2019-11-26 350 浏览
之前在大排檔舊店時已吃過好多次,佢哋搬咗出嚟石門,今次就第一次幫趁。 去到門口雖然隔著玻璃,也感受到那大排檔熱鬧氣氛。入到去看到熱鬧情景同聞到食物香味,同之前一模一樣。仍然是大眾化價錢,抵食。Wasabi蟹籽手撕雞海蜇爽脆雞肉嫩滑,再加上沾滿脆脆蟹籽及帶微微刺激感wasabi ,配搭及味道也一流。陳根記秘製冬陰功浸蜆一大碗上份量十足,蜆肉粒粒飽滿,更在底層加上粉絲,粉絲吸收了蜆汁冬陰功湯底,真的是精華所在。椒鹽九肚魚外層沾上薄薄粉漿,外層香脆九肚魚肉質仍濕潤又香滑,外脆內軟,火喉十足。鴛鴦椒炆倉魚一般炆倉魚通常也是配搭醃菜或醃料,今次這道鴛鴦椒炆倉魚,未食前看到有大量青紅椒,令我擔心它的辛辣度。 不過進食後發現不是辛辣味,而是用上新鮮甜椒。 倉魚煎封後吸收了甜椒及其他蔬菜配料,味道互相交融,非常惹味。

入到去看到熱鬧情景同聞到食物香味,同之前一模一樣。

仍然是大眾化價錢,抵食。

2019-11-23 473 浏览
尋日同男朋友兩個人去到石門發現咗呢度都有一間陳根記你是兩個人都係試吓係咪真係咁好食我哋嗌左三味餸,粟米芝士豆腐味道幾好唔錯,另外在叫咗個冬陰公蜆冬陰公蜆水準一般,仲有芥末手撕雞。有冇手撕雞海蜇有啲乾!總括來講味道係唔錯
尋日同男朋友兩個人去到石門
發現咗呢度都有一間陳根記
你是兩個人都係試吓係咪真係咁好食
我哋嗌左三味餸,粟米芝士豆腐
味道幾好唔錯,另外在叫咗個冬陰公蜆
冬陰公蜆水準一般,仲有芥末手撕雞。
有冇手撕雞海蜇有啲乾!總括來講味道係唔錯

冬陰公蜆
芥末手撕雞
芒果一口脆
粟米芝士豆腐
2019-11-18
芒果一口脆
2019-11-22 88 浏览
大排檔最岩就係一大班朋友聚腳既地方。星期四一行5人,去左石門既陳根記,呢間老牌既陳根記。晚上8點左右,人吾多,等左十分鐘左右入得場,個場吾算好大,但成日都爆場,環境保留左大排檔既格局,但非常舒服同衛生,可能仲好新。坐底之後叫啤酒,得兩種啤酒排檔得咁少款真係……之後黎左個冰震鵝掌,例牌燒鵝,鵝掌平平,勝在送酒,而燒鵝呢就可接受,肉味吾夠濃,岩岩出爐,之後有羊腩煲,叫左煲大,但都好細煲,味道吾錯,有肥有瘦,平均。一個菜,有獲氣,但太細蝶。一個胡椒蝦,好好味好香,但d蝦細到太離譜而且得幾隻,吾低食。最後值得一讚既係個甜品,一層熱辣辣既脆脆包住個芒果,真心好食,經過都會買返個打包總括食物既味道係吾錯既,80分,環境都好好,但吾夠人手,叫支啤酒都要3催4請,價錢就可以接受啦,每人250~300蚊左右,飲埋啤酒。
大排檔最岩就係一大班朋友聚腳既地方。
星期四一行5人,去左石門既陳根記,呢間老牌既陳根記。
坐底之後叫啤酒,得兩種啤酒

2019-11-21
2019-11-21 785 浏览
陳根記由禾輋搬到石門都無嚟過食。今晚兒時朋友可由日本返嚟聚一聚,選左回憶餐廳之一既佢。環境靚左、光左、乾淨左好多。每日一特價,今日大發呀。烏頭係好多好多好多年前價錢。本身想食必食既手撕雞,但廢時兩樣凍菜,就要左烏頭。醉翁烏頭 $50街市都要買廿幾蚊,依加$50整埋有得食。仲係到估醉翁係乜,花雕酒就上場!點豆瓣醬就食過,芫茜花雕配搭就第一次。肉多多,白白實實。有食醉雞風味,魚腩位比較吸花雕味道又有油脂,不錯。薑蔥肉蟹 $175皮薄肉脆,勁易去皮殼。食咗兩隻蟹鉗都仲有,就話啦究竟有幾多個蟹蓋 - 兩個。oh有兩隻蟹,食到牙軟,哈哈!咸左d,獲氣出煙地道既。川味腩肉豆腐煲 $75一上枱,隔離枱即刻問咩菜,就話叫一個!哈哈,食飯都燒到隔離枱!豆腐同埋腩肉都癡滿晒辣椒種子同埋芝麻,好香口,少少辣!豆腐內部滑脫脫,點返少少川辣汁,幾野味。腩肉都唔會太肥,贊同。幾好配飯食!豉汁排骨陳村粉 $78蒸蒸原汁原味。排骨都幾多,每件一口肉。豉汁蒸排骨真係中餐煮法,朋友勁開心。話好耐無食過咁多鑊氣既食物,今晚食回哂。豬肉多過陳村粉,見到其他枱叫炒飯炒麵勁大份。芒果一口脆賣哂,一如以往要快手叫定。下次回來再食吧
陳根記由禾輋搬到石門都無嚟過食。

醉翁烏頭 $50

薑蔥肉蟹 $175

oh有兩隻蟹,食到牙軟,哈哈!咸左d,獲氣出煙地道既。

川味腩肉豆腐煲 $75

豉汁排骨陳村粉 $78

豬肉多過陳村粉,見到其他枱叫炒飯炒麵勁大份。

芒果一口脆賣哂,一如以往要快手叫定。下次回來再食吧!
  • 川味腩肉豆腐煲
2019-11-20 199 浏览
小弟大概兩年前最後一次食過仲係禾輋既陳根記。今次黎到石門新鋪,味道同感覺都已經不再新鋪既裝修模仿舊時大排檔,店內既枱櫈都同之前相同,令客人好似身處於禾輋舊鋪。呢個相信都係陳根記既名物!味道的確唔錯,肉質鮮嫩小弟屋企人同朋友都推薦叫既蠔餅蠔既數量雖然唔少,但d蠔好細粒,而且口感奇怪,亦都無半點蠔味,完全唔似食緊蠔。失望!味道正正常常,份量都唔少食到咁上下就有店員開始派甜品紙。要落單的話就要去到甜品櫃前購買,而唔係向店員落單。雖然佢叫做奶露,但係感覺就似食緊榴連味既忌廉。食到底會見到有大量榴連蓉,中意食榴連既朋友可以一試!呢個都係陳根記既名物,今次終於有機會試喇!芒果好甜,但係所謂既腸粉皮就唔係想像中咁煙韌。住沙田既朋友大多數都會幫襯過陳根記。雖然小弟都唔係好記得舊鋪既味道,但係今次黎新鋪,的的確確令我有覺得陳根記既特色已經不再,菜式亦都係平平無奇。希望下次再去幫襯既時候,我會食到有番水準既蠔餅啦~

Wasabi手撕雞例牌

呢個相信都係陳根記既名物!味道的確唔錯,肉質鮮嫩

蠔餅

小弟屋企人同朋友都推薦叫既蠔餅

金銀蛋白菜

味道正正常常,份量都唔少

榴彈奶露

芒果腸粉

Wasabi手撕雞例牌
金銀蛋白菜
榴彈奶露
芒果腸粉
2019-11-20 361 浏览
位於沙田石門京瑞廣場二期地下5號舖的陳根記,主打大牌檔小炒。以前這大牌檔位於禾輋,近來搬了過來石門。地磚的設計也沿用了以前「冬菇亭」的設計,整體的環境充滿特色。餐牌上有過百款菜式,圖文並茂,不同的菜式圖片也掛在大排檔之上,只要抬高頭便能看到。十三香炸蝦來到了,愛辣之人一定相當喜歡,湯底鹹香濃郁,辣椒味層次分明。家人十分喜愛鹹鹹的炸蝦,十分入味。炸蝦約有十隻,份量充足。底下還有吸滿了湯汁的粉絲。半隻燒鵝來到了,如果兩個人來到,擔心份量太多,可以點例牌燒鵝,份量約四份一隻燒鵝。燒烤賣相十分美觀,排得整整齊齊,而且約有二十多件鵝件,份量充足。燒鵝味道不錯,朋友則覺得燒鵝肉質能再鬆化多少許。是日精選優惠小菜為 豉油王乳鴿,點了一隻,四個人分享。乳鴿十分入味,能嚐到相當濃郁的醬油味,而且肉質相當鬆化。剛上桌時襯熱吃,味道更佳。點了一客金銀蛋浸時菜,當天則選了菠菜。整體菜式味道頗濃,而且鹹蛋和皮蛋的份量十分慷慨充足,相當足夠。熱騰騰的 八珍豆腐煲 來到了,材料十分豐富,有冬菇、豬膶、魷魚片等,而且約有五件豆腐,伴飯相當不錯。

炸蝦約有十隻,份量充足。底下還有吸滿了湯汁的粉絲。

2019-11-18
搬咗黎石門咁奈,每次經過都人山人海。近日市道差咗,週六八点等咗5分鐘入坐,好快。而家等位點餐收錢系统化了,㯲飛攞位,du barcode收錢。以前去到自己揾位,冇人带,唔夠位一路再開枱,之後有人前來跟進點餐,喜歡以前那種亂中有序又有效率,彈性高,真正獅子山下精神。講返野食,一貫水準,偏重口味,叫了wasabi手撕雞,椒鹽豆腐,避風瑭炒蟹,鹽水蜆,白菜炒班片,甜品一口脆芒果。wasabi 手撕雞作為招牌菜比較名過其實,其實無乜特別,自己在家刀可以整到。椒鹽豆腐唔知点解變咗避風瑭style,好多炸蒜,未夠正宗入味。炒蟹過辣,本人已食得辣,但食到流鼻鼻,太辣又蓋過蟹味,鹽水蜆可加多點鱼露,特顯鮮味,最後甜品,係好似炸的pancakes 再包住雪凍的芒果,芒果未夠好味,但有D新意,可以。價錢而家耍加一,話係冷氣費,埋單每人百幾蚊,係抵,但沒咗排檔風味,野食好多味精,不會再是排檔首選了。
2019-11-09
2019-11-09 150 浏览
【wasabi蟹籽手撕雞🐔】 HKD85呢間嘅名物 - 手撕雞🐔真係好好食🤤👍🏻 雞肉食落去好嫩滑而且份量好多,唔會好似有啲舖頭咁攞青瓜絲同海蜇墊底。最抵讚👍🏻嘅就係佢嘅wasabi味唔係講笑,真係好重味,間唔中仲會有一兩下攻鼻👃🏻依味餸唔係度度都食到架😭 仲要食極都唔覺溜,真係好想encore完再encore😋 食到停唔到口!【孜然一條骨】 HKD80始終每一間餐廳都有啲係好食🤤有啲唔好食🤢希望大家睇完我地之後唔會食左伏野啦。首先,佢嘅孜然粉唔夠❌一啲都唔香。其次,佢嘅肉唔算太淋,偏向有少少鞋身同帶韌性。雖然佢嘅肉都好大舊好厚身,仲有六舊咁多,不過唔入味,嘥曬.... 而且出到黎已經凍曬,連煙都冇,自自然然分數亦會大打折扣!
【wasabi蟹籽手撕雞🐔】 HKD85

【孜然一條骨】 HKD80

以前細個成日係禾輋食,朋友話而家食物質素差左好多,我就唔信會咁差,今日難得有機會就試試佢。一開始就當然整個當年必食嘅手撕雞。賣相同以前一樣,都係咁,但味道就差左,雞亦都好鞋。再黎食個魚雲煲。哇哇哇,一食就要飲成杯水,咸到差啲腎虧。之後就食多個蒸魚同魚香茄子煲,蒸魚就中規中矩,同你阿媽蒸嘅差唔多,而魚香茄子煲就直情係住家菜,似你阿媽等緊你比家用果時煮咁,魚香失左蹤,茄子就唔夠淋。唯一好食係炒菠菜。而搬左新地方好處係有冷氣,同埋當年陪你食飯嘅米奇冇一齊搬過黎

再黎食個魚雲煲
。哇哇哇,一食就要飲成杯水,咸到差啲腎虧。

唯一好食係炒菠菜。

2019-11-06
  • 炒菠菜
2019-10-01 715 浏览
自從陳根記搬左去石門,變左室內大排擋,都未曾幫襯過,今日就專登去石門試試佢。手撕雞(例牌) ,份量頗多,但手撕雞完全沒有雞味,只是配上一個自家制醬汁,一定要點這個醬汁,不然手撕雞沒有味道。椒鹽白飯魚,炸粉味重。豉椒鵝腸,鵝腸肥瘦不均。

椒鹽白飯魚,炸粉味重。

豉椒鵝腸,鵝腸肥瘦不均。
2019-10-01 603 浏览
之前有食過舊舖,執落重開之後終於黎食😆我地叫左個滷水拼盤,蠔餅同腸粉。Wasabi 手撕雞賣晒🙈個滷水拼盤睇就唔算好得,食呢......都係一般,個'鵝片'係有骨,但算叫有幾多唔同嘅食物。個蠔餅分量多,有三件,炸得幾香口。味道正正常常。腸粉煎得好脆,個醬係類似肉醬嘅味道,幾特別記得舊時嗰間啲野食味道好一般,價錢平,啱一大班人食下傾下飲下。呢度呢...有冷氣😆已經唔錯啦,仲有某APP攞位👍🏼新舖價錢都算平,味道同舊時差唔多啦。
之前有食過舊舖,執落重開之後終於黎食😆
我地叫左個滷水拼盤,蠔餅同腸粉。
Wasabi 手撕雞賣晒🙈

個蠔餅分量多,有三件,炸得幾香口。味道正正常常。

腸粉煎得好脆,個醬係類似肉醬嘅味道,幾特別

2019-09-27 507 浏览
陳根記開咗新店鋪啦,今次係石門,都好近地鐵站而且睇落去乾淨咗好多之前食過已經對佢個手撕雞念念不忘因爲口感太刺激同特別,另外點咗個鹵味拼盤,好入味送飯一流,最後個椒鹽酥炸豆腐冇得彈,外脆內軟又夠熱,加埋佢啲炸蒜同其他調味料食回味無窮
之前食過已經對佢個手撕雞念念不忘

• WASABI蟹籽手撕雞
2019-09-22 526 浏览
因為工作關係今日去咗石門做嘢,夜晚順便去試嗰度間陳根記大排檔食晚飯。雖然話係大排檔嘅但係其實係室內有曬冷氣,而且地方十分乾淨,但係又不失大排檔嗰種懷舊風情,環境一流,正 !睇返餐牌好多選擇,好多小炒,海鮮,燒味,煲仔等等。每樣都比較平民價, 我哋今次就叫做咗三個餸,叫咗招牌海蜇手撕雞,蠔仔焗蛋 仲有豉椒炒蜆。 每碟平均六十幾蚊就得。每碟餸個份量都好足,我最後都食唔曬。 個手撕雞好嫩而且好fresh,可能加咗青瓜關係,個汁酸酸辣辣,好開胃。個豪仔煮蛋好香而且入面好多豪仔,但係要記得入面加咗少少芫茜,如果唔食芫茜嘅朋友就要記得。個豉椒炒蜆就好重豉椒味豉汁好正。因為價錢相宜關係,下次我一定會再嚟試埋去佢其他嘅菜!
2019-09-20
  • 招牌海蜇手撕雞
  • 蠔仔焗蛋
  • 豉椒炒蜆
2019-09-15 501 浏览
以前常跟朋友去陳根記,大排檔風味夠鑊氣,搬舖後終於約到朋友去試試香芹炒蠔仔 $90蠔仔炒得入味,加入辣椒炒得更惹味,香芹爽脆多汁,更添滋味薑蔥肉蟹 $175肉蟹大隻又厚肉,加薑蔥爆炒最香,火喉十足沙嗲牛肉粉絲煲 牛肉嫩滑,肉大片啖啖肉好啱我,沙嗲味濃,粉絲吸收晒所有肉味,彈牙又惹味燒肉新鮮,皮好脆,肉嫩,配芥末醬最夾商場內新店冷氣更好,環境更乾淨,雖然座位較舊舖少,但坐得更舒服,等位時間較短,我較喜歡新舖

香芹炒蠔仔 $90
蠔仔炒得入味,加入辣椒炒得更惹味,香芹爽脆多汁,更添滋味

薑蔥肉蟹 $175
肉蟹大隻又厚肉,加薑蔥爆炒最香,火喉十足

沙嗲牛肉粉絲煲

燒肉新鮮,皮好脆,肉嫩,配芥末醬最夾

2019-08-03
2019-08-24 1006 浏览
成日都聽人介紹陳根記,所以一直都好想試下佢個wasabi蟹子手撕雞。 終於約到朋友特登去沙田間陳根記朝聖,等位大概等左20分鐘左右,叫左wasabi手撕雞例牌+ 椒鹽鮮魷+ 豉椒炒蜆+ 甜品一口芒果蘇。老實講,可能期望太大,覺得其實個手撕雞味道好一般,唔多夾d味道,蟹子份量都好少,感覺蟹子+ wasabi+ 手撕雞 夾埋一齊,味道好似混合唔到咁,所以味道覺得一般般。椒鹽鮮魷同炒蜆都係一般水平,反而個芒果一口酥有驚喜,外脆內軟,芒果雪到好凍又夠甜。 總括而言,如果住附近都可以去試下,價錢合理,不過如果住好遠,就可以唔洗特登去試了

wasabi蟹子手撕雞
豉椒炒蜆