叫勁多次寫單都無人理..結果走左黎返呢度唔駛睇價錢點菜..因為無標價牙姐好好笑..話揀左隻最靚既比我送粥必備因為炸既關係蠔仔唔會好熟..所以唔食生蠔既佢食左兩啖就叫我清左佢好味好味..切薄d會更好生腸我以為係橙色果d..點知失望左5碗ar痴左線
因為呢間之前食過..本來諗住去新泉發試下..
點知叫勁多次寫單都無人理..
結果
2012-03-01
無價錢既餐牌
咸蛋&潮洲粥
2012-03-14 81 浏览
一行8 人,上樓上坐!條樓梯超直d木板又軟又薄,(唐樓係咁)大噸位朋友如我要小心小心!樓上地磚超油,小心地滑,皮鞋人仕小心滑倒!餐牌冇價錢,奇聞!!埋單任佢講!鵝片豬紅雞腳潮州三寶蠔餅蠔仔粥(大)墨魚片加紅腸羊腩煲(大)啤酒6支,可樂3支問佢有冇黑可樂(zero)佢話:冇我 :咁比2支獅威來!佢 :啤酒o黎o架喎!我 :我知,拎過來個叔叔口黑面黑,煩到佢,唔好意思!鵝片和鵝片,一人各一塊鵝肉夠嚼勁,味道7分有鵝味,但份量太少...豬紅,冇咩特別,普通!雞腳,凍冰冰,好似茶樓d柱候汁鳳爪咁,打個冷震,next!潮州三寶,下價野,花生淋晒,真係想知佢賣幾多錢!蠔餅,d蠔仔的確好野,但d萬年油的確都好"搶味",即時打個6折!!墨魚片加紅腸,鹵水時間不足,唔入味兼冇味,令人失望的潮州鹵味!第一轉啤酒飲晒,個大陸口音阿姐來下單,我朋友問佢有咩啤酒,佢就反問我地想飲咩啤酒!望住阿姐不太耐煩的樣子,我呆一呆,忍唔住同佢講"您餐牌有寫我就唔使問!!"之後我朋友叫左"青島"....阿姐死死氣下去落單!羊腩煲,羊腩不是一舊舊,是散晒的肉絲和骨,成煲一半都係咁!加上面有肥羊油,一夾就散,口
一行8 人,上樓上坐!

樓上地磚超油,小心地滑,皮鞋人仕小心滑倒!

餐牌冇價錢,奇聞!!
埋單任佢講!

豬紅
雞腳
潮州三寶
蠔仔粥(大)
墨魚片加紅腸
羊腩煲(大)
啤酒6支,可樂3支

問佢有冇黑可樂(zero)
佢話:冇
我 :咁比2支獅威來!
佢 :啤酒o黎o架喎!
我 :我知,拎過來
個叔叔口黑面黑,煩到佢,唔好意思!

鵝片和鵝片,一人各一塊
鵝肉夠嚼勁,味道7分有鵝味,但份量太少...
豬紅,冇咩特別,普通!

雞腳,凍冰冰,好似茶樓d柱候汁鳳爪咁,打個冷震,next!

潮州三寶,下價野,花生淋晒,真係想知佢賣幾多錢!

之後我朋友叫左"青島"....阿姐死死氣下去落單!

羊腩煲,羊腩不是一舊舊,是散晒的肉絲和骨,成煲一半都係咁!
加上面有肥羊油,
一夾就散,口感好霉!但味道可以!希望佢只係炆過龍吧!

蠔仔粥,真的好好食的蠔仔粥,又大隻又多,啖啖蠔,味道鮮!名不虛傳!
蠔冇沙但有一兩隻有少少殼,可以原諒!
但一坐低即下單的蠔仔粥變左最後先上,仲要追佢先有,好明漏左單!
扣分!

埋單998,每人124元,
我唔夠飽!

總結:
蠔仔粥真的好食!我比9.5分!
伙計麻煩留意一下態度,太過有性格真的令人難受....
漏單情況嚴重!
價錢貴,份量少,
餐牌冇標價,價錢任佢講 ! 咁做生意真係令人費解....

伙記係條樓梯走上走落,地磚太油太滑,員工及客人有機會受傷....老闆希望改善!
一班Friend 相約到陵發潮州白粥食團年飯, 夜晚8點去到, 本來叫做訂左枱, 但佢都冇理, 叫我地上閣樓座, 好彩有張枱坐。之後點菜時發現餐牌係完全無寫價錢既, 選擇亦唔多, Standard "打冷"有既菜囉。點菜時, 阿姐講野好悔氣, 非常之無禮貌。我地點左幾個菜, 阿姐覆完一次就走左, 但好似無寫到鵝片; 之後其他菜到齊, 但鵝片 及 煎蠔餅未到, 我地叫阿姐check下, 點知阿姐怒吼"煎蠔餅 要耐D架!下面廚房出唔切架!" 跟住又一口咬定我地冇叫"鵝片", 好!咁當我地加一碟"鵝片"得唔得呢?但阿姐就好大聲咁喝另一個阿姐, 叫佢落去廚房睇下有冇單未出!最後又咪係另一個阿姐即時叫廚房攞碟鵝片上唻囉!之後我地有朋友唔飲茶, 叫佢地攞野又悔氣, 所以想自己去水煲攞熱水, 點知個阿姐又鬧 "D水未滾架, 你飲左出事我唔理架!", 但係我發現由始至終個大水煲都係煲近水, 無一刻唔係煲水狀態, 即係成個閣樓飲既茶都係用未"滾"既水沖既?炆鳳爪 - 鳳爪唔多, 味道普通南乳豬手 - 份量亦唔多, 味道冇乜特別(南乳味囉!), 但個別部位太多毛....大眼雞 - 都唔使講大家都知係

炆鳳爪 - 鳳爪唔多, 味道普通
大眼雞 - 都唔使講大家都知係全靠魚本身既味, 所以唔講太多
蠔仔粥 - 一大鍋上, 蠔仔份量足, 但有唔少蠔仔都係連殼連沙上
支竹豆付火腩 - 份量適中, 火腩味道唔錯, 支竹豆付亦夠味
鵝片 - 份量少得可憐, 每人一塊就清, 即係得9塊... 另外, 味道亦唔見突出
煎蠔餅 - 份量大 (我地懷疑阿姐係落左雙份, 不過冇單冇得check), 蠔仔份量足, 但相反其他料似乎太少, 即係淨食蠔仔咁
鹵水併盤 - 鵝腸、大腸、墨魚 三樣味道都係普通, 唯一可取係唔太靭, 份量還可以接受
煮通菜 - 即通菜 加腐乳

到最後, 本來我地都未飽, 但阿姐既服務態度已經令我地唔想再食。叫阿叔埋單, 佢連每碟既價錢都唔寫, 淨係寫個總數…真係唔知佢點計既!

總結
其實就算唔考慮”服務態度” , 我都覺得此餐廳既食物並非其他食評家所寫咁好, 基本上無一樣食物係突出或特別令人回味, 只係一間純粹"打冷"店既食物, 選擇唔多之餘份量亦唔算大。另外, 由於餐牌係完全無寫價錢, 即係佢話幾多就幾多, 咁好容易計多左或加左價都冇人知。
2012-01-18
庆祝纪念
团年饭
2011-10-26 34 浏览
日前同朋友二人去了打令,我們8時左右到達,已經要等位了。好在枱多,不是等了很久已有位了。環境光猛又夠大,坐得都幾舒服。我們點了鵝片、韮菜豬紅、排骨湯和煎蠔餅。鵝片鮮味,但份量小,有點不值。韮菜豬紅的韮菜不太幼嫰,有點渣,豬紅大大件帶少少辣,合我的口味。煎蠔餅比其他店舖的厚身,較大份。味道不錯的,略嫌厚了一點。排骨湯沒有什麼特別餸菜的份量都頗大的,抵食!我會再去的,下次試試蘿蔔豬皮。
日前同朋友二人去了打令,我們8時左右到達,已經要等位了。
好在枱多,不是等了很久已有位了。
環境光猛又夠大,坐得都幾舒服。
我們點了鵝片、韮菜豬紅、排骨湯和煎蠔餅。
鵝片鮮味,但份量小,有點不值。
煎蠔餅比其他店舖的厚身,較大份。味道不錯的,略嫌厚了一點。
排骨湯沒有什麼特別
餸菜的份量都頗大的,抵食!
我會再去的,下次試試蘿蔔豬皮。
2011-10-20
2011-10-11 31 浏览
一大班人食打冷蠔餅好大碟幾底食, 蠔仔大粒又鮮甜!蠔仔足 好好味,好快就食哂,只是喊了一點點鵝片 鮮嫩,份量較小,但都會再食!鵝腸 大大條! 正 埋單都系1人70左右,捧住肚走架 **
一大班人食打冷
蠔餅
好大碟幾底食, 蠔仔大粒又鮮甜!
蠔仔足
好好味,好快就食哂,只是喊了一點點
鵝片
鮮嫩,份量較小,但都會再食!
鵝腸
大大條! 正

埋單都系1人70左右,捧住肚走架 **
2011-09-23 115 浏览
想想下都有一段時間沒有去過打冷,而在太子食打冷就立即想到去陵發了,所以就坐而起行了。來到這條街時都是沒有太多的燈火的,除了這幾間食店燈光火著之外,街中其他的店都已經關了門,看見三間鋪頭都不是有太多人在內時,就選了最左這一間店一張枱坐下了。看了一看餐牌和以前一樣都是沒有價錢的,都是這店的特式,想了一想就叫了豬皮蘿蔔、墨魚鵝腸和蜆仔肉。豬皮蘿蔔都是一些很普通的食物,但都看到出有心來做的,蘿蔔十分之爽口多汁,入面不是有太多的根,一咬就開的感覺良好,豬皮就放在碗的下面,厚度就不是太厚,食落有少少的韌身,但吸收了入面的汁醬仍然是十分之入味,上面又放了一些蔥花和香芹,總體上都滿意的食物。墨魚鵝腸鵝腸放在墨魚的上面,鵝腸不是太大條,但食落仍然是十分爽口,非常之煙韌,每一條都是鹵水汁的味道,下面的墨魚片都是細細片的,但咬落不會韌,還有少少彈牙的感覺,兩種食材吸收了鹵水汁的味道,去打冷很多時都會叫的食物,而來到這店更加是必叫的菜。蜆仔肉叫蜆仔肉一定要和潮州粥來配食,見d蜆仔肉size和上一次來食差不多,但不知道是否心理上的關係好像是大碟了少少,size和手指甲一樣細,煮熟之後配上一些蔥花和辣椒放在上面,
太子附近有水準的潮州食店:陵發

墨魚鵝腸

蜆肉味鮮的蜆仔肉
蜆子肉的絕配:潮州粥
蜆仔肉

叫蜆仔肉一定要和潮州粥來配食,見d蜆仔肉size和上一次來食差不多,但不知道是否心理上的關係好像是大碟了少少,size和手指甲一樣細,煮熟之後配上一些蔥花和辣椒放在上面,食落非常鮮甜充滿了蜆味,但要小心有一些的殼在入面,雖然食了都無傷大雅,這碟蜆仔肉當然是和潮州粥配著來食,綿綿的潮州粥配上了鮮味的蜆肉,這個兩個食物的配合就是我來這店的最重要原因了,可能有些人食落這些食物覺得沒有什麼特別,但對於加上了以前的感情分的我來說,這些食物才是心之所繫的餸菜

這店出菜的速度十分之快,一會兒全部的食物都放在枱上,而進餐的速度都是差不多,一會兒就食清枱上的食物。
三個食物的一餐,滿足。
來的時間仍然不是有太多人,但到了七時食完飯時店內已經坐滿了客人,閒日都有這樣的客量真是十分之驚人,想必是這店的食物水準的關係。

水準仍然保持的潮州食店:陵發。
2011-09-16
太子附近有水準的潮州食店:陵發
六時多一些去到,暫時沒有太多人
餐牌的風格:沒有價錢
入味爽口的豬皮蘿蔔
爽口彈牙的墨魚鵝腸
蜆肉味鮮的蜆仔肉
蜆子肉的絕配:潮州粥
三個食物的一餐,滿足。
2011-09-10 35 浏览
簡單既菜色、味道出色、有實力唔洗多款式由其蠔仔粥或蠔餅已經足夠表達出這間店舖既誠意。沒有將蠔切碎.原粒、新鮮、飽滿既蠔出現您眼前。鹵水味道唔可以算係好濃味既鹵水店風味,但食落有一種唔笠口既感覺。員工服務唔可以話係好好好有禮貌果d,但大排檔feel都算係咁架啦~唔好同5星級酒店比較就絕對無問題啦~~其實其他食物都可以一試,雖然菜單上沒有價錢,但可以放心,一定公度。最後一提,白粥一定要試下…食過您就知…
簡單既菜色、味道出色、有實力唔洗多款式

由其蠔仔粥或蠔餅已經足夠表達出這間店舖既誠意

沒有將蠔切碎.原粒、新鮮、飽滿既蠔出現您眼前。
最後一提,白粥一定要試下…食過您就知…
粒粒肥大
豬手
2011-09-06
粒粒肥大
豬手
  • 蠔仔粥
2011-08-07 24 浏览
去到見到勁多人等位,好在我地人少好快有枱...上次同朋友去過,已經知無價錢...但算LA, 上次食都唔貴,而且味道唔錯~今次同幾位外國朋友再去試!食過2次覺得味道幾好,但可惜餐牌無價錢....上次6個人去一人2-3支汔水...都係每人60左右...但今次去3個人,飲左少少酒但要360蚊!!!!唔知係咪加左價(相隔一星期?!)定真係海鮮價, 見我地幾個外國人就收貴D....=_= 食物係好好,但如果有價錢感覺會好D...
去到見到勁多人等位,好在我地人少好快有枱...
煎蠔餅 正! D蠔比出面D打冷嘅大,而且唔係啖啖蛋,真係啖啖蠔!
凍烏頭~上次食過覺得好味~外國朋友未食過中式蒸魚,而且食唔到魚皮~正好!
併盤選擇左墨魚,豬耳同豬頭肉,但搵極都唔覺眼有豬頭肉.. 都係D腸類好食D!可惜朋友唔吃...
鵝片-無乜幾多片...囧!! 但味道唔錯,花生好入味~豆腐都幾好!
食過2次覺得味道幾好,但可惜餐牌無價錢....
上次6個人去一人2-3支汔水...
都係每人60左右...
但今次去3個人,飲左少少酒但要360蚊!!!!

食物係好好,但如果有價錢感覺會好D...
2011-08-06
2011-07-16 4 浏览
九點幾仲未食飯, 朋友推介呢度打冷唔錯, 就聽佢講一到門口, 第一個感覺就係好旺場好彩咁o岩有檯客走左, 我地五個人即刻有位 烏頭 - 有少少甜味, 最鍾意個麵豉醬, 唔會太咸又帶到魚o既鮮味出黎 (7分) 豉椒炒蜆 - 其實我懷疑潮州係咪有炒蜆, 個汁幾好味, 蜆都算甜, 食到一隻有沙 (7分) 韮菜豬紅 - 豬紅大舊, 好滑, 韮菜就比較老, 豬紅真係得, 好想encore (8分) 鵝片 - 數埋好似冇7片, 勁多豆腐墊底, 有D呃錢, 但係鵝肉都幾嫩, 有鵝味 (7分) 生腸拼豬頭肉 - 生腸夠色, 但係完全無味, 豬頭肉都幾肥, 又多毛, 唔o岩我胃口 (5分) 墨魚拼鴨腎 - 個人好喜歡鴨腎, 墨魚又係無味 (6分) 煎蠔餅 - 煎得好鬆化, 蠔仔好大隻, 如果有辣醬就perfect 喇 (8分) 腐乳椒絲生菜 - 點完發現冇菜, 先至叫呢個, 冇乜特別 (6分)
九點幾仲未食飯, 朋友推介呢度打冷唔錯, 就聽佢講
一到門口, 第一個感覺就係好旺場
好彩咁o岩有檯客走左, 我地五個人即刻有位

墨魚拼鴨腎 - 個人好喜歡鴨腎, 墨魚又係無味 (6分)
2011-07-15